香港長跑網 - 長跑長友

標題: 跑步新丁 [打印本頁]

作者: 何老四    時間: 2008-2-29 10:24
標題: 跑步新丁
 “你應該嘗試跑步”這是我膝痛到o艾o艾聲時我的物理治療師給我的奇怪建議,心想人人都說跑步傷膝,不過太極、yoga、游水都試過,反正都是痛,試試這個也無妨。現在很開心能夠完成渣打10公里而雙膝沒有明顯的不適,還好像有些改善,所以會繼續觀察看看自己究竟適宜跑步否。在這裏向各位前輩打個招呼,各位有無類似的膝痛經驗呢?
作者: ckleung    時間: 2008-2-29 10:36
你好!歡迎加入。
作者: kenneth    時間: 2008-2-29 10:58
作者: lvrunner    時間: 2008-2-29 11:50
歡迎閣下 !
作者: 阿保    時間: 2008-2-29 12:21
四哥:你跑得咁快,膝頭都無話唔舒服,睇嚟跑步好適合你喎
作者: 何老四    時間: 2008-2-29 12:59
標題: 回復 5# 的帖子
阿保: 我都跑得快過行路DD,得o吾得就以後先知

作者: awyh    時間: 2008-2-29 13:24
原帖由 何老四 於 2008-2-29 12:59 發表
阿保: 我都跑得快過行路DD,得o吾得就以後先知

咁就要多D跑步喇。
作者: ram    時間: 2008-2-29 16:47
歡迎歡迎,我都係新丁一名
多多指教~
作者: 何老四    時間: 2008-2-29 17:01
標題: 回復 3# 的帖子
佩服C hing的毅力,換了是我可能一早已經放棄了。記得多年前醫生的一句話,令我無奈的接受膝痛伴隨我一生的事實,而因為害怕退化程度加劇,也教我放棄了很多喜愛的活動。直至前年因為行山次數較多,也有過傷患,膝痛轉趨嚴重,不得已就醫,希望醫生就我的退化程度去判斷那一種運動才合適。
首先是看骨科,照了X光後,醫生斷症說是臏股關節綜合症。我心想,怎麼跟以前的醫生說得不一樣。以前的醫生就是有理冇理,總之膝痛便是退化,一句講哂無得醫。
事實上醫學觀念是不斷修正的,根據近年研究顯示所謂臏股關節綜合症就是︰膝關節外側的軟組織過緊(如髂脛束過緊)、內膝肌力過弱、失控(如股內側肌)或生理結構異常(如膝外翻和扁平足),都可能導致膝蓋骨錯位;使膝蓋不能順暢地在股骨溝內移動,以致膝蓋底下的軟骨長期局部受壓,導致疼痛,甚至輕微慢性發炎。
之後轉介物理治療,不外是照燈、電磁波、冰敷、拉筋。但覺功效不大,轉而看另一個以針炙推拿為主的物理治療師,他的治療手法也是以放鬆肌肉為主,不過治療較接近中醫理念,就是人身每一部位都有關連,譬如說寒背不只影響腰,腿和膝部都會受壓,長短脚會引致腰部疼痛等。所以醫治我的膝痛施針部位都不是在膝部而在相關的背腿肌肉。
一輪治療後,不錯是覺得有某程度上的好轉,但對於一整天的行山運動而言,上午還可以,到了下午尤其是下坡路便每一步都痛。後來又轉了另一個用貼布治療(Taping)的醫師,據說這種貼布可以一貼三、四天,好處是透氣,可以減輕和糾正肌肉壓力,就好像是貼身的護膝一樣,不過溯澗濕水後便要除去,也不持久。
經過這些療程,尤其是練跑後,發覺膝痛還是有,但是痛的部位轉移了,也減輕了,可能是腿部某一部肌肉放鬆了而某部又加強了罷,總知我也說不清,現今還是在觀察階段。謹將個人的小小經歷與大家分享罷了。

作者: ckleung    時間: 2008-2-29 17:17
標題: 回復 9# 的帖子
四哥就快可以久病成醫了!
作者: kenneth    時間: 2008-2-29 17:18
作者: ChARsoN    時間: 2008-2-29 20:20
歡迎閣下!!!
我跑咗5年幾
最近先有膝傷....
但上年試過骨傷
以後應該都會有@@
作者: ckleung    時間: 2008-2-29 22:49
四哥,今晚有無偷懶, 有無練跑?
作者: 何老四    時間: 2008-3-2 00:23
原帖由 ckleung 於 2008-2-29 22:49 發表
四哥,今晚有無偷懶, 有無練跑?
CK:擒晚我都內心交戰O左好耐 最後決定早D   ,今晚係休息日,明日行山。 你個馬拉大計開始O左未?  

作者: 何老四    時間: 2008-3-2 00:41
原帖由 kennethwat 於 2008-2-29 17:18 發表

SORRY!!我睇返之前的留言,可能我講得過份咗 。我當日所吃的葯為七海X絡,主要是保護軟骨,但有止痛公效,跑完後,吃一粒,膝蓋痛一晚而已,第二日就無痛,現在已換了第二隻藥,最重要這些只是小 ...
多謝C hing,只要小心留意自己身體的承受力來調整運動量,必能達到心中想望。 加油!
作者: ckleung    時間: 2008-3-2 00:41
標題: 回復 14# 的帖子
四哥,重未訓呀?你睇下幾點 ,明日邊有精神行山,顧住扑親呀!
如果願起身,明早會一早去九龍灣場練,明日該場好似全日都開放。
而家都係心大心細,明年唔知報半馬好,定係全馬好,不過重有時間考慮。
作者: 何老四    時間: 2008-3-2 00:57
標題: 回復 16# 的帖子
ck: 你真係有心, 多謝哂, 你都唔使think  o拉, 一於報全馬, 想得多夜長夢多,叫阿保幫你映相得o拉,我就全力在你o地背後發功支持。goodnight !

作者: ckleung    時間: 2008-3-2 12:12
標題: 回復 17# 的帖子
唉!你估跑全馬咁易咩!首先需要好多時間練習,另外又要好有恆心,最緊要夠氣, 重有......好多好多條件!以我呢個懶人,半馬還可以應付,至於全馬真係心有餘而力不足,到時唔夠氣,跑唔到全程。
至於保姐,你說到佢肯報全馬先講啦!
今日行完山返o黎,覺得點呀,分享下你o的感受好嗎?

作者: leefs    時間: 2008-3-2 13:41
原帖由 ckleung 於 2008-3-2 12:12 發表
唉!你估跑全馬咁易咩!首先需要好多時間練習,另外又要好有恆心,最緊要夠氣, 重有......好多好多條件!以我呢個懶人,半馬還可以應付,至於全馬真係心有餘而力不足,到時唔夠氣,跑唔到全程。
至於保姐,你說到 ...

CK兄_你有跑全馬大計咩?
之前都冇聽你提過,唔覺你有發表有關文章!
總之點都好,歡迎加入成為同路人,今日有冇興趣嚟我个主場,同我走番轉10k。
作者: ckleung    時間: 2008-3-2 15:24
標題: 回復 19# 的帖子
其實都未決定,雖然半馬可以跑到,但成績都未如理想。所以正在考慮明年參加半馬以取得較理想的成績,或是挑戰全馬,試試可否跑畢全程。不過半馬同全馬操練方式不同,我唔知有無咁o既能力。leefs有全馬經驗,可否指教下應該如何開始訓練?

今早本來起身後想去九龍灣練跑,但食完早餐後,俾老婆捉住幫手清潔屋企。 無辦法,要夜o的先可以睇下有無時間,leefs兄恕小弟失陪了。
作者: Alfred    時間: 2008-3-2 18:22
CKLeung 兄,我已決定咗全馬,一齊啦。
作者: ckleung    時間: 2008-3-2 19:37
標題: 回復 21# 的帖子
個心真係好想,但係怕心有餘而力不足。
作者: 阿保    時間: 2008-3-2 19:43
原帖由 ckleung 於 2008-3-2 12:12 發表

四哥、ck:你哋係咪講笑呀? 全馬喎 ﹗我梗係想去青馬大橋兜番轉啦,但驚未去到青馬就要上白車lu ,半馬我都要諗呀…  
作者: awyh    時間: 2008-3-2 20:18
其實不用心急決定出年跑什麼路程,現在多D練習,到九月十月左右在視乎自己的能力再去考慮吧。
作者: 阿保    時間: 2008-3-2 20:56
原帖由 awyh 於 2008-3-2 20:18 發表
其實不用心急決定出年跑什麼路程,現在多D練習,到九月十月左右在視乎自己的能力再去考慮吧。

ching:講真果句,個心好想報半馬  ,但唔係話想就得,要睇吓今年練成點,仲要對腳仔聽話至得
作者: awyh    時間: 2008-3-3 07:31
原帖由 謝二保 於 2008-3-2 20:56 發表

ching:講真果句,個心好想報半馬hjhvbj" />  ,但唔係話想就得,要睇吓今年練成點,仲要對腳仔聽話至得  

做多D長課,看看年尾的進度,急不來的。加油!
作者: michaelyw    時間: 2008-3-3 10:32
Welcome "何老四" and "謝二保"  
I am also a newbie (although I have left so many messages here )
I am training for half marathon currently.
as awyh said, just try to train more 長課 these days before weather getting hotter.
hope you will enjoy your training process
add oil
( sorry I can't type chinese character here).
作者: 何老四    時間: 2008-3-3 16:22
CK:擒日去行山,聽到兩個師兄師姐都有跑半馬,即時訪問佢o地戰果同操練情況,一個後生靚女話佢都無練過,不過平日做o下健身同埋跑步機,賽果係2粒鐘跑完。 另一個C hing話平日一星期約跑24k,賽果係唔使兩個鐘 仲話明年報全馬,我即刻自卑起上o黎,唔敢出聲。 所以你話條件都係人言人殊,每個人情況不同,我夠羡慕你同阿保無腳痛o各,最多到時唔夠氣,我帶埋架揼氣機同你o地打氣得o拉
作者: 何老四    時間: 2008-3-3 16:35
原帖由 ChARsoN 於 2008-2-29 20:20 發表
歡迎閣下!!!
我跑咗5年幾
最近先有膝傷....
但上年試過骨傷
以後應該都會有@@
C hing: 請問乜o野係骨傷,仲以後都會有o甘嚴重 ,係o米好似姚明o甘因為運動過量而勞損呢
作者: awyh    時間: 2008-3-3 19:34
原帖由 何老四 於 2008-3-3 16:22 發表
CK:擒日去行山,聽到兩個師兄師姐都有跑半馬,即時訪問佢o地戰果同操練情況,一個後生靚女話佢都無練過,不過平日做o下健身同埋跑步機,賽果係2粒鐘跑完。 另一個C hing話平日一星期約跑24k,賽果係唔使兩 ...

每個人的身體機能和運動水平都不同,不用自卑跟別人的成績不同,自己有信心便去做就可以。
作者: ChARsoN    時間: 2008-3-3 19:37
原帖由 何老四 於 2008-3-3 16:35 發表
C hing: 請問乜o野係骨傷,仲以後都會有o甘嚴重 ,係o米好似姚明o甘因為運動過量而勞損呢

姚明係點就唔清楚....
果次應該係應力性/疲勞性骨折
作者: ckleung    時間: 2008-3-3 21:19
原帖由 ChARsoN 於 2008-3-3 19:37 發表

姚明係點就唔清楚....
果次應該係應力性/疲勞性骨折

c hing 可否說說上述的骨折與一般的創傷性骨折有何不同,是如何造成,以及如何避免。謝謝指教。
作者: 何老四    時間: 2008-3-4 10:37
標題: 回復 31# 的帖子
聽講姚明就係應力性骨折,而家為o左要趕及北京奧運,所以要選擇做手術或其他治療,但是兩者都最少要休息四個月,即係o岩o岩趕到奧運o羅,所以C hing 不用擔心,人o地奧運都可以康復後出賽,現今醫學發達,有適當的休息和治療,明年渣打你一定無問題。

作者: ckleung    時間: 2008-3-4 15:24
四哥,你對腳因乜攪成咁呀????? nm" />

作者: 何老四    時間: 2008-3-4 15:57
標題: 回復 34# 的帖子
CK:今次我真係犧牲色相,希望版主o吾好當係淫照剷o左佢o拉!
作者: ckleung    時間: 2008-3-4 16:02
原帖由 何老四 於 2008-3-4 15:57 發表
CK:今次我真係犧牲色相,希望版主o吾好當係淫照剷o左佢o拉!

放心,我諗最多係列作「不雅」o者!
作者: kenneth    時間: 2008-3-4 16:02
作者: ChARsoN    時間: 2008-3-4 18:16
原帖由 ckleung 於 2008-3-3 21:19 發表

c hing 可否說說上述的骨折與一般的創傷性骨折有何不同,是如何造成,以及如何避免。謝謝指教。

唔多識....
不過果陣冇做保護措施(唔著鞋跑咗一排)
跟住有一次越跑越痛(之前都痛開) 都唔知咩事
停低後就中咗招...舉步維艱
果陣唔知係骨傷
兩個禮拜後陸運會照跑1500米跑完後話比同學聽傷咗就送我去救護站
之後坐白車去咗急診室.....

所以而家搞到少少痛都好敏感

避免方法其實好簡單...唔舒服就休息下....
作者: ckleung    時間: 2008-3-4 20:59
標題: 回復 38# 的帖子
謝謝
作者: ChARsoN    時間: 2008-3-4 21:21
對了
如果係初初開始練唔咁博命應該唔會咁傷的
作者: 阿保    時間: 2008-3-5 12:07
標題: 回復 28# 的帖子
四哥:最近行山時,又係聽到好多c hing 和 c 姐講到跑全馬 ,有個玩毅行c 姐又係話唔使點練o既 ,其他 c 姐就話至在參與,攞到證書就算…至於 c hing們呢…就比較在意自已o既時間 但無人講到十公里,攪到我都唔好意思提
作者: 何老四    時間: 2008-3-5 12:52
標題: 回復 40# 的帖子
ChARsoN:根據網上的資料顯示,應力性骨折需要有X光片證實傷口已經癒合才可回復完全正常的訓練,而最有效的康復訓練是水療,可參考以下網址:
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7006090805006
祝早日徹底康復!
作者: ChARsoN    時間: 2008-3-5 13:13
原帖由 何老四 於 2008-3-5 12:52 發表
ChARsoN:根據網上的資料顯示,應力性骨折需要有X光片證實傷口已經癒合才可回復完全正常的訓練,而最有效的康復訓練是水療,可參考以下網址:
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7006090805006
祝早日徹 ...

謝謝...
其實已經係上年中ge事來了...(2007年5月15日照埋最後一次X光見到合番埋~)
係而家唔知有冇呢d問題而已...(冇乜budget 睇醫生 )
作者: ram    時間: 2008-3-5 13:24
都係跑多一次十公里賽
下年再考慮下玩渣打半馬~

作者: Alfred    時間: 2008-3-5 14:07
其實而家好多人都有策略咁跑全馬,志在完成。今年馮兩老都係咁。
作者: kenneth    時間: 2008-3-5 14:17
作者: 阿保    時間: 2008-3-5 14:52
原帖由 Alfred 於 2008-3-5 14:07 發表
其實而家好多人都有策略咁跑全馬,志在完成。今年馮兩老都係咁。

c hing:知唔知佢o既號碼呀?想睇睇佢張跑相
作者: ram    時間: 2008-3-5 17:04
唔好意思ching
想問下:係地d公仔咁得意係點整架 ?

作者: ckleung    時間: 2008-3-5 19:36
標題: 回復 48# 的帖子
ching 係唔係指洋蔥頭公仔呢?
作者: Alfred    時間: 2008-3-5 21:41
唔知到馮兩老嘅號碼,係個fd話俾我知嘅。
作者: ram    時間: 2008-3-5 23:04
原帖由 ckleung 於 2008-3-5 19:36 發表
ching 係唔係指洋蔥頭公仔呢?

係呀係呀,thx ching
作者: ram    時間: 2008-3-5 23:05
原帖由 Alfred 於 2008-3-5 21:41 發表
唔知到馮兩老嘅號碼,係個fd話俾我知嘅。

睇馮兩老個樣應有50喇
作者: ckleung    時間: 2008-3-5 23:16
標題: 回復 51# 的帖子
如果想加入帖子中,可以click「默認表情」旁的倒置三角(如下圖),便有洋蔥頭供你選擇了。
[attach]188[/attach]

作者: ram    時間: 2008-3-5 23:28
原帖由 ckleung 於 2008-3-5 23:16 發表
如果想加入帖子中,可以click「默認表情」旁的倒置三角(如下圖),便有洋蔥頭供你選擇了。

oh, 完全明白了
謝謝ching

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2