香港長跑網 - 長跑長友

標題: 跑、跑、跑 [打印本頁]

作者: kito807    時間: 2009-9-22 13:18
標題: 跑、跑、跑
下定決心參加2010的全馬後, 便開始到網上收集資料, 對馬拉松有多一點的了解。這時候才發現半馬跟全馬是兩碼子事, 以為上年跑過了半馬, 今年再來挑戰全馬, 只要認真練習, 應該可以應付得來, 反正我又不要求時間, 只希望能跑畢全程便心滿意足了, 但當我對馬拉松有更多認識後, 才發現不是想像中那麼容易…..

在收集資料的過程中發現了這個討論區, 然後厚著臉皮開始參加新界東的集訓, 認識到大家後才知道以前自己一直在亂跑, 沒系統的練習, 跑姿也有問題, 要改善的地方很多。跑步通常都比較沉悶, 一個人在跑, 或最多也只能約一兩個朋友陪跑, 但大部份時間都是一個人在跑。中學時又不是田徑隊, 所以到粉嶺集訓時才第一次跟一班人一起練習跑步, 才感受到跑步並不是那麼寂寞孤獨的運動。

到網上找過資料後, 制定了一個練習16星期的program, 由這星期開始練習, 我知道是沒法子完全按schedule來練習的了, 也希望可以盡量吧!

作者: 上水馬王    時間: 2009-9-22 13:27
恭喜阿傑開blog大吉!

天氣開始涼,係時候準備全馬訓練勒
作者: kito807    時間: 2009-9-22 14:02
寫blog 目的就係希望可以迫自己keep 住練習, 總唔可以開左個blog 又唔寫丫嘛
作者: loudspeaker    時間: 2009-9-22 14:28
kit 兄 ; 開 blog 大吉
作者: stanwong    時間: 2009-9-22 14:56
原帖由 kito807 於 2009-9-22 14:02 發表
寫blog 目的就係希望可以迫自己keep 住練習, 總唔可以開左個blog 又唔寫丫嘛
恭喜傑兄開blog
唔好偷懶啊,我會[及]住你的
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-9-22 15:10
恭喜傑兄開BLOG 大吉~~

如果2010 FM 目標只係完成,又無你想像中咁難既,加油!有北區朋友同長跑網撐你,你一定得~~
作者: kito807    時間: 2009-9-22 16:56
多謝大家支持, 其實我依家都貪心左d, 唔單止想完成全馬, 仲想係4hr 左右完成
作者: 亞平    時間: 2009-9-22 17:02
原帖由 kito807 於 2009-9-22 16:56 發表
多謝大家支持, 其實我依家都貪心左d, 唔單止想完成全馬, 仲想係4hr 左右完成

Kito師兄,2010年長跑網已有很多人表態會玩全馬,小弟是其中一個,一起努力,明年渣打全馬見!
作者: kenneth    時間: 2009-9-22 17:07
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-9-22 17:14
原帖由 kito807 於 2009-9-22 16:56 發表

咁就o岩啦,北區練習幾位跑手,上屆除左CY兄特別快之外,馬王兄/Loud 兄/高寶兄同我FM 時間都4hr 左右,大家可以同你分享下經驗~~
作者: stanwong    時間: 2009-9-22 17:32
原帖由 kenneth 於 2009-9-22 17:07 發表

小弟渣打今年第一次玩全馬,目標都是 4HR 左右完成,如到時時間大家計過差唔多4小時可以完成的話,不如一齊跑﹗﹗
明年渣打全馬,4小時大軍預埋小弟
作者: ChARsoN    時間: 2009-9-22 21:29
原帖由 花子阿DEE 於 2009-9-22 15:10 發表
恭喜傑兄開BLOG 大吉~~

如果2010 FM 目標只係完成,又無你想像中咁難既,加油!有北區朋友同長跑網撐你,你一定得~~hgj091" />" />hj

ching 你跑開全馬梗係唔難啦~
我就連跑唔跑到一半都是未知之數
作者: running-sue    時間: 2009-9-22 21:49
kito ching, 開blog大吉
作者: sleung2002hk    時間: 2009-9-22 21:51
傑師兄加油~~~全馬練唔夠去跑~~都幾辛苦下~~不過凡事有可能呢
作者: kito807    時間: 2009-9-22 23:35
原帖由 sleung2002hk 於 2009-9-22 21:51 發表
傑師兄加油~~~全馬練唔夠去跑~~都幾辛苦下~~不過凡事有可能呢

所以都唔敢偷懶, 今晚都跑左 9-10K, 依家天氣轉涼, 跑得舒服左好多
作者: ChARsoN    時間: 2009-9-23 00:00
標題: 回復 15# 的帖子
我就怕跑傷....所以跑少咗
以前傷過.....都唔知點克服(黑暗面??)
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-9-23 10:07
原帖由 ChARsoN 於 2009-9-22 21:29 發表

ching 你跑開全馬梗係唔難啦~
我就連跑唔跑到一半都是未知之數

抄神兄,你都得架,不過後生仔通常有個通病就係有力時忍唔住,好快用晒D 力,只要有耐性地練,距離慢慢加上去,如果跑開步既應該唔駛練一年已經可以完成全馬~~
作者: kito807    時間: 2009-9-23 13:34
9月22日, 大埔海濱公園中段到尾段來回跑練習
1: 6:02
2: 6:20
3: 6:20
4: 7:20
5: 6:25
6: 6:25
7: 6:14
8: 6:08

實際距離該一公里多d, 想上網check地圖但搵唔返個起跑點....
作者: loudspeaker    時間: 2009-9-24 11:26
原帖由 stanwong 於 2009-9-22 17:32 發表
明年渣打全馬,4小時大軍預埋小弟

stan hing, 唔係講笑 , 來年 sub 4 大軍又多一員猛將
作者: kito807    時間: 2009-9-25 12:11
可能是因為星期三做gym 時做過腳部肌肉的重量鍛鍊吧, 昨晚跑起來的時候腳真是提不起來, 同一段路段也做不出星期二練習的時間, 感覺上好累, 跑不動, 在8km 時已想放棄, 幸得朋友在旁鼓勵 (但我朋友跑了5km 便休息了! ), 最終跑完大約 11-12k 的路程, 感覺不太辛苦, 只是雙腳真的很累....
作者: kito807    時間: 2009-9-28 13:46
喉嚨痛同少少感冒仲未好返, 今日去睇多次醫生, 希望趕得切 10.1 康復晒啦....
作者: 上水馬王    時間: 2009-9-28 16:41
原帖由 kito807 於 2009-9-28 13:46 發表
喉嚨痛同少少感冒仲未好返, 今日去睇多次醫生, 希望趕得切 10.1 康復晒啦....

開始轉season,好容易奶野.......多用鹽水濕濕喉嚨會快好的,take care!
作者: kopo1128    時間: 2009-9-28 17:14
傑兄, 我相信你要完成全馬應該沒有太大問題. 不過你跟program練時要量力而為, 千祈唔好加量加得太快. 要循序漸進. 如果覺得雙腳頂唔順就要休息一下, 唔好監硬黎, 否則跑傷了便甚麼也做不了. 儘量唔好日日跑, 好易受傷. 要跑都最好隔日. 中間可以做一些如游水或單車的cross training, 減輕跑步時肌肉的負擔.

總之, 大家一齊努力以赴!!!
作者: kito807    時間: 2009-9-29 11:21
又落幾日雨, 又無得跑喇........
上星期四跑完到依家, 已經隔左成五日無跑.... 唉.....
作者: loudspeaker    時間: 2009-9-30 20:50
原帖由 kito807 於 2009-9-29 11:21 發表
又落幾日雨, 又無得跑喇........
上星期四跑完到依家, 已經隔左成五日無跑.... 唉.....

照跑0拉,總舒服呀。
作者: kito807    時間: 2009-10-1 11:03
今日國慶 10K 時間 54:06
時間不太滿意, 但可以接受, 成績沒有進步過" />" />
值得安慰的是沒進步, 也沒退步, 不過不失....

初段的時間還可以保特, 但當上山再落山後, 明顯慢了很多, 就是最後一段水壩比之前三段的時間慢了有4 MIN.....
要再加把勁噢!!

作者: stanwong    時間: 2009-10-1 19:08
都跑得唔錯啦, keep住練落下, 一定有進步的
作者: kito807    時間: 2009-10-1 23:13
原帖由 stanwong 於 2009-10-1 19:08 發表
都跑得唔錯啦, keep住練落下, 一定有進步的

下星期三複操, 一齊加油呀
作者: loudspeaker    時間: 2009-10-2 10:19
原帖由 kito807 於 2009-10-1 11:03 發表
今日國慶 10K 時間 54:06
時間不太滿意, 但可以接受, 成績沒有進步過" />" />" />" />
值得安慰的是沒進步, 也沒退步, 不過不失....

初段的時間還可以保特, 但當上山再落山後, 明顯慢了很多, 就是最後一段水壩 ...

時間未達自已預期埋想 , 難免有點失望 , 但有時可以作為下次給自己推動力 , 去跑得更好 ,
來緊天氣轉涼 , 大把機會攞好時间 , + 油,
作者: kito807    時間: 2009-10-4 11:41
4-10-2009

昨晚順利地早上床, 今天能準時 7:45 左右出門
大約8點起步, 由大埔大王爺廟出發, 一直往馬鞍山方向跑, 由於昨天跟女朋友踩單車踩了四小時, 雖然速度很慢, 但今天雙腿也有點累。
一路只是慢慢地跑著跑著, 今天打算跑一程長課, 所以就算速度慢了點, 也希望能把距離完成。
跑到第一個水站, 在科學園時休息了一會兒,喝了點水, 拉拉筋, 小腿的肌肉蠻緊的, 拉了一會後舒服多了, 又繼續跑
到了馬鞍山的海濱長廊, 買了鑵寶X力, 休息了比較長的時間, 然後便又跑回來
回到科學園的水站, 再補一次水, 休息了兩三分鐘, 今天撞見上次 9.27 三項鐵人賽的可愛小妹妹, 她跟大隊人一齊在操練, 這麼少的年紀便開始這樣子練習, 真厲害哦!
這時太陽開始猛, 雙腿又開始累, 雖然不太辛苦, 但腿真的抬不起來, 只能細細步細細步地慢跑回大埔

跑畢全程用了 1'51連休息時間 , 大約是 17.5KM, 時間雖慢, 但感覺良好, 起碼這天早上能準時起床出發

10月份跑了共 30KM

作者: loudspeaker    時間: 2009-10-4 15:07
原帖由 kito807 於 2009-10-4 11:41 發表
4-10-2009

昨晚順利地早上床, 今天能準時 7:45 左右出門
大約8點起步, 由大埔大王爺廟出發, 一直往馬鞍山方向跑, 由於昨天跟女朋友踩單車踩了四小時, 雖然速度很慢, 但今天雙腿也有點累。
一路只是慢 ...

7:45 已經好曬下
如果可以再早小小出發就最好。
lsd 其實不需要太快,比你平時練習
的 80% 速度已經足夠。
過左 十月十八,看看可 5 可以 加入你一起跑。
作者: kito807    時間: 2009-10-8 13:22
昨晚星期三參加北區衝圈練習, 由於第一次正式衝圈, 所以有點亂來, 衝了五次一公里, 時間保持不了, 而且時間更一次比一次慢, 最後還要超過 5MIN 才完成1KM.....

計埋尋日衝圈加埋前後JOG 的距離, 10月份公里數只有 37KM, 跟目標還差大一段
作者: loudspeaker    時間: 2009-10-8 13:48
原帖由 kito807 於 2009-10-8 13:22 發表
昨晚星期三參加北區衝圈練習, 由於第一次正式衝圈, 所以有點亂來, 衝了五次一公里, 時間保持不了, 而且時間更一次比一次慢, 最後還要超過 5MIN 才完成1KM.....

計埋尋日衝圈加埋前後JOG 的距離, 10月份公里數只有 ...

初頭衝圈我地個個都係咁架, 開頭有氣有力 , 第一圈就爆鬼左 ,
練多幾次 , 掌握到個技巧 , 會好 d
我 5 係好你好多咋 , 由於要應付左 18.10 個 ITU 先會操長課 ,
6.12 馬交全馬 , 分分鍾企响氹子橋上面欣賞風景
作者: kito807    時間: 2009-10-8 13:52
原帖由 loudspeaker 於 2009-10-8 13:48 發表

初頭衝圈我地個個都係咁架, 開頭有氣有力 , 第一圈就爆鬼左 ,
練多幾次 , 掌握到個技巧 , 會好 d
我 5 係好你好多咋 , 由於要應付左 18.10 個 ITU 先會操長課 ,
6.12 馬交全馬 , 分分鍾企响 ...

啱啱我都報左馬交半馬, 想好成績真係要操多d 先得
作者: 上水馬王    時間: 2009-10-8 22:24
原帖由 kito807 於 2009-10-8 13:22 發表

計埋尋日衝圈加埋前後JOG 的距離, 10月份公里數只有 ...

初初衝圈係咁架,頭一個圈個個有氣有力,實會跑快左

練多幾課,時間一定會掌握得更好
作者: kito807    時間: 2009-10-11 11:24
昨天又能順利早上床, 今早當然要來個長課。
路線跟上星期一樣, 從大埔大王爺廟出發, 到馬鞍山海濱長廊, 來回約 18.5KM

由於上星期曬到飛起, 所以今朝準備了太陽帽跟太陽眼鏡, 還有搽足防曬,
點知落到樓下, 今天天氣很好, 又涼又陰, 太陽帽似乎有點多餘.....
到起點時發現有很多人聚集, 原來今天是歐化寶1/4馬拉松比賽。我主場的地方有比賽都唔知添, 失策
做完熱身起步了!
前半段都相當輕鬆, 不過都沒有加速, 要留力, 因昨天踢波也踢了個多兩個小時, 怕自己尾段耐力不足, 還是慢慢跑算了,
對自己的實力果然了解(其實沒什麼好自豪的), 回程到科學園時雙腳開始叫苦了! 大腿跟小腿都開始痛, 而右膝更開始有點不知明的痛楚(驚!!)!!
沒法子了, 只能以差不多像競步的速度JOG 回來, 還差不到 5KM 的距離, 再苦也得捱回來噢。
過了科學園後, 看見比賽的人出發了, 看見了CY 跟馬仔,我都有跟他們打招呼, 希望沒影響他們吧, 我也只是想為你們打打氣MA~ 要是影響了便不好了~~~

很慢很辛苦地衝過終點, 第一次練習也有那麼多人在終點等我
拉筋後感到超級肚餓, 到了附近的大排當吃了個不太健康的早餐(炒麵+粥+奶茶),
然後再回起點看看cy 一家的成績。

這麼平坦的路都那麼辛苦, 下星期參加了馬鞍山的長跑練習又要上中大又要上梅子林, 都不知什麼辨, 還是帶定八仔同錢預定搭車好了......

作者: stanwong    時間: 2009-10-11 23:02
傑兄好勤力! 加油! 相信來緊星期日跑完"友情去馬"後, 會更加上力
今早樂華杯我都有跑呀, 見你唔到添~
作者: kito807    時間: 2009-10-12 01:04
原帖由 stanwong 於 2009-10-11 23:02 發表
傑兄好勤力! 加油! 相信來緊星期日跑完"友情去馬"後, 會更加上力
今早樂華杯我都有跑呀, 見你唔到添~

我黎左一陣就走喇, 所以你見我唔到啦, 今次又會咁遲先開始, 成九點先開始GA, 九點半前我已跑完LU
作者: kito807    時間: 2009-10-13 12:08
星期日長課後, 今天雙腳還未回復, 要多休一天明天才可全力應付衝圈練習,
暫定明天目標為 4'40 1KM

到目前為止本月共跑了 60km, 本月目標為 160km, 還差100km, 尚有18天, 進度不太理想.....
作者: loudspeaker    時間: 2009-10-14 11:24
原帖由 kito807 於 2009-10-13 12:08 發表
星期日長課後, 今天雙腳還未回復, 要多休一天明天才可全力應付衝圈練習,
暫定明天目標為 4'40 1KM

到目前為止本月共跑了 60km, 本月目標為 160km, 還差100km, 尚有18天, 進度不太理想.....

我仲大煱 , 呢個月得 80km 咋 , 跑得幾多得幾多啦 ,
作者: kito807    時間: 2009-10-15 00:12
原帖由 loudspeaker 於 2009-10-14 11:24 發表

我仲大煱 , 呢個月得 80km 咋 , 跑得幾多得幾多啦 ,

你點都跑得多過我.... 無計喇, 盡量抽時間跑, 出少D 街先得
作者: kito807    時間: 2009-10-15 00:14
今日衝圈練習總算達標, 每圈1KM KEEP 到大約4'35 的時間, 最後個圈仲有力衝多幾秒

1st: 4'35
2nd: 4'37
3rd: 4'37
4th: 4'36
5th: 4'32

計埋今日衝圈, 本月合計 68.5KM
作者: loudspeaker    時間: 2009-10-16 13:08
原帖由 kito807 於 2009-10-15 00:14 發表
今日衝圈練習總算達標, 每圈1KM KEEP 到大約4'35 的時間, 最後個圈仲有力衝多幾秒

1st: 4'35
2nd: 4'37
3rd: 4'37
4th: 4'36
5th: 4'32

計埋今日衝圈, 本月合計 68.5KM

時間唔錯喎 , 下星期開始又可以啟動全馬訓練序程,
我都衝返圈啦 。
作者: kito807    時間: 2009-10-17 12:38
原帖由 loudspeaker 於 2009-10-16 13:08 發表

時間唔錯喎 , 下星期開始又可以啟動全馬訓練序程,
我都衝返圈啦 。

時間同你地比仲差好遠, 對我黎講算唔錯喇 ,
下次希望可以 4'30 /km 啦

16 Oct 2009

9:30pm 輕輕鬆鬆去海濱公園jog左兩轉, 大約 7.5km, 拉返鬆d筋, 好舒服, 天氣又涼。
再休息埋星期六, 希望星期日唔好太快俾人放甩到連尾燈都見唔到啦
作者: kito807    時間: 2009-10-21 23:59
長跑網開返寫返底先....

10月20日
大埔到科學園, 來回約10K, 慢JOG, 尾段有點加速, 跑到9K 左右膝頭哥好似有D 唔對路, 超慢咁JOG埋最後1K,
第一次用手機GPS計距離, 呢件玩具幾好玩

10月21日
北區衝圈練習, 今日大家都話有點累, 做完馬克操簡單地衝了三個 1K 便休息了
1st - 4'15
2nd - 4'14
3rd - 4'14
今日先跑得 4K.....

今個月加加埋埋.... 跑左有109KM, 本月目標160KM, 仲差唔係好多, 仲有個幾星期, 唔偷懶的話該沒問題的
不過對腳要爭氣先得呀
作者: feifanchun    時間: 2009-10-24 00:17
kito Ching : Add Oil..
作者: kito807    時間: 2009-10-24 01:17
原帖由 feifanchun 於 2009-10-24 00:17 發表
kito Ching : Add Oil..

THANK YOU CHING 鼓勵~

10月23日
今日朋友卒之得閒, 可以一齊跑返轉長課。
路線依舊, 由大埔到馬鞍山全程約18K, 這路線今月已第三次跑, 現跑起來已相當輕鬆, 不過此路段全程平路沒什麼難度。
下個月要計劃一下改路線, 要多跑上坡路鍛鍊腿力, 上斜我實在太弱了.....

跑到科學園衝見瘋瘋CHING, CHING 果然厲害! 又操長課了, 打個招呼後唔夠5MIN 已連尾燈都見唔到, 被放甩" />" />" />" />fhjfrt

沒有正式計算時間, 中間有休息, 前後大概用了一小時五十分左右
回家後膝頭哥有點累, 聽師兄講跑完用冰敷腳有用,
今天放工後便去藥房買了個冰袋, 雪凍後用冰袋每邊敷了5MIN, 果然舒服~~

本月合計跑了約127K

作者: 花子阿DEE    時間: 2009-10-24 01:25
Kit 兄晌葵涌番工,下次一齊黎青公跑丫,青公係練中長課既一個好地方~~
作者: kito807    時間: 2009-10-24 01:28
原帖由 花子阿DEE 於 2009-10-24 01:25 發表
Kit 兄晌葵涌番工,下次一齊黎青公跑丫,青公係練中長課既一個好地方~~

好WO 下次JOIN 埋你地一齊跑, 跑下新路無咁悶呀
作者: kito807    時間: 2009-10-27 15:24
10月26日

連續兩日假食完又瞓, 瞓完又食....
尋晚雖然夜返屋企, 都落街跑三轉海濱公園, 計過該有10k 多d,
膝頭哥唔知係咪心理作用, 總覺得好似有d 唔舒服, 最尾0個兩k 就住就住黎跑....
作者: 西環伏特加    時間: 2009-10-27 23:24
原帖由 kito807 於 2009-10-27 15:24 發表
10月26日

尋晚雖然夜返屋企, 都落街跑三轉海濱公園, 計過該有10k 多d,
膝頭哥唔知係咪心理作用, 總覺得好似有d 唔舒服, 最尾0個兩k 就住就住黎跑....

ching,....海濱全長幾多k,.....有時經過,都見到好多人跑,...
作者: stanwong    時間: 2009-10-27 23:50
我都會搵日由粉嶺跑去海濱公園來回, 大約20K~
作者: kito807    時間: 2009-10-28 13:38
原帖由 西環伏特加 於 2009-10-27 23:24 發表

ching,....海濱全長幾多k,.....有時經過,都見到好多人跑,...

大埔海濱公園來回大約 3.5k, 所以要跑三轉先夠數呀
作者: loudspeaker    時間: 2009-10-28 13:43
原帖由 kito807 於 2009-10-27 15:24 發表
10月26日

可能真係心理作用多 , 葡萄糖胺應該有 d 作用架 , 再 5 係帶條膝帶跑
作者: loudspeaker    時間: 2009-10-28 13:45
原帖由 stanwong 於 2009-10-27 23:50 發表
我都會搵日由粉嶺跑去海濱公園來回, 大約20K~

可以再跑埋大埔道去到大學 6.5km, 當一個長課.
作者: stanwong    時間: 2009-10-28 15:17
橫掂都要練長課, 不如搵日一齊跑轉上水/粉嶺至中大來回
作者: loudspeaker    時間: 2009-10-28 15:26
原帖由 stanwong 於 2009-10-28 15:17 發表
橫掂都要練長課, 不如搵日一齊跑轉上水/粉嶺至中大來回

最快 8/11 我可以操一課
我想跑下新娘潭 38km, 去濠江前泥個預賽, 聽講條氹仔橋幾甘下,
新娘潭斜度差 5 多 , 一于試下佢 , 15/11 HK 10km 後, 都無乜時间操 lsd.
作者: stanwong    時間: 2009-10-28 15:56
原帖由 loudspeaker 於 2009-10-28 15:26 發表

最快 8/11 我可以操一課
我想跑下新娘潭 38km, 去濠江前泥個預賽, 聽講條氹仔橋幾甘下,
新娘潭斜度差 5 多 , 一于試下佢 , 15/11 HK 10km 後, 都無乜時间操 lsd.
一於8/11早上跑個長課, 就試下新娘潭啦, 睇下其他北區友有冇興趣
但我好慢, 要6km/1K呀~
作者: loudspeaker    時間: 2009-10-28 16:18
原帖由 stanwong 於 2009-10-28 15:56 發表
一於8/11早上跑個長課, 就試下新娘潭啦, 睇下其他北區友有冇興趣
但我好慢, 要6km/1K呀~

6'/k 唔慢架啦 , 我都係呢个速度 ,
上年我跑過 , 今年 應該好 D ,  
等我 check check 當日有無封路, 再作安排
唯一唔好係, 由士多要去到大尾篤先有得補結 ,
仲有太早的話 , d 鋪頭未開门架
作者: kito807    時間: 2009-10-28 16:43
原帖由 loudspeaker 於 2009-10-28 16:18 發表

6'/k 唔慢架啦 , 我都係呢个速度 ,
上年我跑過 , 今年 應該好 D ,  
等我 check check 當日有無封路, 再作安排
唯一唔好係, 由士多要去到大尾篤先有得補結 ,
仲有太早的話 , d 鋪頭未開门架

11月8 我要跑 new balance 呀, 打鐵襯熱不如今個星期日11月1日啦!
作者: loudspeaker    時間: 2009-10-28 16:46
原帖由 kito807 於 2009-10-28 16:43 發表

11月8 我要跑 new balance 呀, 打鐵襯熱不如今個星期日11月1日啦!

呢個星期日要補個仔温書 , 唔掂呀我
作者: kito807    時間: 2009-10-29 15:42
11月28日 Jog 了 10k, 時間55min 內, 感覺尚算舒服

今個月很認真地開始練習, 本月暫時共跑了148k, 還有12k 這個月的目標便完成了  
雖然160k 對各位ching ctse來說不算多, 但小弟一個月內跑160k 可算是頭一次, 現在身體還是覺得有點疲倦

跑步的速度沒有明顯進步, 不過耐力方面感覺上增強了, 下個月加量目標定為 200km 一個月, 難度不再於體力, 問題在於能不能抽時間出來練跑
作者: loudspeaker    時間: 2009-10-30 13:47
原帖由 kito807 於 2009-10-29 15:42 發表
11月28日 Jog 了 10k, 時間55min 內, 感覺尚算舒服

今個月很認真地開始練習, 本月暫時共跑了148k, 還有12k 這個月的目標便完成了  
雖然160k 對各位ching ctse來說不算多, 但小弟一個月內跑 ...

最緊要堅持 , 一定可以有時間搾到出泥既 , 5 好俾借口自己 ,
記得以前我就係太多借口 , 末有細路....又係沒時间...有左細路...一樣有
係無乜時间.......
作者: kito807    時間: 2009-10-31 00:20
今日跑埋12K, 真真正正完成本月目標, 160K 喇

雖然覺得好像跑快了, 但其實沒有, 10K 還是用了 53MIN, 不過感覺上是輕鬆了, 後來JOG返1K cool down 一點也不累, 感覺還可以再跑

這星期日沒時間做長課, 希望聽日有時間跑多轉啦

下星期有場 new balance 15k, 15k目標時間先定為 1.5hr, 這距離沒跑過, 目標時間預得輕鬆一點, 跑時便可沒壓力地跑

作者: kito807    時間: 2009-11-3 10:14
11月到了, 本月目標定為200km, 希望可以輕鬆達到!

最近開始了解自己的速度, 現時我用大約 5'30 /k 來跑是最舒服的了, 要是能用這個速度完成12月的澳門半馬已相當滿足 (不過還是希望能快一點!!)

11月1日到港島區亂跑, 從銅鑼灣運動場到跑馬地, 像逛街一樣兜來兜去, 間中可以轉下地方跑真係好開心 , 全程約13k

11月2日陪朋友到海濱公園hea 跑, 在warm up 時見到有位ching 跑得幾快, 跟住佢衝左1k, ching 見我追上黎又加快速度, 大家鬥左一小段路 , 幾好玩. 全程只有 8k

作者: loudspeaker    時間: 2009-11-3 22:48
原帖由 kito807 於 2009-11-3 10:14 發表
11月到了, 半月目標定為200km, 希望可以輕鬆達到!

最近開始了解自己的速度, 現時我用大約 5'30 /k 來跑是最舒服的了, 要是能用這個速度完成12月的澳門半馬已相當滿足 (不過還是希望能快一點!!)

11月1日到港島區 ...

被你追的應該有點壓力架,跑快的好正常。
作者: kito807    時間: 2009-11-5 11:51
原帖由 loudspeaker 於 2009-11-3 22:48 發表

被你追的應該有點壓力架,跑快的好正常。

大鑊! 原來打錯字, k 數多左成倍, 係一個月200k, 唔係半個月200k 呀.....
作者: 西環伏特加    時間: 2009-11-5 19:42
原帖由 kito807 於 2009-11-5 11:51 發表

大鑊! 原來打錯字, k 數多左成倍, 係一個月200k, 唔係半個月200k 呀.....

加油呀,....ching,.....要操到半個月200 k 呀,..
作者: kito807    時間: 2009-11-8 16:37
媽的!!  (希望唔會因此被殺POST)

比賽前一日先黎肚痾......

尋日其實唔係好嚴重, 只係肚痛痾左兩次, 我諗住無乜影響啦, 點知今朝一早起身又痾一次, 去到荃灣上小巴前又一次.....
八點已坐小巴去到汀九, 肚已經無再痛, 諗住影響該不太大, 點知熱身時一起步, 橫隔膜便開始好痛... 熱身時我已跑得好慢好慢, 但都好痛,
JOG左大約1.5K 好左好多, 但依然係一跑就痛, 無法子下只好頂硬上!!

起步後一直忍住痛跑, 我都唔知關唔關肚痾事, 但平時都唔會咁, 今日就一直捱住痛黎跑, 跑左一半有D想放棄, 不過都係跑埋佢啦,
結果用左無法接受GA 時間完成 1小時33分, 跑完對腳唔覺得好累, 只係橫隔模一直痛無法子跑得快....
作者: Turalyon    時間: 2009-11-8 17:35
原帖由 kito807 於 2009-11-8 16:37 發表
媽的!!  (希望唔會因此被殺POST)

hgjD092" />" />hj比賽前一日先黎肚痾......

尋日其實唔係好嚴重, 只係肚痛痾左兩次, 我諗住無乜影響啦, 點知今朝一早起身又痾一次, 去到荃灣上小巴前又一次.....
八點已坐小巴去 ...

師兄今朝幫你影咗幾張相,
轉頭upload比你
作者: kito807    時間: 2009-11-8 17:38
原帖由 Turalyon 於 2009-11-8 17:35 發表

師兄今朝幫你影咗幾張相,
轉頭upload比你

唔該晒 CHING!
作者: kito807    時間: 2009-11-12 00:28
今日青公咁多人一齊跑真係開心~ 雖然遲到左少少, 不過總算來得及一齊起跑
好多人一齊起步, 而且仲有ctse添, 真開心呢。 起步初段CY 同我一齊跑, 當然過不了10分鐘 CY 忍受唔住我的龜速便先行了,
這也是沒法子的, 他總不能跟我這個速度跑畢全程。之後便開始全程都一個人在跑, 青公的風景真好, 可以看著汀九橋的夜景, 沿路又有海風吹,
不過這條路也太近馬路了, 車子就在旁邊經過, 間中還出現飚車族。
快到深井時被 阿DEE 過頭了, 阿DEE 說到了深井便可以回頭, 不過今天小弟的目標距離可沒這麼短, 別少看在下哦!
到深井看見有位師兄在休息, 便問路青龍頭還要走多遠, 師兄指一指, 叫我一直往前走, 看見XX 花園便是了 (立即已忘了花園的名子),

繼續跑呀跑, 沿路很少看見其他跑友, 原來大部份的人都在深井折返了, 過了深井大約十多分鐘, 看見CY 跟一位CHING 回頭, 便再問問青龍頭的位置。
看看手錶, 還有點時間, 回程的集合時間是九點, 繼續跑吧, 我知道LOUG 兄跟KOPO 兄在前面, 該也沒那麼快回來, 再跑一段吧。
跑了差不多50MIN, 是時候回頭了, 而且又經過了青龍頭馬頭, 那肯定這兒是青龍頭, 達標了, 回程吧!
回程時海風很大, 跑得有點吃力, 而且也開始有點累了, 想找點事情分散注意力, 可惜今天沒帶MP3來跑步, 聽著歌看著這夜景我想感覺該相當不錯吧,
只好哼著 QUEEN 的 WE ARE THE CHAMPIONS自娛, 這首經典老歌我想再過一百年也會有人聽著, 好歌是永恒的!!

用了1'35 跑回集合地點, 原來大家都在等我們, 今天我是尾四(不好意思要大家等了), 我後面還有大隻添, LOUD 兄跟KOPO 兄。
沖涼後大伙兒去食飯, 氣氛真好, 三圍枱都是我們的人呢。

返到黎第一時間上網畫下地圖, 睇下自己跑左幾多, 好彩我記得經過天后宮, 再過兩條天橋後折返, 加埋都 16km 有凸

由公司出發到荃灣也很方便, 大約30MIN 便到了, 下次有機會也過來再參加一下青公的練跑~~
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-11-12 09:46
哈哈~~點會睇小你呀Kitkit,好似係你問我架喎~~
多D 過黎青公玩啦,你收工黎都好方便~~
作者: kito807    時間: 2009-11-12 10:02
原帖由 花子阿DEE 於 2009-11-12 09:46 發表
哈哈~~點會睇小你呀Kitkit,好似係你問我架喎~~
多D 過黎青公玩啦,你收工黎都好方便~~

係呀, 我過青公快過返上水好多!
作者: kito807    時間: 2009-11-14 00:24
輕輕鬆鬆今日同朋友吹下水跑下, 又跑左12K, 今個月加加埋埋先得 70K

最近MP3成日播住呢首歌, 諗返起電影D 情節真係好正, 無晒力時都可以跑返快D, 下面條片最經典都係一早起身食生雞蛋0個幕,
簡直係偶像呀

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=VB6RrJPFjTw[/youtube]
作者: loudspeaker    時間: 2009-11-14 10:30
原帖由 kito807 於 2009-11-14 00:24 發表
輕輕鬆鬆今日同朋友吹下水跑下, 又跑左12K, 今個月加加埋埋先得 70K

最近MP3成日播住呢首歌, 諗返起電影D 情節真係好正, 無晒力時都可以跑返快D, 下面條片最經典都係一早起身食生雞蛋0個幕,
簡直係偶像呀D1 ...

一隻生食都想嘔 ,
Rocky I, 真係幾勵志
作者: kito807    時間: 2009-11-14 11:16
原帖由 loudspeaker 於 2009-11-14 10:30 發表

一隻生食都想嘔 ,
Rocky I, 真係幾勵志

以前無咩H1N1禽流感之前, 我細個十幾歲0個陣真係有學佢食生雞蛋架, 一次過食三四隻都無乜問題, 覺得自己好鬼型
作者: kito807    時間: 2009-11-15 14:30
今朝天陰陰又涼爽, 瞓多陣九點先起步都得, 唔使怕跑到12點時太熱

九點左右出門, 跑了大約一公里開始熱身, 熱身後便開始今日主菜-- 鹿頸之旅

這次長課全程30K (但最後我只跑了28K), 沿路都有巴士站, 萬一頂唔順都可以坐車返屋企, 所以一個人膽粗粗便開始今次長課,
我跑過最長的距離都只是半馬, 今次的長課比半馬還要長, 而且大尾督到鹿項一段上落斜較多, 對小弟來說是一個挑戰

沿路風景優美, 上次半馬放火各位師兄師姐都跑過, 不過上次半馬放火我無到, 今日可親身體驗
由我家富善村到大尾督一段沒什麼持別, 過了大美督後風景開始好靚

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

可望到船灣淡水湖風景

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

沿路不繼的上落斜

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

鹿頸士多是我的救星! 雖然有帶水, 但到了這個難得的補給站還是要補補給

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

早餐只吃了兩隻雞蛋, 所以跑到入黎非常肚餓, 忍唔住買左份早餐

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

對面好像是深圳, 如有錯誤, 請好心CHING 更正

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
" border="0">
看見275R巴士總站, 好想上車.....

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

回程好風景~~

今次長課我去到最後受不了沿路巴士站的引誘, 在三門仔附近上車了, 所以跑唔足 30K只跑了大約28K, 就是差一點點才能完成, 沒法子了, 雙腿很酸呢, 不想再跑了

本月共跑了 98K

作者: stanwong    時間: 2009-11-15 15:39
風景的確好靚 , 塵頸我都未跑過, 下次預埋我!
作者: loudspeaker    時間: 2009-11-15 15:44
原帖由 kito807 於 2009-11-15 14:30 發表
今朝天陰陰又涼爽, 瞓多陣九點先起步都得, 唔使怕跑到12點時太熱

九點左右出門, 跑了大約一公里開始熱身, 熱身後便開始今日主菜-- 鹿頸之旅

這次長課全程30K (但最後我只跑了28K), 沿路都有巴士站, 萬一 ...

kito hing, 好野,跑過一次下次都好想跑呀,
風景的確好 青見 , 有機會可以一起跑啊。
作者: 上水馬王    時間: 2009-11-15 15:44
阿傑好野!
作者: kito807    時間: 2009-11-17 23:25
11月17日
雖然天氣轉涼比較好跑, 但今晚也未免太冷了吧
大埔我想只有10度左右, 真的很冷很冷, 雖然已穿了長衫長褲落樓跑步,
但一出大廈門口便立即後悔.... 那麼冷的天氣還是該留在家中的被窩.....

實在太凍了, 跑到大埔運動場跑圈算了, 起碼運動場沒海濱公園或吐露港那麼大風,
明天大概要衝圈, 今天太冷也沒心情跑, 慢JOG 了 12K 回家沖涼算了

本月暫跑了 110K
作者: loudspeaker    時間: 2009-11-18 10:44
原帖由 kito807 於 2009-11-17 23:25 發表
11月17日
雖然天氣轉涼比較好跑, 但今晚也未免太冷了吧" />" />
大埔我想只有10度左右, 真的很冷很冷, 雖然已穿了長衫長褲落樓跑步,
但一出大廈門口便立即後悔.... 那麼冷的天氣還是該留在家中的被窩.....

實在 ...

近排天氣好冷呀 ! 跑0個時我會諗起 Rocky III, 史太龍响雪地跑步o個情影 ,
---------- 係咪傻架 -------------
作者: kito807    時間: 2009-11-19 09:22
原帖由 loudspeaker 於 2009-11-18 10:44 發表

近排天氣好冷呀 ! 跑0個時我會諗起 Rocky III, 史太龍响雪地跑步o個情影 ,
---------- 係咪傻架 -------------hgjD092" />" />hj

其實咁凍去跑, 我地係咪都係傻架....
作者: kito807    時間: 2009-11-19 09:24
11月18日

天氣咁凍, 大家依然到北區運動場練習。
今日衝圈時間快左, 衝左六個 1k

1st - 4'13
2nd - 4'15
3rd - 4'15
4th - 4'14
5th - 4'11
6th - 4'10

本月共跑了 119km

作者: stanwong    時間: 2009-11-19 10:44
阿傑進步左好多喎, 10k應該可以sub-50啦
作者: kito807    時間: 2009-11-19 11:10
原帖由 stanwong 於 2009-11-19 10:44 發表
阿傑進步左好多喎, 10k應該可以sub-50啦

10K 硬係無乜進步 ........

希望12月大埔10k 可以sub-50 啦
作者: mc    時間: 2009-11-19 12:57
原帖由 kito807 於 2009-11-19 09:24 發表
11月18日

1st - 4'13
2nd - 4'15
3rd - 4'15
4th - 4'14
5th - 4'11
6th - 4'10

本月共跑了 119km

kit ching 時間唔錯
里數夠既話sub45 應該無難度...
作者: 上水馬王    時間: 2009-11-19 12:58
原帖由 kito807 於 2009-11-19 09:24 發表
11月18日

1st - 4'13
2nd - 4'15
3rd - 4'15
4th - 4'14
5th - 4'11
6th - 4'10

本月共跑了 119km

阿傑d時間幾靚喎,繼續努力!
作者: kito807    時間: 2009-11-19 13:21
多謝各位鼓勵!
練習時間係快左, 但一去到比賽時時間都係唔理想, 好多時狀態唔好, 唔知係咪太緊張
作者: loudspeaker    時間: 2009-11-20 10:34
原帖由 kito807 於 2009-11-19 09:22 發表

其實咁凍去跑, 我地係咪都係傻架....

好多野未有之前都係天馬行空 , 好多人以為係傻人先會做,
但就係呢份堅持先會有人成功。
+ 油 , 唔好理人 , 只要目標正確 , 無損失既。
作者: loudspeaker    時間: 2009-11-20 10:36
原帖由 kito807 於 2009-11-19 13:21 發表
多謝各位鼓勵!
練習時間係快左, 但一去到比賽時時間都係唔理想, 好多時狀態唔好, 唔知係咪太緊張hgjD088" />" />hj

咁你可以當係練習咪得0羅
會唔會賽前熱身不足 , 未上力就跑,
所以跑唔出水準 ?
作者: kito807    時間: 2009-11-23 10:19
前晚去飲飲左少少酒, 尋日朝真係唔知醒放左 "友情去馬" 飛機, sorry 呀

瞓醒後夜晚自隊 11k 幫補下....

無左一日長課變左短課, 呢個星期要跑返多d補返數先得, 如果唔係今個月儲唔夠目標數 200k

本月目前跑了 132km
作者: loudspeaker    時間: 2009-11-24 10:13
原帖由 kito807 於 2009-11-23 10:19 發表
前晚去飲飲左少少酒, 尋日朝真係唔知醒放左 "友情去馬" 飛機, sorry 呀

瞓醒後夜晚自隊 11k 幫補下....

無左一日長課變左短課, 呢個星期要跑返多d補返數先得, 如果唔係今個月儲唔夠目標數  ...

响應正苦呼輿 , if u drinks, dont run.....he he  

200km, 咁要勤力 d 啦 , 仲有無幾多日咋
作者: kito807    時間: 2009-11-24 13:24
原帖由 loudspeaker 於 2009-11-24 10:13 發表

响應正苦呼輿 , if u drinks, dont run.....he he  

200km, 咁要勤力 d 啦 , 仲有無幾多日咋

係lo, 得返七日
作者: stanwong    時間: 2009-11-24 15:03
唔好心急, 慢慢來, 距離渣打還有三個月, 有足夠時間慢慢加上去的~
盲目追里數好易傷架
作者: kito807    時間: 2009-11-26 00:01
今日又要OT, 到北區時已遲晒大到, 同唔到大家操馬克, 諗諗下不如試跑10K睇下有無進步

完成 25圈 (10K), 時間 48'56, 呢個時間已係個人10K PB
練左咁耐, 卒之都突破到 50MIN 大關喇, 希望下次比賽跑得返呢個時間或更快啦

本月暫跑了 143KM
作者: cywcyw1118    時間: 2009-11-26 00:07
練習都pb 到比賽時一定 有一個好成績了
作者: kito807    時間: 2009-11-26 00:13
原帖由 cywcyw1118 於 2009-11-26 00:07 發表
練習都pb 到比賽時一定 有一個好成績了

希望啦!!

都係多得你地, 跟得你地操得多馬克操同衝圈先快左
作者: wong.siufu    時間: 2009-11-26 09:34
傑兄好野!!!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2