香港長跑網 - 長跑長友

標題: 有咩mizuno 戰鞋推薦 [打印本頁]

作者: 大舅    時間: 2009-9-29 16:54
標題: 有咩mizuno 戰鞋推薦
各位ching
小弟依家練習緊,想下年走渣打全馬。想問下mizuno 有邊款鞋岩走全馬同訓練呢?
我多數跑街既,請ching們多多指教。
作者: 卓卓    時間: 2009-9-30 15:55
原帖由 Mr.Incredible 於 2009-9-29 16:54 發表
各位ching
小弟依家練習緊,想下年走渣打全馬。想問下mizuno 有邊款鞋岩走全馬同訓練呢?
我多數跑街既,請ching們多多指教。

ching 請報上您的磅數,高度? (偏肥定偏瘦)
足形 ?(肩平足,高足弓,正常足型)

有了以上 2 項重要資料,ching / ctse 會比較容易回答您的問題.  
作者: 洛虎添    時間: 2009-9-30 16:37
* New Balance *
正常至高弓, NBx MR/WR 1906 or 1063/737

肩平 NBx MR/WR 1225/769

* Mizuno *
Normal to High Arch -> Rider/Creation(高里數)/Precision(Racing/Tempo)
Low Arch -> Nirvana(高里數)/Inspire(中度扁平足跑者, 練習)/Alchemy(中度以上扁平足跑者, 練習)/Elixir(Racing/Tempo)/Cabrakan(中度扁平足跑者, 越野/跑山/雨天跑步)/Renegade(嚴重扁平足跑者, 練習)/Ascend(輕至中度扁平足跑者,越野/跑山/雨天跑步)/Nexus(長課/練習, 輕度扁平足跑者)

from http://www.runningwarehouse.com/catpage-MRSMIZUNO.html
作者: 大舅    時間: 2009-9-30 17:26
Ching 我168cm 125lbs 正常足形....thanks
作者: tyler    時間: 2009-9-30 18:27
我記得MIZUNO有個R字頭系列,輕得尼又有成托
作者: 卓卓    時間: 2009-10-1 18:01
原帖由 Mr.Incredible 於 2009-9-30 17:26 發表
Ching 我168cm 125lbs 正常足形....thanks

ching  ,我會建議呢對
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=6186&extra=page%3D1

登錄/註冊後可看大圖

作者: lewischan    時間: 2009-10-4 00:38
Wave Rider 是MIzuno 中比較貴的
要去10K買才有8折
作者: 大舅    時間: 2009-10-4 23:17
今日買左對Aero 8 wide 了.....明天試跑先
作者: 卓卓    時間: 2009-10-5 22:02
原帖由 Mr.Incredible 於 2009-10-4 23:17 發表

期代 ching 您的跑後報告
作者: econecon    時間: 2009-10-5 22:55
原帖由 lewischan 於 2009-10-4 00:38 發表
Wave Rider 是MIzuno 中比較貴的
要去10K買才有8折

大把地方做八折喎rider
作者: econecon    時間: 2009-10-5 22:56
原帖由 Mr.Incredible 於 2009-10-4 23:17 發表

我都諗緊呢對, 我同ching身高體重幾乎完全一樣.. 我感覺rider太重
作者: wewahaha    時間: 2009-10-6 08:06
低過8折同大減價唔敢講,
買mizuno鞋8折好多地方都有,
不過人地話明去10k先有8折,
咁講咪即係搗人米,
比人話搞亂檔就唔好啦
作者: 大舅    時間: 2009-10-6 11:17
昨晚出去跑左11km,感覺唔錯,對鞋夠輕保護性夠強,腳無咩痛同不良反應,今次可能搵岩鞋呀! 之前著剔牌,跑較長途就會腳跟同腳底痛,現在好只用來走短程同衝圈啦
作者: 卓卓    時間: 2009-10-7 23:04
原帖由 Mr.Incredible 於 2009-10-6 11:17 發表
昨晚出去跑左11km,感覺唔錯,對鞋夠輕保護性夠強,腳無咩痛同不良反應,今次可能搵岩鞋呀! 之前著剔牌,跑較長途就會腳跟同腳底痛,現在好只用來走短程同衝圈啦

弓起,弓起,此終能買到合適自己既鞋仔,又有連續性既series , 是非常幸福的哦
作者: 大舅    時間: 2009-10-12 16:23
再來試跑報告.....早二日用Areo 8 跑左19km.....感覺依然良好,對腳無咩投訴,時間仲好左tim
想跑長距離既ching 們可以考慮呢對!
作者: ivy    時間: 2009-10-16 17:18
我怎樣知道自己是: 高足弓或正常足型
作者: Kinght    時間: 2009-10-16 22:04
原帖由 ivy 於 2009-10-16 17:18 發表

其實我都想知...
作者: vaio    時間: 2009-10-16 22:53
原帖由 ivy 於 2009-10-16 17:18 發表

睇睇啦!
http://www.runnersworld.com/article/0,7120,s6-240-319-326-7152-0,00.html
作者: pokingrun    時間: 2009-10-16 23:35
咁多位CHing:
問一下,Wet test我應該是扁平足,但在Doctor Kong度試,佢地話我是正常,只是足弓位下垂.
咁我應該買邊種跑鞋?
我170cm, 63Kg
作者: 卓卓    時間: 2009-10-17 00:05
原帖由 pokingrun 於 2009-10-16 23:35 發表
咁多位CHing:
問一下,Wet test我應該是扁平足,但在Doctor Kong度試,佢地話我是正常,只是足弓位下垂.
咁我應該買邊種跑鞋?
我170cm, 63Kg

Areo 8
作者: econecon    時間: 2009-10-17 01:46
原帖由 wewahaha 於 2009-10-6 08:06 發表
低過8折同大減價唔敢講,
買mizuno鞋8折好多地方都有,
不過人地話明去10k先有8折,
咁講咪即係搗人米,
比人話搞亂檔就唔好啦

唔知點解我笑左
作者: ivy    時間: 2009-10-17 09:15
標題: 回復 18# 的帖子
多謝你. 等我試下先.
作者: ivy    時間: 2009-10-17 09:24
我158cm 130lbs 正常足形
應該買那個款號
作者: pokingrun    時間: 2009-10-17 11:22
標題: 回復 20# 的帖子
>Areo 8

剛剛跑完步番來
唔該晒!!
作者: pat    時間: 2009-10-17 12:01
用Spacer跑全馬,會唔會太薄?
作者: Edward    時間: 2009-10-21 22:27
spacer適唔適合中arch,140lbs既人著? 會唔會過薄?
我諗住一係買呢對一係買lsd2...
作者: denis3885    時間: 2009-10-23 13:37
標題: Mizuno
  我著開 wave Idaten 都幾好穿及舒服,不過是早兩年在深圳專門店購買。
作者: sunshine    時間: 2009-10-23 15:26
原帖由 denis3885 於 2009-10-23 13:37 發表
  我著開 wave Idaten 都幾好穿及舒服,不過是早兩年在深圳專門店購買。

ching 想問下你對鞋跑長課或者街課會唔會較單薄,因為我考慮緊買番對 idaten 4 wide

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2