香港長跑網 - 長跑長友

標題: 兆聰賽後檢討紀錄~ [打印本頁]

作者: 兆聰    時間: 2009-3-22 18:36
標題: 兆聰賽後檢討紀錄~
各位ching/ctse ,大家好

我由中學已經有跑步,不過接觸長跑只是近呢幾個月的事,
所以長跑成績只有2次完成全馬(over5小時),110km(46’04-nike08),
同埋今日畢拉山15k -1’24’09.希望將來我長跑的紀錄會越來越多.
因為我再次發覺跑步真係好好玩,所以特別開個blog紀錄,
鼓勵自己要認真d去跑

畢拉山紀錄如下:
一開始不習慣跑山,跑到20分鐘左右停落黎行左一分鐘左右,
幸好有ching在我背後叫加油,令我想起自己穿著長跑網的衫當然要盡力跑,
所以我就算知道自己耐力不足,餘下路程都要頂埋去.
去到第一個水站,時間為29’25左右,之後路線轉為平坦,
而我又搵到個速度和我差不多的人,一路跟佢跑到第2個水站,
時間為1’04’20,原來跟人跑真係舒服好多,
可惜過左第2個水站後他就爆左,唯有走自己,
13k時間為1’15’10,最後跑埋去完成時間為1’24’09.
比自己目標1’30’00快左d,但應該可以跑得更好

ps. 今日見到好多ching,而且每個都很強,
   有很多目標去追了^^

作者: sleung2002hk    時間: 2009-3-22 21:21
今日第一次見師兄~~唔係成日比賽都可以跑到2次全馬~厲害
得閒黎遠d join下我地d約跑啦~好好玩架
作者: 叮叮噹    時間: 2009-3-22 22:31
恭喜Kwoksiu開blog大吉, 長跑長有.
作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-3-23 09:49
恭喜ching 開blog 大吉, 長跑長友, 長blog 長有~
作者: 兆聰    時間: 2009-3-23 10:34
原帖由 sleung2002hk 於 2009-3-22 21:21 發表
今日第一次見師兄~~唔係成日比賽都可以跑到2次全馬~厲害
得閒黎遠d join下我地d約跑啦~好好玩架

好呀,我都知道大家約跑好開心,
可惜星期六/日下午我都要返學,
不過我都會盡量參與大家的活動
作者: 兆聰    時間: 2009-3-23 10:37
原帖由 叮叮噹 於 2009-3-22 22:31 發表
恭喜Kwoksiu開blog大吉, 長跑長有.

感謝叮叮噹ctse支持,大家長跑長有
作者: 兆聰    時間: 2009-3-23 10:38
原帖由 kcchu 於 2009-3-23 09:49 發表
恭喜ching 開blog 大吉, 長跑長友, 長blog 長有~ " />" /> " />" />

ching,你好呀,大家都要長跑長有
作者: 曲奇    時間: 2009-3-23 11:01
恭喜ching開blog大吉..
打算10k做個咩好時間呀?
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-3-23 11:41
原帖由 kwoksiu 於 2009-3-22 18:36 發表
各位ching/ctse ,大家好

我由中學已經有跑步,不過接觸長跑只是近呢幾個月的事,
所以長跑成績只有2次完成全馬(over5小時),1次10km(46’04-nike08),
同埋今日畢拉山15k -1’24’09.希望將來我長跑的紀錄會越來越多 ...

kwoksiu ching:
小弟有緣係渣打跟你一齊衝線,一定大力支持ching開blog,以後大家一齊努力啦。
你10K個時間都非常好呀,只要比心機練,應該仲有好大進步空間。
作者: 兆聰    時間: 2009-3-23 12:28
原帖由 cookie97 於 2009-3-23 11:01 發表
恭喜ching開blog大吉..
打算10k做個咩好時間呀?

曲奇ctse,你好呀,
我暫時目標係想每個10k的比賽都比之前要快,
真係遇到阻礙先再想如何再突破
作者: 曲奇    時間: 2009-3-23 12:31
原帖由 kwoksiu 於 2009-3-23 12:28 發表

曲奇ctse,你好呀,
我暫時目標係想每個10k的比賽都比之前要快,
真係遇到阻礙先再想如何再突破

咁你近排仲有冇參加比賽呀?
希望你每次10K比賽也能PB成功...
作者: 兆聰    時間: 2009-3-23 12:32
原帖由 大圍新跑手 於 2009-3-23 11:41 發表

kwoksiu ching:
小弟有緣係渣打跟你一齊衝線,一定大力支持ching開blog,以後大家一齊努力啦。" />" />
你10K個時間都非常好呀,只要比心機練,應該仲有好大進步空間。" />" />

有幸跟大圍兄一起衢線真係好開心,出年我應該會轉跑10k,
不想再未學行先學走了,明明不夠耐力偏走去跑全馬,
所以只有睇住大圍兄跑全馬3'30了.
作者: 兆聰    時間: 2009-3-23 12:36
原帖由 cookie97 於 2009-3-23 12:31 發表

咁你近排仲有冇參加比賽呀?
希望你每次10K比賽也能PB成功...

有呀,4月12日報左復活跑10k,
之後有可能報埋4月26日個比賽.
始終有比賽才較有動力去跑
作者: 兆聰    時間: 2009-3-23 23:45
尋日跑完15k後,夜晚又同朋友打了3小時籃球,所以今日起身小腿有點緊,
打算夜晚跑慢d,放鬆返d肌肉.
頭2k開10'20,之後隻腳沒咁緊+落斜就令我越跑越快,
最後連原本的目的都忘了

利東=>深水灣  約4.2k   19'02

回程時就真係jog回去

3月總計里數: 4+15+4.2= 23.2k
作者: 兆聰    時間: 2009-3-28 11:33
星期五真係好想黎邪神ching個分享會,不過又約左ive班朋友跑+慶祝生日,
所以都係要下星期先可以再去,去少一堂真係學少好多野" />" />

1730去到葵涌運動場,一開始就跑一小時當熱身,
之後就到主菜, 400interval,
因為已經就幾年沒跑400m,
所以決定帶住女同學跑,起碼沒咁辛苦

我被要求帶佢地跑1'20 x 6, 每個休4分

1) 1'20  2) 1'19  3)1'18
4) 1'19  5) 1'20  6) 1'03

佢地跟到第3個就跟唔到,
最後一個就跑同埋d 男仔跑
跑到1'03都有點意外,
因為感覺仲未上到力,
始終太耐沒跑快,係要時間適應.

最後做埋cool down,神腿2式(第3式未學到)就走去食飯

ps 原來阿炳識梁兄??
可能長跑界真係幾細

作者: sleung2002hk    時間: 2009-3-29 16:25
邊個阿炳??
kwok兄你d速度都唔講得笑~~~咁睇你長跑既進步空間仲好大
你班女同學都好快下~~1"20跟到3個都唔錯架喇
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-3-29 19:33
原帖由 kwoksiu 於 2009-3-28 11:33 發表
星期五真係好想黎邪神ching個分享會,不過又約左ive班朋友跑+慶祝生日,
所以都係要下星期先可以再去,去少一堂真係學少好多野" />" />" />" />

1730去到葵涌運動場,一開始就跑一小時當熱身,
之後就到主菜,  ...

kwoksiu兄:
你d速度好勁呀,真係後生可畏。
作者: 兆聰    時間: 2009-3-29 22:41
原帖由 sleung2002hk 於 2009-3-29 16:25 發表
邊個阿炳??
kwok兄你d速度都唔講得笑~~~咁睇你長跑既進步空間仲好大
你班女同學都好快下~~1"20跟到3個都唔錯架喇

阿炳叫姜敬華(反正佢唔會上黎呢到掛" />" /> )

至於速度由於以前主項是400m,
所以就算幾年沒跑要跑返58秒內都可以,
不過耐力就差d,希望仲可以進步

作者: 兆聰    時間: 2009-3-29 22:44
原帖由 大圍新跑手 於 2009-3-29 19:33 發表

kwoksiu兄:
你d速度好勁呀,真係後生可畏。

大圍兄,你的耐力,精神力亦是我學習的目標,
希望我可以跟大家一起進步
作者: 兆聰    時間: 2009-3-31 12:51
30-3-2009

今日去運動場跑,先來5圈熱身,本來都唔想跑咁快,不過被人追住就不自覺快左

2'01 2'02 1'58 1'35 1'10 total:8'46

之後就做抬腿,跨步,神腿2式,節奏動作,
最後跑多個變速就cool down了

200快 100慢 x 5圈,平均快都keep到37-38,慢就1'30

雖然200m38秒對比係其他ching唔算快,
但我都跑得幾辛苦,可能我體力真係唔夠啦,
維持唔到個步速
為左跑港運會800m,4x100,4x400,
看來在速度和體力方面要訓練多d
作者: sleung2002hk    時間: 2009-3-31 13:04
原帖由 kwoksiu 於 2009-3-29 22:41 發表

阿炳叫姜敬華(反正佢唔會上黎呢到掛" />" />" />" /> )

至於速度由於以前主項是400m,
所以就算幾年沒跑要跑返58秒內都可以,
不過耐力就差d,希望仲可以進步

原來係佢....我知邊個喇~~我好似未win過佢...岩岩場tolo佢快我成40s
作者: blurmax    時間: 2009-3-31 13:28
恭喜Kwoksiu開blog大吉, 長跑長有.  You have very good talent in running por - add oil ah!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: 兆聰    時間: 2009-3-31 13:39
原帖由 sleung2002hk 於 2009-3-31 13:04 發表

原來係佢....我知邊個喇~~我好似未win過佢...岩岩場tolo佢快我成40s

嗯,梁兄你09渣打快過阿炳,
佢仲話30km時快過你3分幾鐘,
不過最後比你慢1分鐘過終點,
所以你最少有贏過佢一次
作者: 兆聰    時間: 2009-3-31 13:40
原帖由 blurmax 於 2009-3-31 13:28 發表
恭喜Kwoksiu開blog大吉, 長跑長有.  You have very good talent in running por - add oil ah!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

感謝blurmax ching, 我只是很喜歡跑步,亦都會為此而努力,
希望大家都長跑長有
作者: 兆聰    時間: 2009-4-2 13:41
1-4-2009

自問沒有耐性一個人跑,
有時set左既program都因為可以由自己隨便改,
所以往往都半途而廢,又或者要到有比賽前1-2個星期才有心跑.

呢2日夜晚放工時都想跑,但回到家時又懶了" />" />
換了是以前隨時又唔跑幾個月了,
不過在呢度開左blog,亦見到各位ching/ctse的努力,
所以我都想學下各位ching/ctse.

今晚我利用睇波的時間一路做節奏跳,
跳一分鐘,抖一分鐘,結果跳到半場我支力到頂唔到訓左" />" />

2-4-2009
熱身25分鐘,之後神腿2式,基本體能.

原本打算跟馬王ching的餐,1000@7,800@5,600@4,400@3.
不過唔多想一個人跑,所以就在運動場找對手,
跟左個外國人跑2k~10'45

之後見到有班女仔沖300,我又跟埋去跑左2個( 1'02, 1'04)
抖左陣自己黎多2個400 (1'04,1'12) ,
中間大約抖3分鐘.跑左4個就肚餓走人

感想: 可能尋日節奏跳得多,小腿有點脹令我不敢全力沖,
看來節奏跳都是要隔日做

作者: 兆聰    時間: 2009-4-12 12:51
呢個幾星期都沒跑,取而代之就係行左2日山同打左一次籃球
由於疏於訓練,今日復活跑都係打算用來測試下自己,時間並唔重要

不過,到運動場時才發現右膝腫左" />" /> ,
唔知係幾時整到,可能係行山時唔小心啦.
問題未至於跑唔到,只係覺得好唔自然....
但黎到唔跑我又做唔到(我從南區來的),
最後都係頂埋佢

今次有計劃地唔帶錶跑,打算用舒服的步速去完成,
最好臨尾要有力沖回來啦.睇下會做咩時間.
一路上都係保持到均速,過左8k後見對腳沒咩時就去多段.
跑到最後時以為一入運動場就過終點,
點知仲要跑足成圈先過." />" /> (明明佢工作人員同我講得返500m我先沖)
..呵呵,令我過早發力添,
尾300m真係想行返黎.
還好見到重上同阿堅ching在影相,
點都要頂埋去啦" />" />
我覺得幾滿意了,起碼做到賽前的目的
時間就等候公報

ps 跑完後的檢討
1. 明知自己耐力不足,今次如果不是早左小小發力,我覺得自己真係分配得幾好
2. 最近一個月只keep到一星期一次跑步,如果想要進步真係完全唔夠
3. 唔帶錶唔知時間真係幾好,對於不是造時間的我不會帶來壓力

pps 下一次的10k應該是nike了,仲有大把時間去訓練" />" />
作者: 兆聰    時間: 2009-4-15 15:41
睇返4月12日個比賽我既大會時間居然係45'29,
估唔到咁都pb左38秒,照計當日我又飲水又唔迫自己去追人,
時間應該慢過之前??而且亦沒有做過什麼特訓,
當然唔會係能力上進步左啦.
咁唯一解釋就係做好左個均速吧,
沒有像上次nike10咁被人/手錶時間影響到,
好記得上次有幾k走3'30內,又有幾k走5'00外 ,
冇計...見人過我就去追,追完沒氣又要抖....
所以上次跑完真係辛苦好多,
今次未至於輕鬆,但感覺舒服囉,
真係要好好記底今次的經驗

未來至9月前都係主力速度(其實是因為耐力不足吧 ),
餐單就只食400m和800m的in好了.
如果接近番以前既pb時才再開始訓練體能
作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-4-15 15:49
原帖由 kwoksiu 於 2009-4-12 12:51 發表
跑到最後時以為一入運動場就過終點,
點知仲要跑足成圈先過.(明明佢工作人員同我講得返500m我先沖)
..呵呵,令我過早發力添,
尾300m真係想行返黎.
還好見到重上同阿堅ching在影相,
點都要頂埋去啦  

我見到個300m 我都好想行, 我都同你一樣以為一入場就沖線...好明顯係比之前講得番500m 既工作人員老點左, 當時都諗: 岩岩過9k 牌無耐, 咁快就500m!!?
入到場有一刹那真係諗過算啦, 都係行番去, 但一方面諗之前個9.7k 都無行, 而且週圍又有好多長跑網既ching/ctse 打氣, 無理由而家先黎行掛!!?
所以點都死頂埋去...
作者: 兆聰    時間: 2009-4-18 10:33
原帖由 kcchu 於 2009-4-15 15:49 發表

我見到個300m 我都好想行, 我都同你一樣以為一入場就沖線...好明顯係比之前講得番500m 既工作人員老點左, 當時都諗: 岩岩過9k 牌無耐, 咁快就500m!!?
入到場有一刹那真係諗過算啦, 都係行番去, 但一方面 ...

肥哥哥~其實講訓練我相信你一定咁會跑唔到,
不過可能你同我一樣預計終點就在不遠處,
當知道原來未到時,精神一下了放鬆(甚至放棄了),
所以最後才跑得那麼辛苦,
看來在精神方面我仍有尹善的空間
作者: sleung2002hk    時間: 2009-4-18 10:37
師兄你45"好閒ja~~~仲有大把進步空間~~加油啦
話時話阿炳係邊到練架~~有機會請教下佢
作者: 兆聰    時間: 2009-4-18 11:01
在邪神兄的分享會上學到了不少動作,
今晚的菜單如下:
慢跑15分熱身
神腿前後三式
節奏跳 1分@2
老虎跳 1分@2
原地抬腿跳 40秒@2
草地加速跑3圈
cool down 結束

最開心係聽到唔少跑步理論,從中發現自己的動作好多都做錯左,
咁都好,起碼知道自己仲有改善的空間
另外,發覺做邪神三式時的辛苦程度比起的沖400時有過之而沒不及.
呢個問題從上一次分享會時已經發現,應該是呢d動作用左我平時沒用的肌肉,
哈哈~點解好似越學越多問題^^

不過有樣野好清楚,就係我由始至終都是開心地跑步.
(或者就係你逃避辛苦才一直沒有進步吧~呵呵)
作者: 兆聰    時間: 2009-4-18 11:06
原帖由 sleung2002hk 於 2009-4-18 10:37 發表
師兄你45"好閒ja~~~仲有大把進步空間~~加油啦
話時話阿炳係邊到練架~~有機會請教下佢

多謝梁兄睇起我, 我會好好改善自己耐力問題.

至於阿炳佢通常在葵涌運動場跑,
聽佢講好似一星期最少4日(佢教青衣ive田徑隊)
所以平日去到應該會見到佢
作者: 兆聰    時間: 2009-4-20 22:26
今日去運動場跑步,跑左7個大圈熱身,
之後就做神腿3式.節奏跳

其實今日主要都係試新買的釘鞋,
感覺唔錯,跑左一個300m,一個200m,一個800m,
時間沒計到,但太耐有落釘了,
只用前腳掌跑真係幾支力.
最後趕回家食飯就cool down走人
作者: 兆聰    時間: 2009-11-30 23:20
自上次更新之後已經有太半年沒跑過,
原因唔係傷病,而係因為懶同怕辛苦,
但既然決定再次面對全馬的話,
現在真係要開始操練返.
雖然我既訓練係好隨意,
但各位ching/ctse如有意見請賜教,謝謝

29-11-2009
隔左咁耐沒跑,突然間報呢個比賽
所以對今次迪士尼半馬都不抱期望,
當日照原訂目標5min/k前進,總算順利跑到10km,
時間為50分正,沒帶錶之後的pacing反而keep得更好,
雖然照步署完成了一半,不過眼看前面追不到的跑手,
所以10-15km時真係好想放棄,繼續盲沒目的地前進
還好之後遇上10km的人潮,要不是遇上他們,
我可能真係捱唔到返黎~
在人群中安全地左穿右插地慢慢前進,
最後以1’50’00完成…作為第一次跑半馬,
就算保持唔到5min/k跑完,但起碼全程都沒行過,
我覺得已經係一個唔錯的開始,
時間就留返下一次再跑時破吧^^

30-11-2009
尋日跑完半馬,但身體沒想像中累,所以去運動場加操,
先以約5min/k跑左4km,之後開始做返d動作,
如大小抬腿,跨步,鴨仔行,神腿六式等,
一個人做少左休息時間真係好難頂,
最後做左4set就諗下今日玩咩~
想跑interval但又沒錶…
結果選擇左跟人尾跑,先是跟宇宙的ching跑(步速約5min/k),
跑完2k被發現轉跟曲奇ctse跑2k(步速約6min/k) ,
之後自己執多2k((步速約4’30min/k)
總算跑到今日目標既量10k..

之後做3set體能(掌上壓x20,situpx20,俯臥撐x15)
做完體能後先聽到宇宙今日的program係400m x 30(每個2分鐘,休息1分鐘)
想跟但估唔到自己隻手抽筋= =,尋日又係跑到半路隻手開始累,
迫於無奈下撤退,看來在訓練長跑的同時,我亦要開始上身的訓練.
Ps 離全馬只有3個多月,訓練要全速進行
作者: sleung2002hk    時間: 2009-12-1 00:04
聰兄~~咁激玩全馬丫~~仲有3個月~~俾心機丫
作者: 曲奇    時間: 2009-12-1 07:01
亞聰ching,原來你尋日跟了我跑2K呀....
我只係慢跑作recovery run咋....
遲有機會在運動場碰面啦...
作者: 兆聰    時間: 2009-12-1 14:44
原帖由 sleung2002hk 於 2009-12-1 00:04 發表
聰兄~~咁激玩全馬丫~~仲有3個月~~俾心機丫

梁兄~其實今次係第4次跑全馬,
不過之前3次都沒訓練就去跑,
結果3次都剛好在時限前行返黎,
今次會準備多d,操多d長課,希望可以跑足全程
作者: 兆聰    時間: 2009-12-1 14:48
原帖由 曲奇 於 2009-12-1 07:01 發表
亞聰ching,原來你尋日跟了我跑2K呀....
我只係慢跑作recovery run咋....
遲有機會在運動場碰面啦...

嗯~我在你身後20m左右,
我預計自己星期一同星期五都會去運動場跑,
有機會再跟ctse跑
作者: 兆聰    時間: 2009-12-4 10:03
2-12-2009

利東>深水灣  約5k(時間沒計)

跑到深水灣時肚餓,決定搭車回家開飯.

3-12-2009

香港仔海旁來回跑  6k (約40分鐘)

4-12-2009

本來可以刷新紀錄連跑5日,但被阿媽禁止我出門口 ,
佢話日日都跑好易整傷,唉,結果又俾藉口我休息,
本來打算每日跑好少都要keep住跑,
可惜~可惜...........

ps. 暫時都係重量不重質,目標是12月有160km

12月   共跑 11k
作者: Mike_Li    時間: 2009-12-4 11:55
亞聰師兄,努力加油呀。
作者: 跟跑員yat    時間: 2009-12-4 20:41
亞聰c-hing 努力加油呀
作者: 洛虎添    時間: 2009-12-4 21:38
大家加油..,

btw, TA自動跟跑中...
作者: Turalyon    時間: 2009-12-4 22:38
聰兄, 渣打全馬加油....
我都係港島南區人, 成日都係鴨脷洲/香港仔/ 黃竹坑出沒..
作者: 曲奇    時間: 2009-12-5 00:11
聰ching,渣打全馬加油呀...
這裡有好多南區人十卜你...
作者: 跟跑員yat    時間: 2009-12-5 00:15
原帖由 Turalyon 於 2009-12-4 22:38 發表
我都係港島南區人, 成日都係鴨脷洲/香港仔/ 黃竹坑出沒..
c-hing 有機會見到你同你 say hi
作者: 跟跑員yat    時間: 2009-12-5 00:18
曲奇 你 6分 1k是慢跑 好勁呀
作者: 曲奇    時間: 2009-12-5 00:22
原帖由 跟跑員yat 於 2009-12-5 00:18 發表

曲奇 你 6分 1k是慢跑 好勁呀

與其他ching 相比,我的慢跑真係太慢了....
作者: 兆聰    時間: 2009-12-5 12:16
原帖由 Mike_Li 於 2009-12-4 11:55 發表
亞聰師兄,努力加油呀。

原帖由 跟跑員yat 於 2009-12-4 20:41 發表
亞聰c-hing 努力加油呀

原帖由 Turalyon 於 2009-12-4 22:38 發表
原帖由 曲奇 於 2009-12-5 00:11 發表
聰ching,渣打全馬加油呀...
這裡有好多南區人十卜你...

thank mike ching,跟跑員,turalyon兄同曲奇偶像,
呢到又真係幾多南區友wor,
唔知有沒可能學北區咁定期有運動場訓練呢^^

我會努力d唔俾自己懶,下次見到面再say hi
作者: 兆聰    時間: 2009-12-5 12:17
原帖由 洛虎添 於 2009-12-4 21:38 發表
大家加油..,

btw, TA自動跟跑中...

謝謝添兄,不過唔係好明 TA自動跟跑中
作者: 兆聰    時間: 2009-12-5 12:20
原帖由 曲奇 於 2009-12-5 00:22 發表

與其他ching 相比,我的慢跑真係太慢了....

哈哈~跟在曲奇後跑係幾舒服,
因為步速真係好定
作者: Turalyon    時間: 2009-12-5 17:51
原帖由 跟跑員yat 於 2009-12-5 00:15 發表
c-hing 有機會見到你同你 say hi

YAT 兄, 好呀, 有機會大家打個招呼...我多數
星期2晚由海怡經南風道上, 到咗布力俓就回程返海怡..
或者海怡跑去華富, 再返海怡....星期日就跑吓長課..
其餘時間都係在海怡個海旁跑

你呢? 等我留意吓你, 同你打過招呼

作者: Turalyon    時間: 2009-12-5 17:55
原帖由 亞聰 於 2009-12-5 12:16 發表

thank mike ching,跟跑員,turalyon兄同曲奇偶像,

我會努力d唔俾自己懶,下次見到面再say hi" />" />

聰兄, 有機會見面say 個 hi
作者: 跟跑員yat    時間: 2009-12-5 18:52
原帖由 Turalyon 於 2009-12-5 17:51 發表

YAT 兄, 好呀, 有機會大家打個招呼...我多數
星期2晚由海怡經南風道上, 到咗布力俓就回程返海怡..
或者海怡跑去華富, 再返海怡....星期日就跑吓長課..
其餘時間都係在海怡個海旁跑

你呢? 等我 ...
Turalyon兄 我無定跑邊度
多數跑運動場
香港仔海傍 深水灣 淺水灣 南灣
水塘 布力徑 寶雲道 南風道 數碼港和鴨利洲就少d跑  
因近排腳底痛多左跑運動場和平路  有機會見面我叫你啦
因為你有相睇

作者: Turalyon    時間: 2009-12-5 19:11
原帖由 跟跑員yat 於 2009-12-5 18:52 發表
Turalyon兄 我無定跑邊度
多數跑運動場 香港仔海傍 深水灣 淺水灣 南灣
水塘 布力徑 寶雲道 南風道 數碼港和鴨利洲就少d跑  
因近排腳底痛多左跑運動場和平路  有機會見面我叫你啦
因為你有相睇

好....
作者: 跟跑員yat    時間: 2009-12-5 19:21
Turalyon c-hing 你全馬目標是什時間  我如果腳唔痛試吓3:30
腳痛就4小時內
作者: 曲奇    時間: 2009-12-5 19:29
原帖由 亞聰 於 2009-12-5 12:16 發表

我會努力d唔俾自己懶,下次見到面再say hi

定期訓練似乎較難,或許遲d攪下約跑啦...

下次見面時定要同各位打聲招呼~~
作者: Turalyon    時間: 2009-12-5 22:36
原帖由 跟跑員yat 於 2009-12-5 19:21 發表
Turalyon c-hing 你全馬目標是什時間  我如果腳唔痛試吓3:30
腳痛就4小時內

目標都係sub4. 暫時自己未有能力3:30完成全馬
預祝你衝擊3:30成功
-----------------------------
sorry 聰兄, 借咗你個blog吹水

作者: 跟跑員yat    時間: 2009-12-5 22:49
原帖由 Turalyon 於 2009-12-5 22:36 發表

目標都係sub4. 暫時自己未有能力3:30完成全馬
預祝你衝擊3:30成功
-----------------------------
sorry 聰兄, 借咗你個blog吹水
咁你長課通常跑幾長和什麼時間完成
跑那條路線幾點開始跑 如果時間和路線岩一起跑呀
聰兄唔好意思我兩友借你個blog吹水

作者: 兆聰    時間: 2009-12-5 23:01
呵~Turalyon兄和跟跑員兄不用介意,隨便吹水,

另外,我平時通常都係跑利東去深水/淺水,開跑時間約為10點左右.
如果係recovery run就會在香港仔海旁跑,
其他路線都未試,因為覺得深水灣條線幾好跑,
不過有機會都想同其他ching一齊跑.
作者: Turalyon    時間: 2009-12-5 23:06
長課我多數星期日7:00am 由海怡出發, 來回南灣.
會同埋幾個海怡跑友一齊跑....

不過unicef 後開始慢慢將個長課加長..

作者: 兆聰    時間: 2009-12-10 12:16
6-12-2009   5K
7-12-2009   5K

9-12-2009   7K(32mins)+ 3K (cool down)

最近幾日掛住睇東亞運,所以都係趁比賽空閒之間jog左2次5k,
尋晚有時間打算跑返長d,但一起步又加快步速,
結果未夠3k已經想上岸...最後捱到7k休息5分鐘,
再jog多3k回家收工

其實都唔知點解一個人跑超過30分鐘以上就唔想跑,
身體方面應該仲有餘力,我想問題係在精神方面,
沒辦法啦,我實左太懶

12月  31k  (本月要達標真係要加操...)
作者: 兆聰    時間: 2010-1-27 19:33
5-1-2010
睇完大圍兄在廈馬的佳績後,
感覺自己太懶了,總算的起心肝去跑
希望用有限的時間慢慢去拉近距離,
始終大圍兄是我的目標

今日跑左10k

19-1-2010

今日返去葵芳跟青衣ive田徑隊操,主菜係200200@25.
快要35秒內,慢就1MIN,而我就被叫跑31.
初初以為好易,3set後沒有休息直踩到第7set,
之後覺得唔對路就跟返指示跑31.
最後跑晒6set,200m31s

跑完後諗返唔計速度,我應該跑緊3’30/k,2’30.
如果一個人跑應該好辛苦,但一班人跑跑下又唔覺,
特別係死頂都唔可以輸咁多俾學弟妹
所以我都相信跟會操先易進步.
以後逢星期四都請假返去跑下先

連熱身和cool down今日走左18k

24-1-2010
今日是大西北crossover training,
原本報左跑30k,不過備戰以來最長都係走過10k,
而且大圍兄又跑20k,所以都係跑20k就算.

一開始5k(5min/k)真係好辛苦, 都唔明每次起步都係咁,
但過左8k後反而開始舒服,終於體會到大家講咩叫走順左.
不過依然未敢沖上前,照跟在大圍兄/花子兄後(另一原因是我不會控制步速 ),
直到17k時總算有信心可以跑完(可能因為之前累積左不少里數關係),
所以才加力完成20k,同花子兄拍住跑返去

Ps 再次多謝wong sir及當日的義工

25-1-2010
原想跑lsd, 由屋企出發跑去深水灣,
2k12’10.之後2k忍唔住腳,
最後4k時間為19’55
唔好好控制步速的結果就係自爆,
4k後慢慢行返屋企

今日4k,1月共跑164k

26-1-2010
40分鐘慢跑7k,
可是最後又忍唔住要加速
可能跑開短途所以很喜歡跑快d….

1月共跑171k
作者: 洛虎添    時間: 2010-1-27 20:19
試下單腳企[模仿跑步時轉彎既動作]最少40秒...

2邊都要做
作者: 大圍新跑手    時間: 2010-1-27 22:32
原帖由 亞聰 於 2010-1-27 19:33 發表
5-1-2010
睇完大圍兄在廈馬的佳績後,
感覺自己太懶了,總算的起心肝去跑
希望用有限的時間慢慢去拉近距離,
始終大圍兄是我的目標

今日跑左10k

19-1-2010

今日返去葵芳跟青衣ive田徑隊操,主菜 ...

聰聰:
你咁講我真係有D唔好意思,你後生又有條件,搵我做目標有D使料wor...
果晚老人痴呆發作唔認得你真係唔好意思呀! 原來你跟田徑隊操,唔怪得同上年渣打比FIT咁多,又難怪我唔認得~

睇返D相又諗返起上年渣打同你由灣仔行返終點既情形...你仲記唔記得kf呀,佢今年都操得好勤力,希望今年大家渣打都可以跑到好時間,一齊努力呀!
[attach]11237[/attach]

[attach]11238[/attach]

[attach]11239[/attach]

作者: 兆聰    時間: 2010-1-28 23:39
原帖由 洛虎添 於 2010-1-27 20:19 發表
試下單腳企[模仿跑步時轉彎既動作]最少40秒...

2邊都要做

多謝添兄指教
作者: 兆聰    時間: 2010-1-28 23:45
原帖由 大圍新跑手 於 2010-1-27 22:32 發表

聰聰:
你咁講我真係有D唔好意思,你後生又有條件,搵我做目標有D使料wor...
果晚老人痴呆發作唔認得你真係唔好意思呀! 原來你跟田徑隊操,唔怪得同上年渣打比FIT咁多,又難怪我唔認得~

睇返D相又諗返起上 ...

哈哈~大圍兄不用介意,因為我太耐沒出黎跑你先唔認得我,
以大圍兄為目標絕對唔係使料,單係學大圍兄的決心及耐力,
我就有排都做唔到

其實我都係由今個月5號先復操,都係跟返青衣ive既同學仔跑一次,
不過復操後每日都去儲6-10k,
累積里數的效果真係好明顯,希望操多一個月今次會有好成績.
暫時都係以sub4為目標,因為我沒長課怕後程體力不繼
作者: 兆聰    時間: 2010-1-28 23:54
27-1-2010
因為留力聽日去葵芳跑
所以今日出街跑2k~12分鐘,
象徵意義是每日都有跑

28-1-2010
熱身5k後問今日既菜單,聽要走3k,2k,1k(2 set)已經唔想跑,
之後問埋時間要開3'20/k,中間休息係用5min/k跑一k ,
我唔同阿炳/波基sir咁要sub3,呢d菜單我只係3k都未必走到啦.

最後決定跟女子組跑(800m,jog 400m)x6
時間為3'10內/3'00內.
雖然唔算辛苦,但如果我一個人跑未夠2個已經上岸.
最後時間為

3'08  3'05  3'04  3'03 3'01 2'53

除左第6個我彈出d之外,之前5個都係同學妹一齊過 ,
依家d ctse真係唔可以睇少.

跑完jog多7k 等收工

1月已跑 191km

作者: 大圍新跑手    時間: 2010-1-29 01:52
原帖由 亞聰 於 2010-1-28 23:45 發表

哈哈~大圍兄不用介意,因為我太耐沒出黎跑你先唔認得我,
以大圍兄為目標絕對唔係使料,單係學大圍兄的決心及耐力,
我就有排都做唔到

其實我都係由今個月5號先復操,都係跟返青衣ive既同學仔跑一次,
不過復操後 ...

唔夠長課就要跑得保守D,睇你上次個20K既速度,頭半程keep住5'30/K應該唔會太使力,後半程就算跌只要唔爆好有機會走到sub4,到時係終點等埋你~
作者: 兆聰    時間: 2010-1-30 00:14
原帖由 大圍新跑手 於 2010-1-29 01:52 發表

唔夠長課就要跑得保守D,睇你上次個20K既速度,頭半程keep住5'30/K應該唔會太使力,後半程就算跌只要唔爆好有機會走到sub4,到時係終點等埋你~

好~希望唔駛大圍兄等太耐
作者: onon    時間: 2010-1-30 00:17
原帖由 亞聰 於 2010-1-30 00:14 發表

好~希望唔駛大圍兄等太耐" />" />

Sub4...你得嘅!

作者: 兆聰    時間: 2010-1-30 00:19
29-1-2010

26'04  前5k
51'24  約11k

本來想慢jog又忍唔住快左少少 ,
好在想起聽日要沖300m先留返d力

1月已走202km
作者: 兆聰    時間: 2010-1-30 00:20
原帖由 onon 於 2010-1-30 00:17 發表

Sub4...你得嘅!  

ONON Ching,好耐沒見,
可惜星期三我都要收夜 ,
唔係一定會參加港島區約跑
作者: 大圍新跑手    時間: 2010-1-30 21:25
原帖由 亞聰 於 2010-1-30 00:14 發表

好~希望唔駛大圍兄等太耐" />" />

希望唔好又比我係灣仔見到你就真...
作者: 兆聰    時間: 2010-1-30 22:31
原帖由 大圍新跑手 於 2010-1-30 21:25 發表

希望唔好又比我係灣仔見到你就真..." />" />

哈哈~雖然全馬真係好難講唔會出意外,
但大圍兄既準備同操練一定可以減但意外發生,
我對大圍兄有信心
作者: 兆聰    時間: 2010-1-30 22:38
30-1-2010

尋晚小腿脹脹地,所以都係唔跑速度了,改為在馬場跑下
時間大約如下(因錶沒分段時間" />" />" />" /> )

6'57 6'52 6'48' 6'42 6'30 6'20 6'18 6'25 6'29 6'31 6'09
total 1.4x11=15.4k (1'12'58 呢個就準既)

總算可以一個人走超過10k啦,
發現6'30個步速係最舒服,
星期二試下用呢個pacing跑16個圈.

同埋今日最好就係可以越跑越長,
本來話4個圈熱身,點知跑下一個,跑下又一個,
最後跑左11個" />" />" />" /> .或者pacingo岩真係影響好大

1月已走 217.4k

作者: 兆聰    時間: 2010-2-1 23:53
1-2-2010

今日去黃竹坑跑,見到宇宙有5-60人一齊跑真係好震撼.
不過一早決定左今日要跑300快100慢,
所以都係沒跟人地車尾...

一開始熱身5k已經開快左 (24'58)
拉筋踢腿後,休息20分鐘後開始主菜.

以下是300m快既時間,jog100m平均1'00到

54     1'03  1'06  1'07  1'06
1'07  1'08  1'07  1'05  1'04
1'06  1'06  1'07  1'07  1'08
1'05  1'08  1'09  1'03   59

total: 40'04

又係開始快左,頭200m唔駛30s
加上想方便計時,慢jog既100m都jog快左,
即係4-5個300m中間為左就整數分鐘,我只係抖左50幾秒,
發覺咁真係好難頂之後就唔理,總之每次都jog夠一分鐘,
咁反而走得仲順同舒服,如果唔係調整過休息時間,
我相信自己一定頂唔晒,可惜最後走唔到40分內 ,
不過由第5個開始想停既我最後都跑晒,咁已經好超額完成

之後jog多5k收工

ps. 每次沖300都過幾十人,相信是今日支持我不停跑的原因

2月已走 18k
作者: 大圍新跑手    時間: 2010-2-2 00:02
原帖由 亞聰 於 2010-2-1 23:53 發表
1-2-2010

以下是30 ...

你D速度都好快下,比我咁衝法一定暈低~
作者: 兆聰    時間: 2010-2-2 15:09
原帖由 大圍新跑手 於 2010-2-2 00:02 發表

你D速度都好快下,比我咁衝法一定暈低~

哈哈~大圍兄可能唔記得,
大圍兄係POST 17都話過我速度都好快下
多謝大圍兄既讚賞.
希望遲D長跑都可以持續呢種速度就好啦
作者: 兆聰    時間: 2010-2-5 00:45
之前休左2日迎接今日既操練,
跑完5k熱身之後,我先知道阿炳既菜單係5k x3,
聽完我即刻要求減量,因為佢地走1'24一圈,
根本我就沒耐力去完成,
最好成功講數到跑2k,不過一樣唔好過.

3set 時間
1'25 1'25 1'27 1'27 1'28  (7'12)
1'25 1'25 1'23 1'24 頂唔順沒跑 (5'40)
1'25 1'25 1'36 1'38 1'20  (7'24)

眼見佢地跑完3set5k(中間休10min)都係17分半,
自己休多佢地2倍時間,
跑又只得2k都跟唔到佢地,真係有點無奈.
算啦~慢慢追返上去,
下次再試搵一個o岩自己pacing再走呢個program先得

再加cool down 5k 收工

2月已跑 33.6
作者: 跟跑員yat    時間: 2010-2-5 10:48
原帖由 亞聰 於 2010-2-1 23:53 發表
1-2-2010

以下是30 ...
聰兄 你的速度真係非常快  當天我好像正在黃竹坑跑400快(1'45)慢跑200 共15個
作者: 兆聰    時間: 2010-2-5 13:45
原帖由 跟跑員yat 於 2010-2-5 10:48 發表
聰兄 你的速度真係非常快  當天我好像正在黃竹坑跑400快(1'45)慢跑200 共15個

咁你可能有見過我啦,我著白色nike背心,
當日跟跑員ching著咩衫,睇下我有冇印象.

同埋ching你全馬準備成點?
作者: 兆聰    時間: 2010-2-5 23:32
尋日跑得唔好本來今日都唔想跑,
但返到屋企又唔死心,決定換衫去運動場跑.

今日主要目的係搵個好pacing去完成尋日5k x3既菜單,
平時會熱身5k先跑,不過見跑得幾順,
熱身都唔限自己走幾多.

1'50 1'46 1'42 1'39 1'38
1'39 1'42 1'42 1'43 1'45
1'44 1'40 44  (22'58)

休息10min後跑第2set
1'36 1'46 1'46 1'45 1'46
1'44 1'44 1'45 1'44 1'44
1'39 1'37 43 (23'19)

休10min因為運動場就關,所以跑多1k
1'22 1'29 34  (3'35)

跑完原本都幾滿意,覺得開1'45好舒服,
但諗諗下2個5k加埋已經過46分啦,仲慢過自己10k= =,
下次試下用1'40跑吧.

不過今日一個人跑2個5k,令我覺得自己由以前既400m跑手進化為中距離跑手了,
起碼以前聽到超過600m既菜單我已經唔想食,
依家反而主動跑5k~明顯地我既耐力係有增強左,
可惜,依然完全沒信心全馬可以跑得好,
沒時間啦,有d後悔咁遲先準備
或者今年都係放鬆d,唔好迫自己定目標
作者: 兆聰    時間: 2010-2-6 07:57
今日起身覺得尋晚時間好似有問題,
第2set時間正常沒理由慢過第一set嫁...
再計下連第一set都好似有問題,
最衰自己隻錶沒lap圈,每次都係用個腦去記,
如果總時間沒錯,最大可能係跑多左個圈??
有機會再拍住人跑下先

2月已跑46.6k

作者: 花子阿DEE    時間: 2010-2-6 09:52
聰聰兄,而家先睇到你個頭像入面小弟都被攝入鏡,真係開心~~
我睇你都幾fit 呀,FM target 幾多??
作者: 跟跑員yat    時間: 2010-2-6 20:11
原帖由 亞聰 於 2010-2-5 13:45 發表

咁你可能有見過我啦,我著白色nike背心,
當日跟跑員ching著咩衫,睇下我有冇印象.

同埋ching你全馬準備成點?
亞聰兄 我當天是著黑衫黑衭 我全馬準備ok la
應該可以完成我的目標 3:59:59內 亞聰兄你準備如何呢 你的目標是什麼時間
大家加油
作者: 兆聰    時間: 2010-2-6 20:30
原帖由 花子阿DEE 於 2010-2-6 09:52 發表
聰聰兄,而家先睇到你個頭像入面小弟都被攝入鏡,真係開心~~
我睇你都幾fit 呀,FM target 幾多??

花子兄~呢張相影得好靚,
希望你唔會介紹我用來做頭像
而我本身開始長跑唔係好耐,
加上上年全馬失敗既經驗,所以都唔會太進取,
我應該會跟sub4大軍跑30k,之後有力就去,
沒力就死跟,希望在sub4前完成
作者: 兆聰    時間: 2010-2-6 20:32
原帖由 跟跑員yat 於 2010-2-6 20:11 發表
亞聰兄 我當天是著黑衫黑衭 我全馬準備ok la
應該可以完成我的目標 3:59:59內 亞聰兄你準備如何呢 你的目標是什麼時間
大家加油

黑衫黑衫真係印象不大,
不過唔緊要,認真打次招呼後就會記得ching你,
我全馬目標時間應該同你差唔多,
或者到時一齊跑^^
(一路跑一路傾計就未必得啦,
我怕頂唔順 )

作者: 跟跑員yat    時間: 2010-2-6 20:37
原帖由 亞聰 於 2010-2-5 23:32 發表
尋日跑得唔好本來今日都唔想跑,
但返到屋企又唔死心,決定換衫去運動場跑.

今日主要目的係搵個好pacing去完成尋日5k x3既菜單,
平時會熱身5k先跑,不過見跑得幾順,
熱身都唔限自己走幾多.

1'50 1'46 1'42 1'3 ...
亞聰兄你好像計算時間有問題  400m=1:48   1k是 4:30 10k=45分 你的時間應該底過 45分

作者: 兆聰    時間: 2010-2-6 20:43
原帖由 跟跑員yat 於 2010-2-6 20:37 發表
亞聰兄你好像計算時間有問題  400m=1:48   1k是 4:30 10k=45分 你的時間應該底過 45分

跟跑員兄~我估計我2次都係跑左5.4k,
因為每次跑圈時間唔會差太多,
而總時間更加唔會錯,
所以最大可能都係跑多左

始終一個人跑得悶,有幾圈我係完全沒諗野,
零思考地去跑,可能係咁出錯
作者: 跟跑員yat    時間: 2010-2-6 20:44
原帖由 亞聰 於 2010-2-6 20:32 發表

黑衫黑衫真係印象不大,
不過唔緊要,認真打次招呼後就會記得ching你,
我全馬目標時間應該同你差唔多,
或者到時一齊跑^^
(一路跑一路傾計就未必得啦,
我怕頂唔順" />" /> )
我應該跟你唔到 你咁快盡量跟啦
作者: 兆聰    時間: 2010-2-6 20:46
原帖由 跟跑員yat 於 2010-2-6 20:44 發表
我應該跟你唔到 你咁快盡量跟啦

我以前主項係400m,
玩左咁多年可能速度上有d優勢,
但要記住一定唔長久 ,
所以全馬距離我會跟在各位ching身後,
否則我又會好快快速跑死自己
作者: 跟跑員yat    時間: 2010-2-6 20:50
原帖由 亞聰 於 2010-2-6 20:43 發表

跟跑員兄~我估計我2次都係跑左5.4k,
因為每次跑圈時間唔會差太多,
而總時間更加唔會錯,
所以最大可能都係跑多左" />" />

始終一個人跑得悶,有幾圈我係完全沒諗野,
零思考地去跑,可能係咁出錯
一個人跑係好悶 其實當晚是見有個師兄訓練個師姐
練習400 快 1'45 200慢 所以跟她跑
作者: 花子阿DEE    時間: 2010-2-9 16:14
原帖由 亞聰 於 2010-2-6 20:30 發表

花子兄~呢張相影得好靚,
希望你唔會介紹我用來做頭像" />" />
而我本身開始長跑唔係好耐,
加上上年全馬失敗既經驗,所以都唔會太進取,
我應該會跟sub4大軍跑30k,之後有力就去,
沒力就死跟,希望在sub4前完 ...

原來聰兄唔係跑左好耐咋...都好快喎...
比賽經驗不足既通病都係前段快左囉,我雖然叫做玩過幾年,但上年先至認真D 去練,前半OK順,半程跑到1:43,23K開始腳脛位痛,加上last 無力,後半跑左2:08...好在target 只係4hr,都算達標~~
我上年重傷,上年十月先可以練得番,一月先正式開始準備,今年做唔到時間啦,希望好過上年啦,一分鐘都好,我睇你既能力sub-4一定無問題,之前配好速自己嚴格去遵守,可能有意外驚喜~~
加油!!
作者: 兆聰    時間: 2010-2-9 19:58
原帖由 花子阿DEE 於 2010-2-9 16:14 發表

原來聰兄唔係跑左好耐咋...都好快喎...
比賽經驗不足既通病都係前段快左囉,我雖然叫做玩過幾年,但上年先至認真D 去練,前半OK順,半程跑到1:43,23K開始腳脛位痛,加上last 無力,後半跑左2:08...好在t ...

多謝花子兄支持~如果我可以sub4就當然好啦,
今年沒咩意外自己全馬都一定pb(之前4'59'38),
所以放鬆心情去跑...

好似之前幾日落雨,我都趁機休息下,
反正時間唔多,要準備既都準備左,
唯有希望唔好出咩意外啦.
作者: 兆聰    時間: 2010-2-12 14:10
11-2-2010

下雨天休息左幾日,不過呢幾日對腳既小腿位置不時抽筋,
間接令我多左藉口休息,如果唔係逢星期四返葵芳跑,
我估自己依然會偷懶= =

熱身5k後就問今日菜單.因為今日阿sir沒黎就大家傾下跑咩
1k x 8 (7分連休),本來都沒咩問題,
但聽到要跑3'15時我已經投降.
之後打個8折跑800m又被要求跑2'36.
我覺得都係快同埋跟唔到...不過算啦,跑左先算.

1'14 2'32
1'15 2'40
1'22 2'49

跑左3set後連帶頭既都慢左,眼見時間咁差都係跑過第2樣.
預算跑3k時間13'30,希望可以keep住1'48一圈,
用黎訓練大家keep pacing既感覺
可惜大家掛住傾計,每圈秒數相差極大(1'40-1'54)
最後係可以13'29跑完,但自己都唔多滿意
(叫左大家唔好吹水專心d跑啦,不過最後自己吹到唔想停~.~)

不過跑完之後對腳好似沒晒究,
估計係之前休息沒做好coo中own,
令乳酸積聚而引起抽筋

cool down 2k收工

2月已跑 59k

作者: 兆聰    時間: 2010-2-12 23:09
12-2-2010

本來為左聽日長跑而想休息,
不過又心思思想跑,
結果就同自己講出去jog下.

開始時都保持到7/k,
但跑下跑下3k後應該走緊5/k ,
雖然平時熱身都係走5/k,
但最大問題係成日都唔依program跑,
太沒系統同唔自律了

約7k  (41')

2月已跑66k

作者: 711MF    時間: 2010-2-15 20:11
作者: 兆聰    時間: 2010-2-22 23:33
13-2-2010
今日跟狗兄既約跑進行第一次亦是唯一一次長課,
呢幾年除左上年渣打全馬之外,我都未試過跑2小時以上既課,
所以開跑時都有d擔心,但擔心都係多餘,
因為一落場跑我就咩都唔理.
繼續我跟車既習慣,全程都在天鬼兄後面跑,
天鬼兄pacing真係保持得好好,
32k跑左2’53’04,時間都唔重要,
難得既係我仲有餘力,等我開始有d信心完成全馬.

跑完後即趕返去打波,平時又唔見隊友咁醒,
到我想偷懶時就同我連勝4,
足足要我打左成個半鐘先肯輸= =,
都好~當係特訓囉
反正之後預左休息一星期

2月已跑 98k

21-2-2010
馬鞍山8k
(36’43)

今日感想真係可以打篇文出黎.
組織下再post

2月已跑106k
作者: 大圍新跑手    時間: 2010-2-23 00:14
原帖由 亞聰 於 2010-2-22 23:33 發表
13-2-2010
今日跟狗兄既約跑進行第一次亦是唯一一次長課,
呢幾年除左上年渣打全馬之外,我都未試過跑2小時以上既課,
所以開跑時都有d擔心,但擔心都係多餘,
因為一落場跑我就咩都唔理.
繼續我跟車既習慣,全程都在 ...

聰聰, 馬鞍山8K個賽後報告唔好組織咁耐啦~
星期日跑完渣馬你又要再寫多個report...哈哈~
作者: 兆聰    時間: 2010-2-24 20:51
21-2-2010

過了七天沒有跑步,日夜顛倒,每天只睡3-4小時的生活,
彷彿已忘記了跑步或是比賽的存在了.
在今日比賽前個半小時依然打緊機唔願訓,
如果唔係為自己找借口要俾表大圍兄,
我今日應該唔會出現.

最後總算訓左一小時就起身,
去到馬鞍山連早餐都未食就要做熱身,
在熱身期間發現對腳踝好緊,
呢個情況近期出現左2次,而且都係長課之後,
或者係我每次跑左好既長課後俾自己休息得太耐,
再比賽時就要時間操返起掛??
為免腳傷惡化,所以特登唔帶錶同遲起步,
等人群散去先開始.

或者留在較後位置的都係速度沒咁快既選手,
所以我可以輕易地過到人,過下過下又忘了自己身體係不在狀態.
不停咁同自己講要均速,但時快時慢反而令我更早爆左,
估計未到2K時我已經想收工,橫隔膜痛到不能呼吸,
腳亦都越來越痛…..對於意志薄弱既我黎講,
身體比意志更早宣報投降係一件好罕見既事,
可想而知我過了一個精采的假期後對我的身體有多大的影響.
我知道自己唔係著住網衫的話,一早已經行緊返去.
加上如果呢一刻放棄的話,我根本就未有能力去完成全馬,
所以我立即估計自己仲有幾多體力,並定下均速完成賽事,
當屈老大同其他CHING過我既時間,換了是平時我就算追唔到,
起碼都會發力跟上去,但今日我只顧跑好自己,

跑下跑下總算捱到返去運動場既路上,
奇怪既係呢個時候身體先開始上力,
加上COOKIE CTSE一句加油後突然想追返上去,
眼見屈老大在我身前100M,當然就想試下追上去,
可惜當時屈老大只餘下200M就過終點,而且屈老大臨尾仲發力= =,
所以只係追到距離50M….目送屈老大過終點.
而我既時間係36’43

跑完後見到平時在葵芳一齊跑時女同學,結果佢地3個都跑35MIN,
比佢地問左句,點解你會係後面既,你無理由仲慢過我地 ,
哈哈~我都唔知點答好,唯有講係留力準備渣打囉.

不過今日比賽最大得著係令我明白平時訓練幾都好,
如果沒好既生活習慣,對跑步都會有好大影響.
另一點就係我可以根據自己體力去定一個好既Pacing,
我唔知當日再跑快D會唔會爆啦,起碼之後我都跑得好舒服,
時間反而係其次,希望渣打當日我都可以好似今日咁做到定Pacing

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2