香港長跑網 - 長跑長友

標題: _____ [打印本頁]

作者: 欣    時間: 2009-11-9 00:11
標題: _____

作者: tstcktt    時間: 2009-11-10 16:43
請問在那個地方?之前未聽聞過。
作者: kito807    時間: 2009-11-10 16:47
條路好靚呀, 係邊度黎架??
作者: wong.siufu    時間: 2009-11-10 16:52
是不是沙頭角?
作者: 上水馬王    時間: 2009-11-10 16:52
點樣去架?
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-11-10 17:16
原帖由 貓仔欣 於 2009-11-9 00:11 發表
全程4km, 跑起來應該好甘, 有興趣可以去試下~
見有人響度練單車, 好犀利~

ctse果日係咪一路跑一路影架? 睇相果日好曬下wor.....真係辛苦妳~
作者: wong.siufu    時間: 2009-11-10 17:22
好舊的資料

http://www.hike-x.com/hiking48.htm
作者: 李奧    時間: 2009-11-10 17:23
花嶺條車路

睇到個標題, 仲以為關利物浦同車路士事

路過..............
作者: Alfred    時間: 2009-11-10 21:25
原帖由 李奧 於 10/11/2009 17:23 發表
紅花嶺條軍車路

睇到個標題, 仲以為關利物浦同車路士事

路過..............

李奧師兄好幽默
作者: kito807    時間: 2009-11-11 13:59
我呢d 無車人士都幾難去得到, 都唔知點入去
作者: stanwong    時間: 2009-11-12 11:07
依條路好正咁喎, 搵日去探下路先!
作者: loudspeaker    時間: 2009-11-12 11:44
原帖由 stanwong 於 2009-11-12 11:07 發表
依條路好正咁喎, 搵日去探下路先!" />" />" />" />" />jhk

係喎 , 幾時 ? 我都有興趣
作者: stanwong    時間: 2009-11-12 12:18
原帖由 loudspeaker 於 2009-11-12 11:44 發表

係喎 , 幾時 ? 我都有興趣
如果星期日跑, 最快都要下月13號, 但唔熟路, 怕會迷路
所以想搵個星期六去個頭行下山, 採下路先~
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-11-12 12:44
原帖由 貓仔欣 於 2009-11-10 23:59 發表
唔好意思大家我無寫清楚個位置, 它位於邊境禁區隔黎
由沙頭角道的上麻雀嶺村可上山
條軍車路入口位於與沙頭角道垂直的禾徑山路

大圍兄,我hea住跑的, 當日是好晒的, 但山上的風是涼陣陣的~
p/s: 晚上渣車上去睇 ...

睇夜景...好浪漫咁wor~
不過冇車, 又冇人陪睇...諗下算啦~
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-11-12 12:46
原帖由 stanwong 於 2009-11-12 12:18 發表

stan兄:
探完路, 開個post搵日約跑一齊跑! 等你呀!
作者: loudspeaker    時間: 2009-11-12 12:53
原帖由 stanwong 於 2009-11-12 12:18 發表

間廟我識路去呀 , 但睇相 d 路口 , 唔知易唔易揾 ?
Sat 可以 call kopo 一齊去 , 行山揾多个人好 d 喎
作者: kopo1128    時間: 2009-11-12 14:00
原帖由 loudspeaker 於 2009-11-12 12:53 發表

間廟我識路去呀 , 但睇相 d 路口 , 唔知易唔易揾 ?
Sat 可以 call kopo 一齊去 , 行山揾多个人好 d 喎

唔知跑0個段路要幾耐, 我地可以試下呢個星期六下午先跑入沙頭角公路, 然後再上紅花嶺, 小虎兄個網頁話紅花嶺盡頭响坪輋附近, 唔知响果度有無路落番粉嶺呢? 如果有就perfect啦!!
作者: kopo1128    時間: 2009-11-12 14:39
我剛從google map 找到這條路. 如果由綠悠軒沿沙頭角公路出發, 至麻雀嶺轉入經一段小徑後會連接石屎小路, 沿小路跑會上到山頂, 之後落斜至禾徑山路(即入堆填區那條馬路)出沙頭角公路, 再跑回綠悠軒, 全程約18km. 由碧湖出發則21km. 需時約2小時左右.
作者: stanwong    時間: 2009-11-12 14:48
原帖由 kopo1128 於 2009-11-12 14:39 發表
我剛從google map 找到這條路. 如果由綠悠軒沿沙頭角公路出發, 至麻雀嶺轉入經一段小徑後會連接石屎小路, 沿小路跑會上到山頂, 之後落斜至禾徑山路(即入堆填區那條馬路)出沙頭角公路, 再跑回綠悠軒, 全程約18km. 由碧 ...
山頂是否紅花嶺? 我搵地圖都見唔到一條軍車路連接禾徑山路既?
今個星期六我唔得哩, 要下個星期六才得, 但你要玩毅行喎.
作者: 上水馬王    時間: 2009-11-12 16:21
原帖由 stanwong 於 2009-11-12 14:48 發表
山頂是否紅花嶺? 我搵地圖都見唔到一條軍車路連接禾徑山路既?

下個月啦不如.....今個月個個星期都有比賽,下個月都齊人d
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-11-12 16:48
原帖由 上水馬王 於 2009-11-12 16:21 發表

下個月啦不如.....今個月個個星期都有比賽,下個月都齊人d

下個月既話, 可以預埋我呀~
作者: kopo1128    時間: 2009-11-12 17:04
原帖由 stanwong 於 2009-11-12 14:48 發表

你响google map 放到最大, 你會見到由麻雀嶺上會有條好淺色的小路, 沿住條路走向山頂, 會見番條粗d的路, 呢條應該是所謂的軍車路, 治這條路落山會駁番禾徑山路的.

我諗下星期六行完毅行應該無力再走. 今個星期六, 如果一個人行呢條路, 我怕有dd危險, 事關有一小段會入左禁區, 同埋驚有II.
作者: 上水馬王    時間: 2009-11-12 17:29
原帖由 大圍新跑手 於 2009-11-12 16:48 發表

下個月既話, 可以預埋我呀~

再可以跑入埋河上鄉,試$8豆腐花任食
作者: kenneth    時間: 2009-11-12 17:38
作者: wong.siufu    時間: 2009-11-13 09:29
嶂上現在還有士多嗎?
十幾年沒去嶂上了!!!
作者: stanwong    時間: 2009-11-14 00:10
原帖由 貓仔欣 於 2009-11-14 00:04 發表
間士多仲響度呀, 不過假日先開
小虎哥你成十幾年無去, 真係太耐啦, 快d去下啦, 難得響山上仲有靚豆付花食~
仲有, 響天梯碌落榕樹澳村又勁好玩~
原來有咁多好地方, 在北區住左幾年都未去過

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2