香港長跑網 - 長跑長友

標題: 請問有無人知鹽餅邊度有得賣?? [打印本頁]

作者: kito807    時間: 2009-12-3 09:25
標題: 請問有無人知鹽餅邊度有得賣??
尋日經過"偽"成問佢地都話無, 以為行山店實有添
作者: kenneth    時間: 2009-12-3 09:41
作者: Alfred    時間: 2009-12-3 09:54
原帖由 kito807 於 3/12/2009 09:25 發表
尋日經過"偽"成問佢地都話無, 以為行山店實有添hgjD088" />" />hj

kit兄,你住大埔,梗係大埔有啦!大埔中心1期地下X生藥房,100粒裝。嗰間冠X藥房係向住大埔廣場嘅!
作者: allanccl    時間: 2009-12-3 09:57
原帖由 kenneth 於 2009-12-3 09:41 發表

我聽壞人講話九龍一些較大葯房有得買,而小弟則會去開大X樂食開嘢時,會拿多數包鹽備用。

好計! 小弟聽山藝教練講,鹽餅同食鹽既功用完全相同,分別在鹽餅好似藥丸吞服唔覺得咸,鹽在服用時會覺得咸d。 小弟以後都要學Ken兄拿鹽,免費+易攜帶,正!
作者: kenneth    時間: 2009-12-3 10:00
作者: hkyen    時間: 2009-12-3 10:06
請問鹽餅用黎做咩
作者: wong.siufu    時間: 2009-12-3 10:14
師兄:

要海鹽,即係粗鹽先得.
一般吃用既幼鹽都處理過,是不同的.
作者: Alfred    時間: 2009-12-3 10:14
原帖由 hkyen 於 3/12/2009 10:06 發表
請問鹽餅用黎做咩

補充身體流失嘅鈉(鹽),好似話減低抽筋嘅機會。一般操山友先會用,但聽過有師兄跑全馬都食。
作者: kenneth    時間: 2009-12-3 10:14
作者: allanccl    時間: 2009-12-3 10:15
原帖由 kenneth 於 2009-12-3 10:00 發表

去大X樂取鹽,好似是閣下獻計的。

但係由老大你發揚光大喎!
作者: kito807    時間: 2009-12-3 10:15
聽講鹽餅食落口無咁咸, 所以想買定d, 有時行山都有用丫,
如果要我食一包普通0個d鹽, 我驚我跑跑下嘔  (咸到嘔)

聽ching 講, 當做長時間運動大量鹽份流失時 (經汗水), 可能會引起抽筋,
所以當你feel 到就黎抽筋時食鹽可以補充返。
作者: kenneth    時間: 2009-12-3 10:16
作者: Alfred    時間: 2009-12-3 10:16
原帖由 kenneth 於 3/12/2009 10:00 發表

去大X樂取鹽,好似是閣下獻計的。hgjD115" />" />hj

就咁吞好咸,溶入清水好啲。
作者: Alfred    時間: 2009-12-3 10:17
原帖由 wong.siufu 於 3/12/2009 10:14 發表
師兄:

要海鹽,即係粗鹽先得.

agree
作者: Alfred    時間: 2009-12-3 10:20
原帖由 kito807 於 3/12/2009 10:15 發表
聽講鹽餅食落口無咁咸, 所以想買定d, 有時行山都有用丫,
如果要我食一包普通0個d鹽, 我驚我跑跑下嘔  (咸到嘔)

聽ching 講, 當做長時間運動大量鹽份流失時 (經汗水), 可能會引起抽筋,
所以當你 ...

請記住,因身體需要時間吸收,請勿在作抽或老抽時才服,因為太遲。
作者: kenneth    時間: 2009-12-3 10:20
作者: kenneth    時間: 2009-12-3 10:22
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-12-3 10:24
原帖由 wong.siufu 於 2009-12-3 10:14 發表
師兄:

要海鹽,即係粗鹽先得.

我都聽講唔好用幼鹽喎,都係話經過處理唔知有乜乜咁~~
仲有一粒鹽餅既鈉含量好高,就算係劇烈運動需要既鹽份都係有限,食得太多會唔會對個腎有影響呢?之前聽過D師兄講一般運動飲品應該已經可以足夠需要,食鹽餅係因為以前無咁多健康飲品或者慳錢等等,大家食之前最好搞清楚個份量~~
作者: Alfred    時間: 2009-12-3 10:26
原帖由 kenneth 於 3/12/2009 10:22 發表

但行山時,你就要帶多一樽鹽水了,而且鹽水的濃度始終無鹽包咁夠的。hgjD115" />" />hj

我以前會用藥水樽仔裝啲超濃縮鹽水溝清水嚟飲。
作者: kito807    時間: 2009-12-3 10:26
原帖由 wong.siufu 於 2009-12-3 10:14 發表
師兄:

要海鹽,即係粗鹽先得.

咁去 大x樂話者 "N"記拎d 鹽 都無用wo!
鹽餅0個d 就算處理過都該有用掛?
作者: Alfred    時間: 2009-12-3 10:28
原帖由 花子阿DEE 於 3/12/2009 10:24 發表

我都聽講唔好用幼鹽喎,都係話經過處理唔知有乜乜咁~~hgjD088" />" />hj
仲有一粒鹽餅既鈉含量好高,就算係劇烈運動需要既鹽份都係有限,食得太多會唔會對個腎有影響呢?之前聽過D師兄講一般運動飲品應該已經可以足夠需 ...

hehe,每粒約8-900毫克
作者: kito807    時間: 2009-12-3 10:28
原帖由 花子阿DEE 於 2009-12-3 10:24 發表

我都聽講唔好用幼鹽喎,都係話經過處理唔知有乜乜咁~~hgjD088" />" />hj
仲有一粒鹽餅既鈉含量好高,就算係劇烈運動需要既鹽份都係有限,食得太多會唔會對個腎有影響呢?之前聽過D師兄講一般運動飲品應該已經可以足夠需 ...

唔係成日食, 食一粒半粒救命該無事ga
作者: hkyen    時間: 2009-12-3 10:29
咁鹽餅要幾多錢ga
作者: Alfred    時間: 2009-12-3 10:30
原帖由 kito807 於 3/12/2009 10:26 發表

咁去 大x樂話者 "N"記拎d 鹽 都無用wo!
鹽餅0個d 就算處理過都該有用掛?

鹽餅唔係精製鹽,唔同幼鹽。
作者: Alfred    時間: 2009-12-3 10:31
原帖由 hkyen 於 3/12/2009 10:29 發表
咁鹽餅要幾多錢ga

應該唔貴,廿多元應有100粒裝
作者: kito807    時間: 2009-12-3 11:23
原帖由 Alfred 於 2009-12-3 09:54 發表

kit兄,你住大埔,梗係大埔有啦!大埔中心1期地下X生藥房,100粒裝。嗰間冠X藥房係向住大埔廣場嘅!

Thanks Alfred~~ 今晚返大埔買先
作者: kito807    時間: 2009-12-4 13:36
係大埔買左, 18蚊便有100粒
作者: andyho    時間: 2009-12-4 13:55
原帖由 kito807 於 2009-12-4 13:36 發表
係大埔買左, 18蚊便有100粒

請問係大埔邊度買?
作者: Alfred    時間: 2009-12-4 15:03
原帖由 andyho 於 4/12/2009 13:55 發表

請問係大埔邊度買?

Page 1 post 3
作者: 小東    時間: 2009-12-5 11:26
以前練毅行時都需要額外補充鹽分. 通常我d friend全程飲sports drink 再約每個鐘食一粒(900mg)
我自己就鐘意落海鹽(1/4)+食鹽(3/4)入d sports drink 入面, 自此之後就無乜行到抽筋了.

其實要補充d乜都好因人以異, 要試多幾次先知
作者: Vrindavan    時間: 2010-4-6 19:18
> > 鹽餅唔係精製鹽,唔同幼鹽。

how do you know ??
作者: Pesca    時間: 2010-4-22 15:14
幼鹽經過化學精製,成份差不多得番氯化鈉 (Sodium Chloride)。未能完全補充礦物質。
呢度有講到關於運動用鹽餅O既資料:
http://www.racingtheplanet.com/s ... ?___store=chinatrad
作者: Vrindavan    時間: 2010-4-23 12:42
>> 呢度有講到關於運動用鹽餅O既資料:

your link to a product that is different to what people generally refer to as 鹽餅 or 鹽丸.

As 鹽餅 or 鹽丸 really is just Sodium Chloride plus additives added by manufacturers

Thermotabs Salt Supplement Buffered Tablets 100 ea
Cellulose, Dextrose, Calcium Carbonate, Sodium Starch Glycolate, Stearic Acid
http://j.mp/b0ytSu

Sodium Chloride Tablets 1 Gm - 100 Tabs
http://j.mp/cE30dv

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2