香港長跑網 - 長跑長友

標題: ram跑步紀錄-09年3月重新開始 [打印本頁]

作者: ram    時間: 2008-3-30 23:11
標題: ram跑步紀錄-09年3月重新開始
小弟想寫Blog想左好耐
但係都得個想字" />" />
今日湊巧有機會落場跑 (平日係跑機)" />" />

又見到有ching開個新Blog

一於就今日開始啦" />" />

請各ching多多指點下小弟

等小弟將來有機會比賽時可以望到ching們的尾燈

小弟定不勝感激~

作者: ram    時間: 2008-3-30 23:26

今日早上吃過brunch,中午時份有d陽光
左去葵芳運動場行下
倒後行左幾個圈 (睇電視話久不久倒後行會有益處)
當時都沒有幾個人跑步
作者: ram    時間: 2008-3-30 23:36
下午時份帶女兒去了沙田探外婆

不過下午天色開始陰暗

濕漉漉的感覺不太好受

因利乘便
就一於去埋沙田運動場跑番轉
作者: ram    時間: 2008-3-30 23:49
今日目標8k均速跑

因平日多跑機關係

又因今日更濕熱的環境

預計時間一定慢過跑機...............

不打緊,只係練習遮.........

真係跑得幾甘下......
作者: ram    時間: 2008-3-30 23:58
平均每一圈要成2'20"  

最後第20個圈博命跑都要2'02"...........  

8k總時間 47'xx"   

作者: ram    時間: 2008-3-31 00:05
跑完步天黑了

運動場開了燈, 反而多了人跑步喎  

小弟亦打道回府吃晚飯了

回途上心想4月8k要跑40'樓下真係好渺茫  
作者: ram    時間: 2008-3-31 00:16
小弟剛買了STR600不久

不太熟悉其操作
請問ching如何可以check每圈時間 ?

謝謝~

作者: lvrunner    時間: 2008-3-31 04:58
ram 兄,

Thanks for posting your training blog and pictures.  I enjoy reading it . Keep up the good work of running outside.
作者: Gills    時間: 2008-3-31 12:25
恭喜晒ram兄開Blog大吉, 影左好多運動場既相, 實在令人好感動, 尼度係我中學舉行運動會既地方, 亦係開始踏出跑步生涯既第一步, 知道你買左CASIO STR600, 買左咩顏色? 如要check圈速時間, 係正常顯示時間, 然後按"Mode" button 2次(mode button is located at the left corner), 跟著隻錶會顯示紀錄日期於右下,再按右下"Forward" button, 就可以check到圈速. check完再按"Mode"返回日常時間, 如果唔太明小弟再夜D post 張相上黎詳解.

登錄/註冊後可看大圖

原帖由 ram 於 31-3-2008 00:16 發表
小弟剛買了STR600不久

不太熟悉其操作
請問ching如何可以check每圈時間 ?

謝謝~

作者: ram    時間: 2008-4-1 01:14
原帖由 Gills 於 2008-3-31 12:25 發表
恭喜晒ram兄開Blog大吉, 影左好多運動場既相, 實在令人好感動, 尼度係我中學舉行運動會既地方, 亦係開始踏出跑步生涯既第一步, 知道你買左CASIO STR600, 買左咩顏色? 如要check圈速時間, 係正常顯示時間, 然後按"Mod ...

明白了,剛剛check到所有20個圈的時間

many thanks Gills 兄

小弟買的是黑色紅掣STR600(當時只有一種顏色)

誰不知今日行過再望,竟然還有白色,黑色黃掣..........真係激死人  
作者: kenneth    時間: 2008-4-1 08:53
作者: ram    時間: 2008-4-1 09:28
原帖由 kennethwat 於 2008-4-1 08:53 發表

ching 紅掣都不錯吧 ,如果買了黑掣,跑時按掣,都唔知個掣在那裡

ching也說得對,紅掣都好方便用

當跑到史史下既時候都好容易按得到
作者: ram    時間: 2008-4-1 14:11
今日天氣不太好,望出去白茫茫,有霧又有d雨
不打緊,我中午又去跑下機

上到gym只得幾丁人,頗冷清
跑了6k, 時間 33'24"
平均時速10.78km/hr
可能星期日跑完8k運動場重有d疲倦
又或者開頭跑得太快了 (14km/hr)
明日都係由慢到快好了

沖完涼返到公司,一個蘋果一個火龍果又一餐
明天再黎過~

作者: Gills    時間: 2008-4-1 14:21
其實STR600出過好多顏色, 不過唔係間間AD都齊款,下次再計時,按1吓Mode會去返計時功能,錶面亦會出現last o個次既紀錄時間, 然後長按紅色掣, 錶面會出現CLR字樣, CLR means Clear, 一直長按至"Bee"一聲, 而該次之紀錄就會被清除, 再按"START"掣就可重新計時. 哈哈...我地有隻同款同色既錶, 咁下次荃灣活動就可以憑錶認人啦...

原帖由 ram 於 1-4-2008 01:14 發表

明白了,剛剛check到所有20個圈的時間

many thanks Gills 兄

小弟買的是黑色紅掣STR600(當時只有一種顏色)

誰不知今日行過再望,竟然還有白色,黑色黃掣..........真係激死人  g ...

作者: blurmax    時間: 2008-4-1 14:45

ram,

U've started a detailed running log - keep it up!

By the way I use Casio G-Shock too.  Red button is good.

http://blur2020.blogspot.com
作者: Gills    時間: 2008-4-1 23:06
中午跑完多數食件三文治加啡, 唔夠就加多隻蕉, ram兄兩個生果頂唔頂到晚餐, 定係有下午茶Tea 一 Tea.

原帖由 ram 於 1-4-2008 14:11 發表
一個蘋果一個火龍果又一餐

作者: ram    時間: 2008-4-2 00:18
原帖由 Gills 於 2008-4-1 23:06 發表
中午跑完多數食件三文治加啡, 唔夠就加多隻蕉, ram兄兩個生果頂唔頂到晚餐, 定係有下午茶Tea 一 Tea.fgj" />

緊係要tea啦Gills兄

三點零鐘要飲一杯三合一麥片再黎一pack咸餅乾  

至可以頂到晚餐  
作者: ram    時間: 2008-4-2 00:36
另外,謝謝更多位ching的鼓勵和支持  

如小弟有任何可以改進的地方

請各ching們多多提點下
作者: ram    時間: 2008-4-2 00:43
原帖由 Gills 於 2008-4-1 14:21 發表
其實STR600出過好多顏色, 不過唔係間間AD都齊款,下次再計時,按1吓Mode會去返計時功能,錶面亦會出現last o個次既紀錄時間, 然後長按紅色掣, 錶面會出現CLR字樣, CLR means Clear, 一直長按至"Bee"一聲, 而該次之 ...

非常清楚,早知唔洗花更多時間睇說明書

上黎問下就清楚曬

非常感謝Gills兄的幫忙

果然係一隻好實用又抵用既STR600!
作者: Gills    時間: 2008-4-2 09:04
標題: 回復 19# 的帖子
ram兄唔好客氣, 尼度各位C兄都非常熱誠, 說明書我都冇睇過, 都係亂按一通試吓摸吓按出黎, o個本說明書印得又細隻字又難明, 對於我尼D近視亞伯, 真係攪唔掂.
作者: ram    時間: 2008-4-2 14:14
Gills,買錶當日小弟好有心機睇說明
之但係睇完都唔明.......
下次都係費事睇~

作者: ram    時間: 2008-4-3 08:51
08年4月2日(星期三)

跑開唔好停
今日中午繼續跑機,目標8K
大部份時間速度係11

跑到尾段有位女士在小弟側邊另一步機跑
(全部有8部跑機,當時只得小弟在跑)
小弟跑到周身臭汗,聞到陣陣芳香真係人都精神d
真係不其然加把勁加到12.5

由於小弟係除下眼鏡,看不到女士容貌
最後都跑完喇,戴上眼鏡一看……….
原來係麥記火腿X
失望之餘急急腳去沖涼走人了……

今天記錄: 8K 44’2x”
無乜進展~
作者: Alfred    時間: 2008-4-3 10:58
標題: 回復 22# 的帖子
哈哈!!ching 下次記得唔好帶眼鏡住,去冲凉cool down 吓先。
作者: Gills    時間: 2008-4-3 11:20
標題: 回復 22# 的帖子
ram兄, X記火腿, "巴啦爸爸爸" - "I'm loving it".  
作者: ram    時間: 2008-4-3 22:48
標題: 回復 24# 的帖子
Gills兄真鬼馬
作者: ram    時間: 2008-4-3 23:01
08年4月3日

今朝早返工真係覺得好疲倦
諗住今日都係休息一天   

但是到了中午又覺得ok喎

又走去GYM跑了5K  @ 28'xx"
都係差不多........差

看見這兒的ching們的成績驚人
自己更要努力
希望呢幾日假期可以去運動場練習下~
作者: ram    時間: 2008-4-5 23:54
08年4月5日

今日周六假期天晴,白天係親女日,同女兒周圍行下又一日
聽Gills兄講東薈城d outlet 可以一行
於是就去行下
果然有好幾間大牌子運動用品outlet:

三間:
小弟覺得d款式一般
價錢ok唔算貴
作者: ram    時間: 2008-4-5 23:57
just do it:
款式麻麻
價錢唔平~
作者: ram    時間: 2008-4-6 00:01
反而NB就好d
價錢比較大眾化
小弟睇中左一件跑步背心
諗住返轉頭先買
點知後來女兒扭計要走人無買到.........
作者: ram    時間: 2008-4-6 00:14
這兒有個美食廣場
d野食都ok架
可以一試
搵位可以行入一點
遠眺昂平360一帶景色~
作者: ram    時間: 2008-4-6 00:23
講左更多閒話
要入正題喇

08年4月5日晚上
食過晚飯打點下
走左去葵芳運動場練習
原本諗住學下ching跑interval
點知跑唔郁..............
唯有均速跑
作者: ram    時間: 2008-4-6 00:31
原來晚上好多人跑步
重有d妹妹仔著件超迷你背心跑........
小弟跟住一位少年跑步(落後100米左右)
跑左10幾個圈都係相距100米
大家都非常均速
結果:  8K 49"xx
真係最慢呢一次

作者: ram    時間: 2008-4-6 00:36
跑完都晚上10點
都仍然唔少人跑
其中可能有d係下星期日跑荃灣8k都唔奇~

作者: Gills    時間: 2008-4-7 10:22
ram兄真係開心, 可以同囡囡一些去東涌玩, 下次她扭計帶佢去地庫個巨型超市, 任"簡"零食, 到時就開心番啦. 買唔到心頭好, 唯有下次得閒又再黎過, 有需要小弟亦可代勞.

原帖由 ram 於 6-4-2008 00:01 發表
反而NB就好d
價錢比較大眾化
小弟睇中左一件跑步背心
諗住返轉頭先買
點知後來女兒扭計要走人無買到.........

作者: Gills    時間: 2008-4-7 10:28
東涌個"大食代"好多選擇, 唯一最唔底係飲品, 一杯普通不過既汽水都over $10.

原帖由 ram 於 6-4-2008 00:14 發表
這兒有個美食廣場
d野食都ok架
可以一試
搵位可以行入一點
遠眺昂平360一帶景色~   

作者: Gills    時間: 2008-4-7 10:33
ram兄咪其中一位參賽者law, D照片令人想起放工係度練習既日子同埋以前位女友, 不過尼度真係好多人練, 唔知係唔係多學校關係.

原帖由 ram 於 6-4-2008 00:36 發表
跑完都晚上10點
都仍然唔少人跑

作者: ram    時間: 2008-4-7 13:57
原帖由 Gills 於 2008-4-7 10:28 發表
東涌個"大食代"好多選擇, 唯一最唔底係飲品, 一杯普通不過既汽水都over $10.

下次先去底層超市買定飲品
不過大部份套餐都有湯飲~
作者: ram    時間: 2008-4-7 14:06
原帖由 Gills 於 2008-4-7 10:33 發表
ram兄咪其中一位參賽者law, D照片令人想起放工係度練習既日子同埋以前位女友, 不過尼度真係好多人練, 唔知係唔係多學校關係.

睇黎Gills兄係這兒有不少難忘的回憶
小弟離開了這兒十幾年
兜兜轉轉又回來了
年輕時的往事真令人回味~
作者: michaelyw    時間: 2008-4-7 18:44
原帖由 ram 於 2008-4-6 00:36 發表
跑完都晚上10點
都仍然唔少人跑

很熱鬧,沙田運動場都未必比得上~
我在這裡難找400m運動場,要不是美式足球大球場,就是一塊大草地。
作者: ram    時間: 2008-4-8 00:21
原帖由 michaelyw 於 2008-4-7 18:44 發表
很熱鬧,沙田運動場都未必比得上~
我在這裡難找400m運動場,要不是美式足球大球場,就是一塊大草地。

米高兄,幸好小弟住過的地區附近都有400米運動場方便跑步
不過米高兄彼岸地方大,空氣又好
這些都是香港所欠缺的~
作者: ram    時間: 2008-4-8 00:37
早兩日係葵芳跑左8k
覺得頗疲累,要抖抖
要回一回留番d星期日8k

昨日 (4月6日)沒有練習
下午因有事要返天水圍一轉
返到曾經住了十年的地方
感覺真係好特別
在這兒開始有自己的家
又在這兒當了父親..............
環境非常舒服

作者: ram    時間: 2008-4-8 00:44
天水圍運動場曾經是小弟經常跑步之地
辦妥事情後都禁不住要再去走一走  

進入運動場後覺得好親切和舒服

作者: ram    時間: 2008-4-8 00:50
拍了幾張照片
天氣都頗熱
但亦有不少人跑步

作者: ram    時間: 2008-4-8 01:07
雖然不是穿著跑步衫褲
但都落場行了個圈

邊行邊想起往事
心裡突然有點感動
這時才明白Gills兄的感覺~
作者: Gills    時間: 2008-4-8 12:18
標題: 回復 44# 的帖子
ram兄D照片影得真係好有feel, 有感情的確唔同, 天水圍既壯闊環境的確令人感到非常舒適, 上年年尾有機會跟屋村旅行團去濕地公園, 順道走走天水圍及流浮山, 一樂也.
作者: lvrunner    時間: 2008-4-8 12:27
So many tracks in HK to run and jog, good for the feet, nice and soft surface.

Here in Vegas, no public tracks at all.  Actually nobody runs on tracks here. Everyone either goes to the gym or runs on the streets around their neighbourhoods (like me).
作者: kenneth    時間: 2008-4-8 12:30
作者: Gills    時間: 2008-4-8 14:09
Kenneth兄唔介紹都冇留意到近看台既跑道, 原來除左8條標準線外, 仲有額外4線大直路, 練速度最正, 企係看台觀望跑手操練, 好似係沙田D練馬師咁, 場面極之壯觀. 下次去天水圍一定要去走番轉.

原帖由 kennethwat 於 8-4-2008 12:30 發表
CHING 小弟都是在天水圍開始有自己的家,天水圍運動場,是小弟心目中一個完美的球場 ,小弟最鐘情近看台邊多了四條跑線 ,熱身的欄杆在屯門的運動場找不到 ,近邊的草地曾有不少CHING 留下 ...

作者: awyh    時間: 2008-4-8 20:00
原帖由 lvrunner 於 2008-4-8 12:27 發表
So many tracks in HK to run and jog, good for the feet, nice and soft surface.

Here in Vegas, no public tracks at all.  Actually nobody runs on tracks here. Everyone either goes to the gym or runs ...

恕小弟見識淺簿,我成日以為外國地方大,可以跑步的地方自然比香港多。
作者: lvrunner    時間: 2008-4-9 05:55
原帖由 awyh 於 2008-4-8 04:00 發表

恕小弟見識淺簿, 我成日以為外國地方大,可以跑步的地方自然比香港多。

awyh,

It depends on what cities you live in North America.  Some cities have excellent outdoor running facilites, some don't.  Las Vegas is situated in a high desert.  The temperature in the summer would go up to the mid 40Cs or even 50Cs.  You can easily fry an egg on the concrete sidewalk.  Who would want to run outside from May to end of August?  When I do my marathon training, I usually get up at around 3:30am and go out to do my LSD and come back inside the house before 7:30am. That is all I can handle.  I don't like going to the gym and running on treadmills (deadmills).  I did run last year when the temperature hit 48C at noon time.  I wet my shirt and shorts with cold water then ran around my neighbourhood for 1 mile.  I think I hit my 1 mile PB!!   It was like running inside a sauna room, my shirt and pants were all dried when I finished.  

We actually have outdoor training tracks but all belong to the high schools and they lock the gate when school is over.  We do have a lot of mountain trails, very good sceneries but again, too hot to run on it during summer time.

Sorry ram for hijacking your thread.

作者: ram    時間: 2008-4-9 09:07
回復 45# 46# 47# 的帖子

更多位ching, 天水圍的確係一個安居的樂土
地方寬敞,空氣又好又多綠化
可惜小弟為了照顧小女和教育問題才離開了  
如有興趣可相約往天水圍跑番轉  
作者: ram    時間: 2008-4-9 09:28
回復 50# 的帖子

lvrunner,絕對歡迎ching發言
由此可以知道ching彼岸的情況,更可增廣見聞呢
不說不知原來Las Vegas 會有成40Cs-50Cs,真係熱得交關!  

作者: kenneth    時間: 2008-4-9 09:31
作者: Alfred    時間: 2008-4-9 09:33
標題: 回復 53# 的帖子
好一個偉大的父親。"孟母三遷"乎?
作者: ram    時間: 2008-4-10 08:49
補番兩日d紀錄:

08年4月7日

中午跑機
由於禮拜日要玩荃灣8k,今日走只6k保留點體力

時間如下:
1   6'12"
2   5'28"
3   5'21"
4   5'20"
5   5'11"
6   4'59"

總時間:32'31"

都係由慢開始,跑順左至慢慢加速
個人會舒服d
禮拜日8k都係咁跑穩陣d (可以跑畢全程)

作者: ram    時間: 2008-4-10 08:56
08年4月8日

今日決定只慢慢跑機3k
保持輕量運動

時間 18'xx"
真係超慢,要保留體力~  

另外做了3組器械,收工
作者: Gills    時間: 2008-4-10 09:22
標題: 回復 55# 的帖子
ram兄一定可以跑畢全程, 以現時狀態唔錯, 又可以邊跑邊欣賞荃灣海景, 留著跑係最舒服, 到最後仲有氣先衝返段, 以現時練跑既速度, 應可做sub 45min.尋晚同Kenneth走左轉, 佢話絛路有部份路段較窄, 所以跑出馬路前段要小心, 因較多人同路面較窄, C兄幾奈冇玩過比賽?
作者: ram    時間: 2008-4-10 10:14
原帖由 Gills 於 2008-4-10 09:22 發表
ram兄一定可以跑畢全程, 以現時狀態唔錯, 又可以邊跑邊欣賞荃灣海景, 留著跑係最舒服, 到最後仲有氣先衝返段, 以現時練跑既速度, 應可做sub 45min.尋晚同Kenneth走左轉, 佢話絛路有部份路段較窄, 所以跑出馬路前段要 ...

謝謝Gills兄的鼓勵
小弟對上一次比賽係 07nike 10
都有成5個月lor
心情有d緊張
作者: Gills    時間: 2008-4-10 11:47
當係玩吓, 同埋可認識到大家, 已經係最大收穫, 攞獎都冇咁高興, 當平常練習咁面對就得啦.

原帖由 ram 於 10-4-2008 10:14 發表

謝謝Gills兄的鼓勵
小弟對上一次比賽係 07nike 10
都有成5個月lor
心情有d緊張 " />  

作者: ram    時間: 2008-4-14 00:32
今天是小弟生平第二個長跑比賽
荃灣區迎北京奧運長跑比賽8k

起跑前有點兒擔心會下雨,幸好得老天爺照顧
過程頗順利

開跑後一直都逢人..........比人過
心想自己能力有限,都是保留一點力氣去完成比賽  
一班ching一早已經消失於前面的人群之中..........  
作者: ram    時間: 2008-4-16 14:18
續.........

跑硬地的確比跑機吃力
感覺自己沿途都係得個捱字
幸好最終可以跑畢全程
時間自己覺得滿意了: chip time 44'58"
(竟然給Gills兄估中左sub45)
好享受這一次的8k比賽
更高興是可以認識到更多位ching呢
作者: Gills    時間: 2008-4-16 14:52
標題: 回復 61# 的帖子
ram兄唔好咁謙, 以你多年跑馬路既功力加上運動場既操練(葵盛圍.各位C兄如果唔熟葵青區, 葵盛圍係圍繞住一眾公屋跑既一條馬路, 當中經過好多學校,醫院,泳池等等, 路面有平也有伏, 最斜既斜路有成超過45度, 長超過400米, o個區既學校經常跑此線訓練學生, 我諗ram兄都係其中一員), 可應付有餘, 只係少跑比賽, 所以未習慣比賽節奏, 他日習以為常, 必能成為本網其中一位Top Runner.
作者: ram    時間: 2008-4-16 16:55
回復 62# 的帖子

真是要點唱首譚校長的"無言感激".以感謝Gills兄給小弟的鼓勵和支持:

每次遇上夜靜沒法去入睡 最愛看舊照舊物或會悄落淚
彷彿像從前的歡笑 過去落寞的眼淚 再緬懷內裡血汗水

偶爾倦透倦極或會說負累 每每念到是熱愛卻伴聚
歡呼聲時常衝擊我 教我踏步不畏懼 縱有困難亦要拚命追

歲月無聲消逝 歡呼中不會醉 得到了我會繼續進取
信念藏於心內 感激暖暖熱愛 即使我有淚笑著強忍

某程度上這首歌都與我們長跑愛好者的心聲很相似
亦送給這裡的各位ching,姐共勉之
作者: Gills    時間: 2008-4-16 17:12
標題: 回復 63# 的帖子
嘩, 多謝哂ram兄, 一番心意, 咁小弟就唔打咁多字, 送你一首哥哥既"奔向未來日子".

http://v.youku.com/v_show/id_cd00XMjMwNTg4NDQ=.html
作者: ram    時間: 2008-4-16 17:48
Gills兄,首歌仔都係借花敬彿而已
thanks a lot

補兩日操練紀錄:

08年4月14日
中午跑機 6k, 33'24" 平均 10.78
(昨日跑完比賽有點疲倦,明天要休息一天)

08年4月16日
中午跑機 6k, 32'31" 平均11.07
(休息了一日,狀態回了不少,最後1k越跑越精神可以維持12
可惜時間關係要返去開工)
作者: ram    時間: 2008-4-18 17:20
08年4月17日

比對腳休息下
做了數樣上身weight training 3 組 (都幾金下) 收工

08年4月18日
今日目標 8k, 對腳休息一天後好好多

1  5'52"
2  5'23"
3  5'10"
4  5'09"
5  5'10"
6  5'09"
7  5'09"
8  5'10"

總時間: 42'12" 平均 11.37

如果跑荃灣果日有呢個時間就好啦
不過都叫做有d進步,也是目前跑機的最好時間了
希望遲d跑街也可做到呢個時間 ~
作者: blurmax    時間: 2008-4-18 19:57

Gills & Ram,

I dedicate this song to U both :

http://hk.youtube.com/watch?v=uUjIA3Rt7gk
作者: ram    時間: 2008-4-18 21:05
原帖由 blurmax 於 2008-4-18 19:57 發表

Gills & Ram,

I dedicate this song to U both :

http://hk.youtube.com/watch?v=uUjIA3Rt7gk

I ran,果然係節拍強勁,聽住黎跑就o岩feel
thanks blurmax兄
作者: tkytea    時間: 2008-4-19 00:22
blurmax兄:這歌是否boy george年代的呢
作者: blurmax    時間: 2008-4-19 00:28

blurmax兄:這歌是否boy george年代的呢

Yes - during the high time of England New Wave such as Duran Duran, O.M.D and my favourite Depeche Mode.
作者: ram    時間: 2008-4-19 01:18
回復 70# 的帖子

這首也不錯~

http://hk.youtube.com/watch?v=01SBf0tsLyI
作者: ram    時間: 2008-4-21 15:39
08年4月21日

是日monday, 又跑機去也

原本想走8k,不過可能開頭速左d
最後6k收工,紀錄如下:

1. 5'52"
2. 5'15"
3. 5'06"
4. 5'05"
5. 5'12"
6. 5'09"

總時間 31'39" 平均 11.37

不過要跑到10k以上應該keep不到這個速度了
(因為已經跑到頗辛苦了)
作者: michaelyw    時間: 2008-4-21 15:47
標題: 回復 72# 的帖子
sometimes I think it is quite hard to run more than 5, 6 K on 跑機..
perhaps the gym room don't have fresh air as outside.
perhaps it is so boring to run at the same place.
hard to motivate myself to run more.
作者: ram    時間: 2008-4-21 22:49
回復 73# 的帖子

米高兄說得對,在gym跑機的確比跑街沉悶好多   
不過一來習慣了中午跑,二來下班後又要顧及家庭生活
唯有大多時間都在跑機上走走
閒來當然會走下街吸下新鮮空氣啦
作者: ram    時間: 2008-4-23 15:44
08年4月22日
都係隔跑好d,是日只做器械橾
划艇25分鐘再加幾組上身weight traning,收工

08年4月23日
今日目標8k,第一次穿上荃灣8k戰衣
係gym真係最sharp係小弟喇.......

紀錄:
1. 6'06"
2. 5'21"
3. 5'19"
4. 5'21"
5. 5'13"
6. 5'13"
7. 5'12"
8. 5'05"

Total : 42'50"

今天感覺到自己留有餘力 (可能係著左黃色戰衣的威力)
希望遲d可以衝破5分鐘大關~
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-4-23 15:47
原帖由 ram 於 2008-4-23 15:44 發表
08年4月22日

08年4月23日

紀錄:
1. 6'06"
2. 5'21"
3. 5 ...

ram 兄真是進步神速!
作者: kenneth    時間: 2008-4-23 16:46
作者: ram    時間: 2008-4-23 17:32
回復 76# 的帖子

謝謝慢子兄的鼓勵
小弟都希望成你貴言
自當加倍努力
作者: ram    時間: 2008-4-23 17:40
原帖由 kennethwat 於 2008-4-23 16:46 發表
ching 下次可以試試按今次方法,頭兩公里留力,5分頭一公里的速度應可保持到十公里以上。

Kenneth兄說得對,頭慢後快的跑法比較穩健
下幾次試下走10k
作者: Alfred    時間: 2008-4-24 10:42
原帖由 ram 於 23/4/2008 15:44 發表
08年4月22日

08年4月23日

紀錄:
1. 6'06"
2. 5'21"
3. 5 ...

我諗ram師兄你如果keep住咁練,到今年開季就可以突破5分。勁呀!
作者: ram    時間: 2008-4-24 13:17
原帖由 Alfred 於 2008-4-24 10:42 發表 我諗ram師兄你如果keep住咁練,到今年開季就可以突破5分。勁呀!" />

多謝Alfred兄的鼓勵,小弟這般的成績實在羞家
不過多得眾ching們的支持
小弟定向目標繼續邁進!
作者: michaelyw    時間: 2008-4-24 16:38
原帖由 ram 於 2008-4-23 15:44 發表
08年4月22日

08年4月23日

紀錄:
1. 6'06"
2. 5'21"
3. 5 ...

我今日都有跑機呀,沒辦法,功課忙,只好用用學校資源。
同你一樣,首公里一定係最慢,之後的感覺就好似要彌補返首公里的deficit。
我暫時最快係keep住12.8km/h (約10分鐘,都試過突破13, 不過只會係最後幾分鐘先會咁做)
加油呀,我都係近呢一個月先突破5:00 跑機~ 相信你可以在短期會突破到。
建議得閒可以做做間歇跑,有助提升速度。

作者: oscar    時間: 2008-4-24 19:12
作者: ram    時間: 2008-4-25 15:12
thanks米高兄 and Oscar 兄:

米高兄: 係gym跑機都係貪佢方便,gym就在小弟寫字樓附近,所以可以keep住中午跑,齊齊努力丫!   

Oscar兄:  全馬都係小弟既终極目標,但小弟要D時間心理同生理上準備一下,來年scm頂多都係半馬(Oscar更勁,真係要多多指教小弟呀!)  
作者: ram    時間: 2008-4-25 15:48
08年4月24日

是日雙腳休息,只做器械操

08年4月25日

今天目標也是8k,之但係............

1. 5'54"
2. 5'27"
3. 5'15"
4. 5'07"
5. 5'08"
6. 5'07"
7. 5'25"................
8. 墮馬,無紀錄

一心諗住最後果k可以5分樓下,點知過左6k已經史史下
更加要減速下來,捱完7k要收檔!
(要賴既可能尋晚唔夠訓卦.........)

唯有下次再努力過
作者: ram    時間: 2008-4-29 13:51
08年4月28日

諗住今日輕量跑幾k,然後留力30/4一夜友情跑
點知去到gym話可能無水沖涼!  
都係咪博,沖到一半無水點算 ?
做下輕量器械操好了

08年4月29日

幾日無跑好唔自在,都要運動下
今日只跑了3k (超輕量跑),留力明晚啊

1. 6'32"
2. 5'51"
3. 5'55"

跑完個人好舒服,如果明晚這般輕鬆應該可以跑到入屯門
只怕ching們要等等了~
作者: kenneth    時間: 2008-4-29 14:01
作者: ram    時間: 2008-5-5 09:52
08年4月30日

完成了荃灣至屯門一夜友情跑 (約17km)
時間大概是1小時50分左右

因為未跑過這般長途,事前真係有d緊張和擔心
幸好沿途有711兄瞻前顧後,更有慢子兄拍跳就住小弟跑
真是感謝各ching們的幫忙和鼓勵
最後得以完成是次長途訓練

其實跑至青龍頭豪景段覺得雙腳抽抽地
心裡一沉,立即收慢步速
再多跑幾分鐘,總算可以跑下去

跑至大欖,基本上是一個字"捱"落去
期間見到Oscar兄和另一位ching一陣風似的過了小弟
真係好強的戰鬥力!

全程最快步速應該是過了大欖經過某一條橋的時候
腳下傳來群狗吠聲,感到牠們來勢洶洶
漆黑之中牠們好像要從橋邊的梯級衝上來 !
不得不以剩餘之氣力逃離現場  
最後終於到達三聖,見到Oscar兄和慢子兄正在cool down了

很高興有機會與ching聚首一堂吃晚飯
過了一個愉快的晚上

總結小弟需要加強長途耐力訓練
要多跑一下葵盛圍以加強應付跑斜路的能力
以達到不久將來完成全馬的目標~
作者: 瘋瘋    時間: 2008-5-5 10:11
作者: Gills    時間: 2008-5-5 14:16
標題: 回復 88# 的帖子
回復 89# 的帖子

ram兄同跑步機兄以此步伐操練, 若多加長課及一些中距離比賽(如15K或半馬), 相信不過2年內, 必能完成全馬.
作者: oscar    時間: 2008-5-5 15:47
作者: ram    時間: 2008-5-6 23:25
先多謝幾位ching們打氣 !

08年5月5日

抖了幾日,想跑的感覺回來了
中午跑機6k,時間如下:

1. 6'12" 21
2. 5'33" 46
3. 5'29" 52
4. 5'20" 31
5. 5'15" 03
6. 4'59" 89

總時間:32'50" 42

終於跑到5分樓下喇 (雖然只是區區果1k)
last果半K速度去到14,
希望下次可以維持到2K啦
作者: oscar    時間: 2008-5-7 00:36
作者: ram    時間: 2008-5-7 14:28
回復 93# 的帖子

都想 join ching 們玩下架
不過唔知人大  放唔放人.........
要安排一下才可決定
作者: 瘋瘋    時間: 2008-5-7 14:39
作者: ram    時間: 2008-5-7 14:43
08年5月6日
是日公事繁忙,休息一天

08年5月7日

呢兩日忙,但步不可不跑
今天感到狀態一般,都走了6k:

1. 6'24" 32
2. 5'27" 98
3. 5'31" 25
4. 5'22" 48
5. 5'13" 73
6. 5'02"52

總時間:33'02" 28

今天尚能慢慢加速,唯感覺頗辛苦
應該是這兩日不夠休息
要爭取時間休息睡多一點~
作者: michaelyw    時間: 2008-5-7 18:48
其實都唔錯~
不過辰好好保重呀~
作者: ram    時間: 2008-5-10 01:11
謝謝米高兄的關心,小弟定會保重身子
避免受傷,因為要長跑長友嘛

08年5月8日

估計青山洗禮之後,真係要長dd時間回
加上呢個星期真忙,今日都不勉強自己走8k
最後只走了4k :

1. 6'12" 38
2. 5'24" 95
3. 5'18" 14
4. 5'13" 04

總:22'08"51

明日真係要休下
等長假期搵日跑下街先

08年5月9日
是日休息
極疲憊,好眼訓,好彩跟住連放三日假充下電

作者: ram    時間: 2008-5-12 23:16
08年5月11日

連放幾日假,冇理唔跑下街
與家人吃過母親節的晚飯,甚飽
約九時左右到達葵芳運動場
無特定目標,隨意跑  
開始時雄心壯志  

1. 2'09"67
2. 2'17"75
3. 2'21"29
4. 2'25"82
5. 2'27"03
6. 2'26"88
7. 2'28"01
8. 3'00"45
9. 2'38"76

3.6K  22'15"66

是晚小弟明白兩點:

1. 小弟是屬於均速型,若開頭快一定無以為計......
2. 跑前不可吃太飽,跑了3-4個圈就開始肚痛,真要命(第8圈最痛,行了200米......)

每次了解自己多一點,期望下次做得好一點~
作者: spmho    時間: 2008-5-12 23:31
標題: 回復 99# 的帖子
唔好一食完飯做運動呀......performance無咁好架
我自己最少一個鐘後先會跑或者做運動

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2