香港長跑網 - 長跑長友

標題: 《四十二公里的風光》 [打印本頁]

作者: hychong    時間: 2009-7-23 13:20
標題: 《四十二公里的風光》

登錄/註冊後可看大圖

我寫的歐洲馬拉松,在書展面世了。書名我一直沒有意見、
也沒有好的主意,反正最重要還是看作者和內容,老編建議
為「四十二公里的風光」,Europe on a shoe。就聽老編話好了。

香港地,賣書是賺不到錢,一般作者得到的版稅,只有書價
的一成,賣一本只有幾塊錢。香港大部份書,也賣不過二千
本,我又不是名人,又不是姓董、姓陶、姓龍,只可以發夢
賣得好了。我唯一可以控制,就是寫好一點,好讓書不會失
禮人,我也不要因浪費紙張下世做樹。

以下是書的自序,希望大家會喜歡。書由茶杯CUP出版、
定價78元,各大書局、書展的茶杯檔攤,應該有售了!

開始跑步的第一天,我想也沒有想過,自己可以完成馬拉松
;我更不會奢望,參加外國的馬拉松比賽。但去年,我竟然
有機會到歐洲跑馬拉松,更在短短九個月之內在五個國家完
成六個馬拉松、一個毅行者、一個半馬和一個十公里,贏了
一大串獎牌回家。

每次回看這堆獎牌,心裡總有點驕傲。同時又覺得不可思議
,連自己也訝異說:「天啊!我九個月跑了六個比賽!若要
我再來一次,不如殺掉我好了。」

我可以不用上班、到處跑步是多謝前英國。○七年中,我得
到英國外交部的志奮領獎學金,到倫敦大學亞非學院修讀中
東研究碩士一年。倫敦到歐洲的交通方便,只需花幾百元買
機票、一個周末假期,你便可以到歐洲跑馬拉松,若這麼便
宜也不參加多一些比賽,實在愧對自己。

很快,我已搜羅一大堆歐洲馬拉松比賽資料,然後挑選、報
名、訂機票、編行程。

在挪威,我曾追趕北極的午夜太陽。

在西班牙,我用雙腳量度巴塞隆那的街道。

在巴黎,我尋覓法國大革命的遺址。

在蘇格蘭,我看不到尼斯湖水怪的縱影。

在法國,我沿著地中海畔由尼斯跑到康城,省了一程火車費

在意大利,我在翡冷翠古城的小街迷路了。

在異地跑馬拉松是競賽、也是向未知的旅途出發。每次旅程
,我的左手握著攝影機,一邊跑、一邊拍下沿途的自然景觀
、風土人情;看看每個國家、不同文化對馬拉松有多重視、
他們怎樣辦馬拉松比賽。

我的時間不特別好,由四小時五十分,到五小時半不等,跑
到三十多公里都要停下來步行。這個表現有多差?若村上春
樹跑這樣的成績,他大概會考慮切腹自殺。我會阿Q一點安
慰自己:「無論你用三小時、還是五小時半;你是停下步行
、還是全程一直跑,得到的獎牌都是一樣。」

「Once you got the medal, you are the finisher. Who cares about your time?」

我很幸福,還未到三十歲,已經跑了這麼多比賽,還可以寫
一本與馬拉松有關小書,這刻「金盆洗腳」也沒有遺憾了。
回顧八年跑步生涯,我唯一後悔是N年前的年少無知,沒有
報名便混在人堆中跑香港馬拉松。

若我可以像村上春樹一樣,為自己的墓碑刻字,我會考慮寫

莊曉陽

1979-20**

記者(馬拉松跑手)

他很後悔,自己曾經混在人堆中跑!

我還採訪了倫敦和摩洛哥馬拉喀什馬拉松,也會把這兩個比
賽一併介紹給大家。

莊曉陽

零九年六月.英國牛津
作者: Mike_Li    時間: 2009-7-23 14:26
congratulation
作者: TerrySze    時間: 2009-7-23 14:37
congratulation !!
作者: billy_yau    時間: 2009-7-23 14:44
我諗...我地都要支持一下師兄啦!!
作者: slack    時間: 2009-7-23 15:05
努力吧 Column so good
作者: saki    時間: 2009-7-23 17:52
我一定會買番本 :-)
作者: =chairman=    時間: 2009-7-23 17:54
原帖由 saki 於 2009-7-23 17:52 發表
我一定會買番本 :-)

x2!
作者: bmc    時間: 2009-7-23 18:26
我都會買番本
作者: awyh    時間: 2009-7-23 19:07
書展有無得賣架?
作者: hychong    時間: 2009-7-23 20:36
謝謝大家支持了,書展去CUP的攤檔就有得賣,佢地好趕,我連最後一稿都未睇就要趕出版,因為要趕書展囉。書局,而家未知有無住,但應該會入些貨?
作者: colemen    時間: 2009-7-23 23:40
祝洛陽紙貴, 一紙風行, 恭喜恭喜
作者: LMF    時間: 2009-7-24 00:12
搞搞新意思,用ching的鞋印代替簽名
作者: wilson    時間: 2009-7-24 18:59
恭喜晒!出書啦!
作者: hychong    時間: 2009-7-24 19:28
謝謝支持了。我目前仍在英國,暑假機票太貴了,況且我又不是甚麼名人,拍蒼蠅就樣衰了。

十二月初才回來,希望到時有更多機會,與大家交流了,我只是慢跑之人,大家肯定比我更有資格教跑步。我只是對各地風土人情、文化、各地如何搞比賽、如何計劃外地行程,略懂多一點而已。
作者: 泰神    時間: 2009-7-25 00:47
一定會買C HING本大作
如果長跑網可以幫手搞大佢
話唔定C HING遲D仲紅過村上春樹
作者: hychong    時間: 2009-7-25 17:13
大家有心了,中文世界,關於馬拉松和跑步的著作極少,希望出一點綿力,在這方面補補白了。

外面的跑步世界很大,希望多些人可以看外國的比賽,然後再反思香港的比賽,這樣才有壓力令香港的比賽改善,真正做到一流。跑步除了時間和訓練,還有很多東西,我唯一可以分享的,就是這些了。
作者: 叮叮噹    時間: 2009-7-25 17:17
原帖由 hychong 於 2009-7-25 17:13 發表
.......跑步除了時間和訓練,還有很多東西,我唯一可以分享的,就是這些了。

多多分享你見聞, 擴張跑友眼界.
作者: 慢子 Wilson    時間: 2009-7-25 17:27
原帖由 hychong 於 2009-7-23 13:20 發表

登錄/註冊後可看大圖

我寫的歐洲馬拉松,在書展面世了。書名我一直沒有意見、
也沒有好的主意,反正最重要還是看作者和 ...

congratulation !!
作者: saki    時間: 2009-7-25 19:41
原帖由 hychong 於 2009-7-25 17:13 發表
大家有心了,中文世界,關於馬拉松和跑步的著作極少,希望出一點綿力,在這方面補補白了。

外面的跑步世界很大,希望多些人可以看外國的比賽,然後再反思香港的比賽,這樣才有壓力令香港的比賽改善,真正做到一流 ...

你的書剛看了頭兩章了, 的確很好看, 能夠介紹當地之餘, 又能夠將凡你的心得分同大家分享.........

btw, ching 你是不是之前接受過iMoney 訪問???
作者: hychong    時間: 2009-7-26 07:34
謝謝支持了,希望讀者有得著,覺得沒有浪費大家金錢,這樣已經足夠了。

是的,我於二月曾接受I Money訪問了,記得也曾在這裡,分享我的訪問。
作者: tomde    時間: 2009-7-26 17:20
hychong ching,

有關中文的馬拉松書真係寥寥可數...看過你的序後很吸引!
書展就應該唔會去了,怕了那種人多的壓迫感!
唯有等書店有售才實際支持你吧!!
如果有ching既親筆簽名,及鞋印一個相信會更有意思吧!!
請問幾時可以在書店發售呢?
作者: Sicily    時間: 2009-7-28 00:03
今日書展買左本書........搵左好耐先搵到
原來你做過記者
小弟以前都做呢行
又係起唔到身跑步,但我以前通常係趁夜晚食飯時間落運動場跑半個鐘
不過而家已經脫離左呢行,多返d時間跑
作者: TerrySze    時間: 2009-7-28 01:30
原帖由 貓仔欣 於 2009-7-28 00:48 發表
莊師兄, 我睇完你本書了, 幾好睇的, 幾得意~
睇完我會好想參加倫敦及法國南部尼斯到康城呢兩個馬拉松~
見到index中有個瑞士阿爾卑斯山少女峰馬拉松, 如果有机會去呢個仲正~我去過呢道係好靚的~
另外, 死海的水真神 ...

個度係人間仙境 !!
請問ching個度馬拉松係幾時舉行?
如果係冬天的話仲可以去..馬拉松 + 滑雪 + 芝士火鍋......(有$的話)
作者: hychong    時間: 2009-7-28 06:24
謝謝大家!書出版後,一般都會送些貨到書店。我估計應該新書都會入些貨,但我也不肯定是否間間書局都有,我也不知情,要問出版社,最準確應該還是向書局查詢!

做記者較難是跟參加跑步會,只可以晚晚深夜單打獨鬥了。我同你相反,反而沒有在香港做記者後,懶惰了好多,在香港的日子,是操得最好的。

尼斯到康城馬拉松係好吸引,我有幸參加第一屆,做第一個香港代表。名額一萬,先到先得,報名唔太難,法國菜又好食,酒店亦唔算太貴。唔好似倫敦,要抽簽,機會渺茫得多。

少女峰馬拉松,網頁在此:http://www.jun\"\"rau-marathon.ch/,每年九月舉行。

但要跑山,上上落落,超級高難度,一定要好好練習,好似我咁樣HAR跑,肯定要中途退出了。
作者: gerryfung    時間: 2009-7-28 09:14
SUPPORT!!
作者: hychong    時間: 2009-7-29 01:38
冬天應該會凍到跑唔到!歐洲的馬拉松,通常到十二月至二月要冚旗,太凍跑唔到,只有南歐先仲有零星比賽了。
作者: jogging_cat    時間: 2009-7-29 08:23
恭喜莊師兄出書賣個滿堂紅,我都好想買番本。
作者: longlx    時間: 2009-7-29 12:52
恭喜莊師兄出書, 分享外地比賽的心得及資料~

對二十頁頭兩段及一零六頁之描述甚有同感~亦是我愛上長跑運動的原因~

祝CHING新書個滿堂紅~ 令更多人能夠體驗並享受長跑的樂趣~

作者: hychong    時間: 2009-7-29 18:12
多謝貓仔欣及同事推介,及各位支持了!如果跑的人睇完有得著,唔跑的人都想參加比賽,咁已經達到目標了。

其實我自己都無本書在手,所以都唔知廿頁同一零六頁係邊部份,佢地書展第一日先印好,我連最後付印前的一版都無睇過,因為佢地趕趕趕!

唔好意思,個網頁應該如下:http://www.jun\"\"rau-marathon.ch/

今年要參加都趕唔切,可以sent email畀佢地,外國的大會通常都好helpful,亦好歡迎外國跑手參加(咁先賺多些旅遊收益),佢地會覆的。如果佢地唔覆,你話我知,我再幫你問問,咁應該會覆。
作者: hychong    時間: 2009-7-29 18:13
唔知點解,cut and paste都係出唔到個website,食左兩個字。

串法係, junrau-marathon.ch
作者: hychong    時間: 2009-7-29 18:15
原來,g 同 f,唔可以同時出現!

jung frau,中間係無隔的。
作者: 力    時間: 2009-7-29 21:37
"翁花約"真係好靚!
山脚嘅interlaken更加係仙境一樣!
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-7-30 09:12
原帖由 貓仔欣 於 2009-7-30 02:29 發表

我住Lauterbrunnen, 望住少女峰~
夜晚仲走出去睇星星, 聽瀑布的水流聲~

好寫意呀!
作者: 力    時間: 2009-7-30 14:37
原帖由 貓仔欣 於 2009-7-30 02:29 發表

我住Lauterbrunnen, 望住少女峰~
夜晚仲走出去睇星星, 聽瀑布的水流聲~

the waterfall at lauterbrunnen is really beautiful!!
作者: 力    時間: 2009-7-30 23:35
原帖由 貓仔欣 於 2009-7-29 01:27 發表

我上次是6月份去Junrau 及 Zamatt 的Matterhorn, 之俊都是搭火車落到半山腰,
就沿行山徑hiking了, 真係靚到唔想番黎~

芝士火鍋我麻麻好咋~

Matterhorn...... 好多山友爬e個山!
作者: TerrySze    時間: 2009-7-31 00:13
原帖由 大圍新跑手 於 2009-7-30 09:12 發表

好寫意呀!" />" />

X 2 !
作者: leefs    時間: 2009-8-2 22:59
標題: 會員 訂購 可獲七折優惠
各會員如透過香港長跑網購買《四十二公里的風光》,將可獲七折優惠(HK$57,原價為HK$82)。
如有興趣,歡迎將你的姓名;網名及電話2009930日前電郵至[email protected] 或PM leefs 登記。

書名:《四十二公里的風光》  
作者︰莊曉陽
出版:CUP 出版
書度:21 x 14 cm200頁)
出版日期:2009 7 初版

內容簡介:
村上春樹寫了本《關於跑步,我說的其實是……》,細說他跑步及參加馬拉松的認真與堅持;這邊亦終於有個不知天高地厚的香港人,老遠跑到歐洲,一年內參加了六個馬拉松比賽,卻也不在炫耀甚麼,不過像老朋友一樣,跟你說著馬拉松的一切軼事與糗事!莊曉陽由法國尼斯跑至康城、在尼斯湖旁找水怪、在挪威午夜的太陽下奔馳、跑過巴塞隆那的聖家教堂,跟五歲小孩 Give Me Five,從老婆婆手上接過獎牌。當然,還少不了汗水、淚水、肌肉酸痛、抵達終點的滿足感與舒暢……有趣,因為他不是以專家口吻告訴你甚麼跑馬拉松的祕訣,而是親切得就像在你旁邊(甚至被你超越及嗤笑過)的跑手,再跟你說,別吃大會供應的難吃意粉。
作者簡介:
莊曉陽,現旅居英國,為香港傳媒做自由記者,文字見《明報》、《信報》、《南華早報》、《亞洲週刊》及 CUP Magazine
三十歲前夕,跑了十個馬拉松及四個毅行者,連同無數次半馬和十公里,人生累積里數逾一千公里。一直相信,馬拉松不應只有隔音屏障、高速公路。希望有生之年,香港馬拉松會路經尖東海旁、皇后大道,沿途有市民夾道鼓掌歡迎、有攤檔供應港式奶茶和點心,慢一點的跑手,都可以跑到終點,不必擔心被趕上車。

作者: leefs    時間: 2009-8-2 23:11
別有抽獎遊戲﹕
得獎者可獲得CUP出版商送出,
莊曉陽 新書《四十二公里風光》壹本名額共三個。
詳情日內公佈!

作者: Harvey    時間: 2009-8-2 23:16
原帖由 hychong 於 2009-7-28 06:24 發表
謝謝大家!書出版後,一般都會送些貨到書店。我估計應該新書都會入些貨,但我也不肯定是否間間書局都有,我也不知情,要問出版社,最準確應該還是向書局查詢!

做記者較難是跟參加跑步會,只可以晚晚深夜單打獨鬥 ...

hychong ching,

前幾天在三X書局訂了,昨天收到通知有貨,今天剛取了書!
你的書寫得很好。我特別喜歡你寫的關於你那位日本跑友(德納忍先生)的那幾段。
期待看到你寫的續集!
作者: allanccl    時間: 2009-8-2 23:52
咁抵! 小弟要一本,已電郵閣下。
作者: leefs    時間: 2009-8-3 00:19
原帖由 allanccl 於 2009-8-2 23:52 發表 咁抵! 小弟要一本,已電郵閣下。

我收集到一定數量,
會安排出版社送書過嚟!

作者: hychong    時間: 2009-8-3 05:34
謝謝各位及版主,大家看後有得著就最好了。我也很喜歡德納先生的故事。這是參加海外馬拉松,特別是小型比賽的最大收獲,可以結識世界其他的跑手。

若有機會寫續集(前提是第一集反應不會太差)。馬拉松,大概要寫其他大陸的比賽了,但未來會回香港,不太可能再跑這麼多。恐怕也要等多十年八年,人再老些、多些經驗智慧,才有足夠的新料寫另一本書了。

反而,下一個有興趣寫的題目是《環遊世界毅行者》,暫時已有香港、日本、英國、及未來九月的愛爾蘭,每年keep住試一個新的,三、四年後就夠了。

若果有機會寫成的話。
作者: allanccl    時間: 2009-8-3 08:40
原帖由 leefs 於 2009-8-3 00:19 發表

我收集到一定數量,
會安排出版社送書過嚟!

唔該晒皇上,小弟想改為訂6本,送d比家人及在外國的親人睇,等佢地瞭解跑馬拉松的魔力。
謝謝!
作者: ee_tpk    時間: 2009-8-3 10:00
唔好意思丫.. 我想問呢度"會員" 既定義係俾0左入會費既團體會員還是我呢一類尚未入紙申請入會既會員 ?
作者: ~~菲菲~~    時間: 2009-8-3 10:18
啱啱訂咗, 唔知几時儲夠一定數量呢?
好想快啲睇呢
作者: blurmax    時間: 2009-8-3 10:19
[quote]
作者: blurmax    時間: 2009-8-3 10:46
   I booked my order too and looking forward to reading it soon!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: TerrySze    時間: 2009-8-3 10:57
訂咗 ...
作者: Tarry    時間: 2009-8-3 13:26
恭喜莊ching出書 , 我訂咗啦, 可唔可以幫小妹簽番個大名呀.

作者: 大圍新跑手    時間: 2009-8-3 18:00
一書在手.....今晚可以先睹為快~
作者: fung7934    時間: 2009-8-3 20:58
標題: Book
小弟要一本唔該晒皇上fung7934.
作者: leefs    時間: 2009-8-3 22:50
原帖由 fung7934 於 2009-8-3 20:58 發表 小弟要一本唔該晒皇上fung7934.

收到!

作者: 龜速行    時間: 2009-8-3 22:55
王上

草民要一本

謝王上

莊 c hing 出新書

恭喜恭喜
作者: leefs    時間: 2009-8-3 22:56
原帖由 ee_tpk 於 2009-8-3 10:00 發表 唔好意思丫.. 我想問呢度"會員" 既定義係俾0左入會費既團體會員還是我呢一類尚未入紙申請入會既會員 ?

而家重係"見者有份"!
下個月開咗會員專區內,
有優惠將會貼入去,
好多優惠陸續有嚟!

作者: leefs    時間: 2009-8-3 22:59
原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-8-3 10:18 發表 啱啱訂咗, 唔知几時儲夠一定數量呢? 好想快啲睇呢

好快!
收集夠20本會安排取書,
而家已訂19本!

作者: colemen    時間: 2009-8-3 23:17
leefs ching,

已 PM 閣下訂購一本. 謝謝.

Colemen
作者: scchu    時間: 2009-8-3 23:35
原帖由 leefs 於 3/8/2009 22:59 發表

好快!
收集夠20本會安排取書,
而家已訂19本!

皇上,
小人要一本, 已pm你, 請安排。 謝謝!!
作者: Ning    時間: 2009-8-3 23:41
皇上,
小人要一本, 已pm你。 謝謝!!
作者: Fox    時間: 2009-8-4 22:17

Fox
作者: tomde    時間: 2009-8-5 09:27

小弟亦已 PM你訂購一本. 謝謝!

tomde
作者: 山比    時間: 2009-8-5 09:39
皇上

小妹也訂了一本,已pm 你了~~~
作者: 田中雅茂    時間: 2009-8-5 11:52
莊 ching 大作, 一定鼎力支持.  
小弟已 pm 訂購. 謝謝!
作者: XiaoEm    時間: 2009-8-5 14:19
皇上,
XiaoEm 要一本, 已pm你, 谢谢!
作者: josam    時間: 2009-8-5 17:44

JOSAM
作者: jogging_cat    時間: 2009-8-6 15:34
皇上:

小女子也訂了一本,己 pm 你了。

謝皇上

jogging_cat
作者: pirkle    時間: 2009-8-10 12:24
標題: 回復 1# 的帖子
CONGRATULATION  CHING  !!!!!

p
作者: pirkle    時間: 2009-8-10 12:41
標題: 回復 43# 的帖子
皇上

我訂了一本巳電郵皇上。

PIRKLE
作者: 力    時間: 2009-8-10 14:25
皇上,
check pm!
作者: hychong    時間: 2009-8-10 18:05
謝謝各位師兄師姐,希望大家看後有得著。

出版前也找過一些朋友試看,不少人都喜歡德納先生的故事。

若他未來還會到香港跑(他去年有跑渣打),大家有興趣和時間,我想他會有興趣見見本地跑手,我可以試試安排交流交流。
作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-8-10 18:12
皇上

check PM~

chong ching 有無親筆簽名呀??
作者: 力    時間: 2009-8-10 19:13
KC,
Mr. Chong was in UK wor!
作者: spmho    時間: 2009-8-10 21:49
原帖由 hychong 於 2009-8-10 18:05 發表

若他未來還會到香港跑(他去年有跑渣打),大家有興趣和時間,我想他會有興趣見見本地跑手,我可以試試安排 ...

睇完.......寫得不錯....
如果你既意見可以令到香港馬拉松做得更好.....
咁都真係幾好....
作者: 山海赤子    時間: 2009-8-10 21:55
原帖由 hychong 於 2009-8-10 18:05 發表

若他未來還會到香港跑(他去年有跑渣打),大家有興趣和時間,我想他會有興趣見見本地跑手,我可以試試安排 ...

非常有興趣, 希望真的可以一聚
作者: leefs    時間: 2009-8-11 23:06
出版社表示星期五可能送書比我,
星期日上午中興盃10K比賽前後,
可以進行集體交收,
有意取書請留言或致電,
聯絡我到時為你準備!

作者: Ning    時間: 2009-8-11 23:09
Alan, I can collect the book after or before the coming Sunday race.
Ning
作者: Terence86    時間: 2009-8-11 23:50
皇上,

小人要一本, 已e-mail, 請安排。 謝謝!!
作者: blurmax    時間: 2009-8-12 12:04
I will collect the book before the Chung Hing Cup 10 K on the coming Sunday

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: runrunrun    時間: 2009-8-15 14:43
在網站看到書評介紹,大家可以參考:3.0.bailandaily.com/index.php/archives/2666
作者: blurmax    時間: 2009-8-15 15:09
runrunrun,

Thanks for the info :

http://3.0.bailandaily.com/index.php/archives/2666
作者: leefs    時間: 2009-8-15 16:01
各位的PM我已經收到,明天要取書的請找我,
未能取書者明晚再聯絡!

作者: Ning    時間: 2009-8-16 11:24
Alan, sorry that I got sick this morning. Then cannot join the race and collect the book. What will be the next collection time and place.

Sorry about that. . . .
作者: leefs    時間: 2009-8-16 21:09
明早08:00及明晚18:30我可以在鑽石山港鐵站交收,
19:00再到斧山運動場跑步!
要取書的請PM留意或直接電聯我!

作者: leefs    時間: 2009-8-16 21:12
港島區"亮哥"有書,
相熟的可以找佢攞書!

作者: allanccl    時間: 2009-8-16 21:24
原帖由 leefs 於 2009-8-16 21:12 發表
港島區"亮哥"有書,
相熟的可以找佢攞書!

港島區既網友,無論有無預訂,都可搵我攞書,照舊七折,每本$57,可地鐵交收。手快有! PM我吧!

作者: Ning    時間: 2009-8-17 22:57
Thanks for "亮哥"
作者: allanccl    時間: 2009-8-17 23:12
不用客氣!
好高與見到你又傾一大輪偈,諗下杭州馬拉松丫,西湖風景好靚架!
http://www.hangzhou-marathon.com/
作者: hychong    時間: 2009-8-17 23:34
謝謝大家,希望覺得好看!

除了愛爾蘭毅行者,我今年還會去至少兩個比賽,九月法國的武鐸MEDOC馬拉松,及十月中土耳其的伊斯坦堡歐亞馬拉松,兩個都是有些綽頭的比賽。

若再湊夠七,八個新的外國比賽,出版社又想添食,第一本反應又不算差,應該不用等十年八載,又可以再寫多一本書。
作者: allanccl    時間: 2009-8-18 00:01
小弟買了六本,送給家人,讓他們瞭解跑馬拉松的魔力,咁就唔使問小弟點解跑極都拿不到獎都仲咁鍾意跑馬拉松。
本書好多圖片,內容描寫細緻生動有趣,令人好有同感!
作者: TerrySze    時間: 2009-8-18 00:47
原帖由 allanccl 於 2009-8-18 00:01 發表
小弟買了六本,送給家人,讓他們瞭解跑馬拉松的魔力,咁就唔使問小弟點解跑極都拿不到獎都仲咁鍾意跑馬拉松。
本書好多圖片,內容描寫細緻生動有趣,令人好有同感!

亮哥, 年年渣打都有獎俾你....不過係一早俾佐你...跑唔跑都有
作者: hychong    時間: 2009-8-18 04:56
謝謝大家,特別要多謝亮哥。希望下年,渣打可以回復常理,跑完先有獎牌囉!

原本愛爾蘭毅行者外,也沒有安排其他比賽。前兩日收到CUP老編通知,月刊專欄暫停一月後,九月起由一版變兩版。

還以為,可以暫時休息不用寫欄了。現在又要臨急臨忘找比賽,找彈藥寫專欄,所以又要繼續找比賽參加、採訪。

若大家日後去了好的、新的外國比賽、有好的照片,說不定可以幫手客串雜誌專欄,我便可以輕鬆一點,及多些新觀點。一年去十個馬拉松,即使不跑也是吃力。我想老編不會介意?

還為以十年八載後,有多些想法,才有機會再。但若果真係可以令香港比賽改善,香港有更好的比賽,那就要努力寫下去了。
作者: allanccl    時間: 2009-8-18 09:26
原帖由 TerrySze 於 2009-8-18 00:47 發表

亮哥, 年年渣打都有獎俾你....不過係一早俾佐你...跑唔跑都有  

呢d獎牌年中都拿唔少,不過有盃果d獎就無乜機會啦! 所以好難同佢地解釋,佢地成日問咁辛苦無獎攞為乜?所以真係要多謝莊師兄的書,送俾佢地,等佢地感受吓跑馬拉松既喜悅同魔力。
作者: allanccl    時間: 2009-8-18 09:29
原帖由 hychong 於 2009-8-18 04:56 發表
謝謝大家,特別要多謝亮哥。希望下年,渣打可以回復常理,跑完先有獎牌囉!

原本愛爾蘭毅行者外,也沒有安排其他比賽。前兩日收到CUP老編通知,月刊專欄暫停一月後,九月起由一版變兩版。

還以為,可以暫時休息 ...

唔使多謝我呀! 係我多謝閣下寫本咁好嘅書就真呢!  我慳番好多唇舌,以後去跑馬拉松方便多了。

作者: oscar    時間: 2009-8-18 09:59
作者: allanccl    時間: 2009-8-18 10:04
原帖由 oscar 於 2009-8-18 09:59 發表
亮哥,可否幫小弟留一本,下次你地操毅行,若小弟唔到,我投大西北友交收好了!

無問題! 已留一本給閣下。
作者: oscar    時間: 2009-8-18 11:00
作者: leefs    時間: 2009-8-19 00:31
星期四08:00九龍塘站可以交收!

作者: 山比    時間: 2009-8-19 16:09
皇上,請問下周一晚上七時半可否在斧山道運動場交收?
作者: leefs    時間: 2009-8-19 16:57
原帖由 囧山比 於 2009-8-19 16:09 發表
皇上,請問下周一晚上七時半可否在斧山道運動場交收?

暫定星期一19:30斧山道運動場,
有變再CALL啦!

作者: peter6565652003    時間: 2009-8-20 18:06
師兄,今日剛行過書局買咗一本嚟睇,
睇了一半,寫得好好,
加油!師兄再會多寫另一本嗎?
作者: hychong    時間: 2009-8-21 04:58
Peter君,謝謝囉!後本仲好睇,哈哈!

上年真係好攰,跑咁多比賽、寫埋書,真係要休息一下,專欄也暫停一會。當時覺得應該十年八年,才可以寫第二本書。而家,老編同我講,要由一版加至兩版。結果,繼續無得休息,要繼續搵比賽,無得停。

哈,如果第一本書無搞到出版社蝕錢破產。搜羅多七、八個新奇特別的外國比賽,可能又有第二本書了,但都係一兩年後的事了。

只有回到校園時,才有閒情時間一年跑六個了。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2