香港長跑網 - 長跑長友

標題: [轉載]半馬拉松翻用紙杯港淪國際笑柄 [打印本頁]

作者: Piccolo    時間: 2009-12-16 14:20
標題: [轉載]半馬拉松翻用紙杯港淪國際笑柄
東方日報
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20091216/00196_001.html

在東亞運動會效應帶動下,香港被包裝成「運動之都」,但在一項近年愈來愈受歡迎的半馬拉松比賽中,竟爆出主辦單位涉嫌向參賽者供應翻用紙杯事件。傳染病科醫生警告,曾經使用的紙杯會殘留唾液,可傳染多種病毒,影響可大可小。有學者直指事件屬嚴重失誤,普通賽事倘未能嚴格遵守規條、事事掉以輕心,隨時令香港蒙上污點,甚至影響申辦國際賽事資格。
作者: dicklee516    時間: 2009-12-16 14:22
嘩 咁都得!?
作者: colemen    時間: 2009-12-16 14:37
小弟剛剛在另一題目表達過部份想法.... 不過就方向報報導就有些意見. 報導標題係一件已成為發生事故 (指港淪國際笑柄), 但報導中的篇幅及訪問, 就是事件會導致有關事故 (都係指港淪國際笑柄), 有已發生同將會發生之分別.... 標題吸引讀者是應該, 不過就應與內文相符.

小弟對水杯事件不感苟同, 但同樣對報導方式不太接受.
作者: Mike_Li    時間: 2009-12-16 15:42
colemen,我早把香港幾張中文報紙列為小報,它們報導方式是譁眾取寵。
作者: bello    時間: 2009-12-16 16:31
標題: 回復 3# 4# 的帖子
又咩化名,又抄作自圓其說
大家睇下果份體育版,根本同馬經無分別
其他足球以外的,就半版都唔夠,報導仲要非常粗疏

我認為依d傳媒先至係香港的恥辱!
作者: bmc    時間: 2009-12-16 18:09
原帖由 Mike_Li 於 2009-12-16 15:42 發表
colemen,我早把香港幾張中文報紙列為小報,它們報導方式是譁眾取寵

非常認同,尢其是東X,經常鬧生果日報,警察同官員,小題大做,
上星期六港足奪金,單車公路賽包辨三甲,第二日份份報紙都頭條,而東X日報竟然用的士司機打乘客做頭條.
作者: Ning    時間: 2009-12-16 18:54
That's why I just listen to the radio instead of reading these two newspaper.
作者: 坑口公牛    時間: 2009-12-16 20:12
雖然睇咗方向報廿幾年,但係幾年前終於頂唔順,改咗睇第二份。
件事上個月8號發生,而家先攞嚟,乜呢輪冇新聞咩?
作者: ChARsoN    時間: 2009-12-16 20:19
原帖由 bmc 於 2009-12-16 18:09 發表

非常認同,尢其是東X,經常鬧生果日報,警察同官員,小題大做,
上星期六港足奪金,單車公路賽包辨三甲,第二日份份報紙都頭條,而東X日報竟然用的士司機打乘客做頭條.

一向都唔睇呢份方向報...仲有生果報...
只睇開公信報~
作者: leehyalbert    時間: 2009-12-16 22:40
原帖由 colemen 於 2009-12-16 14:37 發表
小弟剛剛在另一題目表達過部份想法.... 不過就方向報報導就有些意見. 報導標題係一件已成為發生事故 (指港淪國際笑柄), 但報導中的篇幅及訪問, 就是事件會導致有關事故 (都係指港淪國際笑柄), 有已發生同將會發生之分 ...

不要怪小弟才疏學淺, 唔係釨明你的意思, 我只係想知道, 半馬翻用紙杯是否真的, 除了方向報外, 仲有係邊份報紙報導過?
作者: Ning    時間: 2009-12-16 23:12
https://www.longrun.hk/forum/vie ... age%3D2&page=25

http://picasaweb.google.com/hokiu318/8112009#
作者: 佐治男孩    時間: 2009-12-16 23:23
原帖由 ChARsoN 於 2009-12-16 20:19 發表

只睇開公信報~

在下也最厭惡那份生果報,常報道失實,在臺灣還遭罰款,但是香港沒有對傳媒的跨重取寵有管制,讓傳媒常有過分的報道。
作者: tomcat    時間: 2009-12-17 00:45
原帖由 bello 於 2009-12-16 16:31 發表

X2

垃圾報
作者: TerrySze    時間: 2009-12-17 01:27
....淪國際笑柄??......東方代表國際?
小題大作,譁眾取寵,佢真係國際笑柄 !
作者: Piccolo    時間: 2009-12-17 09:29
對不少媒體掌舵人,媒體只是達致其目的的工具。
工作上經常要看多份報章,亦偶要接觸傳媒中人,已習慣每間媒體均有其立場及取向。
我也不會再期望報章雜誌會有真正中立的報導。
但當了解各報章取向後,便會懂得過濾其報導的資料(並不等同事實)及意見,再自行對事件作出判斷
作者: Piccolo    時間: 2009-12-17 09:34
原帖由 ChARsoN 於 2009-12-16 20:19 發表

只睇開公信報~

師兄有否留意報章易手後,其政治取向已有根本的變化
作者: Piccolo    時間: 2009-12-17 09:37
原帖由 bello 於 2009-12-16 16:31 發表

可悲的是最暢銷的報章均為嘩眾取寵之輩
作者: vincentW    時間: 2009-12-17 12:46
證明本港係環保先鋒嘛
作者: cu83    時間: 2009-12-17 13:13
原帖由 vincentW 於 17-12-2009 12:46 發表
證明本港係環保先鋒嘛

你地唔知咩?
上次 10.01 國慶長跑 到最後終點既水站都有用呢招,
我見到情願唔飲水!
作者: Parco爸    時間: 2009-12-17 14:47
原帖由 cu83 於 2009-12-17 13:13 發表

你地唔知咩?
上次 10.01 國慶長跑 到最後終點既水站都有用呢招,
我見到情願唔飲水!

好似我同你一齊看到喎
作者: cu83    時間: 2009-12-17 14:55
原帖由 Parco爸 於 17-12-2009 14:47 發表
好似我同你一齊看到喎

正確! Parco 爸好熱心!
當時我地兩個一齊幫忙緊另一件事!

作者: piyrag    時間: 2009-12-17 14:57
作者: 曲奇    時間: 2009-12-17 14:58
原帖由 piyrag提督 於 2009-12-17 14:57 發表

乜攪d咁既野呀?好彩我習慣10k比賽唔飲水,否則…真係…

若然咁攪法,難道跑長途賽要自備食水....
作者: Piccolo    時間: 2009-12-17 15:24
希望今次報章報導會引起一些關注,避免同類事情發生
作者: piyrag    時間: 2009-12-17 15:30
作者: Parco爸    時間: 2009-12-17 15:35
其實...
我見好多賽事都有相關贊助...
就算無..亦都無必要慳住計住計住...
用剩、未開既...都不會浪費...
真係唔明大會攪乜...
又唔第一次辦呢D賽事...
作者: piyrag    時間: 2009-12-17 15:49
作者: 711MF    時間: 2009-12-17 16:39
作者: kenneth    時間: 2009-12-17 16:42
作者: 力    時間: 2009-12-17 22:30
跑快D攞水可能會好一點
作者: piyrag    時間: 2009-12-17 22:37
作者: cu83    時間: 2009-12-17 23:15
原帖由 Lex 於 17-12-2009 22:30 發表
跑快D攞水可能會好一點

上述情況唔會出現係前列份子身上呀!
作者: Parco爸    時間: 2009-12-17 23:31
原帖由 cu83 於 2009-12-17 23:15 發表

上述情況唔會出現係前列份子身上呀!

咁即是我無水飲啦...
作者: bmc    時間: 2009-12-18 00:17
原帖由 Parco爸 於 2009-12-17 23:31 發表

咁即是我無水飲啦...

我唸我要搶完隻杯後,攝係褲頭,到D杯用完咪攞隻私家杯出嚟jump水

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2