香港長跑網 - 長跑長友

標題: 警方已在單車徑做緊工作 [打印本頁]

作者: 街坊鄭    時間: 2009-9-11 09:42
標題: 警方已在單車徑做緊工作
昨晚由沙田跑回馬鞍山,沿途都是跑行人路,過了錦泰由海賓長廊出回單車徑,有幸比幫辦周住,苦口婆心勸我在行人跑,抄了身份証便放行.
作者: runrun    時間: 2009-9-11 09:45
原帖由 鄭國柱 於 2009-9-11 09:42 發表
昨晚由沙田跑回馬鞍山,沿途都是跑行人路,過了錦泰由海賓長廊出回單車徑,有幸比幫辦周住,苦口婆心勸我在行人跑,抄了身份証便放行.

我不留都冇帶身份証跑步喎!只帶八達通!
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-9-11 10:42
原帖由 鄭國柱 於 2009-9-11 09:42 發表

阿sir有冇話如果再犯會點? 我跑街通常唔帶身份證wor, 咁點算好?
作者: wongc    時間: 2009-9-11 10:45
原帖由 大圍新跑手 於 2009-9-11 10:42 發表

阿sir有冇話如果再犯會點? 我跑街通常唔帶身份證wor, 咁點算好?

X2.  如果比佢捉住又無身份證咁會唔會拉返差館??
作者: 街坊鄭    時間: 2009-9-11 11:03
原帖由 大圍新跑手 於 2009-9-11 10:42 發表

當時有跑友都沒有帶身份証,亞SIR都好無奈,另有跑友彩你都傻,沒有停步.亞SIR 訢苦,因現時單車徑與跑步徑未能配套.是很難執法.但有人投訢又要做工夫.佢仲叫我向有關部門反映有冇兩全其美方法.
作者: TerrySze    時間: 2009-9-11 11:11
單車徑係FOR單車人士.............大家都係跑行人路啦
作者: loudspeaker    時間: 2009-9-11 11:11

無 ID , 最多叫家人攞去差館, 如果住得近 , 阿蛇有時間咪同係你番屋企攞,
我有時都會 5 記得帶 ID 去跑步喎, 以後做個好市民先得
作者: loudspeaker    時間: 2009-9-11 11:19
原帖由 TerrySze 於 2009-9-11 11:11 發表
單車徑係FOR單車人士.............大家都係跑行人路啦

其實跑步唔係好阻 d 單車既o者, 最唔好係 d 放 9 人仕, 由得 d 寵物係單車徑亂跑,先最危險。
可能我又踩單 , 又跑步 ,身份重叠 , 有時在單車徑都盡量讓跑友行先,等有機會先超越佢,
到自己跑步 , 又 keep 番靠左跑 , 俾單車友行先。

" 大家行一步 , 世界更美好 "

作者: kf    時間: 2009-9-11 11:21
其實跑行人路上ge石磚路同單車徑比,邊條路傷腳D呢?
作者: Daniel    時間: 2009-9-11 11:29
原帖由 鄭國柱 於 2009-9-11 11:03 發表
當時有跑友都沒有帶身份証,亞SIR都好無奈,另有跑友彩你都傻,沒有停步.亞SIR 訢苦,因現時單車徑與跑步徑未能配套.是很難執法.但有人投訢又要做工夫.佢仲叫我向有關部門反映有冇兩全其美方法.

海賓長廊到咗錦泰就止步, 要跑回單車徑入馬鞍山, 就算行人都要行單車徑, 希望快D完成海賓長廊直達馬鞍山, 免人車爭路既情況 
作者: 停雲    時間: 2009-9-11 11:30
原帖由 鄭國柱 於 2009-9-11 11:03 發表

E家條緩跑徑斷開幾截, 有D位焗住要攝入去單車徑跑, 楝幾個差佬係度有Q用咩.
作者: 停雲    時間: 2009-9-11 11:34
原帖由 kf1977 於 2009-9-11 11:21 發表

我諗撞擊力相差無幾, 不過磚路會有凹凸位或會扭傷PK.
作者: 慢子 Wilson    時間: 2009-9-11 11:35
小弟昨日在海典居起跑時撞正兩條差佬

他們都沒有理我呀!
作者: runrun    時間: 2009-9-11 12:06
原帖由 kf1977 於 2009-9-11 11:21 發表

當然單車徑會比較冇咁傷腳,尤其好似我對腳如果傷愈後再跑,
就最好有段長時間唔好跑石磚路住。
作者: runners_hk    時間: 2009-9-11 13:06
原帖由 loudspeaker 於 2009-9-11 11:19 發表

其實跑步唔係好阻 d 單車既o者, 最唔好係 d 放 9 人仕, 由得 d 寵物係單車徑亂跑,先最危險。
可能我又踩單 , 又跑步 ,身份重叠 , 有時在單車徑都盡量讓跑友行先,等有機會先超越佢,
到自己跑步 , 又 kee ...

非常同意師兄的說法,一人讓一步,世界更美好....^^
作者: kito807    時間: 2009-9-11 14:50
我有時都好想跑行人路, 但行人路d 磚凹凹凸凸真係好難跑, 跑跑下又跑返落去單車徑。
不過我跑ga 時間通常都係夜晚9點後, 吐露港無乜單車, 同埋跑時我都會貼住路邊黎跑,
希望無咁阻d 單車人仕啦, 樓上師兄咁話 一人讓一步
作者: superimac    時間: 2009-9-11 16:30
單車徑比較平坦,跑起來怎樣也較行人路舒服。
(曾有新聞指行人路會向馬路方便傾斜,久而久之會影響盤骨的發展)

單車徑始終予單車行駛,有甚麼事都是行人理虧,
拜托就是各位車手忍讓一下!
我們跑友也靠左跑,大家安全至上吧!
作者: witchycatcat    時間: 2009-9-11 17:48
係呀~~~
甘以後都係要小心d,唔好跑單車徑啦...
作者: billy_yau    時間: 2009-9-11 19:24
原帖由 runrun 於 2009-9-11 09:45 發表

我不留都冇帶身份証跑步喎!只帶八達通!

張張身份証袋埋落個八仔套度丫嘛, 我跑親都係咁做既~
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-9-11 21:53
原帖由 runners_hk 於 2009-9-11 13:06 發表

非常同意師兄的說法,一人讓一步,世界更美好....^^

如果跑單車徑個個都靠左跑根本完全無問題,反而唔識靠左踩既單車人士危險百倍,警方應該先處理呢d 人~~
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-9-11 21:56
原帖由 billy_yau 於 2009-9-11 19:24 發表

張張身份証袋埋落個八仔套度丫嘛, 我跑親都係咁做既~

帶先無著數...你無身分證差人9成9會警戒後放你走,如果無人有損失,佢唔會因為你晌單車徑跑步dick 你番差館掛~~

作者: utt    時間: 2009-9-12 15:41
吐露港條路咁闊跑單車徑就冇所謂, 但馬安山同沙田條路咁窄就真係人車爭路lor..
btw, 我又唔明有d人跑單車徑跑都好似大爺咁款, 要跑正正中間, 擺明要同單車爭路
作者: Anthony    時間: 2009-9-12 16:16
原帖由 TerrySze 於 2009-9-11 11:11 發表

但行人路是比人行,唔係比人跑,要跑應該到運動場或緩跑徑跑喎!
唔知跑馬路又犯唔犯法呢?
作者: TerrySze    時間: 2009-9-13 00:37
標題: 唔犯法
原帖由 Anthony 於 2009-9-12 16:16 發表

但行人路是比人行,唔係比人跑,要跑應該到運動場或緩跑徑跑喎!
唔知跑馬路又犯唔犯法呢

我都想知....我估跑馬路算犯法

如果唔犯法..大家可以跑出馬路

作者: oscar    時間: 2009-9-13 00:55
作者: Alfred    時間: 2009-9-13 10:54
原帖由 oscar 於 13/9/2009 00:55 發表

哈哈!行人路係比人行,咁比唔比得狗呀、貓呀個啲行,再咁講落去,即係bb都要行,唔可以推bb車啦!
其實屯門無乜呢啲事發生,起馬警察見到你係單車徑拍埋一邊跑都唔會講乜,反而暫時吹得最恆的都係沙馬一區,唔知港島又如何呢﹖

無單車徑,唔駛煩
作者: Alfred    時間: 2009-9-13 10:55
原帖由 TerrySze 於 13/9/2009 00:37 發表

我都想知....我估跑馬路算犯法

如果唔犯法..大家可以跑出馬路

找屎
作者: 前進    時間: 2009-9-13 20:44
我們可否聯署發信要求在單車徑旁劃定一行跑步徑,像馬場對開也有,為什麼其他單車徑不可呀,大家公平d好wo!

作者: sealion    時間: 2009-9-14 15:10
原帖由 停雲慢步 於 2009-9-11 11:34 發表

我諗撞擊力相差無幾, 不過磚路會有凹凸位或會扭傷PK.

有跑友試過糸石磚路跑,跑糸d凹凸位,PK扭傷左
作者: runrun    時間: 2009-9-14 15:34
原帖由 花子阿DEE 於 2009-9-11 21:56 發表

帶先無著數...你無身分證差人9成9會警戒後放你走,如果無人有損失,佢唔會因為你晌單車徑跑步dick 你番差館掛~~
係呀!分分鍾你有身份証時抄低你個冧巴,過後發告票俾你。

試過有人喺大嶼山唔阻人嘅非露營地点扎咗個露,因為係新年假期,露營區比較人迫,想小朋友多点活動空間,
警察話循例登記翻身份証,但結果大人連同小朋友都過後收到告票,小朋友仲要上兒童法庭,全部都要罰款。

作者: 20081314    時間: 2009-9-17 02:04
我前幾天係馬鞍山跑單車徑左邊俾條單車佬兇,仲以為癲佬,嚇鬼死我
真係想拆左佢架車
作者: ad2009    時間: 2009-9-17 19:00
標題: 回復 33# 的帖子
小心有條鬼佬踩銀色duck頭

作者: ad2009    時間: 2009-9-17 19:02
作者: ad2009    時間: 2009-9-17 19:02
作者: ad2009    時間: 2009-9-17 19:07
作者: ad2009    時間: 2009-9-17 19:09
原帖由 20081314 於 2009-9-17 02:04 發表
我前幾天係馬鞍山跑單車徑左邊俾條單車佬兇,仲以為癲佬,嚇鬼死我
真係想拆左佢架車

作者: kf    時間: 2009-9-18 23:32
今晚9:00在馬鞍山海旁跑過,短短一條路有3檔差佬,俾2檔周住咗.....都咁夜咯......吹賬
作者: 停雲    時間: 2009-9-19 00:10
今晚11:00在馬鞍山海旁跑過....

5見有差佬.....

你睇我5到....你睇我5到.....你睇我5到...." />" />

作者: 街坊鄭    時間: 2009-9-19 10:42
[quote]原帖由 kf1977 於 2009-9-18 23:32 發表

登錄/註冊後可看大圖

今晚9:00在馬鞍山海旁跑過,短短一條路有3檔差佬,俾2檔周住
作者: 街坊鄭    時間: 2009-9-19 10:47
原帖由 鄭國柱 於 2009-9-19 10:42 發表
[quote]原帖由 kf1977 於 2009-9-18 23:32 發表

登錄/註冊後可看大圖

今晚9:00在馬鞍山海旁跑過,短短一條路有3檔差佬,俾2檔周住
我同大大回航時,警車已駛走左,只有一個幫辨把關,來回程都見他與同一個單車手吹緊水.
作者: kito807    時間: 2009-9-19 11:17

d 差佬咁得閒成日守住d 單車徑緩跑徑, 我樓下7仔咁多飛仔係度又好日都唔見有差佬經過wo
作者: awyh    時間: 2009-9-19 13:14
前進兄的建議,其實真係可以考慮下。或者一齊簽名發信,找議員同報館幫忙。

呢單野,好明顯係踩單車的成日去投訴,所以警察要做野。

我相信掂都有D跑手係成日跑出單車徑,仲要打橫平排阻住其他單車,不過呢種只屬少數。

其實好多跑手,都會好自律,有行人路就跑行人路,但無奈地有好多地方只有單車徑,同埋D所謂行人路會跑傷腳的。

所以我都贊成寫封信,俾有關部門知道,我地面對的問題,如果要渣正黎做,麻煩先做好D配套設施。
作者: 街坊鄭    時間: 2009-9-19 14:22
原帖由 貓仔欣 於 2009-9-19 13:10 發表

你肯定係幫辦? 佢著咩衫? 膊頭有咩? 生咩樣的呢? 可唔可以pm我呢?
連IP都要落場查違例單車客/行人/跑步者應該無咩可能
係我就真係要投訴佢, 咁鬼無聊兼得閑~
不要勞氣,我去程時我也有停步和他們談了幾句,因海濱長廊還未完全完工開放,警方都是採取勸籲方式,單車手指出當年起單車徑時,原應有行人路在旁,不知何解在某段路上變成種樹木,使行人路未能連貫,單車手個人表示,基本上,行人,跑步者靠左大家便相安無事,奈何因某些跑手一排地跑,才會出現問題.海濱長廊竣工後,單車,行人各有其路.現時彼此相讓一下吧,在此我也呼籲跑手們盡量跑回行人路.
作者: awyh    時間: 2009-9-19 17:35
原帖由 鄭國柱 於 2009-9-19 14:22 發表
不要勞氣,我去程時我也有停步和他們談了幾句,因海濱長廊還未完全完工開放,警方都是採取勸籲方式,單車手指出當年起單車徑時,原應有行人路在旁,不知何解在某段路上變成種樹木,使行人路未能連貫,單車手個人表示,基本上, ...

有D單車手真係會一見到人係單車徑就鈴到佢亞媽都唔認得。
有D跑手又真係會打撗咁跑單車徑。

其實如果大家都自律,互相禮讓,就算設施唔足夠,都應該唔會有大問題,所以無必要,我真係唔想攪大件事。

希望各跑手同單車手合作,唔好搞串個Party,大家出黎跑步同踩單車,都係想開心啫。
作者: leefs    時間: 2009-9-25 14:38
有關於近月網友馬鞍山單車徑內跑步,
授到警員強行攔截,警告及要求出示記錄身分證,
本人立場係(先唔講法例)單車徑祗係一個名稱,
此等道路主要功能係配合路面情況使用,
在此等路面作跑步運動係正常及合理不過的,
如果硬要話單車徑祗能用於踏單車
咁是否馬路祗許馬行走!
正如投訴老婆餅內有冇老婆一樣!
過去數週本人已就此事找過了數位當區議員協助,
部份至今未有回應,
有位炆煮派議員回應係"警方以案件已進入程序不方便回應"!
咁即係玩佢定耍我!
之後我找了位親親媽咪議員,
即晚已經有口頭回覆﹕
警方收到1位市民投訴有人於單車徑內跑步,
及於8月中執行在不截停情況下提點在單車徑跑步人士注意安全,
但部份前線警務人員理解錯誤,
作出截停,警告及要求跑步者出示記錄身分證等…
警方現已重新提醒前線人員的處理程序,
及理解跑步係合理活動於單車徑的理由,
至於出示身分證問題會彈性處理,
及不會對之前被記錄身分者進行檢控
但留意跑步者不可於單車徑上停留或步行!

作者: 花子阿DEE    時間: 2009-9-25 15:37
原帖由 leefs 於 2009-9-25 14:38 發表
有關於近月網友於馬鞍山區單車徑內跑步,
本人立場(先唔講法例)係單車徑祗係一個名稱,
在此等路面作跑步運動係正常及合理不 ...

辛苦了皇上~~
咁係咪即係單車徑跑步無犯法??
作者: awyh    時間: 2009-9-25 18:48
原帖由 leefs 於 2009-9-25 14:38 發表

皇上英明!

同埋睇到D議員的反應,再一次證明,投票嗰陣就聲大大,真係有事要搵佢幫手,就即刻唔知縮左去邊!
作者: kf    時間: 2009-9-25 19:18
謝皇上,

之前截停我個警察叫我快D上返行人路,唔係被罰幾百就唔好 ( 果段路係由冇行人路ge位剛剛過完隧道先至有番行人路 ) 不過佢態度都唔係差ge
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-9-25 19:25
謝皇上~
咁啱呢排冇係單車徑跑過,班單車手玩到咁大~
作者: slowrunner    時間: 2009-9-26 22:53
有關於近月...
過去數週本人已就此事找過了數位當區議員協助
...
及理解跑步係合理活動於單車徑的理由,...
但留意跑步者不可於單車徑上停留或步行!

皇上勤政愛民,  御駕親征,  為臣民奔走,  做實事,  願皇上 sub-3, sub-3, sub-sub-3

作者: saki    時間: 2009-9-26 23:26

皇上愛民如子, 好野呀!!!!!
作者: 全馬    時間: 2009-10-3 20:52
依家HKdiscuss. 講到如火如荼, 車友們搞到影相向報館同警方投訴, 玩到好大。
其實大家忍一下, 自律一下就玩得開心啦。
佢地又一支竹打一船人, 麻煩O既只係d人行單車徑, 放狗等, 佢地又入埋車友數, 真係...
總之大家小心d啦
(利益申報: 我係車友, 又係跑友, 時間分配 50-50)
作者: Terence86    時間: 2009-10-4 17:55
如果唔比喺單車徑跑步,有關方面需要做好配套。例如要提供足夠跑步徑。差佬要做嘅就請先叫啲人誤好喺運動場散步先啦。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2