香港長跑網 - 長跑長友

標題: didianna 開心跑步日記 [打印本頁]

作者: didianna    時間: 2009-3-5 10:55
標題: didianna 開心跑步日記
我要開blog啦,希望家比啲意見...更希望大家都係越跑越開心..
作者: cc    時間: 2009-3-5 11:03
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-5 11:04
  anna ctse 都開埋 blog..
我地 ctse 聲勢愈來愈大
作者: 曲奇    時間: 2009-3-5 11:14
歡迎哂didianna ctse開blog..
日後寫多d 訓練日誌與我地分享呀~~
作者: schnix    時間: 2009-3-5 11:26
恭喜anna ctse 開blog大吉
作者: didianna    時間: 2009-3-5 12:54
[quote]原帖由 cc 於 2009/3/5 11:03 發表

登錄/註冊後可看大圖

" />" />恭喜ctse開blog~~" />" />ctse來年有咩plan? [/quotenini

多謝各位啊..由於我工作關係..只可以放平日.所以都冇機會參加比賽事項,,但早前已經跟公司傾過..話下半年希望可以多放星期日好給我參加比賽..幸虧公司都十分支持我為運動而努力,,所以我都會主力係下半年..最終目的係2010年渣打半馬.....
作者: schnix    時間: 2009-3-5 12:59
原帖由 didianna 於 2009-3-5 12:54 發表
[quote]原帖由 cc 於 2009/3/5 11:03 發表

登錄/註冊後可看大圖

" />" />" />" />恭喜ctse開blog~~" />" />" />" />hgonion_icon_107 ...

ctse 咁有恆心同毅力, 出年半馬一定成功~
作者: nc    時間: 2009-3-5 13:27
恭喜didianna ctse 開 blog 努力呀!!!

難得公司support閣下報比賽, 真係好喇, 咁閣下更要比心機
作者: didianna    時間: 2009-3-5 13:39
原帖由 schnix 於 2009/3/5 12:59 發表

ctse 咁有恆心同毅力, 出年半馬一定成功~

我都吾知啊,,,總覺自己運氣總欠了一點點. ..本來本星期已經plan好行程安排每天的運動時間,,,點知昨天早上突然搞肚,,仲暈眩家中以致面部多處受傷紅腫..現在只好安心在家休息,, 只希望明天情況有好點點(起碼傷口吾痛)那麼就可以出甫明晚跑馬地特訓.... .但都要接受到面對人的關口,,因為現在真的很難看個樣..
作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-3-5 13:53
ctse 開blog 大吉

如果我無記錯ctse 好似都係東區人? 睇下練跑平時有無機會見到ctse 啦
作者: schnix    時間: 2009-3-5 13:54
原帖由 didianna 於 2009-3-5 13:39 發表

我都吾知啊,,,總覺自己運氣總欠了一點點." />" />hj" />" /> ..本來本星期已經plan好行程安排每天的運動時間,,,點知昨天早上突然搞肚,,仲暈眩家中以致面部多處受傷紅腫..現在只好安心在家休息,," />" /> 只希望明天情況有 ...

Anna ctse 要小心身體, take care , 會唔會係冷親? 聽日如果出黎既話要著多件衫

作者: didianna    時間: 2009-3-5 14:04
原帖由 kcchu 於 2009/3/5 13:53 發表
ctse 開blog 大吉

如果我無記錯ctse 好似都係東區人? 睇下練跑平時有無機會見到ctse 啦

kchu ching 真好記性啊,,我係東區人士啊..
作者: didianna    時間: 2009-3-5 14:07
原帖由 schnix 於 2009/3/5 13:54 發表

Anna ctse 要小心身體, take care 喎, 會唔會係冷親? 聽日如果出黎既話要著多件衫

多謝你關心啊,,,問題現在吾係個肚係塊面..損到一達達,又紅又腫,,自己照鏡都想喊...
作者: 曲奇    時間: 2009-3-5 14:26
原帖由 didianna 於 2009-3-5 14:07 發表

多謝你關心啊,,,問題現在吾係個肚係塊面..損到一達達,又紅又腫,,自己照鏡都想喊..." />" />

唔好咁傷心,didianna ctse,傷患o既野,好快好番o既...
作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-3-5 14:59
原帖由 didianna 於 2009-3-5 13:39 發表

我都吾知啊,,,總覺自己運氣總欠了一點點." />" />hj" />" /> ..本來本星期已經plan好行程安排每天的運動時間,,,點知昨天早上突然搞肚,,仲暈眩家中以致面部多處受傷紅腫..現在只好安心在家休息,," />" /> 只希望明天情況有 ...

Anna ctse 多多休息, 聽日無事架啦~
作者: ~~菲菲~~    時間: 2009-3-5 15:07
恭喜ctse開blog大吉呀~~~
作者: ginnywong    時間: 2009-3-5 16:39

好番咪跑得law, 唔緊要
作者: 叮叮噹    時間: 2009-3-5 23:16
Dianna 開blog, 長跑長有, 一起為渣打半馬努力!
皮外傷事少, 好快好番, 暈眩跌倒就要檢查清楚身體, 唔好心急去跑步.
作者: didianna    時間: 2009-3-5 23:54
原帖由 叮叮噹 於 2009/3/5 23:16 發表
Dianna 開blog, 長跑長有, 一起為渣打半馬努力!
皮外傷事少, 好快好番, 暈眩跌倒就要檢查清楚身體, 唔好心急去跑步.

多謝叮噹ctse鼓勵..我會努力..
作者: runrun    時間: 2009-3-6 00:08
原帖由 didianna 於 2009-3-5 23:54 發表

多謝叮噹ctse鼓勵..我會努力.." />" />

恭喜didianna Ctse 開blog 大吉,希望多與大家分享你的練習苦與樂!
多點休息,身體會好得更快!

作者: didianna    時間: 2009-3-8 19:30
昨晚無那那又牙痛. .今日唯有去睇醫生..本來諗住睇完就返工,,,但老闆實在太鍚我啦. .見我早幾天暈倒以致面部受傷.今日又話牙痛..就命令我吾淮返工,,要好好在家休息..(其實真的很感動.之前我已經休咗三日假.) .睇完牙醫已經一點..又吾想訓...就馬上call個fd去行山..因為行山也是我強化腿部肌力方法之一..我們三人由柴灣行到石澳..來回共四個半鐘..出一身汗.全個人精神晒. .今日總算完成今日的運動... ..現在很其望明晚跑馬地第二次上堂...
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-8 19:34
原帖由 didianna 於 2009-3-8 19:30 發表
昨晚無那那又牙痛.hgj" />" />ghj .今日唯有去睇醫生..本來諗住睇完就返工,,,但老闆實在太鍚我啦." />" />hjkhbnmj .見我早幾天暈倒以致面部受傷.今日又話牙痛..就命令我吾淮返工,,要好好在家休息..(其實真的很感動.之前 ...

anna ctse.. 下次唔好睇完牙去行山啦...
因為唔知牙醫做0左咩 treatment... 郁0左 d 牙好易頭暈丫...

p.s. 你身體無咩事丫 ma? 見你呢排身體上都有點不如意~
作者: didianna    時間: 2009-3-8 19:50
[quote]原帖由 ee_tpk 於 2009/3/8 19:34 發表

登錄/註冊後可看大圖

因為唔知牙醫做0左咩 treatment... 郁0左 d 牙好易頭暈丫...

p.s. 你身體無咩事丫 ma? 見你呢排身體上都有點不如意~ [/quote
多謝你關心呀ching.. .呢排真係有點問題.. 我,面上啲損傷相信還要好幾個星期才會回復本來面目. .我問過牙醫,,佢話可以我才去,,因為呢個星期身體吾妥已經多天冇做運動..怕明晚上堂會跟吾下啊,,,所以吾想浪費下午(我本身係冇星期日放的.)
作者: 叮叮噹    時間: 2009-3-8 19:52
原帖由 didianna 於 2009-3-8 19:50 發表
[quote]原帖由 ee_tpk 於 2009/3/8 19:34 發表

登錄/註冊後可看大圖

因為唔知牙醫做0左咩 treatment... 郁0左 d 牙好易頭暈丫...p.s ...

ee係師姐.
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-8 19:55
原帖由 叮叮噹 於 2009-3-8 19:52 發表

ee係師姐.

我亦都係一個好普通既姨姨...
作者: didianna    時間: 2009-3-8 20:02
原帖由 ee_tpk 於 2009/3/8 19:55 發表

我亦都係一個好普通既姨姨...

sorry..ee ctse..
作者: didianna    時間: 2009-3-9 13:09
3 月9 日/上午7:45-12:30  柴灣至龍脊來回..
今日休息,,同個FD相約行山好練肌力 ..由柴灣連成道出發住龍脊,,,今日天氣相當好,,高清氣爽風景怡人..令人心景開朗 .....本來個FD想下午想去紫羅蘭山,,但我要留力今晚上堂,,只好留待下次啦...
作者: schnix    時間: 2009-3-9 13:13
原帖由 didianna 於 2009-3-9 13:09 發表
3 月9 日/上午7:45-12:30  柴灣至龍脊來回..
今日休息,,同個FD相約行山好練肌力" />" /> ..由柴灣連成道出發住龍脊,,,今日天氣相當好,,高清氣爽風景怡人..令人心景開朗" />" /> .....本來個FD想下午想去紫羅蘭山 ...

今早行山應該好舒服, 早上當係WARM UP, 晚上再黎主菜
作者: didianna    時間: 2009-3-9 13:37
原帖由 schnix 於 2009/3/9 13:13 發表

今早行山應該好舒服, 早上當係WARM UP, 晚上再黎主菜

係呀..真係 好正啊...
作者: 叮叮噹    時間: 2009-3-9 15:40
原帖由 didianna 於 2009-3-9 13:09 發表
今日休息,,同個FD相約行山好練肌力.....由柴灣連成道出發住龍脊,,,今日天氣相當好,,高清氣爽風景怡人..令人心景開朗.....本來個FD想下午想去紫羅蘭山 ...

原來妳都係星期日返工, 星期一放假? 可能係行家.
下次約一齊行山啦! 不過, 輕鬆行好了, 同妳一樣星期一晚要上跑步訓練班.
作者: 曲奇    時間: 2009-3-9 15:48
今日休息,,同個FD相約行山好練肌力..由柴灣連成道出發住龍脊,,,今日天氣相當好,,高清氣爽風景怡人..令人心景開朗 .....本來個FD想下午想去紫羅蘭山 ...

我都未行過紫羅蘭山,反而孖崗山行過幾次...
搵日試下由黃泥涌行去赤柱吧,一次過行這2座山呀...
作者: didianna    時間: 2009-3-9 23:07
原帖由 叮叮噹 於 2009/3/9 15:40 發表

原來妳都係星期日返工, 星期一放假? 可能係行家.
下次約一齊行山啦! 不過, 輕鬆行好了, 同妳一樣星期一晚要上跑步訓練班.  

叮噹噹ctse,,,你都係放星期一,,我未來兩個月都會放星期一..你做那一行呀,?,,我係做美容的 ...約埋去行山.好呀,,除了跑步,行山就是我另一中意的. ..但就係新手..
作者: didianna    時間: 2009-3-9 23:09
原帖由 cookie97 於 2009/3/9 15:48 發表

我都未行過紫羅蘭山,反而孖崗山行過幾次...
搵日試下由黃泥涌行去赤柱吧,一次過行這2座山呀...

今日如果吾係要留力夜晚上堂,,真係會跟個朋友上呀,,,
作者: 叮叮噹    時間: 2009-3-9 23:14
原帖由 didianna 於 2009-3-9 23:07 發表

叮噹噹ctse,,,你都係放星期一,,我未來兩個月都會放星期一..你做那一行呀,?,,我係做美容的 ...約埋去行山.好呀,,除了跑步,行山就是我另一中意的...但就係新手..

原本唔係行家, 都係服務性行業, 對人的工作.
我十幾歲開始行山, 斷斷續續咁, 現在盡量保持每月行一兩次山.
係長跑網都識左一位ctse有時放星期一可以一起行山. 星期六妳要返工嗎?
妳平時行邊度架? 行幾長? 行幾多個小時?
作者: didianna    時間: 2009-3-9 23:18
" />" /> 3月9日第二課跑步訓練∼∼∼∼
            呀sir今日再教另一個熱身動作.再加一個耐力動作..全部都係可以改善腿力..呢個星期真係要好好練習下..之後再慢跑,,共跑4000m,但自己就要24:20才完成,仲係最慢個幾個" />" /> ..另一方面經在呀sir指點過後,在擺手方面明顯有進步....
 行咗兩日山加今晚嘅訓練,我諗明天應該要休息一天..好讓肌肉休息下啦.." />" />

作者: 龜速行    時間: 2009-3-9 23:21
didianna c tse

恭喜!!恭喜!!

開blog大吉呀!!
作者: didianna    時間: 2009-3-9 23:35
原帖由 叮叮噹 於 2009/3/9 23:14 發表

原本唔係行家, 都係服務性行業, 對人的工作.
我十幾歲開始行山, 斷斷續續咁, 現在盡量保持每月行一兩次山.
係長跑網都識左一位ctse有時放星期一可以一起行山. 星期六妳要返工嗎?
妳平時行邊度架? 行幾長? 行幾 ...

我星期六係冇得放嫁.." />" /> .由於係行係新手,,我都係由我個行山友話事,,,佢呢方面比我強..行幾長同幾耐都吾係我話事,,因為吾熟,,只要我行到就行,,自問腳力都尚且可以.." />" />hiuijhkj

作者: didianna    時間: 2009-3-9 23:39
原帖由 龜速行 於 2009/3/9 23:21 發表
didianna c tse

恭喜!!恭喜!!

開blog大吉呀!!

多謝龜ching啊... 多多指教..
作者: didianna    時間: 2009-3-13 08:53
3 月12日 ~~~早上6:00至8:00
今日係呢個月第一次練跑..可能近來多咗行山,,再加上跑步課堂的訓練.今日跑得相當輕鬆自在 ,,時間也係受傷以來最長的一次.其實係可以再跑,,但吾想太過累而再受傷.但就真的得開心..
1: 慢跑 ~7 MINS
2: 熱身~ 10 MINS
3: 拉根~ 10MINS
4: 跑~~51MINS 柴灣至杏花村再折返返柴灣
5: 拉根舒緩~ 20MINS
作者: cc    時間: 2009-3-13 09:02
作者: didianna    時間: 2009-3-13 09:28
[quote]原帖由 cc 於 2009/3/13 09:02 發表

登錄/註冊後可看大圖

嘩~ctse咁早起早跑...真係佩服~~keep going丫~" />" />" />" /> [/quote  

冇計啦CC CTSE.我放工時間比較夜,,早上吾跑就有時間跑啦...

作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-3-13 09:30
原帖由 didianna 於 2009-3-13 08:53 發表
3 月12日 ~~~早上6:00至8:00
今日係呢個月第一次練跑..可能近來多咗行山,,再加上跑步課堂的訓練.今日跑得相當輕鬆自在 ,,時間也係受傷以來最長的一次.其實係可以再跑,,但吾想太過累而再受傷.但就真的 ...

嘩, ctse 好早呀, 6:00-8:00 我仲同周公慢步緊

想問下ctse 跑個條路徑(柴灣-->杏花村)係點架呢? 因為以前我都有跑, 而家轉左落鰂公
作者: nc    時間: 2009-3-13 09:37
原帖由 cc 於 2009-3-13 09:02 發表

嘩~ctse咁早起早跑...真係佩服~~keep going丫~" />" />

x 2

佩服佩服, didianna ctse 繼續努力呀!!!
作者: 曲奇    時間: 2009-3-13 10:09
ctse 你行了2日山 + 上堂 + 早上練跑...
果然夠哂勤力,請繼續俾心機呀...
我自己覺得朝早做完運動之後個人會醒神d..
作者: schnix    時間: 2009-3-13 11:16
anna ctse 好勤力, 咁早就起身跑
跑倒咁耐, 你既腳應該好番啦!!
keep running 呀!!!
作者: 叮叮噹    時間: 2009-3-13 11:21
Didianna好勤力啊!
晨早起身跑兩個鐘, 點解慢跑完又熱身,拉筋??
熱身係點樣熱法?
作者: didianna    時間: 2009-3-13 21:00
原帖由 kcchu 於 2009/3/13 09:30 發表

嘩, ctse 好早呀, 6:00-8:00 我仲同周公慢步緊 " />" />" />" />" />" />

想問下ctse 跑個條路徑(柴灣-->杏花村)係點架呢? 因為以前我都有跑, 而家轉左落鰂公

ching.我吾知點講你知呀,,因為冇留意啲街名

作者: didianna    時間: 2009-3-13 21:08
多謝nc ctse 同cookie ctse 嘅鼓勵..我會努力
作者: didianna    時間: 2009-3-13 21:12
原帖由 schnix 於 2009/3/13 11:16 發表
anna ctse 好勤力, 咁早就起身跑
跑倒咁耐, 你既腳應該好番啦!!
keep running 呀!!!

schnix ctse 我都覺好咗好多..行山真係可以幫助復痊啊..希望可以再好啲啦..
作者: didianna    時間: 2009-3-13 21:15
原帖由 叮叮噹 於 2009/3/13 11:21 發表
Didianna好勤力啊!
晨早起身跑兩個鐘, 點解慢跑完又熱身,拉筋??
熱身係點樣熱法?

其叮叮噹 cste.其實我都係諗主跑完有間練下呀sir教果啲熱身同拉拫同作啫...
作者: cu83    時間: 2009-3-14 16:26
哈...原來 anna c-tse 有開 blog...小弟都無留意...Sorry
大家同班同學梗要入黎睇睇... 恭喜開 blog 大吉!!
另祝你既傷盡速康復!!

作者: piyrag    時間: 2009-3-14 17:04
作者: didianna    時間: 2009-3-14 23:10
多謝CU CHING同PIYAG CHING..日後多多指教..
作者: piyrag    時間: 2009-3-14 23:11
作者: didianna    時間: 2009-3-15 08:56
3 月15日 早上6:15-8:00..
今日瞓過龍.就唯有行少一山段路..今日天氣好好..
柴灣連城道~龍躍徑終點~500級來回~哥連臣角(程)教署~500級來回~折返連城道~十分鐘跨腿練習..
作者: didianna    時間: 2009-3-18 09:37
3 月16 日.
早上7:30-12:00 行山
晚上工聯會跑步課堂三..跑步30MINS..跑得可當慢..(下次都係吾好搞到自己咁倦去上堂..)
鄭SIR再教兩個新動作...會努力練習

3 月17日
本來係諗住休息,,但個朋友要我陪佢行..又去咗行山..早上5:30-8:00..

3 月18日..休息..如果今日早放工就去公園練下鄭SIR啲動作,,希望可以啦..." />" />" />" />同大伙兒一起跑才知道自己有幾不足.要加陪努力..吾好再係最慢嘅一個.....

作者: 曲奇    時間: 2009-3-18 10:05
哈..
工聯會o個個阿sir係姓謝架...
慢d唔緊要,最緊要跑得健康...
作者: schnix    時間: 2009-3-18 12:59
原帖由 didianna 於 2009-3-18 09:37 發表
3 月16 日.
早上7:30-12:00 行山
晚上工聯會跑步課堂三..跑步30MINS..跑得可當慢..(下次都係吾好搞到自己咁倦去上堂..)
鄭SIR再教兩個新動作...會努力練習

3 月17日
本來係諗住休息,,但個朋友要我陪佢行..又去 ...

Anna ctse, 你點會係最慢個個哩, d 工聯會堂有料到架, 上多幾堂一定可以改善速度
真係羨慕你可以咁早起倒身行山呀, 我一定做唔倒哩
作者: didianna    時間: 2009-3-18 21:57
原帖由 cookie97 於 2009/3/18 10:05 發表
哈..
工聯會o個個阿sir係姓謝架...
慢d唔緊要,最緊要跑得健康...

COOKIE CTSE   真吾該你啊,,,我又叫錯人名,,,真大頭蝦
作者: didianna    時間: 2009-3-18 22:04
原帖由 schnix 於 2009/3/18 12:59 發表

Anna ctse, 你點會係最慢個個哩, d 工聯會堂有料到架, 上多幾堂一定可以改善速度" />" />
真係羨慕你可以咁早起倒身行山呀, 我一定做唔倒哩" />" />  

schnix ctse..我都知課堂有用..其實我某啲動作自己都覺得進步咗 ..你吾需要羨慕我喎..你放假都可以去行呀,,,你住果度都好方便 行山啊...
作者: didianna    時間: 2009-3-19 08:49
3 月19日  早上6:00-8:00
今日練跑..做完熱身就開始跑...頭二十分鐘左腳脛骨四周的肌肉明顯相當緊張,跑時提腳很重很重的感覺 ,還估今日只可以跑三十分鐘甚至再少一點.幸虧二十分鐘打後就開始輕鬆.而且還越跑越暢順. 但很可惜跑至最後十分鐘左腳咬柴 ..好彩不算嚴重..回家FULL冰後好好多了..希望冇事啦...
6:02-6:30∼∼∼慢跑+熱身
6:30-7:30∼∼∼練跑
7:30-7:45∼∼∼舒緩
作者: cc    時間: 2009-3-19 09:28
作者: didianna    時間: 2009-3-20 07:57
3月20日..休息
昨晚咬柴嘅腳仲係腫同痛..已經full咗次趺打..今晚要再full....希望休多幾日冇啦,,如果吾係就吾可星期一吾可以上堂啦.. ..
作者: 曲奇    時間: 2009-3-20 10:10
原帖由 didianna 於 2009-3-20 07:57 發表
3月20日..休息
昨晚咬柴嘅腳仲係腫同痛..已經full咗次趺打..今晚要再full....希望休多幾日冇啦,,如果吾係就吾可星期一吾可以上堂啦.. ..

不如試下敷冰消腫啦...
希望anna ctse 快些好番啦..

作者: schnix    時間: 2009-3-20 10:55
原帖由 didianna 於 2009-3-20 07:57 發表
3月20日..休息

anna ctse, Full 冰哩, full 冰可消腫架
作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-3-20 18:00
3月20日..休息

anna ctse 保重, 多多休息, 咬柴應該三幾日就好的
作者: didianna    時間: 2009-3-20 21:17
多謝cookie cste ,schnix ctse和 kcchu ching..已經好了點點啦,,,我有full 冰啊!!多謝關心..
作者: schnix    時間: 2009-3-24 00:07
anna ctse, 腳點樣哩, 沒事嗎?

作者: cu83    時間: 2009-3-24 00:16
anna c-tse, 今日好少人上堂!!
你做乜唔上堂呀??
作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-3-24 11:48
anna ctse, 隻腳好番D未呢?
作者: didianna    時間: 2009-3-24 22:49
原帖由 schnix 於 2009/3/24 00:07 發表
anna ctse, 腳點樣哩, 沒事嗎?

schnix ctse  好d啦,,但仲係有腫同痛,,所以吾敢上堂,,,怕會加長個復痊期
作者: didianna    時間: 2009-3-24 22:53
原帖由 cu83 於 2009/3/24 00:16 發表
anna c-tse, 今日好少人上堂!!
你做乜唔上堂呀??

cu83 ching  ..因為我上星期四練跑時咬柴..由於未消腫同有痛,所以冇上堂,,希望下星期一可以上堂啦...
作者: didianna    時間: 2009-3-24 22:58
原帖由 kcchu 於 2009/3/24 11:48 發表
anna ctse, 隻腳好番D未呢?

KCCHU CHING..謝謝你關心啊,,,已經好點啦,,,但就仲有腫同痛..其實其情況係比我預期中差咗啲,,,冇諗過甘多日都仲痛..
作者: schnix    時間: 2009-3-24 23:12
原帖由 didianna 於 2009-3-24 22:49 發表

schnix ctse  好d啦,,但仲係有腫同痛,,所以吾敢上堂,,,怕會加長個復痊期

喜療妥得唔得哩?
如果未有好轉, 最好睇下醫生啦
作者: cc    時間: 2009-3-24 23:17
作者: cu83    時間: 2009-3-24 23:27
原帖由 didianna 於 24-3-2009 22:53 發表
cu83 ching  ..因為我上星期四練跑時咬柴..由於未消腫同有痛,所以冇上堂,,希望下星期一可以上堂啦...

乜甘大件事!!
試吓 "Fu" 冰 + 喜療妥
或者可以試吓擦 服他靈 Voltaren, 一般藥房有售

作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-3-24 23:32
原帖由 didianna 於 2009-3-24 22:58 發表

KCCHU CHING..謝謝你關心啊,,,已經好點啦,,,但就仲有腫同痛..其實其情況係比我預期中差咗啲,,,冇諗過甘多日都仲痛..

而家行路會唔會痛? 如果痛睇下跌打會好D, 通常連睇3-4日應該可以正常行番
作者: didianna    時間: 2009-3-25 08:25
多謝schnix ctse,cc ctse,cu83 ching,和 kcchu ching 各位的關心...
其實除了開頭一兩日行路要就下就下,,之後我同平時行係冇分別,,,只係落斜路和梯級就明顯會痛,,而且消腫方面一直欠理想..我已經停了所有運動,好讓隻腳休息,早晚都有搽跌打酒..(係家傳的,一直都好有效)...多謝位關心..希望呢幾日再好一點,,星期五可以出席邪神個特訓啦,我已經調咗假啦...
作者: 叮叮噹    時間: 2009-4-25 12:21
Dianna,

成個月冇寫blog. 對腳點呀? 有冇跑步/行山呀?
5/5 我地約左幾個跑友行山, 有興趣嗎?
作者: didianna    時間: 2009-4-28 22:35
原帖由 叮叮噹 於 2009/4/25 12:21 發表
Dianna,

成個月冇寫blog. 對腳點呀? 有冇跑步/行山呀?
5/5 我地約左幾個跑友行山, 有興趣嗎?

叮噹ctse..多謝你關心,,腳未好,但呢個星期開始行返山啦.5/5果日如果可以都想跟你行下,,,近來工作量同工作壓力好大..假都放少咗.好辛苦..
作者: schnix    時間: 2009-4-28 23:48
原帖由 didianna 於 2009-4-28 22:35 發表

叮噹ctse..多謝你關心,,腳未好,但呢個星期開始行返山啦.5/5果日如果可以都想跟你行下,,,近來工作量同工作壓力好大..假都放少咗.好辛苦..

anna ctse, 見到你既留言我都好開心, 好耐無見了
工作壓力大, 行下山relax 下最好啦
上次扭親既腳未好番? 有無再睇醫生呀? 未好番就唔好跑住, 休息多d, 幫助康復
take care!
作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-4-28 23:50
Anna ctse, 好耐無見, 工作壓力大之餘都要好好休息呀
作者: cc    時間: 2009-4-28 23:50
作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-4-28 23:54
原帖由 cc 於 2009-4-28 23:50 發表

放鬆d啦.....上黎長跑網睇下佢地吹水....好好笑嘎~~" />" />

港島吹水大軍歡迎你地
作者: 曲奇    時間: 2009-4-29 02:10
原帖由 didianna 於 2009-4-28 22:35 發表

anna ctse 休息夠才跑番步及行山啦,長跑長有...
遲d有活動再預埋你~
作者: didianna    時間: 2009-4-30 20:32
多謝大家關心,,,我都有睇醫生,,但係隻腳就時好時吾好,,,都幾煩,,加上自己工作量又大..都幾倦,
作者: schnix    時間: 2009-4-30 20:52
原帖由 didianna 於 2009-4-30 20:32 發表
多謝大家關心,,,我都有睇醫生,,但係隻腳就時好時吾好,,,都幾煩,,加上自己工作量又大..都幾倦,

跑步方面, 好番先跑都無問題, 跑步主要係'強身健體', 唔好比壓力自己哩, 唔跑都可以行下山... 我都休息緊呀
工作方面就無計啦, 有時間就儘量休息, 身體健康最緊要
作者: 叮叮噹    時間: 2009-7-16 00:41
唔見一排, 腳仔好番嗎?
作者: didianna    時間: 2009-7-28 21:44
原帖由 叮叮噹 於 2009/7/16 00:41 發表
唔見一排, 腳仔好番嗎?

多謝關心呀叮叮噹ctse..我上星期轉咗另一個跌打師傅..情況吾錯大有改善,,可能8月中就可以試跑啦..
作者: 叮叮噹    時間: 2009-7-28 23:35
原帖由 didianna 於 2009-7-28 21:44 發表

多謝關心呀叮叮噹ctse..我上星期轉咗另一個跌打師傅..情況吾錯大有改善,,可能8月中就可以試跑啦..

Good啦! 唔好心急去跑, 好番有排妳跑.
作者: didianna    時間: 2009-9-5 07:19
標題: 各位我回來啦,
各位ching cste,,我回來啦 ..經過半年嘅休息,我的傷患已好返啦,,昨天第一次試跑,,雖然只跑咗8分鐘.(吾敢跑太長),,但感覺相當良好,當我步行住跑場時.越接近跑場心情越興奮. .昨天全日心情都相當開朗,,不停告訴身傍好友~~~我跑返啦..今天都有跑,,十分鐘啦,,只跑十分鐘,,但都相當開心滿足,,我回來啦,,請大家日後多多指教..
作者: 曲奇    時間: 2009-9-5 07:28
Welcome back~~
好番就好啦,剛初癒,慢慢加量/強度呀~~
作者: schnix    時間: 2009-9-5 09:59
原帖由 didianna 於 2009-9-5 07:19 發表
各位ching cste,,我回來啦hgj091" />" />hj ..經過半年嘅休息,我的傷患已好返啦,,昨天第一次試跑,,雖然只跑咗8分鐘.(吾敢跑太長),,但感覺相當良好,當我步行住跑場時.越接近跑場心情越興奮. .昨天 ...

welcome back!!!! 真係'鄧' 你開心啦!
跑季剛開始, 時間剛剛好!!
慢慢加量上去, 不要心急呀

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2