香港長跑網 - 長跑長友

標題: 各位會唔會係三日之內跑兩個10k 賽? [打印本頁]

作者: wlau    時間: 2009-9-4 02:13
標題: 各位會唔會係三日之內跑兩個10k 賽?
由於小弟已經報左 十月二十六既飛躍活力10k, 但又想去廣州玩24號既nike human race 10k 賽...

如果咁樣一來一回, 會唔會太過辛苦呢?

定大家會覺得可能日日都會跑十k , 所以唔覺係一會事?
作者: 佐治男孩    時間: 2009-9-4 05:03
原帖由 wlau 於 2009-9-4 02:13 發表
由於小弟已經報左 十月二十六既飛躍活力10k, 但又想去廣州玩24號既nike human race 10k 賽...

沒試過,因爲很少會踫到這樣的schedule.不過應該無問題.
可能有一個會跑不到最佳時間.
作者: 力    時間: 2009-9-4 07:54
標題: 回復 1# 的帖子
有人試个早上先跑个10K賽, 幾小時後再跑全馬賽添!
作者: kenneth    時間: 2009-9-4 09:00
作者: blurmax    時間: 2009-9-4 09:10
I ran 2 10 K races in one day - EDSA 10 K in the morning and TWAC 10 K Evening Race in the evening!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: WAY_LEUNG    時間: 2009-9-4 10:05
標題: 回復 1# 的帖子
其實好睇個人的身體質素, 平時的訓練是否足夠應付
再者是想完成比賽 或是 想在比賽裏取得徍績~
作者: econecon    時間: 2009-9-4 16:45
原帖由 kenneth 於 2009-9-4 09:00 發表
3日跑兩個10k賽,小弟未試過,但應不是太難的﹗

完成賽事一定冇問題, 但係未必做到pb
作者: econecon    時間: 2009-9-4 16:45
原帖由 WAY_LEUNG 於 2009-9-4 10:05 發表
其實好睇個人的身體質素, 平時的訓練是否足夠應付
再者是想完成比賽 或是 想在比賽裏取得徍績~

神人!!!!
作者: Left3    時間: 2009-9-4 18:37
no problem la, if you dont want to have PB....
many ching ctse train 10kmin every day..
treat it like training la
作者: awyh    時間: 2009-9-4 18:48
原帖由 blurmax 於 2009-9-4 09:10 發表
I ran 2 10 K races in one day - EDSA 10 K in the morning and TWAC 10 K Evening Race in the evening!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

哈哈!賽王,我一見到個Title,未睇內容,已經覺得會係你。

我果然估中。
作者: blurmax    時間: 2009-9-4 19:01
哈哈!賽王,我一見到個Title,未睇內容,已經覺得會係你。

Just tried once! Other including a 10 K and a half marathon within 2 days^.^

作者: 坑口公牛    時間: 2009-9-6 20:15
原帖由 awyh 於 2009-9-4 18:48 發表

我果然估中。

我都有同感。
作者: wlau    時間: 2009-9-6 22:48
原帖由 econecon 於 2009-9-4 16:45 發表

完成賽事一定冇問題, 但係未必做到pb

其實...我係想要nike 件no 衫,
所以唔會太計較佢第一個比賽既時間....

作者: wlau    時間: 2009-9-6 22:49
原帖由 blurmax 於 2009-9-4 09:10 發表

你係神人, 我係凡人, 邊有得比
作者: saki    時間: 2009-9-6 22:49
原帖由 坑口公牛 於 2009-9-6 20:15 發表

我都有同感。

so am i
作者: chanman100    時間: 2009-9-7 14:08
one week ~ 30-40KM, each 10KM for me
作者: miller    時間: 2009-9-7 20:24
原帖由 wlau 於 2009-9-4 02:13 發表

ching有無諗過三日走兩鎗o既目的係乜?你只係想完成的話我諗三日走兩個半馬都可以,如果你係諗住兩場都跑個比較滿意o既時間,咁我就真係幫你唔到,人地世錦賽5,000m初賽同決賽都要隔三日…

當然,辛唔辛苦都係自己o既感覺黎o者…
作者: arnold    時間: 2009-9-8 16:43
樓上的ching, ctse所講我都同意.

如果從另一角度, 你可以看成為把一個半馬分開兩次走, 中間隔一日, 當然沒有問題啦!
作者: wlau    時間: 2009-9-12 01:23
原帖由 miller 於 2009-9-7 20:24 發表

ching有無諗過三日走兩鎗o既目的係乜?你只係想完成的話我諗三日走兩個半馬都可以,如果你係諗住兩場都跑個比較滿意o既時間,咁我就真係幫你唔到,人地世錦賽5,000m初賽同決賽都要隔三日…

當然,辛唔辛苦都係 ...

講真, 我跑步唔係真係咁計較個成績... 所以我最後決定報埋個nike human race 廣州 10k
應該會用平常心去跑, 以完成為基本目標~
作者: 佐治男孩    時間: 2009-9-12 01:46
原帖由 wlau 於 2009-9-12 01:23 發表

講真, 我跑步唔係真係咁計較個成績... 所以我最後決定報埋個nike human race 廣州 10k
應該會用平常心去跑, 以完成為基本目標~

如果平常里數夠,和目標只是完成的話,應該無問題。
作者: wlau    時間: 2009-9-12 08:22
原帖由 佐治男孩 於 2009-9-12 01:46 發表

如果平常里數夠,和目標只是完成的話,應該無問題。

我諗唯一既問題係, 係三日比賽之內要來回廣州.. 可能會咁樣令到個人累d

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2