香港長跑網 - 長跑長友

標題: 二零一零年陸上兩項鐵人聯賽 – 比賽 1 [打印本頁]

作者: ufficiohk    時間: 2009-12-17 08:55
標題: 二零一零年陸上兩項鐵人聯賽 – 比賽 1
有興趣的會員可以開始報名拉!

今年賽程有些變化, 對青年可能影響不大, 但小鐵人來講就挑戰很大, 例如:
09年以前 8歲至11歲小鐵人的賽程為 RUN 800M/BIKE 3KM/RUN 800M, 今年卻突然增加至:
RUN 2.5KM/BIKE 4.5KM/RUN 2.5KM , 跑步多了3倍有多, 單車多踩1.5KM..
09年以前12歲至15歲小鐵人賽程為 RUN 1.5KM/BIKE 9KM/ RUN 1.5KM, 今年卻增加至:
RUN 2.5KM/BIKE 9KM/ RUN 2.5KM , 單車賽程不變, 但跑步前後段多了2KM

我阿女舊年年中剛開始玩小三鐵, 01年未滿12歲就升呢, 看到這賽程都嚇一跳.  
這回到了老問題, 尚在發育階段中11歲以下的小孩子在小鐵人賽中要跑5KM是否不太合適? 誇張了些?  
個人覺得這突然而來的加長賽程對小孩子來講不但是 "拔苗", 而且這樣的改變可能會影響小鐵人參賽人數, 從而影響鐵人普及化發展, 不知道網友們有何看法?
作者: gforce    時間: 2009-12-17 13:36
呢個賽程的確與之前有別..... 應該唔會差咁多
好有可能資料有少少錯失, 已經send左email比總會

Anyway, 我一定會報!
作者: key    時間: 2009-12-17 16:00
原帖由 ufficiohk 於 2009-12-17 08:55 發表
有興趣的會員可以開始報名拉!

今年賽程有些變化, 對青年可能影響不大, 但小鐵人來講就挑戰很大, 例如:
09年以前 8歲至11歲小鐵人的賽程為 RUN 800M/BIKE 3KM/RUN 800M, 今年卻突然增加至:
RUN 2.5KM/BIKE 4.5 ...

本來我d仔女都想試吓參加陸上兩項, 如果係跑800m都應該冇問題, 但突然谷到2.5k就一定冇可能;
就算佢地得, 我都絕對唔贊成
作者: bmc    時間: 2009-12-17 23:31
去唔到
作者: loudspeaker    時間: 2009-12-18 10:48
咁快又呢 , 創新路應該出席 ,
希望响 SCM 當 X-training , 唔好受傷就算
作者: loudspeaker    時間: 2009-12-18 10:50
原帖由 key 於 2009-12-17 16:00 發表

本來我d仔女都想試吓參加陸上兩項, 如果係跑800m都應該冇問題, 但突然谷到2.5k就一定冇可能;
就算佢地得, 我都絕對唔贊成

Key hing, 咁又係 , 太細個真你唔好玩咁長住 , 肌肉都未長成 ,
對發肉都唔太好
作者: snail    時間: 2009-12-18 11:12
2010年全部比賽都加長左. 但細路都加咁多, 值得討論.
作者: loudspeaker    時間: 2009-12-18 11:56
原帖由 snail 於 2009-12-18 11:12 發表
2010年全部比賽都加長左. 但細路都加咁多, 值得討論.

對于一個 2002 年頭生 / 8 yrs..要跑 5km, 都真係幾吃力
作者: ufficiohk    時間: 2009-12-18 23:18
剛剛看到鐵總的通告,

"2010 陸上兩項鐵人聯賽 - 比賽1 - 賽程C1及C2的比賽距離現已更新, 詳情請參閱報名表"

2002- 1999年 Course 賽程 C1 (Run 1km/Bike 4.5km/Run 1km)

1995- 1998年-Course 賽程 C2 (Run 2km/Bike 9km/Run 2km)

這次鐵總從善如流, 快速更正, 實一大進步, 謝謝各位回應和 GFORCE CHING的努力!

作者: gforce    時間: 2009-12-19 08:49
原帖由 ufficiohk 於 2009-12-18 23:18 發表
剛剛看到鐵總的通告,

"2010 陸上兩項鐵人聯賽 - 比賽1 - 賽程C1及C2的比賽距離現已更新, 詳情請參閱報名表"

2002- 1999年 Course 賽程 C1 (Run 1km/Bike 4.5km/Run 1km)

1995- 1998年-Course 賽程 C2 (R ...

我諗佢地都係一時攪錯傘
作者: ufficiohk    時間: 2009-12-19 16:21
原帖由 orce 於 2009-12-19 08:49 發表

我諗佢地都係一時攪錯傘

都習慣左好耐囉  

我覺得鐵總這次可能轉用927 above-challenge 條路線, 原因是單車距離不會以4.5公里倍上去, 以前都是3公里為基數., 如果真係咁, 跑步路線可能在海濱, 一邊跑一邊看風景都幾好!

一點臆測而已!  
作者: key    時間: 2009-12-19 22:24
原帖由 ufficiohk 於 2009-12-18 23:18 發表
剛剛看到鐵總的通告,

1995- 1998年-Course 賽程 C2 (R ...

謝謝各位CHING嘅幫忙
作者: key    時間: 2009-12-19 22:28
原帖由 loudspeaker 於 2009-12-18 10:50 發表

Key hing, 咁又係 , 太細個真你唔好玩咁長住 , 肌肉都未長成 ,
對發肉都唔太好

係呀, 冇番十幾歲都唔敢比佢地跑咁遠
作者: 琛哥    時間: 2009-12-21 11:43
Course賽程 A (Run 5km/Bike 27.5km/Run 5km) – Road Bike 公路單車組
我隻腳受過傷,少左練習跑步,上次3k+21k+3k仲可以頂住,但係今次就...
作者: ufficiohk    時間: 2009-12-21 11:55
原帖由 key 於 2009-12-19 22:24 發表

謝謝各位CHING嘅幫忙

太客氣啦!  
1km對小孩子應該問題不大, 但踩完單車落地個下可能會腳仔軟! 然後再跑都幾大考驗, 賽前要練一練應該不難應付!
作者: laputa99    時間: 2009-12-27 23:33
各位鐵人ching, ctse 自已帶車可否減免$100 交通費?
作者: cfchan    時間: 2009-12-28 08:19
原帖由 laputa99 於 2009-12-27 23:33 發表 各位鐵人ching, ctse 自已帶車可否減免$100 交通費?
唔用大會提供的交通工具,就可以唔駛俾
但係要諗點運單車去比賽場地!
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-12-28 09:54
原帖由 cfchan 於 2009-12-28 08:19 發表
唔用大會提供的交通工具,就可以唔駛俾
但係要諗點運單車去比賽場地!

如果租車既話,我冇記錯上年自己直接同世紀租車已經包埋運費,可以唔使比果$100~
作者: gforce    時間: 2009-12-28 13:57
大家有冇興趣係賽前一個星期去實地跑+踩下呢?
作者: loudspeaker    時間: 2009-12-28 20:34
原帖由 大圍新跑手 於 2009-12-28 09:54 發表

如果租車既話,我冇記錯上年自己直接同世紀租車已經包埋運費,可以唔使比果$100~

taiwai 兄, 報左名未呀?
世x,的確好低玩,全包,
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-12-29 22:40
原帖由 loudspeaker 於 2009-12-28 20:34 發表

taiwai 兄, 報左名未呀?
世x,的確好低玩,全包,hgjD115" />" />hj

今日寄左報名表啦, 不過唔得閒去租車, 我諗要去完廈門返來先有時間~
作者: 大圍新跑手    時間: 2010-1-12 10:03
琴晚放工去左世紀租車, 老細話$90果d車比人book使, 租左架$150.....
作者: franklcf    時間: 2010-1-12 13:06
入一架入門車啦.
作者: key    時間: 2010-1-12 13:09
原帖由 大圍新跑手 於 2010-1-12 10:03 發表
琴晚放工去左世紀租車, 老細話$90果d車比人book使, 租左架$150.....

$150嗰架應該仲勁過$90嗰架
作者: georgemiu    時間: 2010-1-13 09:56
標題: 回復 23# 的帖子
好多住市區的師兄存車及交通係個大問題。
作者: franklcf    時間: 2010-1-13 11:02
原帖由 georgemiu 於 2010-1-13 09:56 發表

都係ge, 雖然我住唐樓有天枱, 部車都係掛係房 另一對鈴就掛樓梯.
操車好在近青公.
作者: newfoot    時間: 2010-1-13 11:58
原帖由 franklcf 於 2010-1-13 11:02 發表

都係ge, 雖然我住唐樓有天枱, 部車都係掛係房 另一對鈴就掛樓梯.
操車好在近青公.

Frank Ching  

你掛對鈴係樓梯ar,  where u live ?
作者: 大圍新跑手    時間: 2010-1-13 12:37
原帖由 key 於 2010-1-12 13:09 發表

$150嗰架應該仲勁過$90嗰架

睇樣真係勁好多, 不過對我呢d冇玩開車既新手都係一樣, 可能會快1分鐘同埋如果影到相會型d~
作者: franklcf    時間: 2010-1-13 12:42
原帖由 newfoot 於 2010-1-13 11:58 發表

Frank Ching  

你掛對鈴係樓梯ar,  where u live ?

我吾係美孚, 我係荃灣土佬
作者: franklcf    時間: 2010-1-13 12:46
原帖由 大圍新跑手 於 2010-1-13 12:37 發表

睇樣真係勁好多, 不過對我呢d冇玩開車既新手都係一樣, 可能會快1分鐘同埋如果影到相會型d~

我換一換對cheap 鈴都吾只快左一分鐘, 跑步要快一分鐘就好難lor. 如果有一架私人車同setting好, 快好多分鐘都得.
作者: 大圍新跑手    時間: 2010-1-13 12:58
原帖由 georgemiu 於 2010-1-13 09:56 發表

呢個真係好大問題~
如果唔係我都好想入返架2手車, 得閒可以跟大家去操下車一定好過癮~
作者: 大圍新跑手    時間: 2010-1-13 13:00
原帖由 franklcf 於 2010-1-13 12:46 發表

我換一換對cheap 鈴都吾只快左一分鐘, 跑步要快一分鐘就好難lor. 如果有一架私人車同setting好, 快好多分鐘都得.

跑步要快1分鐘真係好難, 車我就冇咁既經驗, 不過我手車咁屎應該係咁上下啦~
作者: loudspeaker    時間: 2010-1-13 13:06
原帖由 大圍新跑手 於 2010-1-13 12:37 發表

24.1 着長跑網衫 , 應該會有好多相
作者: loudspeaker    時間: 2010-1-13 13:09
原帖由 franklcf 於 2010-1-13 12:46 發表

所以 3 項 , 有咁多人投資响架車度
作者: franklcf    時間: 2010-1-13 13:56
原帖由 loudspeaker 於 2010-1-13 13:06 發表

24/1 我冇玩, 但可能去影
作者: loudspeaker    時間: 2010-1-13 14:08
原帖由 franklcf 於 2010-1-13 13:56 發表

24/1 我冇玩, 但可能去影

frank hing, 唔知認得小弟?
美記半馬 , 响 16km, 見到你件 TW 黃色, fight for number 1,
剛剛相叫你 , 已經一陣風咁過左我

作者: 大圍新跑手    時間: 2010-1-13 14:30
原帖由 loudspeaker 於 2010-1-13 13:06 發表

loud兄:
咁就一定要著啦, 話時話好耐冇踩車, 希望到時唔會炒車啦~
作者: loudspeaker    時間: 2010-1-13 15:07
原帖由 大圍新跑手 於 2010-1-13 14:30 發表

loud兄:
咁就一定要著啦, 話時話好耐冇踩車, 希望到時唔會炒車啦~

唔會既, 上左車, 動作協調馬上返曬來 , 係可能要少少時间適應 ,
你跑步速度應該同前列頭幾名差不多 , 如果可以盡量跟佢地尾,
有人頂下風 , 但可能佢地車速 >37km/hr, 你就唔好跟 , 你既
速度應該 <35km/hr度 , 今年跑長左 2km, 應該對你有着數。
我今次當去熱下身 , 勾下人車, 好 enjoy 勾車o個感覺 , 好爽,
到時見
作者: rockiec    時間: 2010-1-14 07:55
原帖由 大圍新跑手 於 2010-1-12 10:03 發表 琴晚放工去左世紀租車, 老細話$90果d車比人book使, 租左架$150.....

大圍兄,

我上次去租車, 只有$90同$200, 無$150噃?
唔通老細減價? 抑或見我老實呃我呢?
作者: gforce    時間: 2010-1-14 08:12
我來黎緊星期日會去實地操下跑踩跑
作者: franklcf    時間: 2010-1-14 09:34
原帖由 loudspeaker 於 2010-1-13 14:08 發表

frank hing, 唔知認得小弟?
美記半馬 , 响 16km, 見到你件 TW 黃色, fight for number 1,
剛剛相叫你 , 已經一陣風咁過左我

我係盲ga, 天又灰, 又要帶oakley 賴型, 又有近視又有散光. 真係物都睇吾倒, 吾好意思.
太多長跑網ching, 好難認得出, 人地個個都認得我. 我成日玩特出, 3鐵時得我一個著紅3角褲, 好多人都同我打招呼, 但我常時都認吾倒佢地.
我係fai4no1, 有兩個意思ga, 夠勁果時就fight4no.1, 而家d比賽重係fight 4 no one = 跑自己.
一陣風...冇可能啦. 今次因為係傷膝青年(40前重可攞傑青), 係用均速跑完算數, 連下星期ccm報左都吾跑但去影, 你去吾去ccm 呀?
作者: 大圍新跑手    時間: 2010-1-14 09:52
原帖由 loudspeaker 於 2010-1-13 15:07 發表

唔會既, 上左車, 動作協調馬上返曬來 , 係可能要少少時间適應 ,
你跑步速度應該同前列頭幾名差不多 , 如果可以盡量跟佢地尾,
有人頂下風 , 但可能佢地車速 >37km/hr, 你就唔好跟 , 你既
速度應該  

多謝loud兄鼓勵, 不過冇咩比賽經驗勾車會有d驚, 到時即管試試攞下經驗都好~
作者: 大圍新跑手    時間: 2010-1-14 09:55
原帖由 rockiec 於 2010-1-14 07:55 發表

大圍兄,

我上次去租車, 只有$90同$200, 無$150噃?
唔通老細減價? 抑或見我老實呃我呢?

rockie兄:
兩種車睇落真係差好遠, 我估老細初初係開$200, 後尾可能冇咩人租迫住減價~
作者: franklcf    時間: 2010-1-14 10:04
原帖由 大圍新跑手 於 2010-1-14 09:52 發表

多謝loud兄鼓勵, 不過冇咩比賽經驗勾車會有d驚, 到時即管試試攞下經驗都好~

吾簡要, 我第一次勾車都係比賽果時, 不過租車性能就有d難度. 最緊要條tyre勁夠氣
作者: georgemiu    時間: 2010-1-14 15:11
標題: 回復 30# 的帖子
係啊,三項里面唯一可用銀兩買到成績(少少啦)的項目就係單車啦!
作者: loudspeaker    時間: 2010-1-15 10:01
原帖由 franklcf 於 2010-1-14 09:34 發表

我係盲ga, 天又灰, 又要帶oakley 賴型, 又有近視又有散光. 真係物都睇吾倒, 吾好意思.
太多長跑網ching, 好難認得出, 人地個個都認得我. 我成日玩特出, 3鐵時得我一個著紅3角褲, 好多人都同我打招呼, 但我常時都 ...

咁又o岩 , 我地呢類優閑跑手 , 在某情度上都會自我陶醉下 , o個 look 凸出 d 咪幾好 ,
有 d 跑手 , 3 項 , 佢地永遠同一個 out-look, 實唔會唔認得佢
作者: ufficiohk    時間: 2010-1-15 11:10
鐵網的比賽地圖和有關資料(尚欠參賽名單)已經上載.
這次路線大致和ABOVE-CHALLENGE一樣, 跑步路段可以看風景!
作者: franklcf    時間: 2010-1-15 12:57
原帖由 georgemiu 於 2010-1-14 15:11 發表
係啊,三項里面唯一可用銀兩買到成績(少少啦)的項目就係單車啦!

吾知點解, 重係覺得groupset 同frame都好似幫助吾大, 都係個轆同人比較重要.
my 重既tiagra-sora groupset 18 gears 好似都okay. 你地輕既20-22gears 係咪會伯感覺好好多呢. 最哀冇得做比較, 要換左先知.
作者: gforce    時間: 2010-1-15 13:37
原帖由 franklcf 於 2010-1-15 12:57 發表

吾知點解, 重係覺得groupset 同frame都好似幫助吾大, 都係個轆同人比較重要.
my 重既tiagra-sora groupset 18 gears 好似都okay. 你地輕既20-22gears 係咪會伯感覺好好多呢. 最哀冇得做比較, 要換左先知.

Frame既反應都好重要, 有比較真係一踩就知, 你個caad9 frame本身都唔差
groupset係變化較多既路段會有大d分別, 轉波快上快落, 當然重量亦都有分別
轆就更大分別啦
作者: georgemiu    時間: 2010-1-15 14:10
標題: 回復 48# 的帖子
奧運距離鐵人賽來講,group set的幫助真係唔打,frame就好個人化-幾何角度,軟硬,重量,材質等一大堆,昇級個轆就較簡單效果也最明顯!
作者: laputa99    時間: 2010-1-15 14:54
小弟新手一名, 看完比賽章程知道是DIY數圈終線, 好驚到時唔記得loop 佐幾多個圏
作者: georgemiu    時間: 2010-1-15 22:56
wa, 7圈唉,真係驚數到頭暈!
作者: newfoot    時間: 2010-1-16 11:53
原帖由 laputa99 於 2010-1-15 14:54 發表
小弟新手一名, 看完比賽章程知道是DIY數圈終線, 好驚到時唔記得loop 佐幾多個圏" />" />

係呀!  我個frd 上次踏多一個圈,  所以一定要睇錶
作者: laputa99    時間: 2010-1-18 17:57
星期六去世X租, 無哂凸頭, 得番Mt bike, 各位ching. ctse盡情界我
作者: 大圍新跑手    時間: 2010-1-18 18:56
原帖由 laputa99 於 2010-1-18 17:57 發表
星期六去世X租, 無哂凸頭, 得番Mt bike, 各位ching. ctse盡情界我

成成: 做咩咁失策呀~
作者: gforce    時間: 2010-1-18 21:10
原帖由 laputa99 於 2010-1-18 17:57 發表

唔緊要啦, 有得勾就勾, 跑步追番
作者: newfoot    時間: 2010-1-19 19:27
原帖由 orce 於 2010-1-18 21:10 發表

唔緊要啦, 有得勾就勾, 跑步追番

勾你地車!恐怕真係要帶定個鐵勾船長的勾先勾到
作者: gforce    時間: 2010-1-19 19:43
原帖由 newfoot 於 2010-1-19 19:27 發表

勾你地車!恐怕真係要帶定個鐵勾船長的勾先勾到

到時賽道會有好多車, 見到差唔多既就可嘗試下
有d快到無人勾到, 果d鬼由頭tt到尾
上次ITU見到loud兄, 佢都跟左一段, 至少都慳左一段既力呀
作者: laputa99    時間: 2010-1-20 11:53
可否預先放私人物件在轉項區?
我想放隻蕉
作者: newfoot    時間: 2010-1-20 13:08
原帖由 laputa99 於 2010-1-20 11:53 發表
可否預先放私人物件在轉項區?
我想放隻蕉

Ching

of coz

你可放一集banana、一個西瓜、一個榴槤........................................................................................
食5晒,我幫口
作者: ufficiohk    時間: 2010-1-20 13:33
勾還勾, 對有經驗的車手可能沒有問題, 對經驗較少的就保持輪半至兩個輪的距離.由其係轉彎時候. 不過鐵人單車相對單車單項安全, 車群較細.   小弟就曾試過比賽時被前車蛇行後輪撞我前輪, 噠獲甘, 到現在想起都怕 , 所以只比小孩參加鐵人, 暫不參加單車公路賽, 期間還要讓他參加醒目仔比賽來熟悉群車過彎, 窄路超車/被超車感覺, 儘量俾佢攞D經驗咁話...  總之..安全第一, 比賽第二, 這樣才玩得安心和開心
作者: gforce    時間: 2010-1-20 13:44
原帖由 newfoot 於 2010-1-20 13:08 發表

Ching

of coz

你可放一集banana、一個西瓜、一個榴槤........................................................................................
食5晒,我幫口

放盒飯都無問題
作者: gforce    時間: 2010-1-20 13:46
原帖由 ufficiohk 於 2010-1-20 13:33 發表
勾還勾, 對有經驗的車手可能沒有問題, 對經驗較少的就保持輪半至兩個輪的距離.由其係轉彎時候. 不過鐵人單車相對單車單項安全, 車群較細.   小弟就曾試過比賽時被前車蛇行後輪撞我前輪, 噠獲甘, 到現在想起都怕 ,  ...

同意, 第一次都係保守d好
作者: key    時間: 2010-1-20 14:53
原帖由 newfoot 於 2010-1-20 13:08 發表

Ching

of coz

食5晒,我幫口

到時少左隻蕉,應該係我肚餓過頭食左   
作者: georgemiu    時間: 2010-1-20 21:00

我懵情情生蛇啊  24日沒得玩拉
作者: loudspeaker    時間: 2010-1-21 10:18
原帖由 orce 於 2010-1-19 19:43 發表

到時賽道會有好多車, 見到差唔多既就可嘗試下
有d快到無人勾到, 果d鬼由頭tt到尾
上次ITU見到loud兄, 佢都跟左一段, 至少都慳左一段既力呀

上次多得你助我一程 ,慳左唔少力 ,  上到 >41k, 但你地速度實在太快,
去到 U-turn 位己經甩鬼左 .
作者: loudspeaker    時間: 2010-1-21 10:23
原帖由 ufficiohk 於 2010-1-20 13:33 發表
勾還勾, 對有經驗的車手可能沒有問題, 對經驗較少的就保持輪半至兩個輪的距離.由其係轉彎時候. 不過鐵人單車相對單車單項安全, 車群較細.   小弟就曾試過比賽時被前車蛇行後輪撞我前輪, 噠獲甘, 到現在想起都怕 ,  ...

完完正正返家 , 比賽安心 , 家人放心
作者: loudspeaker    時間: 2010-1-21 10:26
原帖由 georgemiu 於 2010-1-20 21:00 發表

唯有下次 , 一出汗好鬼痕呀 , 希望不是太嚴重 ,
有搽药 , 最快都要 1 星期先會開始好轉,
Take care, Geroge.
作者: loudspeaker    時間: 2010-1-21 10:27
原帖由 key 於 2010-1-20 14:53 發表

到時少左隻蕉,應該係我肚餓過頭食左   

食完, 唔好亂掉  d 蕉皮 , 撻鬼屎人
作者: key    時間: 2010-1-21 13:05
原帖由 georgemiu 於 2010-1-20 21:00 發表

唔緊要,好快又有第二次陸上兩項,養好身體最緊要   
作者: gforce    時間: 2010-1-21 13:46

保重保重
作者: ginnywong    時間: 2010-1-21 14:51

生蛇好辛苦, 好攰架
多d休息

好番玩過
作者: laputa99    時間: 2010-1-21 17:58

ching 保重
作者: bmc    時間: 2010-1-21 19:37
原帖由 laputa99 於 2010-1-21 17:58 發表

ching 保重
\
X 2
作者: rockiec    時間: 2010-1-22 08:13
啱啱 check 咗比賽時間表同埋名單...
但資料有錯, 去咗其他組別, 著數咗!...

已經 pm 比 ginny ctse, 唔知可唔可以改番,
抑或由得佢...
作者: franklcf    時間: 2010-1-22 09:27
原帖由 bmc 於 2010-1-21 19:37 發表
\
X 2

生蛇.....身體抵抗力新低點..............
會吾會操過勞?
http://www.hk-doctor.com/health_article/html/Zoster_C.htm

作者: newfoot    時間: 2010-1-22 10:40

oh ching
u got a virus infection.  the best treatment is rest .
作者: gforce    時間: 2010-1-22 14:08
原帖由 newfoot 於 2010-1-22 10:40 發表

oh ching
u got a virus infection.  the best treatment is rest .

Vitamin C can help?
作者: newfoot    時間: 2010-1-22 15:44
原帖由 orce 於 2010-1-22 14:08 發表

Vitamin C can help?

rest + sunshine
作者: laputa99    時間: 2010-1-22 17:06
昨晚去十紋店買了黒超, 手套, seat cover + 多隻蕉
作者: ginnywong    時間: 2010-1-22 21:06
原帖由 rockiec 於 2010-1-22 08:13 發表
啱啱 check 咗比賽時間表同埋名單...
但資料有錯, 去咗其他組別, 著數咗!...

已經 pm 比 ginny ctse, 唔知可唔可以改番,
抑或由得佢...

無咁著數, 詳情pm左你
作者: georgemiu    時間: 2010-1-23 15:35
好多謝各位師兄�姐關心!
睇著醫生-吃藥�塗藥膏,現在好多啦。醫生話係水豆病毒潛伏在人的神經系統,當免疫抵抗力低時就發難了。
希望各位取得好成績
作者: 大圍新跑手    時間: 2010-1-23 22:22
我果早原來7:45起步,可以訓耐少少....
作者: fung2003    時間: 2010-1-24 01:50
好想玩2010陸上兩項鐵人聯賽 – 比賽 2 Mountain Bike 爬山單車組
不過會考更重要......

祝各位取得佳績
作者: fung2003    時間: 2010-1-24 01:56
原帖由 georgemiu 於 2010-1-23 15:35 發表 好多謝各位師兄�姐關心!睇著醫生-吃藥�塗藥膏,現在好多啦。醫生話係水豆病毒潛伏在人的神經系統,當免疫抵抗力低時就發難了。希望各位取得好成績
唔怕爆偈,最怕生病
祝早日康複
作者: rockiec    時間: 2010-1-24 14:52
今朝跑完、踩完, 以為時間好好...
原來自己踩少一圈, 仲以為好似上一次超越比賽咁踩6圈!

若果加多一圈時間, 大概 1:46:XX !!

今次可能大多數都係鐵人會ge 鐵人關係,
水準比超越個次高, 想勾車都勾唔到,
勾到一陣好快又拉開, 全程大多都係自己踩...
鐵人賽真係講錢ge 比賽, 靚戰車同你慳十幾分鐘,
跑步真係好難追...

今日見到 loud、Kopo、laputa、大圍、馬王(影相)、Thomas 同埋 Ginny ctse...
著長跑網衫ge ching/ctse 唔多, 响今日比賽算係異類!!
下次真係要叫下其他 ching/ctse 嚟玩下!
作者: snail    時間: 2010-1-24 20:00
原帖由 rockiec 於 2010-1-24 14:52 發表
鐵人賽真係講錢ge 比賽, 靚戰車同你慳十幾分鐘,

得罪講句, 俾架靚車你踩, 你都只會係差唔多時間. 無練習踩咩車都係咁慢.
作者: snail    時間: 2010-1-24 20:08
同日出埋result?!?! 雖然係provisional, 但...真係出乎意料的快!

http://www.triathlon.com.hk/show ... 1260957086218006706
作者: newfoot    時間: 2010-1-24 20:38
Jason ching
恭喜恭喜
I forgot to pick up the bikebag
作者: 大圍新跑手    時間: 2010-1-24 21:41
今日太耐冇踩好似踩唔起咁,頭幾圈冇咩機會試勾車,後尾幾圈搵到個差唔多速度既外籍人士,於是跟住佢尾試下,發覺原來真係踩落舒服好多~
最後完成時間1:50:44~

P.S. 本來計劃會報埋個陸上兩項比賽2,點知原來撞左馬鞍山盃8K,果場已經報左隊際,冇計冇得玩LU~
作者: georgemiu    時間: 2010-1-24 21:47
Jason 師兄,恭喜晒!
作者: rockiec    時間: 2010-1-24 22:06
原帖由 snail 於 2010-1-24 20:08 發表
同日出埋result?!?! 雖然係provisional, 但...真係出乎意料的快! http://www.triathlon.com.hk/show ... 09221452326&amp;editCurrentLanguage=12092214523 ...

攪邊科呢?

都話咗踩少一個圈, 仲俾個第一我???
早知係咁攞埋個獎影埋相, 至多遲啲還番個獎!!
作者: rockiec    時間: 2010-1-24 22:12
原帖由 snail 於 2010-1-24 20:00 發表 得罪講句, 俾架靚車你踩, 你都只會係差唔多時間. 無練習踩咩車都係咁慢.

又得罪講句, 對有練習ge ching/ctse 嚟講, 係咪踩踩咩車都係咁快??

我意思係同一狀態下, 踩$1000、$10000 同$100000 ge 車係無分別ge??
作者: gforce    時間: 2010-1-24 23:00
原帖由 rockiec 於 2010-1-24 14:52 發表
今朝跑完、踩完, 以為時間好好...
原來自己踩少一圈, 仲以為好似上一次超越比賽咁踩6圈!
" />" />" />" />" />" />

若果加多一圈時間, 大概 1:46:XX !!

今次可能大多數都係鐵人會ge 鐵人關係,
水準比 ...

器材可以幫手, 但亦不是絕對, 今日係有個我前面既ching, 車價都只係我果架既1/3, 我後面亦都有貴過我三倍既車
Rochie ching亦不需要覺得是異類, 比賽唔係鐵人會既專利, 不同人仕既參與更歡迎呢!
以你租車來講, 時間唔錯啦, 繼續努力
作者: gforce    時間: 2010-1-24 23:02
原帖由 newfoot 於 2010-1-24 20:38 發表
Jason ching
恭喜恭喜
I forgot to pick up the bikebag

Bikebag等你得閒先攪啦, 我都恭喜你順利完成比賽
作者: gforce    時間: 2010-1-24 23:10
原帖由 rockiec 於 2010-1-24 22:12 發表

又得罪講句, 對有練習ge ching/ctse 嚟講, 係咪踩踩咩車都係咁快??

我意思係同一狀態下, 踩$1000、$10000 同$100000 ge 車係無分別ge??

唔可以話無分別, 不過唔係天同地既分別
有部份器材還要相當力量才可以駕馭得到, 人還是最重要, 器材可以幫你再突破多d
如果話有錢就快, 我絕對唔認同啦, 始終單車唔係裝摩打
作者: franklcf    時間: 2010-1-25 00:57
原帖由 orce 於 2010-1-24 23:10 發表

唔可以話無分別, 不過唔係天同地既分別
有部份器材還要相當力量才可以駕馭得到, 人還是最重要, 器材可以幫你再突破多d
如果話有錢就快, 我絕對唔認同啦, 始終單車唔係裝摩打

又真係既....比賽時有好多因數. 雖然我係新手, 車又只係 成車8xxx + 一對鈴 $3xxx, 但比賽時都吾會太慢比同組黎講(自覺啫), 當然有其他師兄既車更入門. 其實能夠運用自己既長處去補短處, 都可以有好成績.
作者: yungyung    時間: 2010-1-25 08:58
標題: 2010陸上兩項鐵人聯賽 – 比賽 1 相片
恭喜各位鐵人完成賽事,仲有恭喜各得奬師兄師姐

http://www.facebook.com/album.ph ... 02&l=5a653ceb94
PART2(長跑網)

http://www.facebook.com/album.ph ... 02&l=7cd4dabfac
作者: gforce    時間: 2010-1-25 09:10
呢個係今次自己既分段時間(大概啦), 跑步都幾滿意

[attach]11210[/attach]
作者: key    時間: 2010-1-25 09:44
原帖由 yungyung 於 2010-1-25 08:58 發表
恭喜各位鐵人完成賽事,仲有恭喜各得奬師兄師姐

http://www.facebook.com/album.php?aid=150835&id=666675702&l=5a653ceb94
PART2(長跑網)

http://www.facebook.com/album. ...

d相影得好靚播   

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2