香港長跑網 - 長跑長友

標題: 乜野叫 pb?? [打印本頁]

作者: 齋老味    時間: 2009-8-24 15:13
標題: 乜野叫 pb??
睇左好多 ching/ctse 既文
間中有提 pb
其實係乜黎架?
personal best? rtr07rytr
作者: awyh    時間: 2009-8-24 18:47
無錯!PB stand for Personal Best。個人最佳成績。
作者: sycheung    時間: 2009-8-24 19:32
我以前都唔知點解,後尾問人先知

我果時就諗,點解唔叫personal record呢?(PR)
作者: lvrunner    時間: 2009-8-25 02:39
原帖由 sycheung 於 2009-8-24 03:32 發表
我以前都唔知點解,後尾問人先知
我果時就諗,點解唔叫personal record呢?(PR)

As a matter of fact, it is called PR here in USA, we don't call it PB.
作者: 佐治男孩    時間: 2009-8-25 08:40
原帖由 齋老味 於 2009-8-24 15:13 發表
睇左好多 ching/ctse 既文
間中有提 pb
其實係乜黎架?
personal best? rtr07rytr

Pb其實是元素之一,就是鉛,lead, 在Periodic Table排在82.

不錯,在美國通常是用PR,但PB也可以通.
作者: 齋老味    時間: 2009-8-25 09:38
明白哂
唔該各 ching/ctse
不過我一個 pb 都未有..............  rtr15rytr
作者: Mike_Li    時間: 2009-8-25 10:32
PR is more appropriate than PB
作者: awyh    時間: 2009-8-25 13:11
原帖由 齋老味 於 2009-8-25 09:38 發表
明白哂
唔該各 ching/ctse
不過我一個 pb 都未有..............  rtr15rytr

跑一場比賽,咪有PB囉。
作者: 齋老味    時間: 2009-8-25 16:16
原帖由 awyh 於 2009-8-25 13:11 發表
跑一場比賽,咪有PB囉。

我只係一個超級新手
暫時跑緊 32mins 4k
超級龜速..................  

仲未有時間練長課
希望可以玩下 10k 啦..........  
作者: running-sue    時間: 2009-8-25 16:33
原帖由 齋老味 於 2009-8-25 16:16 發表

我只係一個超級新手
暫時跑緊 32mins 4k
超級龜速..................  

仲未有時間練長課
希望可以玩下 10k 啦..........  

ching, 跑個8k試下先, 唔使急, 去感受一下比賽既氣氛, 好正架
作者: 齋老味    時間: 2009-8-25 16:38
原帖由 running-sue 於 2009-8-25 16:33 發表
ching, 跑個8k試下先, 唔使急, 去感受一下比賽既氣氛, 好正架

幾時有 8k?
我想玩欣奧果個 10k...........
作者: running-sue    時間: 2009-8-25 16:42
原帖由 齋老味 於 2009-8-25 16:38 發表

幾時有 8k?

最近一個2009.09.27荃灣區國慶盃長跑賽09
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=5654&extra=page%3D1

迪迪尼果個, 果時天氣會比家陣涼, 跑時冇咁辛苦,
ching, 一於去馬, 支持你
作者: 齋老味    時間: 2009-8-25 17:17
原帖由 running-sue 於 2009-8-25 16:42 發表

最近一個2009.09.27荃灣區國慶盃長跑賽09
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=5654&extra=page%3D1

迪迪尼果個, 果時天氣會比家陣涼, 跑時冇咁辛苦,
ching, 一於去馬, 支持你

荃灣果個應該唔夠時間練
得返一個月時間未必跑到 8k
迪迪尼果個 11.29
仲有三個月應該練到
我既目標係 100分鐘內完成 10000m ...............  
作者: saki    時間: 2009-8-25 17:20
原帖由 齋老味 於 2009-8-25 16:38 發表

幾時有 8k?

如 running-sue ctse 所說, 26/9 有場8k
另4/10有場4.7k(灣仔慶東亞運), 及9月-10月應仲有場Coke Run (7.5k, 日期待定)

我呢個長跑網龜速王一號實支持你!!! Enjoy the race!!!
作者: awyh    時間: 2009-8-25 18:42
其實龜唔龜速有乜所謂,PB又好、PR亦好,都係指Personal,呢個統計數字最大的好處就要跟自己比較,不用理會其他人。

所以,真的嘗試下參加比賽,不用理會時間,感受一下比賽氣氛,你肯定被吸引的。

加油吧!
作者: 齋老味    時間: 2009-8-25 21:45
原帖由 saki 於 2009-8-25 17:20 發表

如 running-sue ctse 所說, 26/9 有場8k
另4/10有場4.7k(灣仔慶東亞運), 及9月-10月應仲有場Coke Run (7.5k, 日期待定)

我呢個長跑網龜速王一號實支持你!!! Enjoy the race!!!

謝謝
不過我都係想 train 多兩三個月先...........  yrty04yty
作者: 齋老味    時間: 2009-8-25 21:46
原帖由 awyh 於 2009-8-25 18:42 發表
其實龜唔龜速有乜所謂,PB又好、PR亦好,都係指Personal,呢個統計數字最大的好處就要跟自己比較,不用理會其他人。

所以,真的嘗試下參加比賽,不用理會時間,感受一下比賽氣氛,你肯定被吸引的。

加油吧!

其實好想比賽
但係唔想比賽時唔夠氣要行
所以想 train 到夠氣跑足 10k 先........... yrty12yty
作者: awyh    時間: 2009-8-25 22:24
原帖由 齋老味 於 2009-8-25 21:46 發表

其實好想比賽
所以想 train 到夠氣跑足 10k 先........... yrty12yty

慢慢黎啦,努力練習,你一定得既。

又或者可以Join埋長跑網入面唔同類型的約跑,多D人陪住一齊跑,容易D達標架!
作者: running-sue    時間: 2009-8-25 22:45
原帖由 awyh 於 2009-8-25 22:24 發表

慢慢黎啦,努力練習,你一定得既。

又或者可以Join埋長跑網入面唔同類型的約跑,多D人陪住一齊跑,容易D達標架!

同意awyh ching意見, 多d人陪, 吸收一下經驗, 同大家傾下跑經, 達標一定得, 加油呀
作者: Parco爸    時間: 2009-8-25 22:54

其實好想比賽

慢慢黎啦...
我上年12月先開始學人跑...
第一次玩就是渣打10K..個陣都勁驚跑唔晒...
只要keep住..每星期練小小..練小小..就會達標完成..
努力呀!!!一定得!!!
作者: 齋老味    時間: 2009-8-26 00:34
原帖由 running-sue 於 2009-8-25 22:45 發表
同意awyh ching意見, 多d人陪, 吸收一下經驗, 同大家傾下跑經, 達標一定得, 加油呀  

平時未必得閒一齊跑
我家陣係用 lunch hour 偷雞出去跑咋................  
作者: 齋老味    時間: 2009-8-26 00:36
原帖由 Parco爸 於 2009-8-25 22:54 發表

慢慢黎啦...
我上年12月先開始學人跑...
第一次玩就是渣打10K..個陣都勁驚跑唔晒...
只要keep住..每星期練小小..練小小..就會達標完成..
努力呀!!!一定得!!!

Parco爸
我鎊數高
所以家陣係以減磅為目標
不過悶悶地又想以 10k 為目標
希望可以減肥練氣又比賽啦..............  
作者: 佐治男孩    時間: 2009-8-26 05:36

其實好想比賽

行都無所謂的。很多人開始時都是run/walk。比賽很好玩,幾年前我比了第一次,之後就迷上了。
作者: 齋老味    時間: 2009-8-26 10:18
原帖由 佐治男孩 於 2009-8-26 05:36 發表
行都無所謂的。很多人開始時都是run/walk。比賽很好玩,幾年前我比了第一次,之後就迷上了。

我怕我連大會限時之內都跑唔哂
咁就唔好啦
過唔到自己............  
作者: awyh    時間: 2009-8-26 13:13
原帖由 齋老味 於 2009-8-26 10:18 發表

我怕我連大會限時之內都跑唔哂
咁就唔好啦
過唔到自己............  

俾D信心自己啦,你得既!
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-8-26 13:25
請問remark 個PB 係咪我地講既PB??
陳家豪1:11
http://results.ub2009.org/result ... 0099E0000001ENG.htm
作者: 齋老味    時間: 2009-8-26 15:52
原帖由 awyh 於 2009-8-26 13:13 發表
俾D信心自己啦,你得既!

Lunch 去左跑
300m 15個圈 大約 39mins 完成
照計 88分鐘就可以跑完 10k
但係唔知夠唔夠氣真係跑哂 10k 呢............  
作者: awyh    時間: 2009-8-26 18:40
原帖由 齋老味 於 2009-8-26 15:52 發表

Lunch 去左跑
300m 15個圈 大約 39mins 完成
照計 88分鐘就可以跑完 10k
但係唔知夠唔夠氣真係跑哂 10k 呢............  

慢慢黎啦,先練好長度先,之後先再做時間。

不過多口問一句,你係唔係食完飯跑,如果係的話好似唔係咁好。
作者: sleung2002hk    時間: 2009-8-26 19:51
原帖由 花子阿DEE 於 2009-8-26 13:25 發表
請問remark 個PB 係咪我地講既PB??
陳家豪1:11
http://results.ub2009.org/results/ENG/AT/ATR173A_AT0099E0000001ENG.htm

呢個係世大既比賽成績
kaho個pb係1"09~~同時係香港紀錄
作者: 佐治男孩    時間: 2009-8-26 21:02
原帖由 sleung2002hk 於 2009-8-26 19:51 發表

呢個係世大既比賽成績
kaho個pb係1"09~~同時係香港紀錄

好像是1:09:01,差兩秒就可以變成1:08:xx啦
作者: 齋老味    時間: 2009-8-26 21:37
原帖由 awyh 於 2009-8-26 18:40 發表
慢慢黎啦,先練好長度先,之後先再做時間。
不過多口問一句,你係唔係食完飯跑,如果係的話好似唔係咁好。

唔係架
我十點食完早餐
一點跑到兩點
三點半食麥包
今日只係食疏打餅...........  
作者: awyh    時間: 2009-8-27 00:59
原帖由 佐治男孩 於 2009-8-26 21:02 發表

好像是1:09:01,差兩秒就可以變成1:08:xx啦

話時話,其實以陳家豪的半馬PB係絶對有能力同Thomas砌過。
作者: awyh    時間: 2009-8-27 01:00
原帖由 齋老味 於 2009-8-26 21:37 發表

唔係架
我十點食完早餐
一點跑到兩點
三點半食麥包
今日只係食疏打餅...........  

明白晒,加油啦,我知道將來可以係賽道見到你既。
作者: 佐治男孩    時間: 2009-8-27 02:55
原帖由 awyh 於 2009-8-27 00:59 發表

話時話,其實以陳家豪的半馬PB係絶對有能力同Thomas砌過。

邊個係Thomas?
作者: 齋老味    時間: 2009-8-27 08:58
原帖由 awyh 於 2009-8-27 01:00 發表
明白晒,加油啦,我知道將來可以係賽道見到你既。

家陣跑4-5k 都已經死咁濟
都唔知點跑多一倍...........
作者: awyh    時間: 2009-8-27 13:19
原帖由 佐治男孩 於 2009-8-27 02:55 發表

邊個係Thomas?

Kiprotich Thomas
作者: 佐治男孩    時間: 2009-8-28 00:13
原帖由 awyh 於 2009-8-27 13:19 發表

Kiprotich Thomas

原來如此,是香港引進的外援嗎?

作者: awyh    時間: 2009-8-28 06:12
原帖由 佐治男孩 於 2009-8-28 00:13 發表

原來如此,是香港引進的外援嗎?

呢個真係唔知喎,又可能見香港無咩對手,過黎搵食卦。
作者: 佐治男孩    時間: 2009-8-28 07:13
原帖由 awyh 於 2009-8-28 06:12 發表

呢個真係唔知喎,又可能見香港無咩對手,過黎搵食卦。

很多國家都引進外援,如USA,Bahrain,Qatar,等等,但他們都找到一流的,還可以拿世錦賽獎牌.不知道香港能不能吸引一些一流的東非選手呢.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2