香港長跑網 - 長跑長友

標題: 5.24 初夏•八仙野餐吟詩撲蝶清談團 [打印本頁]

作者: 花子阿DEE    時間: 2009-4-18 12:31
標題: 5.24 初夏•八仙野餐吟詩撲蝶清談團
日 期 : 2009年5月24 (星期日)
行 程 : 太和火車站->九龍坑山->鶴藪水塘->屏風山->黃嶺->八仙嶺->大尾篤

全 長 : 約 16 km
全 程 時 間 : 約 6-7 小時 (行完大埔吃飯)

人數:最多20人
集 合 時 間 : 0930 (齊齊吃早餐)
集 合 地 點 : 太和火車站

警告及聲明:
1.
此項聚會適合跑步初哥(10公里跑50-70分鐘) 身體並無任何疾病(包括已知或隱疾),同時需確保可以應付此項運動的朋友參加,各位需量力而為。如身體不適,切勿強行參加。
2.
本網站並不涉及此項聚會的一切安排,敬請參加者自行負責個人的財物及人身安全。 如有不幸事故,而導致參加者受傷或死亡,或涉及第三者的意外,本網站及聚會發起人慨不負任何責任。
3.
活動不排除將於寒冷大風有雨的情況下舉行,參加者需要在參加活動前有足夠的訓練及休息,並留意個人的身體狀況,建議活動前先自行補充足夠水份。
4.
若約跑活動當天懸掛八號或以上颱風、黑色暴雨訊號或非人力可控制之情況,活動將會取消。
5.
參加者的個人保險須自行負責。

日出發~~
名單 (人工智能自助系統)

名譽總團長+咕喱
1. sleung2002hk (贊成合資野餐)

見習初級副團長+咕喱
2. 花子阿DEE (行山杖1支 + 贊成合資野餐)

茶水部
3. running-sue (行山杖1支 + 贊成合資野餐)
4. 亞平 (行山杖1支 + 贊成合資野餐)

風紀
5. Patrick
6. peteruno (行山杖1支 + 贊成合資野餐)

團員:
7.  billy_yau (冇行山杖 + 贊成合資野餐)
8.  cookie (行山杖1支 + 上山吸收靈氣)
9.  boloup (行山杖1支 + 贊成合資野餐)
10.  runrun (計劃去買行山杖2支 (需用2支)+ 贊成合資野餐)
11.法蘭 (贊成合資野餐)
12. 前進 (行山杖1支 + 贊成合資野餐)
13. mill (不需行山杖 + 贊成合資野餐)
14. 零下十度(行山杖1支.可借出+贊成合資野餐)
15. 小華  (不需行山杖 + 贊成合資野餐 )
16. slack Q_Q ( 有walkie , 食跟大隊 )
17. 上水馬王 (行山杖1支 + 贊成合資野餐)
18. schnix (行山杖1支 + 贊成合資野餐)
19. 鄭國柱  (借到行山杖1支+贊成合資野餐)
20. stanwong (冇行山杖 + 贊成合資野餐)
21. BeeFing (贊成合資野餐)
22. Kennychoi (不需行山杖 + 贊成合資野餐)
23. 蘭茜•韋 (行山杖1支 + 贊成合資野餐)
24. CC (行山杖1支 + 贊成合資野餐)
25. 大圍新跑手 (冇行山杖 + 合資野餐冇所謂,不過覺得自己帶野食會方便d,鐘意可以帶多d分比其他人)
26. kopo1128
27. -R-
------------已截止---------------

作者: 花子阿DEE    時間: 2009-4-18 12:32
其他注意事項,純粹小弟少少心得,有錯請指正:

1. 衣著
i, 褲 - 最好鬆身長褲,唔好著牛仔褲或緊身褲,會阻礙活動.
如果唔怕蚊咬短褲更好.

ii, 衫 - 短袖TEE,要吸汗好,最好多帶一件活動完畢後替換.
- 保暖衣如風褸/衛衣,山上溫差大,小心保暖.
- 要選擇淺色衫,容易散熱,同埋容易俾其他人見到.

iii, 鞋 - 行山鞋比較好,起碼都要著跑鞋已經足夠,薄底鞋,布鞋,拖鞋都不適宜,因為長時間步行如果腳底卸力唔夠好易傷關節,嚴重者可能無法行走.
- 唔好太緊,行山鬆身鞋比較好.

iv, 襪 - 越厚越好,著兩對都無妨
- 緊少少都唔緊要,行起上黎更舒服,緊記襪緊鞋鬆.

2. 其他裝備

i, 一定要帶背囊,背囊平行最好,除非比賽有補給唔駛帶咁多野至可以用腰袋,斜孭袋果D絕對唔好用,會浪費好多氣力.

ii, 防晒 - 帽/太陽鏡/太陽油,視乎自己情況.

iii, 行山杖 - 上山用行山杖可以節省氣力,亦可防衛,山上有機會遇到ii同野生動物如馬騮,野狗,蛇,牛,行山杖可以幫忙保護自己.

iv, 毛巾 - 抹身,抹面及其他用途.

v, 雨具 - 如果可以既話帶定遮或者輕便雨褸,雖然聽日落雨機會唔大,晌山上落雨無雨具好呢 he~~

vi, 蚊怕水 - 視乎個人需要

vii, 照明 - 日行或夜行都應該帶備照明工具,晚間固然必須,日間都有機會用得著,而且就算預計只係日間行程都有可能因為種種原因延誤到天黑.

viii, 水 - 清涼天氣一般 1lit/10km 已經足夠,夏天至少 1.5lit/10km. 最好用水壺,一來環保,二來即棄膠樽相對大機會因為擠壓或者溫度轉變而漏水. 水袋更佳.

ix, 食物 - 帶備少量食物,如水果,餅乾,麵包,朱古力,以備不時之需.

3. 注意事項

i, 身體不適,食藥期間最好唔好去.

ii, 跟大隊,唔好離開大隊大遠.

iii, 發覺自己走失/迷途,企晌原位等待救援,如果我懷疑有人走失會去主動尋找,亂搵路線有可能越走越遠.

iv, 遇到野生動物保持冷靜,一般野生動物都唔會主動襲擊人,儘量避免眼神接觸,唔好挑釁佢地或者玩D動物BB,如非必要唔好用武力對付.
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-4-18 12:33
名譽團長:
1.        sleung2002hk
總團長:
2.        allanccl
見習初級副團長助理
3.        花子阿DEE
團員:
4.
5.
6.
7.
8.
作者: billy_yau    時間: 2009-4-18 12:42
名譽團長:
1.        sleung2002hk
總團長:
2.        allanccl
見習初級副團長助理
3.        花子阿DEE
團員:
4.  billy_yau(TBC 霸左個位先, 跟手同大人申請批文)
5.
6.
7.
8.
作者: 曲奇    時間: 2009-4-18 12:46
名譽團長:
總團長:
見習初級副團長助理
團員:
4.  billy_yau(TBC 霸左個位先, 跟手同大人申請批文)
5.  cookie
6.
7.
8.
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-4-18 13:17
名譽團長:
總團長:
見習初級副團長助理
團員:
5.  cookie
6.  大圍新跑手
7.
8.
作者: 亞平    時間: 2009-4-18 13:31
名譽團長:
總團長:
見習初級副團長助理
團員:
5.  cookie
6.  大圍新跑手
7.  亞平 (TBC DEE兄揹野,點都要過來支持下)
8.
作者: Kennychoi    時間: 2009-4-18 15:23
Dee兄,嚟到新界東攪行山團,墀利!過日睇吓有冇事,如果沒有事,小弟過來,有冇跑嫁?
作者: bolo    時間: 2009-4-18 15:55
名譽團長:
總團長:
見習初級副團長助理
團員:
5.  cookie
6.  大圍新跑手
8.  boloup
9.
作者: runrun    時間: 2009-4-18 21:52
名譽團長:
總團長:
見習初級副團長助理
團員:
5.  cookie
6.  大圍新跑手
8.  boloup
9.  runrun
作者: running-sue    時間: 2009-4-18 22:22
名譽團長:
總團長:
見習初級副團長助理
團員:
5.  cookie
6.  大圍新跑手
8.  boloup
9.  runrun
10, running-sue (TBC DEE兄拉馬, 要支持要支持)
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-4-18 22:42
原帖由 Kennychoi 於 2009-4-18 15:23 發表
Dee兄,嚟到新界東攪行山團,墀利!過日睇吓有冇事,如果沒有事,小弟過來,有冇跑嫁?

希望見到蔡兄~~

呢次活動基本上唔禁跑既,不過相信無人會跑~~
作者: sleung2002hk    時間: 2009-4-18 22:43
原帖由 Kennychoi 於 2009-4-18 15:23 發表

choi兄~~~我地行咋~~~行之前自隊10k~效果更佳
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-4-18 22:44
平兄Sue兄,小弟不過幫手維持下秩序,希望大家玩得開心~~
作者: running-sue    時間: 2009-4-18 22:52
原帖由 花子阿DEE 於 2009-4-18 22:42 發表

希望見到蔡兄~~

呢次活動基本上唔禁跑既,不過相信無人會跑~~hgjD115" />" />hj

但有人會表演 "輕功", 眨下眼就行到鬼死咁遠
作者: running-sue    時間: 2009-4-18 22:53

蔡兄, 黎啦, 黎啦, 一齊黎玩亞平
作者: 法蘭    時間: 2009-4-18 23:00
名譽團長:
總團長:
見習初級副團長助理
團員:
5.  cookie
6.  大圍新跑手
8.  boloup
9.  runrun
10, running-sue (TBC DEE兄拉馬, 要支持要支持)
11, 法蘭 (TBC DEE兄晒馬, 要支持要支持)
作者: running-sue    時間: 2009-4-18 23:01
原帖由 花子阿DEE 於 2009-4-18 22:44 發表

哦,  "見習初級副團長助理" = "巡警"
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-4-18 23:02
原帖由 sleung2002hk 於 2009-4-18 22:43 發表

choi兄~~~我地行咋~~~行之前自隊10k~效果更佳

好提議,如果梁兄自隊個全馬至黎都有好效果~~
作者: 上水馬王    時間: 2009-4-18 23:03
撞期.....果日book左場踢波....可惜
作者: 亞平    時間: 2009-4-18 23:06
原帖由 running-sue 於 2009-4-18 22:53 發表

蔡兄, 黎啦, 黎啦, 一齊黎玩亞平啦

蔡兄,黎啦, 黎睇下小弟如何一腳伸sue兄落山...然後再同你笑飲二窩頭..
作者: 亞平    時間: 2009-4-18 23:08
原帖由 花子阿DEE 於 2009-4-18 22:44 發表

Dee兄,你真係要維持下秩序....將我同仇家隔開10米遠
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-4-18 23:09
名譽團長:
總團長:
見習初級副團長助理
團員:
5.  cookie
6.  亞平 (TBC DEE兄揹野,點都要過來支持下)
7.  boloup
8.  runrun
9.  running-sue (TBC DEE兄拉馬, 要支持要支持)
10.法蘭 (TBC DEE兄晒馬, 要支持要支持)

DEE兄唔好意思,差D唔記得果日我都係踢波,已自動除名。
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-4-18 23:13
原帖由 running-sue 於 2009-4-18 23:01 發表

哦,  "見習初級副團長助理" = "巡警"

最主要既任務係隔壁各仇家,防止佢地互踢落山,確保大家安全~~
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-4-18 23:14
馬王兄,大圍兄:

2bad...希望下次跑山團大家夾到日子...
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-4-18 23:16
原帖由 法蘭 於 2009-4-18 23:00 發表
11, 法蘭 (TBC DEE兄晒馬, 要支持要支持)

法蘭兄到時會唔會帶碌大炮幫我地影相~~
作者: 法蘭    時間: 2009-4-18 23:26
原帖由 花子阿DEE 於 2009-4-18 23:16 發表

法蘭兄到時會唔會帶碌大炮幫我地影相~~hgjD115" />" />hj

Dee 兄,

睇下個日熱唔熱啦!
如果唔係帶部細機!
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-4-18 23:30
原帖由 法蘭 於 2009-4-18 23:26 發表

Dee 兄,

睇下個日熱唔熱啦!
如果唔係帶部細機!

THX 法蘭師兄,今日好驚喜呀~~
作者: 法蘭    時間: 2009-4-18 23:57
原帖由 花子阿DEE 於 2009-4-18 23:30 發表

THX 法蘭師兄,今日好驚喜呀~~hgjD115" />" />hj

不用客氣啦!
今日見到你地我都好開心呀!
作者: 前進    時間: 2009-4-19 00:01
大埔我主場wo!可唔可以卜住位先呀!
作者: 小平    時間: 2009-4-19 00:07
名譽團長:
總團長:
見習初級副團長助理
團員:
5.  cookie
7.  boloup
8.  runrun
9.  running-sue (TBC DEE兄拉馬, 要支持要支持)
11.前進
12.小平
作者: 小華是也!    時間: 2009-4-19 00:07
那天已約了人行山……><"
作者: 小平    時間: 2009-4-19 00:07
原帖由 前進 於 2009-4-19 00:01 發表

ching 幫你加左名
作者: 小平    時間: 2009-4-19 00:08
我係d超級新手大家要多多指教
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-4-19 00:10
原帖由 前進 於 2009-4-19 00:01 發表

名譽團長:
總團長:
見習初級副團長助理
團員:
5.  cookie
7.  boloup
8.  runrun
10. 法蘭 (TBC DEE兄晒馬, 要支持要支持)
11. 前進 (TBC)
12.
13.
14.
15.

難得前進師兄有興趣,梗要留個位~~
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-4-19 00:11
名譽團長:
總團長:
見習初級副團長助理
團員:
5.  cookie
7.  boloup
8.  runrun
10. 法蘭 (TBC DEE兄晒馬, 要支持要支持)
12. 小平
13.
14.
15.
作者: 小平    時間: 2009-4-19 00:13
名譽團長:
總團長:
見習初級副團長助理
團員:
5.  cookie
7.  boloup
8.  runrun
12. 小平
13.小平老豆 (比新手更加新手)
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.

--------------
老豆都想去行,
佢準備緊進入退休既健康活動.
大家幫手毒佢玩長跑
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-4-19 00:24
小平師兄係新人啊,歡迎加入我地大家庭~~

小弟唔認識小平師兄啊,呢次行山既路程雖然唔算太崎嶇,但有部份路段都有d 難度,小弟唔清楚師兄同世伯既能力,為左確保大家既安全,可唔可以先同大家分享下師兄同世伯跑步同行山既經驗呢?
作者: 小平    時間: 2009-4-19 00:40
原帖由 花子阿DEE 於 2009-4-19 00:24 發表
小平師兄係新人啊,歡迎加入我地大家庭~~

小弟唔認識小平師兄啊,呢次行山既路程雖然唔算太崎嶇,但有部份路段都有d 難度,小弟唔清楚師兄同世伯既能力,為左確保大家既安全,可唔可以先同大家分享下師兄 ...

你好, 我係新黎架,
其實我都有考慮下佢既情況, 不過老豆工作本來都會唔少既體力勞動.

佢係幾年前一次受傷之後就少左好多運動, 以前就成日SWIM, 呢家只係間中.
行動上基本係無問題, 我只係擔心佢夠唔夠耐力.
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-4-19 00:48
原帖由 小平 於 2009-4-19 00:40 發表

你好, 我係新黎架,
其實我都有考慮下佢既情況, 不過老豆工作本來都會唔少既體力勞動.

佢係幾年前一次受傷之後就少左好多運動, 以前就成日SWIM, 呢家只係間中.
行動上基本係無問題, 我只係擔心佢夠唔夠耐力. ...

唔好意思呀小平師兄,如果世伯近期咁少運動,小弟唔建議去呢次活動啦,對一般無行山,無跑步既人黎講,呢段路絕對唔適合,黎到會好辛苦架,行山為開心,因為咁有咩事就唔好~~

咁小平兄呢? 平日跑步大約咩水平?其他師兄師姐小弟都比較了解,小弟只係想清楚各位團友既能力,希望師兄唔好介意~~
作者: 小平    時間: 2009-4-19 00:55
原帖由 花子阿DEE 於 2009-4-19 00:48 發表

唔好意思呀小平師兄,如果世伯近期咁少運動,小弟唔建議去呢次活動啦,對一般無行山,無跑步既人黎講,呢段路絕對唔適合,黎到會好辛苦架,行山為開心,因為咁有咩事就唔好~~

咁小平兄呢? 平日跑步大約咩水平?其他師兄 ...
咁我佢傾傾啦
或者再安非佢去再易d 既路線

我平時跑開 ~8km
10km都無問題, 時間 ~60min
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-4-19 01:02
原帖由 小平 於 2009-4-19 00:55 發表
咁我佢傾傾啦
或者再安非佢去再易d 既路線

我平時跑開 ~8km
10km都無問題, 時間 ~60min

小平師兄都達到行呢段路既最低要求既,但我估都會幾吃力,因為有段兩K 幾要上六百幾,總之量力而為啦,小弟幫世伯除名先,至於小平兄就自己衡量下應唔應付到啦~~
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-4-19 01:03
名譽團長:
總團長:
見習初級副團長助理
團員:
5.  cookie
7.  boloup
8.  runrun
12. 小平
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
作者: 小平    時間: 2009-4-19 01:06
原帖由 花子阿DEE 於 2009-4-19 01:02 發表

小平師兄都達到行呢段路既最低要求既,但我估都會幾吃力,因為有段兩K 幾要上六百幾,總之量力而為啦,小弟幫世伯除名先,至於小平兄就自己衡量下應唔應付到啦~~
睇黎呢段路真係會幾吃力
多謝ching提醒, 安全緊要.

至於我... 辛苦少少練下野, 應該都無問題.
特別係呢期fit左
作者: mill    時間: 2009-4-19 11:37
名譽團長:
總團長:
見習初級副團長助理
團員:
5.  cookie
7.  boloup
8.  runrun
12. 小平
13. mill (我都未行過lee度, 我又離呀!)
14. 零下十度
15.
16.
17.
18.
19.
20.

作者: 零下十度    時間: 2009-4-19 14:43
唔該mill ctse 同我報名.
作者: 蘭西•韋    時間: 2009-4-19 16:30
花子,
辛苦過上次3.15嗎?
作者: Qoo    時間: 2009-4-19 16:31
名譽團長:
總團長:
見習初級副團長助理
團員:
5.  cookie
7.  boloup
8.  runrun
12. 小平
14. 零下十度
15. Qoo
16.
17.
18.
19.
20.

見有熟人,都想嚟玩下,不過從未行過山,最威只係免強完成揸打半馬...希望合格啦
作者: Kennychoi    時間: 2009-4-19 16:46
原帖由 花子阿DEE 於 2009-4-18 22:42 發表

希望見到蔡兄~~

呢次活動基本上唔禁跑既,不過相信無人會跑~~hgjD115" />" />hj
DEE兄,梁兄,平兄,sue Ctse,差D忘記過日原來係踢波日8:00~9:30am,已約好,唔好意思來唔到,真係想黎嫁.
作者: running-sue    時間: 2009-4-19 18:39
原帖由 Kennychoi 於 2009-4-19 16:46 發表
DEE兄,梁兄,平兄,sue Ctse,差D忘記過日原來係踢波日8:00~9:30am,已約好,唔好意思來唔到,真係想黎嫁.

作者: sleung2002hk    時間: 2009-4-19 19:08
3/5好多人踢波~~~睇下改唔改到日子啦
作者: stanwong    時間: 2009-4-19 19:22
小弟都係波友,都好想去行,但踢波緊要
作者: Kennychoi    時間: 2009-4-19 19:27
梁兄、DEE兄、如果能改早一日就好啦!可能多D Ching去玩
作者: 小華是也!    時間: 2009-4-19 19:32
24 日我都可以黎的哦^^
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-4-19 19:34
原帖由 Kennychoi 於 2009-4-19 19:27 發表
梁兄、DEE兄、如果能改早一日就好啦!可能多D Ching去玩

蔡兄:
但係星期六好多人要返工架,可能仲少左人JOIN到~
作者: Kennychoi    時間: 2009-4-19 19:54
原帖由 大圍新跑手 於 2009-4-19 19:34 發表

蔡兄:
但係星期六好多人要返工架,可能仲少左人JOIN到~
大圍兄,過日是假期,唔知係唔係班踢波Ching有否假期呢?
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-4-19 20:07
原帖由 Kennychoi 於 2009-4-19 19:54 發表
大圍兄,過日是假期,唔知係唔係班踢波Ching有否假期呢?

又係wor....不過都係等DEE兄決定啦~
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-4-19 22:25
原帖由 大圍新跑手 於 2009-4-19 20:07 發表

又係wor....不過都係等DEE兄決定啦~

星期日會比較好,少D 人唔得,之前諗字10號,但果日係偉大既母親節,我都想多D 老友黎呀,如果3號咁多人唔得,改24號好無呢? 已經報左3號既團友有無意見呢?? 我只係驚報左3號OK 但24號唔OK 既朋友好似唔係好好意思...

仲有時間可以改,請大家積極發表~~
作者: 小華是也!    時間: 2009-4-19 22:34
24號我第一個去!!!
作者: running-sue    時間: 2009-4-19 22:41
原帖由 小華是也! 於 2009-4-19 22:34 發表
" />" /> 24號我第一個去!!!

作屎呀, 人工智能呀
作者: running-sue    時間: 2009-4-19 22:42
名譽團長:
總團長:
見習初級副團長助理
團員:
5.  cookie
6.  亞平 (TBC DEE兄揹野,點都要過來支持下) (3號 / 24號都ok)
7.  boloup
8.  runrun
9.  running-sue (TBC DEE兄拉馬, 要支持要支持) (3號 / 24號都ok)
12. 小平
14. 零下十度
15. Qoo
16. 小華 (24號ok)
17.
18.
19.
20.
作者: 法蘭    時間: 2009-4-19 22:51
名譽團長:
總團長:
見習初級副團長助理
團員:
5.  cookie
6.  亞平 (TBC DEE兄揹野,點都要過來支持下) (3號 / 24號都ok)
7.  boloup
8.  runrun
9.  running-sue (TBC DEE兄拉馬, 要支持要支持) (3號 / 24號都ok)
10.法蘭 (TBC DEE兄晒馬, 要支持要支持) (3號 / 24號都ok)
12. 小平
14. 零下十度
15. Qoo
17.
18.
19.
20.
作者: runrun    時間: 2009-4-20 00:40
名譽團長:
總團長:
見習初級副團長助理
團員:
5.  cookie
7.  boloup
8.  runrun  (3號 / 24號都ok)
10.法蘭 (TBC DEE兄晒馬, 要支持要支持) (3號 / 24號都ok)
12. 小平
14. 零下十度
15. Qoo
17.
18.
19.
20.
作者: 小平    時間: 2009-4-20 01:44
原帖由 花子阿DEE 於 2009-4-19 22:25 發表

星期日會比較好,少D 人唔得,之前諗字10號,但果日係偉大既母親節,我都想多D 老友黎呀,如果3號咁多人唔得,改24號好無呢? 已經報左3號既團友有無意見呢?? 我只係驚報左3號OK 但24號唔OK 既朋友好似唔係好好意思...h ...

24號考試
你地enjoy.
作者: 曲奇    時間: 2009-4-20 01:56
名譽團長:
總團長:
見習初級副團長助理
團員:
5.  cookie (3號 / 24號都ok)
7.  boloup
12. 小平
14. 零下十度
15. Qoo
17.
18.
19.
作者: billy_yau    時間: 2009-4-20 08:23
名譽團長:
總團長:
見習初級副團長助理
團員:
4.  billy_yau(3 號批文已出, 我諗改 24 都ok既)
7.  boloup
12. 小平
14. 零下十度
15. Qoo
17.
18.
19.
作者: witchycatcat    時間: 2009-4-20 09:09
我想問下,個行山幾多星架..?難唔難..?
作者: 蘭西•韋    時間: 2009-4-20 09:24
原帖由 witchycatcat 於 2009-4-20 09:09 發表
我想問下,個行山幾多星架..?難唔難..?

x2
花子,辛苦過上次3.15嗎?
3號實OK,24號應該唔得
作者: witchycatcat    時間: 2009-4-20 09:25
原帖由 蘭茜•韋 於 2009-4-20 09:24 發表

x2

e...........ctse,你係咪iris個家姐..?
作者: 711MF    時間: 2009-4-20 09:42
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-4-20 09:53
Catcat ctse,Nancy ctse : 漁護處官方資料係3星(極費力難行之山徑),不過佢地呢個星級標準好兒戲,參考價值唔大,會比上次3.15(針草大霧)要難少少,最主要係上屏風山果段真係幾急上,日頭行會幾吃力,但我好相信一般有跑開步既ching ctse 應該可以應該得黎,只要步伐控制得好,唔會真係話好辛苦既~~

Nancy ctse, 照而家睇多數改24號,希望妳就到啦...
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-4-20 09:55
原帖由 711MF 於 2009-4-20 09:42 發表

蘭茜.
花子 話辛苦過315 小小喎.........我都好驚啊,,,唔知點!!!!!!!!!!!!!!!!!

你地有乜好驚,如果以行山黎計,你地上次已經行得好爽架啦,仲有大把晌手~~
作者: 711MF    時間: 2009-4-20 10:10
作者: 曲奇    時間: 2009-4-20 10:17
原帖由 711MF 於 2009-4-20 10:10 發表
[quote]原帖由 花子阿DEE 於 2009-4-20 09:53 發表

登錄/註冊後可看大圖

照而家睇多數改24號,希望妳就到啦...

花子
都知你難決定架.不如你確定一日啦..就唔到下次再玩... ...

係啦...
好難就得哂全部人架嘛...
決定左日子先....
作者: B    時間: 2009-4-20 10:31
原帖由 花子阿DEE 於 2009-4-20 09:53 發表
Catcat ctse,Nancy ctse : 漁護處官方資料係3星(極費力難行之山徑),不過佢地呢個星級標準好兒戲,參考價值唔大,會比上次3.15(針草大霧)要難少少,最主要係上屏風山果段真係幾急上,日頭行會幾吃力,但我好相信一般有跑開 ...

花子~ 我都好想試0下行山呀~ 不過我經驗尚淺, 唔敢一開始行就行 d 咁激0既路線呀~
下次如果搞 d 初班少少0既行山路線記得預埋我喎~
作者: 法蘭    時間: 2009-4-20 10:32
原帖由 曲奇 於 2009-4-20 10:17 發表

係啦...
好難就得哂全部人架嘛...
決定左日子先....

都岩架!
決定日子先啦!
其實小弟都擔心,下個月月尾會好熱,到時行得重辛苦!
作者: 零下十度    時間: 2009-4-20 11:07
原帖由 法蘭 於 2009-4-20 10:32 發表

都岩架!
決定日子先啦!
其實小弟都擔心,下個月月尾會好熱,到時行得重辛苦!

X2
在下都系咁諗~~
作者: billy_yau    時間: 2009-4-20 12:48
原帖由 BeeFing 哥 於 2009-4-20 10:31 發表

花子~ 我都好想試0下行山呀~ 不過我經驗尚淺, 唔敢一開始行就行 d 咁激0既路線呀~
下次如果搞 d 初班少少0既行山路線記得預埋我喎~

b哥你10k都跑到, 行山對你點會有難度呀
作者: 法蘭    時間: 2009-4-20 12:49
原帖由 billy_yau 於 2009-4-20 12:48 發表

b哥你10k都跑到, 行山對你點會有難度呀

係law,
不如一齊黎啦!
作者: billy_yau    時間: 2009-4-20 12:49
原帖由 蘭茜•韋 於 2009-4-20 09:24 發表

x2

師姐好似對行山興趣大過跑步咁喎
作者: B    時間: 2009-4-20 12:55
其實體力上我應付到0既~
不過行山0既技術我就等如 0 喇~
好似上次 412 跑越野賽道落山0個段, 唔好話跑, 連行都舉步維艱~
如果我去埋實拖慢大家0既進度, 咁就唔止行山, 大家隨時要扎埋營過夜先行得晒呀~
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-4-20 12:59
希望今日內confirm個日子~~

B fing 哥,查實呢個已經係初班啦~~

法蘭兄,零下師姐同各位怕唔掂既ching ctse,查實大部份漁護處指定既行山徑都相對唔算好崎嶇,一般有做開運動既朋友要完成絕對無問題,尤其呢度既跑友相對一般城市人已經係fit 既一群,我地今次只係行山,唔係跑山,只要步伐正常,有充夠既休息同補充,大家絕對可以好好享受一個愉快既行山旅程~~

至於天氣問題,無錯氣溫對行山既影響好大架,高溫消耗體能會快好多,不過5月3同24既分別應該唔會好大,主要係視乎當日既天氣同多唔多陽光,如果不幸活動日非常炎熱,就要倍加留心自己身體情況變化~~
作者: 法蘭    時間: 2009-4-20 13:03
原帖由 BeeFing 哥 於 2009-4-20 12:55 發表
好似上次 412 跑越野賽道落山0個段, 唔好話跑, 連行都舉步維艱~
如果我去埋實拖慢大家0既進度, 咁就唔止行山, 大家隨時要扎埋營過夜先行得晒呀~

B哥哥,
聽完dee 兄講,

咁你就要報名參加啦 !

其實我呢幾個月,個個月都有行山架!
作者: slack    時間: 2009-4-20 13:13
名譽團長:
總團長:
見習初級副團長助理
團員:
4.  billy_yau(3 號批文已出, 我諗改 24 都ok既)
7.  boloup
12. 小平
14. 零下十度
15. Qoo
17. slack (TBC)
18.
19.
作者: ~~菲菲~~    時間: 2009-4-20 13:14
我都好想行呀~~~但又係星期日, 我唔得呀
你哋玩得開心啲......
作者: schnix    時間: 2009-4-20 13:15
dee 兄, 哩段我係咪行過架啦?
如果24號我都有機會去倒, 但3號一定唔得, 隻腳哩排越來越差, 可能需要攪下佢
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-4-20 15:08
原帖由 BeeFing 哥 於 2009-4-20 12:55 發表

Bfing 哥無咩行過山所以有d 擔心o者,做一d 好少做既野有d 驚可以理解,不過我地不過去行山咋,野餐撲蝶既速度,同操山係兩回事,我敢講Bfing 哥一定無問題架~~

行山唔需要用到"技術"黎形容,對於行山新手,亮哥/梁兄同我都可以同大家分享少少"技巧"既,行山團應該比平時既約跑團更輕鬆,大家唔好咁緊張啦~~
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-4-20 15:10
原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-4-20 13:14 發表
我都好想行呀~~~但又係星期日, 我唔得呀
你哋玩得開心啲......

可惜呀菲菲師姐~~

搞星期六就要下晝至多d人,如果大家有興趣下次搞日夜混合山時菲菲要到啦~~
作者: 亞平    時間: 2009-4-20 15:14

我都係初哥....可以陪你!
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-4-20 15:15
原帖由 schnix 於 2009-4-20 13:15 發表
dee 兄, 哩段我係咪行過架啦?
如果24號我都有機會去倒, 但3號一定唔得, 隻腳哩排越來越差, 可能需要攪下佢

exactly 一樣呀,果次我地過左鶴藪水塘已經大黑,希望今次可以慢慢欣賞八仙嶺美景~~

多數24號呀,而家睇埋亮哥得唔得,希望妳同馬王都黎到啦~~
隻腳...要點搞呢?
作者: 零下十度    時間: 2009-4-20 16:24
原帖由 花子阿DEE 於 2009-4-20 15:15 發表

exactly 一樣呀,果次我地過左鶴藪水塘已經大黑,希望今次可以慢慢欣賞八仙嶺美景~~

多數24號呀,而家睇埋亮哥得唔得,希望妳同馬王都黎到啦~~
隻腳...要點搞呢?hgjD088" />" />hj

DEE兄不如3號同24號都搞埋啦.
本人就想3號行多D~~
作者: 上水馬王    時間: 2009-4-20 16:54
名譽團長:
總團長:
見習初級副團長助理
團員:
7.  boloup
12. 小平
14. 零下十度
15. Qoo
18. 上水馬王 (24號)
19.
作者: schnix    時間: 2009-4-20 17:18
名譽團長:
總團長:
見習初級副團長助理
團員:
7.  boloup
12. 小平
14. 零下十度
15. Qoo
19. schnix (24號)
作者: 街坊鄭    時間: 2009-4-20 17:38
單 (人工智能自助系統)
名譽團長:
總團長:
見習初級副團長助理
團員:
7.  boloup
12. 小平
14. 零下十度
15. Qoo
20. 鄭國柱 (24號)
作者: stanwong    時間: 2009-4-20 21:30
名譽團長:
總團長:
見習初級副團長助理
團員:
7.  boloup
12. 小平
14. 零下十度
15. Qoo
21. stanwong (24號)
作者: 小平    時間: 2009-4-20 23:01
睇情況都係24號出發架啦
作者: B    時間: 2009-4-21 01:01
名譽團長:
總團長:
見習初級副團長助理
團員:
7.  boloup
12. 小平
14. 零下十度
15. Qoo
21. stanwong (24號)
22. BeeFing (3 號 or 24 號 ok)

(支持花子 + 受到法蘭0既引誘 不過到時睇住小弟呀~ )
作者: Kennychoi    時間: 2009-4-21 08:24
原帖由 BeeFing 哥 於 2009-4-21 01:01 發表
名譽團長:
總團長:
見習初級副團長助理
團員:
5.  cookie (3號 /  ...

23. 24號我都黎Kenny Choi

作者: 花子阿DEE    時間: 2009-4-21 09:34
鐵定5月24日出發,紅字及TBC ching ctse 請儘早confirm~~

名譽團長:
總團長:
見習初級副團長助理
團員:
5.  cookie
7.  boloup
8.  runrun
12. mill (我都未行過lee度, 我又離呀!)
13. 零下十度
14. Qoo
15. 小華
16. slack (TBC)
17. 上水馬王
18. schnix
19. 鄭國柱
20. stanwong
21. BeeFing
22. Kennychoi

作者: 花子阿DEE    時間: 2009-4-21 09:36
原帖由 零下十度 於 2009-4-20 16:24 發表

DEE兄不如3號同24號都搞埋啦." />" />
本人就想3號行多D~~" />" />

零下師姐,小弟都係第一次搞咁大型既行山活動,一次搞兩日小弟怕影響左活動既素質呀,所以唔敢咁貪心...

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2