香港長跑網 - 長跑長友

標題: 減肥兼練氣, 會唔會太大貪? [打印本頁]

作者: 齋老味    時間: 2009-6-23 13:45
標題: 減肥兼練氣, 會唔會太大貪?
首要想減磅
所以一星期一至兩次在跑機上急走 (speed 4.0) 一個鐘
逢星期四仲會地獄式練籃球 (因為有地獄教練!)
一個月後由 230lb 去到 220lb

但係好似練唔到氣
仲係跑兩三分鐘就斷氣
其實急走係咪練唔到氣呢?
因為我急走時唔算好索氣

想問問各 ching/ctse
我現階段係咪 foucs on 減磅而唔好練氣住呢?
仲諗住下年跑渣打 10k
我怕到時跑唔夠 1k 就企左係度...........  
作者: 瘋瘋    時間: 2009-6-23 13:48
作者: 齋老味    時間: 2009-6-23 14:06
原帖由 瘋瘋 於 2009-6-23 13:48 發表

打籃球又跑步? 即同小弟之前一樣?
睇怕師兄會遲早愛上跑步放棄籃球...

真係唔知會5會  
不過雙向發展都唔錯
但係睇黎我跑步冇乜天份
跑 1k 都唔夠氣
反而打籃球就跑下停下咁可以回氣  
作者: 叮叮噹    時間: 2009-7-25 00:05
打籃球, 我就唔識.
減肥+練氣.......係我跑步首兩個目標, 我有5大目標同步進行.
以跑步減肥及練氣, 好正路, 兩樣都係急不得,
多跑長距離慢跑(最少30mins), 注意飲食, 日子有功, 一定成功.
作者: 齋老味    時間: 2009-8-3 17:06
原帖由 叮叮噹 於 2009-7-25 00:05 發表
打籃球, 我就唔識.
減肥+練氣.......係我跑步首兩個目標, 我有5大目標同步進行.
以跑步減肥及練氣, 好正路, 兩樣都係急不得,
多跑長距離慢跑(最少30mins), 注意飲食, 日子有功, 一定成功.  

謝 叮叮噹

岩岩去左運動場跑圈
我衰
唔聽各 CHING 話
慢跑而唔係急走
因為急走個動作實在好累
所以我頭先係跑半圈行半圈咁
都攪左 40 MINS
因為公司附近有運動場
所以諗住 LUNCH 冇雨落就去跑
跑完返黎食面包!  

大話夾好彩
頭先跑完返到公司先落大雨
唔通連個天都鍾意我??
不過我諗尼幾日都冇得再跑囉...............
作者: 叮叮噹    時間: 2009-8-3 23:08
加油! 繼續努力!
不如開個跑步blog, 記錄跑步減肥進度, 等大家鞭策你, 鼓勵你.
我地有唔少減肥戰友架!
作者: 佐治男孩    時間: 2009-8-4 08:35
原帖由 齋老味 於 2009-6-23 13:45 發表
首要想減磅
所以一星期一至兩次在跑機上急走 (speed 4.0) 一個鐘
逢星期四仲會地獄式練籃球 (因為有地獄教練!)
一個月後由 230lb 去到 220lb

但係好似練唔到氣
仲係跑兩三分鐘就斷氣
其實急走係咪練唔到氣呢 ...

ctse, 要慢慢來,跑一兩分鐘,停一停,再跑。過一段時間,就會有明顯的進步。
作者: 齋老味    時間: 2009-8-4 09:03
原帖由 叮叮噹 於 2009-8-3 23:08 發表
加油! 繼續努力!
不如開個跑步blog, 記錄跑步減肥進度, 等大家鞭策你, 鼓勵你.
我地有唔少減肥戰友架!

等我跑多幾日先
因為 lunch 鼠出去跑步唔知會唔會畀人鬧.................  

原帖由 佐治男孩 於 2009-8-4 08:35 發表
ctse, 要慢慢來,跑一兩分鐘,停一停,再跑。過一段時間,就會有明顯的進步。

我都係咁希望啦...............  

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2