香港長跑網 - 長跑長友

標題: 寒酸東亞運半馬 [打印本頁]

作者: MrMoonLight    時間: 2009-9-9 10:08
標題: 寒酸東亞運半馬
係將軍澳運動場出面兜圈, 咁兒戲學乜野人攪運動會?
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20090909/00176_090.html
作者: 佐治男孩    時間: 2009-9-9 10:26
原帖由 MrMoonLight 於 2009-9-9 10:08 發表
係將軍澳運動場出面兜圈, 咁兒戲學乜野人攪運動會?
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20090909/00176_090.html

香港體壇的悲哀!
作者: TerrySze    時間: 2009-9-9 10:28
"一封路就會引發大塞車" <--- That is main point
不如係運動場跑53圈啦...........
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-9-9 10:28
我都o岩o岩睇到,兜圈賽?邊有癮架,不如直頭唔好出街跑52.75 個圈算啦~~

政情:跑半馬來回兜圈東亞運又甩轆

本文重點

由香港主辦嘅東亞運動會,未開幕已接連爆出負面消息,首先有健美比賽項目因種種原因被迫臨時抽起,之後又有火炬傳送風波同田徑賽場豆腐渣工程疑雲。最近又有東亞運義工向我哋投訴,話一般安排喺大路上舉行嘅半馬拉松賽(俗稱半馬),竟然變咗喺條縮水馬路上來回兜圈跑,再一次甩轆。有議員直斥呢個係國際笑話,亦有選手擔心有關安排影響佢哋嘅表現。如果我係買咗飛睇比賽嘅市民,肯定會要求當局回水!
唔少香港市民都有喺電視睇過、甚至親身落場跑過馬拉松或半馬拉松賽,一般都會喺啲公路上起步同進行,到臨尾先至進入運動場跑多個圈作最後衝線,不過今次東亞運動會嘅半馬拉松賽,就好罕有咁安排咗喺早前爆出豆腐渣工程疑雲嘅將軍澳運動場起步,然後走出場外嘅一段馬路,好似啲小學生玩擲豆袋咁,前後來回兜圈跑足八次,最後再翻兜番入運動場兜多個圈衝線。
運動員恐影響表現一直關注東亞運籌備工作嘅立法會議員陳淑莊(Tanya),就直斥有關安排係國際笑話,話啲選手肯定轉彎轉到頭暈,影響比賽表現,如果因而受傷,香港就更加孭唔起。佢唔明白大會點解會咁樣安排,唯一解釋係當局規劃失當,晨早定咗喺將軍澳運動場作賽,之後發覺當地一封路就會引發大塞車,最後鬧出天大笑話。
將會參加有關賽事嘅香港半馬拉松及十五公里跑紀錄保持者陳家豪,尋日向我哋證實有關安排。佢話今次場地同以往不同,多咗U Turn轉彎位,佢要考慮喺彎位如何減速,將影響減到最低,惟有預早喺下月去現場訓練同熟習環境。佢又有啲阿Q話,由於比賽集中喺同一段路來回進行,希望到時啲市民喺沿途打氣都會集中啲,比賽氣氛熱烈啲喇!
我哋就此問過東亞運公司,對方話有關路線係經該公司同政府部門多次磋商後決定,並得到香港業餘田徑總會認可,又強調國際長跑例冇規定賽道唔可以兜圈或最多只可兜幾多個圈,唔會影響跑手表現,但就冇解釋點解作出咁荒謬安排。我哋之後再追問田總,田總叫我哋問番東亞運公司。東亞運籌委會主席霍震霆更加好似完全唔知情。總之大家互相推卸,冇人夠膽企出嚟孭鑊解畫。
作者: kenneth    時間: 2009-9-9 10:36
作者: hobbywet    時間: 2009-9-9 10:44
好在當年申辦亞運不成功,否則會笑死人
作者: kenneth    時間: 2009-9-9 10:48
作者: 停雲    時間: 2009-9-9 11:03
[attach]9750[/attach]
作者: colemen    時間: 2009-9-9 11:10
真羞家....
作者: sunrise    時間: 2009-9-9 11:12
政府根本就唔重視跑步運動, 覺得香港跑手無成績, 無得威, 呢d就係呢班所謂精英官員架精英心態看運動! 我諗遲d連單車徑都唔可以用來攪跑步比賽(單車有成績嗎!), 要跑步就唔該大家走遠d, 去水塘啦, 唔可阻住地球轉呀, 無奈!
作者: Parco爸    時間: 2009-9-9 11:13
係香港...全馬、半馬賽事都能走上街頭...偏偏東亞又攪成咁..真不幸...
作者: 瘋瘋    時間: 2009-9-9 11:16
作者: 力    時間: 2009-9-9 11:20
半馬兜圈賽
咁不如好似Terry嘅講法, 在運动場跑圈, 改埋比賽名叫做21097.5M賽!
作者: saki    時間: 2009-9-9 11:26
原帖由 Lex 於 2009-9-9 11:20 發表
半馬兜圈賽" />" />
咁不如好似Terry嘅講法, 在運动場跑圈, 改埋比賽名叫做21097.5M賽!

可能咁仲好睇, 不段有"扒頭"場面............
作者: saki    時間: 2009-9-9 11:27
原帖由 sunrise 於 2009-9-9 11:12 發表
政府根本就唔重視跑步運動, 覺得香港跑手無成績, 無得威, 呢d就係呢班所謂精英官員架精英心態看運動! 我諗遲d連單車徑都唔可以用來攪跑步比賽(單車有成績嗎!), 要跑步就唔該大家走遠d, 去水塘啦, 唔可阻住地球轉呀,  ...

我想不只是政府不重視, 而是香港人根本不支持"運動"..................
作者: spmho    時間: 2009-9-9 11:28
之前都市日報出過條路.....o個時都係話係出面來回2野....已經怪
而家係來回4野....祝香港選手好運
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-9-9 11:38
原帖由 saki 於 2009-9-9 11:27 發表

我想不只是政府不重視, 而是香港人根本不支持"運動"..................

呢單野值得去查究一下,提出呢條路線既人應該係為左方便籌備,但係所以項目都應該有專業人士去協辦,點解有關專業人士唔堅持呢??定係籌組既人士堅決唔接受專業意見呢?定係根本所有人都唔專業呢??
作者: 燉奶佬    時間: 2009-9-9 11:40
原帖由 Parco爸 於 2009-9-9 11:13 發表
係香港...全馬、半馬賽事都能走上街頭...偏偏東亞又攪成咁..真不幸...

渣打馬拉松成功,係因為係民間攪,又要賺錢,所以盡量滿足各樣要求先可以吸引不喜運動的香港人玩,東亞運係公家野,政府一落手就唔掂,佢地諗野決策係有好多盲點。
作者: 龜速行    時間: 2009-9-9 11:53
oh...................

作者: oscar    時間: 2009-9-9 12:08
作者: billy_yau    時間: 2009-9-9 12:08
就連預祝東亞運既比賽都可以封路跑出街, 反而東亞運自己本身就封唔到路跑....天大既笑話!!!!!!!!!!!
作者: Parco爸    時間: 2009-9-9 12:10
原帖由 oscar 於 2009-9-9 12:08 發表
簡直低低哋,不如改係青山公路跑,或者係大埔海滨.......來回四次.........鐵人賽咩.......

又係喎...改跑青公可能仲好....
作者: csrunner    時間: 2009-9-9 12:11
無論如何, 作為長跑界一份子, 我都會到場支持香港四位半馬代表 (陳家豪, 賴學恩, 李雪非, 范瑞萍).

另一個角度諗, 兜幾個圈就有多幾次機會同佢地打氣。 亦都可以俾政府同市民知, 呢項運動係有市民支持嘅。
作者: 華哥    時間: 2009-9-9 12:12
呢D就係香港政府辦事特色,無眼睇。
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-9-9 12:18
TKO 運動場係田徑既運動場館,地方唔可以轉,但我又唔係好信咁大個將軍澳封條路整條似樣D 既賽道都唔得,最多提前少少開始減低對市民既影響~~

天水圍天影路都係一條天水圍既主要公路啦,一年都封兩次俾大家比賽,元朗區議會仲有力過東亞運籌委會??不如搵西貢區議會幫幫手~~
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-9-9 12:19
原帖由 csrunner 於 2009-9-9 12:11 發表
無論如何, 作為長跑界一份子, 我都會到場支持香港四位半馬代表 (陳家豪, 賴學恩, 李雪非, 范瑞萍).

另一個角度諗, 兜幾個圈就有多幾次機會同佢地打氣。 亦都可以俾政府同市民知, 呢項運動係有市民支持嘅。: ...

但係見到一班我地熟識既香港代表晌度兜圈,真係啼笑皆非~~
作者: billy_yau    時間: 2009-9-9 12:20
原帖由 花子阿DEE 於 2009-9-9 12:18 發表
TKO 運動場係田徑既運動場館,地方唔可以轉,但我又唔係好信咁大個將軍澳封條路整條似樣D 既賽道都唔得,最多提前少少開始減低對市民既影響~~

天水圍天影路都係一條天水圍既主要公路啦,一年都封兩次俾大家比賽,元朗區 ...

閉門做車既人~又點會識得搵人幫手丫~
作者: billy_yau    時間: 2009-9-9 12:21
原帖由 花子阿DEE 於 2009-9-9 12:19 發表

但係見到一班我地熟識既香港代表晌度兜圈,真係啼笑皆非~~

橫掂都係兜圈~ 不如去哂草灣跑啦~一個圈五百又好計數~d設備又好~
作者: TerrySze    時間: 2009-9-9 12:24
原帖由 Parco爸 於 2009-9-9 12:10 發表

又係喎...改跑青公可能仲好...." />" />

跑青公可以唔封路....好似430約跑個晚 !!
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-9-9 12:27
原帖由 TerrySze 於 2009-9-9 12:24 發表

跑青公可以唔封路....好似430約跑個晚 !!

跑完我地招呼D 健兒去富鋒食飯飲啤酒又點話~~
作者: wlau    時間: 2009-9-9 12:54
原帖由 billy_yau 於 2009-9-9 12:21 發表 橫掂都係兜圈~ 不如去哂草灣跑啦~一個圈五百又好計數~d設備又好~

晒草灣太嘈, 會俾附近d 居民嘈既, 咪一樣唔得...
就係因為附近d 居民嘈球場d 泛光燈太光, 所以夜晚晒草灣個球場唔可以開得夜過九點
作者: Left3    時間: 2009-9-9 13:39
what a hopeless organizer----government.......

the worst is NO SENSE.....
作者: spmho    時間: 2009-9-9 13:46
原帖由 csrunner 於 2009-9-9 12:11 發表

另一個角度諗, 兜幾個圈就有多幾次機會同佢地打氣。 亦都可以俾政府同市民知, 呢項運動係有市民支持嘅。: ...

這個當然吧

不過作為主場選手,雖然未必有獎
但都希望佢地做個好既半馬紀錄,為港爭光
轉轉轉,我地好睇但佢地唔好食嘛
作者: 711MF    時間: 2009-9-9 15:25
作者: lynnling    時間: 2009-9-9 15:39
改起" 星期日"" 3:00am" 開跑~~~
一定無問題
任你封
作者: 華哥    時間: 2009-9-9 15:55
呢D政府官員,只係識出糧,個腦俾辦公室D冷氣凍壞。
作者: josam    時間: 2009-9-9 15:55
民間攪既封路都冇問題啦, 不知所謂.....
作者: MrMoonLight    時間: 2009-9-9 17:29
離題都要講兩句, 呢個政府真係令我好失望, 以為董伯伯走咗有好日子過, 宜家仲衰, 個個官僚到死, 做乜都一係拖, 一係就求其交功課, 講果時就兇痕, 做果時就XX
作者: awyh    時間: 2009-9-9 18:55
原帖由 711MF 於 2009-9-9 15:25 發表
不如長跑網同日,搞返個長跑半馬迎東亞,
好似430 & 666..
可能重有聲勢過政府搞喎..

呢個諗得過,攪一條賽道好玩過佢,用實際行動證明香港仲有好多地方可以跑21.0975。
作者: oscar    時間: 2009-9-9 19:11
作者: LMF    時間: 2009-9-9 19:39
悲哀
作者: lionchiu    時間: 2009-9-9 20:05
慘....唔知大家東亞買左田徑飛未呢...
上網睇...已經sold out la><
作者: 比因    時間: 2009-9-9 22:21
官僚, 多做多錯, 少做少錯, 唔做唔錯

不知所謂!
作者: 瓜同學    時間: 2009-9-9 23:41
其實東亞運既籌備 發展到而家既情況
見到市民大眾 甚至立法會議員好多時都將矛頭直指政府
指政府求求其其攪東亞運
無可否認 政府係籌辦東亞運上的而且確須要負起大部份責任
政府辦事不力既同時
其實可能仲有其他客觀既因素導致比出現今日既問題

雖然作為綜合性運動會 東亞運既規模比較細
但莫論規模大細 籌辦大型運動會需要兼顧的事情遠比舉辦單項運動比賽為多
相對地 flexibility 既都低好多

係operation cost 既問題下
道路賽只好係番主場館附近既道路舉行
但又因將軍澳運動場附近街道結構性既問題
限制左賽道路線既選擇
係平衡路對將軍澳區交通影響 同賽道設計達水準既原則下
政府 主辦單位甚至田總先至無可奈何地設計左呢條route...

其實係 傳媒不斷既負面報導之下
普遍市民對東亞運既認受性極低
覺得政府每做10樣野 10樣野都係錯既

如果唔顧及封路對市民出入將軍澳既影響
會被批評擾民
如果令封路對交通影響減至最低
又被批評賽道設計兒戲
真係做咩都錯

我絕對承認政府係好多方面都做得好差好差好差
但亦唔應該將責任完全歸疚政府同其他籌辦單位
因為仲有其他控制唔到既因素影響緊

具體既籌備情況我唔係好清楚
以上只係我既愚見
如果有任何得罪既地方
請各位師兄師姐 多多包涵
作者: Parco爸    時間: 2009-9-9 23:52
原帖由 瓜同學 於 2009-9-9 23:41 發表
其實東亞運既籌備 發展到而家既情況
見到市民大眾 甚至立法會議員好多時都將矛頭直指政府
指政府求求其其攪東亞運
無可否認 政府係籌辦東亞運上的而且確須要負起大部份責任
政府辦事不力既同時
其實可能仲有其他 ...

瓜同學...
主觀意見..客觀分析...
大家都是輕鬆討論..發表意見...

個人只能講句...
是強勢政府..還是..弱勢正苦
大家心中有數..高下立見....
作者: 全馬    時間: 2009-9-10 00:17
到底香港點解搞成咁? 都係鷄同鷄蛋, 議員同政府o既關係問題
總之受害者就係全港市民
作者: 佐治男孩    時間: 2009-9-10 09:04
原帖由 sunrise 於 2009-9-9 11:12 發表
政府根本就唔重視跑步運動, 覺得香港跑手無成績, 無得威, 呢d就係呢班所謂精英官員架精英心態看運動! 我諗遲d連單車徑都唔可以用來攪跑步比賽(單車有成績嗎!), 要跑步就唔該大家走遠d, 去水塘啦, 唔可阻住地球轉呀,  ...

我同意ching的講法。如果政府怕造成塞車,不如不要搞。
作者: sealion    時間: 2009-9-10 17:22
點解唔做下民意調查,可能大部份的將軍澳市民都贊成呢 .至少TKO逍遙團會贊成
作者: runrun    時間: 2009-9-10 17:51
原帖由 Parco爸 於 2009-9-9 11:13 發表
香港...全馬、半馬賽事都能走上街頭...偏偏東亞又攪成咁..真不幸...

Parco爸,唔好咁大聲住,分分鐘第日呢啲比賽都有可能要在運動場兜圈跑,
因為而家又話唔批準比賽跑單車徑。
問你到時点算?可能要食定暈浪丸嚟跑至得!
作者: coolmanlai    時間: 2009-9-10 22:05
如果我係香港跑手代表,我會覺得冇面!

作者: Parco爸    時間: 2009-9-10 22:44
原帖由 runrun 於 2009-9-10 17:51 發表

Parco爸,唔好咁大聲住,分分鐘第日呢啲比賽都有可能要在運動場兜圈跑,
因為而家又話唔批準比賽跑單車徑。
問你到時点算?可能要食定暈浪丸嚟跑至得!

運動場....
我最多走連續25個圈炸.....之後就分唔清楚是累還是悶....
作者: oscar    時間: 2009-9-10 22:47
作者: 佐治男孩    時間: 2009-9-11 02:56
原帖由 oscar 於 2009-9-10 22:47 發表
咁大鑊,連單車徑都唔比比賽﹖

簡直是對跑手的大逼害!
作者: loudspeaker    時間: 2009-9-11 09:40
原帖由 711MF 於 2009-9-9 15:25 發表
不如長跑網同日,搞返個長跑半馬迎東亞,
好似430 & 666..
可能重有聲勢過政府搞喎..

我第 1 個報名
作者: CharlesAF    時間: 2009-9-11 19:50
將軍澳封路會塞車, 咁渣打馬拉松咪唔應該存在?

狂兜圈一定無可能唔會影響到表現

國際無規定可能係因為佢地覺得無人會咁蠢搞個兜圈式長跑
作者: peter6565652003    時間: 2009-9-11 20:27
原帖由 MrMoonLight 於 2009-9-9 17:29 發表
離題都要講兩句, 呢個政府真係令我好失望, 以為董伯伯走咗有好日子過, 宜家仲衰, 個個官僚到死, 做乜都一係拖, 一係就求其交功課, 講果時就兇痕, 做果時就XX

moonlight兄簡直係我知己,正正道出我心聲做果時就look-lan

作者: Ning    時間: 2009-9-16 23:13
At least consult the running club like HK Runners & 香港長跑網 la.
作者: ChARsoN    時間: 2009-9-17 01:55
標題: 回復 54# 的帖子, 回復 57# 的帖子
人地大機構大公司搞得差
咁我地作為民間團體就更要致力搞更多好野出來
就算搞唔起個知名度
至少都要令佢地感到羞家~" />" />
作者: 佐治男孩    時間: 2009-9-17 05:20
原帖由 CharlesAF 於 2009-9-11 19:50 發表
將軍澳封路會塞車, 咁渣打馬拉松咪唔應該存在?

狂兜圈一定無可能唔會影響到表現

國際無規定可能係因為佢地覺得無人會咁蠢搞個兜圈式長跑

完全同意

邊會有搞手搞一個半馬是跑2k一圈!不如去跑馬場啦。
作者: Left3    時間: 2009-9-17 13:10
標題: 回復 54# 的帖子
我第 2 個報名!!!!
作者: awyh    時間: 2009-9-17 13:17
原帖由 佐治男孩 於 2009-9-17 05:20 發表

完全同意

邊會有搞手搞一個半馬是跑2k一圈!不如去跑馬場啦。

其實跑馬場對大會黎講都係唔錯選擇,又唔駛封路、又有看台、又有大電視。

唉.....都唔知邊個低能仔諗出黎話要跑圈!
作者: Mr.Bus    時間: 2009-9-19 22:19
所以搞東亞運果d,係一d都唔識咩叫運動,咩叫長跑的
係運動場外跑圈都諗得出
低能架..........
作者: 佐治男孩    時間: 2009-9-20 12:21
原帖由 awyh 於 2009-9-17 13:17 發表

其實跑馬場對大會黎講都係唔錯選擇,又唔駛封路、又有看台、又有大電視。

唉.....都唔知邊個低能仔諗出黎話要跑圈!

可能還可一邊跑,一邊下注
作者: awyh    時間: 2009-9-20 12:51
原帖由 佐治男孩 於 2009-9-20 12:21 發表

既然大家都同意,就咁決定啦!
作者: hoosier    時間: 2009-9-21 00:31
唔好意思,第一次回應。

如果兩旁馬路邊有市民搖旗仔鼓勵跑手又叫名 (像東京馬拉松咁),可能又唔係咁差播。
作者: MrMoonLight    時間: 2009-9-21 10:01
原帖由 佐治男孩 於 2009-9-20 12:21 發表

即場投注? 有諗頭喎
作者: ChARsoN    時間: 2009-9-23 10:38
原帖由 hoosier 於 2009-9-21 00:31 發表
唔好意思,第一次回應。

如果兩旁馬路邊有市民搖旗仔鼓勵跑手又叫名 (像東京馬拉松咁),可能又唔係咁差播。

那就有請本網駐將軍澳之消遙團幫幫手~

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2