香港長跑網 - 長跑長友

標題: 有玩MTB的ching ctse入o黎揮揮手 [打印本頁]

作者: Fox    時間: 2009-3-17 13:32
標題: 有玩MTB的ching ctse入o黎揮揮手
間中有玩MTB,對MTB有興趣的網友入o黎打個招呼
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-17 13:38
我係有興趣人士... 但係因為家中無位... 想買架平單車擺下都唔得
作者: Fox    時間: 2009-3-17 13:44
原帖由 ee_tpk 於 2009-3-17 13:38 發表
我係有興趣人士... 但係因為家中無位... 想買架平單車擺下都唔得 " />" />

係呀,放車是一個大問題。放街被人偷,放家又無位。我架車放家中巳引起公憤。不過如不入山,可考慮摺車。
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-17 13:47
原帖由 Fox 於 2009-3-17 13:44 發表

係呀,放車是一個大問題。放街被人偷,放家又無位。我架車放家中巳引起公憤。不過如不入山,可考慮摺車。

其實摺車都係一個好既選擇... 但有無 d 摺車個轆無咁細呢 ?
小妹喜歡踩下單車作為一個跑步上既輔助... 但係又踩唔起 RB....
作者: loudspeaker    時間: 2009-3-17 13:56
原帖由 ee_tpk 於 2009-3-17 13:47 發表

其實摺車都係一個好既選擇... 但有無 d 摺車個轆無咁細呢 ?
小妹喜歡踩下單車作為一個跑步上既輔助... 但係又踩唔起 RB.... " />" />

20" dahon 唔錯既選擇
作者: loudspeaker    時間: 2009-3-17 13:59
原帖由 Fox 於 2009-3-17 13:32 發表
間中有玩MTB,對MTB有興趣的網友入o黎打個招呼

好想踩呀 , 不過無乜時間 , ching, 玩 XC , 定 downhill 架?
我頂多踩下單車徑 , + 街
作者: loudspeaker    時間: 2009-3-17 14:05
原帖由 Fox 於 2009-3-17 13:44 發表

可以考慮下 2-3 名車友合租 迷你倉 , 將自己架愛車放响入面 , 每個月 2 百零蚊 ,
又唔使同大人衝突 。
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-17 14:14
原帖由 loudspeaker 於 2009-3-17 13:56 發表

20" dahon 唔錯既選擇

dahon 唔知貴唔貴呢...我聽過都要過千...
作者: loudspeaker    時間: 2009-3-17 14:21
原帖由 ee_tpk 於 2009-3-17 14:14 發表

dahon 唔知貴唔貴呢...我聽過都要過千... " />" />

豐儉由人 , 大行 20" sp8  3k 到啦,
火炭世紀好似平 d .
如果 ctse, 有興趣我可以 pm 多 d 資料你参考下 ,
或者去 " 鎮洋兄弟 " 睇左款先决定都未遲 ,
鎮洋係總代理 , 買可以選捍佢 d dealers 買 , 可能平 d
不過千祈唔好响旺d bikes shops 買
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-17 15:02
我有興趣.... 但3k....
似乎要等一排先至可以買啦....
作者: loudspeaker    時間: 2009-3-17 15:16
原帖由 ee_tpk 於 2009-3-17 15:02 發表
我有興趣.... 但3k.... " />" />

Venzo, 平 d 性能都唔錯 , 2k 樓下
好多選擇 , 如果唔係跟求速度 , 純
平時鍛練 or 去踩下車 , 慳位又经儕
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-17 15:49
原帖由 loudspeaker 於 2009-3-17 15:16 發表

Venzo, 平 d 性能都唔錯 , 2k 樓下
好多選擇 , 如果唔係跟求速度 , 純
平時鍛練 or 去踩下車 , 慳位又经儕

都幾好咁 wow~ 等小妹儲下零用錢先...
儲夠要ching 一齊幫下眼買啦..我只係在 其他 foruum 上睇人地講...自己都未真係好認真咁研究

想問一問..係未最大 20" 轆?
作者: loudspeaker    時間: 2009-3-17 16:07
原帖由 ee_tpk 於 2009-3-17 15:49 發表

都幾好咁 wow~ 等小妹儲下零用錢先...
儲夠要ching 一齊幫下眼買啦..我只係在 其他 foruum 上睇人地講...自己都未真係好認真咁研究

想問一問..係未最大 20" 轆?

dahon 26" 都有 , 不遇買得摺車都係貪佢慳位 ,
20" 速度比又唔太慢 , 26" 摺會好大下,
我無玩車件好耐啦 , 如果唔厭棄,, 我大約知道市價既 ,

作者: Fox    時間: 2009-3-17 20:57
原帖由 loudspeaker 於 2009-3-17 13:59 發表

好想踩呀 , 不過無乜時間 , ching, 玩 XC , 定 downhill 架?
我頂多踩下單車徑 , + 街

我玩XC,有上有落,可以作為跑步的辅助運動。Downhill超過我心理可承受的界限。有時也會踩單車徑 , + 街。
作者: cfchan    時間: 2009-3-17 20:58
我無玩mtb,玩rb同小摺,我多數踩架khs小摺出街,今個星期六南生圍帶路,我都會踩佢出黎
作者: Fox    時間: 2009-3-17 21:04
原帖由 loudspeaker 於 2009-3-17 14:21 發表

豐儉由人 , 大行 20" sp8  3k 到啦,
火炭世紀好似平 d .
如果 ctse, 有興趣我可以 pm 多 d 資料你参考下 ,
或者去 " 鎮洋兄弟 " 睇左款先决定都未遲 ,
鎮洋係總代理 , 買可以選捍佢 d dealers 買 ...

火炭世紀價錢比鎮鎮平,如是沙田友可去看看。
作者: 力    時間: 2009-3-17 21:07
ee,
如玩MTB, 切記買保護用品。睇樓主个網名就知樓主應該好注意呢樣野。
作者: cfchan    時間: 2009-3-17 21:18
原帖由 ee_tpk 於 2009-3-17 15:02 發表
我有興趣.... 但3k.... " />" />

平d既,可以諗下dahon ht060,千二蚊左右,都唔錯架!
唔去火炭,入黎元朗睇下車都得!
作者: 力    時間: 2009-3-17 21:25
入元朗可以考慮買呢架!不過 好和味

登錄/註冊後可看大圖

作者: Fox    時間: 2009-3-17 21:47
原帖由 loudspeaker 於 2009-3-17 16:07 發表

dahon 26" 都有 , 不遇買得摺車都係貪佢慳位 ,
20" 速度比又唔太慢 , 26" 摺會好大下,
我無玩車件好耐啦 , 如果唔厭棄,, 我大約知道市價既 ,

20"的確係速度和慳位兩者之間的平衡點。我踩過16"小摺,踩快唔係好穩定。
作者: Fox    時間: 2009-3-17 21:57
原帖由 Alex 於 2009-3-17 21:07 發表
ee,
如玩MTB, 切記買保護用品。睇樓主个網名就知樓主應該好注意呢樣野。

做好安全措施是必須的。隻狐狸巳幫我擋o左唔少災難,否則現在可能跑唔到。
作者: laputa99    時間: 2009-3-17 22:09
ching, 我都想買dahon sp8, 那裏平又是行貨? 有無$2680
作者: cfchan    時間: 2009-3-17 22:18
原帖由 laputa99 於 2009-3-17 22:09 發表
ching, 我都想買dahon sp8, 那裏平又是行貨? 有無$2680

我舊年就係用呢個價錢買08年款(而家已經賣左),但09年款就好似賣唔到咁平,就算講價都要$2900 up
作者: laputa99    時間: 2009-3-17 22:36
原帖由 cfchan 於 2009-3-17 22:18 發表

我舊年就係用呢個價錢買08年款(而家已經賣左),但09年款就好似賣唔到咁平,就算講價都要$2900 up

dahon啲車升值真快
作者: Fox    時間: 2009-3-17 22:37
原帖由 laputa99 於 2009-3-17 22:09 發表

今日問過火炭世己,SP8開价2900,夠牙力都有可能接近你的心水价。

(無問是08 或09年款)

作者: laputa99    時間: 2009-3-17 22:52
原帖由 Fox 於 2009-3-17 22:37 發表

今日問過火炭世己,SP8開价2900,夠牙力都有可能接近你的心水价。

(無問是08 或09年款)

多謝ching資料,我要儲多幾百紋先
話自己是單車聯會會員,單車舖會否給折?
作者: loudspeaker    時間: 2009-3-17 23:00
原帖由 laputa99 於 2009-3-17 22:36 發表

dahon啲車升值真快

因為單車你銷費品唔係銷耗品 , 所以只會升唔會跌
作者: loudspeaker    時間: 2009-3-17 23:01
原帖由 Fox 於 2009-3-17 21:57 發表

做好安全措施是必須的。隻狐狸巳幫我擋o左唔少災難,否則現在可能跑唔到。

fox = full gear....哈哈
作者: loudspeaker    時間: 2009-3-17 23:05
原帖由 Alex 於 2009-3-17 21:25 發表
入元朗可以考慮買呢架!不過 好和味

登錄/註冊後可看大圖

只可遠觀而不可而不可以褻玩
作者: laputa99    時間: 2009-3-17 23:12
原帖由 loudspeaker 於 2009-3-17 23:05 發表

幾錢? 居然單車都用Michelin, all season tires?
作者: Fox    時間: 2009-3-17 23:32
原帖由 loudspeaker 於 2009-3-17 23:05 發表

我估買o左都唔會踩入山,或買套Fox彼佢著住先
作者: loudspeaker    時間: 2009-3-17 23:37
原帖由 laputa99 於 2009-3-17 23:12 發表

幾錢? 居然單車都用Michelin, all season tires?

B 女 oetzi 9600, 2萬 樓上,
rock shox reba 氣义, 屎 man佬 xt, xtr shifter ...

付担唔起
作者: loudspeaker    時間: 2009-3-17 23:39
原帖由 Fox 於 2009-3-17 23:32 發表

我估買o左都唔會踩入山,或買套Fox彼佢著住先

RB 就見得多, XC 就末見過.
上得山多終遇虎 ,
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-17 23:39
咩來 ga~
好貴咁 wow.....
作者: 力    時間: 2009-3-17 23:43
意大利名車, 無錢無得玩。
作者: Fox    時間: 2009-3-17 23:51
原帖由 cfchan 於 2009-3-17 20:58 發表
我無玩mtb,玩rb同小摺,我多數踩架khs小摺出街,今個星期六南生圍帶路,我都會踩佢出黎

其實玩摺車都幾好,慳位,速度唔慢,帶上交通工具也方便。有D車友去深圳踩,摺車過關也比大車方便。師兄係那一區踩多?
作者: cfchan    時間: 2009-3-18 07:21
原帖由 Fox 於 2009-3-17 23:51 發表

其實玩摺車都幾好,慳位,速度唔慢,帶上交通工具也方便。有D車友去深圳踩,摺車過關也比大車方便。師兄係那一區踩多?

我住元朗,多數踩屯天元區,有時會踩青公出荃灣
我都想上深圳踩,但好多時開團時間都夾唔岩我得閒!
作者: loudspeaker    時間: 2009-3-19 10:02
原帖由 cfchan 於 2009-3-18 07:21 發表

下年初 1 大冷團 , ching 會唔會 join 埋 踩番轉 ,
聽講今年阿寶都有份出席 , 睇番 d 相 , 有成 2xx 幾
部車出 , 場面非常壯觀 , 不過小摺就跟得辛苦 d,
頭車班 ching 平均都 40km/hr...
作者: cfchan    時間: 2009-3-21 12:50
原帖由 loudspeaker 於 2009-3-19 10:02 發表

下年初 1 大冷團 , ching 會唔會 join 埋 踩番轉 ,
聽講今年阿寶都有份出席 , 睇番 d 相 , 有成 2xx 幾
部車出 , 場面非常壯觀 , 不過小摺就跟得辛苦 d,
頭車班 ching 平均都 40km/hr...

間中出黎踩下慢速大冷,或者玩下鐵人賽都ok
初一個隻大冷就唔好囉,初三果個會較適合我

p.s. 有人問何謂mtb,等我解釋下
      MTB=mountain bike(越野單車)
      MTB當中,亦有因應路線強度及難度,再細分為︰
      cross country (xc) (強度較低,通常只有前避震)
      freeride (fr) (前避震或前後避震者都有)
      all mountain (am)(前後避震,避震行程較長)
      downhill (dh) (強度較高,避震行程最長)

另外,小弟前文提到的RB,即road bike(公路單車),以行走馬路為主,不設避震!
作者: laputa99    時間: 2009-3-21 23:22
各位單車ching,那幾間是黑店?
大埔金X(正街)算不算?
作者: Alfred    時間: 2009-3-22 00:47
原帖由 loudspeaker 於 17/3/2009 14:05 發表

可以考慮下 2-3 名車友合租 迷你倉 , 將自己架愛車放响入面 , 每個月 2 百零蚊 ,
又唔使同大人衝突 。

loudspeaker師兄,請問迷你倉夠唔夠擺20"摺及可擺幾多架車?24小時營業?
作者: cfchan    時間: 2009-3-22 07:44
原帖由 laputa99 於 2009-3-21 23:22 發表
各位單車ching,那幾間是黑店?hgjD088" />" />hj
大埔金X(正街)算不算?

Ching, pls check pm.
作者: loudspeaker    時間: 2009-3-22 09:25
原帖由 Alfred 於 2009-3-22 00:47 發表

loudspeaker師兄,請問迷你倉夠唔夠擺20"摺及可擺幾多架車?24小時營業?

20" 小摺向高空發展 4 x 7 呎 (28 sq ft), 我估可以放到 3 部車。
24 小時開放架 , 但聽d ching 講 , 如果上樓通宵去取車 , 要响車場登先,
x 昌好似有泊單车位 , 百幾蚊一个月到 , 但係同其他人泊埋同一個倉,
雖然有 cctv, 但如果 ching 架係靚車 , 都係泊吾過呢 d 單車倉
作者: laputa99    時間: 2009-3-22 13:33
原帖由 cfchan 於 2009-3-22 07:44 發表

Ching, pls check pm.

多謝 cfchan 通水, 我差啲在金X買車
作者: Fox    時間: 2009-3-22 14:25
原帖由 cfchan 於 2009-3-18 07:21 發表

我是沙田友,有時會去大欖環塘。也是因開團時間唔夾關糸未去過。屯天元區由深圳灣過关也很方便。
作者: loudspeaker    時間: 2009-3-23 14:07
原帖由 Fox 於 2009-3-22 14:25 發表

我是沙田友,有時會去大欖環塘。也是因開團時間唔夾關糸未去過。屯天元區由深圳灣過关也很方便。

fox hing, 去郊野公園踩 , 如果無漁農署批文 , 被佢地捉到使 5 使罰 $ 架 ?
同時開放時段 , 係咪有限制 ?
作者: laputa99    時間: 2009-3-26 00:14
各位單車ching,萬宜水庫是否不能踏單車? 還有城門水塘?
作者: cfchan    時間: 2009-3-26 09:42
原帖由 laputa99 於 2009-3-26 00:14 發表
各位單車ching,萬宜水庫是否不能踏單車? 還有城門水塘?

萬宜水庫一定不可以,城門水塘就不太肯定!
作者: loudspeaker    時間: 2009-3-27 14:55
原帖由 laputa99 於 2009-3-26 00:14 發表

可参考漁護署
http://www.afcd.gov.hk/tc_chi/country/cou_vis/cou_vis_mou/cou_vis_mou_mou/cou_vis_mou_mou.html

作者: laputa99    時間: 2009-3-27 19:52
多謝chings資料
原來不可以踏單車在萬宜水庫和城門小塘, 還想在萬宜影黃昏相
作者: bunnywong    時間: 2009-5-31 14:41
原帖由 loudspeaker 於 2009-3-22 09:25 發表

20" 小摺向高空發展 4 x 7 呎 (28 sq ft), 我估可以放到 3 部車。
24 小時開放架 , 但聽d ching 講 , 如果上樓通宵去取車 , 要响車場登先,
x 昌好似有泊單车位 , 百幾蚊一个月到 , 但係同其他 ...

如果去d連銷經營既迷你倉,保安會好d咖
入倉時用自己專用既密碼,解銷後只能開番自己個Locker,開其他就會響警報咖啦
有d倉用節能燈(有人經過才開),仲會播埋歌,個feel會好d
作者: ee_tpk    時間: 2009-6-9 14:53
有意買 dohan 摺車仔.. 邊個地方買好 d 呢 ?!
作者: laputa99    時間: 2009-6-9 15:20
原帖由 ee_tpk 於 2009-6-9 14:53 發表
有意買 dohan 摺車仔.. 邊個地方買好 d 呢 ?! hgjD115" />" />hj

好似火炭平, 但現在dahon 摺車加晒價
我都想有一部
作者: ee_tpk    時間: 2009-6-9 15:29
原帖由 laputa99 於 2009-6-9 15:20 發表

好似火炭平, 但現在dahon 摺車加晒價
我都想有一部" />" />

你果架係咩車來 ga?
作者: laputa99    時間: 2009-6-9 15:39
我無單車呀,想買部dahon sp8
作者: -R-    時間: 2009-7-13 22:52
我有部 xc 同一部普通摺車, 間中都會出吓街.
作者: laputa99    時間: 2009-8-18 18:06
吐露港龜轆團8月22日(星期六)

各位鐵人單車愛好者, 8/22 踩單車, 有無人有興趣?
路線: 馬鞍山 <--> 吐露港   
時間: 8/22 13:45pm (星期6)
對象: 慢轆者, 影相, 食野, 睇風景.
集合: 水坑站B出口 (富安花園)
租車; 馬鞍山單車公園 $20 全日
詳情如下:
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=4269&extra=&page=1

如有興趣請加名. 多多支持
1) laputa99
2) cc
3) catcat
4)
5)

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2