香港長跑網 - 長跑長友

標題: 請教可以做什麼動作有幫助.... [打印本頁]

作者: didianna    時間: 2009-2-24 09:30
標題: 請教可以做什麼動作有幫助....
各位ching/ctse..想請教做什麼動作可以強化小腿前面的肌肉(即係脛骨四周的肌肉).先謝謝致教...
作者: schnix    時間: 2009-2-24 11:52
anna ctse, 我同你既傷患一樣, 現在主要做gym 練腿力, 加油~
作者: ee_tpk    時間: 2009-2-24 12:13
原帖由 didianna 於 2009-2-24 09:30 發表
各位ching/ctse..想請教做什麼動作可以強化小腿前面的肌肉(即係脛骨四周的肌肉).先謝謝致教...

我會做 lunges

登錄/註冊後可看大圖

要點
1) weight 係 optional, 唔加 weight 都可以做得好辛苦.. 如無 dumbell... 可以只在一邊加 weight (如左腳為後腳, 左手拎 weight), 或者拎 bar.. 好似squat 咁將支 bar 放在 shoulder 落少少

2) 重心腳在後腳, 整個 body weight 坐向後腳
3) 如圖... 坐低果陣兩隻腳都要 90 度
4) 起身果陣... 後腳慢慢申直.. 前腳微曲
5) 再難一點.. 可以在前腳加 step 坐高... 但都係 optional
作者: didianna    時間: 2009-2-24 12:23
謝謝兩位,,,
作者: schnix    時間: 2009-2-24 13:06
ee ctse, 4) 起身果陣... 後腳慢慢申直.. 前腳微曲 -> 起身時係後腿發力?
作者: didianna    時間: 2009-2-24 13:10
知道SCHNIX CTSE...
作者: 小寶    時間: 2009-2-24 14:02
係youtube搵到兩段幾好既片~
去片~
http://www.youtube.com/watch?v=dJ95qwNaD78

http://www.youtube.com/watch?v=S_hoiumFkgE

多謝師姐介紹~
我都試下先~
作者: ee_tpk    時間: 2009-2-24 14:34
原帖由 schnix 於 2009-2-24 13:06 發表
ee ctse, 4) 起身果陣... 後腳慢慢申直.. 前腳微曲 -> 起身時係後腿發力?

係... 前腳只係幫手  balance... 唔駛擺力落去...  靠後腳做...
作者: didianna    時間: 2009-2-24 14:58

作者: peteruno    時間: 2009-2-24 18:21
原帖由 didianna 於 2009-2-24 09:30 發表
依個問題問得好。你可以請教我哋長跑網專業大隻跑手(T跑手-綜合型跑手玄武七段)。佢係專玩body building。

白頭佬
作者: cc    時間: 2009-2-24 22:50
作者: ee_tpk    時間: 2009-2-25 00:59
原帖由 cc 於 2009-2-24 22:50 發表

試左....點解膝蓋有d"yuen"?

前定後... 應該係..大腿外側同埋小腿酸
作者: 駿3    時間: 2009-2-25 01:08
這個post好辛苦的
作者: ee_tpk    時間: 2009-2-25 10:00
原帖由 駿駿駿 於 2009-2-25 01:08 發表
這個post好辛苦的

咁 ching 有無 d 無咁辛苦既方法俾大家試下 ?

btw, 呢個動作唔一定 hold 死... 可以上落上落.. 亦可以慢上慢落...
作者: cc    時間: 2009-2-25 10:08
作者: ee_tpk    時間: 2009-2-25 10:21
原帖由 cc 於 2009-2-25 10:08 發表

唔係丫....係兩個膝蓋有d"yuen"丫~hgjD092" />" />hj

你 d 肌肉無酸 ?
似乎你將 d 力放0左去 knee 度 wow.... 小心點.. 做錯0左傷膝...
你試下後腳踏後少少再感覺下邊 d 肌肉 拉扯才做下去... weight train 好易傷..你要知自己做緊邊 d 肌肉...
作者: pirkle    時間: 2009-2-28 10:08
標題: 回復 1# 的帖子
各位zCtse Ching, 我對小腿都要練下至得,小弟不夠力呢。
謝謝各Ctse Ching  的賜教。

p 仔 pirkle
作者: 洛虎添    時間: 2009-2-28 16:10
原帖由 peteruno 於 2009/2/24 06:21 PM 發表
依個問題問得好。你可以請教我哋長跑網專業大隻跑手(T跑手-綜合型跑手玄武七段)。佢係專玩body building。

白頭佬

除左練跑, 仲玩埋腰腹, 呼吸肌肉及下身weight training, 不過唔係你所謂既 body building,

我練既係 ENDURANCE BOOSTING 至真...
作者: didianna    時間: 2009-3-1 07:52
各位ching..我試咗幾日,昨日突然左腳脛骨全日都keep住陣陣痛,,我本身係右腳有事,,左腳係冇事,,係咪動作姿勢吾啱呢????但右腳就冇同樣情況出現...
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-1 12:09
原帖由 didianna 於 2009-3-1 07:52 發表
各位ching..我試咗幾日,昨日突然左腳脛骨全日都keep住陣陣痛,,我本身係右腳有事,,左腳係冇事,,係咪動作姿勢吾啱呢????但右腳就冇同樣情況出現...

你係 hold 死佢定係上下上落 ? 你既力點放...?
呢 d weight lifting 係隔日做...你幾耐做一次?
做完有無拉番筋 ?
作者: didianna    時間: 2009-3-2 06:45
標題: 回復 20# 的帖子
ching..我係上落上落咁,,冇hold.力就放係後腳..我做咗三日,,就一日係六下..第三日就十下...就只係做一組啫...做完冇拉筋呀..
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-2 09:46
原帖由 didianna 於 2009-3-2 06:45 發表
ching..我係上落上落咁,,冇hold.力就放係後腳..我做咗三日,,就一日係六下..第三日就十下...就只係做一組啫...做完冇拉筋呀..

你分番你係肌肉酸痛定係其他痛
其實睇唔到你既動作係點..好難 comment
試下將隻後腳踏後少少睇下點...

做果陣你要感覺下邊 d 位拉扯...
其實應該係大腿外側拉住, 小腿因為 contract 而出乳酸
如果你無拎 weight.. 用手叉住條腰令你個人 balance 0左先至開始
btw... 做完 weight lifting 要拉筋..等 d 乳酸散0左佢...
作者: didianna    時間: 2009-3-2 10:11
原帖由 ee_tpk 於 2009/3/2 09:46 發表

你分番你係肌肉酸痛定係其他痛
其實睇唔到你既動作係點..好難 comment
試下將隻後腳踏後少少睇下點...

做果陣你要感覺下邊 d 位拉扯...
其實應該係大腿外側拉住, 小腿因為 contract 而出乳酸
如果好你無拎 ...

好的ching,,我會再聽你講再做下睇下點...吾該晒...
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-2 10:19
原帖由 didianna 於 2009-3-2 10:11 發表

好的ching,,我會再聽你講再做下睇下點...吾該晒...

如果痛或者累就停一停先啦... 唔好搞傷埋隻好腳

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2