香港長跑網 - 長跑長友

標題: momo 練跑日誌 [打印本頁]

作者: momo    時間: 2009-9-1 10:47
標題: momo 練跑日誌
昨天開始了停了近半年的練跑, 跑了2 圈約6.8 k, 很累, 因為以前練跑只跑一圈 3.4k, 但為了要試跑半馬就加了距離, 共用了54秒03分, 很龜速, 跑完後心想以這個speed應該應付吾到11月8日的半馬(2.5小時內跑完)....
唯有練多幾次睇下點...有冇進步
今日腳板同腳肌肉都很酸......

作者: 曲奇    時間: 2009-9-1 10:55
恭喜momochihuahua ctse開blog大吉呀...
啱啱開始跑,慢慢加距離啦...
繼續努力~
作者: ~~菲菲~~    時間: 2009-9-1 11:04
恭喜ctse開blog大吉呀~~~
等咗一排開始跑返, 慢慢跑無問題啦
我目標都係渣打半馬, 一齊努力加油呀~~~
作者: momo    時間: 2009-9-1 11:11
好呀, 這裏大家分享下就覺得有d志同道合的人一齊努力...一齊加油吧
作者: 快活人    時間: 2009-9-1 11:26
ctse ~~~慢慢跑吾好太心急. 而且還有2個月練 .你一定得 ge ~~~  
作者: WinggniW    時間: 2009-9-1 12:05
恭喜momochihuahua師姐開blog大吉!之前在CTSE報到區留言知道大家都係將軍澳跑友, 希望有機會一齊練跑啦~ ,我地星期三+六都有約跑活動, 夾岩時間可以參加架! 隨時歡迎你加入!

將軍澳逍遙團(逢星期六早上): https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=5430&extra=page%3D1
將軍澳澳景路上斜訓練(逢星期三晚): https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=5205&extra=page%3D1

另外見ctse話跑完之後腳板+肌肉痛, ctse有跑前/後熱身拉筋嗎? 可能隔左一段時間無練習未適應, 跑前熱身好重要o架! 努力呀~

作者: momo    時間: 2009-9-1 12:30
好呀, 夾到時間我一定會黎, 但因為衣家跑得好慢, 驚追吾上大家進度, 所以train返一周先加入你們。
以下為我自己的space blog, 講有關跑步的分享, 節錄如下:

8月27日 跑半馬
這陣子除了勁隊村上春樹的 <關於跑步, 我說的其實是......>外, 就是在平靜的抖、買衫、及看了很多電影。看村上的文字,令我又再燃氣跑長跑的目標, 今次想的不是跑 10K, 而是挑戰半馬拉松 (21K) (當自己突冒起這念頭時, 也有點膽怯), 看村上這本跑步回憶錄, 我想起自己這短短兩年的跑史......

兩年前開始跑城門河, 由第一城的城門河段出發, 跑至馬鞍山新港城, 通常約 45 分鐘跑完, 都是晚間放工去跑,一周約跑2-3次, 跑畢與老公一起於一家庭式小店開飯, 跑步的原因是希望增肥, 3 年前的我 105 LBS, 很怕別人說我瘦 (現在已120 LBS) 。又因為很多健康報告說跑步可維持情緒健康, 當時情緒不佳的我總希望可找到任何方法去使自己的情緒保持平穏, 我跑步的原因很功能性, 只是想著跑下跑下看自己可有什麼改進。
後來第一次參加 10 K 比賽, 才知長跑是什麼一回事, 跑的起首 5 分鐘很不願意跑, 至3-5K 時感覺比較舒服,但7-9K時人會很辛苦, 有想死的感覺, 只想快點見到終點, 人又會覺洩氣,只想快點跑完......到最後到終點時, 則有著完成了的快感及滿足感。其後每次比賽, 感受都差不多......至今跑了約 6次 8K 及 10K長跑比賽。

這半年少了練跑, 有點惰性, 加上其他種種原因, 讓訓練少了, 但現在既然在某方面此路不通, 心力及體力便可用於其他事件上, 加上自己有少少 A 形性格, 總希望在每個階段都可有些進展, 很討厭停滯不前, 對近幾年其他方面都沒有多大改變, 經常感到自己在原地踏步感到氣餒, 但在運動上我卻有不少進展, 完成馬拉松這心願的確可以 FULFILL 我愛達到目標的性格...... 加上本性有點愛「作賤自已」(哈哈!) ,所以我選擇了跑步。

個人認為跑步是自己對自己的一種挑戰,而不是和別人比成績, 我只想超越自己,  成件事雖然是有點「口羅苦黎辛」, 但根據大部份人的潛意識都有點犯賤的傾向(我自己認為) + 想繼續鍛鍊自己的體能, 我會嘗試, 雖不知會否成功。

作者: 瘋瘋    時間: 2009-9-1 12:39
作者: 曲奇    時間: 2009-9-1 12:42
原帖由 momochihuahua 於 2009-9-1 12:30 發表
個人認為跑步是自己對自己的一種挑戰,而不是和別人比成績, 我只想超越自己,  成件事雖然是有點「口羅苦黎辛」, 但根據大部份人的潛意識都有點犯賤的傾向(我自己認為) + 想繼續鍛鍊自己的體能, 我會嘗試, 雖不知會否成功。

係呀,跑步確是一種自我挑戰...
你只要鍾意跑步,享受其中,就唔會覺得跑步係一件苦事或囉苦黎辛啦...
既然你己試跑過半馬距離...
11月8日的fila半馬對你來說應是一件不難之事..
ctse加油呀~~
期待妳在這裡多作分享~~
作者: ~~菲菲~~    時間: 2009-9-1 12:43
原帖由 momochihuahua 於 2009-9-1 12:30 發表
好呀, 夾到時間我一定會黎, 但因為衣家跑得好慢, 驚追吾上大家進度, 所以train返一周先加入你們。
以下為我自己的space blog, 講有關跑步的分享, 節錄如下:

8月27日 跑半馬
這陣子除了勁隊村上春樹的 外, 就是在 ...

嘩, 好高興睇到ctse既心路歷程呀,
同你啱啱相反, 我跑步係為減肥, 由120減到而家106......但除咗減肥跑步仲帶俾我好多嘢, 識咗好多朋友, 俾咗好多正能量我
而家真係唔跑會唔舒服架~~~
得閒多啲交流, join吓約跑啦~~~有機會一齊跑下呀
作者: momo    時間: 2009-9-1 12:45
hihi, 我未跑過半馬架, 之前的比賽是8/10k, 所以諗住11月8日試半馬, 多謝鼓勵, 我會加油, yeah!!!

原帖由 曲奇 於 2009-9-1 12:42 發表

係呀,跑步確是一種自我挑戰...
你只要鍾意跑步,享受其中,就唔會覺得跑步係一件苦事或囉苦黎辛啦...
既然你己試跑過半馬距離...
11月8日的fila半馬對你來說應是一件不難之事..
ctse加油呀~~
期待妳在這裡 ...

作者: 快活人    時間: 2009-9-1 12:50
ctse~~~
任何運動 只要抱住 挑戰自己 , 享受過程 .朝住這個信念 .做任何運動都會取得個中樂趣
作者: WinggniW    時間: 2009-9-1 13:43

8月27日 跑半馬
.....自己有少少 A 形性格, 總希望在每個階段都可有些進展, 很討厭停滯不前, 對近幾年其他方面都沒有多大改變, 經常感到自己在原地踏步感到氣餒, 但在運動上我卻有不少進展, 完成馬拉松這心願的確可以 FULFILL 我愛達到目標的性格...... 加上本性有點愛「作賤自已」(哈哈!) ,所以我選擇了跑步。

我都有睇村上春樹本作品,佢可以跑畢100K真係好有毅力!

睇完師姐o既分享~以上部份好有同感,我都好討厭自己停滯不前,跑步除左可以令自己健康,每次可以完成目標俾到我好大滿足感, 所以2年前我選擇跑步!今年我目標都係完成半馬比賽,不過11月8日o既比賽賽道唔適合自己,所以無報名,相信師姐一定可以完成賽事!大家一齊努力! 期待o向路上與師姐碰面 +分享跑步心得!
作者: momo    時間: 2009-9-1 17:08
好呀, 我好期待同大家一齊run run run....

原帖由 WinggniW 於 2009-9-1 13:43 發表

我都有睇村上春樹本作品,佢可以跑畢100K真係好有毅力!

睇完師姐o既分享~以上部份好有同感,我都好討厭自己停滯不前,跑步除左可以令自己健康,每次可以完成目標俾到我好大滿足感, 所以2年前我選擇跑步!今年我目標 ...

作者: blurmax    時間: 2009-9-1 17:45
恭喜momochihuahua ctse開blog大吉呀

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: 叮叮噹    時間: 2009-9-1 19:54
恭喜ctse開blog大吉.
開學日,開blog日,再次向目標努力啦!
長跑長有,妳都做得到架!
作者: schnix    時間: 2009-9-1 20:18

8月27日 跑半馬
這陣子除了勁隊村上春樹的 外, 就是在 ...

momochihuahua ctse 開blog 大吉!!!
跨過困難去到終點既感覺真係好開心! 只要肯努力, 半馬一d 都唔困難, 加油呀!!!
作者: jogging_cat    時間: 2009-9-1 20:28
原帖由 momochihuahua 於 1-9-2009 10:47 發表
昨天開始了停了近半年的練跑, 跑了2 圈約6.8 k, 很累, 因為以前練跑只跑一圈 3.4k, 但為了要試跑半馬就加了距離, 共用了54秒03分, 很龜速, 跑完後心想以這個speed應該應付吾到11月8日的半馬(2.5小時內跑完)....
唯有 ...
恭喜momochinuahua cts 開 blog 大吉,祝你順利達成你的目標,加油丫。
作者: momo    時間: 2009-9-2 10:48
前日練完跑, 腳板同腳皮內側的骨附近有d痛, 吾知係咪對跑鞋有問題呢, 衣家著緊的係 mizuno, 係特價時買的, $2xx
同埋我聽人講可以搽d"運動油"
作者: ee_tpk    時間: 2009-9-2 10:58
ctse 對鞋著0左幾耐 ?
另一個可能只係太耐無跑未習慣跑番

請問"運動油"係咩來 ga?
作者: momo    時間: 2009-9-2 11:09
對鞋只係著黎跑步, 都著左好幾次lar...
運動油--係我在一本講馬拉松的書上見到, 話塗在腳上可以使腳吾會擦損同防止指甲變黑,但我覺得塗到" 油立立"去跑, 感覺好怪.........
作者: ee_tpk    時間: 2009-9-2 11:52
原帖由 momochihuahua 於 2009-9-2 11:09 發表
對鞋只係著黎跑步, 都著左好幾次lar...
運動油--係我在一本講馬拉松的書上見到, 話塗在腳上可以使腳吾會擦損同防止指甲變黑,但我覺得塗到" 油立立"去跑, 感覺好怪.........

茶凡士林都可以, 又可以考慮買腳指 sock 防止起水 pop
個人認為指甲變黑主因係對鞋過大或者過細, 鞋既問題...

知唔知對鞋係咩型號, 可能有 d 鞋係俾唔同腳型, 如扁平高弓等等
如果再跑果陣覺得對腳唔係咁舒服, 要考慮下換鞋
作者: momo    時間: 2009-9-2 23:40
頭先去工聯會報左個"跑步訓練課程"會在九龍仔運動場上課, 費用$300 不算太貴, 希望呢個course可以教到我一d有用技巧
作者: momo    時間: 2009-9-4 22:42
今周練了兩次跑, 時間如下
date              distance             time
31/8              6.8k                    54 03 92
3/9                6.8k                    52 22 00

吾知點解, 跑完d腳趾勁痛, 有兩隻指甲黑左, 好慘 :好核突...........
吾知係咪對鞋太細,但係以前明明著開沒事, 吾知點解今次會咁
吾通要買過對鞋????
作者: 曲奇    時間: 2009-9-4 23:05
我的腳趾甲都有瘀黑的問題..
這只是一件小事...
應該係對鞋不太合適呀...
作者: momo    時間: 2009-9-4 23:12
我都估計係對鞋出事, 唯有買對大d...但其實本身對鞋都好新淨
作者: ee_tpk    時間: 2009-9-4 23:28
原帖由 momochihuahua 於 2009-9-4 22:42 發表
今周練了兩次跑, 時間如下
date              distance             time
31/8              6.8k                    54 03 92
3/9                6.8k                    52 22 00

吾知點解, 跑完d腳趾勁痛, 有兩隻指甲黑左, 好慘 :好核突...........
吾知係咪對鞋太細,但係以前明明著開沒事, 吾知點解今次會咁
吾通要買過對鞋????

ctse 係未在 tko 跑丫..我今晚都係 wow..

1)亦有可能太大.. 對腳 "浪浪"下 shift 0左向前
2) 對鞋未必有問題.. ctse 剪腳甲未?

買鞋時0岩0岩好可以 sip 落一隻手指應該無問題了...
對鞋幾新都好... 唔0岩著就唔0岩著... 免得夜長夢多..揀過對啦
趁跑季就快開始之前就買啦.. 跑季果陣好快斷碼
作者: momo    時間: 2009-9-5 12:24
原帖由 ee_tpk 於 2009-9-4 23:28 發表

ctse 係未在 tko 跑丫..我今晚都係 wow..

1)亦有可能太大.. 對腳 "浪浪"下 shift 0左向前
2) 對鞋未必有問題.. ctse 剪腳甲未?

買鞋時0岩0岩好可以 sip 落一隻手指應該無問題了...
對鞋幾新都好... 唔0 ...

喂喂, 你跑邊度架?我由調景嶺地鐡站跑到清水灣半島再轉去將軍澳運動場再經過彩明苑返調景嶺, 吾知有冇機會擦身而過呢.....
作者: momo    時間: 2009-9-5 12:44
還有想問師姐們是否跑得多小腿後面d肉會變大變粗?
作者: ee_tpk    時間: 2009-9-5 18:10
原帖由 momochihuahua 於 2009-9-5 12:24 發表

喂喂, 你跑邊度架?我由調景嶺地鐡站跑到清水灣半島再轉去將軍澳運動場再經過彩明苑返調景嶺, 吾知有冇機會擦身而過呢.....

我跑0左幾個月 tko 逍遙團都係認唔到路
為免蕩失路, 我只敢圍住運動場跑圈... 約 2k 一圈
作者: ee_tpk    時間: 2009-9-5 18:14
原帖由 momochihuahua 於 2009-9-5 12:44 發表
還有想問師姐們是否跑得多小腿後面d肉會變大變粗?

係因為用小腿發力跑才會變粗

一般正常情況下.... 小腿對長跑既參與比較少
但有跑友不知不覺間會習慣用小腿發力
久而久之可能會有問題出現...
作者: momo    時間: 2009-9-12 00:07
今日用了 50分 25秒 跑6.8k, 三次跑步共快了4分鐘, 跑時有秋意, 很爽 , 其實究竟7k 通常用幾多分鐘呢...自己都吾多清楚
mizuno新鞋好舒服, 買大了一個碼, 沒有新的腳趾甲發黑, 再來, 究竟繼續練速度還是加距? 自己也不知道...
作者: 曲奇    時間: 2009-9-12 08:31
原帖由 momochihuahua 於 2009-9-12 00:07 發表
今日用了 50分 25秒 跑6.8k, 三次跑步共快了4分鐘, 跑時有秋意, 很爽 , 其實究竟7k 通常用幾多分鐘呢...自己都吾多清楚
mizuno新鞋好舒服, 買大了一個碼, 沒有新的腳趾甲發黑, 再來, 究竟繼續練速度還是加 ...

ctse是以半馬為目標, right?!
建議你慢慢加長距離先...
之後才練速度....
作者: momo    時間: 2009-9-12 12:03
原帖由 曲奇 於 2009-9-12 08:31 發表

ctse是以半馬為目標, right?!
建議你慢慢加長距離先...
之後才練速度....

是呀, 我都會先加距, 今朝起身膝頭附近頗痠痛, 吾知係咪未慣呢, 千其吾好係跑傷....我的半馬目標一定要完成
and 吾知關吾關事, 跑完後那晚要hea一陣先訓得著, 昨晚8點跑完, 2點半先訓得著覺.......
作者: ee_tpk    時間: 2009-9-13 23:14
原帖由 momochihuahua 於 2009-9-12 12:03 發表

是呀, 我都會先加距, 今朝起身膝頭附近頗痠痛, 吾知係咪未慣呢, 千其吾好係跑傷....我的半馬目標一定要完成
and 吾知關吾關事, 跑完後那晚要hea一陣先訓得著, 昨晚8點跑完, 2點半先訓得著覺.......

可能你果晚跑既速度對你來講比較快一 d...
你仲係響興奮狀態所以訓唔到
唔駛特登慢番個速度... keep 住跑....慢慢你身體會習慣 gala~
作者: momo    時間: 2009-9-17 10:18
唉, 真的覺得「好事多磨」set好目標練跑,但練左3次後隻腳就痛, 今個星期沒跑過, 腳又好似未好得返, 激死!!!!!!!!!!
有時真係覺得人算不如天算, 已經好小心不會太激烈地練都會咁, 以前跑又吾見有事

唯有去睇下跌打等隻腳快d好

估吾到會有咁多問題出現
作者: 曲奇    時間: 2009-9-17 10:49
原帖由 momochihuahua 於 2009-9-17 10:18 發表
唉, 真的覺得「好事多磨」set好目標練跑,但練左3次後隻腳就痛, 今個星期沒跑過, 腳又好似未好得返, 激死!!!!!!!!!!
有時真係覺得人算不如天算, 已經好小心不會太激烈地練都會咁, 以前跑又吾見有事

唯有去睇下 ...

唔好俾咁大壓力自己啦...
腳痛就要休息一下,若要勉強再練下去..
會令自己傷上加傷呀...
離11月8日的賽事還有1個多月的時間...
唔好咁心急呀~
作者: momo    時間: 2009-9-17 17:48
原帖由 曲奇 於 2009-9-17 10:49 發表

唔好俾咁大壓力自己啦...
腳痛就要休息一下,若要勉強再練下去..
會令自己傷上加傷呀...
離11月8日的賽事還有1個多月的時間...
唔好咁心急呀~

我都報左10月1日的國慶長跑...不過anyway...到時先算
睇左跌打, 醫生話我吾係好嚴重抖抖好快好wor
作者: 叮叮噹    時間: 2009-9-19 17:37
原帖由 momochihuahua 於 2009-9-17 17:48 發表
我都報左10月1日的國慶長跑...不過anyway...到時先算
睇左跌打, 醫生話我吾係好嚴重抖抖好快好wor

我都報左10月1日的國慶長跑喎! 好似嘉年華會咁熱鬧.
休息再跑啦! 比賽年年有, 跑都跑唔曬.
長跑長有, 對腳要用一世架!
完成半馬係妳目標, 俾心機, 跑跑就得架!

作者: momo    時間: 2009-9-21 10:15
上周六上了工聯會的長跑訓練課程第一堂, 由於腳仲未好返, 所以沒跑, 都係聽下教練講同埋做下熱身, 見參加者好多都著住不同比賽後的紀念t shirt, 相信大家都跑開步的, 那天大家跑了約5個運動場, 教練話由零開始, 先 8mins 一圈, 教練仲話之後會每堂加距及難度,  叫我們有時間要做gym, 練下3, 4 頭肌咁
九龍仔公園我第一次去, 環境頗舒服, 不過坐著等同學們跑時成為了蚊的下午茶。期望今周可以開始練跑
作者: momo    時間: 2009-9-23 13:07
昨天試左3k極慢跑, 其實跑時是不痛的, 不過跑完後按上膝蓋有覺得比之前痛, 由於小妹睇跌打敷藥皮膚敏感, 所以去左睇骨科, 檢查後醫生話我係"孕"帶發炎(打吾到那個字) 係因為拉扯太大所致。
醫生話吾可以跑住lu, 即係我10月1日的10k要摺埋....
不過佢話我可以繼續swim同yoga, 那唯有swim當作練氣訓練......
人算不如天算...有時好得意, 你下了目標, 好想reach到時, 梗係會出現好多阻滯....

作者: ~~菲菲~~    時間: 2009-9-23 13:35
原帖由 momochihuahua 於 2009-9-23 13:07 發表
昨天試左3k極慢跑, 其實跑時是不痛的, 不過跑完後按上膝蓋有覺得比之前痛, 由於小妹睇跌打敷藥皮膚敏感, 所以去左睇骨科, 檢查後醫生話我係"孕"帶發炎(打吾到那個字) 係因為拉扯太大所致。
醫生話吾可以跑住lu, ...

ctse傷咗唔好心急, 休息完再跑過
yoga某啲動作應該可以加强肌力, 有啲又可以舒展筋骨, 游水都可以練氣呀
做住呢啲先都好
作者: momo    時間: 2009-9-23 15:56
[quote]原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-9-23 13:35 發表

登錄/註冊後可看大圖

ctse傷

作者: momo    時間: 2009-9-23 15:57
[quote]原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-9-23 13:35 發表

登錄/註冊後可看大圖

ctse傷
作者: =chairman=    時間: 2009-9-24 01:04
ctse 的長跑網衫已經到左 , 介唔介意在今個星期六早上的將軍澳逍遙跑進行交收 ? 當然另約其他時間都可以的 ~~
作者: momo    時間: 2009-9-24 15:29
原帖由 =chairman= 於 2009-9-24 01:04 發表
ctse 的長跑網衫已經到左 , 介唔介意在今個星期六早上的將軍澳逍遙跑進行交收 ? 當然另約其他時間都可以的 ~~

師兄, 今周六你們是否在澳景路跑上斜? 我"孕"帶發炎暫時吾可以練跑,但你地約幾點跑完? 我可在澳景路與維景灣畔接讓位交收
如地點不方便, 請再約地點, 謝幫忙
作者: =chairman=    時間: 2009-9-24 17:14
我地星期六逍遙跑不會跑澳景路 , 好似係圍大圈 ~~~
ctse可選擇在逍遙跑集合時間(8-8:15am)[運動場] , 或者跑完番黎預備去飲茶時(10am)[茶樓]交收都得的 ~~~
作者: 叮叮噹    時間: 2009-9-24 17:59
原帖由 momochihuahua 於 2009-9-21 10:15 發表
上周六上了工聯會的長跑訓練課程第一堂, 由於腳仲未好返, 所以沒跑, 都係聽下教練講同埋做下熱身, 見參加者好多都著住不同比賽後的紀念t shirt, 相信大家都跑開步的, 那天大家跑了約5個運動場, 教練話由零開始, 先 8 ...

Good! 新開始, 由零開始慢慢跑, 學好跑姿及正確練跑方法, 終生受用.
早日康復.
作者: momo    時間: 2009-9-24 19:57
原帖由 =chairman= 於 2009-9-24 17:14 發表
我地星期六逍遙跑不會跑澳景路 , 好似係圍大圈 ~~~
ctse可選擇在逍遙跑集合時間(8-8:15am)[運動場] , 或者跑完番黎預備去飲茶時(10am)[茶樓]交收都得的 ~~~

師兄, 你們去邊度飲茶?
作者: =chairman=    時間: 2009-9-25 01:49
已pm聯絡方法交收網衫
作者: momo    時間: 2009-9-25 12:43
在dr kong買了個鞋墊
希望可以再加多些防震及改善少少肩平足所帶來的問題
現在休息...期望11月頭可復出
作者: momo    時間: 2009-9-29 14:46
此乃我新買的跑鞋, 希望佢可以陪我跑渣打半馬...
另, 腳傷好多了, 現正 swim 及做 gym 練腳的肌肉, 期待可於2-3星期後可同大家練跑
作者: momo    時間: 2009-11-1 14:28
跑完的歐化寶用了約68分鐘, 若以此龜速完成1/4 馬, 則半馬要用136分, 但後10k通常沒有前10k快, 即想在2.5 hrs完成21k 都係未必得/或者只係勉強得.....要加把勁了
報了的nb 15k本來是我的試金石, 但到呢一刻都未收到confimation letter, 懷疑自己寄失左, 真忐忑
作者: =chairman=    時間: 2009-11-1 20:08
ctse 試下打去主辦單位問下丫 ~~~ 咁就唔需要忐忑 ~~~
作者: momo    時間: 2009-11-2 23:07
哈哈, 信已經收到lu,
因為上周六同阿SIR練時衝了圈幾次, 今晚跑左6k 幾 D 肌肉已經好攰, 所以今晚冇跑到10K, 衣家自己個練跑PLAN好似有D問題:
- 每星期我會跑3次, 其中一次是跟阿SIR一班人一齊訓練, 訓練時多數只會跑3-4K
- 另外兩次都只會跑6K
- 另外2晚會去做YOGA返鬆D筋

發現好似沒什麼進步, 時間又有限, 可能是跑得不夠長.....又或跑速太HEA.....

要好好檢討下........
作者: Daniel    時間: 2009-11-2 23:36
Momochi ctse, 今晚天氣清涼最適宜跑LSD, 你跑6k 幾 D 肌肉已經好攰, 係咪跑快咗呢, 試吓跑慢d跑長少少距離, 好似仲有個NB 15k賽事等緊你, 要加油呀
作者: momo    時間: 2009-11-3 10:35
係la, 我最大問題係吾可以快, 慢慢來反而可以跑到好遠,但其實又好想快.......
作者: momo    時間: 2009-11-8 17:29
剛完成了人生第一個15K
用了1.38.51
因為從未試過跑15K, 故我會把這次時間當作下次同距離比賽的一個參考
跑得算是輕鬆
希望自己可以繼續進步.....
作者: 曲奇    時間: 2009-11-9 01:00
momochihuahua ctse,時日在咁潮濕的天氣成功完成15K已經唔錯了..
繼續努力、繼續進步~~
作者: momo    時間: 2009-11-12 12:44
昨晚本想練一轉10K, 但跑了1圈己覺得全身好累, 至2圈約5K, 人很乏力, 突然極肚餓, 完全沒有意欲挨下去,最終只跑了約7K,人死下死下, 不知是否因為3日前跑完15K回氣,但如果係我都回得好慢LOR,  照計衣家應該練多些10K, 但成日都覺得係跑完抖吾切,所以沒有心機,人都DOWN DOWN地...
作者: WinggniW    時間: 2009-11-12 15:39
momochihuahua師姐~之前你問過可口可樂七公里幾時可以報名, 報名表已經出左啦~

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=6959&extra=page%3D1
作者: ee_tpk    時間: 2009-11-13 00:07
原帖由 momochihuahua 於 2009-11-12 12:44 發表
昨晚本想練一轉10K, 但跑了1圈己覺得全身好累, 至2圈約5K, 人很乏力, 突然極肚餓, 完全沒有意欲挨下去,最終只跑了約7K,人死下死下, 不知是否因為3日前跑完15K回氣,但如果係我都回得好慢LOR,  照計衣家應該練多些10K, ...

ctse.. 我想你只係唔習慣跑 15k 咁大既量...
賽後唔好勉強自己跑咁長... 比賽後第二日 or 隔日慢慢慢跑番個 6-7k recovery jog 調整下
應該會復原得快 d....

不用氣餒... 量要慢慢加...一下子加好易受傷丫
如果小妹講錯... 請指正
作者: momo    時間: 2009-11-13 22:18
原帖由 WinggniW 於 2009-11-12 15:39 發表
momochihuahua師姐~之前你問過可口可樂七公里幾時可以報名, 報名表已經出左啦~

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=6959&extra=page%3D1

WinggniW

報左名lar, 你有沒有報呢?
hehe, 我諗都係快d攞網衫, 到時有機會同大家相認....
作者: momo    時間: 2009-11-13 22:19
原帖由 ee_tpk 於 2009-11-13 00:07 發表

ctse.. 我想你只係唔習慣跑 15k 咁大既量...
賽後唔好勉強自己跑咁長... 比賽後第二日 or 隔日慢慢慢跑番個 6-7k recovery jog 調整下
應該會復原得快 d....

不用氣餒... 量要慢慢加...一下子加好易受傷丫 : ...

ee_tpk 師姐

謝謝鼓勵!!!!
作者: WinggniW    時間: 2009-11-13 22:41
原帖由 momochihuahua 於 2009-11-13 22:18 發表

WinggniW

報左名lar, 你有沒有報呢?
hehe, 我諗都係快d攞網衫, 到時有機會同大家相認....  

我寄左表格啦~12月20日見呀!!!
作者: momo    時間: 2009-11-16 13:04
黎緊一個月要練旳是速度...
雖然跑了15k, 但總係慢腳, 應該係平日練跑從沒注意練speed
所以黎緊一個月要練下速度, 聽大家講可練衝圈, 不過近期TKO運動場成日吾開, 比較難練
大家有否一些練SPEED的方法可以提供......
作者: ee_tpk    時間: 2009-11-16 14:18
原帖由 momochihuahua 於 2009-11-16 13:04 發表
雖然跑了15k, 但總係慢腳, 應該係平日練跑從沒注意練speed
所以黎緊一個月要練下速度, 聽大家講可練衝圈, 不過近期TKO運動場成日吾開, 比較難練
大家有否一些練SPEED的方法可以提供... ...

ctse 量都未必唔夠... 上強度有一定困難
再者...ctse 係初學者.... 無人睇住一味死衝好易受傷
以ctse 既程度.. 跑長 d 時間既中速跑已經好足夠
我記得你有上工聯會班... 跟謝 sir 個 program 再加埋自己跑 LSD / 中速對速度上得益不少

CTSE 尋日有無跑 天水圍10K?
作者: momo    時間: 2009-11-16 15:35
原帖由 ee_tpk 於 2009-11-16 14:18 發表

ctse 量都未必唔夠... 上強度有一定困難
再者...ctse 係初學者.... 無人睇住一味死衝好易受傷
以ctse 既程度.. 跑長 d 時間既中速跑已經好足夠
我記得你有上工聯會班... 跟謝 sir 個 program 再加埋自己跑 LSD  ...

昨天沒有跑天水圍, 因為對我來說地點較遠, 同埋上周先玩完NB 15K
我自己都驚衝圈受傷, 上次跟阿SIR只係衝左幾個550M 都覺得頗累
不過, 未來我報左渣打半馬, COCA COLA 7K, MIZUNO 10K, 將會報大嶼山那10K, 及MIZUNO半馬, 今年是我報最多賽事的一年.......
作者: schnix    時間: 2009-11-16 16:09
原帖由 momochihuahua 於 2009-11-16 13:04 發表
大家有否一些練SPEED的方法可以提供... ...

練速度, 如果沒有經驗之下練, 好易受傷, 我傷左大半年, 好幾處傷患都是因為練速度(衝圈)而惡化. 現在我得出左一個結論: 唔好未學跑, 先學衝
Momo ctse, 你可以問下謝sir 既意見. 睇下要點練先可以把強度一步一步推上去, 而且基本跑姿要好, 先可以有進步之餘, 又可以保護對腳
作者: jogging_cat    時間: 2009-11-16 20:23
原帖由 schnix 於 16-11-2009 16:09 發表

練速度, 如果沒有經驗之下練, 好易受傷, 我傷左大半年, 好幾處傷患都是因為練速度(衝圈)而惡化. 現在我得出左一個結論: 唔好未學跑, 先學衝
Momo ctse, 你可以問下謝sir 既意見. 睇下要點練先可以把強度 ...
倚,原來momo ctse 都係謝 sir 學生,我地係同學黎喎,我靜係上星期二堂架,聽晚你會唔會黎上堂呀?不過聽晚好凍小心保暖,早排我先啱啱感冒完咋,加油呀。
作者: momo    時間: 2009-11-16 23:19
原帖由 jogging_cat 於 2009-11-16 20:23 發表
倚,原來momo ctse 都係謝 sir 學生,我地係同學黎喎,我靜係上星期二堂架,聽晚你會唔會黎上堂呀?不過聽晚好凍小心保暖,早排我先啱啱感冒完咋,加油呀。

JOGGING CAT 師姐
我個訓練係逄星期六, 九龍仔公園呀 ,hehe其實我一直都吾知阿sir貴姓, 阿sir係戴眼鏡好多肌肉, 吾知係吾係就係傳聞的謝sir

今晚跑了約7k, tko好大風, 好在跑到最尾先落雨, 太凍d肌肉好似硬d, 跑得冇「禁」舒服
作者: ee_tpk    時間: 2009-11-16 23:27
原帖由 momochihuahua 於 2009-11-16 23:19 發表

我個訓練係逄星期六, 九龍仔公園呀 ,hehe其實我一直都吾知阿sir貴姓, 阿sir係戴眼鏡好多肌肉, 吾知係吾係就係傳聞的謝sir

今晚跑了約7k, tko好大風, 好在跑到最尾先落雨, 太凍d肌肉好似硬d, 跑得冇「禁」舒服

小心保暖... warm up 唔夠肌肉冷卻0左好易拉傷

我今日都要著風褸長 tight 跑啦..跑極都唔暖既... 好凍....
作者: jogging_cat    時間: 2009-11-17 08:30
原帖由 momochihuahua 於 16-11-2009 23:19 發表

今晚跑了約7k, tko好大風, 好在跑到最尾先落雨, 太 ...
可能係阿,謝sir 好高大吓假馬。以前我都係上星期六九龍仔,e 家上完咗繼續跟謝 sir 喺斧山上,逄二、五都有堂,不過我就只上到星期二law,momo ctse 天氣凍小心保暖阿。
作者: momo    時間: 2009-11-17 11:24
原帖由 jogging_cat 於 2009-11-17 08:30 發表
可能係阿,謝sir 好高大吓假馬。以前我都係上星期六九龍仔,e 家上完咗繼續跟謝 sir 喺斧山上,逄二、五都有堂,不過我就只上到星期二law,momo ctse 天氣凍小心保暖阿。

謝呀
都不知况原來阿sir 响斧山道有堂, 我工聯會的course快完了, 都想跟下阿sir跑, 想問你地斧山道練跑駛吾駛報名架?
作者: jogging_cat    時間: 2009-11-18 13:06
原帖由 momochihuahua 於 17-11-2009 11:24 發表

謝呀
都不知况原來阿sir 响斧山道有堂, 我工聯會的course快完了, 都想跟下阿sir跑, 想問你地斧山道練跑駛吾駛報名架?
每個月既月頭,上堂既時候至向阿sir報名,同交學費,時間係 7:30pm 自己跑住熱身先,跑完三個圈就跟阿sir一齊再拉筋熱身,先入主菜到9:30-10:00pm左右落堂。到時見啦。
作者: momo    時間: 2009-11-18 23:17
節錄自己 personal blog 內有跑步的感受

自 9 月起, 人生覺得充實起來, 想是因為我又開始了長跑的訓練, 並強烈地對它認真起來, 立下小心願, 完成渣打半馬。再次需要感謝的是村上先生, 令我再次燃起這團火, 著了魔的看完他的 《關於跑步》一書後, 心中彈出要挑戰 2010 年渣打半馬的強烈慾望(現在覺得自己應該可以完成, 反而速度才是另一個問題), 其實認識我的都知道我跑齡都有兩年, 過去每逢冬天才會跑, 2 年間也曾報了幾個 10K 的比賽, 但今次熱切要去跑的感覺卻是前所未有的強。

於是我開始借了很多關於馬拉松訓練的書自我研究、預備跑步裝備、自行計畫訓練 SCHEDULE、尤幸 INTERNET上找到長跑網, 並與各長跑愛好者研究如何訓練、大家互相鼓勵, 又有非常 UPDATE 的比賽資訊, 有時閒聊一下, 讓我覺得跑步不再是孤獨的, 10月, 還參加了工聯會的長跑及越野訓練, 每周六午間的課程是近期最喜歡的活動 ( 亦令我認識了九龍仔公園原來這樣美, 香港仍有這樣能帶給人寧靜及閒適感的公園 , 黃昏咸蛋黃日落....很橙很圓...大橙下面是足球場, 每次見到心都會變得更安靜...不知怎樣形容的感覺)。廿多個同學一起熱身, 練跑, 訓練, 就是這樣簡單但又這樣愜意。

感恩是自己找到一項超級喜歡的運動, 享受全情投入的熱情, 亦很感激促使我投入這運動的一切的緣, 一切好的、壞的.......

今年已跑了1個 10K 及 1 個 15K, 未來報了 3 個 10K, 及兩個半馬, 說真的嫌自己仍跑得得慢, 可能一直都忽略了鍛練速度, 但對如何提高速度仍未有任何很具體的計畫, 但未來幾個月必要做的, 是加速的訓練。

終極心願能完成一次全馬拉松, 究極心願是可以到外國見識並參與全馬拉.....(很遙遠啊....)
作者: jogging_cat    時間: 2009-11-19 13:28
原帖由 momochihuahua 於 18-11-2009 23:17 發表
節錄自己 personal blog 內有跑步的感受

自 9 月起, 人生覺得充實起來, 想是因為我又開始了長跑的訓練, 並強烈地對它認真起來, 立下小心願, 完成渣打半馬。再次需要感謝的是村上先生, 令我再次燃起這團火, 著 ...
momo ctse 很高興看到你的分享,只要有決心你的理想是一定可以實現的,慢慢黎,加油呀。
作者: momo    時間: 2009-11-19 23:26
哈哈, 一定, 我成日都係吾夠時間同決心去練長課(吾夠時間係借口, wa ka ka), 衣家只一周三次, 每次7k, 其實應該係吾夠的, 故下周開始, 會每周加一個14-15k的較長距練習, 可能會跑下上斜...
大家有經驗的ching、ctse, 有冇咩訓練意見比我, 隨時歡迎提供
作者: momo    時間: 2009-11-24 00:57
今日終於發覺到, 個肚腩好似收左少少....
作者: 曲奇    時間: 2009-11-24 08:11
原帖由 momochihuahua 於 2009-11-24 00:57 發表

今日終於發覺到, 個肚腩好似收左少少....

修身成功,congratulation ~~~
作者: momo    時間: 2009-11-25 10:39
原帖由 曲奇 於 2009-11-24 08:11 發表

修身成功,congratulation ~~~

haha係一個好開始, 如果大家見到我真身, 就會知...其實我係A字身形, 面同上身不胖, 上窄下闊(肚腩至PAT), 所以希望PAT PAT也可以消脂
作者: ee_tpk    時間: 2009-11-26 13:34
原帖由 momochihuahua 於 2009-11-25 10:39 發表

haha係一個好開始, 如果大家見到我真身, 就會知...其實我係A字身形, 面同上身不胖, 上窄下闊(肚腩至PAT), 所以希望PAT PAT也可以消脂

跑多一點長距離練習自然會再修多 d

加油~
作者: 快活人    時間: 2009-11-26 17:12
原帖由 momochihuahua 於 2009-11-25 10:39 發表

昨晚見你真身 都吾係你講得甘差
作者: momo    時間: 2009-11-26 19:24
原帖由 快活人 於 2009-11-26 17:12 發表

昨晚見你真身 都吾係你講得甘差

只要我著d長身d同鬆d的衫, 就可以呃得下人
作者: momo    時間: 2009-11-29 22:40
工聯會的長跑訓練完lar, last堂係跑上下斜, 呢個項目一向少練, 所以跑完九龍仔公園的上下4圈(約3k多d)後, 今日膝頭附近有d酸,
黎緊會練速度, 應該會跟下阿sir一周一次練下.....
今日冇晒力.........

作者: momo    時間: 2009-11-30 12:12
各位靚仔靚女, 我改左網名, 之前個名太長, 衣家取消左後面的芝娃娃,大家以後叫我
momo la

p.s. 不過我呢個練跑日誌的標題就吾識改....
作者: 曲奇    時間: 2009-11-30 12:17
原帖由 momo 於 2009-11-30 12:12 發表
各位靚仔靚女, 我改左網名, 之前個名太長, 衣家取消左後面的芝娃娃,大家以後叫我
momo la

momo ctse,已代你修改好啦...
作者: WinggniW    時間: 2009-12-1 09:54
原帖由 momo 於 2009-11-30 12:12 發表
momo la

momo師姐今個星期三來唔來TKO約跑呀?
作者: momo    時間: 2009-12-1 12:25
原帖由 WinggniW 於 2009-12-1 09:54 發表

momo師姐今個星期三來唔來TKO約跑呀?

勁想 join 呀, 但係驚驚地大家太勁, 我包尾吾識路呀....呢條線我未跑過呀
作者: momo    時間: 2009-12-1 22:58
今日第一堂跟阿sir練, 比响九龍仔公園辛苦d, 但成幾十人一齊練跑感覺好好, 又幾好玩, 希望慢慢可以有d進步
不過, 臨走賴低件風褸响運動場邊, 搭車搭到屋企先記得, 真係傷.........
作者: jogging_cat    時間: 2009-12-2 13:43
原帖由 momo 於 1-12-2009 22:58 發表
今日第一堂跟阿sir練, 比响九龍仔公園辛苦d, 但成幾十人一齊練跑感覺好好, 又幾好玩, 希望慢慢可以有d進步
不過, 臨走賴低件風褸响運動場邊, 搭車搭到屋企先記得, 真係傷.........
momo ctse 好開心可以一齊同你上堂,你第一次上堂跑得好好丫,反而我跑到尾果三圈就跌晒喇,一圈跌成三四秒。你試吓打去 office 問吓睇吓有冇人幫你拎咗去 office。
作者: momo    時間: 2009-12-5 23:33
明天報左跑10k但到衣家小腿都未攰完
本來想試下可吾可以做較佳成績, 但連提起腳也覺累, 相信都係盡力算lu
作者: momo    時間: 2009-12-6 14:22
今日的10k 完成時間係57" 23"(自己錶) 叫係自己最快時間...
終於响60分內搞掂, 都叫做快了點

作者: momo    時間: 2009-12-13 23:56
沒有心機
自己又吾係跑得快, 每週亦只係20-25K, 竟然膝痛....跟住兩個星期, 又可能要停工, 好灰
作者: schnix    時間: 2009-12-14 00:06
原帖由 momo 於 2009-12-13 23:56 發表
沒有心機
自己又吾係跑得快, 每週亦只係20-25K, 竟然膝痛....跟住兩個星期, 又可能要停工, 好灰

momo ctse 唔好灰心, 練長跑受傷, 好多人都會經歷過. 試下休息幾日, 睇下有無好轉先啦
我只衝過3次圏, 但每次衝完都會受傷, 可能腳未強化, 又可能跑姿唔好....
你跟謝sir 的話可以問下佢意見, 以前上工聯會課, 腳有咩問題, 我都會問佢.
作者: momo    時間: 2009-12-14 00:18
我都係上次跟阿sir衝圈後, 第二日先出事
之後冇跑幾日到腳吾覺痛跑mizuno時頭8k冇事, 跑完又黎料, 之後過了4日跑了7k冇事, 跑完又黎料.....
作者: momo    時間: 2010-1-5 16:19
近3周接近摺埋, 外膝側一跑到6-7k後會痛, 吾敢點練跑, 呢幾日先覺得好返d, 但黎緊星期日跑我人生第一個半馬, 冇咩點練, 究竟會跑成點, 連自己都唔知。
天氣差, 心情壞...
作者: mill    時間: 2010-1-5 16:54
原帖由 momo 於 2010-1-5 16:19 發表
近3周接近摺埋, 外膝側一跑到6-7k後會痛, 吾敢點練跑, 呢幾日先覺得好返d, 但黎緊星期日跑我人生第一個半馬, 冇咩點練, 究竟會跑成點, 連自己都唔知。
天氣差, 心情壞...

momo跑傷了嗎 ?   如果真係跑唔倒唔好勉強, 我怕你會傷上加傷.  休息吓先啦! 急不來的.
作者: momo    時間: 2010-1-5 17:34
原帖由 mill 於 2010-1-5 16:54 發表

momo跑傷了嗎 ?   如果真係跑唔倒唔好勉強, 我怕你會傷上加傷.  休息吓先啦! 急不來的.

HI, MILL姐...係呀我之前懶勁跑得多得滯傷左,  冇咩點郁2-3周, 上周開始感覺好d, 可以開始跑返, 唉跑步真的急不來的, 我衣家會就住吾會亂黎了, 遲些再見
作者: 新手中坑    時間: 2010-1-6 18:29
原帖由 mill 於 2010-1-5 16:54 發表

X2..係唔係跑呢個星期日既美律儂半馬?...新浪潭路都有D上落斜..小心d記住長跑長有..

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2