香港長跑網 - 長跑長友

標題: 籃球迷揮手SAY HI區 [打印本頁]

作者: 瘋瘋    時間: 2009-3-16 10:58
作者: piyrag    時間: 2009-3-16 10:59
作者: miller    時間: 2009-3-16 11:07
Wah, 點少得 Scottie Pippen呀?
作者: 瘋瘋    時間: 2009-3-16 11:11
作者: piyrag    時間: 2009-3-16 11:14
作者: 瘋瘋    時間: 2009-3-16 11:16
作者: 瘋瘋    時間: 2009-3-16 11:16
作者: daniel0415    時間: 2009-3-16 11:21
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-3-16 10:58 發表
見隔離足球迷在揮手, 忍唔住要同籃球迷講聲Hi.
AJ is the best~ Always the best~" />" />

我們都是生活在公牛/Jordan/pipen的年代!籃球帶給我無限的樂趣,同時也帶給我身體許多的傷患!但傷患郤令我從此愛上了跑步。
作者: 瘋瘋    時間: 2009-3-16 11:23
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-16 11:24
你地講果三位九十年代公牛三勇士...我當時因為佢地而留意 NBA..

但係公牛沒落之後.. 我亦都無再睇啦... 我數埋都有十年無掂過籃球~
作者: 瘋瘋    時間: 2009-3-16 11:27
作者: shogikin    時間: 2009-3-16 11:28
Joe Dumars & Bad Boy 2

Kin in Pistons
作者: 瘋瘋    時間: 2009-3-16 11:30
作者: oscar    時間: 2009-3-16 11:34
作者: 力    時間: 2009-3-16 11:36
I like the old day -

LAKER (Magic Johnson) Vs CELTICS (Larry Bird)
作者: piyrag    時間: 2009-3-16 11:38
作者: piyrag    時間: 2009-3-16 11:39
作者: 瘋瘋    時間: 2009-3-16 11:39
作者: piyrag    時間: 2009-3-16 11:42
作者: 喪Ken    時間: 2009-3-16 11:49
畢咗業之後都冇乜點打過
話事話我都係 jordan fans 嚟

作者: 力    時間: 2009-3-16 11:53
原帖由 shogikin 於 2009-3-16 11:28 發表
Joe Dumars & Bad Boy 2

Kin in Pistons

& Rodman
作者: onon    時間: 2009-3-16 11:57
原帖由 Alex 於 2009-3-16 11:53 發表

& Rodman

RODMAN....勁呀!
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-16 12:00
原來小妹係同眾 ching 同一個年代... 見証 nba 最偉大時代~
作者: piyrag    時間: 2009-3-16 12:26
作者: 瘋瘋    時間: 2009-3-16 12:27
作者: piyrag    時間: 2009-3-16 12:31
作者: 瘋瘋    時間: 2009-3-16 12:43
作者: piyrag    時間: 2009-3-16 12:44
作者: 瘋瘋    時間: 2009-3-16 12:46
作者: piyrag    時間: 2009-3-16 12:47
作者: 瘋瘋    時間: 2009-3-16 12:48
作者: piyrag    時間: 2009-3-16 12:50
作者: 瘋瘋    時間: 2009-3-16 12:51
作者: TerrySze    時間: 2009-3-16 13:35
籃球迷<----小學打到中三.
原本大家仲停留係AJ代. 我係Jordon拿第一屇總冠軍時開始睇,不過而家沒睇NBA好久了
作者: Keroro_stephen    時間: 2009-3-16 13:36
hello, 我都係同年代的

最喜歡柏賓(不是佐敦的原因是他太"屈機"了)

而家就好少睇, 一來無左k寶, 免費電視又一個月先一鑊...

現役球星比較喜歡係"全盛時期"的Jason Kidd" (不過已經係太陽隊的年代...)

作者: 力    時間: 2009-3-16 13:52
標題: 回復 35# 的帖子
佐敦太"屈機"了?? Why said that?  Are you mean AJ 獨食?

作者: 慢子 Wilson    時間: 2009-3-16 13:55
原帖由 piyrag 於 2009-3-16 11:38 發表
我無問題。我都仲有打開,嘻嘻~~

same as me.如開波請預埋小弟呀!
作者: 瘋瘋    時間: 2009-3-16 14:02
作者: 曲奇    時間: 2009-3-16 14:08
咁多ching鍾意bulls...
冇人提下stockon & malone呀....@@
作者: 慢子 Wilson    時間: 2009-3-16 14:09
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-3-16 14:02 發表

慢子,
小弟可以同你打1vs1喎, 大家咁近!
同你打波可能會打打下打喎. " />" />" />" />

吓!
......   ....交 ......

作者: 力    時間: 2009-3-16 14:10
原帖由 cookie97 於 2009-3-16 14:08 發表

give n go
作者: piyrag    時間: 2009-3-16 14:14
作者: 瘋瘋    時間: 2009-3-16 14:17
作者: pauleung102    時間: 2009-3-16 14:19
I am a big fan of b-ball 2!!!
But i would like to share my points about running and b-ball.

As you know, running focuses on weight mainly, so you can see that no more muscalar runners can run a good result because of the heavy weight. the good runners should be thin or skinny.......

However, b-ball player emphazises on muscle strength and power(e.g. jumping and grabbing rebounds), so when you train do the weight training (for upper body)for b-ball....you may influence the running performance because of the gain of muscle composition......

by the way, there is only one player in NBA, who is a marathon runner b4 playing b-ball......he is Richard Hamilton...

登錄/註冊後可看大圖

作者: kenneth    時間: 2009-3-16 14:33
作者: TerrySze    時間: 2009-3-16 15:12
原帖由 慢子 Wilson 於 2009-3-16 13:55 發表

same as me.如開波請預埋小弟呀!" />" />  

開波唔使預小弟...因為好茅
作者: 小參孫    時間: 2009-3-16 15:18
我喜歡jason kidd的﹗@@
作者: saki    時間: 2009-3-16 18:19
My most favorite NBA player forever!!!
作者: saki    時間: 2009-3-16 18:21
原帖由 piyrag 於 2009-3-16 14:14 發表
郵差馬龍射罰球會唸下野先,同un un下。

仲有唸唸有詞添!!!!!!!!!!
作者: 小華是也!    時間: 2009-3-16 19:30
篮球我都打得下嫁^^"
有波開叫下我喇he he
作者: runningmonkey    時間: 2009-3-16 20:05
標題: 回復 44# 的帖子
Really?? No wonder he is so thin~~

Do you know how fast his run for the marathon? (just curious, no offense~ )
作者: 迪迪仔    時間: 2009-3-16 22:06
原帖由 Alex 於 2009-3-16 11:36 發表
I like the old day -

LAKER (Magic Johnson) Vs CELTICS (Larry Bird)

Me too.

我係Larry Bird既忠實fans.

佢地兩個對決真係好精彩.
作者: 迪迪仔    時間: 2009-3-16 22:14
原帖由 cookie97 於 2009-3-16 14:08 發表

我都幾鍾意STOCKTON架,
MALONE就麻麻地了.

提起佢兩個,當然仲有死光槍Hornacek既3分啦.

其實MALONE都幾慘架[雖然唔係太鍾意佢],
如果無JORDAN既話佢心應該可以有冠軍指環.
後來佢去左L.A. , 都係無......
作者: Keroro_stephen    時間: 2009-3-16 23:45
原帖由 saki 於 2009-3-16 18:21 發表

仲有唸唸有詞添!!!!!!!!!!

好似話係唸經...
作者: 新軍人生活    時間: 2009-3-16 23:51
各位ching ctse有冇興趣book場打下波今啦,我好有與趣喎,當係附加訓練啦,我知大窩口個頭,有個成三個全場既球埸長期冇人打架,可以打全埸,半場任玩,唔知大家有冇興趣呢(交通都幾方便,對出都好多車,巴士,小巴撘,就近就係大窩口港鐵站啦,)

作者: Keroro_stephen    時間: 2009-3-17 00:05
原帖由 迪迪仔 於 2009-3-16 22:14 發表

我都幾鍾意STOCKTON架,
MALONE就麻麻地了.

提起佢兩個,當然仲有死光槍Hornacek既3分啦.

其實MALONE都幾慘架[雖然唔係太鍾意佢],
如果無JORDAN既話佢心應該可以有冠軍指環.
後來佢去左L.A. , 都係無.... ...

史托頓都係一個實而不華的球員, 同Karl Malone下下 give & go真係無人能擋

但講真佢d防守有時幾陰下, 當年佐敦食佢唔少野...

而家史龍教練又整番對翻版s&k, 我幾欣賞新一代的PG Deron Williams, 雖然佢無阿CP3咁搶鏡, 但實用性其實有過之而無不及!

作者: Mr.Bus    時間: 2009-3-17 00:31
ha
如果有波打,
請預埋小弟一位
因為好耐冇聞過籃球陣味了
作者: 曲奇    時間: 2009-3-17 14:32
原帖由 Keroro_stephen 於 2009-3-17 00:05 發表

史托頓都係一個實而不華的球員, 同Karl Malone下下 give & go真係無人能擋

但講真佢d防守有時幾陰下, 當年佐敦食佢唔少野...

而家史龍教練又整番對翻版s&k, 我幾欣賞新一代的PG Deron Williams, 雖然佢無阿 ...

Deron Williams & Bozzer (New) = Stockon + Malone (Old)~~
Salon is a very good coach.....
作者: 曲奇    時間: 2009-3-17 14:33
Besides NBA..
Basketball Fans must like SLAM DUNK!!!
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-17 15:03
yeah~ SLAM DUNK... 真係百看不厭~
我都係喜歡流川楓多 d~
作者: Keroro_stephen    時間: 2009-3-18 13:47
i like三井壽多d,

與我都係打shooter位有關係吧...
作者: piyrag    時間: 2009-3-18 13:56
作者: 曲奇    時間: 2009-3-18 15:28
櫻木這紅頭仔也勁嘛,籃板王..
不過我都鍾意流川多d...
作者: Keroro_stephen    時間: 2009-3-19 09:36
原帖由 cookie97 於 2009-3-18 15:28 發表
櫻木這紅頭仔也勁嘛,籃板王..
不過我都鍾意流川多d...

坦白講我對佢無咩好感la, 單靠天賦實質係唔唔識打波...

不過睇佢成長又幾搞笑

P.S. 點解籃球版變左漫畫版...
作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-3-19 12:02
岩岩先睇到有個籃球迷揮手區添, 我都由中六開始打籃球(都係因當年NBA 有jordan開始), 唔算好叻. 上年都仲有同D frd 一個星期出黎打一次, 不過自上年整傷左膝頭休左幾個月同埋開始左練跑後就無乜點打啦, 如果有波打都可以叫埋小弟
作者: piyrag    時間: 2009-3-19 13:51
作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-3-19 17:51
試下你咪知囉
作者: piyrag    時間: 2009-3-19 17:52
作者: 小華是也!    時間: 2009-3-31 23:51
吾知嘰時我地都可以好似足球咁黎番場波呢???
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-4-1 01:40
籃球...係我唔係咁有興趣既運動其中一樣。
如果大家開波既話...我就來個啦啦隊。
作者: 慢子 Wilson    時間: 2009-4-1 09:09
小弟都有 興趣打翻場友誼波(打就要打全場)
作者: 瘋瘋    時間: 2009-4-1 09:15
作者: piyrag    時間: 2009-4-1 09:44
作者: 瘋瘋    時間: 2009-4-1 09:47
作者: piyrag    時間: 2009-4-1 09:59
作者: 瘋瘋    時間: 2009-4-1 10:08
作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-4-1 10:34
1. 我兩者皆可
2. 我兩者皆可,因為我係打街場出身,嘻!
3. 我住柴灣
4. 無乜所謂, 除左星期六下午

kcchu 上

作者: 711MF    時間: 2009-4-1 10:52
作者: 瘋瘋    時間: 2009-4-1 10:53
作者: 兆聰    時間: 2009-4-1 19:10
我都有打開籃球,如開波可以預埋我嗎?

1. 我兩者皆可
2. 我兩者皆可,不過比較建議租場,因為依家開始雨季,怕約打街場時下雨
3. 我住鴨脷洲
4. 星期2,3返工收夜外,其他日子的晚上都可以

kwoksiu上
作者: 比因    時間: 2009-4-1 21:27
我未正式練跑步之前都打籃球的, 因為有可以變得高D既幻想.

細個個時就會好介意生得唔夠高, 但是到左某個時間就無再諗, 而且無必要諗呢樣野

再加埋做左野咁上下年月, 波友都因各有各忙而散掉!

數埋, 2年零3個月無掂過皮球了.
作者: 小華是也!    時間: 2009-4-1 21:38
我要星期日/平日夜晚^^
不如打街場~我見SSP運動場附近的街場不是太多人~(平日夜晚)
我地可以去跟隊^^ 3 打 3
作者: 龍龍    時間: 2009-4-1 22:53
我都打得下喎, 5"9 的我係打wing呀...控球分球加射3分...
就到時間就可以...住ssp~~~
作者: Mr.Bus    時間: 2009-4-1 23:48
[quote]原帖由 piyrag 於 1/4/2009 09:59 發表

登錄/註冊後可看大圖

不如收集一下大家的意見先:
1.想打全場 / 3打3 / 兩者皆可
2.街場 ( 免費 ) / book 室內場 ( 夾場錢 ) / 兩者皆可
3.大家係邊個區既人?( 可以搵一d中間位的場一齊打 )
4.平日 / 星期六 / 星期日

1. 兩者皆可 (不過覺得 3 on 3開心d )
2.冇所謂,有得打就得
3.葵涌區
4.夾啱時間就ok
作者: 小華是也!    時間: 2009-4-1 23:55
1. 兩者皆可
2.街場(吾洗BOOK方便好多)
3.元朗(但出九龍/灣仔打都OK)
4.平日/星期日
作者: 瘋瘋    時間: 2009-4-2 10:52
作者: piyrag    時間: 2009-4-2 11:10
作者: 瘋瘋    時間: 2009-4-2 11:11
作者: piyrag    時間: 2009-4-2 11:28
作者: 瘋瘋    時間: 2009-4-2 11:31
作者: 瘋瘋    時間: 2009-4-2 14:15
作者: daniel0415    時間: 2009-4-2 14:25
諗諗下,已好幾年都冇掂過ball啦,得閑都係去拍拍個ball,搵番少少昔日的感覺才行。
作者: 瘋瘋    時間: 2009-5-10 10:52
作者: 兆聰    時間: 2009-5-10 13:01
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-5-10 10:52 發表
anyone have interest to play for basketball比賽?

打比賽?我有興趣,不過係3on3定全場呢?
作者: 瘋瘋    時間: 2009-5-10 13:03
作者: miller    時間: 2009-5-10 14:30
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-5-10 13:03 發表

full ar. do you guys have such matches information?

而家d籃球賽好難報架喎…
作者: Mr.Bus    時間: 2009-5-28 16:38
魔術3-1騎士
湖人3-2金塊

估唔到騎士.........
作者: 228華    時間: 2010-5-13 13:00
標題: 回復 97# 的帖子
咁又一年季後賽了
騎士今年
希望太陽取得最後勝利吧
g.hill & Nash
作者: hkyen    時間: 2010-5-13 18:35
小皇帝又

仲諗住今年係新王者大戰 不過之後幾年都係候活 vs 小皇帝ga啦

今年又高比
作者: 業,精於勤    時間: 2010-5-15 14:32
我都揮下手先

要打就打全場室內星期3(跑夜馬應該易D book場)

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2