香港長跑網 - 長跑長友

標題: 條根有問題...唉...就黎又渣打 [打印本頁]

作者: pakcb    時間: 2010-1-4 16:43
標題: 條根有問題...唉...就黎又渣打
左外腳踝上面...腳眼旁...個條根有問題

十二月中拉傷扭親...聖誕節想跑下...點知跑左2km又痛到停了
一直無跑到現在
唉...今早追巴士時跑兩步...都係仲係唔掂

請問大家...治療處理意見...
或醫師/跌打...介紹

作者: 比因    時間: 2010-1-4 20:51
會唔會有D撕裂?
再跑既話又會唔會再擴大D?

呢D都係越早處理越好, 唔跑一年好過以後無得跑
作者: pakcb    時間: 2010-1-5 11:51
平日行路無野...就今日...又無事
係跑既時間就會feel到
作者: 蕉仔    時間: 2010-1-6 00:01
唉  我都係  
跑時唔可以完全腳面點地,要側一邊咁,
= = 我都係決定唔跑唔跑  
作者: tyler    時間: 2010-1-6 22:14
扎住佢,敷冰浸熱水睇下會唔會好D
作者: pakcb    時間: 2010-1-18 14:29
終於覺得無事了
唉...
得返一個月多d
真係唔知跑唔跑到目標既...唔使坐車..完成半馬
作者: ee_tpk    時間: 2010-1-18 17:07
原帖由 pakcb 於 2010-1-18 14:29 發表
終於覺得無事了
唉...
得返一個月多d
真係唔知跑唔跑到目標既...唔使坐車..完成半馬

ching.. 唔駛咁驚...
架巴士主要俾全馬人士坐...
半馬人士都幾難有機會見到架車... 除非你刻意去等巴士...
作者: pakcb    時間: 2010-1-18 17:58
因我自己只跑開 10km
至今...半馬都未跑過一次
加上...停左成個幾兩個月未跑過
唉...暫時都未知有無能力跑10km
但...今年係報左 ...半馬
所以咪有d擔心
作者: piyrag    時間: 2010-1-18 18:02
作者: Simon So    時間: 2010-1-18 20:03
原帖由 pakcb 於 2010-1-18 17:58 發表
因我自己只跑開 10km
至今...半馬都未跑過一次
加上...停左成個幾兩個月未跑過
唉...暫時都未知有無能力跑10km
但...今年係報左 ...半馬
所以咪有d擔心

ching參考一下,或可先練練體能。

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=7963&extra=page%3D1

作者: pakcb    時間: 2010-1-19 13:03
標題: 回復 10# 的帖子
謝謝...
我會加油
作者: jhun    時間: 2010-1-20 23:34
建議你都係去左睇醫生先.....唔好咁急練住, 如果本身有事再去免強練習比賽, 好易出事@@
作者: pakcb    時間: 2010-1-24 10:27
其實都跑左好幾晚 4km 都完全無事
昨晚...行行下街...又有d料到
唉...唔知係咪風濕就真了
如果係...咁又可以點?
今早起身...又無乜事了

作者: ↘欣♂~~    時間: 2010-1-24 10:48
前輩,我既情況同你好似差唔多炸wo

我都係有時跑跑下就覺得痛

但係第2日就無野啦
作者: pakcb    時間: 2010-1-24 14:08
今日慢跑完 6km
又無乜事...真係唔知佢想點

作者: UltraTommy    時間: 2010-2-7 02:26
ching
我覺得你個傷都我差唔多,我9月時亦係差唔多部位痛,我係Achilles撕裂,相信比你嚴重,結果就休息到宜家先開始練跑..其間做了4次小型手術,宜家大致冇事..

我想你都係睇睇醫生先,因為呢個傷對行路係冇問題的,所以不能因行路冇事就唔理,但跑得長(10幾20km) 就會加劇傷勢...

我在荃灣睇運動創傷專科,你要contact 我可以比你
作者: wong.siufu    時間: 2010-2-7 12:24
pakcb兄:
你之前係"咬柴"整親?
當時嚴重嗎?
如果是這樣的話,我的經驗是你的舊患沒醫好,所以患處再有大運動量時便發出警告了.
都係睇睇醫生,醫好d舊患先係上策.

我係經常咬柴,以前d傷沒處理好的後遺症.
作者: pakcb    時間: 2010-2-8 11:44
多謝各位關心與支持
近日無點痛了...跑也跑到5km
當然唔會夾硬黎...就一步步...唔會俾自己跑傷
可惜近期日日都落雨...懶得去跑
希望係比賽之前跑到一次15km以上就算
多謝大家支持
作者: hogay    時間: 2010-2-16 23:21
原帖由 蕉仔 於 2010-1-6 00:01 發表
唉  我都係  
跑時唔可以完全腳面點地,要側一邊咁,
= = 我都係決定唔跑唔跑  

x2,我己經無跑成個星期,重未有好轉,渣打半馬唔知點算?
作者: pakcb    時間: 2010-2-17 00:00
  運動係強身健體...唔係要傷自己
所以呢次跑唔到我都唔會夾硬黎
可以到時行下...志在參與下
大家加油

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2