香港長跑網 - 長跑長友

標題: 工聯會業餘進修中心4月份有跑步運動訓練課程 [打印本頁]

作者: ckleung    時間: 2008-3-4 10:29
標題: 工聯會業餘進修中心4月份有跑步運動訓練課程
據悉工聯會業餘進修中心與城東體育會合辦的「跑步運動訓練課程(長途及越野跑)」初夏課程,將於本年4月21日開課。

課程內容及詳情,可參閱以下網址:

http://www.hkftuorc.org/hkftustsc/chtm/c-t3381.htm

報名日期:2008年3月16日(工聯會會員);3月17日(公開報名)
課程查詢電話:2712 9165
業餘進修中心網址:http://www.hkftustsc.org/stsc12.htm

作者: 阿保    時間: 2008-3-4 17:36
可惜上課地點太「隔涉」
作者: awyh    時間: 2008-3-4 20:48
你住邊度?因為其實個兩個場已經係好多跑友練習的地方。
作者: 阿保    時間: 2008-3-5 11:45
樓上c hing:我住葵涌
去九龍仔好唔方便,返夜晚班o既話,放學之後,果度靜英英  ,星期六下晏又唔得閒;去跑馬地車費又貴 如果葵涌有呢D課程,或者有跑會就好lor ,一句講晒:咁多藉口,因為我好懶

作者: 何老四    時間: 2008-3-5 16:14
隔涉都有好處o既!
第一格局靜
第二空氣清
第三鬼影o吾多隻 o甘就o岩o西我o尼D獨孤老人o勒
作者: ckleung    時間: 2008-3-5 16:29
標題: 回復 5# 的帖子
四哥,九龍仔個場夜晚真係好鬼黑喎!老人家小心睇路呀!
作者: 何老四    時間: 2008-3-6 09:59
CK真係敬老,成日擔心四哥會仆親,好彩我擒晚趕得切去鵝頸搵阿蔥仔 仲順便加埋餸添
作者: chengcc209    時間: 2008-3-7 09:55
我參加過這個跑步班。那時我在星期六下午到九龍仔上課。
老師很好人,循循善誘,但學員質素比較參差。
作者: ckleung    時間: 2008-3-7 11:06
標題: 回復 8# 的帖子
你真正是我的師兄了,我也曾經報過兩期這個班,亦是在九龍仔,導師是謝sir,教得都幾用心,試過一班女多男少,另一班則是男丁較多,對於後者,他教得似乎比較用心 ,而且要求較為嚴格 ,可能因為要就住同學。在此聲明並不表示女子跑手中沒有高手 ,也不是性別歧視,只是說說實情。
作者: 何老四    時間: 2008-3-7 12:48
樓上ching,我哋都係師兄弟喎,睇CK o甘興奮, 我都o黎拉o下關係至得。記得舊年剛想練跑時疑慮多多,因為第一年事已高,o吾知心肺機能頂o吾頂得住  二來半傷殘,o吾知膝關節會o吾會愈磨愈蝕 所以同CK、阿保商量之下決定報讀訓練班,學習正確跑步概念同動作技術。就係報o左工聯會o尼個班o勒,逢星期三晚上九龍仔謝sir教。

我覺得謝sir都好有心機,除o左教授熱身拉筋同埋跑步技巧,每一節課都有不同的課題,CK好有心機o甘每課做筆記,到最後一課我o地仲去九龍山莊刷餐勁o既添

作者: 阿保    時間: 2008-3-7 15:39
我又o黎拉o下關係o各,好高興能與"chengcc209"師姐(曾在"大家玩長跑有左幾耐? "中看過師姐的自我介紹)做過同學 ,最記得謝Sir在第一堂作簡介時,提到叫我o地要搵醫生檢查o下身體,睇o下自已可以承受幾多o既運動量 …我覺得阿Sir在教第二期時開心D,時時面帶笑容  ,阿Sir除咗上課時用心教導,課程完o左 仲約我o地練跑和行山…真係好好人…唔知有無同學在今年o既全馬見到阿Sir呢?
作者: ram    時間: 2008-3-7 16:30
原帖由 謝二保 於 2008-3-5 11:45 發表
樓上c hing:我住葵涌hjhvbj" />
去九龍仔好唔方便,返夜晚班o既話,放學之後,果度靜英英  ,星期六下晏又唔得閒;去跑馬地車費又貴 如果葵涌有呢D課程,或者有跑會就好lor ,一句講晒:咁多藉口,因為我好 ...

小弟都係住葵涌,兩個地點都係比較遠
否則小弟真係好想參加~
作者: kenneth    時間: 2008-3-7 16:42
作者: ckleung    時間: 2008-3-7 17:11
標題: 回復 8# 的帖子
Sorry, "chengcc209"師姐,多得阿保提點,原來係師姐至o岩,請勿見怪。以後還望多多指教。

作者: Alfred    時間: 2008-3-7 18:37
原來咁多師兄/姐有高人指點,唔怪得咁勁啦!
作者: ckleung    時間: 2008-3-7 21:39
標題: 回復 11# 的帖子
回想當時一齊練習,真係好開心,雖然第一期女仔較多,但我覺得同學間反而容易熟絡,最後重攪左餐謝師宴,阿sir不知幾開心。後來也想過跟他一齊練跑,但恐怕跟不上,所以最後都係無去。阿sir真係好好o架,唔係代人賣廣告,因為我們完成課程後,他都有繼續發電郵給我們,又給我們看他在日本比賽時的相。
今年渣打馬拉松我也留意可否見到阿sir,因為我在半馬回程時的途中,可以見到全馬的跑手起跑,但實在太多人了,加上我又近視無戴眼鏡,所以可能走漏眼。不過我在網上搵到佢o既成績。
作者: 何老四    時間: 2008-3-10 16:56
標題: 回復 16# 的帖子
CK:我都想知佢成績o咼。
作者: ckleung    時間: 2008-3-10 21:29
原帖由 何老四 於 2008-3-10 16:56 發表
CK:我都想知佢成績o咼。

上網搵佢個名,就可以睇到,上次你都係咁睇啦。
作者: onon    時間: 2008-4-8 12:31
啱啱報咗名(跑馬地),仲有無ching參加咗呢?
作者: ckleung    時間: 2008-4-8 14:33
原帖由 onon 於 2008-4-8 12:31 發表
啱啱報咗名(跑馬地),仲有無ching參加咗呢?

ching 上課後可否在此分享一下你的感受與心得呢?
作者: chengcc209    時間: 2008-4-8 15:53
謝sir是一位好老師。我在訓練班後間中都有在賽事中跟他見面。
該訓練班的內容由最基本的熱身動作、體能訓練到上下坡跑的技巧都有涉及,為我日後接受強化訓練奠下了良好的基礎。
作者: bee    時間: 2008-4-8 17:56
呢個真係好好,我都上過佢
作者: bee    時間: 2008-4-8 18:01
可以聯絡佢,安排其他合適私人訓練

作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-4-8 18:03
Bee兄, 這discuz軟件並不識別香港專有特別字,所以會出不倒它和之後的所有字!
作者: bee    時間: 2008-4-9 23:26
可否hide咗個email address, 不應公開,對不起
作者: onon    時間: 2008-4-21 09:45
今晚開學, 睇吓係唔係每位師兄上過都話正嘅謝Sir教先...
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-4-21 09:48
原帖由 onon 於 2008-4-21 09:45 發表
今晚開學, 睇吓係唔係每位師兄上過都話正嘅謝Sir教先...

onon 兄,最好就推介這網站給教練和學員知呀!
作者: ckleung    時間: 2008-4-21 10:32
原帖由 慢速小子 於 2008-4-21 09:48 發表

onon 兄,最好就推介這網站給教練和學員知呀!

我都有打算推介這個網站給以前訓練班的師兄師姐。

另外,慢子兄你個頭像好驚人呀!今晚可以返去用來教仔,同佢講:「如果你再沉迷上網打機,就會好似個頭像咁啦!」

作者: ckleung    時間: 2008-4-21 11:31
原帖由 ckleung 於 2008-4-21 10:32 發表

我都有打算推介這個網站給以前訓練班的師兄師姐。

另外,慢子兄你個頭像好驚人呀!今晚可以返去用來教仔,同佢講:「如果你再沉迷上網打機,就會好似個頭像咁啦!」

慢子兄又轉o左新頭像,呢個用來教仔都合用,可以同個仔講:「如果你o既試卷係咁成績,你o既下場會同佢一樣。」
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-4-21 12:08
原帖由 ckleung 於 2008-4-21 11:31 發表

慢子兄又轉o左新頭像,呢個用來教仔都合用,可以同個仔講:「如果你o既試卷係咁成績,你o既下場會同佢一樣。」

ckleung 兄真是偉大的父親啊!
作者: Gills    時間: 2008-4-22 16:29
onon兄, 尋晚開左學, 係唔係謝Sir教, 氣氛如何? 好唔好玩?
作者: onon    時間: 2008-4-23 09:35
無錯, 阿Sir自我介紹時話係多謝個謝, 我估謝Sir英文名可能叫Thank you Sir...

全班有20人, 男佔2/3. 睇落大部份都有跑底.

謝Sir完全係師兄們形容咁, 好nice, 講解得好請楚.

先跑3小圈熱身, 然後教拉筋動作, 又教一些基本理論,裝備,姿勢等.

隨後親身帶隊再跑2大圈, 成20人一齊跑都幾好氣氛. 

謝Sir沿途瞻前顧後, 對未有跑開步嘅學員特別照顧.

好欣賞謝Sir話...

"呢個課程會風雨不改...作為一個業餘嘅運動愛好者, 無必要因天氣而影响我哋嘅熱情."

完全贊成! 真係Thank you Sir!

作者: kenneth    時間: 2008-4-23 09:53
作者: Gills    時間: 2008-4-23 09:58
第一堂都咁好feel, 真係良師難尋, 唔得...真係要報下黎學下野, 遠都冇所謂.
作者: ckleung    時間: 2008-4-23 09:59
標題: 回復 32# 的帖子
Onon兄,等我走尼認親認戚先。而家我地真正係同門師兄弟了。
作者: onon    時間: 2008-4-23 10:19
標題: 回復 34# 的帖子
如果時間能配合, 都好值得玩下.

不過要Gills兄放咁慢嚟跑...可能谷住谷住...落堂要跑多20圈至夠喉!
作者: onon    時間: 2008-4-23 10:40
原帖由 ckleung 於 2008-4-23 09:59 發表 Onon兄,等我走尼認親認戚先。而家我地真正係同門師兄弟了。

CK師兄...請...
作者: ckleung    時間: 2008-4-23 10:47
標題: 回復 37# 的帖子
嘩!愧不敢當。
作者: Gills    時間: 2008-4-23 11:10
標題: 回復 36# 的帖子
志在黎學吓野姐, 不過睇吓報唔報到九龍仔果個.
作者: awyh    時間: 2008-4-26 03:37
呢個課程會風雨不改...作為一個業餘嘅運動愛好者, 無必要因天氣而影响我哋嘅熱情

Good, 可以放在金句的Post上面。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2