香港長跑網 - 長跑長友

標題: 請問各位點洗跑衫跑褲 [打印本頁]

作者: econecon    時間: 2009-7-30 21:02
標題: 請問各位點洗跑衫跑褲
用手洗跑衫,好多時仲有浸味

有味方法解決? thanks
作者: 柔詠    時間: 2009-7-30 23:15
都係洗衣機洗...不過會放入個網內再放入洗衣機, 無錦易爛.
作者: econecon    時間: 2009-7-30 23:21
原帖由 柔詠 於 2009-7-30 23:15 發表
都係洗衣機洗...不過會放入個網內再放入洗衣機, 無錦易爛.

可惜我屋企人會用柔順劑洗衫, 其實係咪一用柔順劑就好損害個快乾功能?
作者: 華哥    時間: 2009-7-31 04:25
我以前都有呢個問題,D汗味仲係度,後來沖涼時,順便唧D淋浴露係件跑衫褲上,用手洗一次先,然之後才放入洗衣機洗,甘樣就 OK。
作者: lvrunner    時間: 2009-7-31 05:15
I only handwash them and use a small amount of this. It is biodegradable and environmentally friendly.  Never use fabric softener because it will seal off the wicking capabilities of your shorts and shirts.

登錄/註冊後可看大圖

作者: econecon    時間: 2009-7-31 05:18
原帖由 lvrunner 於 2009-7-31 05:15 發表
I only handwash them and use a small amount of this. It is biodegradable and environmentally friendly.  Never use fabric softener because it will seal off the wicking capabilities of your shorts and s ...

想請問版主,如果已經開始用過柔順劑,係咪件衫已經無得救同埋個功能已經差左?

同埋你用呢支野既時間係咪唔用其他洗衣粉呀"簡"液果d都得架啦? 同埋想問支野邊度買? 貴唔貴? thanks

作者: lvrunner    時間: 2009-7-31 05:41
原帖由 econecon 於 2009-7-30 13:18 發表

想請問版主,如果已經開始用過柔順劑,係咪件衫已經無得救同埋個功能已經差左?

同埋你用呢支野既時間係咪唔用其他洗衣粉呀"簡"液果d都得架啦? 同埋想問支野邊度買? 貴唔貴? thanks

Hi ~

Just wash it a few times with regular detergent and softener should come out.

And yes, I use 1/2 fl. oz. of that with 1 gallon of water, soak it for 30 minutes or so then rinse it a few times.  I paid $10 US for it and good for 20+ washes.  I am not sure where you can get it in HK.  Here is their website:

http://www.penguinapparelcare.com/sport.html
作者: econecon    時間: 2009-7-31 05:55
原帖由 lvrunner 於 2009-7-31 05:41 發表

Hi ~

Just wash it a few times with regular detergent and softener should come out.

And yes, I use 1/2 fl. oz. of that with 1 gallon of water, soak it for 30 minutes or so then rinse it a few  ...

多謝版主專業意見
作者: pakcb    時間: 2009-7-31 13:32
我只係係成機衫既...放漂白/柔弱劑既位...入1/4樽蓋滴露個類野...再加一樽蓋水
作者: Turalyon    時間: 2009-7-31 14:03
我都係成機衫咁洗...會落柔弱劑個類野..

作者: econecon    時間: 2009-7-31 14:39
原帖由 pakcb 於 2009-7-31 13:32 發表
我只係係成機衫既...放漂白/柔弱劑既位...入1/4樽蓋滴露個類野...再加一樽蓋水

Ching乜都唔落只係落滴露唔落柔順劑同埋洗衣粉?
作者: econecon    時間: 2009-7-31 14:39
原帖由 Turalyon 於 2009-7-31 14:03 發表
我都係成機衫咁洗...會落柔弱劑個類野..

唔怕影響個快乾功能?
作者: 柔詠    時間: 2009-8-1 01:00
原帖由 econecon 於 2009-7-31 14:39 發表

唔怕影響個快乾功能?

這個唔清楚.....
作者: SKY    時間: 2009-8-1 01:42
聽說如果落柔弱劑,會塞住快乾料既纖維中間細到我地肉眼見唔到既窿窿,透氣功能會差一截....
作者: econecon    時間: 2009-8-1 01:51
原帖由 SKY 於 2009-8-1 01:42 發表
聽說如果落柔弱劑,會塞住快乾料既纖維中間細到我地肉眼見唔到既窿窿,透氣功能會差一截....j" />" />jk

係呀, 就係怕呢樣野咋嘛
作者: pakcb    時間: 2009-8-1 09:23
柔順劑...我還以為會將纖維軟化才會柔順...如果依CHing 所說
纖維中間塞住咁咪應該會更硬?
我唔識..只是亂猜..大家一齊研究下咁啫
作者: Turalyon    時間: 2009-8-1 09:40
原帖由 econecon 於 2009-7-31 14:39 發表

唔怕影響個快乾功能?

跑比賽有衫送, hkmp d 衫唔錯,再加埋渣打d衫 , 跑埋跑埋都唔少衫
差唔多日日都跑, 唔埋得咁多~~

作者: kito807    時間: 2009-8-1 09:44
乜洗衫都咁多學問....... 我都係是旦掟落洗衣幾洗就算
作者: Turalyon    時間: 2009-8-1 09:49
原帖由 kito807 於 2009-8-1 09:44 發表

我同你一樣, 掟落洗衣幾洗就算
作者: TerrySze    時間: 2009-8-1 12:23
原帖由 kito807 於 2009-8-1 09:44 發表

洗衫的確咁多學問。。。 不過我都係是旦掟落洗衣幾洗就算
D衫都係幾十�百幾蚊件。。。。。藉2�3年換件新.手洗有D誇張.
成日跑步,叫我手洗,不如花D時間跑多個圈.......
作者: lvrunner    時間: 2009-8-1 12:36
原帖由 TerrySze 於 2009-7-31 20:23 發表

洗衫的確咁多學問。。。 不過我都係是旦掟落洗衣幾洗就算
D衫都係幾十�百幾蚊件。。。。。藉2�3年換件新.手洗有D誇張.
成日跑步,叫我手洗,不如花D時間跑多個圈.......

Not really, 30 minutes of soaking then 3 minutes of washing and rinsing, that's all.  I have been doing it for many many years.  On the other hand, I wash my running shoes in the washing machine though.
作者: lvrunner    時間: 2009-8-1 12:37
原帖由 SKY 於 2009-7-31 09:42 發表
聽說如果落柔弱劑,會塞住快乾料既纖維中間細到我地肉眼見唔到既窿窿,透氣功能會差一截....j

Exactly !!
作者: kenneth    時間: 2009-8-1 12:44
作者: econecon    時間: 2009-8-1 15:22
原帖由 Turalyon 於 2009-8-1 09:40 發表

跑比賽有衫送, hkmp d 衫唔錯,再加埋渣打d衫 , 跑埋跑埋都唔少衫
差唔多日日都跑, 唔埋得咁多~~

咁又係, 不過我未參加過比賽呀 渣打果件好似係短袖, 著過背心唔知點解覺得短袖好唔舒服跑步既話
作者: econecon    時間: 2009-8-1 15:24
原帖由 lvrunner 於 2009-8-1 12:36 發表

Not really, 30 minutes of soaking then 3 minutes of washing and rinsing, that's all.  I have been doing it for many many years.  On the other hand, I wash my running shoes in the washing machine tho ...

點樣用洗衣機洗鞋...?
作者: econecon    時間: 2009-8-1 15:25
原帖由 kenneth 於 2009-8-1 12:44 發表

小弟跑衫,跑褲等都是用手洗,再用機洗,的確可以減到部份汗味。

可惜屋企人用柔順劑, 無得用機
作者: CharlesAF    時間: 2009-8-1 17:31
原帖由 econecon 於 2009-8-1 15:22 發表

咁又係, 不過我未參加過比賽呀 渣打果件好似係短袖, 著過背心唔知點解覺得短袖好唔舒服跑步既話

裸體跑之後覺得著乜衫都好熱
作者: econecon    時間: 2009-8-1 17:37
原帖由 CharlesAF 於 2009-8-1 17:31 發表

裸體跑之後覺得著乜衫都好熱

裸體都ok, 我都係係屋企附近跑咋嘛, 不過我唔大隻, 費事影響市容啦

不過買短袖有好處,可以平時著出街都好睇, 但係著背心好似唔係咁好睇平時著
作者: CharlesAF    時間: 2009-8-1 19:36
原帖由 econecon 於 2009-8-1 17:37 發表

裸體都ok, 我都係係屋企附近跑咋嘛, 不過我唔大隻, 費事影響市容啦

不過買短袖有好處,可以平時著出街都好睇, 但係著背心好似唔係咁好睇平時著

你即係話我啦

短袖跑衫仲可以去踢波打波, 啲料都幾好著架
作者: econecon    時間: 2009-8-1 20:05
原帖由 CharlesAF 於 2009-8-1 19:36 發表

你即係話我啦

短袖跑衫仲可以去踢波打波, 啲料都幾好著架

而且價錢同跑衫背心差唔多添

黑色型仔呀, 不過... 跑步做運動黑色好熱... 唔夠白色咁好
作者: CharlesAF    時間: 2009-8-2 11:22
原帖由 econecon 於 2009-8-1 20:05 發表

而且價錢同跑衫背心差唔多添

黑色型仔呀, 不過... 跑步做運動黑色好熱... 唔夠白色咁好

不過黑色有個好處, 濕晒都唔怕變半透明
作者: econecon    時間: 2009-8-2 14:16
原帖由 CharlesAF 於 2009-8-2 11:22 發表

不過黑色有個好處, 濕晒都唔怕變半透明

變半透明都冇所謂, 白色真係好易黃, 我而家件白色背心就黃啦開始, 用左都係1個月度

黑色真係型既不過

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2