香港長跑網 - 長跑長友

標題: Rover跑吧! [打印本頁]

作者: Rover媽    時間: 2009-6-5 04:58
標題: Rover跑吧!
我是新仔一個, 成日係新人報到度留言, 都幾憨居下, 有點寫blog的味道, 所以想試下係呢度寫. 我唔係叫Rover, Rover係我隻狗. 我係一名慢腳, 慣以碎步行走江湖. 一路走來, 始終如一地跑, 常被人過, 但唔會有hard feeling, 因為我有自知之明. 我中意係天黑跑, 都唔係唔怕黑, 係更怕晒黑.
我冇咩驕人成績, 一個鐘只跑到8km. 最叻只係跑走左30幾磅肥肉, 但仲要再減多20磅先似返個正常人. 我會將我d跑步瘀事寫係度娛樂下---自己 , 希望都有人睇下啦.
今晚去完六四晚會, 塞左好耐先入到去, 回知只有草地有位, 個草地有好濃烈的豬屎味, 未唱到自由花(我的至愛 ), 就要走啦, 因為今晚開夜, 宜家其實係返緊工, 一陣朝早放工就跑返去, 都停左3日, 不可以再停啦! 跑吧!
作者: billy_yau    時間: 2009-6-5 11:46
原帖由 rovertse 於 2009-6-5 04:58 發表
我是新仔一個, 成日係新人報到度留言, 都幾憨居下, 有點寫blog的味道, 所以想試下係呢度寫. 我唔係叫Rover, Rover係我隻狗. 我係一名慢腳, 慣以碎步行走江湖. 一路走來, 始終如一地跑, 常被人過, 但唔會有hard feeli ...

歡迎師兄加入....我地其實有好多約跑活動架...有時間既就一齊黎玩下啦....
作者: =chairman=    時間: 2009-6-5 14:10
恭喜 ching 開 blog 大吉!
作者: 瘋瘋    時間: 2009-6-5 14:16
作者: MT    時間: 2009-6-5 16:10
恭喜Rover chingblog 大吉
作者: feifanchun    時間: 2009-6-5 20:40
恭喜 tse ching 開 blog 大吉!
作者: 亞平    時間: 2009-6-5 21:34
期望師姐有更多分享!
作者: ~偉~    時間: 2009-6-5 21:47
原帖由 rovertse 於 2009-6-5 04:58 發表
我冇咩驕人成績, 一個鐘只跑到8km. 最叻只係跑走左30幾磅肥肉...

一個鐘只跑到8km........咦! 同我差不多喎 !
最叻只係跑走左30幾磅肥肉........成績非常好,我都想呀.
大家繼續努力
作者: Rover媽    時間: 2009-6-12 02:49
星期日(7.6.09)開完三晚night, 訓左個靚覺, 下午5點再戰青公黃金至荃灣路段. 第一次跑時, 因為太high的關係, 最初跑得太急, 過左深井就漠氣腳軟. 今次我不停同自己講, 唔好咁急, 留力留力, 唔好理時間, 最重要係完成, 跑慣左先再加快. 跑呀跑 , 被一個又一個跑友超越... 慢慢來, 今次一定要完成! 上次跑時死慌缺水, 狂飲, 飲到好飽, 跑得好辛苦. 今次只係個咀乾時搵水濕一濕, 感覺好好多. 成程都冇睇時間, 因為怕影響心情, 不過知道自己真係幾慢下... 過左深井, 又係我最怕的大斜路啦 !! 又長又斜, 我叫自己唔好向上望, 低頭跑, 跑跑下就會到頂架啦! 到頂時, 橫隔膜痛..., 忍耐呀, 一陣就唔痛架啦! 頂硬上呀!! 唔好放棄呀!! 過左一陣, 真係唔痛啦, 感謝主!!
今次想過對面搭車算的想法少左好多次, 只係得兩三次, 算係叻左架啦! 跑到尾段都仲有力, 漸漸地, 見到荃灣對岸青衣的家, 我望著它跑, 心裡不停讚自己"你好叻女呀, 咁肥都跑到咁耐!!", 忽發奇想, 如果宜家即刻跳落海游, 就可以返到屋企啦! 哈哈哈哈哈 !
終於跑到麗城開發區啦! 上次命喪此地, 今次要同佢say goodbye! 原來我只要撐多10分鐘, 就會到西鐵站, 我終於做到啦 , 跑完覺得d腳趾好似唔係自己咁, 去左7仔買左支冰凍綠茶慶祝, 再去荃新天地沖返個靚涼, 其實只係洗面同洗手, 搞到人地個廁所濕晒 , 唔好意思呀廁所阿姐!!!
好! 報下時間先, 係1小時59分17秒, 嘻嘻, 唔緊要啦, 最緊要完成到. 今個星期六再戰青公, 希望有朝一日可以由荃灣西跑到鄧記! 跑吧, Rover! 長跑長友!!!
作者: Alfred    時間: 2009-6-12 03:39
恭喜師姐開blog.大西北有班網友時常跑青公,得閒join吓佢哋以及其他約跑,好開心的。
作者: Rover媽    時間: 2009-6-14 04:53
原帖由 Alfred 於 2009-6-12 03:39 發表
恭喜師姐開blog.大西北有班網友時常跑青公,得閒join吓佢哋以及其他約跑,好開心的。

我都好想同人一齊跑,但我真係好慢,時速只有8公里(開頭果個鐘),之後仲慢。咁搞法,同人一齊跑只係會係人後畢塵食
我同自己定左個目標,要keep住一星期跑40k,一直跑下去,應該可以瘦下來,變靚D。
本來今日想跑多次黃金荃灣。昨天返完個P再接今早的A,簡直想死呀。早上時在office中眼訓,後來唔理啦,見人少少就係張台上墊塊廁紙就訓(驚訓到流口水)。下午放工就返屋企訓到十點,跑鬼跑馬咩。十一點幾先出左去跑(黃金﹣小欖﹣三聖﹣黃金),哇!咁夜仲有人跑,見到有個肋肉男跑過,跑步𥄫仔真係件賞心樂事,可惜只是驚鴻一瞥。原來𥄫野不是我的專利,有兩條老外見到有個性感靚女經過,即回頭狂𥄫。𥄫𥄫𥄫,小心PK呀
跑到後段都十分辛苦下,我唸都係要慢慢來,等再減多十磅應該可以輕鬆d。跑完炭左支淳茶舍先返歸,成身D衫濕晒真係令我好有成功感呀,希望可以再健康D。聽日返P再去鄧記跑過,Rover跑吧!
作者: sleung2002hk    時間: 2009-6-14 18:31
ha~~~好好笑~~keep住加油丫
作者: Rover媽    時間: 2009-6-16 02:17
跑左幾日, 左腳腳爭對上條肋有D痛, 請問駛唔駛停下? 唔知係唔係因為我太肥, 隻腳開始頂唔順啦...
作者: sleung2002hk    時間: 2009-6-16 21:42
痛就休息下啦~~~隔幾日睇下有冇好返d先再跑過
唔洗急~長跑長友ma
作者: Rover媽    時間: 2009-6-16 23:59
Yes sir. 我今日已經停左一日, 停多日, 星期四再跑過, 長跑長友呀!
作者: 亞平    時間: 2009-6-17 00:31
原帖由 rovertse 於 2009-6-16 23:59 發表
Yes sir. 我今日已經停左一日, 停多日, 星期四再跑過, 長跑長友呀!

星期四如果鄧記跑夜晚730-930可能又有機會撞到喎
作者: Rover媽    時間: 2009-6-17 12:36
原帖由 亞平 於 2009-6-17 00:31 發表

星期四如果鄧記跑夜晚730-930可能又有機會撞到喎

星期四下午跑, 應該撞唔到啦, 下星期啦 !

今日我又想跑, 會係放工後同返學前的時間跑, 路線如下, 去到大欖再搭962出香港, 7點夾住一身臭汗去上堂,
作者: 亞平    時間: 2009-6-17 12:45
原帖由 rovertse 於 2009-6-17 12:36 發表

星期四下午跑, 應該撞唔到啦, 下星期啦 !

今日我又想跑, 會係放工後同返學前的時間跑, 路線如下, 去到大欖再搭962出香港, 7點夾住一身臭汗去上堂,

真勤力..你D同學仔又真係多得你唔少..
作者: Rover媽    時間: 2009-6-17 23:51
原帖由 亞平 於 2009-6-17 12:45 發表

真勤力..你D同學仔又真係多得你唔少..

今日好似食左十香軟骨散咁, 成身軟lailai, 跑唔郁, 幾經辛苦終於lan到去大欖, 個人仲係好呆, 可能係唔夠訓. 不過跑完都係開心的, 返到學校自己都聞到陣汗香味, 好醒地行開左一邊坐, 今日係呢科的最後一堂. 仲有一科係7月開始, 8月終於畢業啦... 好想快d搞掂佢, 真係身心俱疲啦......
作者: 叮叮噹    時間: 2009-6-18 00:10
小妹真係後知後覺, 原本Rover媽係度開左blog, 起初以為妳你ching添!
放工, 跑步再返學, 好勤力喎! 加油!
作者: Rover媽    時間: 2009-6-18 00:20
原帖由 叮叮噹 於 2009-6-18 00:10 發表
小妹真係後知後覺, 原本Rover媽係度開左blog, 起初以為妳你ching添!

係呀, 寫下blog, 警醒下自己, 叫自己唔好懶散
作者: Rover媽    時間: 2009-6-19 00:13
原帖由 叮叮噹 於 2009-6-18 00:10 發表

Rover媽呢個朵都幾好聽喎...
今日過左精采的一天. 下午飯鐘約左個friend去鄧記. 朝早開會時仲偷偷同佢msn, 勸佢唔好正午跑, 好易中暑, 佢好有鬥心, 勸極唔聽, 見佢盛意拳拳, 就捨命陪君子, 仲買左支水比佢. 2點落到鄧記, 簡直係人間煉獄, 熱到爆, 成隻鑊咁, 真係好帶hit! 點知去到得一個硬漢同一個fit少女, 佩服佩服! 但唔見個friend, ! call又唔聽, 打返office又話佢去左食飯, 有被老點的感覺, 好火呀 . 正午的鄧記不宜久留, 即時標左出街亂跑一餐, 主要搵陰間跑..., 跑左半個鐘就撤退.
返到office見到個friend被頭散髮, 我沒有正視她, 因為仲好慶. 我係黑底的, 最怕日頭跑, 呢獲仲唔變非洲人?!?!! 之後佢叫我出去建生個羅湖城買珍珠奶茶, 一齊出去時邊行邊鬧, 原來佢點半出左去跑完返來啦 仲沖晒涼tim. 你好野, 八婆! (中間夾雜左好多粗口, 因為真係好慶!!) 途中有個阿婆問我地點搭巴士出九龍, 咪帶佢去囉. 三個人一齊行, 我地兩個仲邊行邊鬧, 鬧鬧下個friend冇采我自己行前. ! 同我耍脾氣呀? 我唔會dump返你的! 佢忽然回頭大罵: "行快dxxx!" 我好慶的返鬧:"宜家係咪叫阿婆行快d?" friend:"叫你呀!" 回頭看看阿婆在哭 , 嚇到我地幾驚呀 !! 唔係話你呀, 你做咩呀? 對唔住呀!!!!(x100) 阿婆說: "唔係, 係我自己唔開心姐, 一個人來到呢度, 唔識返去..." 原來呢個阿婆成70歲架啦, 個仔入左青山, 今日去探佢, 悲從中來, 真係好慘呀... 我地同佢傾左陣計, 送到佢去巴士站就走左啦. 人生呀!! 好多事都好無奈....
同阿婆分手後, 我就同個friend好返啦 , 佢說以為我唔去跑, 於是自己去左, 冇帶電話, 仲話我小器, 跑步係強身健體, 唔好因為一件美事吵架. , 我又真係小器左d, sorry!
放工後我地一齊去左旺角買跑鞋, 我地兩條女係間舖頭求吱吱喳喳, 個睇舖妹仔都頂我地唔順... . 我地終於有左人生第一對美津濃啦, 之後去左春夏秋冬打邊爐, 舉杯慶祝我地就黎成為真正的跑手啦! 哈哈哈哈! 仲同對鞋影左相tim!
明天約好放工後去鄧記舉行試鞋禮, 而我的nike亦正式榮休啦!
作者: 叮叮噹    時間: 2009-6-19 00:27
原帖由 rovertse 於 2009-6-19 00:13 發表
今日過左精采的一天. 下午飯鐘約左個friend去鄧記. 朝早開會時仲偷偷同佢msn, 勸佢唔好正午跑, 好易中暑, 佢好有鬥心, 勸極唔聽, 見佢盛意拳拳, 就捨命陪君子, 仲買左支水比佢.  ...

有位師兄同你一樣以狗名做網名, 我地後來叫佢Parco爸.
咁妳又係, 咪叫妳Rover媽囉! 好過成日將妳當狗咁叫嘛!
作者: 叮叮噹    時間: 2009-6-19 00:29
原帖由 rovertse 於 2009-6-19 00:13 發表
放工後我地一齊去左旺角買跑鞋, 我地兩條女係間舖頭求吱吱喳喳, 個睇舖妹仔都頂我地唔順... . 我地終於有左人生第一對美津濃啦, 之後去左春夏秋冬打邊爐, 舉杯慶祝我地就黎成為真正的跑手啦! 哈哈哈哈! 仲同對鞋影左相tim!
明天約好放工後去鄧記舉行試鞋禮, 而我的nike亦正式榮休啦!

恭喜! 妳地正式成為跑手.
跑多啲, 瘦多啲.
作者: Rover媽    時間: 2009-6-19 00:51
原帖由 叮叮噹 於 2009-6-19 00:27 發表

咁妳又係, 咪叫妳Rover媽囉! 好過成日將妳當狗咁叫嘛!

咁請問點改網名?
作者: 亞平    時間: 2009-6-19 00:54
原帖由 rovertse 於 2009-6-19 00:51 發表

咁請問點改網名?

改名來呢度
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=1928&extra=page%3D1&page=1
作者: 叮叮噹    時間: 2009-6-19 00:56
原帖由 rovertse 於 2009-6-19 00:51 發表

咁請問點改網名?

去呢度留言, 講低妳想改咩名.
https://www.longrun.hk/forum/redirect.php?tid=1928&goto=lastpost#lastpost

另外, 要唔要搬番個blog去女子區咁呢?

作者: Rover媽    時間: 2009-6-19 01:35
原帖由 叮叮噹 於 2009-6-19 00:56 發表

去呢度留言, 講低妳想改咩名.
https://www.longrun.hk/forum/redirect.php?tid=1928&goto=lastpost#lastpost

另外, 要唔要搬番個blog去女子區咁呢?

都好, 咁可以點搬, CALL車?
作者: 叮叮噹    時間: 2009-6-19 01:39
原帖由 rovertse 於 2009-6-19 01:35 發表

都好, 咁可以點搬, CALL車?

留言改名時順便叫管理員幫妳搬, 應該唔收靚女手續費ge.
作者: Rover媽    時間: 2009-6-19 01:58
原帖由 叮叮噹 於 2009-6-19 01:39 發表

留言改名時順便叫管理員幫妳搬, 應該唔收靚女手續費ge.

Yes mum, done! 原來你是女子組頭目, 專為我地呢新丁指點迷津, 謝謝!
作者: nc    時間: 2009-6-19 09:18
原帖由 Rover媽 於 2009-6-19 00:13 發表

今日過左精采的一天. 下午飯鐘約左個friend去鄧記. 朝早開會時仲偷偷同佢msn, 勸佢唔好正午跑, 好易中暑, 佢好有鬥心, 勸極唔聽, 見佢盛意拳拳, 就捨命陪君子, 仲買左支水比佢.  ...

rover媽, 很精彩的blog呀, 仲好好笑tim

買了對新鞋仔就跑多啲喇!!!
作者: blurmax    時間: 2009-6-19 10:01

Nice blog - very funny!

However placing your running shoes on the table ?  - not very appropriate por......................
作者: WinggniW    時間: 2009-6-19 10:08
原帖由 Rover媽 於 2009-6-5 04:58 發表
我是新仔一個, 成日係新人報到度留言, 都幾憨居下, 有點寫blog的味道, 所以想試下係呢度寫. 我唔係叫Rover, Rover係我隻狗. 我係一名慢腳, 慣以碎步行走江湖. 一路走來, 始終如一地跑, 常被人過, 但唔會有hard feeling, 因為我有自知之明. 我中意係天黑跑, 都唔係唔怕黑, 係更怕晒黑.
我冇咩驕人成績, 一個鐘只跑到8km. 最叻只係跑走左30幾磅肥肉, 但仲要再減多20磅先似返個正常人. 我會將我d跑步瘀事寫係度娛樂下---自己 , 希望都有人睇下啦.
今晚去完六四晚會, 塞左好耐先入到去, 回知只有草地有位, 個草地有好濃烈的豬屎味, 未唱到自由花(我的至愛 ), 就要走啦, 因為今晚開夜, 宜家其實係返緊工, 一陣朝早放工就跑返去, 都停左3日, 不可以再停啦! 跑吧!

CTSE~我同你一樣怕曬喎!多多指教呀
作者: Rover媽    時間: 2009-6-19 11:16
原帖由 blurmax 於 2009-6-19 10:01 發表

Nice blog - very funny!

However placing your running shoes on the table ?  - not very appropriate por......................  

張枱乾淨架!
作者: blurmax    時間: 2009-6-19 12:14
[quote]張
作者: Parco爸    時間: 2009-6-19 14:02
原帖由 叮叮噹 於 2009-6-19 00:27 發表

Rover媽...
你好...收到風..入來打個招呼...
作者: 叮叮噹    時間: 2009-6-21 22:06
明晚有空過鄧記啦!
我地6點半已經有人跑圈熱身, 7點開始訓練.
妳早少少嚟先有機會同妳傾吓計.
作者: Rover媽    時間: 2009-6-22 01:09
原帖由 叮叮噹 於 2009-6-21 22:06 發表
明晚有空過鄧記啦!
我地6點半已經有人跑圈熱身, 7點開始訓練.
妳早少少嚟先有機會同妳傾吓計.

我聽日返晏, 放22:30, 預左飯鐘過來腳返半個鐘, 明晚7點睇下可唔可以同個同事一齊來, 不過如果有urgent case, 就可能來唔到啦.
作者: Rover媽    時間: 2009-6-22 01:10
原帖由 Parco爸 於 2009-6-19 14:02 發表

Rover媽...
你好...收到風..入來打個招呼...

Parco爸聽講你都係養狗架喎, POST下你個仔張相來得嗎?
作者: Rover媽    時間: 2009-6-22 01:59
休息了一天,今天本來想再跑出荃灣,但見個日頭唔收,我不要再黑下去呀!!!!於是放棄左,搭車算啦!夜晚食完個父親節飯,十一點幾,見好似落左隔啦,就落街跑下,點知小YIM痛,頂!死頂都要跑,因為唔跑C服。今晚除了跑海傍,仲跑左上長康邨,又是一條攞命斜,上到長康補補水(淳茶舍),再落山,一條死直大斜路。死驚整就膝頭,所以慢慢跑,重心向後,是行山時朋友教的,應該冇咁傷,全程7公里,因為小YIM又再痛,最後急行就算,行到個燈位,有幾個差人,對面有條盲毛紅燈都照過,梗係被人抄牌啦傻仔
今星期埋單32K,少左8K,如果今日跑去荃灣咪夠數囉,自己攞黎衰呀,下星期要再加油!

作者: Rover媽    時間: 2009-6-22 02:06
原帖由 nc 於 2009-6-19 09:18 發表

rover媽, 很精彩的blog呀, 仲好好笑tim

買了對新鞋仔就跑多啲喇!!!

新鞋跑左兩日,仲係好唔慣呀,比多D時間同佢相處下應該會好D
作者: 叮叮噹    時間: 2009-6-22 15:09
原帖由 Rover媽 於 2009-6-22 02:06 發表

新鞋跑左兩日,仲係好唔慣呀,比多D時間同佢相處下應該會好D

Yes!
作者: laputa99    時間: 2009-6-22 16:12
妳啲文章好好笑, 我都喜歡啲生活瑣事例如哭泣的婆婆和亂過馬路的路人甲, 好抵死!
作者: Rover媽    時間: 2009-6-22 16:59
原來琴日大暑呀, 唔怪得熱成咁啦! 熱死左一個人同兩隻狗tim呀!!
作者: Parco爸    時間: 2009-6-22 21:24
原帖由 Rover媽 於 2009-6-22 16:59 發表
原來琴日大暑呀, 唔怪得熱成咁啦! 熱死左一個人同兩隻狗tim呀!!

個主人要負上一定責任..試下叫佢全身包住保鮮紙..再著件皮草跑個圈...主人死埋都得..

犬兒柏高與犬女豆豆同Rover打個招呼!!!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: Rover媽    時間: 2009-6-23 00:58
原帖由 Parco爸 於 2009-6-22 21:24 發表

個主人要負上一定責任..試下叫佢全身包住保鮮紙..再著件皮草跑個圈...主人死埋都得..

犬兒柏高與犬女豆豆同Rover打個招呼!!!

登錄/註冊後可看大圖
http://i ...

得意小狗子(好長的利仔)同可愛小妹妹, 著住件跑衫仲好醒目TIM !
除左ROVER, 我仲有另一隻狗仔叫恭介, 佢地都係老野黎 , 一個7歲, 一個11歲, 快D同PARCO弟弟,豆豆妹妹打招呼啦 !
作者: Rover媽    時間: 2009-6-23 01:00
原帖由 Parco爸 於 2009-6-22 21:24 發表

http://i ...

係, 自己衰就好, 唔好累埋隻狗狗仔!
作者: Rover媽    時間: 2009-6-23 03:01
愛一個人, 不能把他留住, 唯有帶著他的嗜好, 一直跑下去....
作者: runrun    時間: 2009-6-23 12:28
Rover媽,您好!
因好耐冇上 女子長跑討論區啦,唔知你開咗blog添,
文章寫得很攪笑,但又很真性情,我很鍾意睇呀!

跑步減去30磅,唔容易架!你都好犀利呀!!
繼續努力,加油!

作者: jsmleung02    時間: 2009-6-23 15:41
咁熱天氣都可以每週keep住跑40k, 師姐真係唔講得少, 佩服  你果對係咪aero7呢架. 可輕巧喎
作者: sleung2002hk    時間: 2009-6-23 20:07
原帖由 Rover媽 於 2009-6-22 01:59 發表
休息了一天,今天本來想再跑出荃灣,但見個日頭唔收,我不要再黑下去呀!!!!於是放棄左,搭車算啦!夜晚食完個父親節飯,十一點幾,見好似落左隔啦,就落街跑下,點知小YIM痛,頂!死頂都要跑,因為唔跑C服。今晚 ...

求跑不是求里數(有口話人冇口話自己 )~~咁熱32k都好好架喇
作者: Rover媽    時間: 2009-6-24 02:12
原帖由 runrun 於 2009-6-23 12:28 發表
Rover媽,您好!
因好耐冇上 女子長跑討論區啦,唔知你開咗blog添,
文章寫得很攪笑,但又很真性情,我很鍾意睇呀!

跑步減去30磅,唔容易架!你都好犀利呀!!
繼續努力,加油!

RUNRUN師姐你好FIT呀! 又係著長褲跑, 我都係架, 因為我有對超粗腳, 唔敢比人睇 ...
作者: Rover媽    時間: 2009-6-24 02:14
原帖由 jsmleung02 於 2009-6-23 15:41 發表
咁熱天氣都可以每週keep住跑40k, 師姐真係唔講得少, 佩服  你果對係咪aero7呢架. 可輕巧喎

LEUNG 師兄你好, 我果對係WAVE CREATION 9, 我個FRIEND才是AERO 7. 我人重, 要著超避震的 ...
作者: jsmleung02    時間: 2009-6-24 10:32
rover媽, 你好識揀鞋. creation避震會強一些. 不過你操得咁勁, 好快唔駛著呢對鞋咯, 當你得番百零磅時, 著spacer都可以.  加油!!!
作者: runrun    時間: 2009-6-24 12:06
原帖由 Rover媽 於 2009-6-24 02:12 發表

RUNRUN師姐你好FIT呀! 又係著長褲跑, 我都係架, 因為我有對超粗腳, 唔敢比人睇 ...

我唔fit啦!對腳傷咗仲去跑完渣打全馬,傷上加傷,而家仲要睇緊物理治療,
一直都唔可以練跑,我怕要到今年年尾才可以再跑,所以你要小心保護對腳
唔好比佢受傷,長跑長有呀!

Creation 應該合適你練習用,保護好啲,spacer很輕身就留嚟比賽用啦!
我都係用spacer比賽的,如果用spacer練跑,對鞋唔襟,好快要買新的。
作者: Rover媽    時間: 2009-6-25 00:56
原帖由 jsmleung02 於 2009-6-24 10:32 發表
rover媽, 你好識揀鞋. creation避震會強一些. 不過你操得咁勁, 好快唔駛著呢對鞋咯, 當你得番百零磅時, 著spacer都可以.  加油!!!

我平台期左好幾個月啦, 瘦到得百零磅, 對我來說仲係好遠的事....
作者: Rover媽    時間: 2009-6-25 00:59
原帖由 runrun 於 2009-6-24 12:06 發表

我唔fit啦!對腳傷咗仲去跑完渣打全馬,傷上加傷,而家仲要睇緊物理治療,
一直都唔可以練跑,我怕要到今年年尾才可以再跑,所以你要小心保護對腳
唔好比佢受傷,長跑長有呀!

Creation 應該合適你練 ...

師姐說的是, 我仲要咁重, 真係要好好保護對腳, 因為真係好易受傷呀. 求神保守我可以繼續跑下去又唔受傷呀!
作者: Rover媽    時間: 2009-6-25 01:09
前日HEA跑了4K, 今日放工跑長些少. 最初都好HEA, 因為邊跑邊煲電話粥. 收線後就認真返D, 覺得自己越跑越有, 步大力雄(可能係之前飲左杯咖啡紅豆冰的關係), 即時沾沾自喜, 沿途仲同左好多迎面而來的跑友打招呼, 我第一次咁大膽   . 跑跑下收到阿媽電話叫我返屋企食飯, 唔可以比兩老捱肚餓等我, 於是去到深井就上車返歸啦, 埋單10K咁大把...
Rover跑吧!

作者: 曲奇    時間: 2009-6-25 01:15
標題: 回復 46# 的帖子
Rover媽 ctse你o個兩隻狗仔好得意呀....^^
再者,希望你減磅成功....
作者: 叮叮噹    時間: 2009-6-25 01:17
原帖由 Rover媽 於 2009-6-25 00:59 發表

師姐說的是, 我仲要咁重, 真係要好好保護對腳, 因為真係好易受傷呀. 求神保守我可以繼續跑下去又唔受傷呀!

對, 好好保護對腳先可以長跑長有.
作者: Rover媽    時間: 2009-6-25 01:19
原帖由 曲奇 於 2009-6-25 01:15 發表
Rover媽 ctse你o個兩隻狗仔好得意呀....^^
再者,希望你減磅成功....

佢地個樣係咪好醒目呢 ? 我會比心機減肥, 但拒絕幫襯變靚D的! 今天收到個壞消息, 我就黎調返出市區做野啦, 就黎要同屯門SAY GOODBYE, 好唔想呀, 因為跑開屯門, 可唔可以唔好調我出去呀?
作者: nc    時間: 2009-6-25 16:52
原帖由 Rover媽 於 2009-6-25 01:09 發表
前日HEA跑了4K, 今日放工跑長些少. 最初都好HEA, 因為邊跑邊煲電話粥. 收線後就認真返D, 覺得自己越跑越有, 步大力雄(可能係之前飲左杯咖啡紅豆冰的關係), 即時沾沾自喜, 沿途仲同左好多迎面而來的跑友打招呼, 我第一 ...

咁就好了, 不過, 紅豆冰很肥的啊

慢跑10k對減磅非常好呢!!! rover ctse繼續努力呀
作者: Rover媽    時間: 2009-6-25 17:45
原帖由 nc 於 2009-6-25 16:52 發表

咁就好了, 不過, 紅豆冰很肥的啊

慢跑10k對減磅非常好呢!!! rover ctse繼續努力呀 hgonion_icon_107ghg ...

咖啡紅豆冰已走甜, 應該冇咁肥嘅... 嘻嘻... 今日見個膝頭哥有d痛, 休息下先.

作者: 叮叮噹    時間: 2009-6-25 23:48
原帖由 Rover媽 於 2009-6-25 01:19 發表
佢地個樣係咪好醒目呢 ? 我會比心機減肥, 但拒絕幫襯變靚D的! 今天收到個壞消息, 我就黎調返出市區做野啦, 就黎要同屯門SAY GOODBYE, 好唔想呀, 因為跑開屯門, 可唔可以唔好調我出去呀?

吓! 妳都未同我地屯門友跑過, 咁快就被調走??
屯門真係練跑好地方.
Rover媽住邊區架?
作者: Rover媽    時間: 2009-6-26 00:59
原帖由 叮叮噹 於 2009-6-25 23:48 發表

吓! 妳都未同我地屯門友跑過, 咁快就被調走??
屯門真係練跑好地方.
Rover媽住邊區架?

我住青衣的, 家姐住黃金附近, 我一星期都去佢家一兩日架, 去完佢果度就會出荃灣探我老豆老母, 所以會係黃金跑出荃灣. 宜家好似要調去黃大仙呀, 遲D都唔知跑邊好啦...
作者: nc    時間: 2009-6-26 09:48
原帖由 Rover媽 於 2009-6-26 00:59 發表

我住青衣的, 家姐住黃金附近, 我一星期都去佢家一兩日架, 去完佢果度就會出荃灣探我老豆老母, 所以會係黃金跑出荃灣. 宜家好似要調去黃大仙呀, 遲D都唔知跑邊好啦...

跑斧山運動場, 個場很靚架
作者: jsmleung02    時間: 2009-6-26 16:31
原帖由 Rover媽 於 2009-6-26 00:59 發表

係黃大仙返工緊係要跑斧山啦~~ 一個卧虎藏龍的英雄聖地.  我去想去好耐, 可惜就是太遠..
作者: 叮叮噹    時間: 2009-6-26 21:37

I see.
妳跑青衣, 斧山, 九龍灣都得, 游水跑步都好方便.
我都鐘意跑青公, 特別係青龍頭<>荃西果段, 風景好又有上落斜, 好玩!
黃金<>屯門果段就麻麻地, 明天可能跑出黃金再游水.
作者: nc    時間: 2009-6-26 22:03
原帖由 叮叮噹 於 2009-6-26 21:37 發表

I see.
妳跑青衣, 斧山, 九龍灣都得, 游水跑步都好方便.
我都鐘意跑青公, 特別係青龍頭荃西果段, 風景好又有上落斜, 好玩!
黃金屯門果段就麻麻地, 明天可能跑出黃金再游水.

叮叮噹, 不如明早拜訪tko運動場+逍遙跑
作者: 叮叮噹    時間: 2009-6-26 22:18
原帖由 nc 於 2009-6-26 22:03 發表
叮叮噹, 不如明早拜訪tko運動場+逍遙跑

星期日歡樂跑, 星期一跑步3K+5K測驗, 明天還是輕鬆一點好, 留力做測驗嘛!
作者: nc    時間: 2009-6-26 22:24
原帖由 叮叮噹 於 2009-6-26 22:18 發表

星期日歡樂跑, 星期一跑步3K+5K測驗, 明天還是輕鬆一點好, 留力做測驗嘛!

ic, 咁這幾天玩得開心啲喇!!!
作者: runrun    時間: 2009-6-27 20:43
原帖由 Rover媽 於 2009-6-25 00:59 發表

師姐說的是, 我仲要咁重, 真係要好好保護對腳, 因為真係好易受傷呀. 求神保守我可以繼續跑下去又唔受傷呀!" />" />

對你有信心,你一定得嘅!
唔好好似我咁,傷咗咁耐,只有睇人地跑,自已冇得跑,好慘
作者: Rover媽    時間: 2009-6-29 00:54
原帖由 runrun 於 2009-6-27 20:43 發表

對你有信心,你一定得嘅!
唔好好似我咁,傷咗咁耐,只有睇人地跑,自已冇得跑,好慘

師姐, 我也有腳的問題, 上年跟踺有事, 因為人太重. 減磅後情況好左好多, 又去義肢部造左對鞋墊, 已經冇咩事. 但最近可能跑多左, 又痛了. 自上星期三後就冇跑啦. 休息下先, 宜家好返好多, 主要係屋企拉下肋, 會再休息多幾日先再跑, 跑量會減低到去30k星期, 希望會好d. 真係要成日提自己, 唔好心急, 保護對腳, 才可以長跑長有.
作者: Rover媽    時間: 2009-7-1 01:29
休息左一星期冇跑, 好幾晚都身痕想出去跑返轉, 但我叫自己忍, 太心急唔會好的. 於是係屋企日日拉肋, 宜家好左好多啦, 明天再跑過, YEAH!!!
作者: Rover媽    時間: 2009-7-7 15:45
估唔到個休息期長左足足一個星期. 今午去玩左OFFICE部AIR WALKER一個鐘, 對腳都頂得順冇任何不適. 放工後會去試跑下, 我真係好中意跑步架, 可唔可以唔好比我傷呀
作者: ee_tpk    時間: 2009-7-7 17:33
原帖由 Rover媽 於 2009-7-7 15:45 發表
估唔到個休息期長左足足一個星期. 今午去玩左OFFICE部AIR WALKER一個鐘, 對腳都頂得順冇任何不適. 放工後會去試跑下, 我真係好中意跑步架, 可唔可以唔好比我傷呀

rover 媽... 小妹明白你感受
慢慢來... 長跑長友..

如果對腳有感覺... 試試幾日都冰敷十分鐘睇睇情況有無改善~
作者: Rover媽    時間: 2009-7-8 00:01
原帖由 ee_tpk 於 2009-7-7 17:33 發表

rover 媽... 小妹明白你感受
慢慢來... 長跑長友..

如果對腳有感覺... 試試幾日都冰敷十分鐘睇睇情況有無改善~

多謝師姐提醒!!!
今晚放左工係青山醫院跑去青龍頭, 至在出一身汗 . 本來是想去到深井的, 最初對腳都OK聽駛, 去到青龍頭個膝頭有D唔自在, 於是決定收皮, 心情不太好, 好似好極都好唔返晒咁....
作者: 叮叮噹    時間: 2009-7-9 14:14
原帖由 Rover媽 於 2009-7-7 15:45 發表

腳痛就唔好心急去跑啦!
休息吓, 日日拉筋, 試下去游水, 好番先跑步, 長跑長有.
作者: Rover媽    時間: 2009-7-9 23:56
原帖由 叮叮噹 於 2009-7-9 14:14 發表

腳痛就唔好心急去跑啦!
休息吓, 日日拉筋, 試下去游水, 好番先跑步, 長跑長有.

沒有跑步的日子好空虛, 我的心都沉了. 由去年十月至今, 每星期不斷的跑, 是為自己和愛的一種堅持. 昨天買了GNC關節一加一, 不知是食了好幾粒, 定係過了兩天, 已經沒有痛了. 我怕再跑又會痛過, 腳痛不如心痛. 於是我決定放下樽鹽, 去買件泳衣, 拖著一身脂肪去游水, 再加拉肋, 希望可以長跑長有, 真的好希望可以, 雖然我慢, 但跑步已進駐了生命, 我不能沒有他. 心情在谷底中......
作者: 叮叮噹    時間: 2009-7-11 16:26
原帖由 Rover媽 於 2009-7-9 23:56 發表

沒有跑步的日子好空虛, 我的心都沉了. 由去年十月至今, 每星期不斷的跑, 是為自己和愛的一種堅持. 昨天買了GNC關節一加一, 不知是食了好幾粒, 定係過了兩天, 已經沒有痛了. 我怕再跑又會痛過, 腳痛不如心痛. 於是 ...

跑步已經成為妳生命一部份.
明白沒有跑步的日子唔好過, 游水係好開始, 保持運動身體好,
夏天游水瘦身好見效, 俾心機呀!
唔好心急, 腳完全唔痛先好再跑步喎!
作者: Rover媽    時間: 2009-7-15 03:11
原帖由 叮叮噹 於 2009-7-11 16:26 發表

跑步已經成為妳生命一部份.
明白沒有跑步的日子唔好過, 游水係好開始, 保持運動身體好,
夏天游水瘦身好見效, 俾心機呀!
唔好心急, 腳完全唔痛先好再跑步喎!

一星期後, 我又偷跑左一次, 好慢好慢, 由荃灣跑返去青衣, 慳返$4.2. 因為好慢, 同好短, 冇痛, yeah!!!
作者: Rover媽    時間: 2009-7-21 00:30
上星期偷偷跑了3次.
荃灣- 青衣
屯門市中心 - 碼頭 - 鄧記
荃灣 - 深井
今晚又有跑, 跑了4K就算啦. 有得跑真好, 就算係得半個鐘, 我都心滿意足啦!!
作者: e.c.    時間: 2009-7-21 09:16
原帖由 Rover媽 於 2009-6-5 04:58 發表
我是新仔一個, 成日係新人報到度留言, 都幾憨居下, 有點寫blog的味道, 所以想試下係呢度寫. 我唔係叫Rover, Rover係我隻狗. 我係一名慢腳, 慣以碎步行走江湖. 一路走來, 始終如一地跑, 常被人過, 但唔會有hard feeli ...

我都係今日先見到呢度, 嘩, 跑走左30磅, 已經好叻.
要減多20磅, 加油呀!!

仲有, 鍾意你呢句: 沒有hard feeling, 因為有自知之明!
朋友話我唔接受自己, 我覺得佢講得o岩, 我會繼續努力, 多謝你呢一句!

作者: Rover媽    時間: 2009-8-13 02:14
原帖由 e.c. 於 2009-7-21 09:16 發表

我都係今日先見到呢度, 嘩, 跑走左30磅, 已經好叻.
要減多20磅, 加油呀!!

仲有, 鍾意你呢句: 沒有hard feeling, 因為有自知之明!
朋友話我唔接受自己, 我覺得佢講得o岩, 我會繼續努力, 多謝你呢一 ...

是! 大家一齊努力呀!

好久沒有上來了, 我還在跑, 一星期4次, 每次45分鐘. 只是這個月工作非常忙, 又要趕畢業功課, 沒時間上來. 過了八月, 我會全力跑, 各位跑步愛好者, 祝大家長跑長友!
作者: 曲奇    時間: 2009-8-13 11:09
原帖由 Rover媽 於 2009-8-13 02:14 發表

是! 大家一齊努力呀!

好久沒有上來了, 我還在跑, 一星期4次, 每次45分鐘. 只是這個月工作非常忙, 又要趕畢業功課, 沒時間上來. 過了八月, 我會全力跑, 各位跑步愛好者, 祝大家長跑長友!

Rover媽,唔得閒上黎唔緊要,有心就得啦....
現在為功課加油....
遲d得閒時才跑番多d啦....
作者: WinggniW    時間: 2009-8-13 14:47
原帖由 Rover媽 於 2009-8-13 02:14 發表

是! 大家一齊努力呀!

原來師姐都係一邊番學一邊工作 + 運動! 番工番學o既日子真係好辛苦~有苦自己知...所以我好支持你每星期抽一日做運動減壓+輕鬆一下! 加油啦~好快到9月你可以全力跑 (而我又要開學了)
作者: Rover媽    時間: 2009-8-15 04:17
今晚去了跑, 回來發覺跌左副眼鏡呀, 因為在趕功課中, 沒時間再去多次找, 永別了, 我的眼鏡......
作者: 亞平    時間: 2009-8-15 10:33
原帖由 Rover媽 於 2009-8-15 04:17 發表
今晚去了跑, 回來發覺跌左副眼鏡呀, 因為在趕功課中, 沒時間再去多次找, 永別了, 我的眼鏡......" />" />

哈~~我上星期六都係趺左副眼鏡...............其中一塊鏡片,成副眼鏡都要報銷,但就比你好D,仲有副獨眼龍私框架做留念.
師姐仲有冇來鄧記跑?
作者: Rover媽    時間: 2009-8-15 10:53
原帖由 亞平 於 2009-8-15 10:33 發表

哈~~我上星期六都係趺左副眼鏡...............其中一塊鏡片,成副眼鏡都要報銷,但就比你好D,仲有副獨眼龍私框架做留念.
師姐仲有冇來鄧記跑?

好少啦. 因為要做功課, 請左好多日假, 而家都係係青衣老家跑多. 記得幾星期前去過一次, 見到一天班人一齊快跑, 應該有20人呀, 我估是你們, 實在唔知點同你地打招呼, 因為你地實在太快了, 追唔切... 同埋我都好怕醜
作者: 亞平    時間: 2009-8-15 11:38
原帖由 Rover媽 於 2009-8-15 10:53 發表

好少啦. 因為要做功課, 請左好多日假, 而家都係係青衣老家跑多. 記得幾星期前去過一次, 見到一天班人一齊快跑, 應該有20人呀, 我估是你們, 實在唔知點同你地打招呼, 因為你地實在太快了, 追唔切... 同埋我都好怕 ...

應該是的,每晚通常都有廿幾30個人係度沖,星期四晚佢地真係沖得好快....隊尾果幾個其中有一個就是小弟啦~~
下次有機會來參加網友約跑,再認識你啦~~
作者: Rover媽    時間: 2009-8-20 02:57
晚上在青衣海旁跑了8K, 是傷好後最長的一次, 慢得好可怕 - 66分鐘, 次度想放棄, 最終堅持到最後, 算是對得住自己了. Rover請繼續長跑長友!
作者: Rover媽    時間: 2009-8-20 02:58
原帖由 亞平 於 2009-8-15 11:38 發表

應該是的,每晚通常都有廿幾30個人係度沖,星期四晚佢地真係沖得好快....隊尾果幾個其中有一個就是小弟啦~~
下次有機會來參加網友約跑,再認識你啦~~

就算是隊尾的人也跑得好快, 果然是長跑界的菁英!
作者: Rover媽    時間: 2009-10-1 07:45
嗚... 實在太耐冇上來了, 畢左業後以為可以輕輕鬆鬆, 點知一病病左兩個星期. 月初未病前終於達成今年的心願, 就係係青衣跑去黃金海岸啦, 兩個幾鐘的龜速, 但唔好現, 總之都完成左呀, 哈哈哈....
上星期再跑返, 夜晚係南昌做完野, 想係果度跑返青衣, 結果... 拿著部iphone一路跑一路先地圖, 上了荔景山再落葵芳, 一直過開北橋, 冇去過南橋, 於是想跑新路. 跑呀跑! 跑到錯晒, 入左工廠區, 跑返出來, 再入左去貨櫃碼頭, 又跑返出來... 已經十一點笨啦, 都仲未搵到條路. 見到有個阿伯在等車, 我問佢: 一直跑就可以到到青衣嗎? 他說: 係, 冇錯! 於是我又繼續跑, 南橋就在我頭上, 但冇樓梯上... 天呀!!!! 再兜呀兜... 兜左入條煙囪度... 又跑返出來, 終於見到條樓梯啦, 好開心咁上去, 終於上到南橋啦, yeah!!! 超! 原來係巴士站黎喳! 最後我放棄左, 上左架44m, 條氣好唔順, 搵唔到路, 但又怕黑同怕鬼... 一條女咁跑法都幾危險... 最後去到青衣差館落車, 再跑返屋企.
作者: 叮叮噹    時間: 2009-10-6 19:46
原帖由 Rover媽 於 2009-10-1 07:45 發表
嗚... 實在太耐冇上來了, 畢左業後以為可以輕輕鬆鬆, 點知一病病左兩個星期. 月初未病前終於達成今年的心願, 就係係青衣跑去黃金海岸啦, 兩個幾鐘的龜速, 但唔好現, 總之都完成左呀, 哈哈哈....
上星期再跑返, 夜晚 ...

Rover媽, 女仔出街跑特別係一早一夜要加倍小心自身安全,
唔熟路最好找朋友一起跑, 跑些跑步熱線比較安全.
有時間星期一晚落屯鄧同我地班大西北之友一起練習啦!
我地有幾個女仔一齊跑架, 唔洗怕羞, 一次生, 兩次熟.
作者: Rover媽    時間: 2009-10-12 01:50
昨天的比賽我跑第一千以上, 但我贏了自己
作者: 叮叮噹    時間: 2009-10-13 19:44
原帖由 Rover媽 於 2009-10-12 01:50 發表
昨天的比賽我跑第一千以上, 但我贏了自己

完成賽事, 挑戰自己, 贏了自己.
作者: Rover媽    時間: 2010-1-16 11:02
膝傷休息了兩個多月, 終於放監啦 !!! 再跑返3日, 每日脆脆地4k, 覺得自己有返用, 哈哈哈哈...
作者: 亞平    時間: 2010-1-16 11:29
原帖由 Rover媽 於 2010-1-16 11:02 發表
膝傷休息了兩個多月, 終於放監啦 !!! 再跑返3日, 每日脆脆地4k, 覺得自己有返用, 哈哈哈哈...

原來師姐因傷停了一段時間...仲以為你放棄了跑步~~
作者: kito807    時間: 2010-1-16 12:23
原帖由 Rover媽 於 2010-1-16 11:02 發表

恭喜膝傷康復~~~

不過啱啱好返, 量力而為小心d 跑wo
作者: Rover媽    時間: 2010-2-21 04:06
我愛跑步, 永不放棄, 不過膝頭老哥唔聽駛, 跑下停下, 我會加油的! 已報3月14號那個10k, 報返11月那次起水泡行返終點之仇... ush!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2