香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2009.10.25 梅子林挑戰賽2009 [打印本頁]

作者: 慢子 Wilson    時間: 2009-8-26 08:19
標題: 2009.10.25 梅子林挑戰賽2009
http://www.runlover.com/hk/?p=1218

主辦 : 香港馬拉松推廣社

日期: 2009年10月25日(星期日)
起跑時間:上午8:30

距離:
8.8公里
地點:
沙田石門
截止報名日期:2009年10月5日

報名費用:
$120,晶片按金$100
網址 : http://www.ecotourism.org.hk/hkmp/

報名表格
作者: 慢子 Wilson    時間: 2009-8-26 08:21
嘻嘻!新賽道?

不過唔啱小弟玩!(斜路)
作者: blurmax    時間: 2009-8-26 08:47
Have to consider coz it's too close to the FTU 10 K on 2009/10/26

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: 街坊鄭    時間: 2009-8-26 09:11
上梅子林賽道不玩哪,已是自行練跑路線.
作者: 瘋瘋    時間: 2009-8-26 09:24
作者: saki    時間: 2009-8-26 11:00
原帖由 慢子 Wilson 於 2009-8-26 08:21 發表
嘻嘻!新賽道?

不過唔啱小弟玩!(斜路)

不是新賽事了, 舊年(2008)是第一屆, 叫佳得樂挑戰賽

起回是石門, 和12月的美津濃石門10K起點一樣, 跑約9K............

舊年在10月26日舉行, 因和FILA半馬和田總的香港越野賽同日舉行, 故只有四百人参加
作者: josam    時間: 2009-8-26 16:01
行都行到去參加既賽事, 唔玩又好似有D唔知點咁TIM
作者: 齋老味    時間: 2009-8-26 16:42
好近屋企
跑唔跑好呢?
搵日試下條賽道先

話時話
d/l 左報名表
http://www.runlover.com/doc/20091025.pdf
睇緊條賽道
唔知點由石門跑去亞公角
唯有實地考擦下先............
作者: 瘋瘋    時間: 2009-8-26 16:47
作者: Daniel    時間: 2009-8-26 17:09
原帖由 鄭國柱 於 2009-8-26 09:11 發表

小弟不玩 ,之前練跑都係經常上梅子林
作者: spmho    時間: 2009-8-26 17:10
原帖由 瘋瘋 於 2009-8-26 16:47 發表
上一屇得四百幾人, 可能搞到今屇佳得樂都唔讚助?

張表有佢地做贊助...
不過今年無觀名o者
作者: 瘋瘋    時間: 2009-8-26 17:30
作者: 齋老味    時間: 2009-8-26 17:49
梅子林 係咪上斜度黎架??  
作者: saki    時間: 2009-8-26 17:51
原帖由 齋老味 於 2009-8-26 16:42 發表
好近屋企
跑唔跑好呢?
搵日試下條賽道先

話時話
d/l 左報名表
http://www.runlover.com/doc/20091025.pdf
睇緊條賽道
唔知點由石門跑去亞公角
唯有實地考擦下先............

想試梅子林一段的話,咁你要參加9月2日的"萬人空巷梅子林歡樂跑"了........
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=5922&extra=page%3D1
作者: 齋老味    時間: 2009-8-26 17:57
原帖由 saki 於 2009-8-26 17:51 發表
想試梅子林一段的話,咁你要參加9月2日的"萬人空巷梅子林歡樂跑"了........
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=5922&extra=page%3D1

里數: 13-15km
預計完成時間:1.5hrs
難度: (中上級 )

唔好玩我啦............  
作者: Parco爸    時間: 2009-8-26 23:47
想報既原因...有晶片、送背心
唔想報既原因...上斜多、同期好多其他賽事選擇、120蚊8.8K..唔低玩
作者: 齋老味    時間: 2009-8-27 00:30
原帖由 Parco爸 於 2009-8-26 23:47 發表
想報既原因...有晶片、送背心
唔想報既原因...上斜多、同期好多其他賽事選擇、120蚊8.8K..唔低玩

有晶片有乜好?
咁你報唔報呢??  
作者: 臭男人    時間: 2009-8-27 02:16
原帖由 齋老味 於 2009-8-27 00:30 發表

有晶片有乜好?
咁你報唔報呢??  

唔報,去年參加過,勁悶,跑上斜我成日練,所以唔覺有挑戰
作者: coolmanlai    時間: 2009-8-27 07:18
呢間公司一年攪十多個賽事,收費百多元,用晶片計時但不頒發成績証書,做法偷懶,不夠專業!
作者: 齋老味    時間: 2009-8-27 08:55
原帖由 coolmanlai 於 2009-8-27 07:18 發表
呢間公司一年攪十多個賽事,收費百多元,用晶片計時但不頒發成績証書,做法偷懶,不夠專業!

冇証書又真係唔係太好...............  
作者: 興記J-run    時間: 2009-8-27 09:17
原帖由 鄭國柱 於 2009-8-26 09:11 發表

約跑仲過引過比賽啦
作者: wlau    時間: 2009-8-29 16:25
原帖由 齋老味 於 2009-8-27 08:55 發表

冇証書又真係唔係太好...............  

講真....香港除左d 大型比賽....有幾多間中, 小型既比賽係有証書俾

有晶片玩算好啦
作者: coolmanlai    時間: 2009-8-29 21:36
原帖由 wlau 於 2009-8-29 16:25 發表

講真....香港除左d 大型比賽....有幾多間中, 小型既比賽係有証書俾

有晶片玩算好啦
香港長跑會攪嘅半馬拉松和畢拉山15k有,飛達田徑攪復活節10k有,元朗長跑會攪有,大埔體育會攪有,力行社攪有,有啲只收50-80元,問你服未!
作者: wlau    時間: 2009-8-30 14:58
原帖由 coolmanlai 於 2009-8-29 21:36 發表
香港長跑會攪嘅半馬拉松和畢拉山15k有,飛達田徑攪復活節10k有,元朗長跑會攪有,大埔體育會攪有,力行社攪有,有啲只收50-80元,問你服未!

服晒...我跑果d 咁岩就無...
好似馬拉松推廣社同必達果d.............

飛達田徑攪復活節10k果個原本我有報, 但後來去左旅行.... 估唔到佢反而有証書

作者: 齋老味    時間: 2009-8-31 09:26
原帖由 wlau 於 2009-8-30 14:58 發表

服晒...我跑果d 咁岩就無...
好似馬拉松推廣社同必達果d.............

飛達田徑攪復活節10k果個原本我有報, 但後來去左旅行.... 估唔到佢反而有証書

新手一問
唔好怪我問得白痴
如果有証書
咁即係證明唔到我跑過
只係在乎參與?  
作者: 得得地    時間: 2009-9-1 10:09
呀... 哩個係行大斜路上去, 沿路落嚟.
即係唔同四月嗰個越野賽 ?!
上次越野賽, 要落石級斜坡, 感覺上有危險 !   
作者: 齋老味    時間: 2009-9-3 10:30
原帖由 得得地 於 2009-9-1 10:09 發表
呀... 哩個係行大斜路上去, 沿路落嚟.
即係唔同四月嗰個越野賽 ?!
上次越野賽, 要落石級斜坡, 感覺上有危險 !   

落石級?
章程淨係話有 1/3 係上落斜咋..................  
作者: saki    時間: 2009-9-3 10:36
原帖由 齋老味 於 2009-9-3 10:30 發表

落石級?
章程淨係話有 1/3 係上落斜咋..................  

放心, 全程無石級, 只有中段(梅子林路)是上落斜 (約1.5公里, 即先1.5公里上斜, 1.5公里落斜)
作者: blurmax    時間: 2009-9-8 19:17
約跑仲過引過比賽啦

Such comment is too negative and not fair to the organizers.

Please do not try to discourage others from joining the races, otherwise you will get less and less races to join in the future!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: wewahaha    時間: 2009-9-8 22:47
原帖由 blurmax 於 2009-9-8 19:17 發表

Such comment is too negative and not fair to the organizers.

Please do not try to discourage others from joining the races, otherwise you will get less and less races to join in th ...

有幾negative呢?
comment唔係好就壞,那有comment一定是好呢?河蟹世界嗎?
只要辦得好,你驚冇人參加?因為想多些人參加,強要人唔比差comment?
咁同你一向唔like的民x聯有甚麼分別?似乎雙重標準。

同意其它ching所講,呢個機構搞比賽一向偏貴,有其它接近比賽我都唔會參加佢搞既比賽,
其它人幾十才搞掂,佢係都要舊幾水,有人sponsor都一樣咁貴。
作者: blurmax    時間: 2009-9-8 23:18
其它人幾十才搞掂,佢係都要舊幾水,有人sponsor都一樣咁貴。

Only a handful races could offer such price and most of them are sponsored by District Councils or "left parties"

Please do some research before you make any comment on other's expensive entry race.

I wonder how many races U've entered before to make the above comment.

What's your opinion for the SCM of charging $270 then?

Think before you speak please!

Any comment is welcome but not groundless one!

作者: sunrise    時間: 2009-9-9 11:40
估唔到咁多跑友仲好似d小朋友咁, 要攞d証書來證明自己的能力; 對于大部份的跑友,  參加比賽就是要測試自己的能力, 要攞張証書去話比人聽你參加過嘜野比賽, 似乎多似一舉, 呢d咁唔環保的做法, 我就唔係太贊成啦!

認同blumax的意見, 自己唔參賽就算, 我地又何必去吹衰跑步比賽的攪手呢?  我諗大部份的跑手唔係好計較果100幾十, 最近要賽事攪得好, 比我們跑手多一些選擇!
作者: randyip    時間: 2009-9-9 20:36
Blurmax兄..u did a good job,未跑過梅子林,想試o下...
作者: blurmax    時間: 2009-9-9 20:50
100 % agree with sunrise's comment!

Randy, just do it^.^

作者: coolmanlai    時間: 2009-9-9 21:04
原帖由 sunrise 於 2009-9-9 11:40 發表
估唔到咁多跑友仲好似d小朋友咁, 要攞d証書來證明自己的能力; 對于大部份的跑友,  參加比賽就是要測試自己的能力, 要攞張証書去話比人聽你參加過嘜野比賽, 似乎多似一舉, 呢d咁唔環保的做法, 我就唔係太 ...
大多數跑手都唔會得獎,唯有証書可用作紀念,一張紙都話唔環保只是借口.實際係當做生意.還宣稱推廣長跑活動.如果只是測試自己能力,就連獎牌獎盃都可以慳番啦!
作者: blurmax    時間: 2009-9-9 21:35
大多數跑手都唔會得獎,唯有証書可用作紀念

I consider saving the result and pictures to my computer/blogs and facebook is more valuable wor!

作者: wewahaha    時間: 2009-9-10 10:10

作者: 力    時間: 2009-9-10 11:56
原帖由 coolmanlai 於 2009-9-9 21:04 發表
大多數跑手都唔會得獎,唯有証書可用作紀念,一張紙都話唔環保只是借口.實際係當做生意.還宣稱推廣長跑活動.如果只是測試自己能力,就連獎牌獎盃都可以慳番啦!

I will marked my race result onto the bib rather than a certificate.
作者: 慢子 Wilson    時間: 2009-9-10 12:06
原帖由 Lex 於 2009-9-10 11:56 發表

I will marked my race result onto the bib rather than a certificate.

Same as me....
作者: 瘋瘋    時間: 2009-9-10 12:34
作者: josam    時間: 2009-9-10 14:24
標題: 回復 30# 的帖子
唔同意唔同意, 無三不成几, 你只可以講係百二蚊, 唔可以講舊幾水.
還有, 香港有几多跑步比賽費用收几十蚊先~
作者: blurmax    時間: 2009-9-10 15:23
還有, 香港有几多跑步比賽費用收几十蚊先~

Yes gar - those running races held by District Councils only charge $20 (but poorly organized and no results, tees)

Some races sponsored by DAB or related parties only charge $80 (but also poorly organized which sometimes with long queue for everythings)
作者: 齋老味    時間: 2009-9-18 00:47
原帖由 saki 於 2009-9-3 10:36 發表

放心, 全程無石級, 只有中段(梅子林路)是上落斜 (約1.5公里, 即先1.5公里上斜, 1.5公里落斜)

我想問係個路程
起點係石門火車站
係咪先跑去碧濤
然後沿城門河跑
去到差唔多條大橋果度就過隨道去阿公角果邊
再過條馬路沿阿公角上梅子林??
作者: saki    時間: 2009-9-18 14:23
原帖由 齋老味 於 2009-9-18 00:47 發表

我想問係個路程
起點係石門火車站
係咪先跑去碧濤
然後沿城門河跑
去到差唔多條大橋果度就過隨道去阿公角果邊
再過條馬路沿阿公角上梅子林??

到雙橋後.再向前跑至錦泰苑/大水坑前的橋, 才再轉向梅子林
作者: econecon    時間: 2009-9-18 18:05
full左未呀個賽事

見到8.8k 立即想參加
作者: 齋老味    時間: 2009-9-18 23:28
原帖由 saki 於 2009-9-18 14:23 發表

明白
等我聽日試下先
跑到 sub-70 就報名啦............  
作者: 齋老味    時間: 2009-9-18 23:30
原帖由 saki 於 2009-9-18 14:23 發表

咁咪都要過馬路??
作者: econecon    時間: 2009-9-19 00:22
原帖由 齋老味 於 2009-9-18 23:30 發表

咁咪都要過馬路??

去實地跑?
作者: 齋老味    時間: 2009-9-19 15:06
原帖由 econecon 於 2009-9-19 00:22 發表

去實地跑?

結果去左會所踏左 80 mins 單車咋
因為出面好熱...............  
作者: econecon    時間: 2009-9-20 02:54
原帖由 齋老味 於 2009-9-19 15:06 發表

結果去左會所踏左 80 mins 單車咋
因為出面好熱...............  

我都想去踏單車.. 不過我都冇單車..
作者: baki    時間: 2009-9-20 12:19
現在才報會太遲嗎?
作者: randyip    時間: 2009-9-20 12:24
原帖由 baki 於 2009-9-20 12:19 發表
現在才報會太遲嗎?" />" />
當然o吾遲la...
作者: 齋老味    時間: 2009-9-20 12:56
原帖由 baki 於 2009-9-20 12:19 發表
現在才報會太遲嗎?" />" />

我都未報
仲諗緊............
作者: econecon    時間: 2009-9-20 18:19
原帖由 齋老味 於 2009-9-20 12:56 發表

我都未報
仲諗緊............

報啦,去玩下啦
雖然小弟都只係參加一個賽事(當然主因係錢同能力問題)
作者: baki    時間: 2009-9-26 23:13
報了…
作者: Kennychoi    時間: 2009-10-5 13:00
繼續人工智能~~

1. Kenny Choi (蔡兄)
想攞佢件背心
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-10-5 15:13
原帖由 Kennychoi 於 2009-10-5 13:00 發表
繼續人工智能~~

想攞佢件背心

蔡兄真係勤力.....到時唔好淨係攞背心, 攞多個獎返來威威~
作者: randyip    時間: 2009-10-5 21:59
繼續人工智能~~

想羅佢件背心
2. randyip
    想試試有幾斜

作者: baki    時間: 2009-10-5 22:10
繼續人工智能~~

想羅佢件背心
2. randyip
    想試試有幾斜
3.baki
  挑戰自己
作者: awyh    時間: 2009-10-6 00:17
原帖由 randyip 於 2009-10-5 21:59 發表
繼續人工智能~~

想羅佢件背心
2. randyip
    想試試有幾斜

放心,點都無墳場10K咁斜。
作者: running-sue    時間: 2009-10-13 10:15
人工智能~~

1. Kenny Choi (蔡兄) -  想羅佢件背心
2. randyip - 想試試有幾斜
3. baki - 挑戰自己
4. running-sue - 又係為佐件屎背心
作者: blurmax    時間: 2009-10-13 10:18

Sue Ching,

You aim at the trophy & prize money too!

作者: running-sue    時間: 2009-10-13 10:41
原帖由 blurmax 於 2009-10-13 10:18 發表

Sue Ching,

You aim at the trophy & prize money too!

ching, 千祈咪咁講, 咁橋唔使操山, 去鬆鬆腳罷了
作者: saki    時間: 2009-10-13 10:43
人工智能~~

5. saki 剛好路過
作者: Parco爸    時間: 2009-10-13 15:54
人工智能~~

攝影隊
1. 柏高爸  (呢期家中有工程..會盡量就時間來)
作者: di692    時間: 2009-10-16 14:58
請問各位ching/ctse收到通知信未呢??
作者: saki    時間: 2009-10-16 14:59
原帖由 di692 於 2009-10-16 14:58 發表
請問各位ching/ctse收到通知信未呢??

正常的話今日會收到
作者: di692    時間: 2009-10-16 15:06
原帖由 saki 於 2009-10-16 14:59 發表

正常的話今日會收到

thx!!
作者: shogikin    時間: 2009-10-16 16:34
人工智能~~

攝影隊

跑影隊
1. Kin (有無人想我追蹤拍攝,快腳免問!!)
作者: josam    時間: 2009-10-16 16:36

人工智能~~

6. josam - 樓下比賽冇理由唔去.

攝影隊
1. 柏高爸  (呢期家中有工程..會盡量就時

作者: 艾莉絲•韋    時間: 2009-10-17 00:13
人工智能~~

7. 艾莉絲.韋 - 久休復出..想辛苦下....

攝影隊
1. 柏高爸  (呢期家中有工程..會盡量就時
作者: baki    時間: 2009-10-21 23:56
但我仍沒收到確認信…rtr13rytr
作者: di692    時間: 2009-10-22 13:48
[quote]原帖由 艾莉絲•韋 於 2009-10-17 00:13 發表

登錄/註冊後可看大圖

人工智能~~

7. 艾莉絲.韋 - 久 ...
8. di692--我都係久休復出呀...
作者: di692    時間: 2009-10-22 13:50
原帖由 baki 於 2009-10-21 23:56 發表
但我仍沒收到確認信…rtr13rytr

我星期一收到確認信了
作者: econecon    時間: 2009-10-22 18:42
呢個又係石門, 同美記石門10k有咩分別?
作者: randyip    時間: 2009-10-22 21:15
標題: 回復 75# 的帖子
o尼個係要跑斜路o既,上落斜共2.4k...石門10k係全平路,向科學園方向走,然後折返。
作者: running-sue    時間: 2009-10-23 08:58
人工智能~~

攝影隊
作者: econecon    時間: 2009-10-24 00:30
原帖由 randyip 於 2009-10-22 21:15 發表
o尼個係要跑斜路o既,上落斜共2.4k...石門10k係全平路,向科學園方向走,然後折返。

本來想報呢個,聽到咁又要郤步,我未夠班跑斜路
作者: Parco爸    時間: 2009-10-24 09:35
各位...明天渣油呀...
衝衝衝..氣都唔喘...直衝上斜....
作者: 坑口公牛    時間: 2009-10-24 18:35
各位師兄師姐明天加油呀!!!
作者: 山貓    時間: 2009-10-24 20:16
人工智能~~

9. 山貓 - 都係半個主場, 算路過吧!

攝影隊
作者: baki    時間: 2009-10-25 12:18
今天天氣好,跑手不太多,幾舒服rtr14rytr
作者: randyip    時間: 2009-10-25 12:29
今日個比賽o吾多人,300個度la...頭1k跟著sue姐,開得好快4:13,1k過後慢慢才超越sue姐,並開始進入梅子林路段,沒有想像中那麼斜,幾好跑,半程 21:49,回程加速,在接近終點500m看見way師妹和另一師兄在拍照,彼此打個招呼,全程 40:53...沒多久已見sue姐衝線,果真是長跑網英雌
作者: blurmax    時間: 2009-10-25 12:31
Randy Ching,

Congratulations to ur good run!

Sue Ching won prize again?

作者: randyip    時間: 2009-10-25 12:37
o吾覺有獎wor...
作者: blurmax    時間: 2009-10-25 12:48
Beside men's top runners such as Randy Ching,  who can defeat our Sue Ching?

作者: randyip    時間: 2009-10-25 18:56
有成績la...
http://www.hkrunners.com/files/09muitszlamrace_overallresults.pdf
作者: randyip    時間: 2009-10-25 19:00
原帖由 randyip 於 2009-10-25 12:37 發表
o吾覺有獎wor...
更正...原來sue姐係組別第3...恭喜
作者: blurmax    時間: 2009-10-25 19:02

Sue Ching is 3rd in her category por!

Congratulations as usual!

作者: running-sue    時間: 2009-10-25 20:44
原帖由 randyip 於 2009-10-25 19:00 發表
更正...原來sue姐係組別第3...恭喜
原帖由 blurmax 於 2009-10-25 19:02 發表

Sue Ching is 3rd in her category por!

Congratulations as usual!

多謝
作者: Kennychoi    時間: 2009-10-25 21:24
Sue兄...今天步速比早前快左...有進步...D獎有排拎...祝今日拎獎.
作者: 坑口公牛    時間: 2009-10-25 23:08
恭喜晒Sue 兄,你越來越遲利。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2