香港長跑網 - 長跑長友

標題: 東涌踩車7月12日SUN [打印本頁]

作者: gforce    時間: 2009-7-6 21:08
標題: 東涌踩車7月12日SUN
對腳已經好痕, 呢個星期日出車, 時間大約早上8:00
唔知有冇人有興趣?

----------------------------------
8:00AM東涌港鐵站旁等
出席人仕:
BMC, Loudspeaker, CFChan, Jason, Ginny, Benny

作者: loudspeaker    時間: 2009-7-6 21:33
我有興趣呀
8 點東涌邊樹等呀?
我自己座 A43 到。

作者: gforce    時間: 2009-7-6 23:54
原帖由 loudspeaker 於 2009-7-6 21:33 發表
我有興趣呀hgj088" />" />hj
8 點東涌邊樹等呀?
我自己座 A43 到。

通常約係東涌港鐵站等
不過A車直達機場唔經東涌, 你果頭有冇E車?
作者: bmc    時間: 2009-7-7 00:09
無水潛 一定到
作者: key    時間: 2009-7-7 09:07
原帖由 orce 於 2009-7-6 21:08 發表
對腳已經好痕, 呢個星期日出車, 時間大約早上8:00
唔知有冇人有興趣?

好吸引wor, orce兄, 想問吓8點出車,大概幾點返回東涌? 因為我又要趕住回家車d細路去學野
作者: loudspeaker    時間: 2009-7-7 10:08
原帖由 orce 於 2009-7-6 23:54 發表

通常約係東涌港鐵站等
不過A車直達機場唔經東涌, 你果頭有冇E車?

我0個區得架 A 車咋,
去到青馬轉車區 , 先轉 E 車
作者: gforce    時間: 2009-7-7 12:57
原帖由 key 於 2009-7-7 09:07 發表

好吸引wor, orce兄, 想問吓8點出車,大概幾點返回東涌? 因為我又要趕住回家車d細路去學野

可以好彈性, 不如你開個時間出黎我地就你
作者: gforce    時間: 2009-7-7 13:03
原帖由 loudspeaker 於 2009-7-7 10:08 發表

我0個區得架 A 車咋,
去到青馬轉車區 , 先轉 E 車

OK, 咁會唔會有車直接轉去欣澳站?
青馬轉車區如果私家車停到都可以係轉車區等你
作者: gforce    時間: 2009-7-7 13:04
原帖由 bmc 於 2009-7-7 00:09 發表
無水潛hgjD103" />" />hj 一定到

BMC, 你會用咩方法去?
作者: bmc    時間: 2009-7-7 13:30
原帖由 orce 於 2009-7-7 13:04 發表

BMC, 你會用咩方法去?

机鐵在那一站下車同會踩MTB

作者: franklcf    時間: 2009-7-7 13:45
我都想去....冇山操, 早上女友未起身.
東涌邊樹有車租ga? 星期六如果買到helemt 就好喇.
作者: loudspeaker    時間: 2009-7-7 14:12
原帖由 orce 於 2009-7-7 13:03 發表

OK, 咁會唔會有車直接轉去欣澳站?
青馬轉車區如果私家車停到都可以係轉車區等你

轉車區應該唔可以停私家車 , 我可能去大埔坐 E41 ,
到睇响東涌站外等 ,
作者: loudspeaker    時間: 2009-7-7 14:16
原帖由 bmc 於 2009-7-7 13:30 發表

机鐵在那一站下車同會踩MTB

用車袋我惊都有機會上到車, MTR 附例 d 職員執行得幾嚴下,
穩镇 d 搭 E 車 , 有時 d C 機大哥好人 , 都俾我地上車,
作者: bmc    時間: 2009-7-7 14:44
原帖由 loudspeaker 於 2009-7-7 14:16 發表

用車袋我惊都有機會上到車, MTR 附例 d 職員執行得幾嚴下,
穩镇 d 搭 E 車 , 有時 d C 機大哥好人 , 都俾我地上車,

thanks
作者: cfchan    時間: 2009-7-7 16:57
原帖由 franklcf 於 2009-7-7 13:45 發表
我都想去....冇山操, 早上女友未起身.
東涌邊樹有車租ga? 星期六如果買到helemt 就好喇.

要去到逸東村先有得租,同埋好似無咁早開
果日我都唔會勁操,下午仲要跑黃昏賽!
作者: key    時間: 2009-7-7 17:50
原帖由 orce 於 2009-7-7 12:57 發表

可以好彈性, 不如你開個時間出黎我地就你

要各ching就我,真是萬二分歉意;我要9:30返到東涌,來回是不是40k?我冇lock踏,要1hr20min. - 1hr30min. 才可完成,你估約8:00開始得唔得?

如果真係唔得,我下次才join都冇問題 
作者: franklcf    時間: 2009-7-7 19:57
原帖由 cfchan 於 2009-7-7 16:57 發表

要去到逸東村先有得租,同埋好似無咁早開

咁我吾阻你地喇, 下午去火炭攞天地柱同Bell helmet, 順手租車踩下.
原本想買giro ionos, 但周圍都冇中碼
作者: gforce    時間: 2009-7-8 22:08
暫定7:30係東涌MTR旁個停車處等
當日希望可以踏到60KM, Key兄可看情況早一點走
[attach]8379[/attach]
作者: gforce    時間: 2009-7-8 22:09
原帖由 franklcf 於 2009-7-7 19:57 發表

咁我吾阻你地喇, 下午去火炭攞天地柱同Bell helmet, 順手租車踩下.
原本想買giro ionos, 但周圍都冇中碼

唔緊要, 一定重有下次
作者: gforce    時間: 2009-7-8 22:11
原帖由 cfchan 於 2009-7-7 16:57 發表

我建議你下午去游水, 玩晒三項
作者: key    時間: 2009-7-9 09:02
原帖由 orce 於 2009-7-8 22:08 發表
暫定7:30係東涌MTR旁個停車處等
當日希望可以踏到60KM, Key兄可看情況早一點走

非常感謝gforce兄嘅安排,但時間真係好早,恐怕自己都未能配合,因為小弟仲要先入沙田取單車 . . . . . 不如我下次先join,因為下次時間會較充裕,加上我又想跟ching們完成60k,唔想中途退出.

希望你地可以踩得開心d啦 
作者: gforce    時間: 2009-7-9 13:31
原帖由 key 於 2009-7-9 09:02 發表

非常感謝gforce兄嘅安排,但時間真係好早,恐怕自己都未能配合,因為小弟仲要先入沙田取單車 . . . . . 不如我下次先join,因為下次時間會較充裕,加上我又想跟ching們完成60k,唔想中途退 ...

無緊要, 下次再玩過
作者: gforce    時間: 2009-7-9 13:32
咁我地一於訓多半個鍾, 8:00係東涌等啦
作者: loudspeaker    時間: 2009-7-9 13:54
原帖由 orce 於 2009-7-9 13:32 發表
咁我地一於訓多半個鍾, 8:00係東涌等啦

8 点 , 可以訓多陣 , 60km 即冲 2 圈 ?
近幾晚睇左環法 , 腳仔痕到不得了
作者: loudspeaker    時間: 2009-7-10 22:42
打風不成三日雨,慘!
作者: gforce    時間: 2009-7-10 23:51
原帖由 loudspeaker 於 2009-7-10 22:42 發表
打風不成三日雨,慘!

已經連續三個星期係咁啦, 係咪玩野先?
作者: 孱鐵    時間: 2009-7-11 00:55
原帖由 orce 於 2009-7-10 23:51 發表

已經連續三個星期係咁啦, 係咪玩野先?

唉.....星期日都係......

香 港 天 文 台 天 氣 預 報
七 月 十 二 日 ( 星 期 日 )
風   : 東 風 5 至 6 級 。
天 氣 : 多 雲 , 有 狂 風 驟 雨 。
氣 溫 : 26 至 29 度 。
相 對 濕 度 : 百 分 之 85 至 95 。
作者: cfchan    時間: 2009-7-11 08:26
今朝天色開始變差,睇怕聽日都係無得去踩咯!
作者: loudspeaker    時間: 2009-7-11 11:09
原帖由 cfchan 於 2009-7-11 08:26 發表
今朝天色開始變差,睇怕聽日都係無得去踩咯!hgjD103" />" />hj

lui 口水講過,
作者: gforce    時間: 2009-7-11 20:38
聽日以乎天氣未必太差, 不過好睇時段
暫定都係搏一搏, 睇下一早形勢如何
電聯

BMC, 我好似無你電話, 已PM
作者: bmc    時間: 2009-7-12 22:39
開心的早上,謝謝jason的安排,其待下一次
作者: 孱鐵    時間: 2009-7-12 23:39
唉...早知今朝咁好天氣我都join啦
作者: ginnywong    時間: 2009-7-13 08:08
睇下我地的陣容啦

]

登錄/註冊後可看大圖

作者: 孱鐵    時間: 2009-7-13 08:55
原帖由 ginnywong 於 2009-7-13 08:08 發表
睇下我地的陣容啦

]http://ginnywong9111978.mysinablog.com/resserver.php?resource=2109336-IMGP2709.JPG

嘿...希望下次再有機會join你哋一齊玩啦,

不過上星期跑完之後對腳都未攰完

孱仔真係孱仔, 無計!!!!
作者: franklcf    時間: 2009-7-13 10:11
真係正天氣. 有冇多d相...等我enjoy吓?
作者: gforce    時間: 2009-7-13 13:56
昨日天氣非常之好, 全程藍天白雲, 下次有機會入埋機場應該重正
人齊後, 白芒->欣澳->Disney 30KM
BMC比老細急call先走
之後再來多轉, 加廸欣湖7-11補給(勁食)+吹水
合共61KM收工
作者: gforce    時間: 2009-7-13 13:58
原帖由 孱鐵 於 2009-7-13 08:55 發表

嘿...希望下次再有機會join你哋一齊玩啦,

不過上星期跑完之後對腳都未攰完

孱仔真係孱仔, 無計!!!!

你點會孱, 見到你頭像架正車就知你有料到
作者: gforce    時間: 2009-7-13 13:59
原帖由 franklcf 於 2009-7-13 10:11 發表
真係正天氣. 有冇多d相...等我enjoy吓?

影得一張相咋, 下次等你再join
作者: 上水馬王    時間: 2009-7-13 16:35
原帖由 ginnywong 於 2009-7-13 08:08 發表
睇下我地的陣容啦

http://ginnywong9111978.mysinablog.com/resserver.php?resource=2109336-IMGP2709.JPG

睇見都開心!
作者: bmc    時間: 2009-7-13 18:42
馬王兄
參與重開心
作者: loudspeaker    時間: 2009-7-13 19:32
紅燒豬手, e + 好鬼痛呀
不過又好鬼開心,多謝 Jason 安排,
如果 5 系我都沒可能去到踩車。
作者: cfchan    時間: 2009-7-13 19:46
睇下我地的陣容啦

]http://ginnywong9111978.mysinablog.com/resserver.php?resource=2109336-IMGP2709.JPG

今次真係走雞,唯有留番下次喇!
作者: 孱鐵    時間: 2009-7-13 20:36
原帖由 orce 於 2009-7-13 13:58 發表

你點會孱, 見到你頭像架正車就知你有料到

唔好笑我啦,

我呢架都只係喺李sir 硬銷下買嘅 C記 Complete Bike , (因為我本身對單車認識唔係太多!)

hehe....如果真係咁pro的話我都買你果種 B記 車啦!!

作者: gforce    時間: 2009-7-13 23:08
原帖由 loudspeaker 於 2009-7-13 19:32 發表
紅燒豬手, e + 好鬼痛呀
不過又好鬼開心,多謝 Jason 安排,
如果 5 系我都沒可能去到踩車。

唔好咁講, 我都多謝你地既參與
下次記住拎個黑色垃圾袋裝住隻鈴, 司機應該唔會阻止你
作者: gforce    時間: 2009-7-13 23:10
原帖由 孱鐵 於 2009-7-13 20:36 發表

唔好笑我啦,

我呢架都只係喺李sir 硬銷下買嘅 C記 Complete Bike , (因為我本身對單車認識唔係太多!)

hehe....如果真係咁pro的話我都買你果種 B記 車啦!!

B記C記都係差唔多, complete bike就最抵玩啦
作者: franklcf    時間: 2009-7-14 09:33
你地今次行程有冇gps log? 等我搵晚乘e31 入去玩下.
因為我冇時間喇, 8月比賽重未有時間踏車.
夜晚青公對新手黎講危吾危呢?
作者: loudspeaker    時間: 2009-7-14 10:35
原帖由 orce 於 2009-7-13 23:08 發表

唔好咁講, 我都多謝你地既參與
下次記住拎個黑色垃圾袋裝住隻鈴, 司機應該唔會阻止你

下次 5 會咁失策
作者: loudspeaker    時間: 2009-7-14 10:43
原帖由 franklcf 於 2009-7-14 09:33 發表
你地今次行程有冇gps log? 等我搵晚乘e31 入去玩下.

frank hing, 攞左車未呀 , 試左車出返o個 report 報告下新車感覺.
阿 cf hing 可能知道 , o個頭佢熟 d

作者: franklcf    時間: 2009-7-14 15:21
原帖由 loudspeaker 於 2009-7-14 10:43 發表

frank hing, 攞左車未呀 , 試左車出返o個 report 報告下新車感覺.
阿 cf hing 可能知道 , o個頭佢熟 d

今次係我一生人apply credit card 最耐一次, 日日去check 都話3-4星期, 今日打去問話 6-8星期. chi sin
我今weekend 去camp, 有車都冇法練. 如果今星期card 吾到, 有理冇理星期一會去攞車先.
而家有:
鴨記咪錶,尾燈,
sidi t2 carbon composite.
天地柱

冇既係:
單車工具
caad9 - tiagra 成車
bell volt 紅白或白 or giro ionos 紅白或白 size M 全香港都搵吾倒, 要等下一水. 如果大家有資料, 請單聲比細佬知.
105 lock 踏, 車一到手會去屋企樓下bikecity 配
頭燈.
作者: loudspeaker    時間: 2009-7-14 15:58
原帖由 franklcf 於 2009-7-14 15:21 發表

今次係我一生人apply credit card 最耐一次, 日日去check 都話3-4星期, 今日打去問話 6-8星期. chi sin
我今weekend 去camp, 有車都冇法練. 如果今星期card 吾到, 有理冇理星期一會去攞車先.
而家有:
鴨記 ...

要咁耐既? 可能经過金融風暴之後, 銀行都轉趨保守左 ,
希望你唔係 揸兜.......記得以前約 10年前到啦 , 貪佢 d 迎新
禮品 , 点知等左 4 個星期度都無音信 , 咪打去 check 下 , 点知
佢話我個 ID copy 唔係太清要 send 過俾佢(由於我用 scanner) 所以今次放到 A4 咁大 ..........清罹掛
点知佢打俾我, 呢次又太大, 唔係話 , 咁鬼煩仲煩過 獅子银行 .算數當無申請過。
作者: gforce    時間: 2009-7-14 22:18
原帖由 franklcf 於 2009-7-14 09:33 發表

無log, 大約都係翔東路至disney
青公OK既, 每星期五好似有一大班人踩, 約9:30點左右三聖巴士站開波, 可考慮跟玩
作者: cfchan    時間: 2009-7-15 00:12

問題唔大,有頭尾燈,遵守交通規則就ok!
建議初踩rb唔好踩咁快,因為幼胎無粗胎咁穏定,先熟習下會好d!

星期三晚都有夜團21:00荃灣公園出發,至三聖回程
去到大欖新橋,記住行番舊路,唔好上橋,青公呢排好多差人巡,因為唔守規則的車友實在太多!
作者: bmc    時間: 2009-7-15 05:14

my log
http://connect.garmin.com/activity/8608012

作者: franklcf    時間: 2009-7-15 09:35
星期五應該未有車.
我約定每星期五要跑夜山. 所以星期五一定吾得.
希望下星期三可以跟佢地踩青公喇.
作者: franklcf    時間: 2009-7-15 09:43
原帖由 bmc 於 2009-7-15 05:14 發表

my log
http://connect.garmin.com/activity/8608012

正. 明白

你地上巴士情況怎樣?
火炭個老細話綠van481 荃灣至火炭 係可以上單車, 但我emial 問過ams 話不可以. 有冇人試過
作者: mill    時間: 2009-7-15 11:10

my log

BMC自上次梅子林後...好耐無見了, 睇吓下次幾時有活動再見啦!
作者: bmc    時間: 2009-7-15 12:31
原帖由 mill 於 2009-7-15 11:10 發表

BMC自上次梅子林後...好耐無見了, 睇吓下次幾時有活動再見啦!

hi mill
呢輪游泳同踩車多,公事亦忙,(5點先回post),你在那裏跑呀,睇下會唔會再碰見你

作者: gforce    時間: 2009-7-15 13:26

my log

個log好好玩! 睇住你行錯路
不過唔知有無得用番km/h, 睇唔慣mph
作者: bmc    時間: 2009-7-15 17:13
原帖由 orce 於 2009-7-15 13:26 發表

我去咗睇米奇老鼠 ,
我自己已改了km/h但你地只能睇mph
作者: 孱鐵    時間: 2009-7-15 17:15

my log

師兄, 你哋用緊果舊指....LOG嘅野請問其實係咩嚟咖???

係手錶 OR 單車咪錶??

可以有呢D功能嘅????
作者: franklcf    時間: 2009-7-15 17:23
標題: 回復 60# 的帖子
Device: Garmin Forerunner 405CX, Version 2.0

大部分gps 都可以有log 放落gmap 度.好多年前已可以
作者: bmc    時間: 2009-7-15 17:30
原帖由 孱鐵 於 2009-7-15 17:15 發表

師兄, 你哋用緊果舊指....LOG嘅野請問其實係咩嚟咖???

係手錶 OR 單車咪錶??

可以有呢D功能嘅????

兩樣都有出.跟機有heart rate monitor,另外可以加footop or speed/cadence
游水的紀錄 http://connect.garmin.com/activity/8608010
作者: 孱鐵    時間: 2009-7-15 18:36
原帖由 orce 於 2009-7-15 13:26 發表

剛才我入去睇時都係mph,
原來只要係右上方click View in Metric 咁就可以改返做 km/h
作者: 孱鐵    時間: 2009-7-15 18:43
原帖由 franklcf 於 2009-7-15 17:23 發表
Device: Garmin Forerunner 405CX, Version 2.0

大部分gps 都可以有log 放落gmap 度.好多年前已可以

香港咩地方有得買?
唔....係咪好貴吓咖!!!
作者: franklcf    時間: 2009-7-15 22:35
標題: 回復 64# 的帖子
garmin.com.tw
好多行山鋪, 跑步鋪都有, 香港好貴.
美國最平.
作者: bmc    時間: 2009-7-15 23:17
405cx 伊卑賣hk$2100 不包運費
作者: franklcf    時間: 2009-8-14 09:59
原帖由 bmc 於 2009-7-15 23:17 發表
405cx 伊卑賣hk$2100 不包運費

今日收到forerunner 305
3年前比個鬼佬tech毒親, show 個map比我睇........wah 正, 上個月尾搵朋友係amazon買$146 usd = 11xx hkd
琴日巴士上試左一試.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2