香港長跑網 - 長跑長友

標題: 懷緬公屋的歲月 [打印本頁]

作者: hellobbandre    時間: 2009-4-2 12:01
標題: 懷緬公屋的歲月
牛頭角下村即將清拆, 香港又少一條老屋村.

香港大部份既人都住過屋村, 大家不如响樹講下住屋村既情況.

本人由 1979-2000年 - 港島華富村, 好正, 背山面海,幾好.

早期果時無便利店,一定有士多,雜貨鋪(即係賣米,油,鹽果D),藥房(仲要係有中醫駐診果隻), 等等.........

唔知大家住既屋村有咩特色哩?
作者: spmho    時間: 2009-4-2 12:34
我由出細到現家都住石圍角.....
士多、雜貨鋪、藥房一定有唔少.....
村裏面會有好多公公婆婆成班咁睇捉棋/排九.....
我地村仲有「sir」滑梯架......
以前未起城門谷公園.....o個道仲係一個山谷....有d木屋....
而家無晒
作者: lvrunner    時間: 2009-4-2 12:54
I myself have never lived in public housing in HK, but all the descriptions above remind me of the RTHK show in the 1970s ~ 獅子山下.

Here is the classic song  獅子山下
作者: hellobbandre    時間: 2009-4-2 12:54
原帖由 stanleyhpm 於 2009-4-2 12:34 發表
我由出細到現家都住石圍角.....
士多、雜貨鋪、藥房一定有唔少.....
村裏面會有好多公公婆婆成班咁睇捉棋/排九.....
我地村仲有「sir」滑梯架......
以前未起城門谷公園.....o個道仲係一個山谷....有d木屋....
...

以前我住屋村果時,熱天家家都會打開門架,會涼爽D架.仲會掛塊布遮一遮個鐵習 tim, 唔知你地果度有無哩?
作者: spmho    時間: 2009-4-2 12:58
原帖由 hellobbandre 於 2009-4-2 12:54 發表

以前我住屋村果時,熱天家家都會打開門架,會涼爽D架.仲會掛塊布遮一遮個鐵習 tim, 唔知你地果度有無哩?

有...當然有....
仲有好多細路會係走廊走黎走去
作者: ram    時間: 2009-4-2 14:02
小弟住葵盛村公屋都係由細住到大
果陣時同d隔離鄰舍小朋友周街周山頭跑
什麼都玩得一餐:執塊紙皮爬上去幾層樓高既斜坡sir落黎都可玩半日
走去對面山頭爬入防空洞去探險又玩半日
最懷念既重有公屋濃厚的人情味,
戶戶打開門閒話家常,間中d小朋友玩到互相去對方家中食埋飯都得
重有樓下十幾檔既各式各樣的特色小食走鬼檔,真係予人太多難忘的回憶!
可惜葵盛東村已經完全清拆再重建,真係往事只能回味了~
作者: hellobbandre    時間: 2009-4-2 14:15
原帖由 ram 於 2009-4-2 14:02 發表
小弟住葵盛村公屋都係由細住到大
果陣時同d隔離鄰舍小朋友周街周山頭跑
什麼都玩得一餐:執塊紙皮爬上去幾層樓高既斜坡sir落黎都可玩半日
走去對面山頭爬入防空洞去探險又玩半日
最懷念既重有公屋濃厚的人情味,
...

我記得以前一放學就响個村度週圍走,重成日去打乒乓波tim.

重有D師奶有時要落街買送,佢地會交低個仔俾隔離鄰舍睇往先0架. 同埋 D人打開度門,真係邊個師奶成日打仔都知呀
作者: piyrag    時間: 2009-4-2 14:21
作者: 瘋瘋    時間: 2009-4-2 14:22
作者: Parco爸    時間: 2009-4-2 14:28
細路時..住葵涌村(即是新區)...
閒時無野玩就通山跑..得閒落街打下交...
最開心是上葵盛泳池游水...

舊式公屋..舊式工廈拆下拆下..無晒lu..

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: piyrag    時間: 2009-4-2 15:56
作者: nc    時間: 2009-4-2 15:57
以前外婆是在東頭邨居住, 好似是H型, 唔記得是7層定9層了!!! 公眾屎坑, 公眾浴室, 公眾洗衣/洗碗碟/拿水地方, 家家戶戶也是open kitchen, 無敵大露台- 爽, 過時過節回外婆吃飯時, 大人便會在屋內吃飯, 細路便會坐樓梯/椅在露台吃, 還有跳樓梯, 玩捉e欣, 周圍走, 好好玩, 很懷念...

作者: Parco爸    時間: 2009-4-2 16:21
原帖由 piyrag 於 2009-4-2 15:56 發表
Paco爸,你好勁呀,一個月後你既10k速度快左成七分幾鐘,勁喎!!

咪笑我啦...
第一次跑得慢D...第二次跑得快D..咪有咁既假像囉..其實兩次都慢嫁..不過話快左7分鐘好似好勁咁..

實情...我兩次都跑到斷氣...
作者: piyrag    時間: 2009-4-2 16:32
作者: hellobbandre    時間: 2009-4-2 17:03
原帖由 nc 於 2009-4-2 15:57 發表
以前外婆是在東頭邨居住, 好似是H型, 唔記得是7層定9層了!!! 公眾屎坑, 公眾浴室, 公眾洗衣/洗碗碟/拿水地方, 家家戶戶也是open kitchen, 無敵大露台- 爽, 過時過節回外婆吃飯時, 大人便會在屋內吃飯, 細路便會 ...

係咪無 lift 果D呀?
作者: hellobbandre    時間: 2009-4-2 17:05
原帖由 Parco爸 於 2009-4-2 14:28 發表
細路時..住葵涌村(即是新區)...
閒時無野玩就通山跑..得閒落街打下交...
最開心是上葵盛泳池游水...

舊式公屋..舊式工廈拆下拆下..無晒lu..

登錄/註冊後可看大圖

htt ...

ching果兩張相都好舊下bor,响邊樹搵架?
作者: nc    時間: 2009-4-2 17:06
原帖由 hellobbandre 於 2009-4-2 17:03 發表

係咪無 lift 果D呀?

係呀!!! d細路鐘意在樓梯間的位置爬來爬去, 又係樹玩差樓級
作者: Parco爸    時間: 2009-4-2 17:08
原帖由 hellobbandre 於 2009-4-2 17:05 發表

ching果兩張相都好舊下bor,响邊樹搵架?

小弟早幾年影之嘛...位置.."大窩口工廠大廈"...
作者: cfchan    時間: 2009-4-2 21:43
幾歲時住未清拆前的葵涌村(又稱新區),直到小學一年級搬到清拆中的黃竹坑村住到差不多中學畢業
之後曾經住過柴灣興民村及翠灣村。
作者: Parco爸    時間: 2009-4-2 22:48
原帖由 cfchan 於 2009-4-2 21:43 發表
幾歲時住未清拆前的葵涌村(又稱新區),直到小學一年級搬到清拆中的黃竹坑村住到差不多中學畢業

嘩..阿舊街坊...港九新界你住晒喎...
作者: hellobbandre    時間: 2009-4-2 22:53
原帖由 cfchan 於 2009-4-2 21:43 發表

原來大家都曾經係南區友.
作者: cfchan    時間: 2009-4-3 14:18
原帖由 Parco爸 於 2009-4-2 22:48 發表

嘩..阿舊街坊...港九新界你住晒喎..." />" />

HELLO舊街坊,新區我住過一座同十五座
九龍區從未落過戶
作者: Parco爸    時間: 2009-4-3 14:21
原帖由 cfchan 於 2009-4-3 14:18 發表

HELLO舊街坊,新區我住過一座同十五座
九龍區從未落過戶

我住30座...個陣好多社團...座與座之間我唔敢四處走...
作者: nc    時間: 2009-4-3 14:28
原帖由 hellobbandre 於 2009-4-2 22:53 發表

原來大家都曾經係南區友. hgj091" />" />hj

我唔知算唔算係半個南區友呢?? 中學在南區, 很近華富邨呢
作者: hellobbandre    時間: 2009-4-3 16:39
原帖由 nc 於 2009-4-3 14:28 發表

我唔知算唔算係半個南區友呢?? 中學在南區, 很近華富邨呢 " />" />

置富既"聖心",好近華富村,應該得"余振強"同"聖心",咁就一定係聖心喇.
作者: nc    時間: 2009-4-3 16:56
原帖由 hellobbandre 於 2009-4-3 16:39 發表

置富既"聖心",好近華富村,應該得"余振強"同"聖心",咁就一定係聖心喇. hgj091" />" />hj

香港仔都很近華富邨啊!!!!

南區隨了多公屋外, 很久很久前香港仔隧道出面有一個臨時房屋區的.
作者: hellobbandre    時間: 2009-4-3 17:33
原帖由 nc 於 2009-4-3 16:56 發表

香港仔都很近華富邨啊!!!!

南區隨了多公屋外, 很久很久前香港仔隧道出面有一個臨時房屋區的.

香港仔? 係咪培德呀? 我讀余振強架.

至於隧道出口係咪有個臨時防屋區,又真無無印象bor, 但係記得好多人响隧道口個站搭車架.
作者: runrun    時間: 2009-4-3 19:05
我以前住彩虹村,現時媽媽仍住在那裏。
幼時,隔籬鄰舍關係很好,經常打開了鐵閘,
担張櫈仔坐喺走廊閒話家常;
記得有一年深夜打風掛10號風球,有一家的小妹妹比風吹埋度門時夾斷尾指,
全層樓十幾廿户人(大人)都跑出來幫忙,有些拿紗布、有些拿獅子油(我媽媽),
有些則張羅送她去醫院,總之,感覺好warm架!
小朋友們則愛在走廊及空地玩遊戲如:
搓皇帝、123紅綠燈、「痴」紅豆、何濟公、
狐狸先生幾点鐘、射波子、橡筋繩、跳飛機......等

唔知依家D細路仔仲有冇玩呢D嘢呢?

作者: nc    時間: 2009-4-3 20:13
原帖由 hellobbandre 於 2009-4-3 17:33 發表

香港仔? 係咪培德呀? 我讀余振強架.hgj091" />" />hj

至於隧道出口係咪有個臨時防屋區,又真無無印象bor, 但係記得好多人响隧道口個站搭車架.

原來bb讀魚蛋強, 學校外牆是綠色的, 那間小教堂唔知係咪你地學校架呢?? 我都唔係好記得喇!! 你地校服是啡色的 隔離間c姑學校外牆係粉紅色的, 三校而立, 有海景, 幾好架   咁你未行路返學   正啦!!!

原帖由 runrun 於 2009-4-3 19:05 發表
記得有一年深夜打風掛10號風球,有一家的小妹妹比風吹埋度門時夾斷尾指,
全層樓十幾廿户人(大人)都跑出來幫忙,有些拿紗布、有些拿獅子油(我媽媽),
有些則張羅送她去醫院,總之,感覺好warm架!
小朋友們則愛在走廊及空地玩遊戲如:
搓皇帝、123紅綠燈、「痴」紅豆、何濟公、
狐狸先生幾点鐘、射波子、橡筋繩、跳飛機......等

唔知依家D細路仔仲有冇玩呢D嘢呢?

仲有埋周, 搏電線  
作者: ram    時間: 2009-4-3 21:54
原帖由 runrun 於 2009-4-3 19:05 發表
全層 ...

記得有年打又係打十號風球,大人留在屋裡攻打四方城
細路仔就係走去廊吹風玩雨 ,真係幾有趣!
作者: ram    時間: 2009-4-3 22:05
原帖由 Parco爸 於 2009-4-3 14:21 發表
我住30座...個陣好多社團...座與座之間我唔敢四處走...

Parco爸兄:小弟中學時代成日午飯時走去42座空地買零食,幫襯d走鬼檔
雞蛋仔,爽餅,紅豆冰,涼果..........最記得有一檔炭燒魷魚乾,係一對年青夫婦開檔架
加d辣鼓油上去再燒,真係好食到吾停得口架!

作者: Parco爸    時間: 2009-4-3 23:20
全層 ...

而家D細路...關埋鐵閘..打機打機又打機...上網上網又上網
一係...琴棋書畫...樣樣排住學...
唔同lu...
作者: Parco爸    時間: 2009-4-3 23:23
原帖由 ram 於 2009-4-3 22:05 發表

Parco爸兄:小弟中學時代成日午飯時走去42座空地買零食,幫襯d走鬼檔
雞蛋仔,爽餅,紅豆冰,涼果..........最記得有一檔炭燒魷魚乾,係一對年青夫婦開檔架
加d辣鼓油上去再燒,真係好食到吾停得口架!  

ram兄..你家附近葵盛泳池係我浦點...
以前游水分5場..一日游兩場...游完泳池門口...5毫子一個炒麵...真係回味又回味...
作者: cfchan    時間: 2009-4-3 23:25
原帖由 hellobbandre 於 2009-4-3 17:33 發表

香港仔? 係咪培德呀? 我讀余振強架.hgj091" />" />" />" />hj

無錯,係有既,今日變左做老人服務大樓
我讀香工架!
作者: nc    時間: 2009-4-3 23:40
原帖由 cfchan 於 2009-4-3 23:25 發表

無錯,係有既,今日變左做老人服務大樓
我讀香工架!

是的, 已經很整齊了.

係咪d學生經常帶著T-尺那間, 校服好像是藍色/淺藍色的???!!!!
作者: cfchan    時間: 2009-4-4 00:03
原帖由 nc 於 2009-4-3 23:40 發表

是的, 已經很整齊了.

係咪d學生經常帶著T-尺那間, 校服好像是藍色/淺藍色的???!!!!

yes,校服係白恤衫同灰長褲,和尚寺黎既
作者: hellobbandre    時間: 2009-4-4 01:33
原帖由 nc 於 2009-4-3 20:13 發表

原來bb讀魚蛋強, 學校外牆是綠色的, 那間小教堂唔知係咪你地學校架呢?? 我都唔係好記得喇!! 你地校服是啡色的 " />" />" />" /> 隔離間c姑學校外牆係粉紅色的, 三校而立, 有海景, 幾好架 " />" />" />" />  咁你未行路返學 " />" />" />" />  正啦 ...

係呀 , 間教堂係我地學校架, 圓型家ma, 無錯,校服係啡色既. hgjD088" />" />hj ,行路返學都 okay,放lunch重可以返屋企,有海景,環境好. hgjD115" />" />hj

作者: hellobbandre    時間: 2009-4-4 14:04
全層 ...

中秋節重係大日子,D小朋友都會走出走廊玩,點起D蠟燭,好熱鬧架. hgjD115" />" />hj

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2