香港長跑網 - 長跑長友

標題: 渣打放里數牌問題. [打印本頁]

作者: onionufo    時間: 2009-3-8 13:29
標題: 渣打放里數牌問題.
渣打d里數牌,係d工作人員一早係地上做好標記,只是封路當晚將d里數牌放在相應標記上就得...定係封路當晚重新測一次距離,每到1km就放一個?
作者: HIN    時間: 2009-3-8 14:46
香港電台好似有段節目講過,但我唔記得咗叫咩名
作者: miller    時間: 2009-3-8 15:10
原帖由 onionufo 於 2009-3-8 13:29 發表
渣打d里數牌,係d工作人員一早係地上做好標記,只是封路當晚將d里數牌放在相應標記上就得...定係封路當晚重新測一次距離,每到1km就放一個?

賽前﹙賽事舉行前幾星期﹚由合資格賽道量度員﹙香港只有一個﹚,得到警方護送下,o向深夜作分段量度,並於有關位置上面mark位,當日封路開始後工作人員就根據所有marking放距離牌,量度員會由起點踩到尾再重新check一次所有位置正確先可以開賽。
作者: allanccl    時間: 2009-3-8 15:19
原帖由 HIN 於 2009-3-8 14:46 發表

無線電視都播過,唔知係咪鏗鏘集,大約內容講:係大會一個專人測距員乘單車,單車裝上一個計程表,由交通警半夜開路,度幾次,量度時記低及造記號,誤差唔超過一米。
作者: 叮叮噹    時間: 2009-3-8 16:13
原帖由 HIN 於 2009-3-8 14:46 發表

有睇呢個港台節目, 好似係"鏗鏘集"定"星期一檔案".
作者: saki    時間: 2009-3-9 00:21
節目叫 "體育的風采 - 第八集:「最高最強之戰。」

http://www.rthk.org.hk/rthk/tv/glamourofsport08/20080301.html

要看/下載要快手了, 因港台節目會多數在播出一件年後停止給大眾觀看 (節目伯是2008件年3月播出)

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2