香港長跑網 - 長跑長友

標題: 打Golf朋友揮手區 [打印本頁]

作者: tstcktt    時間: 2009-6-2 16:43
標題: 打Golf朋友揮手區
看了這個跑友重聚區好像冇人喜歡打Golf?
本人三月才學打Golf, 上完堂后keep 住每星期打一次driving range, 現在都是一棍走天涯打七號仔。看見別人用driver 打到彭彭聲,真是既羨慕又妒忌。

作者: tstcktt    時間: 2009-6-2 16:50
標題: 打Golf朋友揮手區

本人三月才學打Golf, 上完堂后keep 住每星期打一次driving range, 現在都是一棍走天涯,打七
作者: tstcktt    時間: 2009-6-2 16:57
原帖由 tstcktt 於 2009-6-2 16:43 發表
本人三月才學打Golf, 上完堂后keep 住每星期打一次driving range, 現在都是一棍走天涯,打七

出唔晒
作者: =chairman=    時間: 2009-6-2 18:32
ching 試下唔好打d廣東字,咁就應該出到 ~~

p.s. 我未打過 golf ~
作者: 鬼影    時間: 2009-6-2 23:01
原帖由 tstcktt 於 2009-6-2 16:50 發表

我冇錢上堂、祇係自已打,就係舊年唔洗錢時玩,用 3 仔打到大約 180 -200 m
作者: tstcktt    時間: 2009-6-3 14:49
標題: 回復 5# 的帖子
如果用3號木桿打到180-200m 已經很不錯,很多人用1號木桿都打不到200m。 Ching無師自學不怕學壞姿勢?將來再糾正過來就不容易。昨天晚上又打range,用7號仔都打到100-110m,但都不是太穩定。下星期試打5號鐵桿。

作者: tstcktt    時間: 2009-6-3 15:00
標題: 回復 4# 的帖子
謝謝Ching,收到!即改!
作者: SimonFai    時間: 2009-6-3 15:24
嗨! 有時間不如一起跑步, 再到DR練球  
作者: tstcktt    時間: 2009-6-3 15:30
標題: 回復 8# 的帖子
跑步時副架"餐"點安排,要放在車上。
作者: SimonFai    時間: 2009-6-3 15:34
對,放在車上吧,
c-hing 你去那個場練球?
作者: tstcktt    時間: 2009-6-3 16:20
標題: 回復 10# 的帖子
我住Ma On Shan,所以去白石。平時$50/hr,假日$70/hr。你呢?
作者: SimonFai    時間: 2009-6-3 16:36
標題: 回復 11# 的帖子
我去City Golf,因在尖東上班,近公司呢,我去年才開始學打高球,有時和弟去常平中信打,
在DR和球場是不同感覺的,c-hing有機會指教吓
白石在烏溪沙,好似有BBQ.
作者: 鬼影    時間: 2009-6-4 18:52
原帖由 tstcktt 於 2009-6-3 14:49 發表
Ching無師自學不怕學壞姿勢?將來再糾正過來就不容易。

人地話我似打 base ball
作者: slack    時間: 2009-6-4 20:03
問 c hing city 
白石,平平地又大, 時間就到有shuttle 坐. BBQ見到人玩, 自已就未試過, 有人掉魚添,家庭樂好地方
waterfall有玩過, 真係好細, 但容易付擔

原帖由 SimonFai 於 2009-6-3 16:36 發表 我去City Golf,因在尖東上班,近公司呢,我去年才開始學打高球,有時和弟去常平中信打,在DR和球場是不同感覺的,c-hing有機會指教吓 白石在烏溪沙,好似有BBQ.

作者: SimonFai    時間: 2009-6-5 09:53
標題: 回復 14# 的帖子
會員$40半小時,三個鐘免費泊車,幾年前但因興建地鐵站,
以經比開業那時細和短咗,但好似年尾搬,未証實呢.
唯一就是交通方便,waterfall我未玩過,如容易付擔,值得考慮.

作者: tstcktt    時間: 2009-6-5 15:33
標題: 回復 15# 的帖子
白石比 City Golf 便宜而且免費泊車,最重要是泊車位旁就巳經是球道,不用拿副架"餐"跑來跑去。白石也有BBQ場地,但價錢很貴,我會經常帶女兒去白石 cycling, kite flying, fishing and beach walking, where is a good family gathering place.

City 好像有3層球道,在里面打波感覺很怪,完全沒有落場感覺。
作者: tstcktt    時間: 2009-6-5 15:47
請問 Ching 用那個牌子的球桿,我用 Taylormade。聽說在深圳羅湖城買整副架"餐"連球袋一套衹需2,000元,單買球袋約100-200元,真的想去看看是否這樣便宜

作者: SimonFai    時間: 2009-6-6 23:23
深圳羅湖城?很可能是假貨,師兄要小心,我都未買全套,只有幾枝鐵桿走天涯,你用Taylormade都很好,如果我去常平打波,就會用弟弟的桿, 他有(士啤)放在球會,不用拿副架"餐"上上落落
師兄是個好爸爸,打球不忘家庭樂
有時間一起練練波,多多指教.
作者: lewischan    時間: 2009-6-7 00:36
我打左好多年 golf 了
有什麼貴干
作者: lewischan    時間: 2009-6-7 00:37
原帖由 tstcktt 於 2009-6-5 15:47 發表
請問 Ching 用那個牌子的球桿,我用 Taylormade。聽說在深圳羅湖城買整副架"餐"連球袋一套衹需2,000元,單買球袋約100-200元,真的想去看看是否這樣便宜

深圳的是絕對的假野, 我買2手也不買假野。

Driver 的聲音一聽就是是假野了
作者: tstcktt    時間: 2009-6-8 12:02
原帖由 lewischan 於 2009-6-7 00:37 發表

深圳的是絕對的假野, 我買2手也不買假野。

Driver 的聲音一聽就是是假野了

請問 Ching 去那里買2手桿?是否上網 bid?
作者: SimonFai    時間: 2009-6-8 12:26
原帖由 tstcktt 於 2009-6-8 12:02 發表

請問 Ching 去那里買2手桿?是否上網 bid?

很多高球店都有2手桿出售,銅鑼灣一帶都有,如有興趣可以去看看.
作者: tstcktt    時間: 2009-6-8 14:57
由於不懂分真假,所以都不打算買二手桿。至於去羅湖城可考慮買球袋及其他配件如手套、球鞋等。請問 Ching 打 range 時有無穿高球鞋?
作者: SimonFai    時間: 2009-6-8 15:54
打 driving range 時最好穿高球鞋,增加swing時的穩固,價錢不太貴,三佰多已經幾好.
作者: lewischan    時間: 2009-6-8 16:18
原帖由 tstcktt 於 2009-6-8 14:57 發表
由於不懂分真假,所以都不打算買二手桿。至於去羅湖城可考慮買球袋及其他配件如手套、球鞋等。請問 Ching 打 range 時有無穿高球鞋?

我打Driving Range 都不會穿 Golf 鞋,因為Driving Range 是一個絕對的理想理境,而這個環境基本上落場很少會出現的。還有 Golf 鞋行草地上是抓泥, 在Driving Range 上那塊綠色的東西大硬了, 跟落場也是2個感覺的。
初學可以買套裝, SOGO 每年大減價都有一套裝買的。牌子無所謂的, MiZuno, Taylarmade, Macquare, 都很普遍使用。
作者: tstcktt    時間: 2009-6-8 16:31
Ching 如懂看簡体字,可看這個 webpage 高爾夫入門課程 www.fogolf.com/book100
作者: tstcktt    時間: 2009-6-8 16:49
我現在衹買了幾支木�鐵桿練習,因不知golf 興趣可維持多久,如果進步不大,熱衷很快便消失,像早前上完training course 後獨自練習,越打越差,後來約朋友每星期一齊去打 range 才維持興趣,所以暫時都不花費太多去買整套球具。
作者: lewischan    時間: 2009-6-9 22:37
原帖由 tstcktt 於 2009-6-8 16:49 發表
我現在衹買了幾支木�鐵桿練習,因不知golf 興趣可維持多久,如果進步不大,熱衷很快便消失,像早前上完training course 後獨自練習,越打建議盡早越差,後來約朋友每星期一齊去打 range 才維持興趣,所以暫時都不花費太多去 ...

建意盡早下一次場
第一次落場,用5,7,P,S , Putter 就夠了。打白Tee,當下了第一次場你就知你有多喜歡了。下了場後會知道下次去driving range 如何練,最好的初學者球場在深圳....
作者: tstcktt    時間: 2009-6-10 15:13
原帖由 lewischan 於 2009-6-9 22:37 發表

建意盡早下一次場
第一次落場,用5,7,P,S , Putter 就夠了。打白Tee,當下了第一次場你就知你有多喜歡了。下了場後會知道下次去driving range 如何練,最好的初學者球場在深圳....

原本想練好基本動作及掌握到如何使用 P, S 及 driver 後才落場,經 Ching 指點後覺得有理,可能早點落場感受一下,熱誠可維持。但聽人說落場場地環境跟 range 完全不一樣,可能連波皮都 touch 不到,又怕打得太慢阻住後面的人。
作者: cyrilchu    時間: 2009-6-10 16:14
小弟都有打波,同意tstcktt c-兄的講法,一定要落場打先知乜事,新手個個都慢,帶多啲二手波,唔好成日為幾蚊由打波变揾波!試吓打9個洞先,三幾次swing都打唔中波皮就執波行前再drop波,feel吓個course又唔阻住人。
作者: tstcktt    時間: 2009-6-11 10:47
昨天晚上又去打 range ,用7仔尚可以,但改用5仔及木桿練打己經不識打,經常打波皮。看來要再上 training course 找coach 教打
作者: tstcktt    時間: 2009-6-23 12:56
上星期五買了5號及 P仔 Taylormade 的 graphite shaft 球桿,因之前用的是5號及7號鐵桿,很重及很難掌握 較穩定的 swing 動作。用 graphite 桿較輕及較 soft,適合 beginners like me,明晚去 range 試試是否好用!
作者: 超人阿四    時間: 2009-6-23 21:08
講起打golf,我都曾經發過燒。不過係幾年前?事。
依家套杆發晒“毛“lu。
作者: 超人阿四    時間: 2009-6-23 21:24
原帖由 lewischan 於 2009-6-9 22:37 發表

建意盡早下一次場

X2 落場la:p!之後你會知golf有k幾”毒”。
Btw,你都係mos 友?星期日朝有約跑,有興趣去"新界東"check detail
作者: slack    時間: 2009-6-23 21:36
標題: 回復 34# 的帖子
c hing 想請教下, 如果真係要落場試試, 因自已未去過 ,
怕打空氣, 所以通常每次最多可拖拉幾耐r, 同是否"必須"有球童1齊
作者: 超人阿四    時間: 2009-6-23 23:14
標題: 回復 35# 的帖子
我有兩個朋友有如此經驗:
當時落雨落到倒水咁。佢地成腳泥,兩個人擔一把傘,爆著粗享個tee度等開波。因為有對相信係情侶享前面fairway打著波”雨中慢步”,重要個男一路幫個女執姿勢。就係咁等足9個洞。又如何?
至於球童,一般係必要。
作者: tstcktt    時間: 2009-6-24 14:46
原帖由 超人阿四 於 2009-6-23 23:14 發表
我有兩個朋友有如此經驗:
當時落雨落到倒水咁。佢地成腳泥,兩個人擔一把傘,爆著粗享個tee度等開波。因為有對相信係情侶享前面fairway打著波”雨中慢步”,重要個男一路幫個女執姿勢。就係咁等足9個洞。又如何?
...

所以落場打 golf 都要學禮儀,以免乞人憎。
作者: slack    時間: 2009-6-24 15:26
明白晒 thank you
大家禮儀好,玩都開心好多
作者: tstcktt    時間: 2009-6-25 12:03
原帖由 tstcktt 於 2009-6-23 12:56 發表
上星期五買了5號及 P仔 Taylormade 的 graphite shaft 球桿,因之前用的是5號及7號鐵桿,很重及很難掌握 較穩定的 swing 動作。用 graphite 桿較輕及較 soft,適合 beginners like me,明晚去 range 試試是否好用!: ...

昨晚試新 graphite 桿,真的較輕及容易打,打出距離亦較遠,練多幾課後 7月去深圳落場試打 feel 下,看是否真的會上癮。
作者: lewischan    時間: 2009-7-19 16:20
原帖由 tstcktt 於 2009-6-25 12:03 發表

昨晚試新 graphite 桿,真的較輕及容易打,打出距離亦較遠,練多幾課後 7月去深圳落場試打 feel 下,看是否真的會上癮。

golf 是会上引的,我现在去旅游也会带球干。。。大风大雨也打。。。
作者: tstcktt    時間: 2009-7-20 09:56
各位Ching 如果有興趣改善球技,可參加這個 free seminar ,但可能會 sell their products after the seminar

www.g4golf.com.hk
作者: tstcktt    時間: 2009-8-7 12:00
工聯會在8月10日公開報名,如有興趣可參加哥爾夫球訓練班

http://www.hkftustsc.org/stsc12.htm
作者: lewischan    時間: 2009-8-18 22:51
跟個教練打吧
我以前和幾個人在waterfall 學
每人都是幾百
D 教練 1對4教得很好
作者: tstcktt    時間: 2009-8-24 16:15
今年3月跟工聯會學初班,1對6個學員,教練也教得不錯。
現在也 keep 住每星期打 range 一次,球技進步不大,
等天氣稍涼就跟工聯會課程落場,順便有教練執球技,
費用約$1,200,一於報名去馬。
作者: lewischan    時間: 2009-10-22 21:05
昨天打鳳凰山球場  http://www.fhsgolf.net/en/product.asp
在做特價 600RMB 包皇崗來回接送
我11月想再去,,有沒有人一起打呢?
作者: tstcktt    時間: 2009-11-2 18:02
原帖由 lewischan 於 2009-10-22 21:05 發表
昨天打鳳凰山球場  http://www.fhsgolf.net/en/product.asp
在做特價 600RMB 包皇崗來回接送
我11月想再去,,有沒有人一起打呢?

Weekdays or weekend?
作者: tstcktt    時間: 2009-11-2 18:09
最近維持每星期打一次 range
已經進步不少,所以都想落場打
但11月都有頻多比賽,要多練跑
不知有沒有時間去
作者: lewischan    時間: 2009-11-30 20:56
我喜歡weekday 去打的
weekend 太多人了..........
作者: checkie    時間: 2010-2-9 09:00
各位波友好!
乜厘到咁少golf友?
我打左超過十年,近半年開始少打左,成兩年無去過driving range。
跑完東京要認真再次開始番!
不過,而家d driving range 買少見少。
都唔知去邊到練!
作者: bmc    時間: 2010-3-30 00:13
各位ching
我打了三個月driving range,發覺左腳膝頭有少許痛(感覺好似擰鬆了),請問你地有無試過。
作者: checkie    時間: 2010-3-30 08:23
原帖由 bmc 於 2010-3-30 00:13 發表
各位ching
我打了三個月driving range,發覺左腳膝頭有少許痛(感覺好似擰鬆了),請問你地有無試過。

ching 每次打幾耐 driving range?
同時有幾密?
左腳喺食力腳,down swing 嘅時候,如果你上半身太多movement, 可能會影響而腳痛。
作者: Mike_Li    時間: 2010-3-30 09:55
標題: 回復 50# 的帖子
師兄swing的動作有問題,腳沒有locked好。轉動是上身和hip一起轉動,腳要locked好。當擊球時身體就好像放鬆彈簧一樣;上身和hip用自然回轉,球便會打得一樣遠。
作者: bmc    時間: 2010-3-30 11:54
原帖由 checkie 於 2010-3-30 08:23 發表

ching 每次打幾耐 driving range?
同時有幾密?
左腳喺食力腳,down swing 嘅時候,如果你上半身太多movement, 可能會影響而腳痛。

一星期起碼一次打兩小時,如閒日有時間就打多次。你建議的方法等我了解下先。
thanks
作者: bmc    時間: 2010-3-30 12:07
原帖由 Mike_Li 於 2010-3-30 09:55 發表
師兄swing的動作有問題,腳沒有locked好。轉動是上身和hip一起轉動,腳要locked好。當擊球時身體就好像放鬆彈簧一樣;上身和hip用自然回轉,球便會打得一樣遠。

謝謝ching回覆
作者: checkie    時間: 2010-3-30 13:35
原帖由 bmc 於 2010-3-30 11:54 發表

一星期起碼一次打兩小時,如閒日有時間就打多次。你建議的方法等我了解下先。
thanks

其實我意思係....一星期一兩次唔係好多即,我諗bmc兄係玩三項,應該有咁上下power,
而你剛打三個月波,好可能會用多左手力同上身力,當upper body 太大power,你左腳有可能handle唔到。
建議用住half swing 睇下有無再痛,再痛就未必關個swing事。有機會大家driving range研究下。
作者: bmc    時間: 2010-3-31 00:43
原帖由 checkie 於 2010-3-30 13:35 發表

其實我意思係....一星期一兩次唔係好多即,我諗bmc兄係玩三項,應該有咁上下power,
而你剛打三個月波,好可能會用多左手力同上身力,當upper body 太大power,你左腳有可能handle唔到。
建議用住half swing ...

多謝ching提議,
而我覺得自己上身不夠柔軟,左手很多時曲了,轉腰及上身不夠多,强行轉多D,經常連波也打不中
作者: checkie    時間: 2010-3-31 09:55
原帖由 bmc 於 2010-3-31 00:43 發表

多謝ching提議,
而我覺得自己上身不夠柔軟,左手很多時曲了,轉腰及上身不夠多,强行轉多D,經常連波也打不中

打golf嘅心魔時常諗要打得遠,周不時用多左手力,用多左手又會影響全個swing。
其實swing係畫圈,driver長d就畫大圈,就打遠d,短iron短d,圈細d,打短d。
作者: tstcktt    時間: 2010-3-31 12:36
其實我打波都是用了手力

所以每次打完波,隻右手都好痛及差不多起 "枕"

現在打短桿尚可,但打長桿或 driver 就.........
作者: Mike_Li    時間: 2010-3-31 13:37
打波唔系用上身、腰和hip轉動為主,再加上手?用手力擊球沒有用上身、腰和hip轉動擊球擊得那樣遠和穩定。
作者: checkie    時間: 2010-3-31 15:05
原帖由 Mike_Li 於 2010-3-31 13:37 發表
打波唔系用上身、腰和hip轉動為主,再加上手?用手力擊球沒有用上身、腰和hip轉動擊球擊得那樣遠和穩定。

Mike兄,
放假會唔會去打波?我會去打兩天均安,返黎五號同你地跑。
作者: Mike_Li    時間: 2010-3-31 15:48
Checkie兄,我冇打好耐lar, e加只得個"講"字。我唔去la,多謝您的邀請。玩得開心D。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2