香港長跑網 - 長跑長友

標題: 豆豆媽之瘦身日誌 [打印本頁]

作者: 豆豆媽    時間: 2009-7-6 16:58
標題: 豆豆媽之瘦身日誌
I'm READY!

一切決定原自自己唔憤氣, 幾年前可以2個月瘦25磅, 點解而家唔唔可以?

我想以後著衫靚D, 影相唔水收腹, 雙下巴消失, BYE BYE肉同我BYEBYE........

不過睇返自己92磅時既相, 又好似真係瘦過頭, 我目標係100磅!!! 希望半年內可以實現!

o係呢樹開blog, 就係貪人多, 多d人睇著見証, 多d人可警惕自己.

不過我跑得好慢, 耐力唔夠, 每次只可跑幾K, 大家唔好笑我呀!
作者: 豆豆媽    時間: 2009-7-6 16:59
5-7-2009 元朗大球場 4K

本來今朝較左鬧鐘5:30AM起身, 諗住整個周日晨操第一GIG, 不過天公不做美, 而我又唔係好夠訓, 最後都係返去搵周公談心....

訓到9點幾, 之後出左去食野, 同埋買野, 本來只係打算買個SPORTY BRA, 點知最後仲買左件TEE同2對襪.

之後返屋企抖一抖, 4點幾見無咩陽光, 於是就出發去元朗大球場啦!

到左之後, 先跑左2圈半熱身(熱身都要2圈半......痴線架......)之後先正式開始做拉筋.

開始跑啦, 由於我係初哥, 現階段都唔會COUNT住自己時間, 只係會SET個目標距離俾自己去完成.

我初初都打算第一次.跑.....跑5圈算啦, 遲下再慢慢加上去啦, 頭2圈開始感到左腳有D唔自然....唔識形容, 又唔係痛, 好似好受壓咁, 唔係關唔關跑內圈既事呢?

跑到第4圈, 雙腳開始提唔起, 無乜力, 於是我完成左第5圈就到場邊做拉筋踢腿同飲水休息3分鐘.
之後, 發覺自己應該仲可應付到, 之後就SET多5圈俾自己做目標, 即係共10圈.

再次起跑後, 發覺之後左腳問題已消失左, 但橫隔膜就有少少痛, 到第7圈左胸仲突然勁痛, 痛到我成個人踎低左, 踎左幾十秒先識起返身, 跟住又再跑過, 最終, 我順利完成左10個圈啦!

其實我發覺自己既呼吸好無規律, 但又唔明點先係有規律既呼吸, 個人跑人死死下, 已再無力去諗點呼吸啦, 是但求其又口又鼻亂黎一通, 我相信如果我學識點呼吸, 我會跑得舒服好多.

作者: 龜速行    時間: 2009-7-6 17:08
豆豆媽 
開BLOG大吉 

恭喜恭喜 

add oil ar
作者: running-sue    時間: 2009-7-6 17:08
原帖由 豆豆媽 於 2009-7-6 16:58 發表
I'm READY!" />" />fvhfgj

一切決定原自自己唔憤氣, 幾年前可以2個月瘦25磅, 點解而家唔唔可以?

我想以後著衫靚D, 影相唔水收腹, 雙下巴消失, BYE BYE肉同我BYEBYE........

不過睇返自己92磅時既相, 又 ...

恭喜豆豆媽開blog之喜, 加油呀, 我地會支持你架
作者: running-sue    時間: 2009-7-6 17:10
原帖由 豆豆媽 於 2009-7-6 16:59 發表
先跑左2圈半熱身(熱身都要2圈半......痴線架......)之後先正式開始做拉筋.

其實我發覺自己既呼吸好無規律, 但又唔明點先係有規律既呼吸, 個人跑人死死下, 已再無力去諗點呼吸啦, 是但求其又口又鼻亂黎一通, 我相信如果我學識點呼吸, 我會跑得舒服好多.

2圈半熱身, 唔多架喇, 慢慢黎, 唔使心急
呼吸方面, 其實都冇規定用口定用鼻, 話哂你都係初哥, 要慢慢習慣架喇
作者: kenneth    時間: 2009-7-6 17:15
作者: 曲奇    時間: 2009-7-6 17:15
豆豆媽果然有keep fit之決心...
咁快就開blog記低跑步日誌....
跑步o既o野,切忌心急,慢慢加量...
持之以恆,好快就能愈跑愈順、愈跑愈遠....
加油~~~
作者: 豆豆媽    時間: 2009-7-6 17:15
多謝速行兄同SUE姐鼓勵!
SUESUE, 跑完2圈半我已無左半條人命 , 有一秒係想過放棄 , 不過見一場黎到, 死都頂埋佢囉
作者: Alfred    時間: 2009-7-6 17:15
豆豆媽開blog之喜
作者: Parco爸    時間: 2009-7-6 17:15
都係個句..無限支持....
作者: billy_yau    時間: 2009-7-6 17:18
支持豆豆媽開blog~
作者: 豆豆媽    時間: 2009-7-6 17:18
原帖由 曲奇 於 2009-7-6 17:15 發表
豆豆媽果然有keep fit之決心...
咁快就開blog記低跑步日誌....
跑步o既o野,切忌心急,慢慢加量...
持之以恆,好快就能愈跑愈順、愈跑愈遠....
加油~~~

我想心急都急唔黎啦, 生理上根本就應付唔到, 我會以自己能力可應付既範圍內慢慢加量架啦!
Thanks!
作者: Alfred    時間: 2009-7-6 17:19
原帖由 Parco爸 於 6/7/2009 17:15 發表

+ "fun"
作者: 711MF    時間: 2009-7-6 17:19
作者: 喪Ken    時間: 2009-7-6 17:20
恭喜開blog ... 元朗又多個跑友了...
作者: Alfred    時間: 2009-7-6 17:21
原帖由 Parco爸 於 6/7/2009 17:15 發表

+ "fun"
作者: Parco爸    時間: 2009-7-6 17:21
原帖由 711MF 於 2009-7-6 17:19 發表
恭喜 豆豆媽開blog之喜,
今日d分用晒明日補送賀禮....

7兄.等我tum佢入來大西北找你.....
作者: Alfred    時間: 2009-7-6 17:22

+ "fun
作者: Parco爸    時間: 2009-7-6 17:22
原帖由 喪Ken 於 2009-7-6 17:20 發表
恭喜開blog ... 元朗又多個跑友了...

我夠係元朗囉...又唔見你咁對我
作者: 豆豆媽    時間: 2009-7-6 17:24
多謝各位靚仔加fun, 我會努力架啦
作者: 曲奇    時間: 2009-7-6 17:25
原帖由 豆豆媽 於 2009-7-6 17:18 發表

我想心急都急唔黎啦, 生理上根本就應付唔到, 我會以自己能力可應付既範圍內慢慢加量架啦!
Thanks!

其實你尋日跑了10個圈都已經好叻架啦~
因為你有完成target 的堅持嘛...
橫隔膜痛的經驗,我有太多啦...
試下跑慢少少 or 停低休息一陣再跑過...
作者: 豆豆媽    時間: 2009-7-6 17:27
原帖由 曲奇 於 2009-7-6 17:25 發表

其實你尋日跑了10個圈都已經好叻架啦~
因為你有完成target 的堅持嘛...
橫隔膜痛的經驗,我有太多啦...
試下跑慢少少 or 停低休息一陣再跑過...

收到!多謝晒曲奇
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-7-6 17:37
豆豆媽新張誌慶~~

我既賀禮算大手筆啦,7兄幫過我都係俾一皮咋~~
小弟都要減呀,一齊分享心得~~

作者: 711MF    時間: 2009-7-6 17:40
作者: 豆豆媽    時間: 2009-7-6 17:42
原帖由 花子阿DEE 於 2009-7-6 17:37 發表
豆豆媽新張誌慶~~

我既賀禮算大手筆啦,7兄幫過我都係俾一皮咋~~hgjD115" />" />hj
小弟都要減呀,一齊分享心得~~

多謝DEE兄加分 你咁FIT仲有野要減咩........
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-7-6 17:42
原帖由 711MF 於 2009-7-6 17:40 發表

你重好講..
好彩我d分,係自力更新返泥..

來日方長...七兄情意小弟銘記在心~~
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-7-6 17:45
原帖由 豆豆媽 於 2009-7-6 17:42 發表

多謝DEE兄加分" />" /> 你咁FIT仲有野要減咩........" />" />

未fit 呀,上星期著條緊褲除左衫跑,Sue 兄話小弟jit 左兩舊出黎...
我以梁兄做目標~~
豆豆媽都加油啦~~
作者: 曲奇    時間: 2009-7-6 17:47
原帖由 花子阿DEE 於 2009-7-6 17:45 發表

未fit 呀,上星期著條緊褲除左衫跑,Sue 兄話小弟jit 左兩舊出黎...
以梁兄做目標~~
豆豆媽都加油啦~~

唔係嘛,減到梁兄咁瘦.....

除Keep Fit 外,最重要的是健康~~
作者: 711MF    時間: 2009-7-6 17:50
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-7-6 17:52
原帖由 曲奇 於 2009-7-6 17:47 發表

唔係嘛,減到梁兄咁瘦.....

除Keep Fit 外,最重要的是健康~~

梁兄唔係瘦呀,肌肉黎...
其實我仲有十磅八磅多餘野...對跑步不利,尤其跑山或者長途,講緊十幾萬步,減得一磅得一磅~~

作者: 花子阿DEE    時間: 2009-7-6 17:54
原帖由 711MF 於 2009-7-6 17:50 發表

我呢幾日無運動,即重3-4磅.死未...真係飲水都肥...

我信呀,我都係咁情況,逆水行舟,不進則退...
作者: B    時間: 2009-7-6 17:55
恭喜豆豆媽開張大吉呀~

我剩翻0既所有分都比晒你做賀禮了!!
作者: runrun    時間: 2009-7-6 18:12
恭喜豆豆媽開blog大吉兼瘦身成功 ( 其實你都唔使要瘦啦!just fit !)

今天我加了你20分,quota已用完,明天可以再加分給你做賀禮。

作者: blurmax    時間: 2009-7-6 18:19
豆豆媽,

Welcome to LongRun.hk!
作者: jogging_cat    時間: 2009-7-6 20:46
恭喜豆豆媽開blog大吉,減肥成功。
作者: nc    時間: 2009-7-6 21:39
恭喜豆豆媽開blog大吉

看得出豆豆媽的決心 早上起不到身去跑, 下午都跑10個圈 , 第一次跑10個不野少了, 慢慢加上去, 慢慢跑, 加上食物控制, 一定會見效的   

努力加油呀 睇好妳呀
作者: 豆豆媽    時間: 2009-7-6 22:38
多謝beefing哥, runrun, blurmax, jogging cat同nc
不過而家雙腳仲痛過今朝, 都唔知要抖幾多日先可再跑過lu
作者: schnix    時間: 2009-7-6 23:07
原帖由 豆豆媽 於 2009-7-6 22:38 發表
多謝beefing哥, runrun, blurmax, jogging cat同nc
不過而家雙腳仲痛過今朝, 都唔知要抖幾多日先可再跑過lu

豆豆媽, 不用心急, 慢慢加量, 一定可以越跑越耐既跑步減肥最緊要係跑得健康!
100磅......... 我都好想得100磅, 希望你達成目標啦
作者: 豆豆媽    時間: 2009-7-6 23:21
原帖由 schnix 於 2009-7-6 23:07 發表

豆豆媽, 不用心急, 慢慢加量, 一定可以越跑越耐既跑步減肥最緊要係跑得健康!
100磅......... 我都好想得100磅, 希望你達成目標啦

承你貴言 大家一齊加油
作者: 亞平    時間: 2009-7-7 01:23
豆媽,
想當年呃平嫂落鄧記跑圈,超過10個圈後,每個圈有$100獎金,你要同parco爸爭取下....不過唔好俾佢知係我講既..
作者: 豆豆媽    時間: 2009-7-7 09:36
原帖由 亞平 於 2009-7-7 01:23 發表
豆媽,
想當年呃平嫂落鄧記跑圈,超過10個圈後,每個圈有$100獎金,你要同parco爸爭取下....不過唔好俾佢知係我講既..

第一 : 暫時十圈已係我極限, 我雙腳而家仲痛緊
第二 : 就算跑多過十個圈我都唔會有獎金架啦
作者: 瘋瘋    時間: 2009-7-7 10:23
作者: runrun    時間: 2009-7-8 00:38
豆豆媽,

生日快樂!
身體健康!
心想事成!
PArco爸聽教聽話!

已送威望20+金錢20作賀體。

作者: e.c.    時間: 2009-7-8 00:51
恭喜恭喜!!
你好呀
你瘦身中, 我都減緊肥,
一齊努力!
仲有~
生日快樂!

作者: 豆豆媽    時間: 2009-7-8 09:54
多謝瘋瘋, runrun cts, e.c.
星期日至而家, 雙腳仲痛緊呀, 唔知星期六跑唔跑到tim
作者: 曲奇    時間: 2009-7-8 10:02
原帖由 豆豆媽 於 2009-7-8 09:54 發表

剛剛跑未曾適應啫...
到星期六再跑應該冇問題啦~
作者: 叮叮噹    時間: 2009-7-11 16:19
原帖由 豆豆媽 於 2009-7-8 09:54 發表

豆豆媽,
我都係過來人, 跑步減肥一定得架! 加油!  努力!
不過, 唔好心急, 慢慢跑, 慢慢加距離, 跑傷左就得不償失.
腳痛就休息吓, 日日拉筋, 試吓去游水一樣可以減肥.
長跑長有.
作者: 豆豆媽    時間: 2009-7-13 10:10
12-7-2009 東薈城shopping+城門黃昏跑打氣+西部通道睇日落+元朗大球場4k

今日訓到日上三杆, 起身食完個早餐(應該係brunch), 就換衫出街街!
第一站係東薈城shopping, 因為上次去過見到d sporty bra好平, 今次打算入貨, 不過今次睇過adidas同埋NB都無o岩心水既款, 最終都只係買左一衫NB既跑衫  
我地行到4點幾, 第二站就去左城門同參加左黃昏跑既CHING CTSE打氣, 我地由大帽山方向行去5K折返點, 大約都行左1K有多先到, 其實呢個位我諗都幾好跑, 因為係全平路, 但尋日黃昏時刻我就覺得好曬, 或下搵次朝早試下呢條路先!
o係城門餵完蚊, 跟住又要拿拿林趕下場, 因為要趕住影日落, 今次去左一個我地從未去過既地方影, 就係白泥附近既山頂....
影完相, 又要趕住去元朗大球場啦, 今次同上星期一樣, 都係先跑2圈半之後再做拉筋熱身, 但唔知係咪溫度高左, 同埋今日實在行得太多, 好明顯我係辛苦過上星期, 雙腳由頭到尾都提唔起, 而橫隔膜由頭痛到尾........跑左5圈, 照舊要抖一抖, 飲飲水拉拉筋, 之後再繼續, 到第7圈其實已經唔係好頂得住, 但我一定要堅持落去! 最後, 死死下都俾我捱足10個圈! 好明顯10圈係我極限, 我諗要過多半年我先可以加圈啦!
跑完我飲左好多好多水, 返屋企上磅一睇...........竟然重過我出街前....

是日餐單 :
早 : 麥皮一碗, 蛋糕兩片
午 : 上海拉麵一碗, ZERO半罐
茶點 : 珍珠奶茶一杯
晚 : 淨米粉一碗

作者: ~~菲菲~~    時間: 2009-7-13 10:15
噢, 原來豆豆媽開咗blog, 都未來歡迎
好耐有見啦, 仲好掛住豆豆添
歡迎加入跑步瘦身行列呀, 我都係咁減番來, 加油呀
作者: nc    時間: 2009-7-13 10:32
原帖由 豆豆媽 於 2009-7-13 10:10 發表
12-7-2009 東薈城shopping+城門黃昏跑打氣+西部通道睇日落+元朗大球場4k

今日訓到日上三杆, 起身食完個早餐(應該係brunch), 就換衫出街街!
第一站係東薈城shopping, 因為上次去過見到d sporty bra好平, 今次打算 ...

豆豆媽去了成日街, 加上曬了數小時已很攰了, 但都堅持去運動場走番吓, 勁呀

如果對腳冇痛, 一星期跑3天左右, 肯定很快可以過10個圈的關口, 加油呀豆豆媽  
作者: 豆豆媽    時間: 2009-7-13 12:00
原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-7-13 10:15 發表
噢, 原來豆豆媽開咗blog, 都未來歡迎
好耐有見啦, 仲好掛住豆豆添
歡迎加入跑步瘦身行列呀, 我都係咁減番來, 加油呀hgj091" />" />hj

多謝菲菲, 我會努力架啦
作者: 豆豆媽    時間: 2009-7-13 12:03
原帖由 nc 於 2009-7-13 10:32 發表

豆豆媽去了成日街, 加上曬了數小時已很攰了, 但都堅持去運動場走番吓, 勁呀 " />" />

如果對腳冇痛, 一星期跑3天左右, 肯定很快可以過10個圈的關口, 加油呀豆豆媽  " />" />fvhfgj

多謝nc ctse!
不過話時話, 我雙腳今日已經一d痛同埋酸軟都無啦, 我諗我地肌肉已開始適應, 應該可keep到一星期跑2-3日(如果唔懶既話)
作者: 曲奇    時間: 2009-7-13 12:07
豆豆媽,多謝你尋日黎做攝記呀...
由朝玩到晚,夜晚跑o個陣當然會辛苦d啦...
下次試下跑完5個圍後唔好休息,keep住跑睇,睇下自己上限可以跑到幾多圈啦...
相信在不久的將來你可以一口氣跑哂十個圈呀~~
作者: 豆豆媽    時間: 2009-7-13 12:19
原帖由 曲奇 於 2009-7-13 12:07 發表
豆豆媽,多謝你尋日黎做攝記呀...
由朝玩到晚,夜晚跑o個陣當然會辛苦d啦...
下次試下跑完5個圍後唔好休息,keep住跑睇,睇下自己上限可以跑到幾多圈啦...
相信在不久的將來你可以一口氣跑哂十個圈呀~~

我尋日無影相呀, 係parco爸影咋, 我係去同你地打氣架
連跑十個圈......遲d先啦, 我而家連跑5個都窄窄地
作者: WinggniW    時間: 2009-7-13 12:23
原帖由 豆豆媽 於 2009-7-13 10:10 發表

第一站係東薈城shopping, 因為上次去過見到d sporty bra好平, 今次打算 ...

豆豆媽尋日行程好緊密喎! 天氣咁熱+曬+去完咁多地方都有恆心跑步~一定要讚呀 !遲D秋涼再加圈數一定無問題! 加油加油 !!!!
作者: 豆豆媽    時間: 2009-7-13 12:36
原帖由 WinggniW 於 2009-7-13 12:23 發表

豆豆媽尋日行程好緊密喎! 天氣咁熱+曬+去完咁多地方都有恆心跑步~一定要讚呀 !遲D秋涼再加圈數一定無問題! 加油加油 !!!!

休息左成個星期, 唔可以再懶架啦, 何況而尋日跑完而家雙腳又唔痛, 更加無藉口唔跑啦 不過30幾度跑真係幾辛苦, 夜晚都係咁話
作者: 叮叮噹    時間: 2009-7-13 16:04
原帖由 豆豆媽 於 2009-7-13 12:36 發表
休息左成個星期, 唔可以再懶架啦, 何況而尋日跑完而家雙腳又唔痛, 更加無藉口唔跑啦 不過30幾度跑真係幾辛苦, 夜晚都係咁話

大熱天時跑步真係幾辛苦架!
妳出左成日街, 係引水道企左咁耐, 重堅持去運動場跑步, 得!
見妳真人都唔肥, 其實唔洗點減啦! keep fit身體好就得啦!
作者: 豆豆媽    時間: 2009-7-19 22:35
元朗大球場4K(第一次一口氣完成10圈)

原本星期三計劃放工去跑, 但到左放工既時候, 已覺得體力唔會應付到, 可能因為自己慣左唔食晏, 一到放工就好肚餓, 手腳又無乜力, 所以最終都係放棄左.......

休息左一星期, 今日一定唔可以再偷懶啦, 見打完風又涼涼地, 就出左元朗大球場啦!

去到都係2圈半熱身之後拉筋, 今日既目標無變, 都係10個圈, 第5圈我會稍作拉筋同飲水....

頭2圈呼吸都係好亂, 唔知自己想點, 第三圈開始, 我試下用自己既呼吸節奏, KEEP住1-2-3-4(呼)1-2-3-4(呼)1-2-3-4(呼).....之後覺得條氣開始順返D, 但依舊橫隔膜有少許痛, 但不太嚴重, 我就試下大大力呼氣.......好似好左少少, 跟住.....我都好唔怕醜咁試下呼氣時嗌出黎......又唔敢嗌得太大聲......所以就keep住1-2-3-4(唉)1-2-3-4(唉)1-2-3-4(唉).....又好似真係舒服晒喎......到完成第5圈, 本來之前打算會停低拉筋飲水, 但發覺條氣又ok, 腳都未開始軟, 於是就打算俾自己第7圈先拉筋, 一路跑都keep到穩定呼吸, 只係雙腳慢慢咁提唔高......唔覺唔覺........原來自己已一口氣跑左8圈啦!!!!!不過當時雙腳已無力, 但仲有2圈就10個圈, 我咁都唔捱埋落去好似好唔抵喎!於是就死死氣捱埋佢啦........到最尾一圈, 我跟住外圈一個哥哥仔既步伐跑(佢都唔慢架...)到最後我仲過埋佢tim(不過我o係內圈), 但我都好有滿足感!!!

我真係估到唔自己真係可以一氣呵成完成10圈! 對我黎講真係一個創舉!不過下一次如果唔可以一次過完成唔, 我怕到時會好失望.......
作者: 曲奇    時間: 2009-7-20 01:25
標題: 回復 58# 的帖子
豆豆媽,由上星期連續跑5個圈到今次連續跑10個圈,已是很大的進步...
繼續加油呀~~
作者: nc    時間: 2009-7-20 07:43
原帖由 豆豆媽 於 2009-7-19 22:35 發表

原本星期三計劃放工去跑, 但到左放工既時候, 已覺得體力唔會應付到, 可能因為自己慣左唔食晏, 一到放工就好肚餓, 手腳又無乜力, 所以最終都係放棄左.......

休息左一星期 ...

豆豆媽好野呀!!! 就是這樣堅持, 不要放棄!!! 當完成了自己定下的目標, 真的很開心, 很有滿足感的. 妳得架!!! 咁每次最少都要跑10個圈喇 ^ ^
作者: 豆豆媽    時間: 2009-7-20 10:34
多謝曲奇ctse同埋nc ctse鼓勵, 尋日其實有少少唔服輸心態同埋極度不自量力......攪到今日周身骨痛........不過無可否認, 破左自己既目標, 真係好有滿足感架
作者: 亞平    時間: 2009-7-20 10:48
原帖由 豆豆媽 於 2009-7-20 10:34 發表
多謝曲奇ctse同埋nc ctse鼓勵, 尋日其實有少少唔服輸心態同埋極度不自量力......攪到今日周身骨痛........不過無可否認, 破左自己既目標, 真係好有滿足感架hgj091" />" />" />" />hj

跑多幾次之後,就唔會周身骨痛........
不過...最初跑...千萬不要跑太多..跑傷左....咁樣有機會跑到討厭,以後唔再跑.
跑步的樂趣及興趣是需要時間去慢慢建立的.
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-7-20 11:30
原帖由 豆豆媽 於 2009-7-19 22:35 發表

休息左一星期 ...

豆豆媽加油~~
豆豆媽,小弟幾年前開始跑既時候減磅都減得幾快,如果跑步最主要目的係減磅,小分建議豆豆媽暫時唔好理個速度,放鬆慢跑,如果每次都跑到45-60min 效果應該會比較顯著~~
作者: 豆豆媽    時間: 2009-7-20 11:56
原帖由 花子阿DEE 於 2009-7-20 11:30 發表

豆豆媽加油~~hgj091" />" />hj
豆豆媽,小弟幾年前開始跑既時候減磅都減得幾快,如果跑步最主要目的係減磅,小分建議豆豆媽暫時唔好理個速度,放鬆慢跑,如果每次都跑到45-60min 效果應該會比較顯著~~

多謝dee兄提點.....等我下次以時間為目標, 而唔係以圈數為目標
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-7-20 12:07
原帖由 豆豆媽 於 2009-7-20 11:56 發表

多謝dee兄提點.....等我下次以時間為目標, 而唔係以圈數為目標

作者: WinggniW    時間: 2009-7-20 13:44
恭喜豆豆媽~完成目標 4K -> 10K 好大進步呀 !!!

每次定左target之後可以完成到, 真係好大鼓勵o架! 今次跑完10圈, 遲D可以再跑多D o架啦! 加油!!!
作者: 曲奇    時間: 2009-7-20 14:04
原帖由 WinggniW 於 2009-7-20 13:44 發表
恭喜豆豆媽~完成目標 4K -> 10K 好大進步呀 !!!

每次定左target之後可以完成到, 真係好大鼓勵o架! 今次跑完10圈, 遲D可以再跑多D o架啦! 加油!!!

wingwing...
豆豆媽係由5個400m圈,進步至10個400m圈呀...
作者: 豆豆媽    時間: 2009-7-20 14:40
原帖由 WinggniW 於 2009-7-20 13:44 發表

係10個圈....唔係10k 呀.......我仲未有咁堅
作者: Alfred    時間: 2009-7-20 14:50
原帖由 豆豆媽 於 20/7/2009 11:56 發表

當目標達到,就獎勵吓自己,再訂新目標,每次唔好太高,咁就有興趣繼續玩落去架嘞!
作者: 佐治男孩    時間: 2009-7-24 07:01
原帖由 亞平 於 2009-7-20 10:48 發表

跑多幾次之後,就唔會周身骨痛........
不過...最初跑...千萬不要跑太多..跑傷左....咁樣有機會跑到討厭,以後唔再跑.
跑步的樂趣及興趣是需要時間去慢慢建立的.

還有,千萬不要跑太快,慢慢跑,不要急!
作者: 豆豆媽    時間: 2009-7-26 23:50
元朗大球場-55分鐘non-stop龜速跑6K

經過各位ching ctse指點, 我今日初初定既目標係non-stop慢跑30分鐘 之後再每次加5分鐘...

首先都係2圈半熱身再拉筋, 7:30準時起跑, 打算跑到8:00就收工
由於今次我唔係計圈數同速度, 所以我係比平時慢左起碼1/3, 仲慢過跑渣打果陣 不過咁樣反而仲好, 因為我可以keep到由頭都尾都係同一個速度(勁慢), 同埋呼吸十分穩定, 已經無出現扯蝦既情況
可能係我真係跑得太慢既關係, 跑到30分鐘我竟然一d都唔覺累, 於是我再訂多15分鐘俾自己, 睇下可唔可以啦 一路跑呀跑呀......我見parco爸已經收左工, 但我都唔理佢, 由佢等下我囉
我見隔離跑道有個太太行緊......但點解佢行都可以快過我既???? 我個心有d亂, 我係咪真係慢得過份左d呢, 我應唔應該跑快少少呢? 我內心不斷掙扎....但最後我都係決定維持住咁慢, 因為我知自己呢個時候加速一定應付唔到....

到8:15啦.....夠鐘啦......但我好似仲有少少力......於是就俾自己跑夠3個圈先收工啦, 最後8:25分完成15圈
我又有進步啦 下次一於non-stop跑夠60分鐘先得
作者: 叮叮噹    時間: 2009-7-27 00:04
有進步, 加油! 努力!
唔洗心急, 等身體適應運動量.
作者: 豆豆媽    時間: 2009-8-2 22:45
退步了

今日o係酷熱天氣警告之下, 原本set個目標係45分鐘同最少10圈, 不過始終都敵唔過個天....
一入到球場, 我以為自己上左大霧山, 成個場都濛查查, 個天仲要係粉紅色, 即係暴風雨好快又黎啦....
首先2圈半warm up都無咩事, 到做完拉筋開始跑, 第3個圈已覺得係透唔到氣, 而溫度實在太高, 又一滴風都無, 真係最辛苦既一次囉...
呢個時候已心知不妙, 唔會再同個天同埋自己鬥氣囉, 諗住跑到幾多就幾多, 唔會勉強, 反正仲有大把機會跑...
今日最終只係完成到8個圈, 跑左30分鐘都唔夠, 唔合格呀!
下次努力!

每月檢討
唔經唔覺我個瘦身之旅已到左第5周啦, 係時候黎個小檢討:
由第一次只可以連跑5圈, 到第四次可以連跑15圈, 進步都唔少呀, 不過離10k仲有好大段距離
而我已經戒左飯, 咖啡同奶茶一個月啦, 而食量又減左好多, 但今日磅左, 只係輕過上個月大約5磅, 點解咁少既, 我真係唔明點解自己幾年前可以2個月瘦廿幾磅囉!
作者: running-sue    時間: 2009-8-2 23:13
原帖由 豆豆媽 於 2009-8-2 22:45 發表
而我已經戒左飯, 咖啡同奶茶一個月啦, 而食量又減左好多, 但今日磅左, 只係輕過上個月大約5磅, 點解咁少既, 我真係唔明點解自己幾年前可以2個月瘦廿幾磅囉!

豆豆媽, 要知道, 健康的減肥,
係每星期減1-2磅, 你都算有成績, 唔使灰心既, 加油呀
作者: 叮叮噹    時間: 2009-8-3 00:16
原帖由 豆豆媽 於 2009-8-2 22:45 發表
退步了
今日o係酷熱天氣警告之下, 原本set個目標係45分鐘同最少10圈, 不過始終都敵唔過個天....
一入到球場, 我以為自己上左大霧山, 成個場都濛查查, 個天仲要係粉紅色, 即係暴風雨好快 ...

就嚟打風, 今日酷熱天氣, 好悶熱, 出街行都成身汗, 妳堅持去跑步, 叻!
減肥係漫長ge戰爭, 急不得, 減得太快好容易反彈, 減得太辛苦好容易放棄架!
唔建議戒飯, 唔可能保持咁飲食習慣, 食唔飽會更想食嘢, 血糖低會暈.
少糖, 少油, 少鹽, 少肉多菜, 每天兩份水果, 盡量唔飲凍飲, 都係可行的良好飲食習慣.
作者: Parco爸    時間: 2009-8-3 09:15
原帖由 叮叮噹 於 2009-8-3 00:16 發表

唔建議戒飯, 唔可能保持咁飲食習慣, 食唔飽會更想食嘢, 血糖低會暈.
少糖, 少油, 少鹽, 少肉多菜, 每天兩份水果, 盡量唔飲凍飲, 都係可行的良好飲食習慣.

叮叮姐..你一言..勝我千萬句...

避開先..唔好有正面衝突...
作者: 豆豆媽    時間: 2009-8-3 09:38
sue ctse : 乜原來健康地減一星期只係輕1-2磅咋? 咁就屎得啦.......幾時先減到100磅
叮叮噹 ctse : 我只係戒左飯姐, 但我有食米粉, 烏冬同意粉代替, 因為我係一個飯桶, 食飯一撈汁就一發不可收拾 而家我暫時都覺得OK呀, 食得唔多, 但又唔會好似以前咁好易肚餓, 可能個胃真係收窄左 少甜少油少鹽果D當然有注意啦, 但戒凍飲我諗唔掂啦, 本身個人熱底, 冷氣同凍飲先係我既好朋友

作者: 馬仔    時間: 2009-8-3 11:05
豆豆媽
叮叮噹講得好啱,減肥唔急得,要慢慢來,適量運動+健康飲食先係長遠之計。加油啊!

登錄/註冊後可看大圖

作者: 叮叮噹    時間: 2009-8-3 22:55
原帖由 Parco爸 於 2009-8-3 09:15 發表
叮叮姐..你一言..勝我千萬句...

避開先..唔好有正面衝突...

大家係女人, 同聲同氣, 又係減肥戰友, 接受意見的程度應該高少少.
我都係分享自己經驗總結出來少少心得.
Parco爸 有咩意見可以pm俾小妹.
作者: 叮叮噹    時間: 2009-8-3 22:59
原帖由 豆豆媽 於 2009-8-3 09:38 發表
sue ctse : 乜原來健康地減一星期只係輕1-2磅咋? 咁就屎得啦.......幾時先減到100磅
叮叮噹 ctse : 我只係戒左飯姐, 但我有食米粉, 烏冬同意粉代替, 因為我係一個飯桶, 食飯一撈汁就一發不可收拾 而 ...

飯桶唔係問題, 撈汁......重要一發不可收拾先係死穴, 汁好肥架!
食夠米粉, 烏冬同意粉, 夠飽就o.k.
作者: 佐治男孩    時間: 2009-8-4 06:00
原帖由 叮叮噹 於 2009-8-3 00:16 發表

就嚟打風, 今日酷熱天氣, 好悶熱, 出街行都成身汗, 妳堅持去跑步, 叻!
減肥係漫長ge戰爭, 急不得, 減得太快好容易反彈, 減得太辛苦好容易放棄架!
唔建議戒飯, 唔可能保持咁飲食習慣, 食唔飽會更想食 ...

叮叮噹師姐講得好。
千萬不要急。最重要是身體健康。又聽到一些女仕用激進減肥法,弄壞身子,得不償失啊。
前幾年,有流行的Low carb減肥法,叫人去戒飯,結果carb不夠,搞出輕度腎病,常要去厠所,小弟也有試過,看了很久中醫條理身體才好,聼聞蔡依琳也有這問題。
作者: 豆豆媽    時間: 2009-8-4 09:19
原帖由 佐治男孩 於 2009-8-4 06:00 發表

叮叮噹師姐講得好。
千萬不要急。最重要是身體健康。又聽到一些女仕用激進減肥法,弄壞身子,得不償失啊。
前幾年,有流行的Low carb減肥法,叫人去戒飯,結果carb不夠,搞出輕度腎病,常要去厠所,小弟 ...

多謝ching意見, 其實我本人係極之鍾意食飯, 每次都食大大碗再撈汁, 所以體重先急劇上升, 我而家改左食米粉果d, 自覺都ok, 起碼食得飽, 唔會手軟腳軟, 初初我有諗過完全戒澱粉質, 但知道咁樣一定會暈, 所以最後只係戒左飯, 麵包都會照食..

而我幾年前真係完全戒澱粉質, 一日食一至兩餐, 成日都食唔飽, 一食飽就好自責, 又無運動, 雖然真係短時間勁減, 但唔夠半年反彈得仲勁, 仲肥過未減之前.......所以而家我都會就住就住, 首要唔會俾自己餓親先, 運動方面而家都未的起心肝跑更多, 但一星期有一日勁出汗, 發洩一下, 個人都輕鬆左好多!
作者: WinggniW    時間: 2009-8-13 14:58
原帖由 豆豆媽 於 2009-8-4 09:19 發表
多謝ching意見, 其實我本人係極之鍾意食飯, 每次都食大大碗再撈汁, 所以體重先急劇上升, 我而家改左食米粉果d, 自覺都ok, 起碼食得飽, 唔會手軟腳軟, 初初我有諗過完全戒澱粉質, 但知道咁樣一定會暈, 所以最後只係戒左飯, 麵包都會照食..

而我幾年前真係完全戒澱粉質, 一日食一至兩餐, 成日都食唔飽, 一食飽就好自責, 又無運動, 雖然真係短時間勁減, 但唔夠半年反彈得仲勁, 仲肥過未減之前.......所以而家我都會就住就住, 首要唔會俾自己餓親先, 運動方面而家都未的起心肝跑更多, 但一星期有一日勁出汗, 發洩一下, 個人都輕鬆左好多!

豆豆媽開始習慣做運動, 慢慢加量再配合飲食,一定可以減到磅+修身o架!

不過食飯真係唔好撈汁...因為好肥o架! 應該戒所有汁,淨食白飯+菜+肉都可以減到磅o既!
作者: 曲奇    時間: 2009-8-13 22:29
原帖由 WinggniW 於 2009-8-13 14:58 發表

豆豆媽開始習慣做運動, 慢慢加量再配合飲食,一定可以減到磅+修身o架!

不過食飯真係唔好撈汁...因為好肥o架! 應該戒所有汁,淨食白飯+菜+肉都可以減到磅o既!

係呀,食飯比起其他粉麵冇咁肥...
但撈汁真係好肥...切忌...
多菜少肉 + 適量運動,除了健康外,仲可以keep fit..
豆豆媽,加油...
作者: 豆豆媽    時間: 2009-8-17 22:51
第一次跑街 - 5.4k

登錄/註冊後可看大圖

懶左2個星期, 如果唔再跑d肌肉可能又要重新適應, 所以趁今晚無電視好睇, 就打算玩下跑街.

返到屋企, 食左3片蛋糕+半杯西梅汁, 餵埋亞豆亞高就出發啦!

初初有諗過渣車出元朗大球場跑, 因為果度有水飲, 但我驚跑完隻腳踩油唔曉收, 所以都係打消左呢個念頭, 放低d門匙o係車就出發啦.果陣時間係7點50分.

今次同上兩次一樣, 都係會勁慢跑, 目標係non stop 一小時, 打算跑parco爸平時跑開條路, 但果樹好多山墳, 雖然七月節未到, 但夜媽媽都好似唔太好......

於是我就o係錦上路起跑, 源住馬路向西鐵方向, 打算去到西鐵原路跑回頭.
原來馬路真係唔好跑, 又多車, d車行過又吹d沙入眼, 又多人等巴士, 又多垃圾站, 勁臭呀!

咁鬼臭, 回程都係唔好原路跑啦, 我驚我會暈呀.....於是就改變主意, 跑左去原本唔想跑既銀河路啦......

呢樹真係靜好多, 人都唔多個, 而路邊又多雜草, d雜草真係令人好困擾, 了到我隻腳好痕, 仲有d樹葉又生到好低, 成日都要烏低身避......真係想搵日拎把大樹去剪鬼晒佢!

由於呢度真係有少少陰深, 雖然無咩事, 但一個女仔夜晚都會有d驚, 但都跑左入黎......都要繼續啦.....

到左4k 個上斜位, 我頂住都要慢跑上去, 雖然好辛苦, 但都唔可以停, 到左八鄉橋, 覺得自己勁需要水, 仲有一秒休克既感覺......但都無計, 水就無啦, 跑到返屋企咪有囉, 於是又再繼續......

八鄉橋果條斜路真係唔講得笑, 我諗都有500m, 我之前練渣打果陣, 跑到呢度一定係行架, 但仲有少少就見家鄉, 死都頂埋佢!

終於到左終點, o係油站門口拉下筋, 跟住就行返屋企啦, 返到車睇返時間係9點正.

後感:
我覺得自己氣量真係大左, 連跑1個鐘條氣都無唔順, 同埋今次無跑球場, 唔駛成日轉彎, 雙腳感覺都好左, 同埋跑完街發覺球場真係悶到嘔, 但球場既好處係 : 有水同埋有鐘

瘦身紀錄 : 又比上2兩星期輕左2磅啦
作者: 曲奇    時間: 2009-8-18 07:59
標題: 回復 85# 的帖子
跑街冇跑運動場咁悶呀....
不過1個人跑街就唔好D咁靜的地方...
下次出發1小時前飲多少少水才起跑,應可減少有缺水的情況...
有休克的感覺,似乎好恐怖,唔好咁搏命呀...
或者你跑街時可以用腰包裝住支細水跑,方便你隨時補水...
恭喜你成功征服斜路呀...
你跑街時有冇帶錶跑?橫掂你都知條路有幾長距離...
下次再跑時也能計時嘛...
豆豆媽,繼續加油呀...
作者: 豆豆媽    時間: 2009-8-18 10:09
原帖由 WinggniW 於 2009-8-13 14:58 發表

淨食白飯....無汁好難食架喎 我好希望到我達標果日, 可以食一大碟我最愛既咖哩牛腩飯多汁
作者: 豆豆媽    時間: 2009-8-18 10:23
原帖由 曲奇 於 2009-8-18 07:59 發表
跑街冇跑運動場咁悶呀....
不過1個人跑街就唔好D咁靜的地方...
下次出發1小時前飲多少少水才起跑,應可減少有缺水的情況...
有休克的感覺,似乎好恐怖,唔好咁搏命呀...
或者你跑街時可以用腰包裝住支細水跑,方 ...

其實而家跑5K無水都剛剛應付到, 但多過5K就應該唔得啦, 我好麻煩架, 唔想揹住D水跑, 所以先覺得球場方便, 仲有我好大汗, 戴錶COOL住好唔舒服, 球場有鐘唔水戴錶都得嘛, 不過我都打算將D舊表剪左表帶......袋o係褲袋都可以計時嘛
我會努力架啦
作者: Parco爸    時間: 2009-8-18 13:56
恭喜恭喜...
繼續努力啦...
跑街跑場都是跑..
跑得開心就隨處跑啦..

作者: 豆豆媽    時間: 2009-8-22 23:26
元朗運動場 - 432m x 12圈

今日去左跑運動場, 其實我想跑街多d

去到球場見到封左1-4 線, 咁我就揀左第5線跑, 是但跑左2圈熱身, 跟住就打算跑60分鐘

球場個大鐘又維修, 攪到要睇場邊個電子鐘, 好唔慣

雖然下晝都仲係酷熱天氣警告, 但夜晚8點又覺得幾清涼, 相信跑街會仲舒服

我仍然好似平時咁龜速跑, 跑呀跑呀, 又要掛住睇鐘又要數圈, 我諗無數錯呱....

一路跑都無咩異樣, 只係愈跑雙腳愈軟, 但唔係完全無力, 所以都可以keep住唔停跑, 到完成左第12個圈, 個胃突然勁痛, 所以就決定停低啦, 睇下個鐘, 跑左44分鐘, 仲有16分鐘先完成目標呀

後感 :  今日無咩後感, 係個胃突然痛, 覺得好唔抵
瘦身紀錄 : 我比5日前重左2磅, 我相信係我呢5日內食左2次飯, 話左戒飯就咪鬼走去食啦, 以後唔準再食飯呀

作者: 豆豆媽    時間: 2009-8-26 11:34
新鞋仔 - Wave Rider 12

好想快d試下著黎跑呀

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

同場加映 - Rider 12 家族合照

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: 曲奇    時間: 2009-8-26 11:47
對R12影得好靚呀...
作者: 豆豆媽    時間: 2009-8-26 11:54
原帖由 曲奇 於 2009-8-26 11:47 發表
對R12影得好靚呀...

好想快d同佢開齋呀
作者: 曲奇    時間: 2009-8-26 11:56
原帖由 豆豆媽 於 2009-8-26 11:54 發表

好想快d同佢開齋呀

咁你今個星期著住佢跑步啦~~
作者: 豆豆媽    時間: 2009-8-26 12:00
原帖由 曲奇 於 2009-8-26 11:56 發表

咁你今個星期著住佢跑步啦~~

一定一定
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-8-26 14:17
原帖由 豆豆媽 於 2009-8-26 11:34 發表
新鞋仔 - Wave Rider 12

好想快d試下著黎跑呀" />" />

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

http://images4.fo ...

睇到妳咁多跑鞋.....我又醒起要買鞋啦,一對用來毅行,一對用來跑比賽,一對用來練習,諗起都肉痛~
作者: 豆豆媽    時間: 2009-8-26 14:21
原帖由 大圍新跑手 於 2009-8-26 14:17 發表

睇到妳咁多跑鞋.....我又醒起要買鞋啦,一對用來毅行,一對用來跑比賽,一對用來練習,諗起都肉痛~

咩咁多呀.......另外果2對係parco爸架...........
作者: Parco爸    時間: 2009-8-26 14:25
原帖由 豆豆媽 於 2009-8-26 14:21 發表

咩咁多呀.......另外果2對係parco爸架..........." />" />

用我個兩對地盤鞋..襯住你對新鞋....你有冇想過佢感受嫁...真係殘忍呀...

大圍講佢自己..要買鞋炸...
大圍..買啦買啦...一對走幾百K...你一次過買同分開買..你都是走咁多嫁啦..早買早享受...
作者: ~~菲菲~~    時間: 2009-8-26 14:55
豆豆媽對新鞋仔好靚啊~~~
記住出返個用後報告呀, 我都要買返對跑街鞋~~~
查實我都同圍圍一樣, 煩緊好無買多對行山鞋呢
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-8-26 15:20
原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-8-26 14:55 發表
豆豆媽對新鞋仔好靚啊~~~
記住出返個用後報告呀, 我都要買返對跑街鞋~~~
查實我都同圍圍一樣, 煩緊好無買多對行山鞋呢

菲菲:
行山鞋我有呀,著過兩次來操毅行就覺得唔係咁適合,我係想買對厚底同避震好d既跑鞋來玩毅行!
我個人覺得行山鞋保護性係好d.....不過比較硬唔係咁適宜長時間著,如果用來跑山因為避震唔夠更加唔掂~

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2