香港長跑網 - 長跑長友

標題: 430 約跑青公情..回憶錄... [打印本頁]

作者: Parco爸    時間: 2009-5-1 08:23
標題: 430 約跑青公情..回憶錄...
430之夜終於完成啦... ...是晚真係多得各方跑友細心籌備...
由事前路線準備..到行李寄存..攝影...水站補給..紀錄時間...
到最後幾圍檯大吃大喝一餐...樣樣都超水準準備好.....真係要多謝晒各位參與義工...不能盡錄...  

由於從未走過20.5K咁長...準備都要做得足D..所以是日下午帶左波羅三兄弟回公司(5蚊3個)...
4點幾三兄弟就消失於世上..心諗..你地今晚會明白死得是有價值嫁...
小弟..5:xx到集合點...向sue兄報到及交收跑們眼鏡後..
拿過曲奇姐細心的行李牌..就拿拿聲找水王Billy兄寄行李..再一輪擾讓影相合照後..
7:xx跟隨E組出發...係頭段隨住各跑友背影一路前進...一直愈走愈遠...我講緊前行跑友詐
當走到青龍頭迴旋處時...法蘭及長毛兄已察身而過...
由於不熟路線...係去到黃金海岸時...看看錶 估計是15K位置...
再到達海景花園時...瘋瘋突然從後出現...即時問下佢而家幾多K...佢答我13K...
我個心臟即是停左2秒跳動...唔係掛...我無乜力水啦..剩下7K幾我點頂落去呀..
之後佢又從黑暗中消失...而我個心一直計住加減數...無奶油既...一定是瘋瘋點我...
我應該走左15K..個心臟即時回復暢順 ...剩下5K..雖然累..但意志話我聽...繼續前行吧!!!
走下走下...進入屯門區..係萬能閣附近...走下走下...愈走愈靜..愈走愈無人...
當時已發覺走錯路...腳仔又軟..三兄弟既能量又燃燒晒..好無助好無奈....真係好想放棄...
摸一摸腰袋$200..想一想三兄..唔想佢地死得不明不白..最後都無拿出來...決定慢走回到十字路口再算...
左看右看昅到對面有幾個跑友..即時隨住方向走..原來其中一人是堅堅..個心定一定...打個招呼後又繼續..
走過屯門公園後...由於腳力有限...我又變回獨自一人...
我只有不斷回憶網上C兄提供既相片..認住認住..記住記住..走呀走呀...
又去到大興村..我知運動場就在附近...知道有飯開啦..不自覺地加速..走呀走呀...
蟻也...點解好似入左大興村既...屎啦屎啦...再咁落去今晚無飯食啦 ..即時致電ken兄及法蘭兄..又無聽電話..
咁我唯有隨手捉住個阿嬸問路...佢見我大汗細汗...唔係好想理我..但隻手就指一指..就走左...但佢是指住個天呀...頂....
再慢行找人問..呢次捉住個靚女....佢答得好詳細..只係快左D...話點過馬路...又左又右...我即答OKOK...十萬個唔該....  
再走番出去...走呀走呀...姨.見到大興體育館喎...但我記得唔係呢個名喎...
唯有又捉人問啦..呢次選個細路...點知佢用微笑既語氣答我...隔離咪運動場囉...一個好完美既答案...多謝晒...
入到場原來好多跑友以洗完白白等開飯...小弟都用5分28秒完成呢個過程...
之後就跟隨大軍去到飯店...以暴龍姿態瘋狂進食....
最後跟隨梁兄等各人...坐西鐵回家....
是晚...有驚無險...順利完成...時間2小時20分鐘..爽呀!!!

(特別嗚謝...波羅三兄弟...無你無我..多謝晒)

作者: WAY_LEUNG    時間: 2009-5-1 09:00
原帖由 Parco爸 於 2009-5-1 08:23 發表
430之夜終於完成啦... ...是晚真係多得各方跑友細心籌備...
由事前路線準備..到行李寄存..攝影...水站補給..紀錄時間...
到最後幾圍檯大吃大喝晚...樣樣都超水準準備好.....真係要多謝晒各位 ...

好多謝ching分享, 但洗唔洗沖涼都計時呀!
作者: Parco爸    時間: 2009-5-1 09:08
原帖由 WAY_LEUNG 於 2009-5-1 09:00 發表

好多謝ching分享, 但洗唔洗沖涼都計時呀!

Way姐...
擒晚頭段都在你背後....
去到小欖位...我掛字影相..之後已追唔到你地lu...
作者: WAY_LEUNG    時間: 2009-5-1 09:18
原帖由 Parco爸 於 2009-5-1 09:08 發表

Way姐...
擒晚頭段都在你背後....
去到小欖位...我掛字影相..之後已追唔到你地lu...

way妹得啦! 姐前姐後三分險呀!

係咩! 早講你影相嗎? 等我係你後面, 博影多幾張相嗎? 你有沒有post d相出來呀!
作者: Parco爸    時間: 2009-5-1 09:20
原帖由 WAY_LEUNG 於 2009-5-1 09:18 發表

way妹得啦! 姐前姐後三分險呀!

係咩! 早講你影相嗎? 等我係你後面, 博影多幾張相嗎? 你有沒有post d相出來呀!

蟻也....我是話..我被人影呀..又或..我去呃相影呀...
作者: WAY_LEUNG    時間: 2009-5-1 09:22
原帖由 Parco爸 於 2009-5-1 09:20 發表

蟻也....我是話..我被人影呀..又或..我去呃相影呀...

嘩! 你拍沙龍呀! 影張相最多俾你分令鐘, 你洗不洗咁耐呀!
作者: Parco爸    時間: 2009-5-1 09:24
原帖由 WAY_LEUNG 於 2009-5-1 09:22 發表

嘩! 你拍沙龍呀! 影張相最多俾你分令鐘, 你洗不洗咁耐呀!

是晚最閉翳用左最多時間..其實是萬能閣個段...叫天不應..叫地不問...
作者: piyrag    時間: 2009-5-1 09:33
作者: WAY_LEUNG    時間: 2009-5-1 09:36
原帖由 大坑人gary 於 2009-5-1 09:33 發表

入到屯門真係好迷....都唔認得d路呀

贊成, 不過去多幾次就識路la
作者: 曲奇    時間: 2009-5-1 09:38
標題: 回復 1# 的帖子
Parco 爸,雖然中途迷路,但要恭喜你第1次完成咁長距離的長課....
下次跑街時,無論點累都好,都要搵人跟實d呀....哈...
連洗白白的時間都計埋,果然夠精確...
作者: running-sue    時間: 2009-5-1 09:41
parco爸, 多謝你咁詳盡既記錄,
小弟會將有關問題向籌委反應, 在下次約跑加改善, 下次唔會迷路嫁喇,
不足之處, 請見諒
作者: Parco爸    時間: 2009-5-1 09:43
原帖由 曲奇 於 2009-5-1 09:38 發表
Parco 爸,雖然中途迷路,但要恭喜你第1次完成咁長距離的長課....
下次跑街時,無論點累都好,都要搵人跟實d呀....哈...
連洗白白的時間都計埋,果然夠精確...

入去洗白白時無除錶...咪順手一按囉...
好多C兄門口等...如果唔係...沖耐D..好鬼暢快...
作者: Parco爸    時間: 2009-5-1 09:46
原帖由 running-sue 於 2009-5-1 09:41 發表
parco爸, 多謝你咁詳盡既記錄,
小弟會將有關問題向籌委反應, 在下次約跑加改善, 下次唔會迷路嫁喇,
不足之處, 請見諒

Sue兄..真的真的不要咁講...只係自己不熟路...又跑得慢追不上大軍...
是次約跑真係好好...唔該晒你及各位參與義工...事前事後準備十足...係非常好...好認真既一次製作...

作者: WAY_LEUNG    時間: 2009-5-1 09:47
原帖由 Parco爸 於 2009-5-1 09:43 發表

入去洗白白時無除錶...咪順手一按囉...
好多C兄門口等...如果唔係...沖耐D..好鬼暢快...

沖涼都唔除錶, 好似壞喎! 因為有熱力關係, 未必受熱的
作者: B    時間: 2009-5-1 09:52
原帖由 Parco爸 於 2009-5-1 08:23 發表
.
.
.
咁我唯有隨手捉住個阿嬸問路...佢見我大汗細汗...唔係好想理我..但隻手就指一指..就走左...但佢是指住個天呀...頂....
.
.
.

edmond 恭喜你跑畢全程啊!!

我好衰呀, 好似有少少幸災落禍 , 不過我睇到呢度真係笑到收唔到聲呀!!
作者: Parco爸    時間: 2009-5-1 09:54
原帖由 BeeFing 哥 於 2009-5-1 09:52 發表

edmond 恭喜你跑畢全程啊!!

我好衰呀, 好似有少少幸災落禍 , 不過我睇到呢度真係笑到收唔到聲呀!!

坦白個句...是晚兩次迷路..兩種感覺...
阿嬸個一野...我全無還極之力..全無反應...
作者: B    時間: 2009-5-1 10:00
原帖由 Parco爸 於 2009-5-1 09:54 發表

坦白個句...是晚兩次迷路..兩種感覺...
阿嬸個一野...我全無還極之力..全無反應...

其實點解個阿嬸會指住個天0架??
作者: Parco爸    時間: 2009-5-1 10:12
原帖由 BeeFing 哥 於 2009-5-1 10:00 發表

其實點解個阿嬸會指住個天0架??

都是自己樣衰衰問題..可能佢初初以為我是老粒...知我是問路..佢未定神咪亂指囉...
作者: 超人阿四    時間: 2009-5-1 10:15
非常感謝各支援人員,好pro!
自已就跑得差d!不過夠熱鬧,好玩!
作者: cu83    時間: 2009-5-1 10:17
標題: 回復 2# 的帖子
Parco 爸,想問吓你洗白白的時間有無 PB??
作者: Parco爸    時間: 2009-5-1 10:24
超人阿四...你是不是擒晚問我..小欖幾多K..我話約10K..你話爆啦爆啦..但之後又跑到無晒影個位...

cu兄..擒晚沖涼真係PB..好快好爽...
作者: 街坊鄭    時間: 2009-5-1 10:26
WAY LEUNG
     好野﹐第一次跑20。5K ,都跑完。廸士尼﹐渣打半馬等住你做PB  .各 位C兄C姐 一次愉 快旅程﹐我只能隔洋輕嘆﹐
作者: tango    時間: 2009-5-1 10:29
多謝各義工支援, 多謝各攝影師, 多謝各位跑友, 期待下次重聚   
作者: WAY_LEUNG    時間: 2009-5-1 10:32
原帖由 cu83 於 2009-5-1 10:17 發表
Parco 爸,想問吓你洗白白的時間有無 PB??

你仲話你少言,
作者: WAY_LEUNG    時間: 2009-5-1 10:34
原帖由 鄭國柱 於 2009-5-1 10:26 發表
WAY LEUNG
     好野﹐第一次跑20。5K ,都跑完。廸士尼﹐渣打半馬等住你做PB  .各 位C兄C姐 一次愉 快旅程﹐我只能隔洋輕嘆﹐

偶像, 我等你返來一起跑呀! 你的進步, 加速我的進步呀!
作者: 法蘭    時間: 2009-5-1 10:41
Edmound..
琴日well done la...
不過我後尾law 個電話出黎,先知你打過俾我..
我見到已經即刻覆你...

唔好意思呀...
如果唔係你就不用問阿嬸啦..佢就唔會老點你啦..叫你問過天啦
作者: 街坊鄭    時間: 2009-5-1 10:46
原帖由 WAY_LEUNG 於 2009-5-1 10:34 發表

我都是慢腳一名﹐跟著SUE兄﹐平兄﹐嬌
作者: 街坊鄭    時間: 2009-5-1 10:50
原帖由 WAY_LEUNG 於 2009-5-1 10:34 發表

跟著SUE兄﹐平兄﹐嬌妹﹐法蘭一定會進步
作者: 小華是也!    時間: 2009-5-1 10:53
SUE `兄一向都系客氣之人·

作者: 街坊鄭    時間: 2009-5-1 10:54
我要 睡覺了
作者: 剛仔    時間: 2009-5-1 11:11
各位師兄、師姐,我係新丁,第一o黎玩。平時都係跑開10k,所以今次跑到中後段時,隻腳開始唔聽洗,仲有o的抽肋,不過最後都可以跑完全程。希望下次再有機會同大家玩過啦!....

p.s. 辛苦晒各位義工..特別係o個位扲住大聲公打氣o既師姐...
作者: wongc    時間: 2009-5-1 11:52
自渣馬之後都無跑過咁長, 到後段都係捱返去.   入到屯門完全唔知邊度打邊度, 瘋瘋仲話識路, 去到都係你眼望我眼, 好在我早有預備, print左Ken Ching的相片同指示先返到去運動場.

在此特別明謝各位攪手, 各樣安排一絲不苟, 有行李車, 有水站(BTW邊位出錢出力買水? 要唔要夾返錢比佢), 有相影.  各位2公全程投入, 沿途打氣.  仲要多謝瘋瘋頭段陪跑吹水.  實在係一次非常成功的活動.  
作者: 小華是也!    時間: 2009-5-1 11:59

話時話·古吾到自已認真起黎都跑得嘰好!
PB了呢^^"
謝謝大家的幫忙了呢!令我無後顧之憂……
作者: 山貓    時間: 2009-5-1 13:12
parco爸, 真係一篇非常詳盡既報告! 多謝分享!
入到屯門後, 如果唔知定的話, 真係可以企係度唔知點跑好呀. 非新界西人既小弟完全agree!
下次唔迷路既話, ching半馬實PB! 哈哈!
作者: WAY_LEUNG    時間: 2009-5-1 13:17
原帖由 鄭國柱 於 2009-5-1 10:50 發表

跟著SUE兄﹐平兄﹐嬌妹﹐法蘭一定會進步

佢地太快la, 跟你好d, 我跟ee都氣喘啦
作者: slack    時間: 2009-5-1 13:17
入到屯門後, 如果唔知定的話, 真係可以企係度唔知點跑好呀. 非新界西人既小弟完全agree!
所以好多謝 吾記得個名的"單車皇" ching, 同平哥, 同另一女c 姐的鼓勵同帶領, 好似仲short cut 左dd 路添
最後返到球場見家鄉   

食飯又正, 多謝多謝多多謝 大家呀   我好開心呵
作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-5-1 13:20
parco 爸,跑得好呀,屯門D 路真係好難搵,小弟去到都有D大鄉里既感覺

小弟會繼續努力,終有一日一定要用自己對腳完成全程。

parco 爸繼續努力,半馬加油 
作者: 超人阿四    時間: 2009-5-1 13:31
標題: 回復 21# 的帖子
Parco爸,?個應該唔係我!當我去到小欖?陣,比停雲同finewong ching 扯到死下死下,邊有氣講到野!之後真係冇晒影…佢地個patpat,自已重爆埋!
作者: superimac    時間: 2009-5-1 13:47
真係可惜唔係香港無份跑。。。

不過都要恭喜 ching "總算" 成功跑畢全程~~
你同我地影相影得多,今次比人影返啦~
作者: jsmleung02    時間: 2009-5-1 14:57
多謝各位師兄師姐昨晚攪了一個高水準的約跑. 我和吹水會各兄弟姊妹都很享受昨晚的活動. 冀待著下次跟師兄師姊們一起再跑.
作者: 喪Ken    時間: 2009-5-1 15:00
原帖由 超人阿四 於 2009-5-1 13:31 發表
Parco爸,?個應該唔係我!當我去到小欖?陣,比停雲同finewong ching 扯到死下死下,邊有氣講到野!之後真係冇晒影…佢地個patpat,自已重爆埋!

ching 爆咗都2個鐘內完成
作者: nc    時間: 2009-5-1 15:18
到最後幾圍檯大吃大喝晚...樣樣都超水準準備好.....真係要多謝晒各位 ...

Parco爸你個回憶錄很攪笑, 很精彩.

20.5k有菠蘿三兄弟冇有怕啦
作者: billy_yau    時間: 2009-5-1 15:24
下次我跑青公之前都試下請菠蘿三兄弟賜我力量先
作者: 叮叮噹    時間: 2009-5-1 18:20
原帖由 slack 於 2009-5-1 13:17 發表
所以好多謝 吾記得個名的"單車皇" ching, 同平哥, 同另一女c 姐的鼓勵同帶領, ...

個c姐係咪小妹? 我負責包尾架!
係三聖馬路口同cfchan等齊大家一齊番鄧記.
作者: 叮叮噹    時間: 2009-5-1 18:23
原帖由 nc 於 2009-5-1 15:18 發表
Parco爸你個回憶錄很攪笑, 很精彩.
20.5k有菠蘿三兄弟冇有怕啦

下次跑青公前要食定菠蘿三兄弟先,
唔洗一路打鼓一路跑咁花氣力.
作者: oscar    時間: 2009-5-1 19:15
作者: Parco爸    時間: 2009-5-1 22:16
查實..我跑得幾累...但好享受個過程...辛苦得黎..好有滿足感...有機會一定再跑...

擒晚食飯臨走時好似見到oscar兄 ...另外嬌兄我都未認得...
作者: 興記J-run    時間: 2009-5-1 23:56
原帖由 山貓 於 2009-5-1 13:12 發表
下次唔迷路既話, ching半馬實PB! 哈哈! " />" />

係呀!  在我最迷惑的路段上見到 7 兄的明燈指路 和 sue兄, stanwong ching等跑回終點....多謝哂!!
作者: runrun    時間: 2009-5-2 12:47
Parco 爸,回憶錄極之詳儘喎!
你有冇叫聲亞嬸做靚女先開始問路呀?你一開聲就叫人亞嬸,梗係唔睬你啦!
如果有人咁叫我嚟問路,我都唔會睬佢架!

第一次跑20.5K,加埋仲要迷路,你跑得唔錯架啦!
黎緊5月尾,新界東會攪約跑,應該都會係約20K,條路簡單啲,
應該唔會咁易盪失,啱哂你跑,你一於要嚟啦!

很開心食飯時有你和肥哥哥、ee陪我啤一啤,
我雖然冇跑,但都比你地啲興奮氣氛感染。

我影啲相好暗,依家在office做緊野,今晚翻屋企揀一些還免強可以的才post上網,
大家請原諒!

作者: watsoncheung    時間: 2009-5-2 13:18
Parco 爸  寫得好好呀。 不如好似D ching Ctse 一樣  開個跑步blog。一定客似雲來!
作者: Parco爸    時間: 2009-5-2 22:53
runrun姐...
其實跑完步好似唔該飲咁多酒....但小弟個晚好似拿住通渠水倒入口咁..真係失禮晒...
5月天熱..我D汗好似排洪咁...到時先作決定啦..ThankS!!!

屈臣兄...諗住跑完報告你聽..眼鏡收交完成...不過我無左件事...
作者: runrun    時間: 2009-5-3 15:12
原帖由 Parco爸 於 2009-5-2 22:53 發表
runrun姐...
其實跑完步好似唔該飲咁多酒....但小弟個晚好似拿住通渠水倒入口咁..真係失禮晒...
5月天熱..我D汗好似排洪咁...到時先作決定啦..ThankS!!!

屈臣兄...諗住跑完報告你聽..眼鏡收交完成...不 ...

如果到時怕熱唔跑,就幫手做義工啦!
嘻嘻!多個人幫手!
作者: 上水馬王    時間: 2009-5-3 15:34
多謝各位負責協助的義工及出席的跑友們,沒有你們,今次的盛會不會成功!

期待明年的青公430!
作者: 興記J-run    時間: 2009-5-4 15:07
不如攪多2次430約跑...名為630及930呀!! 因為翌日都是假期...........
作者: kenneth    時間: 2009-5-4 15:09
作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-5-4 15:11
原帖由 Jrun2009 於 2009-5-4 15:07 發表
不如攪多2次430約跑...名為630及930呀!! 因為翌日都是假期...........

630 熱到溶都似....
作者: kenneth    時間: 2009-5-4 15:18
作者: 711MF    時間: 2009-5-4 15:59
作者: kenneth    時間: 2009-5-4 16:09
作者: 亞平    時間: 2009-5-4 16:12
原帖由 kenneth 於 2009-5-4 16:09 發表

630 我跑﹗揚聲﹗﹗

P.S. 629 叫 WONG SIR 減減量先得。

嘩..你地咁快又講630...跑邊?又係荃-鄧?
作者: kenneth    時間: 2009-5-4 16:15
作者: 711MF    時間: 2009-5-4 16:16
作者: 亞平    時間: 2009-5-4 16:21
原帖由 711MF 於 2009-5-4 16:16 發表

我準備開操會多跑屯>>>荃..
如有人跑荃>>>屯可以就就...

不如,我地3個約左先..630 荃-鄧.如何?
作者: kenneth    時間: 2009-5-4 16:22
作者: kenneth    時間: 2009-5-4 16:23
作者: 亞平    時間: 2009-5-4 16:27
原帖由 kenneth 於 2009-5-4 16:23 發表

行李點安排??如果小弟先到鄧記放嘢,會晒了少少時間。

老友,次次荃鄧都係自負贏丐既啦....捎住來跑!
作者: 711MF    時間: 2009-5-4 16:28
作者: kenneth    時間: 2009-5-4 16:36
作者: 亞平    時間: 2009-5-4 16:39
原帖由 kenneth 於 2009-5-4 16:36 發表

NO 了,當日小弟去到河田附近,直返屋企唔落鄧記了。

所以就揹行李跑,入到屯門隨時可以解散囉~~~
作者: kenneth    時間: 2009-5-4 16:45
作者: 曲奇    時間: 2009-5-4 16:48
原帖由 kenneth 於 2009-5-4 16:45 發表

小弟放工,可以無行李的,放工隨時可以跑的。

才剛剛跑完430...
咁快就傾定2個月後私戰再跑....
真是服左你地啦~
作者: 711MF    時間: 2009-5-4 16:50
作者: 亞平    時間: 2009-5-4 16:52
原帖由 曲奇 於 2009-5-4 16:48 發表

才剛剛跑完430...
咁快就傾定2個月後私戰再跑....
真是服左你地啦~

曲奇姐,來唔來?青公再戰ken老大!
作者: kenneth    時間: 2009-5-4 16:54
作者: 曲奇    時間: 2009-5-4 16:54
原帖由 亞平 於 2009-5-4 16:52 發表

曲奇姐,來唔來?青公再戰ken老大!

考慮下先...
天氣咁熱...
作者: kenneth    時間: 2009-5-4 16:54
作者: 亞平    時間: 2009-5-4 16:55
原帖由 711MF 於 2009-5-4 16:50 發表
630荃灣碼頭19:00出起步   荃>>>>屯  亂跑

7兄,荃屯亂跑,閣下準備跑咩速度呀?唔會又係小欖掉低我地係嘛,老老實實,5分1K得唔得?

作者: 亞平    時間: 2009-5-4 16:57
原帖由 曲奇 於 2009-5-4 16:54 發表

考慮下先...
天氣咁熱...

夜晚7時,唔會點熱,沿海邊跑,海風吹來,熱氣全消.

作者: 711MF    時間: 2009-5-4 16:59
作者: kenneth    時間: 2009-5-4 17:06
作者: kenneth    時間: 2009-5-4 17:08
作者: 亞平    時間: 2009-5-4 17:12
原帖由 kenneth 於 2009-5-4 17:08 發表

x2 亞平,到時閣下去到的就去先,小弟識路回家的了﹗

玩野咩,2位,小弟係驚緊你地太快,跟唔到,5分半/1k就最好啦.6分/1k更好啦.

作者: kenneth    時間: 2009-5-4 17:19
作者: 711MF    時間: 2009-5-4 17:20
作者: kenneth    時間: 2009-5-4 17:21
作者: 亞平    時間: 2009-5-4 17:25
原帖由 kenneth 於 2009-5-4 17:21 發表

挨.....

一個友愛停,一個河田停...得番我一個返鄧記?
作者: 711MF    時間: 2009-5-4 17:27
作者: kenneth    時間: 2009-5-4 17:36
作者: 亞平    時間: 2009-5-4 17:41
原帖由 kenneth 於 2009-5-4 17:36 發表

唔夠閣下可以入埋元朗先番鄧記的。

妖~~又玩野!唔講啦..收工啦..今晚見!
作者: shogikin    時間: 2009-5-6 10:52
為430而設的,多多支持:

投票: 跑跑步吹吹水
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=4919

Kin in Running
作者: TAM    時間: 2009-5-9 20:55
標題: 多謝
很多謝組織,工作,攝影各人員

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2