香港長跑網 - 長跑長友

標題: 美津濃Wave Rider 11 [打印本頁]

作者: tsw01    時間: 2008-3-25 13:33
標題: 美津濃Wave Rider 11
琴日買左,幾好著。
[attach]255[/attach]

[attach]256[/attach]

[attach]257[/attach]

[attach]258[/attach]

[attach]259[/attach]
作者: kenneth    時間: 2008-3-25 13:56
作者: tsw01    時間: 2008-3-25 14:43
原帖由 kennethwat 於 2008-3-25 13:56 發表

外型不錯,攪到小弟有D心動相買添﹗ CHING呢對是否WARE 11 系列的加濶版?HK$??

我唔係CHING,我只係new hand。
呢對係濶版,係屯門市廣場買,正價$590,八折$472。
作者: 瘋瘋    時間: 2008-3-25 14:48
作者: kenneth    時間: 2008-3-25 14:59
作者: oscar    時間: 2008-3-25 18:28
作者: tsw01    時間: 2008-3-25 20:25
原帖由 kennethwat 於 2008-3-25 14:59 發表

CHING 都是一句吧 ﹗你都是屯門之友?是否百佳廣場附近嗰幾間?新墟新威之前開價比小弟 HK$450 樓下 ,但我對 WARE 10 仲著得,未穿,所以未換住。

係屯門市廣場三樓,我係天水圍友。
作者: lvrunner    時間: 2008-3-26 00:57
嘩! 乜咁底買, 呢度要賣成舊水美金(港$7xx) !!!
作者: Gills    時間: 2008-3-26 10:00
標題: 回復 1# 的帖子
tsw01兄, 對Rider 11特攝影得好靚呀, 攪到我都心郁郁tim.
作者: tsw01    時間: 2008-3-26 12:53
原帖由 Gills 於 2008-3-26 10:00 發表
tsw01兄, 對Rider 11特攝影得好靚呀, 攪到我都心郁郁tim.

買啦!買啦!
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-3-26 13:25
我在二月也買了美津濃Wave Rider 11,
在旺角東京用了100 coupon,只比490元。

[attach]260[/attach]

而去年話跑到腳痛的 Wave Rider 10,
就變成行街鞋了。

[attach]261[/attach]
作者: 力    時間: 2008-3-26 13:48
Wave Rider 11 (8KN-80255)、(8KN-80252)、(8KN-80260)
--- 訓練用跑鞋
--- 最新 Dynamotion Fit 技術。鞋履口外側呈分割式斷層設計,能減少著地時對鞋面做成壓力,增加貼腳感。
--- 平行狀波浪板 Parellel Wave Plate,提供充足緩震及穩定性。
--- 高反發性 AP 中底。
--- VS-1 吸震物料,加強後掌著地時的保護。
--- Smooth Ride Engineering 系統結合 MIZUNO 多項最新穩定及緩震設計,有效減低跑步時所產生的不穩定震盪。
--- X10 耐磨外底。
--- MIZUNO Intercool 透氣系統。
--- 最新改良鞋楦設計。
--- 約310g(27cm,單足計)
作者: Alfred    時間: 2008-3-26 19:50
個款都唔錯,不過各位師兄有無見過對LSD,有無意見提供?
作者: ccrc56    時間: 2008-3-27 20:26
但如果用黎比賽的話適唔適合?
作者: kenneth    時間: 2008-3-28 10:16
作者: kenneth    時間: 2008-3-28 10:31
作者: terryisrunner    時間: 2008-3-30 13:20
Wave Rider 係我御用練習鞋,我已經用過4代!
佢最大好處就係......耐用!以我一星期跑15-20K計我平均著到一年相比Areo佢真係超值。

作者: kenneth    時間: 2008-5-17 15:37
作者: 叮叮噹    時間: 2008-5-17 23:10
新墟邊間呀?咁抵買!
作者: ram    時間: 2008-5-18 10:44
小弟對Wave Rider 10好像已經沒什麼彈力
應該到時候了~  
作者: Gills    時間: 2008-5-19 08:55
原帖由 kennethwat 於 17-5-2008 15:37 發表
剛於屯門新墟買的,價錢 HK$413 尺碼29號

恭喜Kenneth兄購入新戰靴, 又促進了香港經濟繁榮.
作者: onon    時間: 2008-5-19 09:35
Kenneth兄此鞋帶扣法幾好用, 可詳加介紹給各師兄嗎?
作者: kenneth    時間: 2008-5-19 11:11
作者: kenneth    時間: 2008-5-19 11:18
作者: onon    時間: 2008-5-19 11:48
多謝, 終於可用到最盡頭的鞋帶孔. 
作者: 瘋瘋    時間: 2008-5-19 12:15
作者: kenneth    時間: 2008-5-19 12:23
作者: fred    時間: 2008-6-1 23:37
原帖由 onon 於 2008-5-19 09:35 發表
Kenneth兄此鞋帶扣法幾好用, 可詳加介紹給各師兄嗎?

跑開山應該曉綁...
作者: ar125    時間: 2008-6-2 02:15
各位ching請問港島區邊度有 ware rider 11 賣又有八折?
作者: 卓卓    時間: 2008-9-22 22:23
哈哈,小弟都入左對 "拉打11" , 腳傷好像馬上遺失於美津農的懷裡,且孩底不硬,軟到幾乎踩棉花似的!
不過我對 262 ,唔識人隨便係波波街買,590*0.85= $502!
作者: Gills    時間: 2008-9-22 23:03
原帖由 ilove619 於 22-9-2008 22:23 發表
哈哈,小弟都入左對 "拉打11" , 腳傷好像馬上遺失於美津農的懷裡,且孩底不硬,軟到幾乎踩棉花似的!
不過我對 262 ,唔識人隨便係波波街買,590*0.85= $502!

C兄終於都捨棄了至愛既品牌: mofork ?
作者: 卓卓    時間: 2008-9-23 20:43
原帖由 Gills 於 2008-9-22 23:03 發表

C兄終於都捨棄了至愛既品牌: mofork ?
唉,不是不想追"模妨" ,問題係假設俾我搵到其中一款冇問題,又fit哂我既腳形,好像我人生第一對"模妨"咁, 可惜的是用完或用到爛就不能搵番相同的款,但美記就唔會有呢個問題發生,而且呢對"拉到11"既透氣系統簡直正到非筆默能形容,可以說是老壞安畏也....   
作者: clerkb    時間: 2008-9-23 22:15
美津農仲有大把好野喎
作者: 曲奇    時間: 2008-9-24 02:15
原來咁多人都鍾意著ware rider架..
作者: =chairman=    時間: 2008-9-24 07:04
我都有一對 ~~~

[attach]2178[/attach]
話時話,我兩個月前在將軍澳見到有間運動鋪賣 wave rider 11,$ 360!

因為清貨 ~~

可惜我早前已經買左,真可惜!

間運動鋪之後都好快執左笠 ~~~
作者: kenneth    時間: 2008-9-24 09:01
作者: 瘋瘋    時間: 2008-9-24 09:06
作者: Gills    時間: 2008-9-24 09:08
原帖由 瘋狂跑步機 於 24-9-2008 09:06 發表
360蚊? 超抵, 坊間最平都要472!
小弟都係時候換鞋了!

可能係執笠價所以咁平.
作者: =chairman=    時間: 2008-9-24 09:23
原帖由 Gills 於 2008-9-24 09:08 發表

可能係執笠價所以咁平.

嗯 ~ 我係咁認為 ~
作者: kenneth    時間: 2008-9-24 09:26
作者: =chairman=    時間: 2008-9-24 09:28
做完了 ~~ 不過有幾個 quiz 等住我 ~~~
作者: kenneth    時間: 2008-9-24 09:30
作者: =chairman=    時間: 2008-9-24 09:33
聽日有化學小測,後日有物理小測 ~~~ 有排溫 ~~~
作者: kenneth    時間: 2008-9-24 09:37
作者: =chairman=    時間: 2008-9-24 09:42
yes sir,收到 ~
作者: 卓卓    時間: 2008-9-24 20:30
原帖由 clerkb 於 2008-9-23 22:15 發表
美津農仲有大把好野喎

師兄,痳煩你將呢個"驚世"奧秘告訴我,小弟很想知,求求你啦      hehehe...
作者: kenneth    時間: 2008-9-24 22:40
作者: 卓卓    時間: 2008-9-24 23:13
原帖由 kenneth 於 2008-9-24 22:40 發表

閣下買跑鞋,是跑場用還是跑街用?另外閣下是跑開多少公里?我諗CHING 要知道這些,才能告訴那一款鞋較適合閣下。

報告師兄:
小弟是雙用性的,不太很專業,跑開 7 k - 10k only, duck平足 ~ ~.
聽人說 "duck平足" 應用 " w inspire 4" 較佳!

多謝哂師兄[您] 友善的幫忙也!
619敬上
作者: kenneth    時間: 2008-9-25 08:33
作者: clerkb    時間: 2008-9-25 09:32
原帖由 ilove619 於 2008-9-24 23:13 發表

報告師兄:
小弟是雙用性的,不太很專業,跑開 7 k - 10k only, duck平足 ~ ~.
聽人說 "duck平足" 應用 " w inspire 4" 較佳!

多謝哂師兄[您] 友善的幫忙也!
619敬上

不過你個問題很專業 hehe ,  吾錯, 如你有偏平足, inspire 比 rider 會更適合的 . 不過不能完全解決你的問題 . 因為inspire係for d 低弓腳型的, 最好加適合偏平足鞋墊. 另外, 我覺得 NB d 鞋可能會岩你d , 你可試試

作者: batigoal    時間: 2008-9-25 15:13
我都是平足,問了Sales 佢話Inspire for 高弓或平足,所以買了Inspire 4 跑了1次大約12,13k,覺得Aero 好D,可能是第一次用吧....  但因我很多時間會跑街,所以都會用Inspire 跑....
作者: 卓卓    時間: 2008-9-25 22:37
原帖由 clerkb 於 2008-9-25 09:32 發表

不過你個問題很專業 hehe ,  吾錯, 如你有偏平足, inspire 比 rider 會更適合的 . 不過不能完全解決你的問題 . 因為inspire係for d 低弓腳型的, 最好加適合偏平足鞋墊. 另外, 我覺得 NB d 鞋可能會岩你d , 你可試 ...

回師兄也:
NB 邊隻款好呢,給少許建議,唔該你啊!
感謝,感謝 inG.
作者: 卓卓    時間: 2008-9-25 22:41
原帖由 batigoal 於 2008-9-25 15:13 發表
我都是平足,問了Sales 佢話Inspire for 高弓或平足,所以買了Inspire 4 跑了1次大約12,13k,覺得Aero 好D,可能是第一次用吧....  但因我很多時間會跑街,所以都會用Inspire 跑....

OH ho,多謝師兄你寶貴的意見!

順打一問,此靴港有嗎?
http://www.mizunousa.com/equipment.nsf/AllProduct/EFCAF8CCB36CF7EC852571FB0066BBC4?opendocument&div=volleyball&cat=mensfootwear
作者: clerkb    時間: 2008-9-26 11:26
原帖由 ilove619 於 2008-9-25 22:37 發表

回師兄也:
NB 邊隻款好呢,給少許建議,唔該你啊!
感謝,感謝 inG.

其實我只著過一對nb 跑山的鞋, 感覺比較平的底(弓位比較低). 亦問過朋友(他著著過很多對nb 的鞋) , 結論是nb 一般比較平的底來. 所以叫你試試而已.
作者: clerkb    時間: 2008-9-26 11:37
原帖由 batigoal 於 2008-9-25 15:13 發表

以我所知 高弓 與 平足(平足是接近低弓的) 是相反的 , 是嗎

http://www.mizunousa.com/Corporate.nsf/WebPages01/D2063D2B4D3C079285256ECF00509CE6?OpenDocument

而mizuno 是分三類 的 neutral , control , support , 我想應選support  這類. 而我不知 aero 是否 support 這類來. 最簡單都係自己試下那對好
作者: desmond    時間: 2008-9-26 16:40
原帖由 kenneth 於 2008-5-19 11:11 發表

新威,但因小弟常到該店買鞋,先有呢個價,不過如閣下去到,叫老闆打折都應問題不大。
Ken兄,請問新威有無Asics賣?
作者: kenneth    時間: 2008-9-26 17:20
作者: desmond    時間: 2008-9-26 17:22
原帖由 kenneth 於 2008-9-26 17:20 發表

無,一對都無。
Too bad  I have tried several pairs in 運動家 and they are great! I did not buy afterall because there's not much discount........
作者: desmond    時間: 2008-9-26 17:23
原帖由 =chairman= 於 2008-9-24 09:33 發表
聽日有化學小測,後日有物理小測 ~~~ 有排溫 ~~~
原來chairman你都係讀理科
作者: kenneth    時間: 2008-9-26 17:23
作者: 卓卓    時間: 2008-9-26 18:48
小弟發現 "拉打11" 下面個 wave 空位有特殊用途,
試下放 "一蚊劑 " ,睇下可以放幾多個 hehehe.......

跑完可以去士多買飲也
作者: =chairman=    時間: 2008-9-26 19:36
原帖由 yungwai 於 2008-9-26 17:23 發表
原來chairman你都係讀理科

係呀 ~ 仲有 charson 兄都係 ~~
作者: 卓卓    時間: 2008-9-26 19:47
講開 N 記 , 我記得以前一位消防員差唔多日日著呢隻style 黎跑:

http://www.nbwebexpress.com.hk/n ... yle/product/U420KGK

我想知邊度有做緊特價? 唔該各位師兄.
作者: batigoal    時間: 2008-9-26 20:40
中興有2~3對ASICS,冇記錯全部過K...
作者: desmond    時間: 2008-9-26 23:42
標題: 回復 64# 的帖子
thx batigoal. those i tried are under 1k. one of them is gel-speed (?), which i think is quite good.
作者: 卓卓    時間: 2008-10-1 22:04
原帖由 ilove619 於 2008-9-26 19:47 發表
講開 N 記 , 我記得以前一位消防員差唔多日日著呢隻style 黎跑:

http://www.nbwebexpress.com.hk/newbalance/footwear/men/lifestyle/product/U420KGK

我想知邊度有做緊特價? 唔該各位師兄.

上星期心癢已去深水島試其靴,發現其u420靴身使用皮革成份,顯得十分硬身!放棄也.....
作者: ming_geo    時間: 2008-10-2 12:20
用 Rider 11 跑毅行者是否 ok ?
作者: Ning    時間: 2008-10-2 12:44
should be OK.
作者: kenneth    時間: 2008-10-2 13:26
作者: kenneth    時間: 2008-10-2 13:28
作者: 力    時間: 2008-10-2 13:33
原帖由 ming_geo 於 2008-10-2 12:20 發表

跑毅行者 running for 100Km 堅ah!
作者: ming_geo    時間: 2008-10-2 13:34
原帖由 kenneth 於 2008-10-2 13:26 發表

此鞋避震能力確不錯,而長跑網確有其他 ching 預備用 rider 11 玩毅行者,閣下亦可以在練習時穿此鞋試試。
我試過用Aero 走了老麥 1 - 3 段 共 34 km , 感覺上薄底避震不足 ,
而本身有對 for cushioning 的 NB1061 , 但不貼腳 , 而落斜時頂趾
作者: kenneth    時間: 2008-10-2 13:44
作者: desmond    時間: 2008-10-2 14:07
原帖由 Alex 於 2008-10-2 13:33 發表

毅行者 running for 100Km 堅ah!
我都驚完成唔到
作者: desmond    時間: 2008-10-2 14:10
原帖由 kenneth 於 2008-10-2 13:44 發表

aero 當然不能﹗此鞋腳跟位很薄,避震能力只能讓閣下在運動場沖圈等,行山是不夠的。相對 rider 11 避震能力會好好多。
我依家有對wave creation 9跑街用,個wave太犀利反而有d唔舒服。到佢百年歸老後都會試試rider做跑街鞋。
作者: 力    時間: 2008-10-2 14:12
wave太犀利? What does it mean? Bounce too much or......
作者: desmond    時間: 2008-10-2 14:37
原帖由 Alex 於 2008-10-2 14:12 發表
wave太犀利? What does it mean? Bounce too much or......
Alex c-hing, wave creation 的避震同其他mizuno wave唔係好同,中空但較硬,你講得好,我都覺得bounce too much  

http://hk.wrs.yahoo.com/_ylt=A3xsaCZCcORIfJQAITu.ygt./SIG=12krmfbeo/EXP=1223016898/**http%3A//www.verdepisellomilano.it/upload/Wave-Creation-9-Mens.jpg
作者: 卓卓    時間: 2008-10-4 21:38
原帖由 kenneth 於 2008-10-2 13:28 發表

咁你都諗到,萬一誤中地雷點算?嗰一蚊用唔用?

地雷就唔怕中,最怕下雨天變左 " 避雷針 " ........
試想想數個硬幣係下面"拍下拍下" ,相撞繼而生靜電發出閃光.........hehehe.....
作者: hkmodelbox    時間: 2008-10-6 22:33
我今日都在波鞋街買了呢對拉打11,有8折$471 但未試跑過幾日操反課先
作者: 卓卓    時間: 2008-10-6 23:24
原帖由 hkmodelbox 於 2008-10-6 22:33 發表
我今日都在波鞋街買了呢對拉打11,有8折$471 但未試跑過幾日操反課先

恭喜恭喜 , 價錢幾合理.
蝦咪型呵, 師兄?
作者: Paullam    時間: 2008-10-7 10:35
原帖由 hkmodelbox 於 2008-10-6 22:33 發表

呢個價都幾抵, 搞到我都心思思 ~
作者: hkmodelbox    時間: 2008-10-7 17:20
係就快d啦哈哈 我買了黃色,打算今日著來操反課,但落雨都係過兩日先
作者: cc    時間: 2008-10-7 22:57
作者: kenneth    時間: 2008-10-7 23:44
作者: spmho    時間: 2008-10-7 23:47
原帖由 kenneth 於 2008-10-7 23:44 發表

是否 rider11 來的?如可以,放大頭像張相來cc。

不是rider,是wave inspire 4
女子鞋來的
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-8 00:41
原帖由 stanleyhpm 於 2008-10-7 23:47 發表

不是rider,是wave inspire 4
女子鞋來的

請問男女仔鞋是款式底外觀不同,還是功能不同?
作者: clerkb    時間: 2008-10-8 13:45
原帖由 ming_geo 於 2008-10-2 12:20 發表

跑第三, 四段, 吾太得的, 我用對舊的 rider 試過 . 兩, 三次會打柴(鞋底d x10 膠脫晒). 因為你指明跑, 第三, 四段碎石路, 跑起上來, 對鞋底負擔好大.

就算你想做十五個鐘內, 都吾駛一對走天崖的. 頭八段用對跑山鞋, 係荃錦坳再換對跑鞋都吾會花太多時間. 到時你用rider 來跑九, 十段, 你可能會厭

太厚啦
作者: cc    時間: 2008-10-8 22:35
作者: cc    時間: 2008-10-8 22:52
作者: kenneth    時間: 2008-10-9 08:57
作者: ming_geo    時間: 2008-10-14 16:15
週圍都買唔到 Rider 11 , 昨天上 拾K 見有 , 但原來冇折 , 收原價 590 , 最後冇買走人
作者: ming_geo    時間: 2008-10-14 16:19
原帖由 clerkb 於 2008-10-8 13:45 發表

跑第三, 四段, 吾太得的, 我用對舊的 rider 試過 . 兩, 三次會打柴(鞋底d x10 膠脫晒). 因為你指明跑, 第三, 四段碎石路, 跑起上來, 對鞋底負擔好大.

就算你想做十五個鐘內, 都吾駛一對走天崖的. 頭八段用對 ...

我表達得唔好 , 我並非全跑 , 其實 target 是 20 - 22 hrs ,
打算穿厚底跑鞋去走
作者: ming_geo    時間: 2008-10-14 16:21

ching 可否提供店舖名稱 ?
作者: cc    時間: 2008-10-14 16:29
作者: hkmodelbox    時間: 2008-10-18 15:24
在波鞋街內,有間叫任錫伍旅遊巴公司樓下就係,名我唔記得啦
作者: Paullam    時間: 2008-10-18 17:00
原帖由 ming_geo 於 2008-10-14 16:15 發表
週圍都買唔到 Rider 11 , 昨天上 拾K 見有 , 但原來冇折 , 收原價 590 , 最後冇買走人

你住那區?
作者: vassili    時間: 2008-10-18 19:20
今日走完成條波鞋街, Rider 11 好多舖頭都有8折, 但無我個碼(JP28). 最後上水陸競技, 終於搵到.
作者: pgc    時間: 2008-10-26 19:50

作者: kenneth    時間: 2008-10-27 15:09
作者: kenneth    時間: 2008-10-31 02:17

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2