香港長跑網 - 長跑長友

標題: 有玩開Gym的ching ctse入o黎揮揮手 [打印本頁]

作者: Keroro_stephen    時間: 2009-3-16 23:58
標題: 有玩開Gym的ching ctse入o黎揮揮手
見隔離吹水吹得咁高興, 都開個post吹下大家做gym的心得?

我通常響荃灣或沙田p記玩多, 不過較常去沙田(雖則我係屯門友...), 因為d 野較新.

但呢排好燥, 皆因p記搞左個$500大優惠後p記多人到好似街市...
作者: 新軍人生活    時間: 2009-3-17 00:04
一路都有玩開,弗弗都有大到(包括個肚腩仔) 今年最希望叫噃個肚腩仔細的,以前玩開Gym樓,以家樓下開左間体育館,方便左,轉左玩康文,但的機就冇左以前今多囉,ching又玩開邊度啦
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-17 01:07
我未跑步之前都係做 gym 丫..多多指教~
不過小妹主要係跳舞班~ 有時做下 leg extension 同埋 leg press 而已~
作者: sleung2002hk    時間: 2009-3-17 01:34
以前都有玩過下~~不過自己又唔係想操大隻~練落都係操體能有用好多
作者: TerrySze    時間: 2009-3-17 09:49
讀書時有玩,一星期兩次上做2次gym, 主要要操上身.
而家join左 Califonia, 不過e排跑步多,一個星期頂多做GYM一次.
單靠做gym操返來的肌肉係比較大,唔係修長. 欠缺柔韌性和靈活性
所以而家做gym都係扶助性質.做gym時會加入大量拉筋及伸展動作
作者: batigoal    時間: 2009-3-17 09:56
我都有玩gym,去康文處玩,貪佢平同近,全身都會練,主要都係想肌肉平均d....又可以幫助跑步同踢波.....
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-17 09:59
我在 FF 做 gym ga~... 因為傷0左.. 一個月去到 2-3 次左右...
作者: onon    時間: 2009-3-17 11:11
多數去康文, 買張月票任玩,

勝在人少少, 冷門時間試過一個人包場.

不過d器材比較流, 勉強夠玩.

作者: di692    時間: 2009-3-17 11:19
我係荃灣豬適堡玩左幾年,通常唔會係晚上,超多人,中午唔係咁多人,ok架!!
作者: 興記J-run    時間: 2009-3-17 13:22
我join左 Califonia, 多數去旺角, 主力做拉筋
作者: MrMoonLight    時間: 2009-3-17 18:05
我一星期都會去兩三次, 都係去康文署, 返工同屋企都冇 p 記或 c 記
作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-3-17 18:09
我去開銅鑼灣同鰂魚涌P記, 以前會玩跑步機同做D weight lifting, 不過出得多街跑步後少左去玩
作者: 亞平    時間: 2009-3-17 21:43
原帖由 kcchu 於 2009-3-17 18:09 發表
我去開銅鑼灣同鰂魚涌P記, 以前會玩跑步機同做D weight lifting, 不過出得多街跑步後少左去玩

小弟都都玩左幾年,最初去gym跑步為左減磅,接住玩負重為左跑步冇咁易傷,而家少左做負重,因為想減輕體重跑快D..
作者: 蘋果    時間: 2009-3-17 22:07
我玩咗幾年gym ga la, 有跳啲class,亦有玩weight.
近排跑多咗啲,負重訓練少咗
夏天少啲跑街,收工通常去跑機
作者: 坑口公牛    時間: 2009-3-18 10:10
我玩咗兩年度,一直都係康文玩。
多數喺住處及公司附近康文署運動埸出沒。
作者: running-sue    時間: 2009-3-18 10:24
[quote]原帖由 坑口公牛 於 2009-3-18 10:10 發表

登錄/註冊後可看大圖

我玩
作者: Qoo    時間: 2009-3-20 17:20
現在玩開旺角百寶利Califonia,之前係Physical玩過...
初時因為極唔喜歡跑步,所以去join健身中心,後尾又因為健身,迫住開始跑...
好似行番轉頭咁...
我諗夏季會多d玩gym
作者: chengtszhang    時間: 2009-3-25 23:45
標題: GYM exercise
我係會所做, 10元一次.

主要做負重運動.
作者: 法蘭    時間: 2009-3-26 00:02
我都有去沙田p記,

通常都係跑完機,再去做負重!

不過呢排無咩時間去,因為實在太多人啦!
好似個街市咁!
都差唔多成個月無去啦!
作者: 火仔11    時間: 2009-3-26 00:18
我玩GYM剛剛1年,08年3月開始喺康文玩,依家貪平轉左P記~
作者: runrun    時間: 2009-3-26 01:03
因去年年尾開始受傷無法練跑,由今年1月開始做gym,
多數去源禾路康文,間唔中去沙田P,星期一晚剛去過P,
但真的太多人。
但絕對唔敢做跑步機,只做滑行機、手和復。

作者: di692    時間: 2009-3-26 09:09
原帖由 法蘭 於 2009-3-26 00:02 發表
我都有去沙田p記,

通常都係跑完機,再去做負重!

不過呢排無咩時間去,因為實在太多人啦!ghjygu" />" />h
好似個街市咁!
都差唔多成個月無去啦!" />" />hj" />" />h

依家p記做緊$500半年優惠,所以搞到好似街市咁囉,最好選擇非繁忙時間去會好好多的
作者: 火仔11    時間: 2009-4-5 16:51
我今日終於見識到P記人山人海嘅威力啦~
作者: Qoo    時間: 2009-4-7 18:08
原帖由 火仔11 於 2009-4-5 16:51 發表

咁洗唔洗排隊呀?聽人講多人的時候連跑步機都要排隊?
不過我上個月中收到訊息,$500半年之餘,仲有$550美容卷,真係好吸引...
作者: 火仔11    時間: 2009-4-7 19:19
標題: 回復 24# 的帖子
繁忙時間真係要排隊~
唔好話跑步機要排,連bd都要排,db就擺到亂哂,想搵個啱lbs都搵餐死~
作者: 卓卓    時間: 2009-4-7 20:09
原帖由 火仔11 於 2009-4-5 16:51 發表

嘩,入面咁多大隻老排隊...........
隨時等到火滾,言語或肢體語言一個唔小心,開片都有份 ~.~

火兄,您隨時有好多片睇.
作者: 火仔11    時間: 2009-4-7 23:50
標題: 回復 26# 的帖子
傻啦~
其實d大隻佬好斯文好有禮貌~
反而最無品就係我呢亭無料扮代表~
作者: HOLIC    時間: 2009-5-6 10:29
我係奧海city果間action waterfall 果度做gym架
作者: TerrySze    時間: 2009-5-6 10:59
原帖由 火仔11 於 2009-4-7 23:50 發表
傻啦~

好同意.....d大隻佬玩開gym....知道做gym有g做ym的禮儀..
我玩Califonia,唔見人山人海....不過好貴...
係tst個間有唔少所謂名人/明星仔去.....
作者: TerrySze    時間: 2009-5-6 11:00
原帖由 HOLIC 於 2009-5-6 10:29 發表
我係奧海city果間action waterfall 果度做gym架

E間好似好大...
作者: 山海赤子    時間: 2009-5-6 23:16
原帖由 HOLIC 於 2009-5-6 10:29 發表

呢間gym 就未做過, 每次都係去外面玩 golf

做gym我係旺角一間並非大型連鎖式, 一開始玩gym已經係呢間
其間都有去過P 記 & C 記, 但最終都係選擇番呢間細細地
隨時去搵教練 set programme 唔需額外收費
作者: e.c.    時間: 2009-5-14 17:24
原帖由 山海赤子 於 2009-5-6 23:16 發表

呢間gym 就未做過, 每次都係去外面玩 golf

做gym我係旺角一間並非大型連鎖式, 一開始玩gym已經係呢間
其間都有去過P 記 & C 記, 但最終都係選擇番呢間細細地
隨時去搵教練 set programme 唔需額外收費

赤子係咪 TxC?
我都好想搵間咁既gym... 不過俾哂錢... 要捱多兩年先有得走...
不過旺角... 唔就我腳呢..
作者: MILKLOK    時間: 2009-5-18 01:33
YEAH!!做左gym 差唔多2年!!主要上身~~
起康文玩開!!!
好多時都係砌完45min weight training 再加10k跑街!!!! 好爽的!
作者: 蘭西•韋    時間: 2009-5-18 09:27
我會去屯門或荃灣P記,跑左步後去少左, 而家每個星期去1晚
我好少玩器械,只係跳舞,主要玩STEP多
作者: ee_tpk    時間: 2009-5-18 09:28
原帖由 MILKLOK 於 2009-5-18 01:33 發表
YEAH!!做左gym 差唔多2年!!主要上身~~
起康文玩開!!!
好多時都係砌完45min weight training 再加10k跑街!!!! 好爽的!

點解咁多人對腳唔做 weight 既 ?!
作者: 山海赤子    時間: 2009-5-18 10:55
原帖由 ee_tpk 於 2009-5-18 09:28 發表

點解咁多人對腳唔做 weight 既 ?!

我有做呀!
通常下半身係我主菜
我一去夠時間就會做晒全套, 腰腳佔大部份時間
作者: e.c.    時間: 2009-5-18 11:27
原帖由 山海赤子 於 2009-5-18 10:55 發表

我有做呀!
通常下半身係我主菜
我一去夠時間就會做晒全套, 腰腳佔大部份時間

我想問腰係咪都係做sit up果類?
但我又無咩恆心去做...所以都係聽ee講上下body pump.. 最少上堂佢點都迫我做左幾set...
我core muscle好唔掂... 唔知點improve好...係咪要乖乖做番body pump果d動作呢?
作者: MILKLOK    時間: 2009-5-18 17:43
我就因為怕會影響跑步,同埋我一向都覺得自己對腳太粗了(踩開單車)
不過呢!做埋對腳對全身muscle 生長都會有幫助!!
作者: ricch    時間: 2009-5-18 23:16
I go to Cali and normally will spend 20 mins running, 30 mins weight training on upper body (machine), and 15 mins work on abs (sit-up, abs crunch, etc)
作者: ee_tpk    時間: 2009-5-18 23:26
原帖由 MILKLOK 於 2009-5-18 17:43 發表
我就因為怕會影響跑步,同埋我一向都覺得自己對腳太粗了(踩開單車)
不過呢!做埋對腳對全身muscle 生長都會有幫助!!

ching... 其實如果你會一直跑步.. 反而要強化下肢...
四頭肌夠強可以保護膝頭
股巨肌夠強對抬腿有幫助

怕腳粗就做輕 d 但做多幾下....
作者: ee_tpk    時間: 2009-5-18 23:28
原帖由 e.c. 於 2009-5-18 11:27 發表

我想問腰係咪都係做sit up果類?
但我又無咩恆心去做...所以都係聽ee講上下body pump.. 最少上堂佢點都迫我做左幾set...
我core muscle好唔掂... 唔知點improve好...係咪要乖乖做番body pump果d動作呢?

你幾時得閒上邪神班...尋日先至教0左幾招丫...
應該之後都會做....

btw.. body pump 既 track 9 係做 core... 或者你在家早 d 起身 or 臨訓前做多次...
呢 d 日日做唔怕傷既....
作者: e.c.    時間: 2009-5-19 00:13
原帖由 ee_tpk 於 2009-5-18 23:28 發表

你幾時得閒上邪神班...尋日先至教0左幾招丫...
應該之後都會做....

btw.. body pump 既 track 9 係做 core... 或者你在家早 d 起身 or 臨訓前做多次...
呢 d 日日做唔怕傷既....

但我上堂最衰就係剩係識跟, 玩steps就死硬, 果d咁既動作我上完堂就唔記得哂啦...
次次唔同阿sir又唔同左... 我懷疑佢係專登令你唔記得, 迫你去上堂 (當然我都知道我係無記性...)
到底.... 係邊個動作同邊個動作呢... 我唯一記得既只係crunch....
好似ee咁記得邊個track 打邊個track.... 我估我起碼要每星期3次. 做足超過4星期先記得哂.
邪神班轉左朝早好似仲甘咁... 下星期日就可以黎啦

作者: ee_tpk    時間: 2009-5-19 00:32
原帖由 e.c. 於 2009-5-19 00:13 發表

" />" />但我上堂最衰就係剩係識跟, 玩steps就死硬, 果d咁既動作我上完堂就唔記得哂啦...
次次唔同阿sir又唔同左... 我懷疑佢係專登令你唔記得, 迫你去上堂 (當然我都知道我係無記性...)
到底.... 係邊個動 ...

haha~ 唔係啦... 有 d ctse 真係一聽歌就識出拳..
我只係記得邊個 track 個 theme 係做咩 gaja~
我曾經有一排一星期占四五日... 所以有 d tracks 就記得....
而家一星期去得一兩日.. d 動作仲係0岩已經偷笑...

咁下星期日見啦.... 大家都要俾心機丫...
作者: e.c.    時間: 2009-5-19 01:02
原帖由 ee_tpk 於 2009-5-19 00:32 發表

haha~ 唔係啦... 有 d ctse 真係一聽歌就識出拳..
我只係記得邊個 track 個 theme 係做咩 gaja~
我曾經有一排一星期占四五日... 所以有 d tracks 就記得....
而家一星期去得一兩日.. d 動作仲係0岩已經偷笑...  ...

唔係喎.... 原來.... 我要到6月14日果個星期日先得閒....
ee 今個星期你去唔去逍遙跑呀?
作者: Qoo    時間: 2009-5-25 09:09
原帖由 火仔11 於 2009-4-7 23:50 發表
傻啦~

睇你個樣已經好有料喎
真係有d大隻佬好鬼好人...
我初玩健身時,調教高低位硬係唔夠力咁,有次又係咁,有pt行過都唔理,我又面皮薄,唔敢開口...但係我對面玩緊機的師兄見到,即過嚟幫我,還教埋點用力,幾好呀!!!
作者: 火仔11    時間: 2009-6-1 15:35
今日 CWB P記唔知做咩,排長龍入會,唔通依家唔駛錢?
作者: 麥麥    時間: 2010-2-5 17:38

作者: 阿賢    時間: 2010-5-16 11:45
我響學校健身室玩.
作者: Gary    時間: 2010-6-3 02:18
標題: 回復 37# 的帖子
I try to TRX.  I found that I have same problems with you (weak  core muscle).  I can do machine upto 15 -20 rep.  However, It is difficult for me to 10 rep for TRX.  TRX is very difficult.  I want to challenge it. It can train my core muscle.  I plan to add TRX in my trainning
作者: rstu518    時間: 2010-10-6 16:28

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2