香港長跑網 - 長跑長友

標題: Aero 8 [打印本頁]

作者: Parco爸    時間: 2009-6-2 22:47
標題: Aero 8
因為之前個對試鞋時發緊夢..買細左..到天熱時著到腳指痛....今天決定買多對....

多謝..法蘭、喪Ken兩位推介...
多謝平兄協助...
多謝Ken指引...
多謝曲奇..Sue意見...
多謝Billy吹谷...
多謝..多謝..未能盡錄的各位...
終於係新威用開心價...買左對新野....

登錄/註冊後可看大圖

作者: 亞平    時間: 2009-6-2 22:54
原帖由 Parco爸 於 2009-6-2 22:47 發表
因為之前個對試鞋時發緊夢..買細左..到天熱時著到腳指痛....今天決定買多對....

多謝平兄協助...
多謝Ken指引...
多謝..多謝..未能盡錄 ...

你份名單長又長,幾時著來望二望?
作者: 苯蕉    時間: 2009-6-2 22:56
張相好有氣勢
作者: Parco爸    時間: 2009-6-2 22:57
原帖由 亞平 於 2009-6-2 22:54 發表

你份名單長又長,幾時著來望二望?

打俾你兩次都無聽過電話...
都係想說聲唔該晒....
作者: Parco爸    時間: 2009-6-2 22:58
原帖由 苯蕉 於 2009-6-2 22:56 發表
張相好有氣勢

唔好意思..新野急急亂影一張放上來.....
作者: 曲奇    時間: 2009-6-2 23:13
買了對新鞋,咁跑步時腳仔唔會痛...
enjoy running~
作者: 亞平    時間: 2009-6-2 23:16
原帖由 Parco爸 於 2009-6-2 22:57 發表

打俾你兩次都無聽過電話...
都係想說聲唔該晒....

Sorry , Sorry..頭先出左去陪跑 9k ,可能咁樣錯過了你的來電,抱歉抱歉!
新鞋幾時落地?威威老板打左俾我,叫我去睇rider12新色,順便試AERO8,唔知去唔去好..
作者: Parco爸    時間: 2009-6-2 23:19
原帖由 亞平 於 2009-6-2 23:16 發表

Sorry , Sorry..頭先出左去陪跑 9k ,可能咁樣錯過了你的來電,抱歉抱歉!
新鞋幾時落地?威威老板打左俾我,叫我去睇rider12新色,順便試AERO8,唔知去唔去好..

我16X磅..
我著r12..感覺到彈下彈下...
著aero 8..感覺無咁彈...但輕身左...個底好似薄D......
不過對於我黎講...咩都唔識...試下無防...
作者: 喪Ken    時間: 2009-6-2 23:24
原帖由 Parco爸 於 2009-6-2 22:47 發表

多謝平兄協助...
多謝Ken指引...
多謝..多謝..未能盡錄 ...

我做魔鬼都收到多謝
多謝parco爸嗰多謝先,睇真啲對鞋幾靚
作者: 法蘭    時間: 2009-6-2 23:27
你唔好咁客氣啦~~~
最緊要岩用~~~
作者: Gills    時間: 2009-6-2 23:32
Parco爸, good taste! 其實N年前我都穿過Aero, 以C兄咁高大威猛, Aero係速度和緩震都取得好好既平衡.
作者: Parco爸    時間: 2009-6-2 23:34
原帖由 Gills 於 2009-6-2 23:32 發表
Parco爸, good taste! 其實N年前我都穿過Aero, 以C兄咁高大威猛, Aero係速度和緩震都取得好好既平衡.

可惜我跑唔快...
明晚試下新鞋仔....
作者: Gills    時間: 2009-6-2 23:46
原帖由 Parco爸 於 2-6-2009 23:34 發表

可惜我跑唔快...
明晚試下新鞋仔....

跑跑吓, 大家都差不多有明顯既進步, 係度都見唔少, Parco爸都唔例外.
作者: gary_wong333    時間: 2009-6-2 23:49
小弟想問下對鞋幾錢??
作者: Parco爸    時間: 2009-6-3 09:07
原帖由 gary_wong333 於 2009-6-2 23:49 發表
小弟想問下對鞋幾錢??

請查收PM
作者: cu83    時間: 2009-6-3 10:07
Parco爸,
我沉日都係在同一間入咗對 Aero 8 Wide 版!
新鮮滾熱辣~~正!!
可惜今日落大雨~~無得試鞋呀!!
作者: Parco爸    時間: 2009-6-3 10:12
原帖由 cu83 於 2009-6-3 10:07 發表
Parco爸,
我沉日都係在同一間入咗對 Aero 8 Wide 版!
新鮮滾熱辣~~正!!
可惜今日落大雨~~無得試鞋呀!!

大家咁話...不過..如果細雨我都會試下...

CU兄之前著邊款...記得寫試後報告喎...
作者: cu83    時間: 2009-6-3 16:58
原帖由 Parco爸 於 3-6-2009 10:12 發表
大家咁話...不過..如果細雨我都會試下...
CU兄之前著邊款...記得寫試後報告喎...

依家有對 Rider 11 + LSD
兩對輪流著!
跑街就會著 Rider 11!!
對 LSD 差不多收工所以先買 Aero!!
作者: cu83    時間: 2009-6-4 11:54
我對 Aero 8 Wide 版
作者: Gills    時間: 2009-6-5 09:08
原帖由 cu83 於 4-6-2009 11:54 發表

CU Sir, 你對Aero 8好毒呀... ...真係十分正, 挑起左想買Aero條根添....
作者: billy_yau    時間: 2009-6-5 09:39
原帖由 cu83 於 2009-6-4 11:54 發表

cu sir 你知唔知有無非wide版架?
作者: ee_tpk    時間: 2009-6-5 09:41
原帖由 billy_yau 於 2009-6-5 09:39 發表

parco 爸果對唔係 wide 版來 ga~
作者: billy_yau    時間: 2009-6-5 09:53
原帖由 ee_tpk 於 2009-6-5 09:41 發表

parco 爸果對唔係 wide 版來 ga~

係架....心思思想去睇下添....
作者: cu83    時間: 2009-6-5 12:09
原帖由 billy_yau 於 5-6-2009 09:39 發表

有呀, Parco 爸 買咗啦...依家仲有貨呀!!
作者: Chocolate    時間: 2009-6-6 00:30
我想閃對於我8x磅到,for練習用
呢對鞋係米已經好足夠ge la??
作者: Gary-Kwan    時間: 2009-6-6 09:25
心思思想去睇下添....
作者: Gary-Kwan    時間: 2009-6-7 16:51
都是忍唔到手, 今日到新威買了一對
作者: 叮叮噹    時間: 2009-6-8 00:47
原帖由 Chocolate 於 2009-6-6 00:30 發表

練習Good啦!
作者: 叮叮噹    時間: 2009-6-8 00:49
Aero8女裝係白底加橙黃色, 靚過7, 前掌鞋底唔同左.
作者: Gary-Kwan    時間: 2009-6-10 22:24
平時用 Rider 12 練習, Aero 8 來比賽
作者: Gary-Kwan    時間: 2009-6-10 22:26
Aero 着了幾次, 感覺 OK, 落腳快D, 幾好
作者: Parco爸    時間: 2009-6-10 22:40
原帖由 Freeman - 自由人 於 2009-6-10 22:26 發表
Aero 着了幾次, 感覺 OK, 落腳快D, 幾好" />" />" />" />

我剛剛相反...可能係我未適應佢...我要諗同佢好好傾下...
作者: sleung2002hk    時間: 2009-6-10 23:40
著慣aero7~~aero8岩晒我
作者: Gary-Kwan    時間: 2009-6-11 20:52
真是要放多D 時間同佢傾下!!
作者: gerryfung    時間: 2009-6-15 09:29
唔知對Aero 8 Wide 幾$呢?
作者: econecon    時間: 2009-7-9 01:58
原帖由 gerryfung 於 2009-6-15 09:29 發表
唔知對Aero 8 Wide 幾$呢?

價錢同 aero 8一樣
作者: 亞樂    時間: 2009-7-26 22:14
一直都著開aero 7. 感覺比wider輕. 真係唔錯.
等平少少先買呢對.
作者: econecon    時間: 2009-7-27 03:25
原帖由 Chocolate 於 2009-6-6 00:30 發表

以ctse體重,應該好夠用啦
作者: randyip    時間: 2009-8-13 21:58
今日穿lsd跑斜路,上斜還可以,落斜就不及aero la...對新買o既aero 8, 鞋舌un腳腕, o吾舒服,反而aero 7 就無事,o吾通同細半個碼有關係?
作者: econecon    時間: 2009-8-13 22:26
原帖由 randyip 於 2009-8-13 21:58 發表
今日穿lsd跑斜路,上斜還可以,落斜就不及aero la...對新買o既aero 8, 鞋舌un腳腕, o吾舒服,反而aero 7 就無事,o吾通同細半個碼有關係?

Ching, 正常買跑鞋唔係應該買大半個碼??
作者: randyip    時間: 2009-8-13 22:39
原帖由 econecon 於 2009-8-13 22:26 發表

Ching, 正常買跑鞋o吾係應該買大半個碼??
試過穿2對大半個碼,但跑得o乞力d,所以今買對size fit d o既,看看效果如何?
作者: econecon    時間: 2009-8-13 23:27
原帖由 randyip 於 2009-8-13 22:39 發表
試過穿2對大半個碼,但跑得o乞力d,所以今買對size fit d o既,看看效果如何?

原來係咁, 我而家着既係我第一對跑鞋, 我係着fit size架, 未着大過大半碼

我想請問Ching fit size同大半碼,邊種好? 我而家着fit size 覺得都幾唔錯
作者: randyip    時間: 2009-8-13 23:57
標題: 回復 42# 的帖子
穿鞋係好主觀o既,穿大半碼,鞋頭虛位多,鞋帶要結緊d,但對腳背做成不適,若能適應fit size,跑起來靈活d
作者: econecon    時間: 2009-8-14 00:19
原帖由 randyip 於 2009-8-13 23:57 發表
穿鞋係好主觀o既,穿大半碼,鞋頭虛位多,鞋帶要結緊d,但對腳背做成不適,若能適應fit size,跑起來靈活d

我着fit size覺得好舒服呀, 但係人地又話要買大半碼,唔知點呀

我而家第一對鞋咋,就試試fit size 幾正感覺 但係聽到d人話要大半碼, 有諗過下一對買大半碼 所以想問下Ching意見
作者: jlsc    時間: 2009-8-16 20:27
標題: 回復 43# 的帖子
唔該師兄, 我係新手, 對wave aero 7著左一年竟然俾我著穿左尾指個位, 可能同跑姿有關.
我都成百六磅(已減磅), 跑步時腳掌外側, 雖然而家著對wave aero都好舒適, 想問下其實對鞋岩唔岩我, wave aero 8 又有咩分別?
或者應該著其他系列? 因為我著NB既RT800ARD好似修正左我既步姿 - 即使我嫌佢鞋底厚~

Thank you very much!
作者: randyip    時間: 2009-8-16 21:33
標題: 回復 45# 的帖子
jlsc ching...穿一年都不用換鞋,o吾知你使用次數有幾多o尼? 舒適已是好好的提示, aero 是好好的訓練鞋,鞋底厚薄適中,我比賽都用佢,aero 8 和aero 7 無大分別。
作者: jlsc    時間: 2009-8-16 22:46
標題: 回復 46# 的帖子
多謝你既回覆~

之前我有6,7個月日日跑, 大部分月份跑天水圍每日一個圈(no more than 1 hr), 同有一個月時間谷到跑兩個圈 / 兩個鐘
目前個鞋底依然可以, 係向外傾鈄 ; 如果唔係穿左, 無諗過要買對新
知唔知 precision 10又如何? 摸上手重量差不多, 但後踭的料較硬 ...... ?

Thanks.
作者: econecon    時間: 2009-8-16 22:53
原帖由 jlsc 於 2009-8-16 22:46 發表
多謝你既回覆~

之前我有6,7個月日日跑, 大部分月份跑天水圍每日一個圈(no more than 1 hr), 同有一個月時間谷到跑兩個圈 / 兩個鐘
目前個鞋底依然可以, 係向外傾鈄 ; 如果唔係穿左, 無諗過要買對新
知唔知 prec ...

Ching都跑多過600k架啦喎, 你對鞋幾好喎

我對鞋跑左十幾廿K 個底都開始蝕
作者: jlsc    時間: 2009-8-17 10:22
標題: 回復 48# 的帖子
我對鞋底都蝕緊, 不過目前情況個底仲夠用 - mizuno認真唔錯!
作者: econecon    時間: 2009-8-17 13:32
原帖由 jlsc 於 2009-8-17 10:22 發表
我對鞋底都蝕緊, 不過目前情況個底仲夠用 - mizuno認真唔錯!

有D Ching話Mizuno蝕得好快

真係我諗同每個人步姿唔同
作者: jlsc    時間: 2009-8-17 19:37
標題: 回復 50# 的帖子
今日係WK買左Wave Aero 8, $50X~
作者: econecon    時間: 2009-8-17 20:18
原帖由 jlsc 於 2009-8-17 19:37 發表
今日係WK買左Wave Aero 8, $50X~

八折? 正常價錢

我都係等斷碼鞋先再買
作者: ee_tpk    時間: 2009-8-17 23:09
原帖由 econecon 於 2009-8-17 20:18 發表

八折? 正常價錢

我都係等斷碼鞋先再買

美記斷碼都未必有得平.. 尤其跑季... 斷碼經常發生
二來... 美記唔似 剔牌..三間三幾月出新款...
剔牌..三間一出新款... 舊一季果 d 未斷碼已經做緊七折...
作者: CharlesAF    時間: 2009-8-18 00:04
原帖由 econecon 於 2009-8-17 13:32 發表

有D Ching話Mizuno蝕得好快

真係我諗同每個人步姿唔同

有道理
我對鞋就蝕得比較多啦
腳根「左腳左邊」同「右腳右邊」蝕得多, 再蝕落去, 鞋底應該會有啲斜

到時就要買過對啦, 下次試下Aero8
作者: econecon    時間: 2009-8-18 00:19
原帖由 ee_tpk 於 2009-8-17 23:09 發表

美記斷碼都未必有得平.. 尤其跑季... 斷碼經常發生
二來... 美記唔似 剔牌..三間三幾月出新款...
剔牌..三間一出新款... 舊一季果 d 未斷碼已經做緊七折...

但係有d特賣場幾平架喎都

不過唔做特價,我咪買 nb NB都好似幾平

我寧願買nB都唔想買三間同剔牌 唔知點解
作者: WalkBreaks    時間: 2009-8-18 11:15
原帖由 jlsc 於 2009-8-16 20:27 發表
或者應該著其他系列? 因為我著NB既RT800ARD好似修正左我既步姿 - 即使我嫌佢鞋底厚~
...

NB 800, 係專門for 中掌擊地(相信包括腳外側落地), 所以掌厚,heel位較薄.

如果想修正步姿,就要先考慮腳弓高低,有冇內/外翻,去選cushion/support/neutral其中一type. 至於厚薄,同一type入面有再分~ e.g spacer,aero,rider都係neutral type,薄至厚,唔同距離/速度
如果中掌擊地而去買無專for中掌款既品牌, 就搵掌位cushion較足夠之型號 for protection

我都偏向中掌,之前著spacer跑到十幾k以上就覺掌位/腳弓較累,所似最近都買多左對rider for training.試過aero,覺得太近spacer.都係要對厚rider多d protection,較耐用. spacer keep for speed/racing. 有對nb rc1224(support),好滿意鞋底,但如著短襪腳踝位會刮. 反而mizun唔著襪都好舒服

作者: econecon    時間: 2009-8-18 14:25
原帖由 WalkBreaks 於 2009-8-18 11:15 發表

NB 800, 係專門for 中掌擊地(相信包括腳外側落地), 所以掌厚,heel位較薄.

如果想修正步姿,就要先考慮腳弓高低,有冇內/外翻,去選cushion/support/neutral其中一type. 至於厚薄,同一type入面有再分~ e.g space ...

你真係好PRO呀Ching

我完全睇唔明,我係求其買對跑鞋咋
作者: jlsc    時間: 2009-8-18 18:16
標題: 回復 56# 的帖子
我係腳外側厚肉, 腳弓唔算高, 對aero7鞋底老早俾我著斜哂, 但又跑到 (可能後生), 但我又鐘意薄底對腳反應夠快(不知所云)其實跑步長遠係米應該做到愈跑愈輕落地?題外話我試過precision 10, 硬身過wave aero, 踭位有小氣墊, 著慣wave aero, 無需要(中掌落地?), 照幫襯wave aero 8

作者: jlsc    時間: 2009-8-18 18:18
標題: 回復 52# 的帖子
我琴日係MKWK就見到一對25號wave aero 7賣<$400 ; 只係自己著28.5號
作者: 洛虎添    時間: 2009-8-18 19:39
標題: 桌球術語比喻擊地方法
中掌擊地 - 正西

前掌擊地 - 上西

後掌擊地 - 落西
作者: Bmtc    時間: 2009-8-19 03:22
新威係邊ga?
作者: run_money22    時間: 2009-8-19 10:06
原帖由 jlsc 於 2009-8-16 22:46 發表
多謝你既回覆~

知唔知 prec ...

我意見既話
你想提升表現既話
pre10唔洗諗
我覺得pre10只係一對係跑步中提供舒適度同緩震既鞋
跑速度完全唔得…
作者: econecon    時間: 2009-8-19 12:25
原帖由 jlsc 於 2009-8-18 18:18 發表
我琴日係MKWK就見到一對25號wave aero 7賣

特賣場? 仲有咁平..
作者: jlsc    時間: 2009-8-20 18:31
標題: 回復 63# 的帖子
個sales話斷碼價.....
作者: econecon    時間: 2009-8-21 18:16
原帖由 jlsc 於 2009-8-20 18:31 發表
個sales話斷碼價.....

咁都正常,唔係點會咁平

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2