香港長跑網 - 長跑長友

標題: 隨心跑步的回憶 [打印本頁]

作者: =chairman=    時間: 2008-4-8 00:50
標題: 隨心跑步的回憶
見到大家都有寫跑步日誌,咁我都寫埋一份啦~~請多多指教~

我跑步的習慣係非常隨意的,例如沒有訓練跑步的時間表。只要我當天興之所致,就會放下手上所有的功課去跑步。因為我總覺得,跑步(尤其是長跑)可以使自己放鬆心情,能夠把所有的壓力都拋諸腦後。
我將會把自己(以往+未來) 難忘的跑步經歷寫在這裏,希望大家都能夠鼓勵我不斷進步,使我有原動力向著目標前進~~~~

我將會不定期post新的跑步日誌,冀望大家多多支持 ~~~

作者: Alfred    時間: 2008-4-8 10:25
標題: 回復 1# 的帖子
welcome here to join us.
作者: ChARsoN    時間: 2008-4-8 18:23
樓主年齡同我一樣~
都係未有嚴謹ge時間表
作者: awyh    時間: 2008-4-8 19:51
跑步(尤其是長跑)可以使自己放鬆心情,能夠把所有的壓力都拋諸腦後。

我最鐘意呢句,所以我都時不時提醒自己別太看緊比賽的成績,別把跑步的目的本未倒置。
作者: =chairman=    時間: 2008-4-10 22:32
由於我的跑步資歷甚淺 (只有半年),因此很多跑步經歷我都覺得挺新鮮、挺難忘的。
像兩個星期前的復活節假期,我本來正在做功課。做下做下,我就突然間覺得好疲倦,想做下運動。 就去跑步輕鬆一下啦~~~ 不過心想次次都是在將軍澳附近跑步,既然難得放假,就不如膽粗粗試下跨區跑步吧~~~
哈哈~我突然心裏有著這念頭:「平時成日都要靠坐地鐵跨區•••呀~今次就不如試下淨係靠自己雙腳,睇下自己可以由寶林地鐵站跑到去邊一個地鐵站先~~~!」於是,我上網睇左一陣地圖之後,就在事前基本上冇任何預備的情況下出發了~~~(而家諗番起都幾好笑 )
我只帶左三樣野:八達通咭、手機、相機。
我事前的目標係希望可以跑到去黃大仙地鐵站。

練習詳情:

日期:27/03/2008
起跑時間:11:50 am
溫度:24度
濕度:80%
距離:約10.6公里
完成時間:1'13"45

[attach]342[/attach]

總結:該路程雖然只是約10公里,但上山路段頗多,而且因為事前未熟習附近環境,導致自己迷了數次路 ,幸好最後都能夠完成整個路程。我本還有氣力,並打算繼續跑至樂富地鐵站,但很明顯我已經完全不認得路,因而作罷~~~不過,能夠省回11個車站的錢,我那天就已經很滿足了~~~(未計算乘搭港鐵回家的錢 )
作者: kenneth    時間: 2008-4-11 10:09
作者: =chairman=    時間: 2008-4-12 22:35
  由於天氣漸熱加上讀書的壓力,我相信今季跑多幾次就會收爐。因此,我一定要珍惜每一次的跑步機會。

練習詳情:

日期:12/04/2008 (六)
起跑時間:5:55 pm
溫度:23度
濕度:90%
跑步路線:將軍澳運動場外圍 x 10
距離:約 20 公里
完成時間:1 ' 49 " 52

分段時間:

首10公里時間:54 ' 05
採用策略:均速跑
Lap 1:10 ' 45
Lap 2:10 ' 45
Lap 3:10 ' 50
Lap 4:10 ' 50
Lap 5:10 ' 55

之後10公里時間:55 ' 47
採用策略:間歇跑 (爆下行下)
Lap 6:12 ' 15 (行左好耐休息)
Lap 7:11 ' 45
Lap 8:10 ' 55
Lap 9:11 ' 10
Lap 10:09 ' 42 (有一段路追住架單車跑)

總結:天氣好潮濕,跑得好辛苦。好在最後一圈係咁追住個踩住單車的少年,我先可以在1個小時50分鐘內跑完全程。跑完步真係特別開心,特別有滿足感呢!

作者: =chairman=    時間: 2008-5-1 00:15
隻腳痛左一排,所以都停左兩個禮拜冇跑。剛過去的星期六,我同另一熱愛跑步的朋友嘗試跑山。因為我地對條路唔熟悉,所以都係慢跑為主。

練習詳情:

日期:26/04/2008 (六)
起跑時間:3:45 pm
溫度:26度
濕度:70%
跑步路線:寶林 -> 秀戊坪 -> 藍田 -> 維景灣畔
距離:約 8.5 公里
完成時間:約1小時

總結:哈~ 我淨係覺得,可以望住個海跑步,個感覺係好正的。
作者: =chairman=    時間: 2008-5-10 13:12
補番之前的練跑紀錄先~

跑步路線跟上次相若,但今次跑多一段路,同埋呢次以相反方向跑。

練習詳情:

日期:01/05/2008 (四)
起跑時間:3:55 pm
跑步路線:寶林地鐵站 -> 維景灣畔 -> 藍田 -> 秀戊坪 -> 翠林
距離:約 10.5 公里
完成時間:約1個多小時

總結:今次跑山路比上次有進步,但仍然要間中停下來休息。
作者: =chairman=    時間: 2008-5-10 13:23
另外今朝同左我屋企人去慢跑,天氣唔錯,跑得都幾舒服。

練習詳情:

日期:10/05/2008 (六)
起跑時間:9:45 am
溫度:25度
濕度:75%
跑步路線:將軍澳運動場外圍 x 2
距離:約 4 公里
完成時間:少於 20 分鐘

總結:屋企人好少做運動,所以叫左佢地今朝去跑下步。希望佢地每個星期都跑下,唔好得三分鐘熱度啦~
作者: =chairman=    時間: 2008-5-25 16:51
昨天早上跑了一轉,好曬,好焗。

練習詳情:

日期:24/05/2008 (六)
起跑時間:10:05 am
溫度:28度
跑步路線:將軍澳運動場外圍 x 2
距離:約 4 公里
完成時間:17 ' 28 (PB)

總結:天氣好悶熱,跑到最後差點暈。 幸而,昨天跑得幾順,成功PB。之前很多Ching都提及過跑得長跑多,中距離都會有進步。我已經約有半年沒認真快跑這段4K路程 (好多時都係慢跑),而之前通常都在那裏練長距離儲里數。今次一跑,快左二十幾秒,真的有點驚喜。不過,我始終在末段後勁不繼,看來我要儘快改善這問題。
作者: =chairman=    時間: 2008-6-12 17:20
Post番上次的跑步資料。

練跑詳情:

日期:31/05/2008 (六)
起跑時間:6:00 pm
濕度:90%
跑步路線:將軍澳運動場外圍 x 5
距離:約 10 公里
完成時間:0 ' 48 " 20
分段時間:1st Lab: 09 ' 50
                   2nd Lab: 10 ' 00
                    3rd Lab: 09 ' 55
                     4th Lab: 09 ' 40
                     5th Lab: 08 ' 55

總結:我覺得頭兩個圈慢左少少,希望下次可以加番快個初速。

作者: oscar    時間: 2008-6-12 18:25
作者: =chairman=    時間: 2008-6-13 21:26
嗯嗯 ~

哈哈 ~ 終於考完晒d主科,可以去跑番步喇 ~~~
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-6-13 21:31
成身 relax !
作者: 叮叮噹    時間: 2008-6-13 21:58
原帖由 kennethwat 於 2008-4-11 10:09 發表

如果小弟跑此線,會在7公里左右作折反,因7km之後應較多車,空氣較差,另可節省車費。避免全身汗上地鐵 ,容易感冒

Agree!
全身汗 入冷氣地方,容易中招,
一身臭汗入人多地方,令人討厭.
縮短行程折返回家為上策.
作者: =chairman=    時間: 2008-6-13 22:35
係呀 ~ 我都驚中招 ~ 都係原路折返好d ~
作者: =chairman=    時間: 2008-6-18 01:15
好耐冇跑步喇,決定將考試考得差的怨氣發泄晒落去跑步度 ~~~~~

練跑詳情:

日期:14/06/2008 (六)
起跑時間:6:35 pm
濕度:92%
跑步路線:將軍澳大外圍
距離:約 10 公里
完成時間:0 ' 50 " 27 ( PB )

總結:好耐都冇跑過呢條路,覺得有番d新鮮感。今次去到中段還可以keep住個pacing,但係一到左尾段既大上斜就完全乏力,結果要死捱先至可以番到去終點。我上斜都仲係好差,一定要練多d先得 ~~~
作者: =chairman=    時間: 2008-7-2 12:17
為應付星期日東區10K的魔鬼上斜,我都練一練下跑上斜先 ~~~

練跑詳情:

日期:01/07/2008 (二)
起跑時間:5:20 pm
溫度:30度
跑步路線:調景嶺澳景路上斜路段
距離:1.56 公里 ( 全上斜 )

完成時間
1st round:11 ' 15
2nd round:11 ' 00

總結:跑上斜好明顯慢好多。不過而家起碼掌握到上斜時的步伐和呼吸的節奏,總算對周日的東區10K有所幫助。

作者: =chairman=    時間: 2008-9-28 02:52
為挑戰 unicef 半馬,我決定從現在起開始練習,目標 sub 2。

先說一些近況。

自 6 / 7 東區 10K 之後,整個暑假只跟同學仔慢跑過幾次 6 - 8K。

深明這些短距離不能有助跑半馬,於是今日便決定恢復有限度練跑。

因為公開試將至,我只能夠一星期抽一晚時間練習。

沒關係,只要能恢復比賽狀態便滿足了 ~

報告:
今晚輕鬆的跑了 12K,時間約 65 分鐘。

我會逐漸加里數直至能夠應付半馬 ~~~
作者: lvrunner    時間: 2008-9-28 03:33
原帖由 =chairman= 於 2008-9-27 10:52 發表
為挑戰 unicef 半馬,我決定從現在起開始練習,目標 sub 2。

先說一些近況。

自 6 / 7 東區 10K 之後,整個暑假只跟同學仔慢跑過幾次 6 - 8K。

深明這些短距離不能有助跑半馬,於是今日便決定 ...

Good! 亞銘.  I support you all the way!!  

作者: =chairman=    時間: 2008-10-7 00:52
今天的夜空很美,於是便落街跑了一轉,順道欣賞景色。

報告:

總距離:16 K
總時間:1 ' 31 " 58

分段時間:( 2K @ Lap )

1st Lap: 11 " 50
2nd Lap:11 " 50
3rd Lap: 11 " 50
4th Lap:  11 " 45
5th Lap:  11 " 35
6th Lap:  11 " 30
7th Lap:  11 " 15
8th Lap:  10 " 23

Comment:輕鬆跑 16 K,還可應付。但半年前跑同一距離的 PB 為 1 ' 19 " 52,即表示自己未到達最佳狀態,仍需努力。
作者: =chairman=    時間: 2008-11-2 20:10
由於前一陣子陸運會,之後又腳痛,因此要一直待到今早才可以再練跑 ~~~

報告:

總距離:2.6K  x  8 laps  =  20.8K

總時間:2 ' 11 " 40

Comment:對上一次跑半馬距離已經是半年前了,而對上一次練長跑亦已經是一個月前了,所以跑來甚不適應。雖然未盡全力,但時間仍跟我的目標 ( sub 2 ) 相距甚遠。再加上未來要放更多時間去溫習,練跑時間只好相對縮小。若下次練跑的成績依然未如理想,我會考慮降低 UNICEF 半馬的目標 ~~~
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-2 22:37
以後試下每2k 都keep 住十/十一分鐘內吧....
p.s. 為了更好應付以後的比賽
我來緊呢個月暫時打算操兩課LSD(第一次為試驗性質 第二次為超長課)
希望到時天公造美...
其餘則為中課及interval
作者: onon    時間: 2008-11-2 22:43
原帖由 =chairman= 於 2008-11-2 20:10 發表
由於前一陣子陸運會,之後又腳痛,因此要一直待到今早才可以再練跑 ~~~

報告:

總距離:2.6K  x  8 laps  =  20.8K

總時間:2 ' 11 " 40

Comment:對上一次跑半馬距離已經是半年前 ...

呢個時候讀書温習最緊要! 後生仔將來大把機會跑! 努力!
作者: =chairman=    時間: 2008-11-4 22:06
原帖由 ChARsoN 於 2008-11-2 22:37 發表
以後試下每2k 都keep 住十/十一分鐘內吧....
p.s. 為了更好應付以後的比賽
我來緊呢個月暫時打算操兩課LSD(第一次為試驗性質 第二次為超長課)
希望到時天公造美..." />" />
其餘則為中課及interval

好 ~ 就試試看吧 ~~
抄神兄都要努力 wo ~~
作者: =chairman=    時間: 2008-11-4 22:06
原帖由 onon 於 2008-11-2 22:43 發表

呢個時候讀書溫習最緊要! 後生仔將來大把機會跑! 努力!

收到 ~~
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-4 22:45
原帖由 =chairman= 於 2008-11-4 22:06 發表

收到 ~~

我都未追番晒d 書....
p.s. 你修邊幾科?(除了中化和UE)
我修Pure 同Phy (2AL) + 電腦應用(AS)
pure 總算教得77 88
作者: =chairman=    時間: 2008-11-5 19:52
我會考都係得 16 分,不過就修 3 AL ( Phy Chem Pure ) 。因為我係電腦白痴,唔想揀 CA,所以就揀左讀 Chem ~~~
Pure 而家開始教 Co - geo;Phy 就教緊 radioactivity 。你呢?
我岩岩先開始追番之前 d 野,有 d 驚趕唔切 ~~~
Charson 兄有沒有諗過入大學讀邊科?我仲未諗到呀 ~~~

作者: ChARsoN    時間: 2008-11-5 20:01
原帖由 =chairman= 於 2008-11-5 19:52 發表
我會考都係得 16 分,不過就修 3 AL ( Phy Chem Pure ) 。因為我係電腦白痴,唔想揀 CA,所以就揀左讀 Chem ~~~
Pure 而家開始教 Co - geo;Phy 就教緊 radioactivity 。你呢?
我岩岩先開始追番之前 d 野,有 d 驚 ...

我CE 都係16分@@
成績如下:
中文1 (今年重考得2)
英文3
Maths C
Phy C
Chem C
Bio D
Add. Maths C
你呢?
Phy 啱啱至開matter....教緊gases
而家比CA 份試卷二(project)消磨緊意志....
p.s. 你地中化教緊邊課 我地啱啱開咗科學果課(最後一課了)
作者: =chairman=    時間: 2008-11-5 20:14
07-08 HKCEE Result:
中文:level 3
英文:level 4
Maths:C
Phy:C
Chem:C
Bio:D
Add. Maths:D

我中化都係教緊最後一課 ~~ 人生的意義 ~ " />" />hk
中化最慘係文化問答,玩殘我 ~~~
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-5 20:18
原帖由 =chairman= 於 2008-11-5 20:14 發表
07-08 HKCEE Result:
中文:level 3
英文:level 4
Maths:C
Phy:C
Chem:C
Bio:D
Add. Maths:D

我中化都係教緊最後一課 ~~ 人生的意義 ~ " />" />" />" />hk
中化最慘係文化問答,玩殘我 ~~~ uiujh ...

嗯....
睇下遇到咩題目@@
仲有個人短講....
作者: =chairman=    時間: 2008-11-9 01:38
今晚天氣很涼快,跑步很舒服 ~

報告:

總距離:9K  x  2 laps + 2.6K x 1 lap  =  20.6K

時間:

1st 9K:53 " 35
2nd 9K:54 " 35
last 2.6K:15 " 30

Total Time:2 ' 03 " 40

Comment:逐漸適應半馬距離,較上次快了點 ~~ 希望能夠繼續進步 ~~~
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-9 13:09
標題: 回復 33# 的帖子
我發覺搵到個"平衡點"後又夠氣同冇咩病痛就可一次過長跑長有....
可能一日未"撞牆"都唔駛停
作者: =chairman=    時間: 2008-11-9 21:25
原帖由 ChARsoN 於 2008-11-9 13:09 發表
我發覺搵到個"平衡點"後又夠氣同冇咩病痛就可一次過長跑長有....
可能一日未"撞牆"都唔駛停

我而家都搵緊一個適合跑半馬距離的速度 ~~~
ar ~ charson 兄,我好奇一問,你幾時會跑「終極 LSD」 呀?大約幾長同跑邊度呀 ~~  

作者: ChARsoN    時間: 2008-11-9 21:33
原帖由 =chairman= 於 2008-11-9 21:25 發表

我而家都搵緊一個適合跑半馬距離的速度 ~~~
ar ~ charson 兄,我好奇一問,你幾時會跑「終極 LSD」 呀?大約幾長同跑邊度呀 ~~  

目的地大致定好 但還要搵一條啱跑ge 路線~" />" />
有可能會過30k @@
作者: =chairman=    時間: 2008-11-9 22:28
charson 兄加油呀 ~~ 不過如果到時條路線要經山路的話,要小心d ~~
作者: =chairman=    時間: 2008-11-20 23:17
為應付 UNICEF 半馬,昨晚去練跑 ~

報告:

總距離:2K x 10 laps  =  20K

時間:

1st lap:11 " 05
2nd lap:10 " 59
3rd lap:11 " 03
4th lap:10 " 46
5th lap:10 " 54
6th lap:11 " 17
7th lap:10 " 57
8th lap:11 " 05
9th lap:10 " 57
10th lap:10 " 28

Total Time:1 ' 49 " 31  (PB)

Comment:能夠在目標時間內完成 ~ yeah ~

p.s. 還有 10 天就到半馬了!
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-21 20:11
標題: 回復 38# 的帖子
唔錯啦~ 半馬兩小時內應該ok
作者: =chairman=    時間: 2008-11-24 19:39
小弟決定餓跑 ~~~ 所以上星期三已經是最後一課 ~~
希望今個星期日可以做到個目標時間啦 ~~
到時見 ~

作者: ChARsoN    時間: 2008-11-24 19:49
標題: 回復 40# 的帖子
我都餓跑咗成個禮拜了.....
但我十二月初先比賽
想趕緊係餘下的1~2個禮拜再進步
唔知有冇可能呢?
p.s. 你地除咗mock 外仲有冇考試?
我地考緊...明天考pure maths....
明ge 就明咗 但唔明ge 暫時仲未明
作者: =chairman=    時間: 2008-11-24 19:56
原帖由 ChARsoN 於 2008-11-24 19:49 發表
我都餓跑左成個禮拜了.....
但我十二月初先比賽
想趕緊係餘下的1~2個禮拜再進步
唔知有冇可能呢?
p.s. 你地除左mock 外仲有冇考試?
我地考緊...明天考pure maths....
明ge 就明左 但唔明ge  ...

沒有,一黎就 mock ~~
我個pure呀sir教晒書了 ~ 而家上堂齋做數 ~~

作者: ChARsoN    時間: 2008-11-25 18:31
原帖由 =chairman= 於 2008-11-24 19:56 發表

沒有,一黎就 mock ~~
我個pure呀sir教晒書了 ~ 而家上堂齋做數 ~~ hgjD141" />" />" />" />hj

今日科pure....遭遇滑鐵盧...." />" />
份卷好似有心刁難人咁
同埋自己總係有d 野記唔到 唔識做
明天仲有電腦應用 後日有phy
一定要考番好d

作者: =chairman=    時間: 2008-11-25 21:04
add oil ar tomorrow ~~
我一直都覺得 pure 係一科好難預測的科目 ~~ 一出 d 未見過既題目就超麻煩 ~
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-26 12:41
標題: 回復 44# 的帖子
今日科電腦應用好吹水....
希望唔好吹錯咁多....
但總體感覺好過昨天

作者: =chairman=    時間: 2008-11-26 22:48
繼續加油呀聽日既 phy ~~~
作者: =chairman=    時間: 2008-11-29 18:59
好 ~ 聽朝半馬要努力!
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-29 19:10
標題: 回復 47# 的帖子
就算幾辛苦都要捱埋佢
因為以後仲有更艱苦的....
作者: =chairman=    時間: 2008-11-30 21:51
標題: 超額完成 ~ 好開心 ~
原本真係諗住半馬跑 sub 2 就算是達標的 ~ 於是賽前策略就是死跟住 Kenneth 兄佢地跑,諗住跟到幾多得幾多 ~
點知佢地個個一開始就已經跑得好快 ~ ( 哈哈 ~ 上錯賊船 ~ XD )
去到 10K U-turn 位的時間約為五十一分鐘 ( 小弟 10K PB 只不過為 49分21秒 )
心想:有機會 1:50:00 內完成 wo ~
一直跟住 Kenneth 兄跑 ~ 直至返到去迪欣湖 feel 到 " 爆 " 左 ( 約走到 16K ),先至分道揚鑣 ~
最後幾 K 比百幾人過左 ... ( 大多是 10K 跑手 )
好彩最後都死捱番到終點 ~ 1:48:51 ~ 成功 PB ( 其實點都 PB gala ~ )
多謝咁多位同過小弟一齊跑的 ching ~ 尤其係 Kenneth 兄,帶快左小弟成十分鐘有多 ~~

作者: ChARsoN    時間: 2008-12-1 12:39
標題: 回復 49# 的帖子
恭喜~
有得比賽真開心~
作者: =chairman=    時間: 2008-12-22 15:13
標題: 暫成為溫書進度紀錄表
之前呢個 blog 就係紀錄我的跑步歷程,而家想暫成為我的溫書進度紀錄表 ~~~

而家聖誕假期的目標就係練多一些 tempo 同埋 interval ~ 這當然是指操練多一些 pastpaper 啦 ~ ( 轉自瘋兄   )

好 ~ 寫低自己今個星期一定要做晒既 pastpaper 先 ~~~

22/12 - 28/12:

Pure mathematics:

Paper 1 : 01 - 08  Section A
Paper 2 : 01 , 07  Section A
                 05 , 06  Section B

Chemistry:

Organic chemistry:97 - 05

希望聖誕假期有時間同大家跑步之餘又可以溫好書啦 ~
作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-22 15:43
原帖由 =chairman= 於 2008-12-22 15:13 發表
之前呢個 blog 就係紀錄我的跑步歷程,而家想暫成為我的溫書進度紀錄表 ~~~

而家聖誕假期的目標就係練多一些 tempo 同埋 interval ~ 這當然是指操練多一些 pastpaper 啦 ~ ( 轉自瘋兄

好 ~ 寫 ...

賽前發力操練!
加油!努力!支持你!
作者: ChARsoN    時間: 2008-12-22 17:56
原帖由 =chairman= 於 2008-12-22 15:13 發表 之前呢個 blog 就係紀錄我的跑步歷程,而家想暫成為我的溫書進度紀錄表 ~~~而家聖誕假期的目標就係練多一些 tempo 同埋 interval ~ 這當然是指操練多一些 pastpaper 啦 ~ ( 轉自瘋兄   ) 好 ~ 寫 ...
我都打算聖誕假期間做多轉pure pp
有部分暑假時做過但做完一次都唔係真係識做....
仲有 你會唔會擺本solution(毒藥一樽)係則邊?
作者: ChARsoN    時間: 2008-12-22 18:05
車牙文兄遲d溫書溫到攰都可以去呢道跑下步~ http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=8753634&extra=page%3D1

作者: =chairman=    時間: 2008-12-22 18:19
原帖由 ChARsoN 於 2008-12-22 17:56 發表
我都打算聖誕假期間做多轉pure pp
有部分暑假時做過但做完一次都唔係真係識做....
仲有 你會唔會擺本solution(毒藥一樽)係則邊?

我之前暑假好懶,做左少少就冇再做過 ~ 所以而家再發力追番 ~
我冇 hardcopy,只有 softcopy,所以呢一排將會見到我長期在線 ~~
我通常都係自己諗明佢,除非真係冇個 concept 先睇睇 solution,因為我覺得自己諗明佢個感覺好開心 ~
作者: ChARsoN    時間: 2008-12-23 14:13
原帖由 =chairman= 於 2008-12-22 18:19 發表 我之前暑假好懶,做左少少就冇再做過 ~ 所以而家再發力追番 ~我冇 hardcopy,只有 softcopy,所以呢一排將會見到我長期在線 ~~我通常都係自己諗明佢,除非真係冇個 concept 先睇睇 solution,因為我覺得自己 ...
嗯....真係會好開心
但昨天發覺自己一變得煩燥就玩完....乜都唔想諗.....
此時最好抖下先或做d 簡單d ge數
作者: =chairman=    時間: 2008-12-23 18:23
哈哈 ~ 當我覺得做數做到好煩的時候,就會黎上長跑網了 ~
作者: =chairman=    時間: 2008-12-31 23:14
標題: 回顧這一年
08 年快要結束,咁等我回顧下呢一年的跑步點滴 ~~

今年就參加左三個比賽啦,分別係:
1 ) 3月 - 沙田 perskindol 10K [ time:49"21 ]
Comment:咁呢一個時間就暫時係我跑 10K 的 PB ~ 不過而家幾乎可以肯定能夠快過呢個成績 ~

2 ) 7月 - 東區長跑迎奧運 10K [ time:55"34 ]
Comment:呢條賽事的上斜路到而家都仲係咁難忘 ~ 行上去仲快過跑 ~~ 不過好開心可以首次穿上長跑網跑衫比賽 ~~

3 ) 11月 - UNICEF HM [ time:1'48"51 ]
Comment:第一次跑半馬,當然係 PB 啦 ~~ 不過講到最開心喇 wo,就係可以認識到長跑網咁多位 ching ctse ~~ 一齊並肩作戰的感覺是很開心的 ~

當然這一年影響我最大的,一定是加入了長跑網這個大家庭 ~

另外都好開心組織左一個將軍澳跑步逍遙團,讓住在將軍澳的跑友可以互相交流一下跑步心得 ~ 以跑會友 ~ 正 ~

來年跑步目標:

10K - sub 46
半馬 - sub 1'45,可以的話 sub 1'43
參加一些行山比賽

最後,一定要多謝長跑網和長跑網所有的 ching ctse ~ 若不是能夠透過這平台認識大家,相信我到現在還會認為跑步是一項孤獨的運動。現在 ? 原來跑,都可以咁好玩架!能夠以跑會友,我十分開心 ~

好 ~ 來年大家都要努力呀 ~!

作者: =chairman=    時間: 2009-1-6 18:20
標題: 目標溫書進度
5/1 - 11/1:

Pure mathematics:

Paper 1 : 01 , 02 , 08  Section A
                 07 , 08         Section B

Chemistry:

Chem Is Try ( Organic ) Chapter 1 - 4 , 6

作者: =chairman=    時間: 2009-1-16 00:02
標題: 目標溫書進度
22/1 是學校 last day,希望在之前能夠完成以下的 tasks:

Pure Mathematics

Paper 1 : 05 - 08  Section B (4Q)

Physics

Mechanics : Paper 2  MC  01 - 08 , Paper 1  06 - 08

Wave : Paper 2  MC  01 - 08 , Paper 1  04 - 08

Chemistry

Organic chemistry
作者: =chairman=    時間: 2009-1-30 00:27
標題: LSD Study Time
過左初三,終於拜晒年 ~
所以今日可以開始刨書!

今天長課的時數為十小時,主力刨化學,不過溫得不夠快。
也沒關係,貴精不貴多。
幸而 LSD 過後,也完全不覺得疲倦。
為何 ? 因想到每天早上可以去晨運,已經倍感興奮 ~ 嘿嘿。

未來一星期長課目標時數:70 hrs

明天要手刃化學科 ~!
作者: ChARsoN    時間: 2009-1-30 12:16
我係年初一同年初二終於做晒mastering advance physics matter 的MC
之後幾日想溫下pure maths....
上星期學校老師約我地係一日假期(陸運會之後果日)返去做2008年pure maths pastpaper
發覺都唔係咁多唔識做...因此對呢科有番d 信心
作者: =chairman=    時間: 2009-1-31 01:12
原帖由 ChARsoN 於 2009-1-30 12:16 發表
我係年初一同年初二終於做晒mastering advance physics matter 的MC
之後幾日想溫下pure maths....
上星期學校老師約我地係一日假期(陸運會之後果日)返去做2008年pure maths pastpaper
發覺都唔係咁多唔識做...因 ...

radian 另外三本 MC 你有沒有做 ar ?
我而家淨係 ko 左 wave 本 MC,另外三本未做晒 ~

不過我想做晒 91-08 pp mc 先 ~~
我分 topic 做,而家做完 mechanics 同埋 wave ~
不過最最最多既 EM 未開工 ~~~ 麻煩了。

我 6/2 就開始考 mock 了,講真未必趕得切溫得晒 ~
我而家暫時對 pum 最沒信心,因為總覺得這科的溫習時數跟成績永遠不成正比的 ~

chem,呢兩日同 org chem 搏鬥緊 ~ 希望盡快 ko 它 ~
phy,要盡快清 mechanics 同埋 wave 之前未懂的 concepts,同埋預備開始溫 EM ~
作者: ChARsoN    時間: 2009-1-31 12:05
原帖由 =chairman= 於 2009-1-31 01:12 發表 radian 另外三本 MC 你有沒有做 ar ?我而家淨係 ko 左 wave 本 MC,另外三本未做晒 ~不過我想做晒 91-08 pp mc 先 ~~我分 topic 做,而家做完 mechanics 同埋 wave ~不過最最最多既 EM 未開工 ~~~ 麻煩 ...
我只做完EM 同Matter 兩本ge MC
Wave 掂咗少少 Mechanics 諗住最後先做....(因為呢個topic 算係最易)
而家仲有wave 果d interference 同diffraction 兩課concept 唔清楚
matter electrons 打後就可能只識做mc 題目@@
作者: =chairman=    時間: 2009-2-1 00:46
是日19歲生日,所以決定盡玩一日 ~

早上 2K 熱身,之後逍遙團 8.5K ~
食完早餐之後走去逍遙行山 1.5hrs,落山後跑多 1.5K ~~
晚上再慢跑將軍澳一圈 8.5K ~~

是日跑了 20.5K,行山 1.5hrs ~ 很滿足 ~
哈哈 ~ 原來我今年生日的慶祝方式係跑步 + 行山 ~~

p.s. 多謝今早同我一起跑步的逍遙跑友 ~~

作者: michaelyw    時間: 2009-2-1 11:17
生日快樂阿銘,這種慶祝方式實在很有意思
作者: ChARsoN    時間: 2009-2-1 20:41
生日快樂~
你地幾時要返學?
我地2月3日就返
作者: =chairman=    時間: 2009-2-3 00:24
6/2 返,不過一返就 mock ~
作者: ChARsoN    時間: 2009-2-3 00:45
原帖由 =chairman= 於 2009-2-3 00:24 發表 6/2 返,不過一返就 mock ~
我過多7~8 個鐘就返學....
但CA 個project 都未搞掂....
作者: =chairman=    時間: 2009-2-3 00:51
幾時死線呀 ?
作者: ChARsoN    時間: 2009-2-3 00:56
原帖由 =chairman= 於 2009-2-3 00:51 發表 幾時死線呀 ?
我只想在呢兩三日內搞掂佢.....
咁就可自由自在咁溫其他書了~
而家最大件事係個ER Diagram(關係實體圖)....
我見到同學畫都出來都有d 眼花
唔知呢道有冇人識呢? 我自己d concept 好皮毛....
作者: =chairman=    時間: 2009-2-3 01:28
加油呀 ~~

btw,我今日開始溫 EM,嘻嘻,好多野都唔記得左 ~~
作者: 山比    時間: 2009-2-3 01:51
原帖由 =chairman= 於 2009-2-1 00:46 發表
是日19歲生日,所以決定盡玩一日 ~

早上 2K 熱身,之後逍遙團 8.5K ~
食完早餐之後走去逍遙行山 1.5hrs,落山後跑多 1.5K ~~
晚上再慢跑將軍澳一圈 8.5K ~~

是日跑了 20.5K,行山 1.5hrs ~ 很滿足 ~
哈哈 ~ ...

原來周六係ching 生日正日....跑完食早餐時睇星座運程,聽到你話你係水瓶座,都唔醒水問你幾時牛一tim...補祝返句生日快樂先~~~
作者: =chairman=    時間: 2009-2-3 12:26
原帖由 hoshanbei 於 2009-2-3 01:51 發表

原來周六係ching 生日正日....跑完食早餐時睇星座運程,聽到你話你係水瓶座,都唔醒水問你幾時牛一tim...補祝返句生日快樂先~~~

嘻嘻,多謝。
作者: =chairman=    時間: 2009-2-5 01:09
今天如常地去科大溫書 ~ 去到黃昏休息時間,就「鼠」左去運動場跑番15個圈 ~
原本 set 左用 5'00/ K 的速度跑,不過可惜中間 keep 唔到,可能逍遙得多。
6K 時間為 30'xx 。

嘻嘻,今日特登著住件長跑網跑衫跑圈,當係賣下廣告,吸引下d大專跑手加入長跑網。

作者: 快活人    時間: 2009-2-6 12:08
原帖由 =chairman= 於 2009-2-5 01:09 發表
今天如常地去科大溫書 ~ 去到黃昏休息時間,就「鼠」左去運動場跑番15個圈 ~
原本 set 左用 5'00/ K 的速度跑,不過可惜中間 keep 唔到,可能逍遙得多。
6K 時間為 30'xx 。

嘻嘻,今日特登著住件長跑網跑衫跑圈 ...

車亞文 不愧是 金牌代言人之一 .....
作者: =chairman=    時間: 2009-2-6 17:13
原帖由 快活人 於 2009-2-6 12:08 發表

嘻嘻,覺得著左件長跑網跑衫之後係同其他跑友唔同d ~~ 係身份的象徵 ~~
作者: =chairman=    時間: 2009-2-6 17:21
標題: mock 第一日戰果
第一日考我最差的中化 ~

戰果:

卷一(甲) 實用文寫作 : okay!做得晒,滿意。

卷一(乙) 閱讀 : 做唔晒,好多大意失分,炒左。

卷二 文化問答 : 盡左力,寫到d要寫既野,滿意。不過我既滿意應該都係唔合格。

心情:做完無乜感覺,所以聽日應該可以去逍遙跑 ~
作者: =chairman=    時間: 2009-2-8 01:36
原帖由 快活人 於 2009-2-6 12:08 發表

小弟今日逍遙跑後去東港城,恰巧見到財爺現場直播個 function 。
嘿嘿,小弟見問答環節會遞咪俾圍觀者,小弟都走去湊湊熱鬧,順便睇下無記影唔影到我著住那件長跑網跑衫 ~~
失望,影唔到。

作者: ChARsoN    時間: 2009-2-8 19:09
我呢幾日溫書進度極之唔理想@@....
只知死期不斷逼近....
作者: =chairman=    時間: 2009-2-8 21:11
我呢幾日不斷俾渣打搞到無心機溫書 ~~ 星期三就考 phy 了 ~~
作者: 迪迪仔    時間: 2009-2-8 21:22
原帖由 =chairman= 於 2009-2-8 21:11 發表
我呢幾日不斷俾渣打搞到無心機溫書 ~~ 星期三就考 phy 了 ~~

宜家渣打都完晒啦,你再無藉口了.

乖乖溫書吧
作者: ChARsoN    時間: 2009-2-8 22:22
標題: 回復 82# 的帖子
我地兩個都冇參加到渣打喎~
作者: =chairman=    時間: 2009-2-9 18:13
原帖由 迪迪仔 於 2009-2-8 21:22 發表

宜家渣打都完晒啦,你再無藉口了.

乖乖溫書吧hgjD141" />" />hj

yes sir!
作者: =chairman=    時間: 2009-2-9 18:17
標題: mock 第二日戰果
今日考 ue ~

Sect B (writing):字數夠,不過唔夠時間做,顯得虎頭蛇尾。
Sect C (reading):滿意,有機拎 C 。
Sect E (practical skill):okay 的 。
作者: ChARsoN    時間: 2009-2-9 18:28
標題: 回復 85# 的帖子
講真....
語言科好講彩數@@....
唔知係咪基礎唔好所致?
作者: =chairman=    時間: 2009-2-9 21:43
原帖由 ChARsoN 於 2009-2-9 18:28 發表
講真....
語言科好講彩數@@....
唔知係咪基礎唔好所致?

如果份考卷個主題係岩我發揮的,即我有興趣的,我會做得好d;反之亦然。
不過我覺得語文科很難在短時間內突飛猛進,一定要長時間練 ~~
不過我考完 mock 先再掂語文科了 ~
作者: ChARsoN    時間: 2009-2-9 23:10
原帖由 =chairman= 於 2009-2-9 21:43 發表 如果份考卷個主題係岩我發揮的,即我有興趣的,我會做得好d;反之亦然。不過我覺得語文科很難在短時間內突飛猛進,一定要長時間練 ~~不過我考完 mock 先再掂語文科了 ~
今日上英文堂做咗一份proof-reading 練習(2001年pp)
結果錯好多......
實在太失望....
作者: =chairman=    時間: 2009-2-10 00:39
仲有時間去 train 英文,唔駛怕 ~
作者: =chairman=    時間: 2009-2-10 00:40
今日考完試之後跑左一陣步 ~

里數:1.9K x 3 = 5.7K
時間:29'00
作者: ChARsoN    時間: 2009-2-11 23:49
我今晚諗住坐言起行 開始做phy pp
做2006年MC 頭幾條已經用了好多時間@@
不過就做得細心咗 嘗試一步步推d 結果
以及試concept
作者: =chairman=    時間: 2009-2-12 15:50
charson 加油 ~ 考完試後再見 ~
作者: =chairman=    時間: 2009-4-23 19:37
今日終於考完最後一科 phy 了 ~!
而家個人好虛弱,連跑都跑不了,只好 plan 下行山啦 ~

至於之前話下年要跑全馬的事,都是不去想了。
作者: 迪迪仔    時間: 2009-4-23 19:43
原帖由 =chairman= 於 2009-4-23 19:37 發表
今日終於考完最後一科 phy 了 ~!
而家個人好虛弱,連跑都跑不了,只好 plan 下行山啦 ~

至於之前話下年要跑全馬的事,都是不去想了。

團長,WELCOME BACK.
作者: =chairman=    時間: 2009-4-23 21:04
原帖由 迪迪仔 於 2009-4-23 19:43 發表

團長,WELCOME BACK.

NONONO!小弟是 chairman,不是團長,不過小弟會繼續參與大家的約跑活動,以示支持。

作者: cc    時間: 2009-4-23 21:10
作者: ChARsoN    時間: 2009-4-24 10:56
我都回來了~但我仲有一科....30/4 ASL 電腦應用至於果科phy 話佢上晝係天堂下晝係地獄都唔誇張
p.s. 我都已經兩個禮拜冇跑....
諗住今日跑一轉
原定今日游水...但今朝返到學校先知佢今日借咗間學校來考會考
就此計畫就亂了....要重新定

作者: =chairman=    時間: 2009-4-24 15:33
原帖由 ChARsoN 於 2009-4-24 10:56 發表
我都回來了~但我仲有一科....30/4 ASL 電腦應用至於果科phy 話佢上晝係天堂下晝係地獄都唔誇張" />" />
p.s. 我都已經兩個禮拜冇跑....
諗住今日跑一轉
原定今日游水...但今朝返到學校先知佢今日借左間學校 ...

完全認同呀!MC 竟然可以難到咁,估多過做•••好彩事前我的策略係做左 essay 先,如果做左 MC 先,打鐘一刻我一定喊出黎!
作者: =chairman=    時間: 2009-4-24 19:02
標題: 行山
是日早上跟朋友在將軍澳逍遙行山。

路線:靈實醫院 → 茅湖山 → 五桂山 → 魔鬼山 → 油塘

以前行這幾座山十分輕鬆,彈下彈下都得。
今日一行,不到五分鐘,小弟已經喘晒氣 ...
好辛苦捱下捱下先行完。
有一段路,平地的,於是諗住以跑代行。
點知,只跑了三百米,小弟已經頂唔順,停低左。
明天逍遙跑都是行算了。
作者: peteruno    時間: 2009-4-24 20:26
歡迎主席回歸
白頭佬

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2