香港長跑網 - 長跑長友

標題: 初來報到, 北角人... [打印本頁]

作者: wlau    時間: 2009-3-30 17:08
標題: 初來報到, 北角人...
之前都無玩開長跑,
係間唔中走去跑下維園...但一年先跑兩, 三次...
上年想JOIN 渣打10K 但, JOIN 完之後, 要出去公幹, 變左無JOIN 到.....
今年終於JOIN 左, 但因為成身豬腩肉既關係, 要成一小時十六分先跑, 但總算完成小弟第一個10K 賽
之後JOIN 左 沙田10K 城門河果個, 因為係平路, 成績叫好D, 一小時零六分左右完成......
琴日就完成左小第第三個10K 賽, 但可能之前無乜練, 攪到琴日要成一小時零八分先完成到....

希望下一次10K 賽, 可以將成嫧推前到一個鐘左右....

北角, 本身唔係一個好既跑街地方, 因為...太多車, 太多既廢氣....
亦無一個好既運動場係就近, 要跑, 就要走到維園OR 落太古....
唔知各位有無好既北角跑步建議...(除左跑上北角半山)
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-3-30 17:56
咦??D 香港人去晒邊?? 無人歡迎我地新朋友仔既~~

歡迎您呀Wlau,您係咪師兄黎架~~

我係天水圍人,多數晌屯門元朗天水圍跑,呢度好多香港跑友架,北角都唔會無地方跑既,再唔係跑山囉~~

得閒多d 上黎同大家交流下啦,加油! 您好快可以1hr 之內完成10k 架啦~~
作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-3-30 18:00
香港人報到!

你好,歡迎wlau ching 加入長跑網~

小弟是柴灣人,通常都係小西灣運動場�鰂公等以快過行少少既速度慢跑。

我都希望係不久既將來sub 60 完成10k

長跑長友呀~
作者: 瘋瘋    時間: 2009-3-30 18:02
作者: wadee    時間: 2009-3-30 19:03
welcome wlau ching
我係鰂魚涌人
平時都跑鰂魚涌公園
假日就會由鰂魚涌跑去上環、或柴灣道、或跑去大風坳至南區
作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-3-30 19:14
原帖由 wadee 於 2009-3-30 19:03 發表
welcome wlau ching
我係鰂魚涌人
平時都跑鰂魚涌公園
假日就會由鰂魚涌跑去上環、或柴灣道、或跑去大風坳至南區

我想問下條路點跑? 有機會我都想試下
作者: wlau    時間: 2009-3-30 20:12
原帖由 kcchu 於 2009-3-30 19:14 發表

我試過行..... 係好多車, 所以我都唔知佢可以點跑?
可能跑上面D 山路.... 不過如果我可以咁跑, 我應該可以消晒我D 腩肉
作者: 比因    時間: 2009-3-30 20:18
原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-30 17:56 發表

我呢D "西人" 返工係無得上網架 !

你好, 我係港島西人!  多多指教!
作者: wadee    時間: 2009-3-30 20:47
原帖由 kcchu 於 2009-3-30 19:14 發表

由渣華道=>電氣道=>威菲路道=>經銅鑼灣消防局入海傍=>警官倶樂部=>狗公園=>經會展新翼=>沿龍匯道入大會堂
=>過經郵總局=>渡輪碼頭海傍=>信德中心
我覺得最多車ge路段係渣華道and電氣道
作者: Alfred    時間: 2009-3-30 21:11
welcome ching
作者: wlau    時間: 2009-3-30 22:53
原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-30 17:56 發表

歡迎您呀Wlau,您係咪師兄黎架~~

我係天水圍人,多數晌屯門元朗天水圍跑,呢度好多香港跑友架,北角都唔會無地方跑既,再唔係跑山囉~~

得閒多d 上黎同 ...

師兄? 你指差人? 我唔係啊...
作者: cu83    時間: 2009-4-1 14:58
歡迎 wlau c-hing! 歡迎又多一位跑友加入香港長跑網!
小弟逢週日晨咁早就喺跑馬場蟻速爬,歡迎指教!
長跑長友   
作者: MT    時間: 2009-4-1 15:00
歡迎ching加入長跑網

請多多指教
作者: 龜速行    時間: 2009-4-1 23:45
welcome welcome

wlau c-hin c hing

多多指教ar

小弟是港島西 hk island man

長跑長友

作者: ar125    時間: 2009-4-1 23:55
原帖由 wlau 於 2009-3-30 22:53 發表

師兄? 你指差人? 我唔係啊...

係男就稱呼師兄,女就師姐咁解!

歡迎!

小弟是港島東人,經常出沒鰂魚涌公園至筲箕灣海傍一帶

多多指教!
作者: TNT    時間: 2009-4-2 00:55
歡迎wlau師兄, 小弟都係港島東人, 多數跑筲箕灣<=>鰂魚涌.

ching 多d join呢度d網友約跑啦, 好快你就會進步神速架喇... (我join咗一個月左右, 進步都有, 不過未係神速... )
作者: 亞平    時間: 2009-4-2 10:01
原帖由 TNT 於 2009-4-2 00:55 發表
歡迎wlau師兄, 小弟都係港島東人, 多數跑筲箕灣鰂魚涌.

ching 多d join呢度d網友約跑啦, 好快你就會進步神速架喇... (我join咗一個月左右, 進步都有, 不過未係神速... )

Wlau師兄,遲左歡迎你,唔好意思.
師兄,雖說北角較少好既跑步路線,但如果鍾意跑既,有路就跑到.
慢慢來啦,日子有功,一定有進步的時候.
作者: piyrag    時間: 2009-4-2 10:25
作者: SimonFai    時間: 2009-4-2 16:11
歡迎 wlau 師兄
作者: WalkBreaks    時間: 2009-4-9 23:42
我都係北角人+大坑人 (同屋企人住左北角好多年,呢兩年自己搬左去大坑)

現多跑高士威公園, 有時馬場 (住北角果陣已有去,係TRAIN長距既好地方),最近有時由維園跑到天星(夜)

其實住北角練跑算好方便~

(睇黎我自己都要出POST正式報到)
作者: Gary-Kwan    時間: 2009-4-12 13:38
歡迎 wlau c-hing! 歡迎加入香港長跑網!

天水圍跑友, 請多多指教
作者: 瘋瘋    時間: 2009-4-13 11:18

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2