香港長跑網 - 長跑長友

標題: 長跑低能報到~ [打印本頁]

作者: eason    時間: 2009-6-30 00:23
標題: 長跑低能報到~
大家好,小弟係一個完全唔識長跑,跑幾步就會腳軟ge人,但係為左挑戰自己ge極限,小弟我又有意想參加楂打10K,想請教下要點樣練習~
作者: 亞平    時間: 2009-6-30 00:38
原帖由 eason 於 2009-6-30 00:23 發表
大家好,小弟係一個完全唔識長跑,跑幾步就會腳軟ge人,但係為左挑戰自己ge極限,小弟我又有意想參加楂打10K,想請教下要點樣練習~

Eason師兄你好,歡迎加入長跑大軍....
關於如何練習10,有個簡單D既講法,逐少加長距離,直至可以一口氣完成至少10k,然後再求速度.這是小弟以前用過既方法.

作者: Turalyon    時間: 2009-6-30 00:40
EASON CHING, 歡迎加入長跑網呢個大家庭
呢條link 幫到你, 有唔少前輩嘅意見

https://www.longrun.hk/forum/vie ... &extra=page%3D1
作者: cu83    時間: 2009-6-30 06:46
歡迎 eason c-hing! 歡迎又多一位跑友加入香港長跑網!
小弟逢週日晨咁早就喺跑馬場蟻速爬,歡迎指教!
有時間請留意我們各區既 "約跑活動" !
長跑長友!!

作者: eason    時間: 2009-6-30 10:00
唔該哂咁多位俾意見呀,將軍澳區有咩路段係適合練跑架?
如果我再有問題應該去邊度問呀? Thanks~
作者: 火仔11    時間: 2009-6-30 11:17
歡迎 eason ching 加入長跑網
   小弟多數將軍澳出沒,請多多指教
作者: finewong    時間: 2009-6-30 11:20
原帖由 eason 於 2009-6-30 10:00 發表
唔該哂咁多位俾意見呀,將軍澳區有咩路段係適合練跑架?
如果我再有問題應該去邊度問呀? Thanks~

將軍澳練跑有好多選擇

岩岩開始跑步既可以揀d平路同較軟有避震既跑道練
東亞運動場係好選擇

另外跑街可以沿單車徑旁行人路走

想練腳力跑斜路可以試清水灣道, 澳景路, 寶琳路

將軍澳每個星期六都有約跑活動
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=5430&highlight=
歡迎你黎同我地一齊跑

作者: 火仔11    時間: 2009-6-30 11:20
TKO 每星期六都有約跑,ching去呢度睇睇,打聲招呼丫~

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=5430&extra=page%3D1
作者: wadee    時間: 2009-6-30 11:59
歡迎eason ching加入長跑網
作者: kenneth    時間: 2009-6-30 12:32
作者: Mr.Bus    時間: 2009-6-30 13:35
歡迎你

c hing跑多d,就會唔低能,直頭變高能的了 =)
作者: 瘋瘋    時間: 2009-6-30 13:43
作者: foobar    時間: 2009-6-30 22:20
歡迎你
跑多D好 ,行步路都比人快D輕鬆D呀
作者: feifanchun    時間: 2009-6-30 22:46
歡迎eason ching﹗小弟只係練多啲,跑多啲,再跟其他ching之正確跑姿,便會進步....長跑長友
作者: 狗哥    時間: 2009-7-2 12:21
歡迎 eason ching~
我都係新黎報到無耐,同我諗每個人岩岩跑步時,起步點都係差唔多的
都係要透過正確練習,跑多d 自然會越跑越有,有問題亦可以係度請教經驗豐富的 ching/ctse 們
作者: 非比    時間: 2009-7-2 13:04
我都係新手, 歡迎加入, 請多多指教^^
作者: jogging_cat    時間: 2009-7-3 13:23
原帖由 eason 於 30-6-2009 00:23 發表
歡迎Eason ching得閒黎將軍澳消遙團一齊跑丫。
作者: Tarry    時間: 2009-7-3 13:59
Eason ching, 唔好咁謙啦, 個個都話自己慢 ga la, 幾時約跑番轉呀, 歡迎加入長跑網
作者: blurmax    時間: 2009-7-3 15:42
歡迎 eason ching 加入長跑網
作者: 龜速行    時間: 2009-7-4 12:20
welcome welcome

eason c hing

多多指教ar

小弟是港島西人 hk island man

c hing 10k add oil ar

長跑長友

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2