香港長跑網 - 長跑長友

標題: 有睇書興趣ga跑友嗎? [打印本頁]

作者: kito807    時間: 2009-9-29 12:44
標題: 有睇書興趣ga跑友嗎?
唔知多唔多人有閱讀興趣呢?

我啱啱睇完呢本:
The lovely bone 蘇西的世界

好好睇~ 好似仲拍左電影就快上畫添
作者: slowrunner    時間: 2009-10-5 21:27
現在在看龍應台的《大江大海1949》,十分值得看。
作者: 比因    時間: 2009-10-5 23:14
我會睇下書, 不過無乜心機, 睇一陣就會去做其他野

所以本 《中東現場》睇足幾年都未睇完!
作者: running-sue    時間: 2009-10-6 00:13
小弟家陣睇古龍既小說
作者: 神童威威    時間: 2009-10-6 00:23
原帖由 running-sue 於 2009-10-6 00:13 發表
小弟家陣睇古龍既小說  

哈哈 !我現在都睇好多書...小三中英數常+音樂+普通話的教科書,
全部由家中的百厭星提供,真辛苦 ....
作者: 龜速行    時間: 2009-10-6 08:04
神童 c hing

辛苦晒........................
作者: 力    時間: 2009-10-6 09:35
我會睇.....

蔡東豪
蔡子強
梁文道
金庸
高陽
村上春樹
吉本芭娜娜
..........
作者: saki    時間: 2009-10-6 11:30
呢期睇緊呢本

http://www.enrichculture.com/bk/186/%E3%80%8A%E5%9F%B7%E6%AD%A3%E4%B8%AD%E6%96%87%E2%94%80%E2%94%80%E5%B0%8D%E6%B2%BB%E5%A3%9E%E9%AC%BC%E5%85%AC%E6%96%87%EF%BC%8C%E5%AD%B8%E5%A5%BD%E4%B8%AD%E6%96%87%E7%AB%A0%E6%B3%95%E3%80%8B.htm
作者: witchycatcat    時間: 2009-10-6 12:45
我都係~~~~
書友...
作者: oscar    時間: 2009-10-6 13:01
作者: 喪Ken    時間: 2009-10-6 13:17
小弟近期追得比較密的是<平平無奇>(連載中),作者好似叫賴亞平,是集奇情、科幻、香艷、驚慄、懸疑、勵志、催淚及歷險的長篇巨作。
作者: slowrunner    時間: 2009-10-6 13:19
原帖由 saki 於 2009-10-6 11:30 發表
呢期睇緊呢本

http://www.enrichculture.com/bk/186/%E3%80%8A%E5%9F%B7%E6%AD%A3%E4%B8%AD%E6%96%87%E2%94%80%E2%94%80%E5%B0%8D%E6%B2%BB%E5%A3%9E%E9%AC%BC%E5%85%AC%E6%96%87%EF%BC%8C%E5%AD%B8%E5%A5%BD%E4% ...

《執正中文》和《中文解毒》都是好書。
作者: slowrunner    時間: 2009-10-6 13:26
原帖由 running-sue 於 2009-10-6 00:13 發表
小弟家陣睇古龍既小說  

呀, 怪不得Sue兄輕功了得!
作者: 蕉仔    時間: 2009-10-6 14:10
原帖由 喪Ken 於 2009-10-6 13:17 發表
小弟近期追得比較密的是<平平無奇>(連載中),作者好似叫賴亞平,是集奇情、科幻、香艷、驚慄、懸疑、勵志、催淚及歷險的長篇巨作。hgjD115" />" />hj

好似好吸引咁wor
作者: 力    時間: 2009-10-6 14:16
小弟近期追得比較密的是<平平無奇>(連載中),作者好似叫賴亞平,是集奇情、科幻、香艷、驚慄、懸疑、勵志、催淚及歷險的長篇巨作。hgjD115" />" />hj

作者亞平強項 -----> 愛情動作小品
作者: 亞平    時間: 2009-10-6 15:09
原帖由 oscar 於 2009-10-6 13:01 發表
最近睇咗本「天使不怕黑」,朋友寫ge新書!
又睇咗本「阿q媽咪」,仲有睇緊本 advanced marathoning
同埋剛完成的「四十公里的風光」,仲有賴亞平ge,有血有淚有失暈失憶失財的100公里毅行實錄。依家又 ...

O兄你真係講晒我所有的經歷...係失的方面.但係得既東西更多....
作者: 亞平    時間: 2009-10-6 15:11

喪ken兄你真係好誇喎..邊有咁多野睇呀...嘻嘻
作者: 亞平    時間: 2009-10-6 15:11
原帖由 slowrunner 於 2009-10-6 13:26 發表

呀, 怪不得Sue兄輕功了得!

佢...D毅力仲了得~~
作者: 亞平    時間: 2009-10-6 15:13
原帖由 蕉仔 於 2009-10-6 14:10 發表

好似好吸引咁wor

可以用來消磨下時間...同埋幫助入睡的..
作者: 亞平    時間: 2009-10-6 15:14
原帖由 Lex 於 2009-10-6 14:16 發表

作者亞平強項 -----> 愛情動作小品" />" />

呢個題材我都得..哈哈..不過沒有機會寫了...哈
作者: runrun    時間: 2009-10-6 15:31
原帖由 slowrunner 於 2009-10-5 21:27 發表

這是我正打算要看的一本書。
作者: Patrick    時間: 2009-10-6 15:50
近期睇緊這本:
The Time Traveler's Wife by Audrey Niffenegger
作者: witchycatcat    時間: 2009-10-7 10:26
原帖由 Patrick 於 2009-10-6 15:50 發表
近期睇緊這本:
The Time Traveler's Wife by Audrey Niffenegger

原著寫成點..?
我同vv都睇左佢套戲,覺得男主角d時間性跳得太快,情節有點難明....
好懷疑如果原著文字點樣交待...
作者: Patrick    時間: 2009-10-8 11:33
原帖由 witchycatcat 於 2009-10-7 10:26 發表

原著寫成點..?
我同vv都睇左佢套戲,覺得男主角d時間性跳得太快,情節有點難明....
好懷疑如果原著文字點樣交待...

睇左冇幾多, 但都跟得好清楚, 好易明!
作者: hkyen    時間: 2009-11-2 21:42
我正在看乙一的平面犬

登錄/註冊後可看大圖

作者: WinggniW    時間: 2009-11-3 14:19
原帖由 slowrunner 於 2009-10-5 21:27 發表

我每次經過書局都好想買, 多謝師兄師姐介紹!
作者: runrun    時間: 2009-11-3 18:08
原帖由 WinggniW 於 2009-11-3 14:19 發表

我每次經過書局都好想買, 多謝師兄師姐介紹!

我喺旺角教協田園書屋買咗,特價$78
作者: WinggniW    時間: 2009-11-3 21:13
原帖由 runrun 於 2009-11-3 18:08 發表

我喺旺角教協田園書屋買咗,特價$78

runrun師姐~~~請問唔係教協會員有無discount呢?
作者: 山比    時間: 2009-11-4 23:58
我少看小說,剛完成《大江大海》,看完很震憾呀。
《中文解毒》也很好,值得一看再看!
作者: runrun    時間: 2009-11-5 15:40
原帖由 WinggniW 於 2009-11-3 21:13 發表

runrun師姐" />" />" />" />~~~請問唔係教協會員有無discount呢?

唔好意思,翻去睇清楚,應該係$89,因為一次過買了兩本書,另一本才是$78;
是要show會員證的,如果你買得多嘢的話(還有supermarket 及大量文貝),我可以借證俾你。

作者: kito807    時間: 2009-11-6 09:34
原帖由 囧山比 於 2009-11-4 23:58 發表
我少看小說,剛完成《大江大海》,看完很震憾呀。
《中文解毒》也很好,值得一看再看!

請問《大江大海》內容關於d咩架?
龍應台我看過她的 《親愛的安德烈》,也是一本不錯的書
作者: WinggniW    時間: 2009-11-6 11:02
原帖由 runrun 於 2009-11-5 15:40 發表

唔好意思,翻去睇清楚,應該係$89,因為一次過買了兩本書,另一本才是$78;
是要show會員證的,如果你買得多嘢的話(還有supermarket 及大量文貝),我可以借證俾你。

唔該runrun師姐, 我都係買一兩本書而已, 所以都係唔麻煩你了 , 謝謝!
作者: WinggniW    時間: 2009-11-6 11:04
原帖由 kito807 於 2009-11-6 09:34 發表

請問《大江大海》內容關於d咩架?
龍應台我看過她的 《親愛的安德烈》,也是一本不錯的書

可以參考新報 及有關《大江大海》龍應台專訪

《目送》都好好睇o架

作者: Ning    時間: 2009-11-7 11:58
原帖由 比因 於 2009-10-5 23:14 發表
我會睇下書, 不過無乜心機, 睇一陣就會去做其他野

所以本 《中東現場》睇足幾年都未睇完!

This love this book.
作者: 力    時間: 2009-11-7 12:27
正番睇村上嘅[關於跑步, 我說的其實是.........]
作者: kito807    時間: 2009-11-7 12:39
原帖由 Lex 於 2009-11-7 12:27 發表
正番睇村上嘅[關於跑步, 我說的其實是.........]

呢本我都有, 呢本好睇呀!
作者: hellobbandre    時間: 2009-11-13 14:51
睇緊 E 本書,不過真係要有會計,審計既專業知識,先會有共嗚.我有所以我覺得好睇
作者: runrun    時間: 2009-11-17 15:10
介紹大家一本值得一看的好書:

「中國文明的反思」
作者:蕭建生
新世紀出版社

不過要買「中國大陸禁止發行海外未删節版」喎!

上星期六在旺角教協田園書屋買了她最後一本,職員話呢個星期唔會翻到貨,
大家如果要買就可能要到別處看看了。

作者: saki    時間: 2009-11-18 00:55
剛睇完陳雲的執正中文, 現在開工開始看村上春樹的1Q84.............
作者: kito807    時間: 2009-11-18 11:14
原帖由 saki 於 2009-11-18 00:55 發表
剛睇完陳雲的執正中文, 現在開工開始看村上春樹的1Q84.............

1Q84 必買呀~  

不過睇埋依家睇緊0個本大江大海先

ching 買幾錢呀??
作者: saki    時間: 2009-11-18 12:56
原帖由 kito807 於 2009-11-18 11:14 發表

1Q84 必買呀~  

不過睇埋依家睇緊0個本大江大海先

ching 買幾錢呀??

$16x (平裝版),  旺角樂文

另大江大海都買左, 宜家排緊隊........
作者: minilover    時間: 2009-11-19 23:37
標題: Tennis Fans - Agassi
I have just started to read "Open" by Andre Agassi.  Very interesting book and good inside tennis stories.  
作者: hkyen    時間: 2009-11-20 10:57
原帖由 minilover 於 2009-11-19 23:37 發表
I have just started to read "Open" by Andre Agassi.  Very interesting book and good inside tennis stories.  

Ha Ha!I prefer to read "On the Line" from serena williams
作者: hellobbandre    時間: 2009-11-20 17:10
原帖由 minilover 於 2009-11-19 23:37 發表

On sales now? I want to buy one, how much?

Thanks
作者: minilover    時間: 2009-11-21 23:09
Yep it's on sale now.  I got mine in Dymocks, HKD$187.
作者: slowrunner    時間: 2009-12-14 23:09
原帖由 runrun 於 2009-11-17 15:10 發表
介紹大家一本值得一看的好書:

「中國文明的反思」
作者:蕭建生
新世紀出版社

不過要買「中國大陸禁止發行海外未删節版」喎!

上星期六在旺角教協田園書屋買了她最後一本,職員話呢個星期唔會翻到 ...

除了作者唚氣啲之外, 很好看, 內容十分好.
作者: runrun    時間: 2009-12-15 10:16
原帖由 slowrunner 於 2009-12-14 23:09 發表

除了作者唚氣啲之外, 很好看, 內容十分好.

嘩!你咁快睇完嗱!

我都驚俾人話我介紹啲悶書,冇曲折懸疑、又冇浪漫温情,只有個百古佬喺到齋講,
唚氣啱我,我都好唚氣!
作者: slowrunner    時間: 2009-12-15 14:04
原帖由 runrun 於 2009-12-15 10:16 發表

嘩!你咁快睇完嗱!

我都驚俾人話我介紹啲悶書,冇曲折懸疑、又冇浪漫温情,只有個百古佬喺到齋講,
唚氣啱我,我都好唚氣!

百古佬啱我,我都係!
作者: Left3    時間: 2009-12-15 21:56
大江大海!
very touching, excellent writing!
作者: slowrunner    時間: 2009-12-15 23:53
原帖由 Left3 於 2009-12-15 21:56 發表
大江大海!
very touching, excellent writing!

Absolutely!
作者: runrun    時間: 2009-12-16 13:32
原帖由 Left3 於 2009-12-15 21:56 發表
大江大海!

agree !
作者: kito807    時間: 2009-12-16 13:48
大江大海!

我都睇完喇, 睇到眼濕濕

每個故事結尾都完得好好
作者: kito807    時間: 2009-12-19 14:03
http://www.douban.com/doulist/37375/?start=75

20世纪100部最佳中文小说《亚洲周刊》评选,评委名单:
   中国大陆:余秋雨、王蒙、王晓明、刘再复、谢冕
   香港:刘以鬯、黄继持、黄子平
   台湾:南方朔、施淑
   北美地区:郑树森、王德威
   马来西亚:潘雨桐、黄孟文
  收藏版本以我私人收藏版本为主

唔知大家睇過幾多本呢
我只睇過六本半, 半生緣睇到差不多完時跌左本書, 跟住又無再睇返
作者: blurmax    時間: 2009-12-19 15:12

I have read :  棋王, 浮躁, 酒徒, 未央歌, 人啊,人!, 射雕英雄传(1-4), 鹿鼎记(1-5), 呐喊, 骆驼祥子, 围城, 台北人, 老残游记.  (12)

http://blur2020.blogspot.com
作者: shogikin    時間: 2009-12-22 10:45
I have read :  棋王, 酒徒, 射雕英雄传(1-4),  呐喊
等4-5本
不過有D看過都無印象了

Kin in Running
作者: WinggniW    時間: 2009-12-23 11:39
大江大海!

岩岩開書睇~~~~
作者: kito807    時間: 2010-2-10 18:04
有幾多人睇緊 / 睇完 1Q84??
好似好賣得好多人都睇咁wo
我睇左 1/4
作者: shogikin    時間: 2010-2-10 19:43
原帖由 kito807 於 2009-12-19 14:03 發表
http://www.douban.com/doulist/37375/?start=75

20世纪100部最佳中文小说《亚洲周刊》评选,评委名单:
   中国大陆:余秋雨、王蒙、王晓明、 ...

刘以鬯原作的小說多數看過
正正正正正

作者: rhinokan    時間: 2010-2-10 21:39
大江大海好睇呀! (雖然唔係屬於我既年代@@……)
作者: runrun    時間: 2010-2-11 10:24
原帖由 rhinokan 於 2010-2-10 21:39 發表
大江大海好睇呀! (雖然唔係屬於我既年代@@……)

看後感覺是震撼......悲痛......無奈......!
自己處身現今年代,實在比那一代人幸運很多!
作者: kito807    時間: 2010-2-11 10:43
原帖由 runrun 於 2010-2-11 10:24 發表

看後感覺是震撼......悲痛......無奈......!
自己處身現今年代,實在比那一代人幸運很多!

國民黨被圍城時鬧饑荒, 龍應台跟媽媽回鄉尋找父親的墓,  <<管管你不要哭>>,
訪問一個老婆婆, 她唱出兒時在學校唱的歌竟是日文歌

呢幾段最深刻, 睇到眼濕濕呀
作者: slowrunner    時間: 2010-3-19 18:54
我們香港人喜歡去日本旅遊, 賞櫻花、歎溫泉、掃日版跑鞋、跑馬拉松、吃魚生..., 卻並不多人瞭解日本文化的底蘊及特徵。

《100個理由 : 給日本, 也給中國》 可幫助我們認識日本文化, 和中日兩國人民之間的情意結。

公共圖書館有此書。

作者: shogikin    時間: 2010-4-4 19:12
系統思維 系列-  薛俊良

作者: 大力蘇    時間: 2010-4-6 16:16
Had anyone read this book before??? I'm going to order it from Amazon.

登錄/註冊後可看大圖

作者: hkyen    時間: 2010-4-7 18:05
最近看過的有東野圭吾的-時生

登錄/註冊後可看大圖

沒有預期的精彩 可能他野心太大了 將幻想、懸疑、穿越、推理、親情熔為一爐

買這書時大概我只想 看看作者怎
解述背上寫的一話---看看作為我們的孩子,你覺得高興嗎?」孩子是否會回以:「我非常慶幸有你們這樣的父母。」

不算極品 卻是有味道的作品 不過東野先生都係繼續他的推理作品好了(小童伽利略)

作者: finewong    時間: 2010-4-7 20:38
原帖由 大力蘇 於 2010-4-6 16:16 發表
Had anyone read this book before??? I'm going to order it from Amazon.

只曾在網上看過蔡東豪對這本作介紹, 其中提及
最近讀過一本關於長跑的書,感動程度是近年罕見。
買了 Christopher McDougall 寫的 Born To Run 不到一年時間,書身貼滿了 Post-it,筆記散布書中多頁,但我仍覺得自己未讀完這本書。

(二之一):這是你應得的
(二之二):偉人跑手坎坷一生

作者: spmho    時間: 2010-4-8 07:34
原帖由 大力蘇 於 2010-4-6 16:16 發表

登錄/註冊後可看大圖

just to tell you that taiwan translate the book to Chinese, call 天生就會跑......
started to sell in Taiwan on Apr.....don't know whether hk will sell

作者: wongc    時間: 2010-4-8 11:33
剛從台灣回來.  到誠品轉了一圈已經買了一大堆書.  台灣的本土出品或翻譯小說都比香港平好多(比原著還要平).  臨出發前見商務賣1Q84兩本特價$267, 誠品折實賣$148.  買得好開心.
作者: kito807    時間: 2010-4-8 17:26
原帖由 wongc 於 2010-4-8 11:33 發表
剛從台灣回來.  到誠品轉了一圈已經買了一大堆書.  台灣的本土出品或翻譯小說都比香港平好多(比原著還要平).  臨出發前見商務賣1Q84兩本特價$267, 誠品折實賣$148.  買得好開心.

$148?!!! 是精裝還是平裝版?!
我在香港買了精裝要 $268 貴差不多一倍
作者: wongc    時間: 2010-4-8 18:29
原帖由 kito807 於 2010-4-8 17:26 發表

$148?!!! 是精裝還是平裝版?!
我在香港買了精裝要 $268 貴差不多一倍

咁我唔識分喎.  咪同我係商務見到嘅一樣, 兩本pack埋一齊, 都無咩包裝, 我估係平裝卦, 照書後面個價錢NT$700, 佢有85折, 再除4, 就係HK$148.
作者: saki    時間: 2010-4-9 10:15
原帖由 wongc 於 2010-4-8 18:29 發表

咁我唔識分喎.  咪同我係商務見到嘅一樣, 兩本pack埋一齊, 都無咩包裝, 我估係平裝卦, 照書後面個價錢NT$700, 佢有85折, 再除4, 就係HK$148.

平裝係香港樂文賣緊 $16x, 仲送十蚊現金卷!!!!
作者: kito807    時間: 2010-4-9 10:39
原帖由 saki 於 2010-4-9 10:15 發表

平裝係香港樂文賣緊 $16x, 仲送十蚊現金卷!!!!

依?! 唔通係我記錯左銀碼, 我都係樂文買, 都有送十蚊現金卷,

我記得買0個陣精裝同平裝差少少, 所以買左精裝

ps: 精裝即係硬皮封面, 平裝就係一般封面
作者: 燉奶佬    時間: 2010-4-9 10:45
原帖由 runrun 於 2009-12-16 13:32 發表

agree !

我都有睇大江大海,剛好去年有個做記者既朋友訪問作者,我托佢俾作者簽名呀,開心
作者: wongc    時間: 2010-4-9 11:05
原帖由 燉奶佬 於 2010-4-9 10:45 發表

我都有睇大江大海,剛好去年有個做記者既朋友訪問作者,我托佢俾作者簽名呀,開心

呢本香港賣幾錢呀?  我買NT$380 X 0.85 / 4 = $80.
作者: kito807    時間: 2010-4-30 19:31
各ching ctse 有無好書推介?

啱啱睇完 1Q84 依家無書睇, 又無乜頭緒

得閒落樂文行轉先
作者: slowrunner    時間: 2010-4-30 22:47
原帖由 kito807 於 2010-4-30 19:31 發表

得閒落樂文行轉先

時下香港年輕人愛看書,難得。

登錄/註冊後可看大圖

作者: runrun    時間: 2010-5-2 17:34
介紹一本並不是新書的書 ,可能很多人都曾經看過 :

" Seven Years in Tibet "
西藏七年與少年達賴

by Heinrich Harrer

原著是英文版,亦有中文釋本

這是一本自傳,作者奧地利人Heinrich記錄1939年他前往喜馬拉雅山探險,
途中被擄入戰俘營,他幾度嘗試越獄,終在1944年潛逃入西藏拉薩,
一住就是七年,他與當時仍是少年的達賴喇嘛友好,教授達賴英語及西方世界的種種,
這書是他記錄在這七年間的經歴。

此書曾被拍成電影(與書同名),都算大製作,430當晚回家後心血來潮找出VCD重看,
結果看到差不多天亮,影片拍攀雪山那段頗精采,外國人拍西藏的風景比自己中國人拍得吸引,
但表達西藏民風就怪怪地了。
作者: blurmax    時間: 2010-5-3 10:04

Highly recommend WONG Chiu Tat's Lonely Planet :

http://hk.news.yahoo.com/article/100329/3/h9iy.html

作者: 欣    時間: 2010-5-3 12:44
原帖由 blurmax 於 2010-5-3 10:04 發表

Highly recommend WONG Chiu Tat's Lonely Planet :

http://hk.news.yahoo.com/article/100329/3/h9iy.html

嗯..好想睇...blurmax兄是不是在3聯先有得買?
睇個書名仲以為是Lonely Planet呢,
作者: TinyWong    時間: 2010-5-3 19:48
我都睇書架
不過我睇既係生死教育,同生命,能量有關既
同埋睇一些社區發展,女性主義既書多.
例如; 西藏生死書,最後十四堂星期二的課.如果只有一年,等等.......

如果有好書既,都可以介紹比我丫.....

作者: blurmax    時間: 2010-5-4 00:39
嗯..好想睇...blurmax兄是不是在3聯先有得買?
睇個書名仲以為是Lonely Planet呢,

I bought it from Commercial Press Bookstore

登錄/註冊後可看大圖

作者: 欣    時間: 2010-5-5 00:44
原帖由 blurmax 於 2010-5-4 00:39 發表

I bought it from Commercial Press Bookstore

登錄/註冊後可看大圖

ok, thank you~
作者: runrun    時間: 2010-5-5 11:16
原帖由 wongc 於 2010-4-9 11:05 發表

呢本香港賣幾錢呀?  我買NT$380 X 0.85 / 4 = $80.

「大江大海」我喺教協田園書屋買$89(教協證有折)
作者: saki    時間: 2010-5-11 00:06
原帖由 kito807 於 2010-4-30 19:31 發表

得閒落樂文行轉先

等 Book 3 吧.................日本4月16日出左, 中文版9月到有吧.......................
作者: Ning    時間: 2010-5-11 20:50
原帖由 TinyWong 於 3/5/2010 19:48 發表
我都睇書架
不過我睇既係生死教育,同生命,能量有關既
同埋睇一些社區發展,女性主義既書多.
例如; 西藏生死書,最後十四堂星期二的課.如果只有一年,等等.......

如果有好書既,都可以介紹比我丫.....

西藏生死書 << GOOD BOR, I love this book. But need time to read and understand.
作者: 力    時間: 2010-5-12 23:43
剛剛睇完"武道狂之詩"1~5, 好正!
作者: sakithepooh    時間: 2010-6-4 11:19
如欲了解1989年4-6月1發生了什麼事, 不妨看看呢本書

http://1989report.hkja.org.hk/si ... -136&lang=zh-TW
作者: tstcktt    時間: 2010-10-19 12:02
最近看了「從A到A+」,即是 "Good to Great" 的中文譯本, 很不錯, 值得推介

以前看英文書為主,看書速度很慢,最近改看中文書,大概三至四日便看完一本了
作者: Oscarynk    時間: 2010-10-19 16:03
The Running Man by Gilbert Tuhabonye, metro

睇標題以為是講跑步的,但實際是一個Burundi跑手Gilbert的自傳,他一面描述自小在山區長大的生活,一面描述他中學最後一年遇上種族屠殺的一天,兩者互相呼應,看到一個跑手的訓練,如何助他在屠殺的一夜死裡逃生,如何在重大的生理心理受創後重新站起來,也由於他的信仰,如何化復仇的力量去接受身邊的人。他書中說2004年因受傷未能參加奧運,目標是2008年,但我查了一下網上的資料,只找到一則他取道倫敦去北京參加馬拉鈆的消息,但在比賽結果中卻找不到他的名字。

如果抱著取經的心態看這本書會有點失望,因為沒有怎的說他是如何的練習,但從他的經歷,卻讓我們看到原來簡約的生活才是跑步成功的要素,當然,面對賽制複雜的比賽,一個運動員還是要有好的教練為他安排,這是這位天才跑手後來到了美國才開始領略到個中的玄機。

我的書在圖書館借來,796.42092 TUH,純從文字上講,也是一本好書,要知作者是到了美國後才多用英文的,之前他是用法文為主呢。
作者: paulwywong    時間: 2010-10-19 16:51

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2