香港長跑網 - 長跑長友

標題: 長課短課 [打印本頁]

作者: 齋老味    時間: 2009-11-20 10:14
標題: 長課短課
各位 ching/ctse
我係新跑手
練緊 10k
報左渣打
想問下平時係咪最好練兩三個短課
星期六日就黎一個長課呢?
咁長短課大約要跑幾多k呢?
駛唔駛計時呢?
Thanks 各位
作者: saki    時間: 2009-11-20 10:31
一星期三至四課

一課長課, 以比賽速度慢一分鐘跑, 最好最後一課能跑足十公里啦, 不然都要跑到八公里

一課中速課, 以比賽速度慢三十秒跑五-六公里

一至二課速度課, 最好在運動場做, 可試間歇跑(即指定時間(如五分鐘)以你最高速度跑完成400米以及休息 (通常會用5分鐘400米連跑連休),  然後將以上方法重覆做幾次 (即組數)
作者: momo    時間: 2009-11-20 10:35
原帖由 saki 於 2009-11-20 10:31 發表
一星期三至四課

一課長課, 以比賽速度慢一分鐘跑, 最好最後一課能跑足十公里啦, 不然都要跑到八公里

一至二課速度課, 最好在運動場做, 可試間歇跑(即指定時間(如 ...

呢個練習schedule我都可以參考下
作者: 齋老味    時間: 2009-11-20 10:55
原帖由 saki 於 2009-11-20 10:31 發表
一星期三至四課

一至二課速度課, 最好在運動場做, 可試間歇跑(即指定時間(如五分鐘)以你最高速度跑完成400米以及休息 (通常會用5分鐘400米連跑連休),  然後將以上方法重覆做幾次 (即組數)

好詳細.......Thanks!!!!!  

"以比賽速度慢一分鐘跑" 係咪即係我比賽時跑 7mins/1k
咁就以 8mins/1k 去跑長課呀??
但我冇比賽過喎............  
同埋都幾難控制速度
咁我用全力跑得唔得呢???
作者: hkyen    時間: 2009-11-20 11:04
好pro下~~~
我係enjoy跑型 冇咩strategy
抵你地跑得咁好 哈哈
作者: wong.siufu    時間: 2009-11-20 11:29
樓主:

Runner's world 個網址有個叫SmartCoach
http://www.runnersworld.com/cda/smartcoach/1,7148,s6-238-277-278-0-0-0-0-0,00.html

登記左之後再入d資料,就會print份training  schedule,也可以參考下
不過準唔準,係咪好野,我就唔識分.

我都係長跑度見到有師兄提過先知.
作者: 齋老味    時間: 2009-11-20 13:44
可試間歇跑(即指定時間(如五分鐘)以你最高速度跑完成400米以及休息 (通常會用5分鐘400米連跑連休),  然後將以上方法重覆做幾次 (即組數)

間歇跑係咪即係其他 ching/ctse 講既 interval?
我平時跑 800m 要 5mins
咁我係咪要最高速跑 400m
然後用餘下既時間跑/行多 400m 當休息呀??  
作者: blurmax    時間: 2009-11-20 17:19
間歇跑係咪即係其他 ching/ctse 講既 interval?
我平時跑 800m 要 5mins
咁我係咪要最高速跑 400m
然後用餘下既時間跑/行多 400m 當休息呀??  

Better do 400 M interval of 10 x 400 M (rest/walk for  30 secs) in 1:45 to 2:00.

Of course according to ur own speed lah^.^

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: 齋老味    時間: 2009-11-22 01:57
原帖由 blurmax 於 2009-11-20 17:19 發表

Better do 400 M interval of 10 x 400 M (rest/walk for  30 secs) in 1:45 to 2:00.

Of course according to ur own speed lah^.^

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

小弟做唔到架
太快啦.........  

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2