香港長跑網 - 長跑長友

標題: 鐵人車定公路車? [打印本頁]

作者: 上水馬王    時間: 2009-5-22 23:22
標題: 鐵人車定公路車?
上次晌大尾督比賽見好少人用鐵人車,公路車佔大多數......其實鐵人車有乜野好? 買唔買好呢?
作者: cfchan    時間: 2009-5-22 23:35
以我所知,鐵人車的設計比較上較低風阻,平路會去得比公路車快
但由於上斜發力不易,故較適合在平路或少許斜路賽段行走
新娘潭斜路多,用鐵人車踩會好痛苦
另一原因,二手買賣,公路車比鐵人車容易脫手得多
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-5-22 23:40
原帖由 cfchan 於 2009-5-22 23:35 發表
新娘潭斜路多,用鐵人車踩會好痛苦" />" />
另一原因,二手買賣,公路車比鐵人車容易脫手 ...

咁如果係31/5果個比賽,係咪用公路車會好D呀?
作者: 上水馬王    時間: 2009-5-22 23:43
原帖由 cfchan 於 2009-5-22 23:35 發表
新娘潭斜路多,用鐵人車踩會好痛苦" />" />
另一原因,二手買賣,公路車比鐵人車容易脫手 ...

明白明白,唔該CF兄!

咁我都係平平地買部road bike玩下好勒

不過我見鐵人車個設計真係好鬼型,次次經過單車鋪都有d心郁郁
作者: cfchan    時間: 2009-5-22 23:47
原帖由 大圍新跑手 於 2009-5-22 23:40 發表

ha 你有車揀?

咪住,圍圍你參加公路車定mtb組,如果玩公路車組,當然用公路車較好
mtb組就一定要用登山車!
作者: 力    時間: 2009-5-23 00:53
請問鉄人車是甚么車?
是否RB加鐵人頭?
作者: loudspeaker    時間: 2009-5-23 10:20
tri bike 同 TT(Time trial) 其實好相似 ,
由於踩完單重之後須要跑步 , tri bike 設計而减低風阻 ,
同最有效傳動雙脚力量為主
1. aero-bar 有轉速設計 (方便不用用槍手轉波)
2. 車架 後通角度比 RB 斜, 方便躺前以便减低風阻
3. 以前有用 26" (由於細令响加速比 700C 快), 但長途就比較输舌

所以如果唔係要爭取好成績 , 一部 3k 左右既 RB 已经足夠 , 由於用 aero bar
沒有 brake, 萬一有意外 , 要及時反應去槍手 , 隨時趕唔切
作者: loudspeaker    時間: 2009-5-23 10:29
原帖由 上水馬王 於 2009-5-22 23:43 發表

明白明白,唔該CF兄!

咁我都係平平地買部road bike玩下好勒" />" />

不過我見鐵人車個設計真係好鬼型,次次經過單車鋪都有d心郁郁" />" />

Bike 28 , 有時 d 2 手都有好多筍野, 可以考慮
作者: cfchan    時間: 2009-5-23 10:29
原帖由 Alex 於 2009-5-23 00:53 發表
請問鉄人車是甚么車?
是否RB加鐵人頭?

登錄/註冊後可看大圖

公路車

登錄/註冊後可看大圖

鐵人車

有人會用公路車加aerobar的方式,模仿鐵人車的低風阻姿態;

至於作用,樓上loudspeaker ching已解釋清楚,不贅。

作者: loudspeaker    時間: 2009-5-23 10:30
原帖由 大圍新跑手 於 2009-5-22 23:40 發表

tai wai hing, 你報 course A,
租 RB 呀
作者: loudspeaker    時間: 2009-5-23 10:37
原帖由 cfchan 於 2009-5-23 10:29 發表

登錄/註冊後可看大圖

公路車

登錄/註冊後可看大圖

鐵人車

有人會用公路車加aerobar的方式,模 ...

完全係金錢與科技既結晶 ,
作者: key    時間: 2009-5-23 11:57
原帖由 cfchan 於 2009-5-23 10:29 發表

登錄/註冊後可看大圖

公路車

登錄/註冊後可看大圖

鐵人車

有人會用公路車加aerobar的方式,模 ...

嘩,兩部都勁型呀,靚到一睇就暈左 

作者: key    時間: 2009-5-23 12:16
原帖由 loudspeaker 於 2009-5-23 10:20 發表
tri bike 同 TT(Time trial) 其實好相似 ,
由於踩完單重之後須要跑步 , tri bike 設計而减低風阻 ,
同最有效傳動雙脚力量為主
1. aero-bar 有轉速設計 (方便不用用槍手轉波)
2. 車架 後通角度比 RB  ...

我都特登買左部3k幾嘅rb參加新娘譚個比賽 
作者: bmc    時間: 2009-5-23 14:18
馬王兄

cervelo 出了一個車架for road bike or tt& triathlon,只要將seatpost 掉轉就可以由roadkibe 73度轉為76度 tt or triathlon,角度變了可以令背部水平一些,無咁大風阻,如果用Areo bar就更加省力同可給上身休息.

登錄/註冊後可看大圖

另外平平地也可買二手玩住先,到你有心玩時一炮過買部正嘢,好過到時每樣升級重貴 ,
買車時要留意車架要啱你size,寧可細小小,不要oversize.因玩鐵人的朋友通常都買細小小的size.你可以去專業的單車店度身,你話買車叫他們報價,他們是非常樂意.
作者: gforce    時間: 2009-5-23 19:50
其實一般Olympic distance既比賽一般都會用rb, half ironman或以上就比較多tt車
我見到港隊都只會用上rb, 有時會加上鐵人bar
新手都係買rb會比較好, 想體驗下tt車的話就加鐵人bar
好tt車不便宜, 而且二手市場承接亦較弱
作者: 上水馬王    時間: 2009-5-23 22:32
原帖由 bmc 於 2009-5-23 14:18 發表
馬王兄

cervelo 出了一個車架for road bike or tt& triathlon,只要將seatpost 掉轉就可以由roadkibe 73度轉為76度 tt or triathlon,角度變了可以令背部水平一些,無咁大風阻,如果用Areo bar就更加省力同可給上身休 ...

唔該bmc兄~

呢部野幾正喎,唔知幾多錢?
作者: 上水馬王    時間: 2009-5-23 22:34
原帖由 orce 於 2009-5-23 19:50 發表
其實一般Olympic distance既比賽一般都會用rb, half ironman或以上就比較多tt車
我見到港隊都只會用上rb, 有時會加上鐵人bar
新手都係買rb會比較好, 想體驗下tt車的話就加鐵人bar
好tt車不便宜, 而且二手市場承接 ...

聽過Jason兄的分析後,我諗我都係碟埋心水去搵RB~
作者: loudspeaker    時間: 2009-5-23 22:42
原帖由 上水馬王 於 2009-5-23 22:32 發表

唔該bmc兄~

這部 P2, 最小都要 around 20k 左右,

作者: 上水馬王    時間: 2009-5-23 22:59
原帖由 loudspeaker 於 2009-5-23 22:42 發表

上次鎮洋見到部RB好正,sales話車廿幾磅(<---有無咁輕呀?),兩萬八.....唔知算平定算貴?

我問過,話有信用咭可做免息分期一年,當車價三萬銀,每月還$2500.....心大心細

不過我第一部車一定會係平車,以操練為主,靚車至用黎比賽
作者: loudspeaker    時間: 2009-5-23 23:19
原帖由 上水馬王 於 2009-5-23 22:59 發表

上次鎮洋見到部RB好正,sales話車廿幾磅(

30k? 好貴呀
不知道是什麼牌子?什麼套件?
是不是 Giant TCR advanced?
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-5-23 23:32
唔該13兄 & loud兄,明白使.....小弟咩都唔識好彩大家幫手~
作者: bmc    時間: 2009-5-24 02:36
原帖由 上水馬王 於 2009-5-23 22:32 發表

唔該bmc兄~

折後ニ萬頭..
作者: bmc    時間: 2009-5-24 02:42
原帖由 loudspeaker 於 2009-5-23 22:42 發表

loud兄
呢部係S1入門車架,P係TT架。小弟都同大人申請緊玩換架
作者: bmc    時間: 2009-5-24 03:09
原帖由 上水馬王 於 2009-5-23 22:59 發表

上次鎮洋見到部RB好正,sales話車廿幾磅(

廿幾磅太重了,廿幾磅兩萬八太貴了,相片中那部cervelo 17-18磅 $21000除鈴係二手外其他全新,你可參考下,有剩的$,買對靚鈴for 比賽,furclum racing zero 也是不錯的,因小弟於試完忍不住買了
以下是某單車店海南岛鐵人比賽的資料
http://www.bullbike.net/forum/viewthread.php?tid=4104&extra=page%3D1

作者: cfchan    時間: 2009-5-24 06:35
原帖由 bmc 於 2009-5-24 03:09 發表

廿幾磅太重了,廿幾磅兩萬八太貴了,相片中那部cervelo 17-18磅 $21000除鈴係二手外其他全新,你可參考下,有剩的$,買對靚鈴for 比賽,furclum racing zero 也是不錯的,因小弟於試完忍不住買了
以下是某單車 ...

價錢都很不錯
作者: ginnywong    時間: 2009-5-24 12:02

以下是某單車 ...

你買左furclum racing zero ?咁快手?
我地會啱啱有特價,應該算幾低,
http://www.titantriathlon.com/forum_topic.asp?id=1850&tid=561
希望你未買,咁我可以幫你係會到買
作者: bmc    時間: 2009-5-24 13:45
原帖由 cfchan 於 2009-5-24 06:35 發表

價錢都很不錯

13兄
我唔係讚花香,呢對嘢真係好顺,本來我D budget諗住换架,但試過一轉後,立即中毒.
作者: 小小小特警    時間: 2009-5-24 14:38
我覺得廿幾磅既車要賣兩萬幾...冇可能會咁貴....廿幾磅既車幾千一部都有...駛乜俾兩萬幾去買部廿幾磅既車呢????玩鐵人....你睇香港首席鐵人李致和都係踩RB....咁你話買TT定係RB呢????如果玩ironman都可以買TT....
作者: loudspeaker    時間: 2009-5-24 17:24
原帖由 bmc 於 2009-5-24 02:42 發表

loud兄
呢部係S1入門車架,P係TT架。小弟都同大人申請緊玩換架

真的不懂得怎樣分別,負擔不起太貴附件
作者: loudspeaker    時間: 2009-5-24 17:27
原帖由 ginnywong 於 2009-5-24 12:02 發表

http://www.titantriathlon.com/forum_topic.asp?id=1850&tid=561

會員價都 7.5k..
你用左之字後,出 post,我感受下得0拉。
作者: loudspeaker    時間: 2009-5-24 17:31
原帖由 小小小特警 於 2009-5-24 14:38 發表
我覺得廿幾磅既車要賣兩萬幾...冇可能會咁貴....廿幾磅既車幾千一部都有...駛乜俾兩萬幾去買部廿幾磅既車呢????玩鐵人....你睇香港首席鐵人李致和都係踩RB....咁你話買TT定係RB呢????如果玩ironman都可以買TT....

問題是給部 TT 我踩,最多幫助我快多 5 分鐘度,
所以一部 5k 到的 RB 已經足夠,起馬用
途多 d ,雖然不及 MTB 哪麼方便。
作者: Fox    時間: 2009-5-24 21:08
原帖由 ginnywong 於 2009-5-24 12:02 發表

想請問貴會買Furclum Red Metal 5有無特價?
作者: ginnywong    時間: 2009-5-24 21:32
原帖由 Fox 於 2009-5-24 21:08 發表

想請問貴會買Furclum Red Metal 5有無特價?

而期無呀, 遲d唔知
作者: 上水馬王    時間: 2009-5-24 23:05
原帖由 loudspeaker 於 2009-5-23 23:19 發表

30k? 好貴呀
不知道是什麼牌子?什麼套件?
是不是 Giant TCR advanced?

有晒list列晒咩套件.......不過對牛彈琴,我乜都唔識

今日仲見到有部六萬幾....暈左
作者: 上水馬王    時間: 2009-5-24 23:06

以下是某單車 ...

bmc兄出手好闊桌...
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-5-24 23:09

以下是某單車 ...

wow.....bmc兄真係有米!
作者: 上水馬王    時間: 2009-5-24 23:09
原帖由 loudspeaker 於 2009-5-24 17:27 發表

會員價都 7.5k..
你用左之字後,出 post,我感受下得0拉。

今日睇過,呢個價可以買到一部車8.8kg既RB.....
作者: cfchan    時間: 2009-5-24 23:09
原帖由 上水馬王 於 2009-5-24 23:05 發表

有晒list列晒咩套件.......不過對牛彈琴,我乜都唔識hgjD115" />" />hj

今日仲見到有部六萬幾....暈左

响鎮鎮定trek店睇?我諗唔係specialized,就係trek madone!
作者: cfchan    時間: 2009-5-24 23:11
原帖由 上水馬王 於 2009-5-24 23:06 發表

我諗左好耐,都係等二手有無人放!
作者: 上水馬王    時間: 2009-5-24 23:11
原帖由 cfchan 於 2009-5-24 23:09 發表

响鎮鎮定trek店睇?我諗唔係specialized,就係trek madone!

六皮幾果架晌鎮記.....
作者: loudspeaker    時間: 2009-5-24 23:23
原帖由 上水馬王 於 2009-5-24 23:11 發表

六皮幾果架晌鎮記.....

貴過架 2nd hand Accord.
但真的有人買,先利害
作者: ee_tpk    時間: 2009-5-25 00:03
路過....

架車好似用錢堆砌出來既...
鐵人應該同小妹無緣了~~~
作者: cfchan    時間: 2009-5-25 00:09
原帖由 ee_tpk 於 2009-5-25 00:03 發表
路過....

鐵人應該同小妹無緣了~~~ " />" />" />" />fhjfrt

ee,唔駛驚喎!
唔係追求超卓成績,4k左右的road bike都ok,其實最緊要都係副偈
作者: ee_tpk    時間: 2009-5-25 00:11
原帖由 cfchan 於 2009-5-25 00:09 發表

ee,唔駛驚喎!
唔係追求超卓成績,4k左右的road bike都ok,其實最緊要都係副偈

等我搞掂0左跑步同埋游水應該儲夠 4k 了~
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-5-25 00:39
原帖由 ee_tpk 於 2009-5-25 00:11 發表

" />" />等我搞掂0左跑步同埋游水應該儲夠 4k 了~

ee:
單車妳唔使搞咩? 冇記錯妳好似炒過幾次車wor!
作者: gforce    時間: 2009-5-25 13:42
原帖由 ee_tpk 於 2009-5-25 00:03 發表
路過....

鐵人應該同小妹無緣了~~~ " />" />" />" />fhjfrt

我自己架台灣車都經歷過幾次大upgrade
每次既感覺都係架車好左d, 但係無一次會覺得係天同地既分別
識得有幾個高手, 最快果位架車反而係最平, 佢架車平好多, 但係就快過我地好多好多(留意, 果幾位已經係高手)!
貴同平一定有分別, 但不是勝負關鍵呢
作者: bmc    時間: 2009-5-25 13:49
原帖由 上水馬王 於 2009-5-24 23:06 發表

原帖由 大圍新跑手 於 2009-5-24 23:09 發表

wow.....bmc兄真係有米!

我唔係有米,只不個係朋友剛買回來,全新未落地就蝕讓比我$6000。呢個價錢,有玩開的都忍唔到手。
作者: cfchan    時間: 2009-5-25 15:06
原帖由 bmc 於 2009-5-25 13:49 發表

我唔係有米,只不個係朋友剛買回來,全新未落地就蝕讓比我$6000。呢個價錢,有玩開的都忍唔到手。

bmc兄真係好,可以用筍價買到正野!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2