香港長跑網 - 長跑長友

標題: 請問有冇人跑一個香港島呢? [打印本頁]

作者: rickymsz    時間: 2009-4-20 12:48
標題: 請問有冇人跑一個香港島呢?
如果由跑馬地出發環繞香港島一圏應該向那裡開始呢?
有幾遠呢?
時間要幾耐呢?
要不要預備水呢?
需不需要計劃下咁呢?

謝謝各方c兄提點
作者: slack    時間: 2009-4-20 13:03
如果師兄會走轉的話,  麻煩早小小叫聲小弟, 因為我都好想試試  ( 應該會好好玩, 同好難忘的)
作者: MT    時間: 2009-4-20 13:32
我諗起都覺得幾得人驚
作者: cu83    時間: 2009-4-20 13:53
如果真係環繞香港島跑一圏, 水應該好容易補給...
當然要睇你點跑啦!!

我環繞港島跑一圏好快, 又唔使帶水..
因為我係環繞香港山頂跑一圈...
作者: 曲奇    時間: 2009-4-20 14:01
標題: 回復 1# 的帖子
ching係諗住跑街?定係跑山路呀?..
作者: chanbb    時間: 2009-4-20 14:09
原帖由 rickymsz 於 2009-4-20 12:48 發表
如果由跑馬地出發環繞香港島一圏應該向那裡開始呢?
有幾遠呢?
時間要幾耐呢?
要不要預備水呢?
需不需要計劃下咁呢?

謝謝各方c兄提點hgj088" />" />hj

You can use the Hong Kong Trail total 50 Km.
Suggest to run from 陽 明 山 莊 to 山 頂 25 Km or 陽 明 山 莊 to  大 浪 灣 25 Km
Be sure to bring your own water with you and don't run alone.
For more details please visit this website : www.greenpower.org.hk

作者: chanbb    時間: 2009-4-20 14:26
原帖由 chanbb 於 2009-4-20 14:09 發表

You can use the Hong Kong Trail total 50 Km.
Suggest to run from 陽 明 山 莊 to 山 頂 25 Km or 陽 明 山 莊 to  大 浪 灣 25 Km
Be sure to bring your own water with you and don't run alone.
For mor ...

another website for reference :
www.hkwalkers.net/longtrail/chi/hktrail/hktrail.html
作者: TerrySze    時間: 2009-4-20 15:05
跑山路都係一絛路.我諗樓主係話跑馬路一大圈...
我試過由西環跑去鰂魚涌,亦試過由西環經堅尼地城跑去淺水灣.二程加起大約30K,都有香港島半圏.
鰂魚涌向柴灣方向唔知點跑, 而淺水灣向赤柱方向要跑好窄的馬路,好危險,放棄.

一個人跑,帶定水,八達通同 $$....沒事....唔掂咪上車.

作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-4-20 15:12
原帖由 TerrySze 於 2009-4-20 15:05 發表
跑山路都係一絛路.我以為係跑馬路一大圈...
我試過由西環跑去鰂魚涌,亦試過由西環經堅尼地城跑去淺水灣.二程加起大約30K,都有香港島半圏.
鰂魚涌向柴灣方向唔知點跑, 而淺水灣向赤柱方向要跑好 ...

呢段大致就係鰂魚涌公園沿海邊到筲箕灣入阿公岩再轉上柴灣道長命斜, 跟住落黎可以轉入東區醫院落樓梯再沿海邊跑杏花村, 小西灣跟住連城道上跑入石澳
作者: TerrySze    時間: 2009-4-20 16:20
原帖由 kcchu 於 2009-4-20 15:12 發表

呢段大致就係鰂魚涌公園沿海邊到筲箕灣入阿公岩再轉上柴灣道長命斜, 跟住落黎可以轉入東區醫院落樓梯再沿海邊跑杏花村, 小西灣跟住連城道上跑入石澳

跑入石澳有D路段只有車路....好危險....
作者: TNT    時間: 2009-4-20 17:17
如果要跑由東區落南區, 應該由柴灣道入大潭道再入赤柱, 去番淺水灣.
呢條路比較可行.
作者: 力    時間: 2009-4-20 17:27
原帖由 TNT 於 2009-4-20 17:17 發表
如果要跑由東區落南區, 應該由柴灣道入大潭道再入赤柱, 去番淺水灣.
呢條路比較可行.

大潭道再入赤柱, are there any road to pass the dam? Thats road is wide enough for 2 car only......
作者: TerrySze    時間: 2009-4-20 17:27
呢條路比較可行.

E個建議ok....慳了10k到.....但赤柱去番淺水灣個段有d難度.
作者: csrunner    時間: 2009-4-20 17:31
試過港島"綑邊", 全部跑馬路或行人路或'正式'山路, 唔入南朗山,赤柱軍營,鶴咀等, 約61km, 仲易過RTI.
作者: 曲奇    時間: 2009-4-20 17:38
呢條路比較可行.

會唔會考慮由大潭道經大潭水塘,經淺水灣拗,經引水道去淺水灣呀?

或再經紫羅蘭引水道去番黃泥涌,然後再去南區?...
作者: slack    時間: 2009-4-20 22:29
點都好, 如果搞就請預細佬玩呀
謝謝你們
作者: wadee    時間: 2009-4-20 23:13
小弟試過呢條路:適合9am前
鰂魚涌公園=>亞公岩明華大廈=柴灣道=>大潭道=>石澳道至土地灣=>港島徑7到大潭水霸=>經HKIS上大潭篤巴士站

以下路線未跑過,將會去試:(全程走引水道)
大潭篤=>淺水灣坳=>淺水灣=>深水灣=>香港仔=>薄肤林道=>港島西

作者: rickymsz    時間: 2009-4-21 00:31
多謝各位ching, 我會選擇沿海邊, 無論馬路定山路都可行都會跑, 大家的建議都ok, 我會試一試.
灣仔 --> 筲箕灣 --> 亞公岩 --> 小西灣 --> 柴灣靈灰閣 --> 石澳道 --> ..........再諗諗先

ps. 環島行我去過了
作者: chanbb    時間: 2009-4-21 18:09
原帖由 rickymsz 於 2009-4-21 00:31 發表
多謝各位ching, 我會選擇沿海邊, 無論馬路定山路都可行都會跑, 大家的建議都ok, 我會試一試.
灣仔 --> 筲箕灣 --> 亞公岩 --> 小西灣 --> 柴灣靈灰閣 --> 石澳道 --> ..........再諗諗先

ps. 環島行我去過了hgj0 ...

建意: 灣仔 --> 筲箕灣 --> 亞公岩 --> 小西灣  --> 哥連臣角道 --> 大潭峽懲教所 --> 龍脊 --> 土地湾 -->港島徑7到大潭水霸
大潭篤=>淺水灣坳=>淺水灣=>深水灣=>香港仔=>薄肤林道=>港島西
跑入石澳有D路段只有車路....好危險....
作者: 兆聰    時間: 2009-4-21 19:02
好似幾好玩咁,唔知遲d有沒環港島遊的約跑?
作者: rickymsz    時間: 2009-4-21 23:31
原帖由 chanbb 於 2009-4-21 18:09 發表

建意: 灣仔 --> 筲箕灣 --> 亞公岩 --> 小西灣  --> 哥連臣角道 --> 大潭峽懲教所 --> 龍脊 --> 土地湾 -->港島徑7到大潭水霸
大潭篤=>淺水灣坳=>淺水灣=>深水灣=>香港仔=>薄肤林道=>港 ...

ching, 你這個正合我意, 你有冇想帶跑呢? 我想分段練下先, 然後至一次過跑晒佢, 你意下如何呢?
作者: 曲奇    時間: 2009-4-21 23:35
原帖由 rickymsz 於 2009-4-21 23:31 發表

ching, 你這個正合我意, 你有冇想帶跑呢? 我想分段練下先, 然後至一次過跑晒佢, 你意下如何呢?

係囉,分段練下先啦~
一次過跑,應該都會很辛苦..
作者: TerrySze    時間: 2009-4-22 15:42
原帖由 曲奇 於 2009-4-21 23:35 發表

係囉,分段練下先啦~
一次過跑,應該都會很辛苦..

x 2
作者: piyrag    時間: 2009-4-22 15:43
作者: rickymsz    時間: 2009-4-22 16:37
原帖由 大坑人gary 於 2009-4-22 15:43 發表
幾時黎一次港島區約跑,我地港島人要做下野啦。

不如ching你話事ar.........when, where, how
作者: piyrag    時間: 2009-4-22 16:47
作者: rickymsz    時間: 2009-4-22 20:47
有冇ching會做到host ar
作者: slack    時間: 2009-4-23 20:38
搞就請預細佬玩呀    supoort support
作者: randyip    時間: 2009-4-23 21:45
原帖由 kcchu 於 2009-4-20 15:12 發表

o尼段大致就係側魚涌公園沿海邊到筲箕灣入阿公岩再轉上柴灣道長命斜, 跟住落黎可以轉入東區醫院落樓梯再沿海邊跑杏花村, 小西灣跟住城道上跑入石澳
跑完連成道+歌連臣角道,已經 ,o尼段路有1.5k長,並且比柴灣道更斜。
作者: rickymsz    時間: 2009-4-23 22:45
原帖由 randyip 於 2009-4-23 21:45 發表
跑完連成道+歌連臣角道,已經 ,o尼段路有1.5k長,並且比柴灣道更斜。

我地一定得的, 有信心ma
作者: MILKSON    時間: 2009-4-24 22:40
原帖由 TerrySze 於 2009-4-20 15:05 發表
跑山路都係一絛路.我諗樓主係話跑馬路一大圈...
鰂魚涌向柴灣方向唔知點跑, 而淺水灣向赤柱方向要 ...

有專人行人路,不過好難搵
作者: MILKSON    時間: 2009-4-24 22:43
呢條路比較可行.

大潭道要好小心
冇行人路既路段唔少
小巴大大架,不過開到好快
隨時車中左都唔知發生咩事

作者: Bmtc    時間: 2009-4-26 07:56
原帖由 randyip 於 2009-4-23 21:45 發表

我跑開柴灣經水塘入赤柱, 總之上大斜呢d路段基本用步行的, 仲有, 要不停咁避車...因為好多路段根本無行人路!
一般都選擇假日早上9am後跑, 少d車.
作者: chung1562002    時間: 2009-4-28 22:19
我知都,逢星期日有一班跑步友係灣仔跑入石澳囉,在去灣仔
作者: rickymsz    時間: 2009-4-29 23:56
原帖由 chung1562002 於 2009-4-28 22:19 發表
我知都,逢星期日有一班跑步友係灣仔跑入石澳囉,在去灣仔

嘩! 你張相好形呀
作者: alfredyu    時間: 2009-5-4 15:45
金鐘 --> 筲箕灣 --> 亞公岩 --> 小西灣  --> 哥連臣角道 --> 大潭峽懲教所 --> 龍脊 --> 土地湾 -->港島徑7---> 到大潭水霸

呢一段路我分段跑過, 可以帶隊, 不過最近好熱,要早些起身跑  - 6:30am 金鐘海富商場集合. 時速 6分鐘一公里. 今個星期日(10/5)可以試下. 預兩個半鐘 -

不過我唔知點樣發起約跑?邊位發個帖?
作者: onon    時間: 2009-5-4 16:04
原帖由 alfredyu 於 2009-5-4 15:45 發表
金鐘 --> 筲箕灣 --> 亞公岩 --> 小西灣  --> 哥連臣角道 --> 大潭峽懲教所 --> 龍脊 --> 土地湾 -->港島徑7---> 到大潭水霸

呢一段路我分段跑過, 可以帶隊, 不過最近好熱,要早些起身跑  - 6:30am 金鐘海富 ...

alfred兄...駛唔駛幫手開帖呀?
作者: alfredyu    時間: 2009-5-4 16:10
好呀, onon 你可以參加嗎? 改為金鐘地鐵站D出口集合.
作者: onon    時間: 2009-5-4 16:31
原帖由 alfredyu 於 2009-5-4 16:10 發表
好呀, onon 你可以參加嗎? 改為金鐘地鐵站D出口集合.

我尼唔到...開完post後由你跟進啦.
作者: onon    時間: 2009-5-4 16:51
各位之前話有興趣嘅網友, 去報名啦.

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=4909&extra=page%3D1
作者: cu83    時間: 2009-5-4 16:57
原帖由 alfredyu 於 4-5-2009 15:45 發表
呢一段路我分段跑過, 可以帶隊, 不過最近好熱,要早些起身跑  - 6:30am 金鐘海富 ...

Alfred 兄, 全程有幾長呀?
作者: piyrag    時間: 2009-5-4 16:58
作者: cu83    時間: 2009-5-4 17:15
原帖由 大坑人gary 於 4-5-2009 16:58 發表
同埋多斜路嗎?

應該都有一兩段呀
作者: alfredyu    時間: 2009-5-4 19:42
斜路有,但如果跑過Mizuno半馬, 就差唔多. 距離我度清楚再通知大家.
作者: rickymsz    時間: 2009-5-5 12:22
我過了去報了名啦
作者: chung1562002    時間: 2009-5-5 15:11
原帖由 rickymsz 於 2009-4-29 23:56 發表

嘩! 你張相好形呀

咩相呀?
作者: chung1562002    時間: 2009-5-5 15:18
皇后大道中,香港站.中環大會堂 (途經:灣仔碼頭,沿鴻興道、維園道、電氣道、渣華道、英皇道、康山道、筲箕灣道。

筲箕灣道及柴灣道
途經:柴灣道、環翠道、連城道、歌連臣角道、石澳道。

歌連臣角道及石澳道 (T字路口);
途經:石澳道(往石澳方向再原路折返, 回程石澳上一段長命斜)

石澳道及大潭道 (三岔路口迴旋處);
途經:大潭道、赤柱峽道、淺水灣道。

港島南區
途經:香島道,海洋公園道,香葉道,香港仔海傍道,石排灣道,薄扶林道

港島西區
途經:域多利道,卑路乍街,皇后大道西。

中環 途經:皇后大道中,香港站。
作者: rickymsz    時間: 2009-5-6 11:39
原帖由 chung1562002 於 2009-5-5 15:18 發表
皇后大道中,香港站.中環大會堂 (途經:灣仔碼頭,沿鴻興道、維園道、電氣道、渣華道、英皇道、康山道、筲箕灣道。

筲箕灣道及柴灣道

歌連臣角道及石 ...

不如你都來玩la
作者: onon    時間: 2009-5-6 16:12
原帖由 chung1562002 於 2009-5-5 15:18 發表

筲箕灣道及柴灣道

歌連臣角道及石 ...

師兄全程一共有幾K?
作者: alfredyu    時間: 2009-5-6 21:16
除左環島跑, 仲可以試
港島南北穿越: 北角 - 畢拉山 - 黃泥涌水塘 - 紫蘿蘭山徑 - 赤柱 - (跑兩個鐘)
港島東西穿越: 小西灣 - 歌連臣角道 - 石澳道及大潭道 (三岔路口迴旋處) - 大潭水塘 - 陽明山莊 - 布力徑 - 甘道 -白加道 - 山頂 - 夏力道 - 數碼港 (跑約三小時)

唔知大家有興趣否?
作者: rickymsz    時間: 2009-5-7 00:03
原帖由 alfredyu 於 2009-5-6 21:16 發表
除左環島跑, 仲可以試
港島南北穿越: 北角 - 畢拉山 - 黃泥涌水塘 - 紫蘿蘭山徑 - 赤柱 - (跑兩個鐘)
港島東西穿越: 小西灣 - 歌連臣角道 - 石澳道及大潭道 (三岔路口迴旋處) - 大潭水塘 - 陽明山莊 - 布力徑 - 甘 ...

我只是想跑沿海的路
作者: chung1562002    時間: 2009-5-7 14:48
原帖由 onon 於 2009-5-6 16:12 發表

師兄全程一共有幾K? " />" />

最小80k
作者: rickymsz    時間: 2009-5-8 12:25
原帖由 chung1562002 於 2009-5-7 14:48 發表

最小80k

有冇咁多呀, 我一定死喎
作者: alfredyu    時間: 2009-5-10 21:41
今日跑左金鐘至龍脊, 下次金鐘 - 堅尼地城,數碼港, 香港仔, 深水灣, 淺水深. 一次可以跑得完嗎,有幾長?
Ricky 你跑過呢段, 幾時帶路跑翻次?
作者: rickymsz    時間: 2009-5-11 12:44
原帖由 alfredyu 於 2009-5-10 21:41 發表
今日跑左金鐘至龍脊, 下次金鐘 - 堅尼地城,數碼港, 香港仔, 深水灣, 淺水深. 一次可以跑得完嗎,有幾長?
Ricky 你跑過呢段, 幾時帶路跑翻次?

OK, 同要向你說聲多謝, 由你帶路真不錯...........
作者: alfredyu    時間: 2009-5-12 13:42
咁下次5月24日早上6:45am, 金鐘至淺水灣, 你發帖啦.
作者: rickymsz    時間: 2009-5-13 11:57
原帖由 alfredyu 於 2009-5-12 13:42 發表
咁下次5月24日早上6:45am, 金鐘至淺水灣, 你發帖啦.

好呀, 等我試下, 但你可否助我看看forum, 因我不是時時看到forum ka
作者: alfredyu    時間: 2009-5-13 19:19
我己經報左名, 今個星期六我約左次第二回, 所以麻煩ching改為第三回. 我會睇下回复,有問題比你短消息.
作者: rickymsz    時間: 2009-5-14 12:09
原帖由 alfredyu 於 2009-5-13 19:19 發表
我己經報左名, 今個星期六我約左次第二回, 所以麻煩ching改為第三回. 我會睇下回复,有問題比你短消息.

咁第二回是什麼呢?

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2