香港長跑網 - 長跑長友

標題: 你地點拎水嫁?? [打印本頁]

作者: stupidstudent94    時間: 2009-6-27 09:26
標題: 你地點拎水嫁??
跑步既時候你地點拎水嫁?
因為跑步時要飲水-.-
吾通拎住黎跑=口=?
作者: Keroro_stephen    時間: 2009-6-27 10:43
袋向腰bag
作者: foobar    時間: 2009-6-27 12:04
原帖由 stupidstudent94 於 2009-6-27 09:26 發表
因為跑步時要飲水-.-
吾通拎住黎跑=口=?

我最多頂到一個鐘-.- 之後一定要避停口太乾沒法子
作者: onionufo    時間: 2009-6-27 12:46
標題: 回復 1# 的帖子
我跑折返型或兜圈型路線時,直接把水放在路邊椅子上,經過個陣拿來飲,同“水站”一樣。
作者: CharlesAF    時間: 2009-6-27 18:24
Hydration Bag
作者: Ringo    時間: 2009-6-27 19:14
有時懶...唔用腰袋
就咁用手拎 !
作者: foobar    時間: 2009-6-27 19:43
原帖由 Ringo 於 2009-6-27 19:14 發表
有時懶...唔用腰袋
就咁用手拎 !
~
你講真ga? 真咁拎住跑半粒鐘以上.
作者: adamtam    時間: 2009-6-27 19:54
我都是用手拎架,
試過幾次長課拎咗2:30 鐘.
作者: foobar    時間: 2009-6-27 20:13
原帖由 adamtam 於 2009-6-27 19:54 發表
我都是用手拎架,
試過幾次長課拎咗2:30 鐘.

拎住跑 一定應響擺手的姿勢-.- 同埋唔習慣時或第一次時,時後一定會肌肉痛" />" />
應響擺手是係大的問題黎-.-  對於pro的來說 是一個重大的錯誤

作者: adamtam    時間: 2009-6-27 20:38
標題: 回復 9# 的帖子
你又講得幾啱嘅, 但好在我不是好 PRO 的跑手,
我無所謂.
作者: 比因    時間: 2009-6-27 20:41
Plan 條沿途有便利店既路線, 袋定小八仔解決!
作者: foobar    時間: 2009-6-27 20:53
原帖由 adamtam 於 2009-6-27 20:38 發表
你又講得幾啱嘅, 但好在我不是好 PRO 的跑手,
我無所謂.

人望高處,要做就要最好的
作者: cu83    時間: 2009-6-27 21:47
如果跑山才會考慮用腰袋帶水,市區一般15K 以下唔會帶水!
作者: 力    時間: 2009-6-27 22:05
跑1小時內唔帶水,
太長就帶水壼腰包
作者: 卓卓    時間: 2009-6-27 22:49
小弟不是pro的跑手,所以在有需要時都會拎一樽水,左右輪流交換拎,練埋手力+輕型負重跑,真係一石多鳥
作者: lazyrunner    時間: 2009-6-28 16:26
原帖由 卓卓 於 2009-6-27 22:49 發表
小弟不是pro的跑手,所以在有需要時都會拎一樽水,左右輪流交換拎,練埋手力+輕型負重跑,真係一石多鳥

我都係o甘做, 跑到後半段, 飲完未放落垃圾筒, 成身鬆駛
作者: CharlesAF    時間: 2009-6-28 16:50
講到用手攞水樽,我覺得淨係單手攞好唔平衡
比著我,我就會攞兩支水,一手一支,左右平衡返
(雖然我永遠都唔會用手攞水跑 )
作者: wlau    時間: 2009-6-29 01:51
練習既時候, 我就用手 get 住跑, 左右手輪流換轉來get...
現在有d 跑步手套係俾你套埋水樽添...
作者: 佐治男孩    時間: 2009-7-9 07:11
原帖由 stupidstudent94 於 2009-6-27 09:26 發表
因為跑步時要飲水-.-
吾通拎住黎跑=口=?

在香港的Nike網站沒找到這個Hydration Belt, 非常好用 http://store.nike.com/index.jsp?country=US&lang_locale=en_US&l=shop,pdp,ctr-inline/cid-1/pid-160509/pgid-245610
作者: kito807    時間: 2009-7-9 14:45
10k 內唔帶水, over 10k 帶個腰bag
作者: 火仔11    時間: 2009-7-9 21:20
有時我會拎樽水,左右手輪流拎,就算10k又好20k都好,有需要時我就會拎~
不過我跑步都好少飲水
作者: vmhk    時間: 2009-7-12 23:18
手渣水樽or用腰bag.
跑半粒鐘以上就會帶水飲..我係屬於超多汗...唔帶水會
作者: 想想    時間: 2009-7-18 21:56
如果帶水呢,我建議帶屈臣280ml好細嘅膠水樽$2元下,手感非常好揸,一手一支都好平均好好跑,因試過代跑友帶水帶多支[當負磅跑啦" />" />]。B字多 D 水,維記又大 D ,手感又差 D 。試下啱自己SEZA。
另通常一粒鐘以下都唔帶水,預定路線有商店就帶八達通OR$20元。

作者: Turalyon    時間: 2009-7-18 21:59
我用水樽腰包
作者: arnold    時間: 2009-7-20 13:34
標題: 回復 19# 的帖子
[attach]9062[/attach]在旺角某店(忘記了名字)見到ching提到的.  現附上相片給大家考慮.  Nike綱站的reviews都幾好.

http://store.nike.com/index.jsp?country=US&lang_locale=en_US&l=shop,pdp,ctr-inline/cid-1/pid-160509/pgid-245610#l=shop,pdp,ctr-inline/cid-1/pid-160509/pgid-245610
作者: amos    時間: 2009-7-20 13:37
啱啱買咗個美記嘅腰袋, 跑超過一個鐘至帶.
作者: 23586452    時間: 2009-7-20 18:08
用手揸住。
作者: CharlesAF    時間: 2009-7-20 18:29
原帖由 arnold 於 2009-7-20 13:34 發表
9062在旺角某店(忘記了名字)見到ching提到的.  現附上相片給大家考慮.  Nike綱站的reviews都幾好.

http://store.nike.com/index.jsp?country=US&lang_locale=en_US&l=shop,pdp,ctr-inline/cid-1/pid-160509/pgid- ...

呢個好似幾正
一開始諗住買呢個,
不過唔見有賣,最後我買左另一款Nike既水樽腰包
水樽裝滿水時,感覺好似好墜
呢款分散四小支水,重量應該平均分佈,無單支大水樽咁墜
作者: 佐治男孩    時間: 2009-7-21 02:15
原帖由 arnold 於 2009-7-20 13:34 發表
9062在旺角某店(忘記了名字)見到ching提到的.  現附上相片給大家考慮.  Nike綱站的reviews都幾好.

http://store.nike.com/index.jsp?country=US&lang_locale=en_US&l=shop,pdp,ctr-inline/cid-1/pid-160509/pgid- ...

我的review也很好:) 我通常只帶兩到三瓶水,加手電,和Gel. 跑時,一點都沒有被影響。
以前的Sacouny 就不大舒復了。
作者: 佐治男孩    時間: 2009-7-21 02:17
原帖由 CharlesAF 於 2009-7-20 18:29 發表

呢個好似幾正
一開始諗住買呢個,
不過唔見有賣,最後我買左另一款Nike既水樽腰包
水樽裝滿水時,感覺好似好墜
呢款分散四小支水,重量應該平均分佈,無單支大水樽咁墜

不錯,我以前的Sacouny就是一個大水樽,跑得很不舒復,所以再買
作者: lewischan    時間: 2009-7-23 00:03
腰袋..........
作者: ~偉~    時間: 2009-7-23 00:51
我卒之買左水樽腰包

作者: econecon    時間: 2009-8-23 01:52

會唔會覺得好重跑時
作者: 佐治男孩    時間: 2009-8-23 07:30
原帖由 econecon 於 2009-8-23 01:52 發表

會唔會覺得好重跑時

我用了新的4瓶腰帶,不覺得重
作者: 臨風    時間: 2009-8-23 11:36
用手攞水樽,最大弊處是飲咗一半時,啲水跑時"浪"下"浪",好麻煩,帶腰包水樽就無呢啲情況,將腰帶駁緊啲條腰就唔會覺得重同"浪"。
作者: amos    時間: 2009-8-25 13:54
買咗個美記但一大樽水跑起黎好墜, 最後變用手攞住左手交右手做埋手部運動都唔錯呀.
但以後都唔用美記個袋, 唔太舒服.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2