香港長跑網 - 長跑長友

標題: 八仙嶺 [打印本頁]

作者: kito807    時間: 2009-12-31 11:52
標題: 八仙嶺
請問八仙嶺行足全程大約要多久? 困難嗎?
作者: allanccl    時間: 2009-12-31 12:25
原帖由 kito807 於 2009-12-31 11:52 發表
請問八仙嶺行足全程大約要多久? 困難嗎?

小弟行過數次,全程大約四-五小時,難度一般...約三粒星,仙姑峰上就要行石級,如果由山寮行上純陽峰山路都幾斜,適宜分多幾次小休。

其實小弟試過可以約三小時行完的,但係隊友會覺得辛苦而埋怨的,慢慢行可以欣賞風景嘛!

作者: cfchan    時間: 2010-1-2 11:35
原帖由 allanccl 於 2009-12-31 12:25 發表 小弟行過數次,全程大約四-五小時,難度一般...約三粒星,仙姑峰上就要行石級,如果由山寮行上純陽峰山路都幾斜,適宜分多幾次小休。其實小弟試過可以約三小時行完的,但係隊友會覺得辛苦而埋怨的,慢慢行可以 ...

小弟試過同友人由大美督起程,循非正式路徑上仙姑峰,連走黃嶺、屏風山下沙螺洞,再上九龍坑山下太和,只用三個半小時
但只此一次,因為走馬看花,一d都唔好玩!
作者: 比因    時間: 2010-1-2 17:21
原帖由 cfchan 於 2010-1-2 11:35 發表

小弟試過同友人由大美督起程,循非正式路徑上仙姑峰,連走黃嶺、屏風山下沙螺洞,再上九龍坑山下太和,只用三個半小時
但只此一次,因為走馬看花,一d都唔好玩!

照睇你個時間同路線, 擺明係跑山既速度! 
作者: kito807    時間: 2010-1-4 09:45
多謝各師兄提供經驗, 呢個月搵日假期得閒去行返轉先~
作者: allanccl    時間: 2010-2-8 09:32
原帖由 kito807 於 2010-1-4 09:45 發表
多謝各師兄提供經驗, 呢個月搵日假期得閒去行返轉先~

傑哥如果揀到日期,不如由閣下出貼,好多人有興趣的,小弟都想行多次,要行唔跑,要欣賞風景既!
作者: colemen    時間: 2010-2-8 12:46
一般大家在大尾督數上去八個山峰都會叫八仙嶺, 由東起仙姑峰到西面的純陽峰, 但只是整條山脈的一部份, 所以稱為小八仙, 大多半天就可以行完.

若果時間許可, 可以繼續西行, 過黃嶺, 犂璧山, 屏風山下鶴藪, 若然全走則稱為大八仙.

八仙嶺值得行之處是很多, 交通方便之餘, 山峰看似很高, 其實有自然教育徑較平坦一段熱身, 再上仙姑峰, 一般行友慢步一小時左右都可以完成, 對初行者很有成功感.

再者景觀近有吐露港, 船灣淡水湖, 遠有沙頭角至大陸景, i視野空闊, 沿途又有些奇石可以拍照, 風光遠近皆宜.

歸程到鶴藪水塘, 又一番自然憩靜景象. 終點在鶴藪圍乘小巴回粉嶺火車站, 亦甚方便.

小弟八仙嶺走過多次, 於 1991 年於南山附近巧遇到當時港督衛奕遜與保鑣同行, 有幸交談幾句, 並拍照留念. 相片至今仍有保留, 是行八仙嶺最值得紀念一次.
作者: bello    時間: 2010-2-8 12:51
標題: 回復 5# 6# 7# 的帖子
好有興趣再行一次,預我一份!
最東的仙姑峰個景好靚,不過係大尾篤果邊上,都有d甘甘地
作者: Simon So    時間: 2010-2-8 15:07
八仙嶺好耐之前跟人去過一次,佢地話係行山友,
不過我覺得佢地係跑山友,一直同時間鬥快 !
我沿途只是追、追、追,跟本睇唔到風景。
如果有 ching ctse 係 hea 行,即係行下、傾下、睇下、影下、飲下、抖下,
唔係趕時間收工咁,我都好想再去吹吹風,睇真d八仙嶺的美景。

p.s. 初三會同朋友去行 <東涌-->大澳>,行下、影下、傾下、食下。
作者: allanccl    時間: 2010-2-8 15:17
原帖由 simonso 於 2010-2-8 15:07 發表
八仙嶺好耐之前跟人去過一次,佢地話係行山友,
不過我覺得佢地係跑山友,一直同時間鬥快 !
我沿途只是追、追、追,跟本睇唔到風景。
如果有 ching ctse 係 hea 行,即係行下、傾下、睇下、影下、飲下、抖下,
唔係趕時間收工咁,我都好想再去吹吹風,睇真d八仙嶺的美景。

p.s. 初三會同朋友去行 <東涌-->大澳>,行下、影下、傾下、食下。

到時一定預埋閣下,小弟都鍾意睇同映風景,跑山果d會留番同操毅行既網友的。
其實,講真話,呢一排行山都無景睇,白濛濛,所以可能過左年先行了。
初三閣下行得開心d吧! 小弟會去跑發財跑、摘士多啤梨及映相,唔得閒啊!
作者: Simon So    時間: 2010-2-8 15:22
標題: 回復 10# 的帖子
係呀,見到個天唔靚,遠景又灰濛濛,心情會打折扣。
作者: allanccl    時間: 2010-2-8 15:47
原帖由 simonso 於 2010-2-8 15:22 發表
係呀,見到個天唔靚,遠景又灰濛濛,心情會打折扣。

仲有要著雨衣好唔方便,又怕路滑,等天氣好轉d先。
作者: colemen    時間: 2010-2-8 16:35
八仙嶺另一線可考慮在純陽峰向北下山, 回上下七木橋. 沿橫七古道向北走, 經過尤德亭, 面向沙頭角海而行, 終點在鹿頸. 再乘小巴回粉嶺. 若果唔行, 跑返去粉嶺大約係 10 K 多少少....
作者: allanccl    時間: 2010-2-8 22:24
原帖由 colemen 於 2010-2-8 16:35 發表
八仙嶺另一線可考慮在純陽峰向北下山, 回上下七木橋. 沿橫七古道向北走, 經過尤德亭, 面向沙頭角海而行, 終點在鹿頸. 再乘小巴回粉嶺. 若果唔行, 跑返去粉嶺大約係 10 K 多少少....

唔該晒colemen師兄,這條路線行過兩次了,都幾好行的,不過就唔會跑返去咁激了!
作者: colemen    時間: 2010-2-8 22:36
八仙嶺一帶其實係好好玩, 景觀變化大, 有山有水有村有水塘, 又有生態環境, 交通又方便. 另兩條石澗橫涌同屏南都係易行好玩路線, 尤其橫涌石涌絶對值得一去..........
作者: kito807    時間: 2010-2-8 22:44
八仙嶺我仲未去......

最近天氣都唔好, 過埋2月28 我出post 睇下有無人去先!
作者: allanccl    時間: 2010-2-8 23:56
原帖由 colemen 於 2010-2-8 22:36 發表
八仙嶺一帶其實係好好玩, 景觀變化大, 有山有水有村有水塘, 又有生態環境, 交通又方便. 另兩條石澗橫涌同屏南都係易行好玩路線, 尤其橫涌石涌絶對值得一去..........

咁咪好多野好映! 正呀!
作者: allanccl    時間: 2010-2-8 23:57
原帖由 kito807 於 2010-2-8 22:44 發表

最近天氣都唔好, 過埋2月28 我出post 睇下有無人去先!

好丫! 等閣下出post。
作者: Gary    時間: 2010-3-8 23:34
I try to go hiking Pat Sin Leng on Mar 7.  It is not my expectation that it is extreme difficult.  I want to go hiking on Pat Sin Leng because the weather is not good on Mar 7.
作者: cfchan    時間: 2010-3-9 21:40
原帖由 Gary 於 2010-3-8 23:34 發表 I try to go hiking Pat Sin Leng on Mar 7.  It is not my expectation that it is extreme difficult.  I want to go hiking on Pat Sin Leng because the weather is not good on Mar 7.
Actually, the course of Pat Sin Leng is not so tough when you walk along the Pat Sin Leng Nature Trail to 仙姑峰.I really don't like hiking in such weather because poor scene(only white color around me) and bad feeling(so humid).
作者: kito807    時間: 2010-3-10 09:43
原帖由 Gary 於 2010-3-8 23:34 發表
I try to go hiking Pat Sin Leng on Mar 7.  It is not my expectation that it is extreme difficult.  I want to go hiking on Pat Sin Leng because the weather is not good on Mar 7.

聽完ching 咁講, 我本來同朋友呢個月去行, 因為有女仔去, 都係改路程喇, 男仔就唔緊要呀, 一陣d 女仔發小姐脾氣都唔知點算
作者: 花子阿DEE    時間: 2010-3-10 10:07
原帖由 kito807 於 2010-2-8 22:44 發表

傑兄,查實小弟上年都搞左一次,可惜天公不做美,萬事俱備都要取消~~

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=4724&highlight=%2B%AA%E1%A4l%AA%FCDEE

好多人都想去架,我應承左平兄會再搞,不如一齊搞丫~~
作者: runrun    時間: 2010-3-10 10:53
原帖由 kito807 於 2010-3-10 09:43 發表

聽完ching 咁講, 我本來同朋友呢個月去行, 因為有女仔去, 都係改路程喇, 男仔就唔緊要呀, 一陣d 女仔發小姐脾氣都唔知點算

一脚伸佢落山啦!

傑哥,你咁就D女仔,好易被D女仔蝦你架!
作者: kito807    時間: 2010-3-12 11:23
原帖由 花子阿DEE 於 2010-3-10 10:07 發表

傑兄,查實小弟上年都搞左一次,可惜天公不做美,萬事俱備都要取消~~

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=4724&highlight=%2B%AA%E1%A4l%AA%FCDEE

好多人都想去架,我應承左平兄會再搞,不 ...

不如四月搞丫, 我唔識路邊敢一個人搞, 一陣帶錯路咪死
作者: kito807    時間: 2010-3-12 11:25
原帖由 runrun 於 2010-3-10 10:53 發表

一脚伸佢落山啦!" />" />

傑哥,你咁就D女仔,好易被D女仔蝦你架!

有d 女仔又唔係做開運動, 一下子如果太辛苦真係企係度唔肯郁架
作者: runrun    時間: 2010-3-12 13:48
原帖由 kito807 於 2010-3-12 11:25 發表

有d 女仔又唔係做開運動, 一下子如果太辛苦真係企係度唔肯郁架

咁你唔伸佢落山就唯有揹佢行囉!
作者: 亞平    時間: 2010-3-12 15:59
原帖由 花子阿DEE 於 2010-3-10 10:07 發表

原來花生未曾忘記~~
作者: 亞平    時間: 2010-3-12 16:00
原帖由 runrun 於 2010-3-12 13:48 發表

咁你唔伸佢落山就唯有揹佢行囉!

相信傑哥仔會選後者..如果是我...我會用抱~~哈哈
作者: kito807    時間: 2010-3-12 16:35
原帖由 亞平 於 2010-3-12 16:00 發表

相信傑哥仔會選後者..如果是我...我會用抱~~哈哈

都要睇下對方咩磅數先得, 話晒都八仙嶺要量力而為,
一陣腳軟攬住轆落山就大鑊喇
作者: 亞平    時間: 2010-3-12 16:37
原帖由 kito807 於 2010-3-12 16:35 發表

都要睇下對方咩磅數先得, 話晒都八仙嶺要量力而為,
一陣腳軟攬住轆落山就大鑊喇

鍾意行山既人..通常都好輕磅..你應付得到~
作者: runrun    時間: 2010-3-15 10:20
原帖由 亞平 於 2010-3-12 16:37 發表

鍾意行山既人..通常都好輕磅..你應付得到~

如果個女仔好似同傑少星期六一齊影相嘅鬼妹仔,傑少一定諗都唔使諗就會.......................
作者: kito807    時間: 2010-3-15 14:02
原帖由 runrun 於 2010-3-15 10:20 發表

如果個女仔好似同傑少星期六一齊影相嘅鬼妹仔,傑少一定諗都唔使諗就會.......................

有個鬼"妹" 高過我架wo, 0個個就唔好喇
作者: 兆聰    時間: 2010-3-15 21:37
原帖由 kito807 於 2010-3-15 14:02 發表

如果係咁~就等我捱義氣幫傑少揹埋去
作者: bello    時間: 2010-3-16 10:50
原帖由 kito807 於 2010-3-15 14:02 發表

我會幫你地搵間破廟....
作者: runrun    時間: 2010-3-16 10:53
原帖由 亞聰 於 2010-3-15 21:37 發表

如果係咁~就等我捱義氣幫傑少揹埋去" />" />

聰哥,你睇過個「高」鬼妹張相咪呀?
睇完先好應承喎!
作者: 亞平    時間: 2010-3-16 11:34
原帖由 runrun 於 2010-3-16 10:53 發表

聰哥,你睇過個「高」鬼妹張相咪呀?
睇完先好應承喎!

佢...唔會高過我掛...等我揹佢..
作者: runrun    時間: 2010-3-16 11:48
原帖由 亞平 於 2010-3-16 11:34 發表

佢...唔會高過我掛...等我揹佢..

唔止高過傑哥同你,睇怕全個長跑網剩係得高佬同佢有得fight!
睇過post #179張相至好應承呀!!

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=8238&extra=&page=9
作者: runrun    時間: 2010-3-17 15:28

咁究竟幾時再搞去呀?4月?
作者: 花子阿DEE    時間: 2010-3-17 15:33
原帖由 runrun 於 2010-3-17 15:28 發表

咁究竟幾時再搞去呀?4月?  

4月25 好唔好??
作者: kito807    時間: 2010-3-17 15:36
原帖由 花子阿DEE 於 2010-3-17 15:33 發表

4月25 好唔好??

好!! 我無問題
作者: 亞平    時間: 2010-3-17 16:10
原帖由 runrun 於 2010-3-16 11:48 發表

唔止高過傑哥同你,睇怕全個長跑網剩係得高佬同佢有得fight!
睇過post #179張相至好應承呀!!

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=8238&extra=&page=9

哈哈..原來是鬼....佬~
作者: 亞平    時間: 2010-3-17 16:12
原帖由 花子阿DEE 於 2010-3-17 15:33 發表

4月25 好唔好??

好好好....雖然我可能424要操衛徑..但花生搞野..死都要來~~
作者: runrun    時間: 2010-3-17 16:58

4月25 好唔好??

我都冇問題
作者: kito807    時間: 2010-3-17 17:21
原帖由 亞平 於 2010-3-17 16:12 發表

好好好....雖然我可能424要操衛徑..但花生搞野..死都要來~~

平兄開始操毅行喇?
作者: runrun    時間: 2010-3-17 17:24
原帖由 kito807 於 2010-3-17 17:21 發表

平兄開始操毅行喇?

佢可能想今次sub 20 啩!
作者: 亞平    時間: 2010-3-17 17:24
原帖由 kito807 於 2010-3-17 17:21 發表

平兄開始操毅行喇?

上星期已經開始熱身啦~
作者: 兆聰    時間: 2010-3-18 00:18
DEE兄同傑兄帶隊 ~
如果係4月25日我都可以去
作者: 亞平    時間: 2010-3-18 00:29
原帖由 runrun 於 2010-3-17 17:24 發表

佢可能想今次sub 20 啩!

哈哈~暈暈姐好聰明喎~~
作者: runrun    時間: 2010-3-18 10:37
八仙嶺輕鬆郊遊團

日期 : 2010年4月25日 ( 星期日)
時間詳情 : 由團長遲些公佈

參加名單:
1) 花子 ( 團長 1 )
2) 平 ( 團長 2 )
* 團長排名不分先後
3) runrun
4) kito807
5) 亞聰
作者: 曲奇    時間: 2010-3-18 11:17
花子 + 平兄的搭檔,會唔會又招風雨架...  
作者: runrun    時間: 2010-3-18 11:25
原帖由 曲奇 於 2010-3-18 11:17 發表

單獨就可能招風雨,但負負得正,應該唔會啩!

BTW, 曲奇你都一齊嚟行吓啦!
作者: 亞平    時間: 2010-3-18 11:29
原帖由 曲奇 於 2010-3-18 11:17 發表

加埋你......隻晴天公仔....可能會好天呢!
來啦..一齊行下玩下喇~
作者: 曲奇    時間: 2010-3-18 11:29
原帖由 runrun 於 2010-3-18 11:25 發表

runrun姐你冇所不知,佢地2個負能量好鬼勁架....

我諗要預早d掛定晴天公仔啦

冇乜特別意外,我都應該會黎join...
作者: 亞平    時間: 2010-3-18 11:30
原帖由 runrun 於 2010-3-18 11:25 發表

我竟然做了團長...做番團友好d喎~~
作者: runrun    時間: 2010-3-18 11:31
八仙嶺輕鬆郊遊團

參加名單:
* 團長排名不分先後
3) runrun
4) kito807
5) 亞聰
6) 曲奇
作者: runrun    時間: 2010-3-18 11:33
原帖由 亞平 於 2010-3-18 11:30 發表

我竟然做了團長...做番團友好d喎~~

人多去,團長要兩個嘛!
作者: 亞平    時間: 2010-3-18 11:41
原帖由 曲奇 於 2010-3-18 11:29 發表

runrun姐你冇所不知,佢地2個負能量好鬼勁架....

我諗要預早d掛定晴天公仔啦

冇乜特別意外,我都應該會黎join...

你隻晴天公仔..講左成年..都未見過..post張相上來大家認識下啦~
作者: 花子阿DEE    時間: 2010-3-18 11:42
大家報字先,小妹得閒至正式出post~~
作者: 亞平    時間: 2010-3-18 11:46
原帖由 花子阿DEE 於 2010-3-18 11:42 發表

報告團長...舊年買既沙甸魚罐頭..仲有2罐未食完...到時帶上山孝敬你老人家~~
作者: 麥麥    時間: 2010-3-18 12:15

作者: runrun    時間: 2010-3-18 12:16
原帖由 花子阿DEE 於 2010-3-18 11:42 發表

唔該哂花團長,我地依家都係報住個數你知先
作者: bello    時間: 2010-3-18 13:25
八仙嶺輕鬆郊遊團

參加名單:
* 團長排名不分先後
3) runrun
4) kito807
5) 亞聰
6) 曲奇
7) bello

係咪慢遊團黎架?

作者: 麥麥    時間: 2010-3-18 13:30
路程?需時?難度如何?
作者: runrun    時間: 2010-3-18 14:19
原帖由 bello 於 2010-3-18 13:25 發表
八仙嶺輕鬆郊遊團

參加名單:
* 團長排名不分先後
3) runrun
4) kito807
5) 亞聰
6) 曲奇
7) bello ...

我會向團長申請做慢遊賞景團架啦!因為我都唔快得!
怕bello兄會唔會嫌太慢啫?
你地快脚嘅可以行先,喺D分差路口留啲記號指示俾我就得啦!
作者: bello    時間: 2010-3-18 14:29
標題: 回復 64# 的帖子
跟隨runrun ctse
作者: runrun    時間: 2010-3-18 14:56
原帖由 bello 於 2010-3-18 14:29 發表
跟隨runrun ctse hgj088" />" />hj

作者: 花子阿DEE    時間: 2010-3-18 15:24
跟番上年既安排大家覺得有無問題呢?

行 程 : 太和火車站->九龍坑山->鶴藪水塘->屏風山->黃嶺->八仙嶺->大尾篤
全 長 : 約 16 km
全 程 時 間 : 約 6-7 小時

作者: 亞平    時間: 2010-3-18 15:25
原帖由 runrun 於 2010-3-18 14:19 發表

我會向團長申請做慢遊賞景團架啦!因為我都唔快得!
怕bello兄會唔會嫌太慢啫?
你地快脚嘅可以行先,喺D分差路口留啲記號指示俾我就得啦!

我都唔快得..前一日先操衛徑..唔知會被佢地折磨成點...慢遊好D~~
作者: 亞平    時間: 2010-3-18 15:26
原帖由 花子阿DEE 於 2010-3-18 15:24 發表

行 程 : 太和火車站->九龍坑山->鶴藪水塘->屏風山->黃嶺->八仙嶺->大尾篤

花團長...冇冇冇...問題~
作者: kito807    時間: 2010-3-18 16:33
原帖由 花子阿DEE 於 2010-3-18 15:24 發表

YEAH~~~~~
作者: 花子阿DEE    時間: 2010-3-18 17:44
原帖由 亞平 於 2010-3-18 15:25 發表

我都唔快得..前一日先操衛徑..唔知會被佢地折磨成點...慢遊好D~~

呢個講明係行山團,唔準快既~~
歡迎前一日操完山既朋友黎hae,當recover 啦~~
作者: runrun    時間: 2010-3-18 19:03
原帖由 花子阿DEE 於 2010-3-18 17:44 發表

呢個講明係行山團,唔準快既~~
歡迎前一日操完山既朋友黎hae,當recover 啦~~

真係要錫哂你啦花團長!
作者: cc    時間: 2010-3-18 21:45
作者: 零下十度    時間: 2010-3-19 00:34
八仙嶺輕鬆郊遊團

參加名單:
* 團長排名不分先後
3) runrun
4) kito807
5) 亞聰
6) 曲奇
7) bello
8) cc (慢遊團,我又黎)
9)零下十度(報定先)
作者: 花子阿DEE    時間: 2010-3-19 09:54
已出post~~

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=9315&extra=page%3D1&frombbs=1
作者: Kennychoi    時間: 2010-3-19 23:33
果日唔知來唔到,等到果日前7天前再通知
作者: prestige    時間: 2010-6-24 00:39
唔太難既...如果你行開山...
初哥就好辛苦

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2