香港長跑網 - 長跑長友

標題: 第三十七屆吐露港渡海泳公開賽 (已加上連結) [打印本頁]

作者: cfchan    時間: 2009-8-15 10:12
標題: 第三十七屆吐露港渡海泳公開賽 (已加上連結)
由於去年有玩,今年收到賽會寄來的資料

日期︰2009年10月18日
開賽時間︰10:30 (12:00前完成,否則要坐艇 " />" />" />" /> )
人數上限︰1600人
報名費︰$30
報名地點︰大埔安祥路二號大埔體育會李福林體育館(可郵寄報名)
當天報到地點及時間︰大埔汀角路天后宮風水廣場 (08:15~09:15)

往年玩完比賽有水、寶x力及蛋糕派發,而且有車接送,$30抵到爛,
當然,首要條件係能夠完成2400m(其實只會更長,因為好難保持游直線)賽程

p.s. 今年呢場泳賽同迪士尼ITU三鐵賽撞到正正,無得玩!" />" />" />" />

http://www.tpsa.org.hk/program.html

作者: key    時間: 2009-8-17 00:03
好想參加, 有冇機會叫佢改期?
作者: loudspeaker    時間: 2009-8-18 10:57
30 蚊 , 真係好底, 昨日剛剛收到 TPSA 寄左 3 張報名表俾我,
天意 ! 18 號我俾左 $ ITU 架啦 .
希望下年可以参加到
作者: cfchan    時間: 2009-8-18 14:30
原帖由 key 於 2009-8-17 00:03 發表
好想參加, 有冇機會叫佢改期?

出晒章程,要改期都好難,
而且,對象係游泳人士
玩三鐵既,繼續玩三鐵啦!
作者: ~~菲菲~~    時間: 2009-8-18 15:02
13兄, 我都好想參加, 但又怕係咁被人踢被人蹱, 因為我未試過海度游呀
又怕未能限時內完成
作者: iou    時間: 2009-8-18 15:32
原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-8-18 15:02 發表
13兄, 我都好想參加, 但又怕係咁被人踢被人蹱, 因為我未試過海度游呀
又怕未能限時內完成hgjD103" />" />hj

90分鐘應該冇問題既,
時間可以參考下Sheko Challenge, 都係2.4K
90分鐘以上完成既其實得幾個咋

怕比人踢咪等人去得7788先開始落水羅
作者: shogikin    時間: 2009-8-18 16:26
無知9月27日才報名有無位

Kin in Swimming
作者: loudspeaker    時間: 2009-8-18 16:29
原帖由 shogikin 於 2009-8-18 16:26 發表
無知9月27日才報名有無位

Deadline 9.18 friday 5:00pm.
kin kin 要報快手 , 好快滿架
作者: TerrySze    時間: 2009-8-18 16:53
參加 !!....
作者: TerrySze    時間: 2009-8-18 16:54
原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-8-18 15:02 發表

我都未試過海度游呀..... 試下LO....一起玩啦...(超慢手一名..)
作者: cfchan    時間: 2009-8-18 22:25
原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-8-18 15:02 發表 13兄, 我都好想參加, 但又怕係咁被人踢被人蹱, 因為我未試過海度游呀又怕未能限時內完成hgjD103" />" />" />" />hj

菲菲,唔駛怕,你唔係頭果疊爭攞獎,即係響左號開賽都仲未落到水,就唔駛咁驚俾人撞  
中途有碰撞在所難免,定d黎就無事啦!(前日場水陸直情俾人地隻蛙腳撐心口)
  你游得俾我當年快,我當日都可以限時內完成,你應該可以既

作者: ~~菲菲~~    時間: 2009-8-19 14:00
13兄同iou兄, 多謝鼓勵, 我估都會試下報呀
其實最怕到時自己被人踢到/飲水會驚驚, 跟住就

teltel, 一齊玩好呀, 叫埋活活同豹豹報名先
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-8-19 14:04
嘩.....你地好勁呀, 十卜十卜~
作者: shogikin    時間: 2009-8-19 14:05
問清楚先
不只2400m
大約多幾多?

作者: batigoal    時間: 2009-8-19 15:11
我未夠班...  玩唔到....
作者: 快活人    時間: 2009-8-19 15:36

菲菲 ~~ 1: 30內完成就OK 架LA.
游吾完會有人" 的"你上水的 .放心
好好玩架 .
作者: 快活人    時間: 2009-8-19 15:38
原帖由 shogikin 於 2009-8-19 14:05 發表
問清楚先
不只2400m
大約多幾多?

吾明你想問咩WOR ???KINKIN
作者: shogikin    時間: 2009-8-19 15:59
問13兄的

他說:
首要首要係能夠完成2400m(其實只會更長,因為好難保持游直線)賽程

我想問問會游幾多

作者: cfchan    時間: 2009-8-19 17:19
原帖由 shogikin 於 2009-8-19 15:59 發表
問13兄的

他說:
首要首要係能夠完成2400m(其實只會更長,因為好難保持游直線)賽程

我想問問會游幾多

咁要睇你偏離「航道」有幾多,多100至200米都係正常!
作者: TerrySze    時間: 2009-8-20 10:03
原帖由 快活人 於 2009-8-19 15:36 發表

菲菲 ~~ 1: 30內完成就OK 架LA.
游吾完會有人" 的"你上水的 .放心
好好玩架 .

我諗唔係"的"上水....係用個網"Lou"上水.....
作者: TerrySze    時間: 2009-8-20 10:06
報名好痳煩....要親自去大埔報名...
作者: loudspeaker    時間: 2009-8-20 10:26
原帖由 TerrySze 於 2009-8-20 10:06 發表
報名好痳煩....要親自去大埔報名...

可以揾人同你報都得架 , 因為比賽當日 , 大會只認付款收據確認参賽。
作者: ~~菲菲~~    時間: 2009-8-20 11:36
乜唔係可以郵寄架?
咁唔知會唔會有人去開大埔可以幫幫手呢
作者: loudspeaker    時間: 2009-8-20 11:44
原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-8-20 11:36 發表
乜唔係可以郵寄架?
咁唔知會唔會有人去開大埔可以幫幫手呢

郵寄都可以喎, ID copy + 個回郵信封, 咪唔使親身去囉,
希望佢下年搞埋 online registration, 就方便大家。
作者: ~~菲菲~~    時間: 2009-8-20 11:52
原帖由 loudspeaker 於 2009-8-20 11:44 發表

郵寄都可以喎, ID copy + 個回郵信封, 咪唔使親身去囉,
希望佢下年搞埋 online registration, 就方便大家。

可以郵寄就ok啦, 一於寄form
唔該晒loud兄
作者: loudspeaker    時間: 2009-8-20 12:05
原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-8-20 11:52 發表

可以郵寄就ok啦, 一於寄form
唔該晒loud兄

可惜今年同 ITU 同一日 , 上年傷口末愈 , 又錯過左,
唯有等下年先可以玩 ,
聽我 fd 講 , 上年浪唔算大 , 但有少量膠袋 ,
同時咁既距離 , 幾難望得清楚o個終点上岸位置 ,
如果游蛙式, 可能好少少.......不過 2.4km , 1 hr 30min
應該對游開水既人 , 無乜難度,
anyway....努力.... + 油
作者: ~~菲菲~~    時間: 2009-8-20 12:09
原帖由 loudspeaker 於 2009-8-20 12:05 發表

可惜今年同 ITU 同一日 , 上年傷口末愈 , 又錯過左,
唯有等下年先可以玩 ,
如果游蛙式, 可能好少少...... ...

thx ar, 下年有機會一齊游過
我都諗緊可能都會游下自由式又轉下蛙式, 自由式怕捱唔到咁耐呢
到時再睇下點啦~~~
海中要keep住方向都唔知點添, 諗住跟下前面啲人咋
作者: key    時間: 2009-8-20 12:41
原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-8-20 12:09 發表

我都諗緊可能都會游下自由式又轉下蛙式, 自由式怕捱唔到咁耐呢
到時再睇下點啦~~~

咁大個海, 都係一大班人游安全d   
作者: loudspeaker    時間: 2009-8-20 13:14
原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-8-20 12:09 發表

到時再睇下點啦~~~

因為咁長途 , 落到海視野無咁廣 ,
- 認定一個遠距離日標物 e.g. 停洎的船隻 , 山 , 建築物 etc.
游 10 下手上水望一望 , 是否偏離目標太遠而須收定, 或改游蛙式
望清目標, 可以既話跟住大隊游 , 因為佢地多數有经驗, 可以無咁易偏離
航道, 始終游海同泳池有好大分別 , 如果可以最好去泳灘, 試下游出浮台
並練習下來回 , 去感受下0個種感覺
作者: ~~菲菲~~    時間: 2009-8-20 14:52
原帖由 loudspeaker 於 2009-8-20 13:14 發表

如果可以最好去泳灘, 試下游出浮台
並練習下來回

正有此意呢, 我都諗住响海灘試下水先呀
多謝提點, 希望到時响海度唔會迷失咗
作者: TerrySze    時間: 2009-8-20 15:14
原帖由 loudspeaker 於 2009-8-20 11:44 發表

SORRY....我搞錯....
CHING 講得正確 !
作者: cfchan    時間: 2009-8-20 23:45
原帖由 loudspeaker 於 2009-8-20 12:05 發表

唯有等下年先可以玩 ,
如果游蛙式, 可能好少少...... ...

舊年仲要遇著退潮,去到洋洲對出,好似游bb池,行都可以,只係唔知沙底有無野拮腳,唔敢行!
頭先check左十月十九日潮汐表,係水漲,咁就唔駛唔知游定跑咁狼狽

作者: 山海赤子    時間: 2009-8-21 00:02
係我細個時, 阿爸每年都去元旦渡海泳
成日聽佢講, 都好想感受下d 氣氛
好想做番父親做過ge 事
舊年都曾經想過玩, 但無乜信心而放棄

以前成日游海, 現在好耐無游
作者: ~~菲菲~~    時間: 2009-8-21 09:47
原帖由 山海赤子 於 2009-8-21 00:02 發表
係我細個時, 阿爸每年都去元旦渡海泳
成日聽佢講, 都好想感受下d 氣氛
好想做番父親做過ge 事" />" />
舊年都曾經想過玩, 但無乜信心而放棄

以前成日游海, 現在好耐無游

赤子都考慮下一齊玩啦, 我都係想玩下感受下氣氛咋
作者: 龍龍    時間: 2009-8-22 00:04
咁多位師兄師姐...我今日路過大埔, 就去左大埔體育館報左名了, no.136號...
交底30蚊, 之後都唔駛1分鐘就比返張收據我, 真快...

放工興興地就去左游水, 勁辛苦先游完2400m, 剛好1個鐘...
我諗到時要預多5分鐘, 因為一定會游得多d, 同唔會有轉池...

大家幾時操下水先
作者: cfchan    時間: 2009-8-22 00:07
原帖由 龍龍 於 2009-8-22 00:04 發表
咁多位師兄師姐...我今日路過大埔, 就去左大埔體育館報左名了, no.136號...

放工興興地就去左游水, 勁辛苦先游完2400m, 剛好1個鐘...
我諗到時要預多5分鐘,  ...

我呢排都密密操,因為驚住游唔完三鐵1.5k游泳賽程
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-8-22 00:08
原帖由 龍龍 於 2009-8-22 00:04 發表

我諗到時要預多5分鐘,  ...

龍龍: 唔聲唔聲咁快報埋名,仲操埋水....勁呀!
作者: 龍龍    時間: 2009-8-22 00:17
原帖由 大圍新跑手 於 2009-8-22 00:08 發表

龍龍: 唔聲唔聲咁快報埋名,仲操埋水....勁呀!

好慘呀我...到依加都仲未跑得...所以講起跑都無咩心情...唔駛預我~~~
作者: amber525    時間: 2009-9-4 20:23
甘如果我8月31號先報名....會不會無位的?
我是郵寄報名的....到e+都無通知..><>"""
係米真係無位ar><?
作者: cfchan    時間: 2009-9-4 23:24
原帖由 amber525 於 2009-9-4 20:23 發表
甘如果我8月31號先報名....會不會無位的?
我是郵寄報名的....到e+都無通知..>"""
係米真係無位ar>

你寄出至今都係四日,應該未及處理,俾少少耐性喇!
作者: 臨老入3T    時間: 2009-9-11 10:01
我都想報名,但又怕吐露港的水好污瀦.猶豫緊!!
作者: loudspeaker    時間: 2009-9-11 12:59
原帖由 臨老入3T 於 2009-9-11 10:01 發表

作者: slack    時間: 2009-9-11 12:59
只係開始的石灘比較超污瀦同慘腳 , 游出百0米已經好ok, 舊年天氣好好, 望著8仙領,好靚
作者: slack    時間: 2009-9-11 13:01
原帖由 loudspeaker 於 2009-9-11 12:59 發表 上次 8.2 oK 喎 , 無乜異味 ,5 好猶疑啦 , 咁多人玩 , 一齊啦,香港每年可以玩齊 3 項既無乜幾多次,
loud c hing
<香港每年可以玩齊 3 項既無乜幾多次,
請教下, 係那 "玩齊 3 項 " 呢 ??
小, 謝謝
作者: 李奧    時間: 2009-9-11 13:24
原帖由 臨老入3T 於 2009-9-11 10:01 發表

快d報啦師兄
$30有泳帽, 拖鞋, 大毛巾, 水, 寶磺力, 蛋糕同證書, 今年仲造多個環保索線袋, 抵到爛!!!
就快滿喇!
作者: TerrySze    時間: 2009-9-11 13:47
前日係泳池游15個來回,成45分鐘....好"支力"..前
作者: loudspeaker    時間: 2009-9-11 13:47
原帖由 slack 於 2009-9-11 13:01 發表
loud c hing

搞錯左, 以為你講緊 9.27 個, 3 項鐵人比賽 ,
見到 tolo harbour, 以
呢 d 咪叫上上下當 , o個心去左太空。
抵打 patpat.
作者: ~~菲菲~~    時間: 2009-9-11 14:02
原帖由 李奧 於 2009-9-11 13:24 發表

快d報啦師兄
$30有泳帽, 拖鞋, 大毛巾, 水, 寶磺力, 蛋糕同證書, 今年仲造多個環保索線袋, 抵到爛!!!
就快滿喇!

咁多嘢攞呀~~~正呀
作者: ~~菲菲~~    時間: 2009-9-11 14:03
原帖由 TerrySze 於 2009-9-11 13:47 發表

teltel1500m45mins, 非常好呀~~~
會唔會約埋啲街坊操下水呢?
睇下教練們几時得閒先
作者: kopo1128    時間: 2009-9-11 14:56
原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-9-11 14:03 發表

teltel1500m45mins, 非常好呀~~~
會唔會約埋啲街坊操下水呢?
睇下教練們几時得閒先

操水的話, 時間啱我都想一齊玩下.
作者: ~~菲菲~~    時間: 2009-9-11 15:34
原帖由 kopo1128 於 2009-9-11 14:56 發表

操水的話, 時間啱我都想一齊玩下." />" />

咦, ching應該可以過返兩招俾我哋喎~~~
我睇下几時有時間先
作者: key    時間: 2009-9-11 18:15
原帖由 kopo1128 於 2009-9-11 14:56 發表

x 2   
作者: CY1    時間: 2009-9-11 21:17
游咗幾年,最怕見到蛙腳。
作者: cfchan    時間: 2009-9-11 21:23
原帖由 TerrySze 於 2009-9-11 13:47 發表

時間唔錯喎!
作者: cfchan    時間: 2009-9-11 21:29

已經比早幾年好,早幾年直情伸手不見五指,舊年都可以隠約見到幾米外游緊既ching/ctse!
作者: 臨老入3T    時間: 2009-9-12 20:32
下週去報名, 請報了名的師兄在此報到下,到時可約買一起.

我都係只田雞 ,今天蛙了60X40M(個池得40米長)70分鐘, 想請教師兄游泳池2.4KM同海裡2.4KM有幾大分別?
作者: cfchan    時間: 2009-9-12 20:56
原帖由 臨老入3T 於 2009-9-12 20:32 發表
下週去報名, 請報了名的師兄在此報到下,到時可約買一起.

我都係只田雞 ,今天蛙了60X40M(個池得40米長)70分
鐘, 想請教師兄游泳池2.4KM同海裡2.4KM有幾大分別?

游海水無得轉池,即係無左轉池後,用蝶腰un多幾下呢個動作!

海水浮力較好,風平浪靜的時候,游起上黎會快左,
但因為有海浪影響,逆流會較辛苦,抓水要頻密一點
順流的話,抓水次數可以減少(划獨木舟得到的經驗,順流下槳,正是跟水鬥力),要多做跣水,順勢而去!
作者: 臨老入3T    時間: 2009-9-12 21:10
標題: 回復 57# 的帖子
明了, 謝謝! 都係要去海灘試試
作者: 臨老入3T    時間: 2009-9-13 19:57
報著名啦! , CHING有時間約買操下水啦
作者: cfchan    時間: 2009-9-13 22:38
原帖由 臨老入3T 於 2009-9-13 19:57 發表
報著名啦! , CHING有時間約買操下水啦

Ching, 你去邊度操多呢?
作者: 臨老入3T    時間: 2009-9-13 23:28
現時都係會所泳池, 想去海灘練下, 黃金海岸較近.
作者: TerrySze    時間: 2009-9-16 15:56

X 3
作者: CY1    時間: 2009-10-17 21:14
希望明天可游出pb
作者: georgemiu    時間: 2009-10-21 20:30
我73分鐘完成,為避開主群靠盡右游(遠離左岸),貼住右邊的救生艇遊了一個大弧線, 加上逆風頂浪, 都好滿意啦.
今年的浪好大,游蛙式的喝海水喝的連晚飯都吃不下喽.
作者: CY1    時間: 2009-10-21 21:58
自視過高, 以為可以游出pb, 點之游出pw, 以接近50分鐘完成. 回家立即研究sighting in open sea water swim, 明年再戰.
作者: hobbywet    時間: 2009-10-21 23:07
賽前只操過一次,當日海水頗冷,海面初時暗湧,去到中段,小浪至中浪,全程2.4公里,逆流,時間1小時24分,勉強完成。 大會送寶礦力,蒸餾水,蛋糕,拖鞋,大毛巾,泳帽,環保袋,又有證書,旅遊車接送,30元報名,簡直超值

作者: georgemiu    時間: 2009-10-22 08:43
標題: 回復 66# 的帖子
恭喜師兄完賽!
30大圓真係好抵完, 明年再玩, 加油!!
作者: loudspeaker    時間: 2009-10-22 13:01
原帖由 hobbywet 於 2009-10-21 23:07 發表
賽前只操過一次,當日海水頗冷,海面初時暗湧,去到中段,小浪至中浪,全程2.4公里,逆流,時間1小時24分,勉強完
成。 大會送寶礦力,蒸餾水,蛋糕,拖鞋,大毛巾,泳帽,環保袋,又有證書,旅遊車接送,3
0元報名費,簡直超值

今年又同 ITU 撞期 , 無緣参加 , 寄望下一年
作者: cfchan    時間: 2009-10-22 19:53
原帖由 loudspeaker 於 2009-10-22 13:01 發表 今年又同 ITU 撞期 , 無緣参加 , 寄望下一年

X 2
作者: cfchan    時間: 2009-10-22 20:49
剛剛收到電郵,十一月十五日又有一場2K渡海泳,淺水灣游去深水灣,但報名費要$180
http://www.revolution-asia.com/live/Bay2Bay_2009_chinese.htm
作者: CY1    時間: 2009-10-22 23:48
application form submitted

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2