香港長跑網 - 長跑長友

標題: 新手跑步的問題>< [打印本頁]

作者: stupidstudent94    時間: 2009-7-1 18:36
標題: 新手跑步的問題><
我系跑步上stupid既student-v-"
今日系我第二日跑= ="
吾知點解一開始既時候膝頭有d痛,兩日刀系甘
結果跑左四個字就算-.-驚有咩野事-    -+
而且我跑步既時候好吾暢順,感覺到好似兩隻腳既大腿同小腿90度甘-_-好吾自然-.-
仲有=.=有冇好既跑步路綫可以介紹比我呢個新手0.0系東涌既=v=吾要機場果邊>口<太遠啦=.=(逸東果邊最好耶- -+)
仲有嫁!你地一開始系跑幾多個鐘嫁?

另外,我發現吾知系我跑步既問題定系對鞋既問題-.-
一跑既時候好嘈= =
很路既時候刀有d黏黏下既"唧唧"聲

系adidas既鞋:
圖如下..

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: foobar    時間: 2009-7-1 18:56
嘩 ,你對果然係正式既跑鞋黎,睇個低都知.好似仲有氣囊忝
所以對跑鞋係絕對無問題,除非你跑爛了,但你是新仔,無可能咁快就跑爛.
唔合理
一開始跑最好去運動埸慢跑或跟住D阿伯跑,四個字差不多,
膝頭痛可能係不習慣,最有可能的是你的跑姿
作者: stupidstudent94    時間: 2009-7-1 21:25
但系個運動場刀冇人跑-______-
我刀吾知果個叫吾叫運動場-.-
好似叫臨時康樂場所- -"長方形既-.-
吾該晒岩岩ching幫我解答左兩個問題=.=
仲有,跑步好嘈,東涌路綫,跑得吾暢既問題>w<
作者: tslney    時間: 2009-7-1 23:08
你對鞋唔係100 蚊留下戈D都無問題
我幾十蚊D鞋都跑過, 而家咪又係無問題?
的確, 穿戈D鞋係會好嘈(i mean 幾十蚊戈D ),
但係你對就應該唔會跑傷腳
唔駛擔心

跑幾耐睇你意志去到邊
你跑到幾遠就有幾大個result
要睇番你本身有幾多料
總知你記住
捱到過去就係一片晴天
你經過兩個咁ge cycle 就應該ok

作者: tslney    時間: 2009-7-1 23:13
諗諗下, 一開始都係一個cycle 好D
兩個cycle 等你跑左個月之後先la
作者: ~偉~    時間: 2009-7-1 23:52
原帖由 stupidstudent94 於 2009-7-1 18:36 發表
而且我跑步既時候好吾暢順,感覺到好似兩隻腳既大腿同小腿90度甘-_-好吾 ...

ching, 你可以去睇下我個日誌o既五月份記錄
我跑得仲小過你, 不過之後就會慣左, 越跑越耐.
你有無綁緊D鞋帶, 等對鞋貼實對腳呀 ?
慢慢黎, 唔好一跑就博命沖, 因為你要跑長時間架.
希望幫到你.
作者: stupidstudent94    時間: 2009-7-2 14:04
我有綁實鞋帶嫁- . -+
貼實對腳嫁
我感覺到啲聲系泥自鞋底的表面-.-
咩野兩個cycle一個cycle=.=系米果個長方形既東西幾多個圈呀??
作者: tslney    時間: 2009-7-2 14:30
當你跑到覺得支持唔到戈陣
你用意志再跑落去
跑下跑下又會覺得順番

當你做到呢一步, 就係開始進步啦
作者: stupidstudent94    時間: 2009-7-3 11:35
甘樣撐會吾會暴斃-____-?
作者: Turalyon    時間: 2009-7-3 14:05
原帖由 stupidstudent94 於 2009-7-3 11:35 發表
甘樣撐會吾會暴斃-____-?

ching 真係要量力而為.. 周不時都見到d人跑到暈,

睇本書講過, 將吃力(辛苦)程度分10級, 即0度至10度

0度是沒有感覺
2度是微弱感覺
4度是稍吃力
6度是幾吃力
8度是非常吃力
10度是極度吃力

因為每個人身體質數唔同, 好難用其他人尺度去評估自己.
所以書中意思係按照上述指標, 去判斷自己的感覺, 由身體去告訴自己.
千萬不要迫身體去到極度吃力的程度

(source: 香港馬拉松手冊)

作者: 佐治男孩    時間: 2009-7-9 07:01
原帖由 stupidstudent94 於 2009-7-1 18:36 發表
而且我跑步既時候好吾暢順,感覺到好似兩隻腳既大腿同小腿90度甘-_-好吾 ...

鞋有分regular,stability, 和 motion control.
你要看你跑時會under-pronate,regular pronate, or over-pronate - http://www.runnersworld.com/article/0,7120,s6-240-319-327-7727-0,00.html
選對鞋非常重要.

另外,可以的話,避免在石屎路上跑,最好在草和泥地上跑.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2