香港長跑網 - 長跑長友

標題: 陽光燦爛的日子 [打印本頁]

作者: 馬仔    時間: 2009-6-23 22:44
標題: 陽光燦爛的日子
小女子跑著半年多,希望可以一直跑落去,越跑越健康,越跑快樂!越跑越靚女!(哈哈,唔知有冇可能呢?)
最近有幸認識一良師,跟住跑著十幾課,做著些簡單記錄,係呢度同大家分享吓!

作者: 上水馬王    時間: 2009-6-23 22:48
期待馬仔的分享!
作者: 馬仔    時間: 2009-6-23 22:50
2009年5月26日        星期二       吐露港
跑了差不多有半年多,不正確的跑姿,跑得太多,休息的太少,不太合適的訓練課程,身體終於開始出現不良反應,偶而會頭暈,精神疲憊,左側臀大肌持續疼痛,股四頭肌僵硬……知道不可以再凭著死力跑下去,開始尋找合適的跑會,希望得到一些正確的長跑知識及訓練方法
先做2公里熱身,跟住5個300(1分18秒)加5個200(48秒),最後1公里cool down,拉筋,結束今日的訓練。輕鬆舒服,又是一個全新的開始!

作者: 馬仔    時間: 2009-6-23 22:52
2009年6月7日    星期日    吐露港

今日跑吐露港,由大埔元洲仔公園—科學園,來回約8公里。
開始4公里跑得好辛苦,開完通宵,熱身唔夠,腳又痛,沿途人又多,又忍唔住望吓風景……太多嘢分散d注意力……哈哈!搞到我跑到上氣不接下氣,就來斷氣咁制!

其實我都唔知自己跑唔跑到,但係心裡卻諗住一定要捱落去(放棄過一次,唔可以有第二次)。

結果終於都俾我捱完全程,都幾辛苦吓,雖然全程冇計時,但我知道今日的速度之前從未做過。知道自己可以跑好d,辛苦都值得!

作者: 馬仔    時間: 2009-6-23 22:56
2009年6月8日   星期一    吐露港

星期日因為熱身唔足夠,攪到自己鬼咁辛苦!
今日我醒目,早著半小時到,熱定身先
呢幾次主要都係針對6月14日ge比賽(元朗區青年節長跑賽,全程8公里),星期日練著耐力,今日練速度加耐力。

先做一個3公里,開始1.5公里跑得比較保守,回程時逐漸加速,仲有約500米時開始發力再加速。時間係14'47"

休息5分鐘,再做一個2公里,開始落雨。頭1公里跑得唔好,後1公里加速,想追番的時間,時間都ok!9'40"

休息5分鐘,最後做一個1公里,用全力放鬆跑。時間4'47"

今日跑著6公里,平均速度在5分鐘內,己經係我呢半年最好的時間!繼續努力!

作者: sleung2002hk    時間: 2009-6-23 23:18
師妹跑得好好丫~~~半年時間已經唔錯~長跑最緊要keep住
跟住佳哥掂丫614跑成點丫

作者: 711MF    時間: 2009-6-24 00:03
作者: 馬仔    時間: 2009-6-24 16:30
2009年6月11日   星期四    吐露港
今天是比賽前的最後一課,原計劃是要練400米速度,但係只脚仲係痛,所以改練300米加200米速度。
—— 4個 500緩跑+300加速 1'16"/ 1'21"
—— 4個 200緩跑+200加速 48" / 50"
—— 2個 1500 自由跑    1'07'' / 1km

明天去元朗大球場取號碼布及晶片,作最後比賽前準備。
因為脚傷,對呢次比賽冇咩期望,但係都會努力去跑!

作者: 馬仔    時間: 2009-6-24 16:44
標題: 元朗青年節長跑賽
2009年6月14日     星期日    濕地公園路

今天全程都跑得好辛苦,一是腳傷未癒,二是天氣(90%的濕度),三是不熟悉賽道再加上自身的訓練也并不足夠。43"12"完成8公里賽事,女子E組第十名。

作者: 馬仔    時間: 2009-6-24 16:53
2009年6月15日    星期一    吐露港
今日做賽後恢復,
今日隨意跑……但係今日真係唔掂……好倦啊!
最終跑著約2公里都係放棄。

作者: 馬仔    時間: 2009-6-24 16:58
2009年6月17日     星期三     大埔道
大埔道學跑上斜同埋落斜。
利用100米的上斜調整跑姿和節奏,來回做著約20個。抬腿,前脚掌落地,後蹬等技術都有所改善,唯是雙臂的摆動仲係不得要領,每次跑完,雙肩都好倦…痛苦!
最後是1公里cool down,即時感覺到頭先學到的技巧對於跑平路有好大帮助,有節奏同埋知道抬腿後蹬借力,無意中速度快。

作者: 馬仔    時間: 2009-6-24 17:03
2009年6月18日      星期四    太和運動塲
今天原計劃係跟馳騁去行山ge,真係好耐有出隊,好懷念過去瘋癲快樂的日子!

但係最近迷上著跑步,有d走火入魔,停唔到落來……真係停唔到!一日唔跑個心都唔舒服。所以最後都係決定放棄行山去跑步。

今日跑太和運動場,熱身後跟住D師兄沖圈,做著3個400米,5個300米,5個200米。冇計時,只是盡力去跑。

跑姿總係唔掂,雙臂ge摆動僵硬唔自然,提腿唔夠高…唉…都跟著10堂la,總係冇麼改善,真係蠢!死蠢!

睇來要更加勤力練習先得!!

作者: 曲奇    時間: 2009-6-24 17:07
馬仔ctse你好,歡迎你開blog作分享~~
作者: 馬仔    時間: 2009-6-24 17:10
2009年6月20   星期六    太和運動塲
今日好熱,去到太和運動場已經一身汗

今日速度訓練

800 x 2   3'40''

600 x 2   2'40''

400 x 3   1'40''

300 x 3   1'14''

長跑一是速度,二是耐力,三是速度加耐力!

加油!加油!

作者: 馬仔    時間: 2009-6-24 17:14
2009年6月22日     星期一    吐露港

今日天氣比較悶熱,又捱著一晚夜,身體狀況并不理想,有少少wing wing 地……

自己跑著2公里作為熱身,然後向著科學园方向跑出去,來回約跑著7公里,冇計時。跑得唔好,仲未有自ge步頻和節奏,呼吸也不能配合,一d都做唔到速度,雖然可以勉強完成今日功課,但人就好倦(想跑多少少都唔得)。

最後以一個短距離加速作為cool down,20米慢跑起步,40米加速,60米處收步。這種練習可即時拉鬆緊繃的肌肉,好有效,原本跑完7公里好倦,做完幾組後,個人即時舒服著好多,輕鬆著。

其實跑步一d都唔簡單,需要學習改善的地方還有很多。

作者: 馬仔    時間: 2009-6-24 17:26
2009年6月23日  星期二     大埔海濱公園
今天做技術訓練,跑上斜和下斜,主要是針對速度和抬腿的技巧。

可以奔跑的時候,就是陽光燦爛的日子!

作者: 馬仔    時間: 2009-6-24 17:30
今日係公司俾同事話我“長短腳”,真係激鬼死我啊!
只不過只腳仲有少少痛,要就住來行姐……
作者: 馬仔    時間: 2009-6-25 21:10
標題: 長跑訓練--14
2009年6月25日   星期四    吐露港
今日好輕鬆(因為只腳仲係痛),只係跑吓斜路練吓力,拉吓筋,調整吓跑姿。
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-6-26 10:37
原帖由 馬仔 於 2009-6-25 21:10 發表
2009年6月25日   星期四    吐露港
今日好輕鬆(因為只腳仲係痛),只係跑吓斜路練吓力,拉吓筋,調整吓跑姿。

馬仔ctse真係好勤力...努力之餘都要記住小心好好保養對腳~
作者: 馬仔    時間: 2009-6-26 22:23
其實我都有d擔心,因為痛著都有成3個月,一直未能完全康復
依家開始唔練速度住,只練姿勢同埋耐力,希望可以快d好番!
作者: 馬仔    時間: 2009-6-28 19:22
吐露港輕鬆10公里,舒服!
作者: 馬仔    時間: 2009-6-29 21:17
2009年6月29日  吐露港
1公里  warm up
900米    4'07''(睇錯終點, 跑少咗100米,哈哈!真係烏龍!)
第一個   1公里    4'30''
第二個   1公里    4'49''
第一個   500米   2'16''
第二個   500米   2'15''
第三個   500米   2'20''
第四個   500米  2'20''
2公里  cool down
加加埋埋都有8公里,搞掂!
返屋企食猪腳,補番d力先……

作者: 馬仔    時間: 2009-6-30 23:52
2009年6月30日  元朗大球場
今日只係輕鬆跑吓,主要想調整吓跑姿同埋同d師兄吹吓水,八吓呢排有咩搞!(有時都覺得自己好八婆
跑到依家d跑姿都仲係唔掂,成日都彈吓彈吓,又唔識摆臂…摆得好唔自然
都唔知點算?痛苦!

跑跑吓,都係忍唔住跟著師兄走咗2個400
1'38''/1'40'',好似快過以前!哈哈!有進步!

作者: 馬仔    時間: 2009-7-1 12:31
2009年7月1日  
7點15分去到大埔運動塲,哈!封塲woo,轉跑吐露港

(跑姿對我真係好大困擾!但又急唔來,唯有慢慢調整la……)
冇麼跑到,加埋都係3公里到,決定下午去元朗大球場補數

作者: 馬仔    時間: 2009-7-1 21:26
點知,元朗大球場有活動又係封埸…被逼返屋企做“馬路天使”
7點30分錦上路上村公園起步,沿住公路一直跑,到吳家村後轉右,跑約500米到,入石岗機場路回程
8點15分到石岗機場路終點,搞掂收工!我諗冇10公里都有8公里挂!加埋今日朝早3公里,全日都有11公里,OK啦!
(小插曲:石岗機場路有一段完冇路燈,沿途一個人都冇,真係有點怕怕! 但係俾我見到好多螢火蟲,好得意!好靚!開心!

登錄/註冊後可看大圖

作者: 馬仔    時間: 2009-7-3 21:56
2009年7月3日
warm up 2km
上大埔道跑斜路,300米來回 x 3    (跑到我索晒氣……

登錄/註冊後可看大圖

cool down 2km

今日係咁易la……好倦!
作者: 馬仔    時間: 2009-7-4 21:21
2009年7月4日    大埔運動

3個1200,時間分別為 5'38''    5'39''    5'36''
跟得唔好,唔識加速,要多d練習先得
cool down   1600

登錄/註冊後可看大圖

作者: 馬仔    時間: 2009-7-6 22:59
2009年7月6日   吐露港
計劃今日至少要跑10公里,點知跑著約4公里到,又加唔到速
轉跑變速,唉…只腳又唔争氣,一加速就痛,真係咩心機都冇……
今日加埋大概都有8公里,當係輕鬆一課。(呢排好似日日都好輕鬆,比賽時死硬!

作者: 馬仔    時間: 2009-7-8 22:18
2009年7月8日   吐露港
1km warm  up
1km x 4 (4'34'',4'41,4'49,4'59)
2km cool down
有d冇心機,仲係未搵到跑步ge感覺,成日都跑得好辛苦……
作者: 馬仔    時間: 2009-7-9 22:14
2009年7月9日  吐露港
比賽前最後一課,諗住至少跑10km
結果係……從未跑得如此樣衰!未到科學園就已經玩完……

登錄/註冊後可看大圖

好倦…痛苦!
捱到尾,都係跑著7km到。

7月12,荃灣10km黃昏賽,都係當作係一次練習,會全力以赴,盡力去跑!

作者: 瘋瘋    時間: 2009-7-9 22:21
作者: foobar    時間: 2009-7-10 02:13
原帖由 瘋瘋 於 2009-7-9 22:21 發表

CTSE時間不錯, 黃昏10K到時大家可以互片!

又黎咁ga意思 , 有D驚  第一次去D大賽跑 , 肴望錯敗感唔好太大
跟住你跑 , 實食無痴牙
作者: 馬仔    時間: 2009-7-10 20:40
標題: 回復 31# 的帖子
“互片”?ching你唔好玩la……
俾人“片”就有我份!
不過冇相干,只要“片”得唔係太傷,下次再來過…哈哈!
作者: 馬仔    時間: 2009-7-10 20:51
標題: 回復 32# 的帖子
“挫敗感”!都咪話唔驚……
所以我事先做足預防,不停同自己講……(唔好太注重時間,只當作係一次練習,盡力去跑就得!)
呢個叫“自我安慰法”希望有用la……
作者: 馬仔    時間: 2009-7-10 21:15
今日真係慘,有同事話我“瘦著,黑著,殘著,冇pat pat,唔似女人……”
唔係嘛……有冇咁恐怖啊?
不過今日真係好倦,返到屋企癱著係鋪床至少2粒鍾,郁都唔想郁……
唔知呢d係唔係就係“超量恢復”ge前奏呢?真係唔識……
希望到比賽果日,能量可以返洗來la……

登錄/註冊後可看大圖

作者: foobar    時間: 2009-7-11 00:48
原帖由 馬仔 於 2009-7-10 20:51 發表
所以我事先做足預防,不停同自己講……(唔好太注重時間,只當作係一次練習,盡力去跑就得!)

馬仔 . 你哩返話對於一D追求上進人黎說 , 可以話係打壞氣  
我係中文討論時 用左超人的想法去講. 發言之有3-4次. 結果六位當中係第一 , 老師都說好
作者: 馬仔    時間: 2009-7-11 20:29
標題: 回復 36# 的帖子
咁…點樣打吓好氣呢?還請多多指教!
作者: 馬仔    時間: 2009-7-11 20:35
今日好似冇咁倦,去著元朗大球場鬆著3km,
今晚要好好休息,希望可以有最好的狀態迎接明天的比賽!
要加油啊!
作者: 叮叮噹    時間: 2009-7-12 00:59
原帖由 馬仔 於 2009-7-10 20:51 發表

Agree, 當係一次練習或者測驗, 測試吓練習進度, 712一齊努力啦!
作者: 馬仔    時間: 2009-7-12 22:36
多謝ching鼓勵!
712,51'46''完成荃灣黃昏10公里賽事,少少進步,己經好開心!
下一站816荃灣中興杯,挑戰50'完成10公里賽事!
繼續一起努力!加油!

只要可以奔跑,就是陽光燦爛的日子!

作者: 曲奇    時間: 2009-7-12 23:54
原帖由 馬仔 於 2009-7-12 22:36 發表
多謝ching鼓勵!
712,51'46''完成荃灣黃昏10公里賽事,少少進步,己經好開心!
下一站816荃灣中興杯,挑戰50'完成10公里賽事!
繼續一起努力!加油!

只要可以奔跑,就是陽光燦爛的日子!

恭喜哂馬仔ctse,在咁熱天氣下比賽還有進步... ^^
作者: 馬仔    時間: 2009-7-13 09:25
2009年7月13日  公園  賽後恢復
公園  慢跑+踢腿 半小時   約2km
家中   拉筋 + sit up + 擺臂  半小時

以為咋天跑完今日會好倦,點知瞓醒果人好精神,體力充沛!
仲唔係好了解自己的身體,需要時間去慢慢摸索。
作者: 馬仔    時間: 2009-7-13 09:39
標題: 回復 41# 的帖子
多謝ching鼓勵!
少少進步當係激勵,會更加積極練習,挑戰自己!
作者: Turalyon    時間: 2009-7-13 18:26
馬仔師兄, 我嘅目標都係sub 50.
下次有機會我一定會全程跟住你跑

長跑長友 ~~~
作者: 馬仔    時間: 2009-7-14 18:42
標題: 回復 44# 的帖子
哈哈!千奇唔好跟我,因為我成日一跑到好辛苦時就想放棄,但見到身邊咁多健兒們係度努力跑,唯有鼓勵自己堅持落去!捱捱吓,又俾我捱到woo…
所以,不如下次有機會一起跑,彼此鼓勵,努力跑出好成績la……
作者: Turalyon    時間: 2009-7-15 10:25
原帖由 馬仔 於 2009-7-14 18:42 發表
哈哈!千奇唔好跟我,因為我成日一跑到好辛苦時就想放棄,但見到身邊咁多健兒們係度努力跑,唯有鼓勵自己堅持落去!捱捱吓,又俾我捱到woo…
所以,不如下次有機會一起跑,彼此鼓勵,努力跑出好成績 ...

好呀, 馬仔師兄
下次係賽道一齊跑, 一定會有好成績
作者: 馬仔    時間: 2009-7-15 22:17
2009-7-15  太和

之前因為腳痛,一直都冇練過速度,依家好得差唔多,開始練吓速度
warm up  3km
100米 x 5 個
200米 x 4 個  (唔習慣呢種練習,跑到160米到已經冇力,未能捱到終點就已經收步,索晒氣…感覺辛苦!)
cool down 1 圈  

2009-7-16  吐露港 慢跑約6km

作者: 叮叮噹    時間: 2009-7-16 00:37
馬仔,

歡迎妳歸隊入番嚟女子區.
712妳跑得幾好喎! 加油!
妳跟到好師父就要俾足心機練習囉!
作者: 馬仔    時間: 2009-7-16 22:17
標題: 回復 48# 的帖子
收到,多謝鼓勵!
正在積極練習中,不過好多時候捱唔住辛苦,會放棄…睇來都係需要多d時間去學習忍耐!不過我會堅持跑落去ge,希望長跑長有laaa……
作者: 叮叮噹    時間: 2009-7-16 23:29
原帖由 馬仔 於 2009-7-16 22:17 發表
收到,多謝鼓勵!
正在積極練習中,不過好多時候捱唔住辛苦,會放棄…睇來都係需要多d時間去學習忍耐!不過我會堅持跑落去ge,希望長跑長有laaa……

Me too, 怕辛苦, 好容易有放棄念頭.
一齊努力啦!
作者: 馬仔    時間: 2009-7-17 21:43
2009-7-17   元朗大球場
2km warm  up
6km  勻速跑
2km  cool down
作者: 叮叮噹    時間: 2009-7-18 00:16
馬仔住元朗定係元朗返工?
作者: 馬仔    時間: 2009-7-18 20:38
叮叮噹
馬仔住係錦田八鄉,係元朗返工
作者: 馬仔    時間: 2009-7-18 21:00
2009-7-18  元朗大球場
收工已經挂3號風球,開始落雨,仲好,冇咁熱
2km  warm up
400米 x 6 ( 時間係1'50到1'52之間)
800米 x 4  (3'42,3'45 ,3'45,4'06)
2km cool down 踢腿 
跑跑吓,狂風暴雨來臨…係風雨中奔跑,感覺超正!

登錄/註冊後可看大圖

作者: 馬仔    時間: 2009-7-19 09:37
上村球場起步—軍營—雷公田—甲龍—儲水箱  
路面情況唔係咁好,打完風,好多枯枝,要左閃右避,來回跑咗1小時多d(約8km)

作者: 跟跑員yat    時間: 2009-7-19 11:09
原帖由 馬仔 於 2009-7-19 09:37 發表
路面情況唔係咁好,打完風,好多枯枝,要左閃右避,來回跑咗1小時多d(唔知幾多公里)
馬仔打風都跑好努力呀  加油呀
作者: ee_tpk    時間: 2009-7-19 11:20
原帖由 馬仔 於 2009-7-19 09:37 發表
路面情況唔係咁好,打完風,好多枯枝,要左閃右避,來回跑咗1小時多d(唔知幾多公里)

馬仔 ctse...打完風好危險..小心為上

我朋友試過打完風去跑.. 俾路上障礙物 "cake" 親...
成個人仆親... 手同埋膊頭落地.. 上半身有半邊腫晒...
要入急症同埋成兩個月無得跑
作者: 馬仔    時間: 2009-7-19 23:30
標題: 回復 56# 的帖子
其實自己都鍾意係風雨中跑步,覺得好爽! (有d傻!)
同埋想跑好816,知道速度唔夠,唯有跑多d練好耐力先。
作者: 馬仔    時間: 2009-7-19 23:35
標題: 回復 57# 的帖子
多謝ching提醒,我以後一定會更加小心!
cake 親事小,两個月冇得跑就真係慘……
作者: 叮叮噹    時間: 2009-7-21 21:26
原帖由 馬仔 於 2009-7-18 20:38 發表
叮叮噹
馬仔住係錦田八鄉,係元朗返工

妳通常幾時跑元朗運動場?
我都住幾近元朗.
作者: 佐治男孩    時間: 2009-7-22 02:54
原帖由 馬仔 於 2009-7-19 23:30 發表
其實自己都鍾意係風雨中跑步,覺得好爽! (有d傻!)
同埋想跑好816,知道速度唔夠,唯有跑多d練好耐力先。

雨中跑完馬上要洗澡洗頭,以防酸雨留在身上.
作者: 馬仔    時間: 2009-7-22 21:13
2009-7-21  吐露港  
warm up 1km  + 均速跑5km + 2km cool down
作者: 馬仔    時間: 2009-7-22 21:24
標題: 回復 61# 的帖子
何止是酸,簡直是又酸又臭……自己都受不了自己,所以一定會沖完涼再坐車回家!
多謝ching提醒!
作者: 馬仔    時間: 2009-7-22 22:06
2009-7-22  太和
warm up 2km 踢腿+拉筋+加速跑
300米 x 5 最快都要1’15
200米 x 4 最快都要50''
想跑好10km,一定要練速度,都預著要捱,己經好努力去跑…但總係跑唔起,搵唔到感覺!
雖然現在各方面(耐力、速度、姿勢、體能)都并不理想,但相信只要堅持下去,有朝一日,一定可以突破自己!
唔好放棄,要繼續努力!

登錄/註冊後可看大圖

今日睇到日蝕的同時又睇到彩虹…覺得大自然真係好奇妙!開心!

登錄/註冊後可看大圖

作者: 佐治男孩    時間: 2009-7-23 03:17
原帖由 馬仔 於 2009-7-22 22:06 發表
2009-7-22  太和
warm up 2km 踢腿+拉筋+加速跑
300米 x 5 最快都要1’15
200米 x 4 最快都要50''
想跑好10km,一定要練速度,都預著要捱,己經好努力去跑…但總係跑唔起,搵唔到感覺!
...

ctse,如果要跑好十k,200米/300米interval恐怕幫助不大.以在下愚見,可能慢跑和多跑還是會比較好.用最近十k per k 的比賽速度,加1到2 min per k,這樣的跑可以幫助增加Aerobic Capacity.再加一些Lactate Threshold Tempo Run,和 間中跑一些 8x800, 6x1k, 5x1200來增加VO2Max.這都是囯外先進training的基本元素.
作者: 馬仔    時間: 2009-7-23 23:14
非常感謝ctse提供的training建議!
我會再好好檢視調整一下自己的練習安排。
作者: 馬仔    時間: 2009-7-23 23:16
2009-7-23  太和   球場慢跑8公里,調整跑姿
作者: 佐治男孩    時間: 2009-7-24 05:13
原帖由 馬仔 於 2009-7-23 23:16 發表
2009-7-23  太和   球場慢跑8公里,調整跑姿

馬仔師姐真勤力,加油啊.

有一本書叫Chi Running.内容講用natural跑姿跑是最有效,最不會受傷.講跑跟太極的部份可能有點勉強,但其他講跑姿的部份很有道理.我介紹師姐一看.
作者: 馬仔    時間: 2009-7-25 00:09
2009-7-24  元朗大球場
10點半去到大球場,沒有什麼人,但有些曬,只跑了幾圈己是大汗淋淋…
本來想試跑800,可是試了幾次都跑不起來…身體和精神都很疲憊,有點泄氣…感覺自己很沒用,最後什麼也沒做就離開了。

希望低落的情緒可以快快過去……不要糾纏得太久!
作者: 馬仔    時間: 2009-7-25 00:14
標題: 回復 68# 的帖子
只是勤力,缺少智慧和計劃,作用并不大
謝謝你的介紹,我會去找找這本書來看的。
作者: 佐治男孩    時間: 2009-7-25 02:27
原帖由 馬仔 於 2009-7-25 00:14 發表

ctse, 有勤力已經有成功的一半啦.在下也是沒有天份的跑手,只是跟我身處的地方的高人前輩學習,便獲益良多.
作者: Alfred    時間: 2009-7-25 06:35
原帖由 馬仔 於 25/7/2009 00:14 發表

師姐,圖書館有得借Chi Running呢本書。
作者: 叮叮噹    時間: 2009-7-25 14:33
原帖由 Alfred 於 2009-7-25 06:35 發表

師姐,圖書館有得借Chi Running呢本書。

Thank you .
等我都借書睇吓學吓嘢先.
搵左幾間圖書館, 都唔見有.
作者: 馬仔    時間: 2009-7-25 21:28
2009-7-25  元朗大球場
今天放假,本來是想著去書展逛逛,順便偷偷懶……
可是到了下午,一覺醒來,還是忍不住要去球場再試試,看看狀態會不會好一些
遇到了元朗長跑會的幾位師兄,在他們的鼓勵下,跟著做了一組功課
warm  up   2km
第一輪   1200米  10分鐘跑+休息    6'04
第二輪   1600米   12分鐘跑 + 休息  8'06
第三輪   2000米    14分鐘跑 + 休息  10'
第四輪   2400米    16分鐘跑 + 休息  12'07
全速跑 400米 x 2   1'38''   1'40''
cool down  1圈  + 拉筋+ 吹水
時間是很一般,但不會覺得十分辛苦,感覺還好!
真地很感謝這麼多熱心的跑友在身邊陪伴鼓勵,以不至於自己因失了信心而要放棄!

作者: 馬仔    時間: 2009-7-25 21:44
標題: 回復 71# 的帖子
佐治ctse
有看了一下你的blog,你跑的很認真啊!作了那麼多的資料收集,又和大家分享,真的很好!謝謝你!
作者: 馬仔    時間: 2009-7-26 10:57
2009-7-27  長課  
7︰15分元朗大球場起步,沿著下白沙引水渠跑到尾轉入大棠山道,開始上斜坡,放慢腳步慢慢跑,很辛苦!
跑到大棠渡假村時,走了幾步,再繼續慢慢跑,上到大棠郊野公園,雙腳真的很累,又一次停頓,走了幾步才開始沿著
大棠自然教育徑慢慢跑……原路回程,中途又找了個理由給自己(口渴),又一次停頓,買汽水喝,一支冰凍可口可樂給我三两口倒進了肚子,爽!(這樣喝法,似乎不大好…)
約9︰45分回到大球場,沐浴回家。
不知道為什麼,雙臂腋下,大腿內側皮膚都有磨損現象,很痛!

作者: 佐治男孩    時間: 2009-7-26 11:22
原帖由 馬仔 於 2009-7-26 10:57 發表
7︰15分元朗大球場起步,沿著下白沙引水渠跑到尾轉入大棠山道,開始上斜坡,放慢腳步慢慢跑,很辛苦!
跑到大棠渡假村時,走了幾步,再繼續慢慢跑,上到大棠郊野公園,雙腳真的很累,又一次停頓 ...

天氣熱,跑上斜坡是很辛苦的.師姐可以堅持慢跑完,是很好的.加油,不久之後,特別是東天來時,師姐應該會覺得越來越輕鬆!

不過,跑步喝汽水是不好的.第一,汽水不解渴,而且有caffeine,雖然有興奮作用,但不習慣的話,會容易造成脫水,在夏天用點危險.

第二,跟壉研究,每週若超過四罐,會大大增加女仕們患骨質疏鬆症的機會.
作者: ee_tpk    時間: 2009-7-26 11:25
原帖由 馬仔 於 2009-7-26 10:57 發表
跑到大棠渡假村時,走了幾步,再繼續慢慢跑,上到大棠郊野公園,雙腳真的很累,又一次停頓,走了幾步才開始沿著
大棠自然教育徑慢慢跑……原路回程,中途又找了個理由給自己(口渴),又一次停頓,買汽水喝,一支冰凍可口可樂給我三两口倒進了肚子,爽!(這樣喝法,似乎不大好…)
約9︰45分回到大球場,沐浴回家。
不知道為什麼,雙臂腋下,大腿內側皮膚都有磨損現象,很痛!

小妹有以下想法
1)當你跑緊果陣體溫升高.. 當你體溫咁高忽然飲 d 凍野.. 氣管腸胃會忽然收縮... 對氣管腸胃唔好...
跑緊步飲汽水 d 汽頂住好辛苦耶.. 我就會跑步兩步.. 去到終點沖完涼再買汽水慢慢歎
跑緊果陣口渴都要飲室溫既水/sports drinks
2) 磨損好常見... 你擺手會磨損腋下... 跑動時大腿內側跟跑褲內膽磨擦...
衫褲質料唔好會有影響.. 解決方法就係著番 d 質料好 d 既衫...褲可以著 tight 減少磨擦
唔想搞咁多野.. 可以跑之前茶凡士林...
作者: 馬仔    時間: 2009-7-26 22:31
標題: 回復 77# 的帖子
是有些縱容了自己,平日裡是絕少喝汽水的,因為也知道是不健康,只是當時又熱又渴又累…管不了那麼多,喝了再算,其實汽水一到肚子裡就已經有些懊悔了……以後還是要學習多些忍耐,好好控制自己!

已經在等待冬天的來臨……
作者: 馬仔    時間: 2009-7-26 22:42
標題: 回復 78# 的帖子
ctse的想法很有教育意義及建設性,非常感謝!
但“去到終點沖完涼再買汽水慢慢歎”,我真的是做不到,能做到的只能在跑完後,盡量喝室溫水。
至於如何減少磨損情況,我會選擇擦凡士林...簡單,不用煩!
多謝提點!

作者: 馬仔    時間: 2009-7-29 20:49
跑著約有半年多,瘦著足足3kg,(完全冇飲食控制,仲食多過以前)最明顯係面同埋手臂,以前d朋友叫我作“肥馬”,依家夠膽著背心出街,真係開心!但係對腳就好似粗咗d…
作者: 馬仔    時間: 2009-7-29 23:48
2009-7-29  wed  長課
去到大球場,今天有人跑長課,那就跟著一起跑吧…
休息了两天,起步又快了些(因自己不認識路,師兄們又跑得比較快,所以心急了些),起跑後約30分鐘都比較辛苦,有掙扎過…要不要放棄!還好,給我挻了過去,心裡只是一直想著“如果每次都這樣,那永遠也不會有進步”。
回程的時侯跑得很舒服,基本可以均速跑,呼吸和步頻都掌握得還好,只是手臂的擺動不行,肩膀很累…
全程約11km,跑了1'05''。

2009-7-31 Fri 石岗賽道  10km
2009-8-1   Sat  元朗大球場  慢跑6km

作者: 馬仔    時間: 2009-7-30 09:29
標題: 回復 60# 的帖子
叮叮噹
呢個要睇我返咩更,如果係返早(7am—3pm),通常都會跑元朗運動埸,但會係5pm左右先落塲。
幾時有時間,來一起跑啊!
作者: 馬仔    時間: 2009-8-2 13:43
2009-8-2  長課  約14km  約2小時10分鐘
天氣悶熱,有煙霞,身體狀態一般,今天的目標只有一個,完成練習!
7︰20分由元朗大球埸起步,沿著白沙村引水道慢跑約3km過黃泥墩村後轉左上山路,這一段山路很多樓梯,跑不了,只能盡量快步走,可是即使是走也覺得很辛苦,走走停停約有半小時,終於來到黃泥墩水塘。過了两段小斜坡後進入大欖自然教育徑大棠段,開始感覺輕鬆些,調整呼吸步伐放鬆去跑,到了大棠山道那段下坡路,忍不住大步一口氣沖了下去,爽!然後沿引水道原路回球場。
最後這3km,盡量用了自己的速度去跑,很累!很熱!但不許自己放棄,要堅持到底!
約9︰30回到球場

知道自己是一個遇到困難很容易放棄的人,希望跑步不但可以強壯我的身體,更可以鍛鍊我的意志力,學習忍耐和堅持,要超越自己!!加油!!
作者: billy_yau    時間: 2009-8-2 15:33
原帖由 馬仔 於 2009-8-2 13:43 發表
天氣悶熱,有煙霞,身體狀態一般,今天的目標只有一個,完成練習!
7︰20分由元朗大球埸起步,沿著白沙村引水道慢跑約3km過黃泥墩村後轉左上山路,這一段山路很多樓梯,跑不 ...

師姐(妹)好利害呀, 今日咁熱都跑咁長, 原來你都係大西北既子民, 有機會一齊約跑下啦, 我住天水圍既~
作者: blurmax    時間: 2009-8-2 17:58

師姐(妹)好利害呀, 今日咁熱都跑咁長

X 2 - I felt exhausted after 37 mins run already

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

作者: 馬仔    時間: 2009-8-2 19:58
標題: 回復 85# 的帖子
今日ge天氣好唔適合跑步,又熱又焗,我都係慢慢跑(中間仲行著成半個鍾山路),沿途又有各跑友不斷鼓勵,先捱得完全程咋!真係算唔上“利害”
作者: 曲奇    時間: 2009-8-3 00:46
原帖由 馬仔 於 2009-8-2 13:43 發表
7︰20分由元朗大球埸起步,沿著白沙村引水道慢跑約3km過黃泥墩村後轉左上山路,這一段山路很多樓梯,跑不 ...

今日天你咁焗,你仍能堅持到底,順利完成,已算是不錯了...
作者: 馬仔    時間: 2009-8-3 11:10
還需繼續努力!

登錄/註冊後可看大圖

作者: 豆豆媽    時間: 2009-8-4 10:25
馬仔ctse, 你都係元朗之友嗎? 8月2日我都有跑元朗大球場, 不過我係跑夜晚, 日頭我怕曬呀
基本上我逢星期日夜晚都會o係大球場架, 睇下遲d有無機會指教下小妹啦
作者: 馬仔    時間: 2009-8-4 10:38
2009-8-4  Tue  雷公田  10km
雨時落時停,時大時小,但無礙我跑步的心情!
記得第一次跑呢條路,果段上斜幾乎令我想放棄,但今郤跑得好輕鬆
原本諗住慢慢跑6km就算數,但見跑得咁順,最後都係忍唔住跑著10km

作者: 馬仔    時間: 2009-8-4 10:54
標題: 回復 90# 的帖子
豆豆媽
“指教”我真係唔敢,都係一d個人愚見,如果唔介意,有機會都可以交流吓…

登錄/註冊後可看大圖

星期日如果有時間,我多數都會係日頭跑長課,所以夜晚落球場ge機會唔大
作者: 叮叮噹    時間: 2009-8-5 00:58
原帖由 馬仔 於 2009-7-30 09:29 發表
叮叮噹
呢個要睇我返咩更,如果係返早(7am—3pm),通常都會跑元朗運動埸,但會係5pm左右先落塲。
幾時有時間,來一起跑啊!

星期六日先有機會咁早跑步.
作者: 馬仔    時間: 2009-8-5 23:04
2009-8-5  元朗球場
諗住跑8個800,但做唔到,只跑著7個,跑完只腳又開始有D痛!
開始2個自己跑,時間係3'57,4'01
有跑友來到一起跑,第3同第4個都係3'33
第5個開始慢,3'37,第六個跑到200時只腳開始痛,放棄
第7個3'52,第8個3'47
作者: stanwong    時間: 2009-8-6 12:30
原帖由 馬仔 於 2009-8-5 23:04 發表
諗住跑8個800,但做唔到,只跑著7個,跑完只腳又開始有D痛!
...
跑800呢個時間做得唔錯呀,繼續努力!
希望下星期三好天,到時過來北區一起操練~
作者: 曲奇    時間: 2009-8-6 13:02
原帖由 馬仔 於 2009-8-5 23:04 發表
...

馬仔ctse 800m所跑的時間做得唔錯喎...
若然可以做到平均d就更加好...
繼續加油..
作者: 馬仔    時間: 2009-8-6 22:30
多謝各位ge鼓勵,正在努力中!
希望816荃灣盃有所進步!

登錄/註冊後可看大圖

作者: 馬仔    時間: 2009-8-7 22:03
2009-8-7 元朗大球場
今日練均速跑,20圈分2組跑,每組10圈
第1組跑著19'54,時快時慢,圈速唔平均,控制唔到自己ge步頻,有d辛苦!
休息著大概有10分鐘,跑第2組,時間18'44(應該係跑少著1圈
今日有試吓數步,大約100米要48步,32秒,用呢個步頻速度跑得都幾舒服,
但跑跑吓,跑順著,就控制唔到自己,越跑越快,搞到d圈速好唔平均!
都係要多d練習先得!
作者: 馬仔    時間: 2009-8-9 10:16
2009-8-9 長課
元朗球場起步—深涌村路—崇正路—大樹下西路—西山
繞山一圈原路返球場,全程約11公里,跑著約1'30''
上西山有段斜坡,約2公里長,唔係好慣呢咁長ge上斜,慢慢跑,中間都停著一次,最終都捱到上去!
作者: WinggniW    時間: 2009-8-9 23:42
馬仔師姐好勤力呀!天氣咁炎熱都堅持練習!!!賽季一定做到好成績! 支持你呀~加油

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2