香港長跑網 - 長跑長友

標題: 今日終於"的"起心肝跑步減肥,但係真係跑得唔多.. [打印本頁]

作者: DR_Dre    時間: 2009-6-11 00:10
標題: 今日終於"的"起心肝跑步減肥,但係真係跑得唔多..
小弟大約167cm高..但係上年到依家過住頽廢既生活,眼見體重不斷上升,已經去到198磅,為左唔到200磅,真係要剎一剎車..
其實我在開始跑步前1個禮拜左右已經開始控制食量
依家:早餐 - 1個橙+飲水
     午餐 - 1碗米粉+飲水
     晚餐 - 煮咩食咩,但係已經食少左好多肉,多左食菜,亦都係淨飲水

過左幾日,體重keep住左係196磅...

然後到左今日,終於真係走落去跑步..
跑之前亦都上網睇過下關於跑步既資料,知道跑前後兩個鐘唔好食野,所以依家set左8點食完飯,10點就跑步
咁我就住天水圍,近天恆果度,所以都係選擇左去臭河跑...
上網睇資料真係感覺好輕鬆,但係跑落真係完全另一回事...
我真係跑行跑行咁,
老實講,開始真係盡晒力只係可以連跑5~6分鐘唔停,然後又行左幾分鐘,跑左2~3分鐘又頂唔住又行咁...
前後加埋我諗只係跑左得12~13分鐘左右..真係自己諗起都覺得丢架..
但係都起碼堅持無停低,不斷行行行行...當然唔會行太慢,都追過到其他行既人..
咁我總共係去左47分鐘,跑得13分鐘..姐係行左成34分鐘 ...
但係講到跑唔郁原因,其實並唔係因為跑痛,反而係喘氣,喘得真係太緊要...真係喘到想死咁濟..頂唔住跑唔到

其實有咩方法係可以令自己無咁快唔夠氣..我一開始已經盡量控制呼吸,但始終真係喘得太厲害控制唔到..
我出身到依家都未認真去跑過1次步,今次真係第一次...再咁落去我形住自己真係會好快放棄..
因為見到其他人跑得咁厲害,自己信心反而大減...唉
作者: 叮叮噹    時間: 2009-6-11 00:17
跑得快跑友都唔係一朝一夕的事, 日子有功, 個個起步都係咁架啦!
跑吓行吓跑吓行吓, 堅持下去, 可以越跑越遠, 越跑越fit, 越跑越輕鬆.
起初辛苦, 喘氣係好正常, 好平常的現象.
天氣熱, 跑步更加吃力, 可以試吓游水同踏單車, 一樣可以減磅.
輕身一點再跑步會輕鬆一點, 加油! 努力!

戰友
作者: DR_Dre    時間: 2009-6-11 07:46
原帖由 叮叮噹 於 2009-6-11 00:17 發表
跑得快跑友都唔係一朝一夕的事, 日子有功, 個個起步都係咁架啦!
跑吓行吓跑吓行吓, 堅持下去, 可以越跑越遠, 越跑越fit, 越跑越輕鬆.
起初辛苦, 喘氣係好正常, 好平常的現象.
天氣熱, 跑 ...

好多謝你,但係我都係想堅持繼續跑步
作者: WinggniW    時間: 2009-6-11 09:11
原帖由 DR_Dre 於 2009-6-11 00:10 發表
小弟大約167cm高..但係上年到依家過住頽廢既生活,眼見體重不斷上升,已經去到198磅,為左唔到200磅,真係要剎一剎車..
     午餐  ...

其實可以試下急步行, 比慢行快少少, 唔覺得身體有不適先開始慢跑, 慢跑時間亦都係續步加上去!

同埋你早午餐會唔會吃得太少呢? 食咁少無能量去應付一日O既工作喎, 我係女仔早午餐都食得比你多呢~
作者: DR_Dre    時間: 2009-6-11 09:56
原帖由 WinggniW 於 2009-6-11 09:11 發表

其實可以試下急步行, 比慢行快少少, 唔覺得身體有不適先開始慢跑, 慢跑時間亦都係續步加上去!

同埋你早午餐會唔會吃得太少呢? 食咁少無能量去應付一日O既工作喎, 我係女仔早午餐都食得比你多呢~

其實咁食法有無問題...
因為我咁樣食都唔覺得肚餓,反而因為比平時食少左感覺仲舒服左..
作者: ee_tpk    時間: 2009-6-11 10:30
原帖由 DR_Dre 於 2009-6-11 09:56 發表

其實咁食法有無問題...
因為我咁樣食都唔覺得肚餓,反而因為比平時食少左感覺仲舒服左..

你0岩0岩開始當然無問題.. 但長時間係咁可能會因為肚餓開始亂食野...
個人覺得早午餐要食多 d ...
反而晚餐戒食飯面都得

堅持唔係唔好.. 但你本身太重... 硬夾跑會令你膝蓋負荷唔到
識唔識游水 ? 家中有無單車 ?
如果兩者都可行.. 先用單車/游水減減磅..
如果兩者都唔得.. 咁以急步行減磅先
唔識游水可以趁呢個 summer 學識佢...
作者: DR_Dre    時間: 2009-6-11 10:51
原帖由 ee_tpk 於 2009-6-11 10:30 發表

你0岩0岩開始當然無問題.. 但長時間係咁可能會因為肚餓開始亂食野...
個人覺得早午餐要食多 d ...
反而晚餐戒食飯面都得

堅持唔係唔好.. 但你本身太重... 硬夾跑會令你膝蓋負荷唔到
識唔識游水 ? 家中有無單 ...

單車可以去買,但係其實踩單車對減肥有效嗎?
我硬係覺得踩單車減唔到肥
作者: ee_tpk    時間: 2009-6-11 11:01
原帖由 DR_Dre 於 2009-6-11 10:51 發表

單車可以去買,但係其實踩單車對減肥有效嗎?
我硬係覺得踩單車減唔到肥

一小時慢踩單車可以 burn 到大約 300 calories

如果你試過健身室既單車班, 一堂可以 burn 到 600-700 calories...

ching 唔識游水?!
作者: DR_Dre    時間: 2009-6-11 11:20
原帖由 ee_tpk 於 2009-6-11 11:01 發表

一小時慢踩單車可以 burn 到大約 300 calories

如果你試過健身室既單車班, 一堂可以 burn 到 600-700 calories...

ching 唔識游水?!

我由細到大都好怕游水 ..
作者: ee_tpk    時間: 2009-6-11 11:23
原帖由 DR_Dre 於 2009-6-11 11:20 發表

我由細到大都好怕游水 ..

更加要學啦
唔單只係0左減肥
其實游水係求生技能
作者: MT    時間: 2009-6-11 12:38
原帖由 WinggniW 於 2009-6-11 09:11 發表

我初初都係由呢個方法開始
慢慢就跑到之後就可以慢跑...再快跑
唔放棄就係成功既開始
作者: aimak    時間: 2009-6-11 13:36
小弟o岩o岩跑果陣都好似你咁
一開始好似你咁跑下行下都只可以維持 20 mins
跑左幾個月, 宜家可以一口氣跑1.5 hrs

原帖由 DR_Dre 於 2009-6-11 00:10 發表
     午餐  ...

作者: sealion    時間: 2009-6-11 15:11
千奇唔好灰心!3年前開始跑步時,我跑左2個圈,就氣喘如牛,現在可跑長d啦!
一個人至少都要1,000 calories/day.樓上講得無錯,你的早及午餐太少啦!
跑步前可吃一至兩小片白麵包,或吃條香蕉都可以.
同理,”10點就跑步”我唔知糸晚上或早上,如果糸晚上就太遲了,並且此時不是最佳消脂時間!有時跑得勁,晚上可能會睡不到..
你想跑步就去跑啦!做好熱身動作,10至15分鐘,再慢慢跑15分鐘,如果得就加上去啦!(加5分鐘或10分鐘),如果5分鐘加唔到就由加1分鐘開始,一直加上去,真糸加唔到,就keep番之前的時間,唔好被佢drop.所以每次跑步的目標及時間都唔同加!
努力!總會成功
作者: 坑口公牛    時間: 2009-6-11 17:19
DR_Dre兄,唔使灰心。
兩年幾前我最初跑步時,每次只跑到約370m就冇氣 ,你冇睇錯,真係370米。
之後先慢慢進步,時間同里數都可以加長,而體重亦減輕到。
游水,踏單車,長跑等帶氧運動對減肥同心肺功能都有幫助,不防試吓。
作者: witchycatcat    時間: 2009-6-11 17:53
CHING:
你的起心肝跑步,已經係成功既一半啦~~~加油...
我之前d體能都好差(雖然而家都好水皮~~),我以前落街跑樓下既公園,超慢跑都只可以跑3-4個圈就收工....而家,練多左就慢慢好d啦~現在半馬都可以跑到....
所以,ching你要俾心機,唔好放棄呀~

作者: allanccl    時間: 2009-6-11 21:18
DR_Dre師兄,閣下根本就係節緊食黎減肥,這個係小弟最反對的,這個方法係唔得架,好容易反彈不但止,搞得唔好仲會厭食,會死人的。
小弟大約兩年前(2007年7月15日)開始減肥(當時160磅),開始時只是急步行30mins以上(速度係會令你氣羅氣喘週身汗個種),食量不變,只係自己煮,唔食任何脂肪(包括動物、植物、飽和、不飽和、反式脂肪),唔食甜。用左兩個半月,減左30磅。
減左磅之後先至敢跑步,因為咁樣對腳無痛過,到而家我跑過五個馬拉松七、八個半馬,好多個10K,而家都係每日約跑一個鐘頭,完全無反彈,現時體重係125磅,BMI 21.6。
作者: DR_Dre    時間: 2009-6-11 22:05
原帖由 allanccl 於 2009-6-11 21:18 發表
DR_Dre師兄,閣下根本就係節緊食黎減肥,這個係小弟最反對的,這個方法係唔得架,好容易反彈不但止,搞得唔好仲會厭食,會死人的。
小弟大約兩年前(2007年7月15日)開始減肥(當時160磅),開始時只是急步行30mins以上 ...

急步減30磅你很厲害..

好感謝咁多位的鼓勵!
看來真的要先減一減磅再跑..

另外想問一下,如果急步的話,日日跑也沒有問題吧?
作者: allanccl    時間: 2009-6-11 22:26
原帖由 DR_Dre 於 2009-6-11 22:05 發表

急步減30磅你很厲害..

好感謝咁多位的鼓勵!
看來真的要先減一減磅再跑..

另外想問一下,如果急步的話,日日跑也沒有問題吧?

小弟既意見係:唔好跑住,減番30磅先啦,你BMI over 32,咁重磅好易跑傷對腳,以後無得玩。
其實如果能夠每日急步行30-60分鐘,減肥效果好過快跑,只有超過30分鐘以上既帶氧運動先可以消脂,慢跑同埋急步行既效果一樣,快跑係消唔到脂的。記住頭果30分鐘係未到消脂階段的,所以想好似我咁減肥成功,最好能夠每日花一個鐘,行行下你覺得身輕左就會自動變慢跑,跟住變長跑架啦,唔好心急,對腳暫時負荷唔到你咁重既身體跑步的。
作者: DR_Dre    時間: 2009-6-11 22:28
原帖由 allanccl 於 2009-6-11 22:26 發表

小弟既意見係:唔好跑住,減番30磅先啦,你BMI over 32,咁重磅好易跑傷對腳,以後無得玩。
其實如果能夠每日急步行30-60分鐘,減肥效果好過快跑,只有超過30分鐘以上既帶氧運動先可以消脂,慢跑同埋急步行既效果 ...

OK,好感謝你咁有耐心指導
作者: allanccl    時間: 2009-6-12 00:28
原帖由 DR_Dre 於 2009-6-11 22:28 發表

OK,好感謝你咁有耐心指導

唔好客氣,因為我覺得減肥一d都唔難,好想閣下都能成功,擁有健康,長跑長有!
仲未歡迎你加入長跑網大家庭添。
歡迎你! 祝你長跑長友!
記住多d入黎跑步減肥討論區,講下你既進展同難題,等我地互相勉勵。個減肥龍虎榜將會係你架啦!
作者: Rover媽    時間: 2009-6-12 03:54
我最初跑步時都有成180幾磅. 同事叫我跑步減, 我好驚自己好重, 隻腳會頂唔順. 但都係去左試, 最初跑時真係好辛苦, 仲慢過龜, 阿婆都跑得快過我. 但我同自己講, 你比我減多60磅時我就快過你啦  !於是我晚晚十點落街跑, 有時返晏仲會12點幾去跑. 一次跑40分鐘左右, 跑慢D, 就唔會喘氣架啦, 速度約係比快行快少少, UN下UN下. 過左幾個月就瘦左30磅啦, 而速度都快左, 40分鐘的路程30分鐘就完成左啦, 約4公里, 最初跑得辛苦時, 我會唸主禱文, 求神比D力量我. 宜家我一星期keep住跑3,4晚, 每次8-10公里左右. 瘦得慢左, 但個人健康左好多, 開始挑戰下長D的路, 你都加油, 唔好太急, 食野正常3餐, 千祈唔好食零食. 記得唔好食太少, 因為要食左野先有力跑, 即係以脂滅脂! 好似講到好勁咁tim!
作者: allanccl    時間: 2009-6-12 08:16
原帖由 rovertse 於 2009-6-12 03:54 發表
我最初跑步時都有成180幾磅. 同事叫我跑步減, 我好驚自己好重, 隻腳會頂唔順. 但都係去左試, 最初跑時真係好辛苦, 仲慢過龜, 阿婆都跑得快過我. 但我同自己講, 你比我減多60磅時我就快過你啦  !於是我晚晚十點落街跑, 有時返晏仲會12點幾去跑. 一次跑40分鐘左右, 跑慢D, 就唔會喘氣架啦, 速度約係比快行快少少, UN下UN下.過左幾個月就瘦左30磅啦, 而速度都快左, 40分鐘的路程30分鐘就完成左啦, 約4公里, 最初跑得辛苦時, 我會唸主禱文, 求神比D力量我.宜家我一星期keep住跑3,4晚, 每次8-10公里左右. 瘦得慢左, 但個人健康左好多, 開始挑戰下長D的路, 你都加油, 唔好太急,食野正常3餐, 千祈唔好食零食. 記得唔好食太少, 因為要食左野先有力跑, 即係以脂滅脂! 好似講到好勁咁tim!

非常同意,其實你開頭既慢跑,等如我們的急步行,最重要係一定要超過30分鐘之後才消脂的。
作者: Fattyman45    時間: 2009-6-12 14:11
非常同意, 剛開始時十分鐘都跑不到, 現在 一三五慢跑40mins (健身室), 有時跑街 (30mins), 第二天腳底無事. 慢慢來. 您一定得!!
作者: DR_Dre    時間: 2009-6-13 00:02
岩岩頭先落左去試下急步...
唔知我咪我既"急步"太慢...
運動完返黎,磅一磅,完全無輕過
但出左好多汗,但喘氣就無咁勁...
係咪我急步唔夠快呢...
作者: allanccl    時間: 2009-6-13 08:30
原帖由 DR_Dre 於 2009-6-13 00:02 發表

如果運動完之後磅重,即刻輕幾磅,失去果d唔係脂肪,係水份黎架,所以唔好咁心急,注意飲食,無咁喘就好囉,咁可以行耐d,因為30分鐘以後先開始消脂。
小弟通常跑前磅重,如果跑後磅,我試過輕3-5磅,但係一飲番足夠既水份後,打回原形。
作者: Rover媽    時間: 2009-6-13 09:10
原帖由 DR_Dre 於 2009-6-13 00:02 發表

一跑完即瘦, 你估變魔術咩
作者: DR_Dre    時間: 2009-6-13 12:09
原帖由 rovertse 於 2009-6-13 09:10 發表

一跑完即瘦, 你估變魔術咩

不是.我怕我急步唔正確,咁咪浪費左整整成個鐘
一諗到咁又灰左D
作者: ~偉~    時間: 2009-6-13 17:27
無咁快架,比一個月時問你自己啦, 到期時有D成績,就有心機一路減落去.
小弟跑左成個月都無乜點減到磅.因為我無乜介口,不過我有信心.
keep 住做, 你有無信心 ?
作者: laputa99    時間: 2009-6-13 18:57
快步行一個月先,慢慢來啦不要心急。
夏天是辛苦,很難跑得長, 你都跑到15min已很好!
作者: allanccl    時間: 2009-6-13 20:56
原帖由 DR_Dre 於 2009-6-13 12:09 發表

不是.我怕我急步唔正確,咁咪浪費左整整成個鐘
一諗到咁又灰左D

DR_Dre師兄,急步無話正唔正確的,要幾快---無答案,等如有d人既慢跑係一小時10K,有d人既慢跑係一小時5K,無準則的,最重要係師兄你急行得黎唔好喘到透唔到氣,更重要既係保護對腳。
我以前有個女同事,佢生過BB,個仔幾歲了,佢依然未收肚,也是用行路減肥,佢唔係行得好急,無跑(佢話驚跑步小腿變粗),每日行兩個鐘,兩個幾月後,fit到判若兩人。
師兄比d恆心,一定得既!
每日量體重,並用簿仔記低,三個月後比較,咁你就好開心架啦!
祝你減肥成功!
作者: Rover媽    時間: 2009-6-14 05:17
原帖由 allanccl 於 2009-6-13 20:56 發表

DR_Dre師兄,急步無話正唔正確的,要幾快---無答案,等如有d人既慢跑係一小時10K,有d人既慢跑係一小時5K,無準則的,最重要係師兄你急行得黎唔好喘到透唔到氣,更重要既係保護對腳。
我以前有個女同事,佢生過BB ...

同意ching的說法,行路同跑步係人的本能,不同太介意點行,比D時間自己就一定得。我有個同事的阿媽日日跑左一年多,佢的跑比年青人的快行還要慢得多,但宜家瘦過之前幾十磅,仲非常健康tim,你加油,唔好心灰,一定ok!!
作者: DR_Dre    時間: 2009-6-17 22:57
各位師兄大家好,今日決定都係跑番..
我忍受唔住我果d所謂急步(速度仲慢過人地行路..sosad)
跑番,始終覺得實際D...(並唔係指急步無用..只係跑既話我自己心理覺得實際舒服D)

今日堅持到盡..都係跑得9.x分鐘... 就忍唔住停左落黎
而且搵到一個無咩人既地方等自己慢慢練..不過我夜晚跑,果度都幾恐怖
希望自己堅持到落去
作者: Rover媽    時間: 2009-6-18 02:09
原帖由 DR_Dre 於 2009-6-17 22:57 發表
各位師兄大家好,今日決定都係跑番..
我忍受唔住我果d所謂急步(速度仲慢過人地行路..sosad)
跑番,始終覺得實際D...(並唔係指急步無用..只係跑既話我自己心理覺得實際舒服D)

今日堅持到盡..都係跑得9.x分鐘... ...

咁ching你加油呀, 就住跑, 跑跑下就可以越跑越耐. 同自己講, 瘦多20磅我就快過你地架啦, 跑著瞧吧!!!
作者: Rover媽    時間: 2009-6-18 02:15
仲有仲有, 我阿媽都成200磅, 佢見我跑瘦左佢又跑. 佢只係係屋企原地跑2000下, 跑左兩個月, 有次仲試過落球埸跑左5個圈, 用左半個鐘. 佢一路跑時, 我老豆一路係佢身邊行來吋佢慢. 宜家佢開始見成績啦! 肚腩第一次細過胸, 總之就係要有恆心, ching你一定得架, 加油!!!!!
作者: ee_tpk    時間: 2009-6-18 10:05
原帖由 rovertse 於 2009-6-18 02:15 發表
仲有仲有, 我阿媽都成200磅, 佢見我跑瘦左佢又跑. 佢只係係屋企原地跑2000下, 跑左兩個月, 有次仲試過落球埸跑左5個圈, 用左半個鐘. 佢一路跑時, 我老豆一路係佢身邊行來吋佢慢. 宜家佢開始見成績啦! 肚腩第一次細過 ...

ctse... 提提你
如果唔係工作關係就最好早 d 休息
夜訓影響新陳代謝...減得慢 d ...
作者: e.c.    時間: 2009-6-18 16:47
原帖由 rovertse 於 2009-6-18 02:15 發表
仲有仲有, 我阿媽都成200磅, 佢見我跑瘦左佢又跑. 佢只係係屋企原地跑2000下, 跑左兩個月, 有次仲試過落球埸跑左5個圈, 用左半個鐘. 佢一路跑時, 我老豆一路係佢身邊行來吋佢慢. 宜家佢開始見成績啦! 肚腩第一次細過 ...

rovertse, 你同你媽媽都好叻呀!!
我都要加油努力!
多謝你分享經驗呀! 你媽媽個經驗的確振奮人心! (振到我)
作者: Rover媽    時間: 2009-6-18 23:18
原帖由 ee_tpk 於 2009-6-18 10:05 發表

ctse... 提提你

比ching你知道左我個惡習,黎緊都係要戒夜訓啦。
作者: allanccl    時間: 2009-6-18 23:31
原帖由 rovertse 於 2009-6-18 23:18 發表

比ching你知道左我個惡習,黎緊都係要戒夜訓啦。

ee_tpk 也是ctse黎架,唔係ching。
作者: 叮叮噹    時間: 2009-6-19 01:13
原帖由 ee_tpk 於 2009-6-18 10:05 發表

ctse... 提提你

知道, 謝謝姨姨提醒.
我都要改呢個陣年惡習-夜訓.
作者: 齋老味    時間: 2009-6-19 10:30
有一兩個星期冇上黎
因為近排冇乜跑步 (各位唔好打我)
不過想同樓主分享下我尼一個月既成果

我既 BMI 最高過樓主
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=4970
最勁既時候 over 240lb (我 175cm)
一個月前 keep 住 230lb
咁我就開如跑步
不過尼度既 ching 叫我急走唔好跑
咁我就著住對 nike max air 跑鞋上跑機急走 (speed 4.0) 50mins

開頭果兩三個星期
一個星期最多得兩日得閒跑
因為我星期四晚要練籃球 (其實仲辛苦過跑長跑)
而體重只係 225-227 浮沈

但係近尼一兩個星期唔得閒冇跑
不過仲有練波
但係仲要食左兩三次自助餐
而今朝鎊下
竟然去到 220lb!!!!!

我覺得減肥唔係一跑就減
係你 keep 住跑
咁你d細胞就會活躍
新陳代謝勁左
咁先減到
而唔會今日跑聽日就減到
最少都要一個月後先見效!!!

所以樓主加油呀
我下星期會得閒d
都會跑多d (急走已經夠)
我籃球教練都叫我跑多d
我短期目標係 BMI < 30  
作者: DR_Dre    時間: 2009-6-20 00:30
原帖由 齋老味 於 2009-6-19 10:30 發表
有一兩個星期冇上黎
因為近排冇乜跑步 (各位唔好打我)
不過想同樓主分享下我尼一個月既成果

我既 BMI 最高過樓主
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=4970
最勁既時候 over 240lb (我 175cm)
一 ...

大家一齊加油
作者: DR_Dre    時間: 2009-6-20 00:35
今日又去左跑,今次堅持到15分鐘,初頭跑OK既,去到6,7分鐘左右,就慢左好多
速度可能只係快過人地行路少少,因為我跑果度1個人都無,所以只係估計
真係行路既un下un下版...sosad
希望後日再跑可以keep到15分鐘,唔好退步

仲有各位師兄,聽講跑步,控制呼吸好似好重要,其實要點先控制得好..
我已經全程只有鼻呼吸,全程合埋口 ,但係呼吸得好急促,吸氣同呼氣都好快
有無咩"hill門"可以控制得好D呢?

最後就係,呢幾個星期都只係飲水,覺得真係DRY左D...
如果飲D比較清淡既飲料會唔會影響到減肥呢?
例如維他果隻菊花茶咁
作者: ee_tpk    時間: 2009-6-20 00:50
原帖由 DR_Dre 於 2009-6-20 00:35 發表
維他果隻菊花茶咁

ching.. 慢慢來啦...
你 d 脂肪都唔係一朝一日儲番來啦... 佢地唔會一朝半晚會走晒...
加油

btw.. 其實你睇番食物標籤 (盒上有) 呢隻菊花茶 100ML 當中多過 5g 糖.. 即係飲一盒等於食兩至三茶匙既糖.....
都係會致肥... btw, 低糖果 d 都係呃人... 只係少好少糖

如果你口淡... 可以飲茶 (咩都唔落.. 茶包) 無糖豆漿....
作者: e.c.    時間: 2009-6-20 01:02
原帖由 DR_Dre 於 2009-6-20 00:35 發表
今日又去左跑,今次堅持到15分鐘,初頭跑OK既,去到6,7分鐘左右,就慢左好多
速度可能只係快過人地行路少少,因為我跑果度1個人都無,所以只係估計
真係行路既un下un下版...sosad
希望後日再跑可以keep到15分鐘,唔好 ...

hill門係... 跑多d... 跑慢d, 就唔會喘得過份. 心急不來. 我就係成日太心急. 太介意自己慢到傻, 介意俾人笑...
但你睇 rovertse 媽媽, 慢慢一樣可以減到磅. 好似rover媽咁, 慢慢跑, 日子有功跑到瘦下來.
睇黎唔係跑步無用, 只係我無恆心去跑, 俾太多藉口自己去放棄.
一齊努力, 努力!
作者: DR_Dre    時間: 2009-6-26 22:44
嗚哇,幾日無上黎啦!!

今朝磅下個磅,188磅,小弟進度都仍然好慢...不過去番18x都已經好開心..

跑步仍然跑唔到好耐,今日到只係持續跑到18分鐘...
仍然唔識控制個呼吸,d人又話跑跑下自然識

仲有我想問一下最大心跳率問題,係咪運動完10秒既心跳次數x6?
我今日跑到頂唔順就停低數下,係10秒35次,x6=210
但係我跑得18分鐘,咁係咪姐係我運動無功用?
我跑左18分鐘,行左32分鐘,我係跑完18分鐘就數

另外跑完步可唔可以飲多d水,因為我次次跑完都飲好多...
作者: WinggniW    時間: 2009-6-27 07:47
原帖由 DR_Dre 於 2009-6-26 22:44 發表
嗚哇,幾日無上黎啦!!

今朝磅下個磅,188磅,小弟進度都仍然好慢...不過去番18x都已經好開心..

跑步仍然跑唔到好耐,今日到只係持續跑到18分鐘...
仍然唔識控制個呼吸,d人又話跑跑下自然識

...

恭喜你成功番去18X磅呀! 努力係有回報o架!

你想問心跳問題係咪指減肥心率呢? 我睇過網上有資料話220- age X 60%  = 最佳減肥心率(60-70%),如果你跑跑步機的話,雙手扶住前面o既測心跳金屬扶手就可以顯示到心跳, 如果你跑街,或者可以考慮買心率錶連心率帶,將心率帶箍o向胸下佢會幫你測心跳o架!減肥都係慢跑比較有較+容易去到fat burn zone, 所以唔洗跑咁快o架!

至於呼吸~真係人人唔同o架喎, 我自己跑順左之後就兩吸一呼, 你慢慢跑~應該會感覺到邊種呼吸法會適合自己同埋最舒服!繼續努力呀!
作者: DR_Dre    時間: 2009-7-15 12:38
大獲,過左一段時間,到依家仲停係186~188磅,完全減唔到

我每次跑都係以距離黎做一個目標,每日加上去,因為唔想睇時間,睇時間硬係覺得好快無力
但係,明明一日比一日跑得多,但係跑步時間又無長度,有時仲少左...
依家都只係keep住跑到24~25分鐘左右.......

咩事啊,先前明明好快輕左10磅,依家咁耐都停左係度
作者: DR_Dre    時間: 2009-8-15 16:57
對上一次留言都成個月,Update下先

依家終於去到176~178磅

雖然跑既距離愈黎愈長,持續時間就跑到40分鐘...但係就依然跑得好慢
真係超慢果隻,跑果時條腰感覺特別重同有d痛,搞到個人跑到成隻"死狗"咁..
都唔知點改善,無從入手啊 ,
作者: allanccl    時間: 2009-8-16 21:44
原帖由 DR_Dre 於 2009-8-15 16:57 發表
對上一次留言都成個月,Update下先

依家終於去到176~178磅

雖然跑既距離愈黎愈長,持續時間就跑到40分鐘...但係就依然跑得好慢
真係超慢果隻,跑果時條腰感覺特別重同有d痛,搞到個人跑到成隻"死狗"咁..
...

首先要贊下閣下既成績,繼續努力! 加油! 成功在望了!
跑果時條腰感覺特別重同有d痛,咁就要小心,唔好弄傷,可能條腰扭得犀利得滯。
作者: DR_Dre    時間: 2009-8-17 11:39
原帖由 allanccl 於 2009-8-16 21:44 發表

首先要贊下閣下既成績,繼續努力! 加油! 成功在望了!
跑果時條腰感覺特別重同有d痛,咁就要小心,唔好弄傷,可能條腰扭得犀利得滯。

thz ching
作者: lips    時間: 2009-8-17 21:19
一個月輕左10磅,唔錯吖!
作者: DR_Dre    時間: 2009-11-7 17:35
大家好AR!
呢排開左學,又要番pt,已經停跑左2個月..
但係睇番體重好似無反彈,keep住係164左右

我想問係BMI點計,我高167,75KG
BMI有無公式呢?
作者: colemen    時間: 2009-11-7 18:43

登錄/註冊後可看大圖

W = 體重 (公斤)
H =  身高 (公分)

其實有好多網址都有 BMI 計算. 在"鴉烏" Search BMI 就有好多選擇.
作者: Simon So    時間: 2009-11-8 00:11
原帖由 DR_Dre 於 2009-11-7 17:35 發表 我想問係BMI點計,
我高167,75KG
BMI有無公式呢?

http://www.nhlbisupport.com/bmi/bmi-m.htm

http://www.ccpass.edu.hk/~tc08/body%20mass%20index.htm

http://www.scpo.nccu.edu.tw/show/part1/b/B2/bmi.htm

師兄,參考下、玩下喇。

不過唔好太認真。
作者: 齋老味    時間: 2009-11-11 11:55
原帖由 DR_Dre 於 2009-11-7 17:35 發表
大家好AR!
呢排開左學,又要番pt,已經停跑左2個月..
但係睇番體重好似無反彈,keep住係164左右

BMI有無公式呢?

ching 真係勁
跑左三個月就由 198 去到 164 減左 34lb
我都係跑左三個月
就只係由 220 去到 197 減得 23lb 咋......
作者: blurmax    時間: 2009-11-12 13:37
我都係跑左三個月
就只係由 220 去到 197 減得 23lb 咋......

Reduction of 23 lbs in 3 mths is very good already - add oil!

hkmenshealth provides the BMI calculation tool :

http://www.hkmenshealth.com/b5/lifestyle/fit.aspx

BMI有無公式呢?

BMI = 26.8 (Fat) - still have to add oil ah!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

作者: 齋老味    時間: 2009-11-12 16:27
原帖由 blurmax 於 2009-11-12 13:37 發表

Reduction of 23 lbs in 3 mths is very good already - add oil!

我既基數大
23lb 唔算多囉........  

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2