香港長跑網 - 長跑長友

標題: 三項鐵人入門training [打印本頁]

作者: mc    時間: 2009-9-29 10:18
標題: 三項鐵人入門training
香港島有無三項鐵人既入門training ??

有無ching 可以提供資料  
作者: key    時間: 2009-9-29 13:08
小弟都係住港島區,但都唔知邊道有得一次過練哂三樣.

我自己都係分開練: 星期一至四就游水或跑步;星期六�日至入沙田單車加跑步.

如果真係要練又唔怕車嘅,可以踩英皇道,我都見過有C兄練,佢踩住架road bike,不知幾型  不過都幾多燈位,可能要成日停車.

我自己就冇膽,所以冇喺多車嘅馬路練 
作者: gforce    時間: 2009-9-29 13:25
原帖由 smchan2 於 2009-9-29 10:18 發表
香港島有無三項鐵人既入門training ??

有無ching 可以提供資料  

港島的話可考慮跟Sonic玩
一來有人教, 二來一班人踩車會比較安全
作者: snail    時間: 2009-9-29 14:56
港島梗係踩石澳, 南區, 山頂啦! 英皇道點練車呀!?

如果住港島, 又想有regular training, 係得SONIC有提供. 上鐵人會網站搵返佢地個WEB問下資料.

www.triathlon.com.hk
作者: chung1562002    時間: 2009-9-29 14:59
http://sites.sonicsports.org.hk/
作者: bmc    時間: 2009-9-29 15:05
聽個sonic朋友講佢地通常sunday 在石澳練三項,閒日就練單項
作者: mc    時間: 2009-9-30 15:59
唔該晒咁多位ching

小弟三樣都唔叻又未玩過三項, 不過想試下

等我上去睇下佢地既資料...

同埋想問下有無咩requirement? 因為我游水好屎

作者: gforce    時間: 2009-9-30 20:54
原帖由 smchan2 於 2009-9-30 15:59 發表
唔該晒咁多位ching

小弟三樣都唔叻又未玩過三項, 不過想試下

等我上去睇下佢地既資料...

同埋想問下有無咩requirement? 因為我游水好屎

所有屬會入面根本咩程度既人都有, 有高手有新手, 有心玩就可以入, 完全無requirement
作者: watsoncheung    時間: 2009-10-1 21:49
各位大大  唔知 元朗區有無 d 入門course 呢!!  小弟玩口左一次。 成績好差, 但有D興趣!!  想去學下野
作者: loudspeaker    時間: 2009-10-1 22:41
原帖由 watsoncheung 於 2009-10-1 21:49 發表
各位大大  唔知 元朗區有無 d 入門course 呢!!  小弟玩口左一次。 成績好差, 但有D興趣!!  想去學下野

Waston hing, 3 鐵總會每年都會舉辦 2-3 次 初班訓練班,
大約在每年 3 月, 六月 和 九月/十月向左右,今年應該已經
結束了。 你個區好像沒有分會有課程。最近都要去到沙田。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2