香港長跑網 - 長跑長友

標題: 今年無nike 10k 跑, 定香港既 nike 10k 唔計入nike human race 到? [打印本頁]

作者: wlau    時間: 2009-8-20 18:26
標題: 今年無nike 10k 跑, 定香港既 nike 10k 唔計入nike human race 到?
http://inside.nike.com/blogs/nikerunning_humanrace-zh_TW/2009/08/17/nike-human-race-10k- http://www.sportsnet.org.tw/20091024nike/race_detail.php?race_no=20091024#002
今日係台灣既nike human race 既blogs 到見到好detail 地list 晒今年既human race 比賽城市, 但就唯獨搵唔到香港, 咁係唔係即係代表香港今年無得玩? 定根本香港既10k, 係唔當係全球性既human race 賽事, 所以唔list 呢?

作者: LMF    時間: 2009-8-20 23:47
田總有冇消息?
作者: adamtam    時間: 2009-8-22 21:35
好多人講NIKE 今年唔搞喎.
作者: wlau    時間: 2009-8-22 21:51
原帖由 adamtam 於 2009-8-22 21:35 發表
好多人講NIKE 今年唔搞喎.

如果係咁, 真係好可惜
作者: TerrySze    時間: 2009-8-23 00:45
聽講幾年前NIKE10K的400名之內仲有黃金戰衣..E個主意幾好,但好似係2005年之後取消了,知唔知因咩事取消 ?
作者: sealion    時間: 2009-8-24 12:39
個位Nike Marketing先生話無錢,無budget,個市場策略改左
作者: blurmax    時間: 2009-8-24 13:49
The Nike 10 K 2009 is still on the event list of HKAAA :

Nov 2009 星期日 1,8,15,22,29
8 香港長跑會第 32屆半馬拉松 香港長跑會
8119 7835
15 Nike 香港十公里挑戰賽 香港業餘田徑總會
2504 8215
22 香港道路競走錦標賽 香港業餘田徑總會
2504 8215
28-29 香港青少年分齡田徑賽﹙第三回合﹚ 香港業餘田徑總會
2504 8215
東亞運動會 (田徑) 測試賽
2504 8215

http://www.hkaaa.com/hkaaa/event/chi-local-all.htm
作者: TerrySze    時間: 2009-8-24 13:55
原帖由 sealion 於 2009-8-24 12:39 發表
個位Nike Marketing先生話無錢,無budget,個市場策略改左

我諗佢D好灰,要改個市場策略. 而家有$都唔放係e方面,因為係香港一講起跑鞋/跑步用品,大多數人都比較少考慮NIKE
反而係中國,D人對"耐克"好受落.

作者: loudspeaker    時間: 2009-8-24 14:06
原帖由 wlau 於 2009-8-20 18:26 發表
http://inside.nike.com/blogs/nikerunning_humanrace-zh_TW/2009/08/17/nike-human-race-10k- http://www.sportsnet.org.tw/20091024nike/race_detail.php?race_no=20091024#002
今日係台灣既nike human race 既bl ...

Human race 10k, 是用 nike + 自己於指定日期用 nike plus + ipod nano, or nike + band 記錄
當日自己跑 10k 時間, 再 upload 上 nike plus , 上年 2008 8 .31
我郁 upload 左, 仲攞左佢件衫 10k human race T-shirt.
今年好似無收過佢 email , 會搞.
至於 NIKE 10k challenge....係真係去跑 , 你唔須要有 nike plus....
2 廻事,...........無理由唔搞....................
我等左成年...............唔搞?????? 有乜奶油 5 搞??
上年都 5 千人 , 好過買廣告
作者: sealion    時間: 2009-8-24 15:13
原帖由 TerrySze 於 2009-8-24 13:55 發表

我諗佢D好灰,要改個市場策略. 而家有$都唔放係e方面,因為係香港一講起跑鞋/跑步用品,大多數人都比較少考慮NIKE
反而係中國,D人對"耐克"好受落.

同理糸台灣都好洛本,我去年去玩human Race 10K Taiwan, 每人有一件自己的T-shirt,因為印左參賽號碼上去,仲要著住泥跑,好多人參加
作者: wlau    時間: 2009-8-24 17:57
原帖由 loudspeaker 於 2009-8-24 14:06 發表 Human race 10k, 是用 nike + 自己於指定日期用 nike plus + ipod nano, or nike + band 記錄當日自己跑 10k 時間, 再 upload 上 nike plus , 上年 2008 8 .31 我郁 upload 左, 仲攞左佢件衫 10k huma ...

如果睇番我post 果條link, 應該有d 地方真係成班人一齊起步, 只係有d 地方無得一齊跑, 就support 你所講果隻自己跑, 自己upload 果隻........
其實如果真係都係nike攪, 點解唔一統一呢... 又真係奇怪
作者: LMF    時間: 2009-8-25 00:07
原帖由 sealion 於 2009-8-24 15:13 發表

同理糸台灣都好洛本,我去年去玩human Race 10K Taiwan, 每人有一件自己的T-shirt,因為印左參賽號碼上去,仲要著住泥跑,好多人參加" />" />

條衫有自己編號,好有型,獨有無二,正 x 10
作者: lvrunner    時間: 2009-8-25 02:35
I am doing the Nike+ Human Race 10K in Los Angeles on October 24th midnight.  It is going to be sold out like last year.
作者: 佐治男孩    時間: 2009-8-25 08:43
原帖由 lvrunner 於 2009-8-25 02:35 發表
I am doing the Nike+ Human Race 10K in Los Angeles on October 24th midnight.  It is going to be sold out like last year.

There is none in Northern California, unfortunately.  But there is a Nike Women Marathon in Northern California every year, where the fastest runner didn't win at Nike
作者: wlau    時間: 2009-9-2 10:14
原帖由 loudspeaker 於 2009-8-24 14:06 發表

Human race 10k, 是用 nike + 自己於指定日期用 nike plus + ipod nano, or nike + band 記錄
當日自己跑 10k 時間, 再 upload 上 nike plus , 上年 2008 8 .31
我郁 upload 左, 仲攞左佢件衫 10k huma ...

唉, 係就係仲有十k, 但無左like 個名...
你件human race 10k 件衫, 係唔係好似台灣咁, 印左你個號碼上去果件?
台灣果件好正...但係台灣, 無時間去join
作者: 哈利330    時間: 2009-9-2 10:28
不過"Nike" 字眼已經被刪除。

Nov 2009 星期日 1,8,15,22,29

8 香港長跑會第 32屆半馬拉松 香港長跑會
8119 7835
15 香港十公里挑戰賽 香港業餘田徑總會
2504 8215
22 香港道路競走錦標賽 香港業餘田徑總會
2504 8215
東亞運動會 (田徑) 測試賽
2504 8

原帖由 blurmax 於 2009-8-24 13:49 發表
The Nike 10 K 2009 is still on the event list of HKAAA :

Nov 2009 星期日 1,8,15,22,29 8 香港長跑會第 32屆半馬拉松 香港長跑會 8119 7835 15 Nike 香港十公里挑戰賽 香港業餘田徑總會 2504 821 ...

作者: momo    時間: 2009-9-2 10:57
沒有nike 10k 好失望.........
好在上年跑左次, 起碼叫
作者: TerrySze    時間: 2009-9-2 11:12
原帖由 sealion 於 2009-8-24 15:13 發表

同理糸台灣都好洛本,我去年去玩human Race 10K Taiwan, 每人有一件自己的T-shirt,因為印左參賽號碼上去,仲要著住泥跑,好多人參加" />" />

有沒相睇 ??
作者: TerrySze    時間: 2009-9-2 11:14
原帖由 哈利330 於 2009-9-2 10:28 發表
不過"Nike" 字眼已經被刪除。

Nov 2009     星期日 1,8,15,22,29     

8     香港長跑會第 32屆半馬拉松     香港長跑會    8119 7835         15     香港十公里挑戰賽     香港業餘田徑總會     ...

沒NIKE個名je.....個比賽仲係依期舉行.
作者: wlau    時間: 2009-9-2 12:08
原帖由 TerrySze 於 2009-9-2 11:14 發表

沒NIKE個名je.....個比賽仲係依期舉行.

個地點本身太遠, 咁早,好多人唔想去, 好多真係因為nike 個名,
先會引到有d 興趣...我都係之一....
但現在要咁早去咁遠...感覺上只係普通10k 賽....咁就完全無乜動力
而且同期前前後後又多比賽, 佢果場賽事令我覺得係雞肋......
搵番d 交通方便既仲好
作者: wlau    時間: 2009-9-2 12:10
原帖由 TerrySze 於 2009-9-2 11:12 發表

有沒相睇 ??

http://inside.nike.com/blogs/nikerunning_humanrace-zh_TW/2009/08/17/nike-human-race-10k-

上年 台灣 human race 10 k,
今年都係印左號碼上去....
講真, 我都好想今年去台灣跑, 但無錢無時間.....

如果佢香港肯用咁既型式攪 human race , 就算五千人參賽資格, 我都可以講可以好快無位

作者: TerrySze    時間: 2009-9-2 12:19
原帖由 wlau 於 2009-9-2 12:08 發表

個地點本身太遠, 咁早,好多人唔想去, 好多真係因為nike 個名,
先會引到有d 興趣...我都係之一....
但現在要咁早去咁遠...感覺上只係普通10k 賽....咁就完全無乜動力
而且同期前前後後又多比賽, 佢果場賽事令 ...

交通的確好遠....
我覺得e場係10K的代表賽,有成五千人玩,幾好氣氛....一定報!
作者: wlau    時間: 2009-9-2 12:58
原帖由 TerrySze 於 2009-9-2 12:19 發表

交通的確好遠....
我覺得e場係10K的代表賽,有成五千人玩,幾好氣氛....一定報!

當年有nike 就可能有五千人... 但現在無左nike 個名...
之前係一個朝早就無位, 我覺得現在未必..
作者: 佐治男孩    時間: 2009-9-2 13:32
原帖由 loudspeaker 於 2009-8-24 14:06 發表

我郁 upload 左, 仲攞左佢件衫 10k huma ...

用nike plus + 跑,就是可以騙人啦,calibrate 1/2公里成1公里,我都可以跑贏Kenenisa Bekele啦
作者: econecon    時間: 2009-9-3 00:11
原帖由 佐治男孩 於 2009-9-2 13:32 發表

用nike plus + 跑,就是可以騙人啦,calibrate 1/2公里成1公里,我都可以跑贏Kenenisa Bekele啦

點騙人...
作者: econecon    時間: 2009-9-3 00:11
原帖由 TerrySze 於 2009-9-2 12:19 發表

交通的確好遠....

係西環尾去真係遠到hihi....
作者: 佐治男孩    時間: 2009-9-3 01:02
原帖由 econecon 於 2009-9-3 00:11 發表

點騙人...

已經說了!用Nike+自己算時間,用Calibrate的功能,量了半公里的長度,然後告訴Nike+你已經跑了1公里.
到你用Nike+跑時,跑了真的5公里,Nike+就會以爲你已經跑了10公里啦

你到Nike+網站都會看到有很多跑12:3x,12:4x 5k的跑友.我從來沒聼過Kenenisa Bekele會用Nike+,就是他用,他也不是每次比賽都跑Sub 13。
作者: Mr.Bus    時間: 2009-9-3 01:23
真係估唔到nike會唔搞喎........
年年都一日爆晒名額0既賽事...
作者: econecon    時間: 2009-9-3 07:46
原帖由 Mr.Bus 於 2009-9-3 01:23 發表
真係估唔到nike會唔搞喎........
年年都一日爆晒名額0既賽事...

要件衫呀嘛.. 我都想要.. 但而家可能唔參加啦
作者: 華哥    時間: 2009-9-3 08:39
係香港搞10K能夠將整條馬路全封閉用來做賽道,只有呢場賽事,對我哋跑手來說係好難得,條路又寬濶又直,跑得好時間。話之邊間贊助商,總之有得跑。
作者: TerrySze    時間: 2009-9-3 10:34
原帖由 econecon 於 2009-9-3 00:11 發表

係西環尾去真係遠到hihi....

我都係西環去天水圍 !....係皇后街天橋底巴士站坐9XX直接去到...2 年前坐過,30分鐘到.
作者: 佐治男孩    時間: 2009-9-3 12:26
原帖由 econecon 於 2009-9-3 07:46 發表

要件衫呀嘛.. 我都想要.. 但而家可能唔參加啦

件衫有什麽特別?爲什麽這麽想要?
作者: loudspeaker    時間: 2009-9-3 12:46
原帖由 佐治男孩 於 2009-9-2 13:32 發表

咁我又無諗過咁樣 , 反正上年差不多你 upload 左都有得攞 ,
無謂呃自己 ,   "要贏人先要贏自己 "
作者: loudspeaker    時間: 2009-9-3 12:49
原帖由 wlau 於 2009-9-2 12:58 發表

當年有nike 就可能有五千人... 但現在無左nike 個名...
之前係一個朝早就無位, 我覺得現在未必..

無咁多人咪仲好 , 無咁迫人 , 上年太遲起步.......好阻塞.
作者: loudspeaker    時間: 2009-9-3 12:51
原帖由 佐治男孩 於 2009-9-3 12:26 發表

因為 Nxke 掛 , 上年件紅色 , 我俾左大人 ,
佢唔係太鍾意 , 分分鐘多塊地布
作者: TerrySze    時間: 2009-9-3 13:55
原帖由 loudspeaker 於 2009-9-3 12:51 發表

因為 Nxke 掛 , 上年件紅色 , 我俾左大人 ,
佢唔係太鍾意 , 分分鐘多塊地布

佢個質地係DRI-FIT..當地布唔索水,唔好. 我覺得係屋企當睡衣好D
作者: loudspeaker    時間: 2009-9-3 14:28
原帖由 TerrySze 於 2009-9-3 13:55 發表

佢個質地係DRI-FIT..當地布唔索水,唔好. 我覺得係屋企當睡衣好D

我好想参加 d 賽事係送, 雞翼袖或者係背心 (我見 HKMP 舉辨 d 多數係背心, 好正 )
作者: josam    時間: 2009-9-3 16:55
標題: 回復 37# 的帖子
X2.... 不過次次有背心既比賽都MISS左....
作者: momo    時間: 2009-9-3 17:06
如果吾係nike搞, 件衫沒nike logo, 咁我又吾會特登去咁遠跑, 報d近近地算...我係有d為左佢件T 架......
作者: econecon    時間: 2009-9-3 17:28
原帖由 佐治男孩 於 2009-9-3 12:26 發表

一來因為我冇nike衫, 二來我都冇乜快乾衫

出去買一件有brand既又唔多捨得, 玩一個10k賽有得玩又有件唔錯既衫

窮人係咁諗野
作者: econecon    時間: 2009-9-3 17:29
原帖由 loudspeaker 於 2009-9-3 14:28 發表

我好想参加 d 賽事係送, 雞翼袖或者係背心 (我見 HKMP 舉辨 d 多數係背心, 好正" />" /> )

可惜我唔夠料跑半馬
作者: wlau    時間: 2009-9-12 08:20
原帖由 econecon 於 2009-9-3 17:29 發表

可惜我唔夠料跑半馬

我都未夠

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2